Hanizek |
moosi: Tlumivku neopravíš - je to všechno do sebe zalisované, byl by zázrak jenom kdyby jsi ji bez poškození rozebral. |
|
|
LIX |
Hanizek) Zalisované nezalisované, mne sa to už pár krát podarilo ale je to fuška a nestojí to za to rozoberať to, treba ísť na to s hlavou, ale nie do toho aby nebola od krvy :D |
|
|
Hanizek |
LIX: Na tom zas tak nesejde. Prostě jsem tím jenom chtěl říct, že opravit ji je problém... |
|
|
shaman1* |
Zdarec pokud by jste chtěli opravit tlumivku a odmotat její vinutí myslím že se vám to nepodaří pokud by jste se už dostali přes její kovový plášť tak vás čeká vinutí imregnované v v horkém laku pod vysokým tlakem. Při jakemkoli snažení toto vinutí odmotat se vám po pár otáčkách přetrhne drád bo je to slepené jak cip |
|
|
pelech |
Prosim dokazal by mi nekdo vysvetlit, jaky je rozdil mezi rozbehovym a behovym kondenzatorem?? Ve FAQu sem se docet, ze se pro nase ucely hodi rozbehovy kondik, ale narazil sem na netu na diskuzi http://diskuse.elektrika.cz/index.p...;num_replies=17 , kde sem se dozvedel, ze rozbehovy je akorat na start a pak se vypne (jestli sem to spravne pochopil..), takze bych se rad optal, jestli by se spise nehodil behovy kondenzator o stejne kapacite..
Dik za odpoved
EDIT: ted sem nasel este naky oznaceni kondenzator motorovy, coz je neco jinyho?? nebo je to to samy?? pls poradte
zatim sem si nasel http://nos.ges.cz/?lang=cz&page=ind...sid=GES05400890 kterej teda neni rozbehovej, ale behovej... hodi se pro 250W??
Dikes |
|
|
Hanizek |
pelech: Potřebuješ kompenzační kondenzátor. Běhové a rozběhové kondenzátory se používají u jednofázových asynchroních motorů - kondenzátor takto vytváří "2 fázovou soustavu" která umožňuje rozběhnutí motoru (pouze s jednou fází se motor neroztočí).
EDIT: Teď jsem se nad tím zamyslel a myslím si, že je jedno který použiješ - konstrukčně by měly být stejné (ale ruku za to do ohně nedám). Prostě potřebuješ kondenzátor dané kapacity na síťové napětí. |
|
|
shaman1* |
Zdar Hanizek má pravdu je to jedno jediný rozdíl je že rozběhový kondík je stavěn na špičkové napětí sítě to znamená že musí mýt nad 325 V což se projeví na velikosti kondu. k tomu odpojení po startu se používa odstředivá síla motoru je to řešeno odstředivým vipínačem umísěným u hřídele. Běhový takové napětí nepotřebuje je menší a je na napětí kolem 250V což plně postačuje pro naše potřeby. Takže rozdíl je jen ve velikosti. |
|
|
shaman1* |
Jo jde to předělat koupit tlumivku pro sodík. Metalhalogenidová tlumivka sodík nerožne. |
|
|
Hanizek |
FiFo31121990: Pokud je ten předřadník elektronický, tak je to vše. A ta "záhadná věc" z těch fotek nejde vůbec poznat - ale tipoval bych to na průchodku pro kabeláž.
Ale abych si nerýpnul - ten kus plechu oni prodávají jako stinítko??? |
|
|
Erixon |
Ten ohlej plech je součást stavebnice hobby stínítka. Když se správně ohne aby rovnoměrně odráželo do stran podle šířky skříně tak je ok. Kdyby to nešlo smontovat do sebe tak ti poslaly blbý šrouby(zkušenost). Ta divná věc je normální průchodka - příde do tý velký díry v plechovým eLku co se šroubuje k tomu hliníkovýmu plechu.
