Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak mě napadlo, že někteří lidé nemají jasno v pojmu relativní vlhkost.
Když mám ve skříni relativní vlhkost 100%, to tam jako mám místo vzduchu vodu?
Když mám v pokoji vlhkost 50% a ve skříni 30, kam se ta voda ztrácí? Přece nezůstává ve skříni?
Pokud jste si kladli tyto otázky, mám pro vás odpovědi. :-)
Relativní vlhkost (rH, relative humidity) udává stupeň nasycení vzduchu vodou. Vzduch je schopen pojmout jen určité množství vodní páry. Pokud vzduch obsahuje maximální možné množství páry, má relativní vlhkost 100%. V takovém prostředí se nedá sušit prádlo, protože voda z něj nemůže přecházet do vzduchu, ten je totiž už vody plný.
Schopnost pojímat vodu stupá s teplotou. Čím teplejší vzduch, tím více vody se do něj vejde. Máte-li vzduch se 100% vlhkostí a ochladíte jej, sníží se jeho schopnost vázat vodu a přebytečná voda se vyloučí ve formě miniaturních kapiček. Vznikne rosa. Proto se rosí studené brýle při vstupu do místnosti. Vzduch se na sklech ochladí a tím pádem musí pustit vodu.
Tím se dostáváme k odpovědi na druhou otázku. Ve skříni bývá tepleji, než v místnosti, takže i když vzduch ve skříni obsahuje stejné množství vody jako vzduch v místnosti, díky vyšší teplotě z toho vlastně vychází nižší relativní vlhkost.
Na závěr perlička. Ti starší z nás pamatují rosný bod, který se hlásil v rádiu při předpovědi počasí. To je teplota při které bude vznikat rosa. Meteorologové znají relativní vlhkost vzduchu, takže jsou schopni spočítat teplotu, při které se tam tolik vody nevejde. :-) Vzduch se v létě přes den nasytí vodou, která se vypařuje z jezer a řek a v noci při ochlazení tolik vody nedá a pouští ji.
Snad jsem vás malým fyzikálním výletem příliš neunavil.
skuste nádoby s vodou,nebo vlhkej hadr a tak podobně.stříkání na stěny moc dlouho nevydrží:-)*
dneska jsem se proháněl outdoor galerií a nějak závidím.závidím ty obrovský přírodní kití hnojený kompostem a slepičákama.indoor je kvalita a chemka,ale není už to ta romantika.Jenom je škoda,že je bezpečnější pěstovat doma v soukromí než venku.MAXXXIMUM RESPEK OUTDOOOR!
Oh Danny Boy the pipes, the pipes are calling, from glen to glen and down the mountain side
The summer's gone and all the roses dying, 'tis you 'tis you must go and I must bide
But come ye back when summer's in the meadow or when the valley's hushed and white with snow
'Tis I'll be there in sunshine or in shadow Oh Danny Boy, Oh Danny Boy I love you so
Jakože vlhkost je docela důležitá. Ale je rozdíl pokud budeš mít kýtíz v růstu nebo na qětu... Pokud je v růstu, potřebuje moře vlhkosti (zajmavý slovní spojení) ovlivní to vitalitu, listí, tloušťku stonku, a pod... Všimli jste si že řízky z parníku maj takovou pěknou bavu listů, vypadaj tak nějak... dobře a pokud je dáte do skříně, kde je malá relativní vlhkost, to nový listí co vyroste bude vypadat jinak, bude světlejší a pod. Pokud je kýtíz na qětu je zase dobrý vlhkost stáhnout dolů, hlavně v tom že pokud budete mít moc vlhko ve skříni začne se tvořit plíseň a to před sklizní nasere a taky ty paliczky budoou mít víc listí...a to asi taky nikdo nechcem
to hlava-
jó to by bylo fajn,ale kdyš si představím jak vhko bych měl doma tak bych s toho asi zblbnul:-)*(UŽ TET JE TO DOST HUSTÝ)chce to holt odtach ven-skusím prosekat panel:-))))))*
dneska jsem se proháněl outdoor galerií a nějak závidím.závidím ty obrovský přírodní kití hnojený kompostem a slepičákama.indoor je kvalita a chemka,ale není už to ta romantika.Jenom je škoda,že je bezpečnější pěstovat doma v soukromí než venku.MAXXXIMUM RESPEK OUTDOOOR!
S: jak se da spocitat ten rosny bod? resp. jaky busi byt rozdil teplot pri jake rH, aby se srazela voda?
Marilize Legajuana
GROW iT! - ROLL iT - SMOKE iT & Be H!GH WhiTe LED grow BOX, Skrytý microLEDbox - secret power inside *** Klasická studie na trenažérech z roku 1991 prokázala zhoršenou schopnost pilotovat letadlo 24 hodin po jedné marihuanové cigaretě.
Marilize Legajuana
GROW iT! - ROLL iT - SMOKE iT & Be H!GH WhiTe LED grow BOX, Skrytý microLEDbox - secret power inside *** Klasická studie na trenažérech z roku 1991 prokázala zhoršenou schopnost pilotovat letadlo 24 hodin po jedné marihuanové cigaretě.