Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Protože se problém zvlhčování objevuje snad v každém pěstitelském threadu, dal jsem vzniknout tomuto.Zvláště začátečníci ohledně správné vlhkosti často tápají.Tady doufám, za nějaký čas, najdou vše co potřebují.Tímto také prosím všechny zkušenější pěstitele, aby zde zanechali pár rad či aby se podělili o kompletní řešení své pěstírny (ohledně vlhkosti samozřejmě).Pokud se vlhkost bude řešit zde, nemusí se řešit na mnoha jiných místech a Groweru se aspoň trochu ulehčí od nadšených zvlhčovačů (čus Kwjetoň), kteří ač v dobrém, zamoří co se dá.Doufám, že se to tu rychle rozroste a to v kompaktní formě.Díky všem za budoucí příspěvky a vlhkosti zdar!
Pár základních věcí
Co je relativní vlhkost vzduchu?
Je to procento skutečného množství vodních par ve vzduchu vzhledem k maximálnímu množství vodních par ve stejném objemu a za stejné teploty. Obvykle se udává v procentech. Vzduch z ovzduší vždy obsahuje vodní páru, jejíž množství závisí na meteorologických podmínkách. Čím je teplota vyšší, tím více vodní páry se ve vzduchu udrží. Proto se používá pojem „relativní vlhkosti“. Zahřejeme-li v zimě chladný vzduch na příjemnou teplotu, relativní množství vodních par klesne a tím klesá i relativní vlhkost. K zachování příjemného a zdravého domácího prostředí je třeba dodatečný zdroj vody nebo vodních par, tedy zvlhčování vzduchu.
Co je rosný bod?
Rosný bod je teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami (relativní vlhkost vzduchu dosáhne 100%). Pokud teplota klesne pod tento bod, nastává kondenzace.
Vzduch za určité teploty může obsahovat jen určité množství vodních par. Čím je teplota vzduchu vyšší, tím více vlhkosti pojme. Pokud se vzduch začne ochlazovat, vodní páry začnou kondenzovat. Podmínkou je ale přítomnost kondenzačních jader.
Rosný bod lze považovat za jiné vyjádření absolutní vlhkosti vzduchu.
Příklad:
Když se sprchujete, v koupelně stoupá teplota a vzdušná vlhkost. Jakmile vlhkost vzduchu dosáhne rosného bodu, začne voda kondenzovat na zrcadle, jehož teplota je nižší než teplota vzduchu (teplota zrcadla je nižší než hodnota rosného bodu). Jakmile se po chvíli zrcadlo zahřeje na okolní teplotu, sražená vodní pára se ztratí.
Princip činnosti membránové zvlhčovačky
Zvlhčovač vytváří z vody vysokofrekvenčním ultrazvukovým oscilátorem malé kapičky o průměru asi 1-5 µm. Ventilační systém je vyfukuje do suchého vzduchu, kde se jejich odpařením zvyšuje vlhkost vzduchu. Z přístroje vychází jasně viditelná jemná a rovnoměrná mlha.
Hygrostaty
Hygrostat vypne spotřebič při dosažení stanovené hodnoty vlhkosti a při nedosažení této vlhkosti spotřebič zapne.Prodávají se též termo-hygrostaty u kterých si nastavíme i teplotu (je to však poměrně drahé a ve většině případů zbytečné řešení......ovšem ve správných rukou velice užitečné).Hygrostaty se dělí na mechanické a digitální, přičemž mechanické jsou levnější a blbuvzdornější, digitální zas nabídnou větší přesnost nastavení spolu s vyšší cenou.Mechanické hygrostaty se pohybují přibližně od 1500Kč výše, digitální přijde asi na dvojnásobek.
Odvlhčovače
Někdy je vlhkost větší než chceme a místo zvlhčování musíme odvlhčovat.Zvláště sklepení a dobrá izolace staveb přispívá ke vzniku přirozené vlhkosti zapříčiněné běžnými aktivitami jako je vaření, koupání, sprchování a dokonce i lidské dýchání.K tomu nám slouží odvlhčovače, povětšinou kondenzační.Fungují tak, že vlhkost nasají a zkondenzují do nádržky, tu je zapotřebí vylévat.Většina odvhlčovačů má i aktivní uhlíkatý filtr, který zabraňuje vzniku bakterií a zachycuje prachové částice.Po naplnění nádržky se přístroj sám vypne.Nejlevnější odvlhčovače seženete okolo 5 tisíc, vyplatí se však připlatit si.Slušné a zároveň levné řešení najdete ZDE
Ideální vlhkost pro naše účely
První týden vegetace to chce okolo 80%
Po zbytek růstové fáze 65-80%
První tři týdny květu 50-60%
Postupně snižujeme a na poslední dva týdny už stačí 30-40%
Sušíme asi při 35% vlhkosti s mírně zkrouhnutým větráním.