Průchodkou pak protáhneš přívodní kabel - bude pak chráněnej před vytržením z objímky
Na krabičce od předřadníku je výrobce GIB - takže jde o semielektronickej předřadník. Takže žádný sraní jen přivedeš ze spínaček napájení a vyvedeš kabel k výbojce |
|
|
Hanizek |
FiFo31121990: Ano, pokud bude mít výbojka stejnou patici (a u 70w snad ani jiná patice nehrozí). |
|
|
|
hele mam tak trochu problém, zapojoval sem předřadník (i s kondíkem)
a něco sem tam asi zapojil špatně (sem to já debyl nedělal podle nákresu, ale zpaměti)... Teď to mam zapojený správně ale výbojka nesvítí (kdo by to byl řekl :) )... Kondík zjevně fachá, ale fakt netušim esli je problém v tlumifce nebo ve startéru- tlumivka nebzučí ale napadlo mě že třeba když nefunguje startér tak nenaskočí ani vona? Asi to nejspíš bude tou tlumivkou ale rači se tu zeptam abych neutratil 400kachlí za novou a zjistil že nefunguje jenom startér :)... |
|
|
Hanizek |
grunghi: Na tlumivce se toho zas tak moc zkazit nemůže. Pokud jsi to špatně zapojil, tak bych spíše řekl, že to odnesla výbojka a nebo startér (ten můj třeba při startu "cvaká", podle toho lze poznat, jestli funguje - záleží ale samozřejmně na typu). Kondík na to všechno nemá vliv (akorát kdyby byl proražený tak bude vyhazovat jisitč).
Samozřejmě se ale můžu mýlit... |
|
|
|
Díkec za radu, zkusim jinou výbojku (ještě štěstí že jí mam) a kdyžtak koupim novej startér... njn. za demenci se platí :grrr:... |
|
|
Hanizek |
Ice.cold: Potřebuješ transformátor a usměrňovač (musíš napájet 12V stejnosměrného napětí). Normálně poslouží třeba nabíječka z mobilu. |
|
|
shaman1* |
Zdarec
Spíše bych doporučil koupit adaptér na 12 V u větnamca za 150.
Pak sí můžeš kolečkem regulovat rychlost otáčení větráků je to do zásuvky a utáhne až 3 ventilátorky bez problémů |
|
|
Hanizek |
shaman1*: Já bych si teda u vietnamců nekoupil ani papírové kapesníky. Elektroniku od nich prý docela často postihuje jev zvaný "samovznícení".
Adaptéry se dají koupit i normálně v elektru. Může taky použít třeba starý PC zdroj - ten koupíš v PC bazaru za pár šupů. |
|
|
shaman1* |
Toto jsem koupil za 190 u větnamca má to certifikát TUV a CE třeba falešný ale šlape to jako hodiny |
|
|
Hanizek |
shaman1*: Jak už jsem psal, je to věc názoru. Já u vietnamců ani v supermarketech nenakupuju, snažím se tak něják podporovat tu českou ekonomiku a drobné živnostníky... |
|
|
mrskin |
zdravim. mohl by tu nekdo napsat jak se presne jmenuje, pripadne kde se da sehat svorkovnice, ktera ma propojene kontakty a je jich aspon 8. mam namysli neco jako kdyz u normalni cokolady na jedne strane vsechno propojim a na druhou pak zapojuji. musi neco existovat, ale nemuzu to nikde najit (ani tady ani na netu). nasel jsem ruzne 1-polove svorkovnice, ale nebylo to presne ono. vite snad nekdo? dik. |
|
|
Hanizek |
mrskin: Doporučuju VAGO svorky (akorát nevím, jestli se dělají tak velké, takže budeš možná muset použít dvě). Jsou perfektní v tom, že tam drát jenom zastrčíš a nemusíš nic šroubovat. Dělají se dva typy - na lankové vodiče a klasické "dráty". |
|
|
vojtaxxx |
mám problémeček. nejsem si úplně jistej jak zapojit el. předřadník k výbojce. Z toho nákresu na předřadníku nejsem moc moudrý, výbojka vlevo nebo vpravo ??? kam fázi kam nulák???
Schémat zapojení je tady fůra, ale konkrétně na tenhle předřadní jsem tady ani nikde jinde na netu nenašel.
(zemnící kabel jsem nemaloval s tím už si poradím)
Předem velmi děkuji.
|
|
|
mrskin |
vojtaxxx: nasel jsem to tady.
neni to predradnik, ale tlumivka. schema zapojeni je tam take. |
|
|
Erixon |
mrskin:
podle toho k čemu to chceš použít. dělaj se např. propoje na cca 10x2,5mm2 šroubovací na din lištu. vůbec na din lištu je víc možností. Jak wagosvorky (...weidmuller) tak klasický šroubovací mívaj uprostřed takovou řadu kontaktů do kterejch pasujou takový spojovací plíšky. Můžeš si tak udělat libovolně dlouhou řadu propojenejch svorek.
