Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Základní Pěstitelské Informace » zizalkowej humus home made
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
vlček
Stálý Člen

Karma uživatele vlček - 87% PěstitelskáKarma uživatele vlček - 87% Pěstitelská

Registrován: Dec 2004
Příspěvků: 598 

Organika zizalkowej humus home made Příspěvek č. 1

proc kompostowat pomoci zizal?
Kompostowani neni nic noweho. Kazda sprawna zahradka ma negde w koute kompost. A pomoci zizal muzeme kompostowat organicky odpad i doma w mistnosti. Ziskame tak kwalitni humus, ktery najde w kazde domacnosti dobre uplatneni. Zarowen tim zmensite(me) mnozstwi odpadu, ktere jinak wynasime do popelnic ci kontejneru. Postupne se muzeme naucit recyklowat weskere odpady, ktere w domacnosti wznikaji.
co je to organicky odpad?
organicky odpad twori zbytky z kuchyne. Je to asi 30% z celkoweho mnozstwi odpadu z domacnosti. Pro kompostowani pomoci zizal se wsak hodi predewsim zbytky rostlinneho puwodu.
co k takowemu kompostowani potrebujeme?
1. predewsim zizaly
Pro kompostowani w domacnosti jsou nejwhodnejsi zizaly hnojni (eisenia foetida), zname u nas w posledni dobe jako kalifornske zizaly. Negdy se muzeme setkat s latinskym nazwem eisenia andreii jedna se wsak pouze o poddruh wyse zminenych zizalek. Optimalni teplota pro chow techto zizal je 18-25°celsia. Proto se jim muze dobre darit w kazde seriowe domacnosti. Znamejsi zizala destowka (lubricus rubellus) ma radeji nizsi teploty a w domacnosti by se jim diky teto wlastnosti prilis nedarilo. Pro podminky domaciho chowu lze wyuzit i i ruzne tropicke druhy, jako napriklad eudrilus euganiae puwodem ze zapadni afriky. Tento welice zrawy druh wsak neprezije pokles teplot pod 10°C. Potrebne mnozstwi zizal zawisi na objemu kuchynskeho odpadu. Pokud mame denne asi 0,25 Kg whodneho odpadu, potrebujeme asi pul kila zizalek. Zizaly se rychle rozmnozuji, awsak nemaji-li dostatek potrawy, prestawaji se mnozit. Tak prirozenou cestou reguluji pocetnost populace.
2. whodnozu nadobu
z nepruhledneho pewneho materialu (zizalky nesnasi swetlo) s prilahawym wikem (ochrana pred wyschnutim a octowymi muskami), s prowzdusnowacimi otwory we stenach nebo i we wiku a s drenaznimi otwory we dne pro odtok prebytecne wody. Pro prowzdusneni je dulezity wodorowny powrch nadoby. Jeji rozmery by meli byt priblizne 1:2:3.
3. podestylku
udrzujici wlhkost, whodnou pro zabydleni zizal. Lze pouzit hlinu, raselinu, stare listi, trawu(ne tu nasu), hobliny a take nawlhceny roztrhany nowinowy papir a samozdrejme papir wubec. Welmi dulezita je wlhkost substratu, na kterou jsou zizaly welmi citliwe. Aby powrch zustawal neustale wlhky, muzeme jej prikryt nawlhcenym filtracnim papirem nebo latkou.
4. kuchynsky odpad
whodny pro zizaly:
::slupky a zbytky owoce i zeleniny
::zbytky chleby a peciwa wubec
::wyluhowany caj i w saccich
::kawa wcetne papirowych filtru
::wajecne skorapky, nejlepe rozdrcene
jak postupowat?
:: odhadneme mnozstwi kuchynskeho odpadu ze den
::podle mnozstwi odpadu (krmiwa pro zizalky) zjistime potrebne mnozstwi zizal
::nachystame whodnou nadobu; celkowa plocha nadoby je dana mnozstwim odpadu: cca 0,2m2 plochy na 1kg odpadu tydne.
kam umistit nadobu s zizalkama?
Nejlepe na chodbu, na balkon (w dobach nemrazu), do garaze, dilny, kuchyne ci kancelare. Pod nadobu je whodne umistit misku na zachyceni prebytecne wlhkosti.
jak zizalky krmit?
Kuchynske zbytky zahrabawame stridawe na ruzna mista do podestylky tak, aby byly wzdy zakryte. Odpad, ktery z podestylky wyliza wen nebo je prilis rozmerny, muze zacit zapachat, plesniwet a cinit jine problemy.
cim zizalky nekrmit?
Naprosto newhodne je maso, kosti, ryby, mlekarenske wyrobky, mastna jidla.
co zizalky nesnasi?
Swetlo, sucho a nizke teploty.
problemy se kterymy se nejcasteji setkame?
::plisen na zbytcich owoce a zeleniny (nejsou-li zbytky zcela zahrabany do podestylky), napadene casti nutno odriznout a wse radne zahrabat do podestylky
::zapach (newhodnou potrawou, premokrenim nebo prilisnym mnozstwim zbytku pri prilis malem mnozstwi zizal)
jak poutzit wznikli humus?
Tworba humusu trwa asi 3-4 mesice. Hotowy humus ma tmawo hnedou az cernou barwu a zemitou wuni. Chceme-li jej pouzit, nahrneme ho na jednu stranu nadoby a na druhou zacneme dawat nowy kuchynsky odpad. Zizalky si postupne prelezou do nowe potrawy a hotowy humus lze z nadoby normalne wybrat bez zizalek. a pouzit ho muzete hadejte na co-treba na prihnojowani pestowani sazenicek atd (wsak si zbatek domyslite).
gde zizalky ziskame?
Zizaly hnojni ziji nejradeji w konskem hnoji, ale take w howezim. Pokud si je nehodlate nachytat sami tak si je muzete objednat na adrese: www.ekovermes.cz
zdroj: ekologizacni letak organizace rosa
ps: wym ze neco podobnyho ma papaja ze swym threadu ale todle je neco jinyho

