Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
to TommyBoy: jo díkes, zatim to funguje dobře tak časem až budu stavět druhou svojí skříň, protože tuhle provozuju u kámoše a nechci mu tam dělat vychystávky
to oton:
Možná jsi nerozuměl Ty mě, nebo já Tobě, takže pro jistotu:
Jestliže 1mm skla zeslabí světlo o 2,4% a -1% světla sníží úrodu o 0,75%, pak to znamená, že 1mm skla sníží úrodu o 1,8% a 4mm o 7,2%. Není to mnoho, ale není to ani zanedbatelné. A navíc se tenhle výpočet týká kvalitního skla a rostlin jen průměrně citlivých na dostatek světla. U travky, českého obyčejného skla a jeho průměrné zaprášenosti bude rozdíl větší. Nevím, jak se projeví že většina paprsků dopadá na sklo šikmo, ale mám podezření že negativně. Celkový rozdíl by mohl činit třeba 20%!
Řešením beze skla by mohlo být zabudovat do stínítka kromě odtahu i aktivní přívod vzduchu. Většina odsávaného vzduchu by pak byla zajištěna "dovnitřtilátorem", okruh by byl téměř nezávislý, a díky tomu můžeš lépe regulovat vlhkost vzduchu u rostlin.
to snark:
Vzhledem k tomu, že je vnitřek stínítka natřen na bílo, je rozptyl světla dokonalý. Zvlášť, jestli je to matná barva. Tento způsob ale neřeší problém, že přímo pod svítidlem je 10x (např - záleží na konkrétní situaci) více světla, než na okrajích. Zatím jsem na Groweru nenašel řešení, takže to řeším sám. Pracuji na programu pro návrh reflektoru, který by směroval světlo ke krajům pěstební plochy, podle zadané vzdálenosti výbojky a šířky pole. Výsledkem by mělo být rovnoměrné osvícení celé plochy. Až přijdu na to, kde mám chybu ve výpočtech, tak založím thread a vložím link na stažení. Tak mi přejte štěstí.
" ...rolllllllllllllll another one... " (Easy Rider)
mam 3mm sklo 5cm pod lampou 600w, jednoduše celý s uzavřeným stínidlem, napojeným na odtah ventilátor. můžeš tam vsadit i průběžnej pachovej filtr .maká to x měsíců a s úrodou kolem 1g na 1w si nemyslím že je slabý sklo na škodu. samozřejmě bude křemík. sklo asi vychytávka, ale cena???
To že se nějaký malý procento světla přes obyčejný sklo odfiltruje sice pravda je, ale vzhledem k tomu, že ta lampa může být daleko blíž kytkám, je sklo vlastně výhodnější.
Protože pokud ze 110% původní svítivosti odfiltruješ 5%, tak to musí vyjít líp, ne. Snad mám pravdu
Attack government which have broken 'The basic human laws' sign! High grow, higher harvest, highest High! ->
Ty vypadas jako ze tomu rozumis, proto jdu na tebe z dotazem. Misto jakychkoliv vetraku jsem se rozhodl nainstalovat do skrine privod z klimatizace, teplota je ve skrini stale idealni, jen me napadlo ze vzduch z klimatizace je urcite jiny nez normalni, nevis jaky a jestli by to mym milackum nemohlo vadit, zatim jsou tak 10cm vysoke a zdaj se ze jim nic nechybi.
Fakt zajimavy prednasky, tak mi nekdo z vas svetlologu vysvetlete,
1. o co teda to bezny okno ochudi ty sl.paprsky (pokud se nepletu o UV tu nejde) a estli zrovna ty sou tak strasne dulezity.
2. na jakej fragment svetelnyho spektra raeguje potence kyti.
3. bude kyti, kera poroste jen za oknem, mit aspon neco(kolik)
Cau prave zacinam se stavbou skrine a nevim jak vyresit ventilaci. Mam 1.1m vysokou skrin a potrebuju vyresit teplotu od sodiku (250w). Bude mit nejaky vliv kdyz dam pred sodik slenenou desku? Mam totiz napad, ze bych uzavrel svetlo sklem a pak odsaval teply vzuch primo od vybojky. Dik
myslim,že i týdle mojí odpovědi je škoda...projdi todle indoor forum..je tu toho na několik knížek
určitě to vliv mít bude...takhle se normálně odsává od výbojky , snižuje se teplota ve skříni a chráněj se kytky...určitě to tak udělej ...ale nezapoměn i na ventilaci u kytek...aby se ti tam chuděry neudusily
na svítivost to vliv mít bude, normální sklo narozdíl os borosilikátu pohlcuje mnohem víc z potřebnýho spektra. Ale neřeš to, tak , jak si to chceš udělat je jedno z pár možných řešení a ztráta není tak citelná. Sklo použij co nejslabší, tlustší skla po ohřátí pnou a praskají. (odzkoušeno)
"Čím víc jsem blbější, tím míň mi to vadí"
psilos
.....dneska mi už nevadí skoro nic, protože jsem blbej, jak daleko vidim...
a zrak mám výtečný....
plexi nemuzes dat tak blizko k vybojce jako klasicke sklo, zmeklo by. Takze na vybojku pak potrebujes vetsi prostor a ten se zase hure chladi, atd...
Ja hlasuju pro kus skla, co nejtenciho, ktery se vlastni vahou nezlomi.
KABUTO: Sklo muze take prasknout proto ze je prilis hrube a vlivem tepelne roztaznosti ruzne teplych oblasti v tom skle, tam vznikne pnuti, ktere ho muze zlomit. Proto radim, radeji sklo tenci, ktere se lepe prohreje. Na zakladce se uci, ze nekdy je svet slozitejsi, nez se na prvni pohled zda.