Jinak jak píše hanízek wagosvorky se dělaj i jako rozpětky v jediný pozici.
Scháněj v prodejnách s elektroinstalačním materiálem, elkas.cz , elektroshopech jako je např. gme.cz nebo možná i v hornbachu
edit: viděl jsem i wagosvorky "navolno" který maj takový páčky, takže k montáži nepotřebuješ ani šroubovák. Myslim že to bylo na menší průřezy odhaduju 8x1mm2
Katalog pude najít v gůglu |
|
|
Hanyz |
citace: |
Původní příspěvek od Erixon
mrskin:
podle toho k čemu to chceš použít. dělaj se např. propoje na cca 10x2,5mm2 šroubovací na din lištu. vůbec na din lištu je víc možností. Jak wagosvorky (...weidmuller) tak klasický šroubovací mívaj uprostřed takovou řadu kontaktů do kterejch pasujou takový spojovací plíšky. Můžeš si tak udělat libovolně dlouhou řadu propojenejch svorek.
Jinak jak píše hanízek wagosvorky se dělaj i jako rozpětky v jediný pozici.
Scháněj v prodejnách s elektroinstalačním materiálem, elkas.cz , elektroshopech jako je např. gme.cz nebo možná i v hornbachu
edit: viděl jsem i wagosvorky "navolno" který maj takový páčky, takže k montáži nepotřebuješ ani šroubovák. Myslim že to bylo na menší průřezy odhaduju 8x1mm2
Katalog pude najít v gůglu |
Nevím sice, co myslíš WAGO svorkami, kde potřebuješ šroubovák (holt nemůžu znát všechno:)), ale obecně se pod názvem wago svorky myslí toto http://www.soselectronic.cz/index.p...ow=1&clanek=249 Používal jsem i "rozosmičky" (2 řady po čtyřech) tzn. jeden input, 7x output.
Ad propoje na DIN lištu... ty bych tady neelektrikářům raději nedoporučoval vzhledem k jejich krytí IP00;) |
|
|
Erixon |
Hanyz:
Máš pravdu, oni toho vyráběj fakt hromadu, nejlepší je najít si v katalogu to co se na daný požití nejlíp hodí, psal jsem spíš o věcech co mi prošly rukama. Kromě toho bez fotek se to blbě vysvětluje. |
|
|
Hanyz |
Původní příspěvek od vojtaxxx
mrskin:
objednal jsem to na e-light a píšou tam že je to předřadník.
co k tomu tady ještě potřebuju, měl jsem za to že na jednu stranu připojím výbojku druhou napojím na 220 a pojede to.
http://www.e-light.cz/catalogue/lis...enu=1&item=2258 |
SIce tam píšou, že se jedná o předřadník, nicméně otevřeš-li si na téže stránce katalogový list, objevíš klasické zapojení se startérem (a kondenzátorem), tudíž se nebude jednat o nic jiného, než klasickou tlumivku.
Dále je v katalogovém listu uvedeno: "Ke zboží je potřebné další příslušenství které není součástí balení výrobku: ANO - Světelný zdroj, nebo viz doporučené příslušenství."
Ná původní stránce odkazu nalezneš doporučené příslušenství a tam... hádej co - startér |
|
|
shaman1* |
Mam pocit že tlumivka je taky předřadník jelikož se dává před výbojku je to magnetický předřadník |
|
|
Hanyz |
Původní příspěvek od shaman1*
Mam pocit že tlumivka je taky předřadník jelikož se dává před výbojku je to magnetický předřadník |
Jasně, to je docela dost možné. Více o názvosloví by prozradily normy.
Nicméně tady jde o to, že v podvědomí growerů je předřadník zarytý jako buď komplet tlumivka+startér(+kondenzátor) nebo (semi)elektronický předřadník. Z výrazu magnetický předřadník jsme v rozpacích:D |
|
|
#77 |
2 zarivky 18W kazda tandemove zapojeny.. na jedny soustave mam 4,5uF kondik
koupil sem ale pro druhou soustavu omylem kondik 22uF
bude to s nim fungovat bezpecne? |
|
|
Hanizek |
#77: Fungovat by to mělo - ale možná bych to spíš zapojil bez toho kondenzátoru - 22uF už je o hodně víc než 4,5uF. Bez kondenzátoru to pošlape určitě dobře. |
|
|
#77 |
no poslape ale spravna dlouhodoba funkce je s kondikem.. nes bez to si raci skaknu koupit 4,5uF
us sem jel sezonu na 250W bez kondiku a zivotnost zarovky se velice krati
kapacita by nemela hrat zasadni roli kondik jen vyrazuje jalovou slozku proudu jinak v obvodu moc velkou roli nehraje ale to overim bud dlouhodobim provozem nebo nakupem novyho .)
