Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdravim,
docela by mě zajímala reálná životnost (ne katalogová) sodíjkovejch výbojek, MH výbojek a úsporek. Napište na co to používáte (skříň/matkárna) a po jaký době je měníte.
Díky.
No tady spis o to ze z toho svetla potrebujete vytriskat co nejvic slysel sem ze profici menej sodik po dvouch kolech potom nejspis straci dost efektivitu takze ja budu menit 3 sklizen ji zahodim nebo nekomu daruju
No právě sem taky slyšel, že někdo mění výbojku každej půlrok, to je podle mě přehnaný, ale asi celou katalogovou životnost nebude vhodná pro pěstování...
Teď sem si koupil na svícení doma úsporky philips 11W a koukám, že udávaná životnost je 6000 hodin, je to sice víc než normální žárovka, takže na normální svícení to je v pohodě., jenže když to má někdo v matkárně, tak aby každej rok kupoval novy...
Nooo to je na kazdym kolik do toho growingu dava a kolik od nej chce jestlize ma sodikova vybojka po dvouch kolech nejakejch 60%(muj odhad) tak si radsi poridim novou stejne platis elektrinu neee ?
-Ra- :
nj, ale ta životnost je myšlena spiš jak dlouho to vydrží svítit než to svítit nebude vůbec. Otázka ale také je, jestli se dobou svícení nesnižuje i celkový výkon výbojky, protože to by mohlo být pak po X hodinách svícení takovou výbojkou dost nevýhodné. Jak to je?
Celé toto fórum , je založeno většinou na domněnkách. našel jsem tu parametry , podle mně nejkvalitnějších výbojek , myslím hlavně co se týká provedeni, ne spektra, to bychom se tu asi neshodli, a odběhlo by to od tématu. Je jasné že první sklizeň je nejlepší ta první ale pak už ten pokles není tak dramatické, aspoň u sodíku, daleko hůř je na tom metalhalid, ale v tom růstu to není zase tak hrozné , a vynahradí to spektrem, jeho doba v růstu je taky oproti sodíku několikrát menší, takže v životnosti se to vlastně tak nějak vyrovná. Tady je graf ve kterém je znázorněn pokles svítivosti v závislosti na době svícení.
První je Metalhalid a druhý je Sodík. Jeto son T PIA plus a jeho provedení s pia anténkou je opravdu kvalitní, když to porovnáte s výbojkou Gib tak vám srdce zaplesá. Taky pokles v tomto provedení není třeba několik roků řešit , pokles je po opravdu nepatrný , Po 8000 hod je pokles 3-4 % , což je zhruba 10-11 sklizní , ani pak to není důvod lampu měnit, pokus se dá výrobci věřit.
Celé toto fórum , je založeno většinou na domněnkách. našel jsem tu parametry , podle mně nejkvalitnějších výbojek , myslím hlavně co se týká provedeni, ne spektra, to bychom se tu asi neshodli, a odběhlo by to od tématu. Je jasné že první sklizeň je nejlepší ta první ale pak už ten pokles není tak dramatické, aspoň u sodíku, daleko hůř je na tom metalhalid, ale v tom růstu to není zase tak hrozné , a vynahradí to spektrem, jeho doba v růstu je taky oproti sodíku několikrát menší, takže v životnosti se to vlastně tak nějak vyrovná. Tady je graf ve kterém je znázorněn pokles svítivosti v závislosti na době svícení.
První je Metalhalid a druhý je Sodík. Jeto son T PIA plus a jeho provedení s pia anténkou je opravdu kvalitní, když to porovnáte s výbojkou Gib tak vám srdce zaplesá. Taky pokles v tomto provedení není třeba několik roků řešit , pokles je po opravdu nepatrný , Po 8000 hod je pokles 3-4 % , což je zhruba 10-11 sklizní , ani pak to není důvod lampu měnit, pokus se dá výrobci věřit.
Odkazy na stránky :
Metalhalid : http://www.prismaecat.lighting.phil...z_cs&tab=images
Sodík : http://www.prismaecat.lighting.phil...z_cs&tab=images
Omlouvám se , že nejdou ty odkazy v čísle 17 , a ani u zářivek MASTER TL-D Super 80 36W/865 SLV , tak aspoň to napíšu , co o ní uvádějí :
Na diagramu zachování světelného toku je ztráta po 5000 hod. 5% a do konce její životnosti 10000 hod jede na 90 %. Tak to s tou potřebou měnit zářivky po roce není tak akutní, předpokládá se použití moderních balastů s el.předřadníkem.
Jinak velké množství měření zářivek pro ty co už neznají jáhudku je na jeho stránkách od příspěvku č 74 , doporučují přečíst všem co chtějí použít zářivky , nebo ůsporky.
podle mě je to jasný......vezmu to poměsících....
měsíc růstu svítíš 36o hodin a měsíc květu je 54o hodin
mno a když třebas budeš měsíc růst a tři měsíce květ, tak to máš 1980 hodin........
mno a při desetitisících hodinách životnosti výbojky to máš pět sklizní kámo.........
Světlo je dar, dar je slunce, slunce je fajn, ale je k ničemu, když mi nesvítí do mé skříňky
Původní příspěvek od Labbakan podle mě je to jasný......vezmu to poměsících....
měsíc růstu svítíš 36o hodin a měsíc květu je 54o hodin
mno a když třebas budeš měsíc růst a tři měsíce květ, tak to máš 1980 hodin........
mno a při desetitisících hodinách životnosti výbojky to máš pět sklizní kámo.........
3 měsíce květu? Buďto jsi vysazený na africké sativy nebo indooru rozumíš jak ta koza náklaďáku Btw přehodil jsi počty hodin pro růst a květ
Metalsodík: Pokles svítivosti s časem je zajímavý, určitě tuhle sestupnost nikdo z nás nečekal, nicméně grafy nevypovídají nic o tom, jak se s časem mění emitované spektrum, tzn. pokles v oblastech modrého a červeného spektra MŮŽE být výrazně větší
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.