Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani II. - Klikni zde pro originální téma
Zedy
Pokračování tématu "Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani " ;)
jeffry
V poslední době mě ta LED myšlenka opouští, protože je to hrozně drahý, efekt je malý (stejně většina dosáhla výnosu něco okolo g/w) podle toho co jsem se koukal na groweru, ale přez to všechno jsem viděl lidi co se jim LED světlo líbí. Tak doufám že to tady zase trochu rozproudíme aby se doopravdy ukázalo jak to s těma LED světlama je!!
don juan
tak jak to je s tema ledkama zrovna jsem chtel neco koupit a ctu tu samou negaci.
nikolaj 01
citace:
Původní příspěvek od don juan
tak jak to je s tema ledkama zrovna jsem chtel neco koupit a ctu tu samou negaci.


Záleží na tom jestli si to světlo budeš dělat nebo kupovat. Každopádně na to ,že ušetříš zapomeň.
Pokud chceš rychlej úspěch na led bych se vykašlal.

Jestli jseš ovšem hračička pak doporučuju http://www.led-tech.de.

Teď skládám takový vetší bodovky na boky z modulů od osramu (ty pásky po 6-ti diodách) http://www.led-tech.de/en/High-Powe...am-c_206_0.html
postupně tím nahrazuju starej rozřezanej spektrabox (v2010) kterej stál za vyliž pr...

jedna bodovka 4x6 diod + chladič s balastem vyjde na cca 2000.-
dva druhy červený , tmavě oranžovou a tmavě modrou.

Je to drahý ale výsledek je nesrovnatelnej s tim šmejdem co prodávaj v kompletu. Tohle svítí jak kráva!

Led je pro mě srdcovka, jedu v hlíně jen s fem. semen. Mám v bedně 10 druhů kytek každou jinak starou a pohoda. Co tejden jednu seknu a jednu dodám. Což s centrálním zdrojem světla šlo dost težko s šesti np.
Nikdy se mi nestalo že by mi něco přerostlo (reči typu min 800w v katalogu seed bank sou kecy) Nikdy jsem nesklidil seno, chuť je báječná, palice jak šutry ,ale taky nikdy jsem neměl extra výnosy - to se snad změní až proběhne kompletní výměna za zmiňované moduly.
davidos
nikolaj 01
Začíname stavět nějake panely tady v čr,tak jestli tě to zajíma,hledáme ty správne lidi.Ostrava a okolí
nikolaj 01
citace:
Původní příspěvek od davidos
nikolaj 01
Začíname stavět nějake panely tady v čr,tak jestli tě to zajíma,hledáme ty správne lidi.Ostrava a okolí

Díky ,ale boužel sem z druhý strany republiky. Jinak držim palce ať se vám daří.
Jura
Čao, jen jsem tak listoval a narazil jsem na tohle co na to říkáte mohlo by to k něčemu bejt? http://aukro.cz/100w-led-reflektor-...4190095864.html
davidos
Jura
Kytičky potřebují ruzné vlnové délky pro fotosyntezu,a to reflektory nemají.Ale na rúst bych to zkusil.Ma to jednu podstatnou chybu.Frajer tam nepíše kolik to ma lumenu.Maš čipy co mají 50 lumenu na watt a maš čipy led co maji 150 lumenu na watt(studena bílá ma vždy více lumenu,než teplá bílá).Takže ta svítivost bude jiná.Proto to má takové levné,protože používá asi starší čipy.
alesh
Bílá LED produkuje vhodné spektrum, jsou v něm zastoupeny poměrně hezky všechny vlnové délky. Problém je, že tohle budou velice mizerný světla. Nebrat.

a.
charont
Cau,co rikate na tenhle panel?? http://nakupledky.cz/home/13-led-gr...ni-rostlin.html
nikolaj 01
Je to tak špatný že nemá cenu se ani rozepisovat.

Za prví je důležitý si říct proč ledky - určitě ne kvůli tomu abych propálil 400w ještě navíc z jednoho místa. V tomdle sodík i hps vyhraje jak ve výnosu tak v pořizovací ceně naprosto s přehledem.

Tohle podle mě popírá všechny výhody led.

za druhý : ta cena je směšná vzhledem k výkonu musej to bejt strašný šunty diody. Jen pro představu za 7500.- kámoš nedávno kupoval diody (jen diody) na 80w světlo.
davidos
charont,
toto led světlo je druha generace led panelu.Navíc nepíše ani označení čipu.Jak píše nikolaj 01,je to špatný.Podívej se do kontaktu.Je to nějaký frajer co ma zaregistrovane několik domen a čeká až se chytne nějaká ryba.Ja osobně mam ty zelene led panely,ale jak jsem psal v tematu led vs sodík,ty panely jsou nejvíc kopírovane panely v čině a každy vyrobce (je jich asi 50) davá do toho jine čipy.Frajer co ma ten obchod asi vůbec neví co prodává.Mám spectrometr a vím že to co jsem koupil ja ,tak ma přesne světelne spectrum.Mam už usušeno ,tak večer hodim poslední fotky kolik jsem měl pod led výnos.Musím řict že to není žadná slava,ale měl jsem na pytel řezy,protože to same se urodilo i u kamoše co jede pod 600W sodík.Ja měl minuly rok pod led panelem okolo 1 g na watt,i když by se to tak měřit nemělo,ted mi to vycházi něco kolem 0,5 g na watt,ale jak jsem psal,kamoš jede taky hlinu a ma 2x600w a měl vynos 460gramu.Večer hodím fotky a pořadně to rozepíšu v tematu led vs sodík
dlouhán
citace:
Původní příspěvek od nikolaj 01
Je to tak špatný že nemá cenu se ani rozepisovat.
...abych propálil 400w ještě navíc z jednoho místa. V tomdle sodík vyhraje..

právě, z jednoho místa. to je u led ten průser!
je vidět, že architekti těchto sci-fi zdrojů světla pro osvětlení rostlin vůbec nemyslí na konopí, páč takový panel aby člověk zavěsil 3m nad kytky, aby osvětlil 1m2.