ale diky za odpoved .) |
|
|
Hanizek |
#77: Právě že na velikosti kapacity záleží, kolik jalového výkonu ten kondenzátor "spotřebuje". |
|
|
#77 |
ok dik za info .) valim pro spravnej kondik .) |
|
|
LordPepino |
Cauves lidi mám problémek nevíte jestli de do kopy Tlumivka Philips BSN 70 L302-1 a Zapalovac TRZ 10 ? vse je pro 70w ale nják to nefaká a v schématu co jsou tady na Groweru tak sou vetsinou tlumivky Layrton SAPI 70W uz sem to mnel dávno i zapojený ale nejelo to teda spis to jelo tak jako by to mnelo kozdou chvílí bouchnout
a nakonec to svítilo slabe modrým svetlem.. predem dík za rady
jo výbojka je Philips SON-T 70w |
|
|
shaman1* |
Zdarec
Myslím že ti to ani nepůjde tlumivka od Philipse s označením BSN je třívývodová to znamená že potřebuje jiný startér , který při startu výbojky používá pomocné vinutí z tlumivky takový startér je npř. SN 57s Ignitor od philipse ale dělají se i jiné když týpkovi někde ve specializovaném obhodě řekneš že chceš startér pro třívyvodovou tlumivku tak myslím že ti jej dá.
PS: pokud to budeš chtít rožnout na TRZ startéru odvaříš výbojku je konstrukčně jiný než SN |
|
|
Hanizek |
mAtEsCSS: O vaporizérech vím (s prominutím) hovno. Ale myslím, že by se snad dala nahradit odporovým drátem (za předpokladu, že ta tyčinka celý materiál jenom zahřívá). |
|
|
Erixon |
mAtEsCSS: Hoď sem fotku, případně rozměry. Myslim že by to neměl bejt problém |
|
|
TractorDriver |
ahoj nasel jsem vybornej server www.elektrika.cz
tamni forum je neco jako grower pro elektrikare :D daji se tam najit hodne uzitecny rady.. nevedel jsem jestli kvuli tomu zakladat novej thread tak to aspon hazim sem. |
|
|
Libang |
já bych řekl ze to je uzemění , to tam mít můžeš a nemusíš , je to jenom na tobě..ale na chod sodíku to vůbec nemá vliv |
|
|
Zamite |
Je to uzemnění,když to tam nedáš tak to vliv sice nemá,ale je to lepší přidělat,jsou to dva drátky otázka 5.minut a třeba předejdeš kopanci :wink: Z. |
|
|
Zamite |
Původní příspěvek od FiFo31121990
Pockat ono to je tak ze tie kable co su na prvom obrazku tak oni su trojzilove????
takze vlasne si zas musim kupit dva trojzilove kable a zapojit to tak isto len ta tretia zila pojde na ten srobik????
prosim poradtemi
diky zavsetko |
Ano,na tom prvním obrázku jsou trojté kabely,je to jen na tobě jestli si je koupíš nebo ne,ale je to lepší uzemnit....
Původní příspěvek od majklovec
Jen pro přehlednost dávám kompletní zapojení:
Doporučuji též propojit zemnící kolík (zelenožlutý drát ve flexošňůře) na všechny kovové části celého zařízení, tj. na kovový obal tlumivky a na reflektor (stínítko), pak už byste neměli dostat pecku. |
příspěvek číslo 6 GL Z. |
|
|
Hanizek |
FiFo31121990: Když nemáš uzemněno, můžeš dostat od kovové části pecku (může něco probít, bez uzemnění to ale nevyhodí jistič). |
|
|
Nepro |
bud to uzemnit..a nebo na uzemnění kašli a celej předřadník narvi na dřevěnou desku a máš to nastejno:) já jsem nedávno dostal svojí 5. pecku ze sítě.Zatim žiju :) bud to tam našroubuj nebo přišroubuj na dřevo |
|
|
|
Ahojte jsem tu novej a chtěl bych se zeptat byž mám sestavu sodíkovky na 250W mužu místo 250ky dát 400W??? neudělá to nic?děkuji |
|
|
Calzone |
Crla:
stačí jednou chlape. Jo to vadí, nelze používat jiné výbojky než dovolují parametry předřadníku. |
|
|
|
v pohodě jsem tu movej tak jsem nevěděl kde to bude napsaný:-) |
|
|
Calzone |
Crla:
v pohodě. :) Jinak když budeš chtít nějaký příspěvek smazat, tak to jde. Dáš edit/delete a tam to nahoře zaškrtneš a potvrdíš. ;) |
|
|
Laborec425 |
Ahoj! Mám dotaz. Koupil jsem už zapojený předřadník se stínidlem a objímkou a k tomu výbojku. Jenom se chci zeptat, jestli tam není nějaký spínač nebo jestli je normální to prostě jenom zastrčit do zásuvky?
