Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Čua lidi
Jelikož jsem nenašel žádnou rozsáhlejší odpověd na toto téma rozhodl jsem se založit vlastní thread.
Tak těd pár faktů:
1.Pokud si koupíte kvalitní substrát nebude potřeba nijak zásadně měnit ph.Doporučuji Agro CS kaktus(prodává se 5l za cc 39Kč), kde je ph v ideálních hodnotách 5,5-7ph.
Ideální hodnota ph půdy se pohybuje kolem 6,5-7.
Přičemž nezapoměnte, že pokud budete zalévat vodou z kohoutku(převařenou a odstátou nejméně 24h) bude se hodnota ph dále zvyšovat(popř vliv kyselých dešťů) !!!Proto je nejlepší začínat na hodnotě 6-6,5ph.
Vyšší ph způsobuje špatnou absorbci živin!
Nižší ph způsobuje vymývání živin a pravděpodobnější výskyt drsnějšího pohlaví!
2.Ph půdy měříme lakmusovými papírky,roztokem, nebo ph metrem.Odebereme vzorek půdy zalijeme destilovanou vodou(v poměru 1:1) a necháme odstát minimálně 24hodin, pak změříme ph roztoku.
3.ph půdy upravujeme:
Zýšení ph - přídání vápna, nebo hašeného vápna(bohužel neznám poměr potřebný k upravení).
-zvýšení ph o jeden bod - 453,59g váapna do 28,317dm3(l) půdy
-snížení ph skoro nevyužijeme.
Dále můžeme použít nejrůznějších roztoků pro úpravu ph.
A těd můj dotaz
Nemám gramovou váhu, nevíte někdo jak odměřit množství půdy do 25g ???Třeba kávovou žličkou>?
Neovlivní výsledek ph testu roztoku ph dest. vody ??? Když mám ph dest. vody 5 a ph půdy 4 , vyjde opravdu ph roztoku 4 ????
..........................
Mel bych dotaz: ty prevarujes vodu kterou zalivas? normalne pouzivam vodu s vodovodu ( bubbler), samozrejme odstatou a zadnej problem...neni to trochu zbytecny to prevarovani ?
jak odmerit 25g hliny jinak nez wahou teda newim a presne ti to asi nigdo nerekne pac hooooooooodne zalezi na wlhkosti substratu
destilka ti wysledek ph testu neowliwni pac je ph neutralni (pri twem prikladu by to neplati lo pyc destilka ma ph 7 a pouze toto ph je neutralni) ted me napada ze logicky je to blbosta i destilka musi ph zmenit ale negdo me rikal ze nezmeni a i tady je to psany ale ted teda fakt newim
a kdyz uz sme u ty pudy, ty doporucujes od firmy agro. mas s ni nejake skusenosti??? asi ne, co??? agro je firma uplne na ho*no, jejich tovarny snad ovladaji sami skudci?? no, kazdopadne sem se nesetkal se sterilni pudy od firmy agro.
peace
EDIT 18:40. nevim, ja nejak moc nedoporucuji hlinu, spis hydro, ma to psousta vyhod. zadni skudci ani ani......
peace
No žadné zkušeností s ní nemám, pouze jsem se pro ni rozhodl protože ji doporučuje 6 z 10 groweru ... =>zatím jsem o ní neslyšel nic špatného, spíš samou chválu ...
btw-tak co doporučujes ty za hlínu >?
help me with my questions !!!
Aj pri nizkom ph sa niektore rvky stavaju neaktyvne a neschopne absorbcie do rastlinneho tela, To je skoro rovnake aj vysoke aj nizke ph sposobuju blokovanie absorbpcie urcitych prvkou no inych pre vysoke a inych pre nizke. Ale je treba pameta, ze hnojenim a celkovo okolitym prostredim skor dochadza k znizovaniu ph, teda zvysovaniu kyslosti pody a zanasaniu soli.
Nizsie ph sposobuje vyssi vyskyt samcou ale to koneckoncov je pri vela stresovych faktoroch.