..což možná může stačit pro hlávkový salát

citace:
Původní příspěvek od nikolaj 01

..kámoš nedávno kupoval diody (jen diody) na 80w světlo.

kámoš je šílenec!
:teef:

http://www.led-usporne-led-zarovky....stlin-growe-12w

cenově docela zajímavá varianta led a je možné nechat si u nich ty žárovky osadit v jakémkoli poměru modrá/červená. já koupil 4x (8x modrá/4x červená) a 4 takové dobře rozmístěné žárovky(dohromady 48W) osvětlí prostor např. malé matkárničky líp než nějaký 90W ufo panel, který navíc hučí jak piliňák a je třeba ho zavěsit kilometr vysoko.
Craft
citace:
Původní příspěvek od dlouhán

http://www.led-usporne-led-zarovky....stlin-growe-12w

cenově docela zajímavá varianta led a je možné nechat si u nich ty žárovky osadit v jakémkoli poměru modrá/červená. já koupil 4x (8x modrá/4x červená) a 4 takové dobře rozmístěné žárovky(dohromady 48W) osvětlí prostor např. malé matkárničky líp než nějaký 90W ufo panel, který navíc hučí jak piliňák a je třeba ho zavěsit kilometr vysoko. [/B]


Můžeš prosím přidat postup jak nebo kam napsat jaké je požadované osazení světla ? Prolezl jsem to snad celé ale prostě nejde mi to objednat v jiném poměru než 8xčervená 4xmodrá, a to je značně nevyhovující =D

Díky
dlouhán
musíš jim napsat na mail v kontaktech, že bys rád jiný poměr diod, oni ti vyhoví. aspoň já neměl problém.
pokud bys měl zájem o variantu 8xmodrá/4xčervená, můžu 2 postrádat - pm ;)
grimlly
Dobry den,
Na Aukru se oběvíl tento panel,vypadá jako Česka konstrukce není to nic moc a chybí spoustu údajů ale už sem psal prodejci @ o bližší info k Diodam,

Ptám se na názor bylo by to pro Mikrobox 40x40x60

http://aukro.cz/svetlo-growen-20-x-...4303480970.html
davidos
Vypadá to na klasické čipy 2.generace.To asi nebude stačit.Kdybys koupil možná dva nebo tři ty moduly.Jak se divam na ten obrazek,tak ty diody po stranách nemají přistup k chladiči.No nevím.Každa dioda by měla byt v kontaktu s chladičem.
alesh
Klasický čipy 2. generace. LOL.

Je to nějaká Čína, malý výkon. Účinností to bude někde mezi "tragédie" a "špatné".
davidos
Tak jsem prubnul Led žarovku s novými čipy a čočkou lens.Zhruba před 3 tydny jsem koupil v Bille dvě rostlinky Bazalky a jednu hodil na balkon a druhou do boxu.Jsem nechapal ,jak muže ta bazalka začít kvest ,když svítim 18/9 .To je masakr rozdil.Změřil jsem spotřebu 12W. Konečně pořadna žarovka na dosvěcovani a podle mě na květ.Svitim s ní i na řezy a zatim v pohodě.
davidos
A tady je foto,jak vypada bazalka na balkoně(vlevo) a pod led grow žarovkou (vpravo) po 3.tydnech.Bazalky jsou kupovane někdy koncem května v Bille.To je mazec
alesh
Kvete ti protože jí je fotoperioda volná a nezaštipuješ ji. Ta balkónová vypadá tak mizerně, protože je jí zima.

a.
scars22
Až dojedu kolo tak pošlu pár fotek do galerky.
Nicméně, s ledkama jsem spokojenej a dám 65g suchého/rostlinu a pálím 375W.
Jde teda i o pheno a spoustu dalších příjemností (péče), ale v klidu mi to těch 7-10 kytek účině osvítí (dle genetiky).
S koupí je to těžší, chce to mít známý.
Něco z minula:)
davidos
alesh,mam lodžie a na balkoně mi svíti slunko,takže tam je jak ve skleníku.V noci kolem 16 stupňu a přes den mi teplota neklesla pod 24 stupňu.Takže to zimou asi nebude.Moje žena ma bazalky na okně nebo na balkoně pěknych par let,ale toto se ji ještě nestalo.Každa Bazalka vydrži tak kolem měsíce a pul,než jí uplně očešem.Ja si myslím že to je tou žárovkou a už jsem ji pujčil kamošovi co jede sodík 600W na dosvěcování,tak jsem zvědav jak se osvětči spolu se sodíkem,jestli to nějak pujde vidět na palicích.Dal ji na 4 kytky a další 4 kytky jsou bez žarovky,tak jsem zvědavý jak to dopadne
alesh
citace:
Původní příspěvek od scars22
Až dojedu kolo tak pošlu pár fotek do galerky.
Nicméně, s ledkama jsem spokojenej a dám 65g suchého/rostlinu a pálím 375W.
Jde teda i o pheno a spoustu dalších příjemností (péče), ale v klidu mi to těch 7-10 kytek účině osvítí (dle genetiky).
S koupí je to těžší, chce to mít známý.
Něco z minula:)

Chápu to dobře, že jsi schopný udělat 455-650g za kolo pod 375w? Nebo to máš nějak kontinuálně? Prosím vysvětlit :)

a.
scars22
citace:
Původní příspěvek od alesh

Chápu to dobře, že jsi schopný udělat 455-650g za kolo pod 375w? Nebo to máš nějak kontinuálně? Prosím vysvětlit :)

a.


Je pravda že to je ta horní hranice a není to pochopitelně u každého phena, teď nemám moc čas se rozepisovat, ale ten 1g/W se dá udělat za kolo cca 3,5 měsíce od semínka 7 kyti.Víc jsem nedal. A ledky se chovají trochu jinak než HPS.
A blbě sem to napsal, to jsem měl opravdu jednu velkou (65g suchého/rostlinu) a klony okolo:) ty dali okolo 25g suchého/rostlinu.Bylo to v menších hranáčích a bylo jich 10, a dány na přepnutí i s tou už měsíc rostlou 60cm vysokou, ve finále 135cm. Takže přibližně ano ten g/w se dá.

Ať se daří:)
JAHmaican
scars22: Pokud počítáš g/W podle správného výpočtu, tak by to bylo 375W LED + ostatní věci okolo/cca 400g.
Výrobci tvrdí, že to nahrazuje 600w sodu, takže bys to měl dávat do prostoru kolem 1,2m ?
A teď, když si představím 400g ( v tom nejlepším příadě, který se ovšem ještě nikomu nepovedl, nebo nemá důkazné foto - tudíž pro mě žádný fakt. Takže budu brát, že tak 250-350g a je to úspěch), tak ten pěst v tom prostoru musí vypadat hoooodně uboze, ne??? :teef:

S 600W sodou není problém ve stejném prostoru dát 600g, někteří jedinci dokážou i 800g a to promiň, mi příjde opravdu "lehounce" lepší.