A ještě druhý dotaz. Koupil jsem ventilátory a není u nich žádný kabel, který bych dal do zásuvky. Uvnitř toho větráku je taková malá krabička a v ní dva šroubky. Chápu to správně tak, že teď koupím přívodní kabel na konci s vidlicí a druhou stranu zašroubuju do toho větráku pod ty šroubky? Ale připadá mi, že v tom přívodním kabelu jsou uvnitř tři kabely. Kam potom s tím třetím?
Omlouvám se za hloupé dotazy, ale elektrice opravdu vůbec nerozumím :). |
|
|
metalsodik |
Jestli chceš ještě vidět svou první sklizeň , tak si to nech od někoho kdo tomu rozumí zapojit, pokud nevíš kdy 2 nebo 3 dráty, tak to nedělej, taky záleží jestli je ventilátor z kovu , nebo z plastu. |
|
|
Calzone |
metalsodik:
kámo ale on se právě ptá aby to věděl. Pokud nechce aby o jeho skříni věděl každej druhej, tak mu třeba nezbyde nic než si to zapojit sám, stejně jako nezbylo nic jiného mě...
Také jsem řešil tuto otázku a protože na mém ventilátoru neni nic kového za co by se to dalo ukostřit, tak jsem ten žlutozelený kostřící kabel nechal neoholený a oblepil elektrikářskou izolepou. Jde to jistě ukončit lépe pomocí nějaké součástky, ale zatím tam mám toto. |
|
|
Laborec425 |
Calzone: V pohodě. Celý dopoledne jsem hledal na internetu a už je mi to docela jasný. Ten třetí zemnící kabel tam být nemusí, když ten větrák není kovovej. Dal jsem tam jenom dvoulinku a v pohodě to funguje.
A jak by se mi při zapojování mohlo něco stát, když to nebudu zapojovat pod proudem :).
A nevíte teda, jak je to s tou výbojkou. Nevadí jí, když se to prostě jenom vytáhne ze zásuvky a tak se to vypne? Díky za odpověď :). |
|
|
metalsodik |
Musíš to spínat hadinama, buď mechanické do 100 K4 , nebo digi 250-350 K4 , je otázka jak dlouho vydrží, ale u originálního předřadníku asi dél než , kdyby jsi mel udelaný samostatný komplet. |
|
|
Calzone |
Laborec425:
při testování to nevadí (doufám, sám to teďka tak v podstatě dělám, jenom přes jistič), ale když už tam budeš pěstit, tak to chce jak říká kolega nějaké spínací hodiny. Mechanická spínací zásuvka stojí cca 150 Kč a elektronická o něco víc. Lepší bude ale asi ta elektronická, protože na ní čas běží i bez proudu myslím, takže ti nerozhodí přesné časování výpadek proudu. |
|
|
Laborec425 |
Dneska mám poprvé spuštěnou skříň a všiml jsem si, že předřadník je hodně moc horký. Je to normální? |
|
|
jufik |
custe , potrebuju celkem nutny help chci jet indoor 150w, zapojil sem to podle tohoto : http://grower.cz/home/potw.php?acti...&photoid=119295 ( mam presne to same ), ale jaksik se mi to nechce rozjet ... kondenzator a pojistku nemam ( neni nutna ) ... diky za odpoved
uz to jede :) |
|
|
Hanizek |
Původní příspěvek od jufik
custe , potrebuju celkem nutny help chci jet indoor , zapojil sem to podle tohoto : http://grower.cz/home/potw.php?acti...&photoid=119295 ( mam presne to same ), ale jaksik se mi to nechce rozjet ... kondenzator a pojistku nemam ( neni nutna ) ... diky za odpoved |
Netuším, co je to za tlumivku. Já to ale mám zapojené stejně právě až na tu tlumivku. Nemám ji propojenou s VN výstupem zapalovače. Je zapojená jenom na dva vývody. |
|
|
|
Cau
potrebuji se ujistit, zda-li pri tomto zapojení můzu pouzit jak sodík tak MH výbojku
stací mi odpoved ano ci ne
mockrat díky |
|
|
GrowManiac |
ano proč by ne? |
|
|
darkous |
Myslím si, že teoreticky by ta výbojka mohla vydávat nečeho míň. Jinak v ničem jiném by problém být neměl zkus se zeptat v Gshopu ale buď v poho ja to mám úplně stejně jako ty už půl roku a neřešil jsem to. |
|
|
Erixon |
Calzone: fungovat ti to určitě bude. Otázka je proč se třeba lano u vejtahu šestinásobně předimenzovává...