(čísla jsou zprůměrovaná při hledání na Groweru+vlastní zkušenosti)
Jak to řeším já
Za 700 kaček jsem zakoupil asi nejpoužívanější zvlhčovač (a taky nejlevnější) od ECL.Ten jsem napojil na hadici o větším průměru a na jejím konci "zazátkoval".Do hadice jsem udělal pár děr pro odvod "mlhy" a tu strčil mezi květináče.Je potřeba dávat pozor na kondenzaci vody v hadici.Můžem ji pravidelně vylévat, nebo nechat kapat otvorem do nádobky.To ale nestačí.Podle velikosti pěstírny to chce odzkoušet ideální parní program.Mě se osvědčilo hodit zvlhčovač do spínaček a nastavit na 30min nic-15min 2/3 výkon.Stále nestačí.Krom odtahu ze skříně jsem pořídil i 30cm otočný větrák (3 rychlosti,asi 40W).V mém kamrlíku stačí bohatě první rychlost na slušnej vichr.Teď už stačí přebytečná vlhkost vyschnout a ta relativní se pohybuje od 60 do 80%(vegetace).Jinak pozor!Při vysoké vlhkosti a špatném větrání se daří plísním všeho druhu
Ano ano ano...
toto tu dlouho chybělo, tagže dík Apofissovi za jeho příspěvek...
Škoda jen, že se tu tendle trejd neobjevil trochu dříf, ušetřilo by mi to pár starostí...
Jak jako zamoří, co se dá... no počkej...
Chci jen podpořit důležitost vlhkosti & větrání, správná cirkulace vzduchu je polovina úspěchu...
Vlhku zdar!
Kwjetoň
Pěstuji, tedy jsem குவியெடோன BUDOUCNOST PATŘÍ AEROPONII !!!! ...jeden kubík stačí, když tě můra tlačí...
I do my thing and you do your thing. I am not in this world to live up to your expectations and you are not in this world to live up to mine. You are you and I am I.
And if by chance we find each other, it is beautiful...
.:::::BONSAI BROTHERS:::::.
hej mam malinkatej dotazek mam skrin VxSxH 60x55x50 (mam v ni 2kytky white widow a nejakej skunk) svitim jim na rust 11Watowkou pak mam na květ 100nebo150W vybojku staci když mam uvnitr jeden nebo dva celkem velky vetraky prumer cca 15cm(nemuzu udelat do ty skrine dirku
No, dírku to rozhodně nějakou chce.Vzduch uvnitř pěstírny se musí měnit.Ve FAQ najdeš bližší informace o větráku, jaký by sis měl pořídit na tak malou pěstírnu.Minimálně pasivní výměna vzduchu je nutná.Jinak na cirkulaci uvnitř ti to rozhodně stačí.A 11W je málo(nechci to tu řešit,tak to nikdo neřešte pls).čus
Taky nezapomínejte že pokud někdo nemá peníze a nebo z nějakého jiného důvodu nechce kupovat zvlhčovačku tak existují i jiná řešení. Sice jsou málo efektivní ale pomáhají, a to:
nádobky z vodou, to je samozřejmost ale po přisipání perlitu (agroperlit) to jetě trochu pomůže, páč drží vlhkost. Také mokré ručníky, sice je je potřeba namáčet docela často ale jde to a poslední je mokrá hadra na stínítku.. tam se musí měnit hodně často ale dobře se kqůli teplotě která na stínítku je vypařuje. Čím víc vody všude okolo je, tím více se odpařuje a vzniká blhkost. Není to zrovna efektivní řešení ale pro začátek možná postačí.. ale jak řekl Apofiss, pozor na plísně.. potřebuje to dobrou cirkulaci vzduchu !!
jedinej účinnej kompromis pro nemajetné je v současnosti ta zvlhčovačka za 750,-
za takovou cenu si ji snad může dovolit každý, kdo jede indoor, no ne?
za 3/4 litru takovej luxus - no nekupte to, když je to tak levný...
Kwjetoň
Pěstuji, tedy jsem குவியெடோன BUDOUCNOST PATŘÍ AEROPONII !!!! ...jeden kubík stačí, když tě můra tlačí...