Tudíž pro mě sodík zatím vyhrává na plný čáře... ( a asi i vždycky bude...) ;)
scars22
citace:
Původní příspěvek od JAHmaican
scars22: Pokud počítáš g/W podle správného výpočtu, tak by to bylo 375W LED + ostatní věci okolo/cca 400g.
Výrobci tvrdí, že to nahrazuje 600w sodu, takže bys to měl dávat do prostoru kolem 1,2m ?
A teď, když si představím 400g ( v tom nejlepším příadě, který se ovšem ještě nikomu nepovedl, nebo nemá důkazné foto - tudíž pro mě žádný fakt. Takže budu brát, že tak 250-350g a je to úspěch), tak ten pěst v tom prostoru musí vypadat hoooodně uboze, ne??? :teef:

S 600W sodou není problém ve stejném prostoru dát 600g, někteří jedinci dokážou i 800g a to promiň, mi příjde opravdu "lehounce" lepší.

Tudíž pro mě sodík zatím vyhrává na plný čáře... ( a asi i vždycky bude...) ;)


Toto tvrzení ti neberu , to vím že sodík je na výnos daleko lepší, jen chci říct že to taková hrůza není dát g/w s led a pokud někdy dám 400g, určitě se pochlubím, ale jsem rád opravdu za g/w. Stačí mi to jak to je a jsem spokojenej. Vždyť to není jen světlo co je třeba kytkám dát.Thread zakládat nějak neumim ale dám pak do galerie až za měsíc dojedu kolo, mám jich teď 7 na cca 1m2 a jsem měsíc na květu.
dlouhán
g/w je dávno překonanej výsledek, nevím proč bych měl investovat do new technologie která nic nepřekoná.
LED jsou dobrý na růst, tak jako cfl.
pokud kveteš, potřebuješ sodík!


BASTA!
Coach Grow
Zdravím všechny.. Chystám se na prvni indoor pěstování a nemám s tím vubec žadne zkušenosti a tak vas prosím o radu.. zalíbila se mi technologie LED světel, ale nemám žádnou zkušenost s pěstováním pod lampou. vyhlídl jsem si tohle LED svitidlo (http://www.growway-garden.cz/mazar-...tidlo-120w-5062) určené udajně pro pěstování a moje hlavni otazka zní jestli se vyplatí kupovat tohle svitidlo, mám v plánu mít skříň cca pro pět kytiček tímto směreem směřuje moje další otazka, ktera zní jaky si myslíte že by utahlo box tohle svitidlo? :) Předem všem děkuji za ochotu a odpověď! :)

Pěstu Zdar!
to snad není možný, prachy máte ale že byste se koukli za co hodláte tolik utrácet to ne , nechápu :D :D :D
alesh
Než tohle si radši kup sodík.
Coach Grow
To:258413679 - Nikdo neříkal že bych si to svitidlo koupil, jen se snažím poradit o tom jestli cena odpovídá vykonu popř. kvalitě nebo do čeho bude lepší a užitečnější investovat :) příště bych ocenil misto vysměchu radu, díky :)

To: Alesh - Díky Dík
coach grow, promin :)
je tu dost info, každopádně nemusíš hledat stačí hps
alesh
citace:
Původní příspěvek od 258413679
coach grow, promin :)
je tu dost info, každopádně nemusíš hledat stačí hps

Ano, stačí. Ale LEDky můžou být i lepší (Co to je? Pro mě to znamená účinnější.) než sodík. Jen holt ne tyhle.

a.
Avee
Nakonec jsem se rozhodl pro led do mýho mini growboxu,chci pěstovat hlavně pro zábavu a je mi jasný že pod tim nevyroste buhví kolik ale zajímalo by mě zda má někdo tyto zkušenosti nebo co bys ste mi doporučily, v miniboxu mi jde v podstatě o každý cm. Jde mi jen o to, jestli někdo více jaký je rozdíl účinnosti mezi těmito typy:
1.jen pár 3W ledek v žárovcehttp://www.ebay.com/itm/54W-E27-12-...=item4ada004460
2. mnoho nízkowatážních ledek zase v žárovce http://www.ebay.com/itm/80W-LED-Pla...-/331301426474?
3. zase hodně ledek ale v panelu celkově o dost nižší watáž než ty žárovkyhttp://www.ebay.com/itm/261574438608

díky za odpovědi(jestli nějaké dostanu :D)
alesh
Nazdar,
na všechny tři, co jsi poslal, se vykašli a napiš mi rozměry tvýho miniboxu.

a.

OT: Co má znamenat anketa u tohohle threadu? :O
Avee
výška 60, šířka 50, hloubka 40 , důvod proč jsem chtěl nějakou ledku je, že potřebuji, aby ten box byl tichý tedy max. PC větráčky na odtah ale nemůžu tam narvat ufo, proto ani žádný světlo co moc topí, jestli je v týhle situaci lepší řešení tak budu moc rád když poradíš :)
a ta anketa měla být jakou možnost by mi tu lidi doporučili
alesh
Pro LEDky máš rozumný důvody, ale ty předchozí by byly mizerný.
Pokud jsi schopný si něco jednoduchého udělat doma, byla by podle mě dobrá volba narvat tam dva velký bílý čipy po 20W, a to buď Cree CXA2540/3050/3070, nebo Bridgelux Vero 18/29. Všechno 2700K nebo 3000K barevnou teplotu.

a.
Avee
Jestli je to lepší tak to určitě zkusím, nějak to snad zvládnu , díky za radu
davidos
Na takový malý boxik by ti stačilo toto.Mam tam led žárovku,tepla bíla(nevím proč ,ale měl jsem pujčenou i studenou bílou a pod ní to vubec nejelo),jakmile jsem dal teplou bílou,tak se kytky(4 v 11L květinačich) rozjeli jako blázen.K tomu mam led Grow žárovku,svítí do červena,ale má v sobě více barev.Každá žárovka má výkonný chladič,takže netřeba žádné větračky(super tichý chod).Spotřeba něco kolem 48W.To stinidlo nepotřebuješ,ale já jsem neměl žadnou volnou patici E40,tak jsem použil to stinidlo jako držak.Ta led žarovka se nahrazuje místo sodíkových lamp do pouličního osvětlení.Naprosta spokojenost v malem boxiku.
Avee
Alesh: sry, že ještě otravuju ale sem trochu zmatenej, koukal jsem se sem a tam píšou u tý cree cxa2540 udávají výkon 86W, a u ostatních ještě víc wattů, tak kde si vzal ty 20watttovi o kterých psal ? Mohl by jsi mi prosimtě vysvětlit jak to je ? a nedoporučil by jsi mi nějaký e-shop, kde ty čipy koupit ? našel jsem nějaký, ale tam mi přišly ceny vysoký, když za 1 čip chtěli kolem 1000Kč, nebo je to normální cena?

