Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Verry good hosi, thx vam(halvne Jahudkovi samo:P). Muj pouzity substrat si vzala zena na domaci kviti, a az ted vidim kolik tam toho kua je?!?! Miliardy minimusek po celym byte.
Jeste jednou diky!
To metalsodik:
Ještě z dob kdy jsem vyséval kaktusová semínka a hrál si s těmito rostlinkami jsem byl též nucen sterilizovat substrát.Po vysetí katusů a jejich naklíčení je semenáček hodně náchylnej k plísním.Pak houfně hyne.Ale k věci:
Já to dělám následovně: Zeberu obyčejnou punčochu,nasypu do ní substrát.Vynechávám jen perlit který přidávám až do sterilního substrátu,protože už sterilní je.Punčochu naplním tak aby z ní byl takovej tlustej salám cca o průměru 12-15 cm, delky cca 40-50 cm.Jinak ale dle potřebPevně zavážu aby se to nerosypalo.Salámků si udělám dle toho kolik potřebuju substrátu.Vše vložím do naprosto obyčejnýho pařáku v kterým se za časů našich babiček a možná i otců vařili brambory.Hrnec má průměr cca 50 cm a dá se sehnat v obi či jiným frcu tohodle typu.Hrnec má rošt cca 5 cm nade dnem a tak nedojde k propálení punčochy či jinému poškození.Na dno dám dostatek vody tak aby punčochy nebyli ponořeny do vody.Zaklopím výkem (které pěkně těsní) a šup s tím na plotnu.Po uvedení vody do varu a po dalších 50-60 minutách je substrát 100% zbaven všech mikroorganismů,zárodků plísní atd.Nechám chvíli vychladnou a pak půnčochy rozříznu a substrát rozložím na papír k vychladnutí.Po vychladnutí buď hned míchám a používám nebo ukládám do tvrdších igelitových pytlíků které neprodyšně zavařím na takovým stroječku co naše mamky používaj v kuchyni k ukládáni masa či zeleniny do mrazáku!Nedávno sem to viděl i v tescu.
Dle mých zkušeností z kaktusů je substrát 100% sterilní.Používám i na naše učely
No snad Ti můj postup pomůže či bude alespoň inspirací k zamyšlení
V mikrovlnce je to upe nejlepsi netrva to dlouho zadny smrad z toho neni a usetrite si tim spoustu starosti.Jen sem chtel vedet jestli nemuze byt nejake svinstvo treba v hline od plagronu??
Chci se zeptat jestli by sel tento zpusob,jestli jej nekdo nezkousel,co takhle vzit starej co nejvetsi hrnec nalit do nej vodu,uvest do varu a postupne prisipavat substrat,michat varit tak cca 10minut,nechat schladnout,odlit prebytecnou vodu a nechat vyschnout.Slo by to?
Jo, takhle se to v podstate delalo driv. Veskerej substrat pred pytlovanim prochazel parni masinou, kde se chvili paril, a na pase projel skrz a pak se po vychladnuti pytloval. Ted uz se to pry nedela, a tim vznikaji problemy (asi je to drahy).
Pravdu díš..Takhle se to opravdu dělalo a já to dělám do dneška.A popravdě řečeno: Neměl jsem s bordelem ze substrátu nikdy potíže.Chce to jen se tomu malinko pověnovat a je to.
Mikrovlnka:
- to ze na ohrev potrebuje tekutiny ste uz zistili
- dalsiu vec, ktoru ste zistili je, ze substrat suchy dosahuje vyssiu teplotu ako substrat mokry (to ye tym, ze "mikrovlny" miznu pri predavani energie molekulam vody, ta tym sa stracaju - tym je vysvetlene aj to, preco je maso vnutri chladnejsie ako na povrchu) - cize: cim menej vody v substrate, tym kvalitnejsie sa zbavite mikroorganizmov a inych tych neprijemnosi, ako keby ste MIKROVLNOVALI vlhky, resp. mokry substrat
Jen mě tak napadlo.....lepší substráty typu Plagron v sobě mají i kladné mikroorganismy.....ty zahynou spolu s verbeží.....a tím substrát může degradovat.Mýlím se???
Já měl v mikrovlnce i ROAYL mix a nepoznal jsem jestli nějaké mikroorganismy zahynuly. myslím , že se v krátké době zase vše obnoví, můžeš si sterilizaci udělat měsíc dopředu a je to. Každopádně už bez ster. ani ránu, žádné starosti se škůdci !!!!!!!!!!!!
Podle mě trichoderma co je v těch lepších substrátech od Plagronu chcípne, protože je to plíseň, ale není problém si koupit SUPRESIVIT a nasadit si ji tam znova. http://shop.zc.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=160006 stojí tam 120,- na 20m čtverečních hlíny. A mají tam i Polyversum takže se vyplatí to objednat od tamtud.
Původní příspěvek od r-man A jeje, tady nekdo nevi, jak funguje mikrovlnka. Mikrovlnka na frekvenci kolem 2400 rozvibruje molekuly vody tak, az se ohreje (trenim). Kdyz date do mikrovlnky neco co nema zadnou vodu, neohreje se to...
R.mane - nechci rejt, to v žádnym případě, ale mikrovlnka nerozkmitává molekuly vody, ale -OH skupiny. Takže pokud tam vložíš cokoli na organický bázi, tak se to ohřeje. A zvížátka maj v sobě hromady hydroxilovejch iontů, takže se mi to jeví, jako nej řešení...
...prosím, neber to jako útok, ale jako osvětlení problematiky. Wokap
Touha po změněném stavu vědomí je vrozená, normální potřeba, stejně jako hlad nebo sexuální puzení. Ale neříkám touha po změněném stavu vědomí pomocí chemické látky, drogy jsou pouze jedním ze způsobů jak tuto touhu uspokojit, existují i další...