Když už to chceš dělat jedničkou tak to aspoň dej na samostatnou prodlužku (jednu, né víc kratších do sebe). Další věc je dýlka prodlužky - čim delší tim to chce silnější.
Celej systém(obvod) je tak silnej jako jeho nejslabší článek! |
|
|
Calzone |
Erixon:
díky za odpověď (smazaného příspěku, omlouvám se), rozhodl jsem se, e se mi bude líp spát, když si tam koupím nějakou 1,5ku a ještě s nehořlavou izolací. Expiry si teďka prý nějaké kupoval a metr kolem 35 Kč, což jde.
Tuší někdo jaké typy nehořlavých kabelů se dělají? Je dobrý třeba tento? |
|
|
wasco123 |
Cuss, poskladal som si svietidlo na ziarivky 2x18W. Tlmivka je tam jedna 36W a tie zairivky su zapojene seriovo. Len jedine co mi tam chyba je kondnezator. Ono to facha aj bez neho ale pre istotu dokupim. Lenze neviem aku ma mat hodnotu? kolko uF? |
|
|
Hanizek |
wasco123: Je to na tlumivce |
|
|
wasco123 |
Původní příspěvek od Hanizek
wasco123: Je to na tlumivce |
Ved to ze na tlmivke to nieje. Neje to tlmivka od Philips kde sa uvadza vsetko ale tlmivka nejaka noname (ale je cerstvo kupena, nova). V scheme je nacrtnute iba tlmivka, starter a ziarivka. Ale po znacke alebo hodnote kondenzatora tam neje ani stopa |
|
|
GrowManiac |
je to kondík o hodnotě 4 micro Farady... |
|
|
Eloren |
Zdravím páni kluci.
Mám dotaz ohledně balastu. Na eletriku jsem hodně velké pako a tak jsem požádal kamaráda, který by mi dokázal balast postavit. Jenže potřebuje k tomu schéma. Jelikož jsem po prolezení tohoto threadu zjistil (jak to říct slušně...ehm...) nic. Tak vás prosím žádám o to jestli by sem někdo nemohl hodit odkaz (pokud to tady je, pokdu ne hodit nějaký obrázek) na stavbu balastu pro 250w sodík .... Díky moc. |
|
|
Hanizek |
Eloren: Úplně nejjistější je zapojit to podle schématu na tlumivce. |
|
|
Eloren |
Původní příspěvek od Hanizek
Eloren: Úplně nejjistější je zapojit to podle schématu na tlumivce. |
A nějaký všeobecný tady není ? :( Komponenty do toho bude kupovat právě ten maník až podle schématu. |
|
|
Hanizek |
To zapojení se může lišit (podle tlumivky a startéru). Někdy se tlumivka zapojuje na dva vývody, někdy na tři... |
|
|
Hanyz |
Eloren- ty schémata tady jsou, stačí hledat ;) http://grower.cz/forum/showthread....a+zapojen%ED%22
Pokud by šlo o konkrétní komponenty pro 250W systém:
tlumivka Layrton SAPI 250W
tyristorový zapalovač TRZ 11 100-400W
kompenzační kondenzátor tušímže 32uF |
|
|
Eloren |
Původní příspěvek od Hanyz
Eloren- ty schémata tady jsou, stačí hledat ;) http://grower.cz/forum/showthread.p...a+zapojen%ED%22
Pokud by šlo o konkrétní komponenty pro 250W systém:
tlumivka Layrton SAPI 250W
tyristorový zapalovač TRZ 11 100-400W
kompenzační kondenzátor tušímže 32uF |
Díky moc šéfe. Přesně toto jsem hledal. Návod i pro uplné dicky :D |
|
|
eba60 |
hledal jsem, nikde jsem nenašel.Šel by zapojit sodík 400W na 2 vývodou tlumivku pro MH lampu (laytron HIA)? |
|
|
Hanyz |
eba60- Tlumivka layrton HIA poskytuje nižší proud (a potažmo je distribuováno nižší startovací napětí, nepletu-li se) než tlumivka SAPI, což ve finále způsobí, že MH tlumivka ti sodík nenastartuje |