davidos: led žárovku zkusim když se mi nepovede osvětlení těma čipama, ale každopádně ta menší grow žárovka na dosvěcování se mi líbí, to si asi taky pořídim :)
jackherer
avee, 20w moduly krát čtyři rovná se 80w za čtyři tisíce ,-)
Avee
jackherer:ty jsi mě asi nepochopil, 20W čipy stojí o dost míň než tisíc a navíc proč 4 ? kámo, vůbec nechápu o čem tu mluvíš
alesh
Ano, maximální výkon mají ty čipy o mnoho větší než 20W. Ovšem okolo 20W je určitý kompromis mezi cenou a účinností (je jen na tobě, kolik do nich pustíš). Reálný ceny se pohybují od cca 300Kč za Vero 18 po cca 1000Kč za CXA3070.

Objednat lze např. z Digikey, Mouseru, SOS...

S těmito čipy ti bude na tvůj prostor stačit právě asi těch 40-50W a v pohodě strčí do kapsy tu žárovku výše.

a.
Avee
ok díky moc, konečně můžu začít jenom mi pořád vrtá hlavou když tam stejně budu pouštět jen 20W, tak proč si nekoupit rovnout takovej čip kterej má těch 20W max ? víc se zahřívá, míň Lumenů nebo nějaká celková menší účinnost ? a jinak předpokládam , podle toho co sem tak hledal , že k tomu budu potřebovat nějakej pasivní chladič co ? jinak díky za všechno myslim ,že tohle sou mí poslední otázky :D
alesh
Ano, účinnost. Př. když bys tam narval CXA1512 (malý, max. výkon 20-25W), dostaneš asi jen 60% světla než u CXA3070. Se stejnou spotřebou, zbytek je teplo. Ale zase ceny jsou taky jinde...

Teď je spíš potřeba uvědomit, co vlastně chceš. Píšeš, že máš malý prostor a potřebuješ to jednoduše uchladit. Nebo si můžeš něco méně účinnýho a dostaneš méně světla a/nebo bude potřeba víc chladit. No a dál tu jsou zářivky nebo malej sodík. Ty seženeš zase levněji...

Jo, pasivní chladič potřebovat budeš, jednoduchá a levná možnost jsou chladiče na procesor. Nebo můžeš zajít do sběrných surovin a za krabičku cigár můžeš postavit světel několik.

a.
davidos
Tak to už je fakt maras.
alesh,jak mužeš napsat že ten čip strči hravě do kapsy ty led žárovky?
Nikdy jsi nedržel v ruce tu led žárovku ani ten čip,natož ,abys to otestoval a napíšeš tady takovou věc.Ja testoval osobně desitky panelu ,několik led čipu a žárovek a vím že realita od toho co výrobci uváděj na netu je uplně někde jinde.Každý muloš si muže přečist na netu jake barevne spectrum,lumeny,teplota pro co nejlepši svitivost atd.,to má.Ale realita v naších podmínkách je někde jinde.
Ja myslím že o tom něco máš přečtene,ale realita je trochu jiná.Nestači si jen něco naštudovat na netu,ale nejduležitější je jak to jede v realu.
alesh
Naprosto jednoduše, mid-power LEDky na té žárovce jsou ZCELA někde jinde než čipy, co jsem uvedl výše. Lepší neseženeš (momentálně).

a.
Avee
Zdravim,
už mam vše objednaný a připravený tak jen čekam až mivše přijde ale tak sem si ještě říkal ,že bych dal 2 postraní malý ledky tak 5W jen na dosvětlení tak se chci zeptat jaky světelný spektrum by na ty dosvěsovací bylo nejlepší ? hlavní světlo mam led warm white
00kent
Ahoj,uvažuji o koupi LED MARS II panelů a pročítal jsem různá fóra-i zahraniční.Máte s tím někdo zkušenost? Podle fotek to totiž vypadá celkem slušně... V galerii jsem uploadoval různé nasbírané fotky.
Fruddy
Nazdárek, mám growbox s LEDkama, je to poskládaný z LED pásků různých spekter (červená, modrá, žlutá, teplá a stuedná bílá) je to nalepený na hliníkové desce asi 45 * 45cm celkovej výkon cca 80w a kytkám se daří pěkně, teda určitě lépe než pod 70w sodou co má kamoš :-) pásky jsem koupil v jednom krámě v Brně, nalepili a zapojili mi to :-) (www.valmax.cz) odpoledne sem hodím fotky :-)
Fruddy
Tak ta fotka :-), nevím proč ale nejde mi to hodit k předchozímu příspěvku..
Namcore
Měl bych otázku, dalo by se použít i tato žárovka? Jestli by to bylo vubec k něčemu :D
http://www.creebulb.com/Products/St...ylight_LED_Bulb
Avee
namcore: Podle mě by byla k ničemu a hned ti řeknu proč 1. 18W je málo i na mikroglow viz tech 1600lumen no moc by ti toho nevyrostlo ale kdyby sis zatim pořád stál, cena je poměrně vysoká ale to asi nejhorší - podle mě je světelný spektrum - vůbec neni na květ a i na růst neni ideálnější. Pokud chceš žárovku tak skus vygooglit corn led jestli umíš hledat tak uvidíš , že je to cenově jinde - účinost už se liší od kusu ale hlavně světelní spektra maj přesně jaký potřebuješ 2700K květ a 6500K růst. Já mám na květ 50W led chip a na růst akorát 20W 6500K tuhle žárovku( navíc u níc není to zbytečný "zašeřující sklíčko" které nás připravuje o lumeny. Doudam ,že sem pomohl nnebo jsem aspon vyjádřil svůj názor , sám nejsem zatim moc zkušenej tak pokud mě někdo v něčem opravý budu moc rád.
jackherer
a co tyhle světla? mohl by někdo zkušený poradit?
http://a51led.com/store/index.php?m...products_id=192
VirheCZ
Já doporučuju tyhle LEDky svítěj veleparádně a jsou dost levný ;)
http://www.gme.cz/led-vykonova-gt-p25wr6b34909-p518-173
tady co pod nima roste plus nejaka dalsi teorie :)
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=74155
alesh
citace:
Původní příspěvek od jackherer
a co tyhle světla? mohl by někdo zkušený poradit?
http://a51led.com/store/index.php?m...products_id=192

Čau, tohle světlo vypadá velmi dobře, jeden z nejlepších komerčních panelů.