I do my thing and you do your thing. I am not in this world to live up to your expectations and you are not in this world to live up to mine. You are you and I am I.
And if by chance we find each other, it is beautiful...
.:::::BONSAI BROTHERS:::::.
Já mám zvlhčovačku na 5L vody, při prvních dnech růstu doplňuju obsah 2x, což je 10L na den , ventilátor mám 850m3/hod a jede tak na 1/4 - 1/3 výkonu a vycucne mi to jako prd. Nad 60% relativní vzdušný vlhkosti se nedostanu, ale asi to stačí, neb to roste jako z vody
"Čím víc jsem blbější, tím míň mi to vadí"
psilos
.....dneska mi už nevadí skoro nic, protože jsem blbej, jak daleko vidim...
a zrak mám výtečný....
Je fajn ze se tady tahle debata rozjela. Mimochodem, jeste je dals vychytavka a tou je Hygrostat. Zarizeniko na kterem se nastavi pozadovana relativni vlhkost a sam uz vypina a zapina "urcite zarizeni" na 220V. Tim se samozrejme nabizi zvlhkovac a treba jeste pomocny vetracek.
Bohuzel jedina a taky velka nevyhoda je cena hygrostatu ktera se pohybuje od 2200 do 3000,- Kc. Vetsinou jsou drazssi analogove, nez digitalni.
No a dalsi moznost je koupit zvlhcovac od Bionare, ktery sam uz Hygrostat obsahuje. Zvlhcovac ale stoji 4700,- To se samozrejme vyplati tem co si jedou trochu vic kyti...ale moznost je to taky...
Apofiss - docílit optimální vlhkosti zas neni takovej problém a spousta lidí to slušně zvládá
senior - mmmm to zní jako pěkná teorie avšak praxe mluví jinak - na většině hygrostatů se dá jakž takž nastavit nějaká hystereze - ale ani na jednom sem neviděl nějakou plynulou regulaci - takže průběh vlhkostní křivky bude klasická sinusoida - s menší nebo větší vlnou - notabene spínat x-krát za den membrány taky nemají velmi rády - další problém je nestejnoměrná vlhkost v prostoru atd atd - takže lepší než drahý hygrostat (případně Eberle kombo termohygrostat) je lacinější regulace otáček ventilátoru kterou se dá vlhkost při stále teplotě vstupního vzduchu regulovat s přesností plus mínus pár procent.
Původní příspěvek od snark Apofiss - docílit optimální vlhkosti zas neni takovej problém a spousta lidí to slušně zvládá
senior - mmmm to zní jako pěkná teorie avšak praxe mluví jinak - na většině hygrostatů se dá jakž takž nastavit nějaká hystereze - ale ani na jednom sem neviděl nějakou plynulou regulaci - takže průběh vlhkostní křivky bude klasická sinusoida - s menší nebo větší vlnou - notabene spínat x-krát za den membrány taky nemají velmi rády - další problém je nestejnoměrná vlhkost v prostoru atd atd - takže lepší než drahý hygrostat (případně Eberle kombo termohygrostat) je lacinější regulace otáček ventilátoru kterou se dá vlhkost při stále teplotě vstupního vzduchu regulovat s přesností plus mínus pár procent.
To sice ano, ale to by musel jit zvlhcovac nonstop prece...? Jinak jsem videl zapojenej hygrostat na zvlhcovaci co je zobrazen nahore a opravdu ma nastavenou vlhkost treba 60% a plus mínus 5% to tam ma. Mereno dalsim vlhkomerem na jinem miste. Takze v tomto s tebou nesouhlasim. Musim ale souhlasit s tim, ze regulace otace je nutna nejen u vetraku, ale napriklad i u odvetravani, apod. Jinak se tam vlhkost ani neudrzi. Ale to zalezi na konkretnim reseni pestirny. Jinak ja sam jsem si tenhle zvlhcovac objednal a pote co dorazi i hygrostat, jdu do tohoto "systemku" taky.
musim jenom připsat že tento zvhčovač je opravdu super a ze ty peníze co stojí máte doma kvalitní přístroj který vyřeší jeden docela velikej problém
používal jsem dvě sklizně mokrý ručníky a nádoby s vodou a od zakoupení přístroje mi odpadla otravná každodení práce s namáčením ručníků.
než jsem díky Growařům sehnal a koupil tento zvlhčovač,měl jsem asi tři různé přístroje na vlhkost,ale ani jeden mi nevyhovoval tak jako tento.
Díky