|
|
traged2 |
Koukam, jsou tady sami elektrikari :))) Tak teda zkusebni otazka...no, vlastne si nevim rady.Mam predradnik 400W.Muzu na nej pouzit sodikovku...treba 7OW nebo 150W
Diiiik |
|
|
coolik |
Zdarec vsem,
rad bych pozadal esi nekdo nemate nejaky jednoduchy (treba i skokove) schema zapojeni regulace otacek vetraku na 220V. Pripadne nejake snizeni otacek. Ty triaky co prodavakj sou desne mastny :(((
Predem diky za info. |
|
|
coolik |
to Hanyz: jj to je vonco, ale asi nebudu nic bastlit a koupim tudle stavebnici
http://www.gme.cz/index.php?action=...&sk=&pict=&jaz=
je za slusnou cenu a udela to samy :))
jeste mam jeden dotaz jelikoz sem uplny jelito.... potreboval bych nejake info a schema zapojeni 4 zarivek 18W. nevim esi staci treba 2x18 + 2x18 a na tu dvojici jakou tlumivku?
Predem diky za info. |
|
|
Hanyz |
Původní příspěvek od coolik
jeste mam jeden dotaz jelikoz sem uplny jelito.... potreboval bych nejake info a schema zapojeni 4 zarivek 18W. nevim esi staci treba 2x18 + 2x18 a na tu dvojici jakou tlumivku?
Predem diky za info. |
Co třeba se podívat na první příspěvek tohohle threadu ;)
nebo tady http://www.elkovo-cepelik.cz/teorie/zarivky.htm obr. č. 4
tlumivka by měla být dimenzována 36W. Mám dojem, že lze použít i 40W tlumivky, ale nechci kecat... |
|
|
coolik |
ha diky moc, ale nakonec sem se rozhodly pro cestu predradniku vybastlenyho z usporne zarovky 18W. Pokoupim 4 usporky a melo by to fungovat. Navic uspora energie, nezabere to tolik mista a zadny velky teplo to taky nedava :)) Mate s tim nekdo zkusenosti? |
|
|
Hanyz |
FYI
v citaci přikládám odpověď z fa. Dakof na otázku, jaká může být maximální délka vodiče mezi startérem a výbojkou
Dobrý den
Maximální možná vzdálenost (tj. délka vodiče ) zapalovače TRZ 11 od výbojky je 3m. Pokud potřebujete vzdálenost větší můžete použít zapalovač TRZ 13/P tento typ zapaluje výbojky až na 50m.
S pozdravem za f.Dakof p.Sovák |
Jen dodám, že TRZ 11 je do 400W, TRZ 13/P je pro 600-1000W |
|
|
robbbie |
Pomuze nekdo please se zapojenim? mam GIB predradnik tam to neni problem...tenhle nyni pribyl je novy a at se pokousim jak se pokousim nejde mi to zapojit moc diky.. |
|
|
Hanyz |
robbbie: problém je v tom, že ten tvůj startér je pro sériové zapojení vůči tlumivce, tj. pro zapojení tlumivky na dva vývody. Buďto si sežeň odpovídající startér, např. od firmy Dakof MZ 11/A, anebo tlumivku zapoj na krajní vývody. Dle postavení na tvojem obrázku bude přívod fáze na levém kontaktu, z pravého kontaktu povedeš vodič na kontakt startéru B
Jinak musím dodat, že schéma na tvé tlumivce je pro mě docela zarážející... |
|
|
robbbie |
jo diky za radu...myslis takhle? ja tomu schematu taky nerozumim ale prekreslil jsem to stejne jako je to na tlumivce.... |
|
|
Hanyz |
téměř takhle... jen s tím rozdílem, že jsem říkal z pravého vývodu na B a né z prostředního ;) Nicméně vycházím jen z toho, co mám od tebe k dispozici... nejsou ty kontakty na tlumivce nějak označené? Např. 2,1,4 |
|
|
robbbie |
prave ze nejsou...