A i ty z GME od VirheCZ nejsou špatný, spíš naopak. Ale zase úplně levný mi nepřijdou, za ty prachy jsou i jiný alternativy.

Po dlouhý době sem někdo poslal rozumný světla. A dokonce 2x za sebou!

a.
Vovva96
Zdravím, chtěl bych si doma udělat svůj vlastní box. d100,h100,v120(130)cm. Osvětlení by bylo 4x LED výkonová GT-P25WR6B34909. Teď bych se rád obrátil na zkušenější, je to dobrá volba nebo by bylo lepší využit kombinaci těchto LED výkonová GT-P10WB349910150(blue),LED výkonová GT-P10WG649910600(green),LED výkonová GT-P10WY249910300(yellow)? K chlazení bych nejspíš využil tyto 2x ARCTIC F8 PRO, výrobce udává průtok 47.6 m3/h. Bude to stačit? Je třeba něco změnit? Pokud ano, každá rada nad zlato!! Dík :---):rasta:
alesh
Ahoj,
na 1m^2 bys měl mít nejmíň okolo 200W top LEDek a aspoň okolo 300W horších (jako třeba ta červeno-modrá z GME). 40W je strašlivě málo. Použití zelených a žlutých LED se vyhni, místo toho použij kvalitní bílou. Modrá je obecně použitelná (lépe ale tzv. royal blue okolo 450nm), ale tuhle bych taky nepoužil.
Pokud máš schopnosti si to doma sestavit, zapřemýšlel bych celkově nad jinými diodami. Seženeš jak lepší, tak levnější než z GME.
Tyhle větráčky zvládnou sotva cirkulovat vzduch. LEDky sice nebudou tolik topit, takže by snad neměl být problém s teplotou, ale nemůžeš počítat, že zvládnou kousek potrubí nebo nedejbože pacháč.

a.

PS: Udělej si box co nejvyšší, 120cm se mi zdá málo. Čím víc, tím líp.
Vovva96
Mám v plánu pěstovat nějaké automaty, jen tak pro zábavu, ale jak jsi napsal. Sehnat lepší světla a větráky. Nedoporučil by jsi mi nějaké? Dík za každou radu, lidi :)
alesh
Takže...
Pokud chceš LEDky, má smysl zainvestovat do nějakých kvalitních. Proč? Protože pokud si koupíš ne-až-tak-účinné, dostaneš se tak +- na úroveň sodíku, dokonce ještě možná níž. A to pak nemá cenu LEDky kupovat, když můžeš ještě ušetřit a být vysmátý se sodíkem. Takže smysl LED bude pokud budou lepší než sodík. A takové něco stojí.
Abych ti to přiblížil, tak na 1m^2 bych dal těch 300W. Rozumný řešení je třeba Bridgelux Vero, tam by ses mohl dostat tak na 6000+ za LED a drivery. Plus samozřejmě chladič, větráky, ...celkem tak za 8 a víc. No a pak tu jsou ještě lepší řešení jako Cree CXA2540/3070/3590 nebo celobarevný Cree/Osram/Philips. Tam bys vyšel hoodně přes desítku možná až k 15ti. Já bych ti doporučil ty Bridgeluxy, momentálně je to asi nejlepší poměr cena/výkon. Konkrétně model BXRC‐30E10K0‐L‐03 (větší, stačí míň) nebo BXRC‐30E4000‐F‐03 (menší, potřebuješ jich víc).
Nevím, co si představuješ pod pojmem "pro zábavu" (pro zábavu to tu snad mají všichni, ne?), ale 1m^2 už je poměrně dost. Skoro bych ti doporučil začít s menším, můžeš případně dokoupit.
Jo a, prosím tě, vykašli se na automaty ve skříni. Není k tomu jediný důvod.

zdar,
a.
Vovva96
Já to zamýšlel na zimu, normálně jedu OUTy. Nechci do toho vrážet zase tolik, proto bych box zmenšil např. 60x60x120. Použil bych ty LEDky,co jsem zmiňoval, i když od nich nečekám zázraky. Větráky bych pořešil lepší. Jooo, taky bych rád věděl proč se neoplatí automaty ve skříní, nemám s tímhle zkušenosti.
alesh
Jasný, je to spousta peněz. Na 60x60 budeš potřebovat okolo 100W.
Automaty na ven, protože ve skříni na ně musíš svítit 18h (o 50% EE více - proč pak LED??) a nebudeš z nich mít takový výnos ani kvalitu oproti klasickým modelům.

Uvažoval bych, jestli nepořídit 150W sodu.

a.
Vovva96
Vsadil jsi mi brouka do hlavy. :-D Teď o tom popřemýšlím, rozhodnu se a bude. Každopádně 150w soda není špatný nápad, to mě ani nenapadlo. Díky za rady!!!
Dr_paradox69
zdar borci,jedu asi paty kolo sestikilo sodik,a jelikoz bych z tohoto prostoru chtel zrobit matkarnu,uvazoval sem o velkym stanu s ledkama...vyhlidl sem si tyto: http://www.technology-hydro-culture...kvetu-900w.html
prosil bych vas o nazor na tento panel...nemam zatim s ledkama zadny zkusenosti a podle toho co pisete sem se nadchnul zbytecne...
jackherer
zeptej se jich jestli by ti nedali nějaký vyloženě růstový spektrum ,-)
VirheCZ
Ty krááá*vo :D :D jestli máš tohle na matkárnu, tak nevim pod čím chceš pěstovat.. tohle je dělo jak sfiňa. ;)
Stručně řečeno, tohle je podle mě těžce naddimenzovaný. Pod tímhle by si možná utáhl i slušnej SOG.