Cakal som inak viac o ph ako bolo avizovane v nadpise threadu.
Mohol si tu pre novacikov napisat ake prvke sa bloku atd.
No nic ja kazdu chvilu zverejnim dodatok k prelozenej knihe a tam bude aj toto, alebo nie uz teraz tu prilozim o ph diagram.
Původní příspěvek od lotrik
Přičemž nezapoměnte, že pokud budete zalévat vodou z kohoutku(převařenou a odstátou nejméně 24h) bude se hodnota ph dále zvyšovat(popř vliv kyselých dešťů) !!!Proto je nejlepší začínat na hodnotě 6-6,5ph.
[/B]
na zakladke si asi moc pozor na chemii nedaval, ze?
ph 7-neutral
ph<7-kysele
ph>7-zasadite
kysle dazde teda ph znizuju a nie zvysuju
citace:
Původní příspěvek od lotrik
No tak to rozhodně nepovažuji za zbytečné převařovat vodu, při převaření se odstraní spousta škodlivých látek .....
[/B]
varenim sa zbavys uplneho minima mikroorganizmov a roznych spor....
a chemiek co su vo vode uz vobec nie, to by museli mat teplotu varu nizsiu ako ma voda
inac ta dest. voda to musi(aspon podla mna) ovplynit, ved ked nieco zriedim, neutralnou kvapalinou, tak to ph sa musi pohnut smerom k neutralu, aspon podla mna(zistim od odbornikov)
Jj jasně máš pravdu, tam sem se upsal s tím, že kyselé ph deště ph zvyšují !!!
Jenom by mě zajímalo jestli souhlasíte s tím, že mám dát dest. vodu a vzorek půdy do poměru 1:1 >? To znamená např: 25ml dest.vody na 25ml půdy !!!
Kupte si destilku na benzince a merte si ji pH metrem. Nebude mit 7. Pak ji prevarte, nechte zchladnout a zmerte znova, zase jina hodnota. Prevarenim se napriklad pokud vim zmeni tvrdost vody. Vysrazi se vapenite usazeniny.
Hrotik: pH pudy se prave proto vyplati zmerit, kdyz si substrat sam micham, abych zjistil, zda tam mam prisypat ten vapenec, nebo jak to zkorigovat. Stejne tak se to hodi pokud rostliny stradaji, tak prvni co je dobre vyloucit je spatne pH pudy.
hrotik: absolutne s tebou souhlasim, mereneni podle barvicek je fakt nepresny a kdyz si clovek namicha kvalitni pudu tak si usetri praci...taky merim jenom vodu kterou zalivam a obcas si aji zapomenu nechat vodu odsatat a nikdy nebyl problem ze by kiti nak nerostlo
lakmusové papírky a roztok pro mereni ph najdes v akvaristice !!!
Ph metr stoji kolem 1000kc takze asi tak =p)
HELPNETE me kua s MYM dotazem PLEASE .....
...sem se v tom ztratil, ale odpoved to, jak ovlivnui ph destilky, ph pudy je jednoducha: pH (=pondus hydrogenii, vodikovy exponent) je dany pomerem kationtu H+ a aniontu OH-, v destilovane vode je 10 na -7 molekul H+, a taktez OH-, tj. pridas-li to k necemu, tak se pH zmenit nemuze
...potom ke zvazeni 25g pudy lze jednoduse (skoro) hustota=vaha/objem...v matfyzchem.tab.ze zakladky lze najit prumernou hustotu ornice...no a pak si spocitac objem v ml, nalijes tam tolik ml vody (hustota=1g/ml), tam kam to bude, tam udelas risku...
..lakmusove papirky maji i v baumaxu a podobnych kramech...
pH venku se da i odhadnout podle okolni flory, viz. Tady
...s tou destilkou je to fakt des...viz. mereni EC, ale vyresil jsem to pomoci minuleho zamestnani... v nemocnici oddeleni biochemie... bez problemu je lze pozadat o ultrapurifikovanou destilovanou vodu, opet horsi je nadoba, musi byt samo sterilni a tak...