tak bohuzel...docilil jsem zase k vyhozenemu jistici... |
|
|
Hanyz |
mohl bys tu tlumivku vyfotit? |
|
|
robbbie |
nemam ted fotak, ale je to uplne stejne jak jsem nakreslil akorat na leve strane tlumivky je jeste jedna svorkovnice na ktere je pravy a prostredni vyvod zaslepen..ten levy zvlast je normalni "nezaslepen"... |
|
|
Hanyz |
tywoe :) to není zrovna nepodstatná informace...
zkus to zapojit znova dle mého návodu v příspěvku 891, použij vývody nejvíce vlevo a nejvíce v pravo (z šesti celkových) |
|
|
robbbie |
chlape dikes...ono to funguje!!!!!!!!!!! co jsem dluzen:-) hmm tahle moznost me fakt nenapadla.... |
|
|
Hanyz |
Původní příspěvek od robbbie
co jsem dluzen:-) |
Řekni o mě tvým kámoškám :teef: |
|
|
lukapa |
Tak ja bych se chtel podelit o zkusenost z nakupovani ve vlkoobchode elektro na Maninach ve firme Elkas. Nekde jsem tady cetl ze je to tam bomba a je to tam levne.Tak levne to tam celkem je ale ti teplouši co tam prodavaji to je narez.Byl jsem si koupit 70w vybojku,objimku,tlumivku a starter a frajer vzdycky protahl držku a sel to pul hodiny hledat.Kdyz jsem chtel kabel tak mi rekl ze takovy ani nemaji a ze si mam jit nekam do mototechny vysomrovat.Stalo me to 658,-. Kdyz jsem se hrabal v schematech zapojeni, tak jsem si rekl ze tam radeji dam i kondik a pojistku , tak jsem se vydal do elkasu zpet.Jiny teplous prodavac se me zeptal do ceho to chci a pak se mi vysmal ze tam nic takoveho neni a ze potrebuju tlumivku a starter, kdyz jsem mu rekl ze uz to mam, tak mi to nabizel porad dokola at si to koupim. kdyz jsem mu popate rekl ze to mam ze chci pojistku 10A nebo0,063A a kondik, tak me poslal do prdele jesli ho jako zkouším nebo co. Tak na takové buzeranty fuck off!!!!
No a ted nevim jestli to mam zapojit i bez toho, co vy na to? |
|
|
Calzone |
lukapa:
kámo mezi pojistkou 10A a 0,063A je ale sakra rozdíl, nezdá se mi, že by byla vhodná jakákoliv z nich. ;) Ta 10A je pro výkon 2300W a ta druhá pro 14W. ;) Ale ta 0,063 stejně IMHO neexistuje, tak je to jedno. :) |
|
|
Hanizek |
lukapa: Zapoj to klidně bez toho. |
|
|
Calzone |
lukapa:
měl by jsi použít pojistku co nejslabší a zároveň funkční (hlavně musí přežít start výbojky a to je právě ten kámen úrazu...) Třeba já měl 250W MH 2A C jistič se mi při startu vyhazoval a 3A C už ne. Nevím jak je to ale u pojistek. Pojistky mají alespoň výhodu že si jich můžeš koupit hned několik druhů a testovat od nejmenší. U jističů je to docela drahá sranda (2 jsem vyhodil do kanálu, vím o čem mluvim). A taky vím z vlastní zkušenosti, že příliš silný jistič/pojistka se ti vůbec nemusí vyhodit při zkratu, jako druhý jsem měl právě 10A B jistič, takže bacha na to, nikomu nedoporučuji to podcenit. |
|
|
awill |
Nazdar,,kupuju ventilátor, a jelikož porozumění učení elektrickému nebylo mi dáno do vínku, chci se zeptat, jestli byste laikovi mohli nějak polopaticky vysvětlit, jak jej zapojit,,jestli to zvládnu sám, jelikož je to hračka, či to donést elektrikářovi,,docela mě překvapuje že tady na g jsem nic podobného nenašel, asi každý ví jak svá ufa a ostatní vent zapojit a já jsem tady jen za blbce,,předem díky, tady je schéma,, |
|
|
|