citace:
Původní příspěvek od Dr_paradox69
zdar borci,jedu asi paty kolo sestikilo sodik,a jelikoz bych z tohoto prostoru chtel zrobit matkarnu,uvazoval sem o velkym stanu s ledkama...vyhlidl sem si tyto: http://www.technology-hydro-culture...kvetu-900w.html
prosil bych vas o nazor na tento panel...nemam zatim s ledkama zadny zkusenosti a podle toho co pisete sem se nadchnul zbytecne...
Dr_paradox69
sak to prave chci ten sog pod timhle,spatne sem to napsal nebo ste to spatne pochopili,matkarnu chci ze soucasnyho prostoru kerej mam,a do novyho stanu 240x120x200 bych chtel tohle nejlip s dutch pot aero 2m2...
alesh
Ahoj,
pořádná 600W HPS s kvalitním předřadníkem a stínítkem bude podle mého názoru výkonější než ten LED panel, co jsi odkazoval.

a.
nikolaj 01
Zdar,
Hlavně neber žádný "Apolla" ta hliníková case (a je jedno kolik má kotoučů) je hezká ale na hovno. Tenhle model je tak z roku 2011 s naprosto tragickým odběrem 900w!?! Jak píše kolega v praxi to nebude mít výkon ani tý šestikoule.
Dr_paradox69
no to nepotesi,a je to jenom tvuj nazor nebo vis co je v tom presne najebany za ledky?sou nekvalitni?jako je jasny ze jestli sou z roku 2011 tak uz ted po trech letech sou jiny pecky,ale cenove se me to zdalo k tomu co se prodava u nas nesrovnatelny,900w za 16 litru kdyz u nas se prodava 300w za 25 litru...
nikolaj 01
Tohle je výprodej jak prase nemůžeš čekat nějaký zázraky.
Dr_paradox69
myslis ze ty spectraboxy co sou u nas jako je mazar atd jsou lepsi?http://www.mazar.cz/cs/produkt/1536...x-400w/?katID=1
treba tohle?me to prijde parametrama stejny akorat trikrat drazzsi...
http://www.mazar.cz/cs/produkt/33-s...o-600w/?katID=1
tohle prej nahradi 2000w hps,a u toho devitikila pisou ze nahrazuje 1600w hps tak asi to o neco lepsi bude ten spectrabox,ale ta paaaalka :-D
nikolaj 01
Jediný co ti nato můžu říct je ,že bych si to nekoupil ani za půlku. Podle mě nejde koupit v ČR led panel kterej by se vyplatil oproti tomu když si to složíš sám.
Jestli máš prachy tak to kup a napiš recenzi urcitě ti pod tim něco vyroste ,ale jak řikám žádnej zázrak to nebude.

Pro příklad: kupuju ledky (netvrdím že sou nejlepší na světe) od osram na http://www.led-tech.de/de/index.html 15w za 1100.- takže za 300w dám 22 000.- + balast tak cca 7000.- podle toho jak chceš mít "hezký". Tohle světlo svítí líp než 400 sodík a sme na ceně 27000.- Je to jen příklad že složit 600w v dobrejch ledkách něco stojí to nepočítam práci, hezkou krabičku a nápis Super-spektrabox.
To že mazar píše keci o 600w ledce která nahradí 1200w sodík apd. je nesmyl a jen to vypovídá o solidnosti firmy.
alesh
Lžou ti přímo do xichtu. Opět bude sodík stejnýho příkonu lepší.

Je to jednoduchý. Pokud tam výrobce dá kvalitní LED, rád ti přesně řekne, co tam je. Pokud tam narve šmejdy, nic konkrétního se nedovíš.

Komerční LED světla (komplety), nad kterými by se dalo momentálně uvažovat:
Area51
Apache Tech
Hansovy panely
Onyx

Lepší panely už jsou jen DIY. Tam jsou víceméně 2 možnosti:
(1) Velký multičipy (COB). Ideální jsou Cree CXA3070 (příp. i jiný CXA) nebo Bridgelux Vero 29 (příp. 18). Dále použitelný jsou i nejnovější COB od Luminus, Nichia nebo Citizen. Určitě je ještě pár velkých výrobců, který mají použitelný řešení, ale nemám zmáklý datasheety (Philips, Seoul Semiconductor, Samsung, Osram ...). Většinou je dobrý držet výkon okolo 40W.

(2) Výkonový diody přímo v barvách + doplnit bílýma. Barevný diody bych nebral jiný než Cree (XP-E, XP-E2, XB-D, XQ-E, XT-E), Osram (Oslon SSL a Oslon Square) nebo Philips (Luxeon Rebel, příp. Rebel ES). Jsou i další použitelní výrobci, ale lepší nebudou. Bílý brát ideálně jen Cree (XM-L, XM-L2, XP-L, XP-G, XT-E), příp. Nichia. Vesměs je třeba držet proud do cca 700mA, výkonově to tedy je asi 1,6W pro červený a 2,1W pro modrý a bílý.

Samozřejmě dál jsou desítky dalších menších či větších, známějších i míň známých výrobců, ale žádný nemá lepší řešení než ty výše.

a.

e: Koukám, že než jsem to dopsal, kolega mě předběhl. Z odkazů zjistíš, že všechno, co jsem odkazoval, musíš objednat ze zahraničí.
Dr_paradox69
porad nechapu jak muze byt hps ucinejsi,kdyz nesviti spravnym spektrem a kytka z toho co vyzaruje spotrebovava par procent,kdezto u ledek pisou ze az 97 procent emitovanyho svetla je schopna kytka pouzit...
to:alesh:dival sem se na ten onyx a ten vypada hodne slusne uz sou tam desetivatovky,ale zas sem kdesi cetl ze cim vic vatu na jeden prechod tak tim mensi to ma ucinnost...
dlouhán
tahle diskuse mi silně připomíná diskuse před lety, kdy vylezly na trh "vysoko"wattážní CFL žárovky, jejichž 300W mělo spolehlivě nahradit vysokotlaké 600W zdroje. kde je dnes těmto reklamním kecům konec a kolik těch nadšenců, kteří tomu uvěřili a pořídili si tyto CFL, u CFL i zůstali??

citace:
Původní příspěvek od Dr_paradox69
porad nechapu jak muze byt hps ucinejsi,kdyz nesviti spravnym spektrem a kytka z toho co vyzaruje spotrebovava par procent,kdezto u ledek pisou ze az 97 procent emitovanyho svetla je schopna kytka pouzit...


když se řešily CFL-ka, šlo o možnost snížit lampu těsně nad vrcholky rostlin díky slabému tepelnému záření. málokoho tenkát ale napadlo, že pokud takto sníží lampu, ořezává zároveň(a to secsakramensky) i plochu, kterou je třeba osvítit.