korenowy stimulatory a zakorenowani wubec prach obycejny clowek wedle tebe muze to byt fizl, mrdej ho do prdele!!!-em
skudci a pesticidy NEWÁLČI--------------------------->SOULOŽ
zizalkowej humus home made NOBODY=NOPROBLEM
Post coitum omne animal triste

Old Post 03-07-2005 v 12:59 PM
vlček je offline   Profil uživatele vlček   Find more posts by vlček   Foto galerie člena vlček   Click here to Send vlček a Private Message   Add vlček to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Deda Mraz
Stálý Člen

Karma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% PěstitelskáKarma uživatele Deda Mraz - 91% Pěstitelská

Registrován: Jul 2003
Příspěvků: 877 

Příspěvek č. 2

Zajímavé shrnutí, díky za ně. Ještě malou radu, žížaly lze na volně umístěný kompost nalákat kávovou sedlinou (lógrem), kterou mají rády. Ono takové běžné zahradní kompostování je při správné technice taky docela zajímavá cesta ke kvalitnímu humusovému substrátu, navíc se tam může dát prakticky cokoliv organického (klidně i nějaká ta mršina, peří, posekaná tráva, větve z jarního prořezu, kuchyňský odpad, shrabané listí, piliny z měkkého dřeva, popel, a další...)

Projekt šatník 250W (9. kolo - fin) • out2002out2003out2004out2006rašelina jako pH-Dědkova matkárna II Pěstuj konopí, posílíš mír!

Old Post 25-07-2005 v 00:21 AM
Deda Mraz je offline   Profil uživatele Deda Mraz   Find more posts by Deda Mraz   Foto galerie člena Deda Mraz   Click here to Send Deda Mraz a Private Message   Add Deda Mraz to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 3

Četl jsem, že pole zbavené dešťovek bylo o 50% procent méně úrodné než pole žížaly "obsahující"...

Old Post 15-02-2012 v 16:22 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 4

nebo taky si objednat za korunu žížaly
http://www.kalifornske-zizaly.unas.cz/prodej.php

http://www.zizaly.com/

http://zizaly.mrk.cz/

http://www.vermikompostovani.cz/

Old Post 15-02-2012 v 17:18 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Guerrilla Grow
Nový Člen

Karma uživatele Guerrilla Grow - 0% Pěstitelská

Registrován: Nov 2011
Příspěvků: 6  

Příspěvek č. 5

To Deda Mraz : Ano máš pravdu ,sám mám doma už několika letej kompost a když doněj píchneš semínko tak z toho vyjede 3m hovado s palicema prorostlejma bliznama že ani nejdou oddělit.Ovšem pozor na listí z ořechu je dost kyselý takže ho na kompost rači nedávat ,když už tak použít vápno na snížení PH. Mějte se

Old Post 17-02-2012 v 15:19 PM
Guerrilla Grow je offline   Profil uživatele Guerrilla Grow   Find more posts by Guerrilla Grow   Foto galerie člena Guerrilla Grow   Click here to Send Guerrilla Grow a Private Message   Add Guerrilla Grow to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 06:04 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.8574510 seconds with 24 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív