Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Nazdarek, rozhodl jsem se založit tenhle thread, který pomůže growerům s nákupem potřebných komponentů pro sodíkový komplet (sodík, tlumivka, startér, kondík)
Nazdar.Nechci prudit,ale zda se mi,ze tady jsou lidi čimdál tím línější hledat,protože témat o Lampách a jiné technice je tady hafo.
I zacatecnik po par minutach hledani zjisti jak je Janča nebo Holešovickej Elkas notoricky znamej.Jo a ten Elkas má i větší watáže.Maj v prodeji 400w sod. www.elkas.cz
to melir: vyhledal jsem to jen tak a u janci maji i vetsi WATAZE, pokud bych chtel tak bych mohl v tomto threadu zacit sodik lampy na www.janca.cz a to je vse, jenze jsem to nasel a rozepsal
myslím že ty kondy jsou tam proti špičkám.....určitě bych měl strach tam dát kondy jen na 250V...třeba ve strobáči mi vyhořely(expandovaly) i kondy na 500V...i když se to nezdá tak v síti 230V jsou špičky i 1000V.(teda to mi říkal stryko který je silnoproudý elektrikář)...sice je to třeba jen na pár okamžiků(setiny sekundy?)ale i tak...jinak se v tomhle moc nevyznám a nemám z tím zkušenosti...jo ale zajímavý thread...dík
chuck53 ne sou tam kvuli kompenzaci jaloveho vykonu spicky se jich netykaji a takovy spicky v siti fakt nebudou leda ze by nekdo zapinal a vypinal temelin.....
Nobody move, nobody get hurt, they said
Make one wrong move, man, you wake up dead
Jak to je s tim kondikem? (funkce atd. je mi známá). Všichni používaj na 250V ale ve škole nám vždycky tlačily do hlavy že se má počítat s tim že v síti je Uef = 230V ale kondiky by měly vydržet
Umax = odmocnina(2) * Uef
= 325V
jo ale prej je to znaceny na efektivni napeti takze staci 250V~ oznacenej kondik a je to aji s rezervou jinak by to podle me ty kondiky davno vzdaly.... ale jestli se to tak znaci i dneska?
Nobody move, nobody get hurt, they said
Make one wrong move, man, you wake up dead
Já si dovolím upozornit na to, že hodnoty pojistek zde uvedené, jsou pro dané watáže nedostatečné. U 150W shoří i 1A pomalá hned při startu. To že 150/230=0,65A je jenom teorie. V praxi se k tomu navíc přičítají ztráty např. na tlumivce. Navíc při startu výbojky je odebíraný proud větší než po rozběhnutí. Než se zde začnou řešit postačující hodnoty pojistek (které BTW už na groweru jsou), tak bych všem chtěl namísto pojistky doporučit jistič (např.6A). Ten vám bude stačit i na 600W a kdyby došlo ke zkratu, tak ho po vyřešení problému znova jen nahodíte a nemusíte měnit pojistku
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
Musim rict,ze me se to zda jako napad dobry.Az na ty pojistky bych rek ze je to OK.Jenze by se to muselo porad aktualizovat no.
Pro lidi co se porad dokola ptaj kde koupit komponenty je to vyborny..
Jinak elkas je dobrej,ale uz prej neposilaj.Jedine osobni odber.
kondenzátory jsou pro kompenzaci indukčního proudu tlumivky. Jednoduše řečeno - mírně snižují spotřebu. Pro napětí české sítě se používají kondenzátory na 250V střídavých, jejich životnost je i desítky let. Pojistka by měla být asi dvojnásobek vypočteného proudu, tedy pro 250W je to 2*250/230, tedy asi 2A. Pro 150W 1,6A. Pro 70W 630mA. Pro 400W 4A. Raději pomalé (T). Ty pojistky napsané nahoře absolutně neplatí.
Pojistky jsou podle FAQu Nechci davat reklamu na jancu, ale pokud nekdo schani lampu tak snad mu to pomuze, ale jsou i jine obchudky, viz. www.elkas.cz
Kondiky nejsou velke jak bojler jak si nekdo mysli, nikomu nic nenabizim, jen inspiruji