dnes se řeší LED zdroje a hlavně jejich spektrální složení světla. marketingoví experti výrobců těchto ultramoderních/ultradrahých zdrojů světla se vám samozřejmě snaží vykecat co největší díru do hlavy, přičemž největší důraz kladou na hlavní devízu svých výrobků - "ideální spektrum" poskládané z několika vlnových délek a jejich poměru.
nechci tvrdit, že to není důležitý aspekt, je však POUZE JEDNÍM Z MNOHA!

takže pane Dr_paradox69, to že nechápeš jak může být HPS účinnější je OK, podle mě to nepochopili ještě ani sami výrobci. ti ale své panely rozhodně nedimenzují pro konopí, které má úplně odlišné potřeby než např. hlávkový salát.

a ti, kteří se rozhodli investovat částky, ze kterých mě osobně olívá studený pot, alespoň sponzorují vývoj těchto zdrojů a snad přibližují dobu, kdy už LED budou hrát prim v indoor growingu a vysokotlaké zdroje se stanou konečně archaickou záležitostí ;)

za mě prozatím stále - VIVA HPS!
alesh
citace:
Původní příspěvek od Dr_paradox69
porad nechapu jak muze byt hps ucinejsi,kdyz nesviti spravnym spektrem a kytka z toho co vyzaruje spotrebovava par procent,kdezto u ledek pisou ze az 97 procent emitovanyho svetla je schopna kytka pouzit...

To je samozřejmě nesmysl. Využití je srovnatelný, u LEDek je lepší jen o málo. Navíc se rostliny přizpůsobují.

citace:
Původní příspěvek od Dr_paradox69

to:alesh:dival sem se na ten onyx a ten vypada hodne slusne uz sou tam desetivatovky,ale zas sem kdesi cetl ze cim vic vatu na jeden prechod tak tim mensi to ma ucinnost...

V tom máš pravdu, čím více w/přechod, tím méně je účinný. Na druhou stranu, čím větší je přechod, tím je víc účinný. A hlavně, každý přechod je jiný. Do kvalitních můžeš pustit hodně a stejně budou lepší než kdejaká čína.
Dr_paradox69
no borci tak ste me to asi rozmluvili...myslel sem si ze uz ledky postoupili ve vyvoju dost na to aby to co pisou byla pravda.Na par let tuto myslenku asi hodim este k ledu a poresim pojezd a litr hps s poradnym predradnikem...
VirheCZ
20W chipy z GMka total čína po dvou týdnech z malých klonů
sWei
citace:
Původní příspěvek od VirheCZ
20W chipy z GMka total čína po dvou týdnech z malých klonů


ta vpravo je úplně krásná dost mě zajímá jak to pod tím pokvete doufám že to dojedeš a že toto téma nezmizí jako spousta dalších zajímavých
nikolaj 01
citace:
Původní příspěvek od VirheCZ
20W chipy z GMka total čína po dvou týdnech z malých klonů


Známej jich natěšeně koupil 200w jako doplněk k 100w oslon ssl a prej nic moc zlepšení. Ale jinak ano při takhle malý watáži sou ledky nejlepší řešení ...i když sou z číny.
VirheCZ
V pravo je Blueberry, zkoušel jsem na ní FIM na tý vlevo (Tahoe Alien) taky, ale bohužel se mi ji podařilo zlomit a klon pak chcípl, takže kytka nasadila nový vrcholky a je lehce pozadu. Musím už začít ohýbat jinak mi přerostou.
Dr_paradox69
kemo to se docela da,ale dulezity pro me je co to dela v qetu...cekoval sem tvuj trýd,takbudu sledovat dal at vim jak to vypada casem...aktualizuj,dik
jo a tu blueberrku mas od kere seedbanky?
caponeol
Zdravim všechny pěstitele. Led technologie pro pěstování není špatna. Jen to chce kvalitni svetla a ne levny čínský šmejdy. . Na spektru kterými ty ledky sviti strasne zalezi.. a nechapu jak tady kdosi psal ze pestuje pod bílými vysokovataznimi led.. vždyť u nich ta dioda sviti vsemi spektry který rostliny zrovna nepotřebují a nevyužívají. . Tudíž je lepší svitit jen spektry který rostlina využije. Takže použít cervenou na kvet a modrou na rust ale jen v tom spravnym spektru ...nerikam ze to pod tou bilou neporoste to spektrum v te bile pro rust je ale neporoste to tak jak by melo... z vlastních slušností mohu říct že když jsem si koupil 180w led ufo z Číny tak to roste ale oproti mazzaru50w led je to sto a jedna... led panely mají nevyhodu takovou ze sviti moc z toho jednoho malyho panelu a osvetluji jen misto pod sebou.to znamena že 120w spektrabox svitici jako 400W sodik osvětlí menší plochu než ten sodik ale ve vyssim vykonu...měly by začít dělat ty panely větší při tom samem vykonu aby to osvetlilo vetsi plochu...akorat ta cena je furt hodně vysoka..poskladany doma by to vyslo levnej ale zase vychytat ty spravny spektra.
caponeol
Par fotek Mazzaru
caponeol
A ještě další foto
alesh
Teplá bílá je velice vhodná. Mrkni třeba na RIU fórum, jak to pod ní roste.
A např. Mazar je zrovna velice zastaralé LED světlo.

Spektrabox 120W si proti 400W sodíku ani neškrtne.

a.

edit: A abych jen nepičoval, zcela souhlasím s tím, že pod nekvalitními čínskými LED toho člověk moc nevypěstuje.
caponeol
Je jasny ze to pod tou teplou bilou poroste ale furt ma i spektra ktery ta rostlina nikdy ke svemu vyvoji potřebovat nebude.to znamena waty sviti zbytecne a spotřeba roste taky zbytecne...Mazzar je sice docela zastaralej ale spektra ma vychytany a roste to hezky pod tim.. a nove typy jejich led panelu s dvouwatovyma diodami už sou docela vychytany.akorat furt docela maly a neosviti takovou plochu jak sodik..
jackherer
Ten mazar vam uplne vymetl hlavu par vet a je to ... ja bych taky chtel umet takhle vydelavat LOL ale to bych brzo dostal pres drzku

abych jen nepicoval s kterejma panelama toho mazara porovnavas? Ja vidim ze bila je u kvalitnich vyrobcu ani nepouzivaji modrou napr
alesh
Vychytaný, vychytaný, ale výsledek nikde. A ani nebude. Zastaralé světlo z čínského dovozu...

Samozřejmě, že rostliny využívají všechna spektra viditelného světla. Některá míň, některá víc, ale velký rozdíl to není. Proč myslíte, že je HPS tak dobrá? A proč nejlepší výsledky dávají čistě bílé LED? A proč všechny tyhle Mazary, Apolla a podobný šmejdy, co si můžu koupit na Alibabě za pár dolarů jsou tak na piču?

a.
rokman1
Zduřte, teď sem kupil z Ebay 300 W panel, planuju koupit box 120*120*200, myslíte že je to vhodná velikost ? Odkaz na Světlo: http://www.ebay.com/itm/MarsHydro-3...item5aefa47fad. Foto panelu jak svití v koupelně když tak přidám...
nikolaj 01
Zdarec,
Tak sem přemejšlel čím nahradit ledky ze starýho spektraboxu kterých mi svítí ještě cca 150w většinou jde o červenou a modrou.
Poslední dobou odchází jedna za druhou, měnit mě to nebaví navíc ta pasta je dražší než ony. Nakonec sem se rozhodnul koupit bílý ledky přibližně 6x20 až 30w.
Jenže!.... to je zase spousta práce novy zdroj atd atd... a najedou koukám na tohle:
http://www.osram.cz/osram_cz/produk...c-pro/index.jsp
To vypadá že jednodušeji už to nejde. Tak se chci zeptat co nato řikáte? Jak moc záleží na Ra u ty bílý?
O kolik sou horší než si uváděl výše ty Cree a Bridgelux Aleshy?
alesh
Těžko říct, co to dokáže. Nikde nemůžu najít podrobný data. 100 lm/w pro LED s teplotou 3000K by nemuselo být tak špatný. Záleží na spektru.
Na Ra (CRI) určitě záleží, ale není to kritický údaj. LEDky s vyšším CRI mají obvykle větší podíl červené barvy a proto mají asi vhodnější spektrum a také nižší fotometrickou účinnost spektra. To znamená, že není potřeba tolik lumenů jako u LED s nižším CRI.

a.
nikolaj 01
Díky za reakci. Taky nemůžu najít nic dalšího včetně ceny takže na to kašlu. Nakonec sem se rozhodnul že zkusím Vero 29. Konkrétně BXRC-27G10K0-L-03. Dám tam 4 tj 320w.
Aspoň zmizí to růžovo-fialové světlo.

K tomu tam zůstane cca 40w oslonu v červený (620-640nn) a 20w v modrý (455nn).

Jako taky sem viděl videa jen pod bílou ,ale sem skeptickej díky tý ceně. I když sem chudý chlapec přijde mi 2700.- kč za 320w podezřele málo. Kdybych to kupoval v 1w diodách bude tam pomalu o nulu víc.

Takže! má smysl to míchat z červenou a dalšíma nebo jen přikupovat další bílou? co myslíš?
alesh
Vero je dobrá volba, velký bílý COB obecně jsou nejekonomičtější volba. U Vera bych zapřemýšlel, jestli nepoužít spíš 3500K. To je porovnatelný s 3000K Cree a pod tím to lidem roste dobře. Taky bych si rozmyslel, jestli do toho pouštět 80W. Myslím, že 40W je ideální pěstební kompromis.

a.
nikolaj 01
S wataží to tak udělám. Hlavně cena zdrojů na 80w Vero29 je strašně velká. Co sem našel se pohybovali kolem 1400 - 1700.-kč což je tragédie! Na to nemám... Navíc chci na každej chip extra zdroj a žádnej další balast.
Na 30w Vero 18 http://www.digikey.com/product-deta...1157-ND/3913132 (je to 3000k a 97CRI)
stojí zdroj 380.-kč a to už jde: http://www.gme.cz/spinany-zdroj-mea...-1050-p332-368.

To vypadá sakra dobře. Uvidíme jak to pod tím poroste.
alesh
Celkem zajímavý zdroje mají tady. Tedy ceny a výběr jsou zajímavý, kvalitu neznám.
Těch 40W jsem myslel u Vera29 ne 18. U 18 bych šel do 700mA proudu (tedy necelých 20W). U těch high-CRI čipů měníš lepší spektrum za horší účinnost. Nevím, zda-li se to vyplatí. Jako univerzální a nejpoužitelnější spektrum se mi zdá 3500K. High-CRI, pokud vůbec, používat až po rozkvetení (pracovat s ní jako s 660nm červenou).
spachal
Aleshi, mam dotaz :]. Kdybys dnes vybiral nejake COB /multiled reseni, cele postavene na 2700-3000K (hlavne kvetova faze), jake multichipy bys volil? Reseni nemusi byt suverenne nejlevneji (epiled a epistar se radeji vyhnout), s ucinnosti dejme tomu alespon 80lm/w, da se najit nejake do ceny, dejme tomu, $60/100W prikonu (COB+driver), nebo je to nesmyslne nizka cena a spise skoda penez?

Mam zadani na cca 4-6x 100W (pripadne 8-10x 50W). Pasivni + aktivni chlazeni a zakladna je vyresena. Potreboval bych se dostat na cca celkove 40klm s prikonem do max 600W. A cenou do cca 10kKc, z toho hlinikove chladice, aktivni ventaky elox, lapovani, rozvody etc. jsou tak za +-3 tisice, zbyva 'sedmicka' na LEDky :]

Premyslel jsem bud nad nejakym COB resenim, pripadne bych asi cenove dosahnul jeste na multipanely s XP-G2 (hadam ze osazene nizkymi Q4/5 biny), u cree je alespon +- nejaka garance.. (pro priklad treba http://www.ebay.com/itm/-/231084709154).
V extremnim pripade treba 2x combo
- http://www.aliexpress.com/item/-/1823792105.html
- http://www.aliexpress.com/store/pro...1876853818.html

Pripadne se mi hodne libi i sety napriklad zde (barevna teplota pujde najisto dohodnout, bylo by to reseni s dimmem)
- http://www.aliexpress.com/store/pro...1848702542.html

Co si o tom myslis, lepsi zvolit COB, nebo multipanely s Cree? :]
alesh
CXA3070/Vero29/18. Podle ceny pak vybrat, kolik do toho pouštět. Aby mělo smysl investovat do toho víc než do sodíku, myslím, že by to chtělo alespoň 110lm/W pro 3000K teplotu.

Ty XP-G po hodně kusech na PCB nebrat, těžce by se přehřívaly. A ten nebalancovaný set už vůbec ne.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma