Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani III. - Klikni zde pro originální téma
Seky
Předchozí téma naleznete zde
alesh
citace:
wonis
Mozna se to bude nekomu hodit a pomuze s rozhodovanim v pripade,ze si nebude jisty s vyberem mezi passivnim a aktivnim chlazenim CoB .. Moje mensi prekvapujici zkusenost se zapojenim 13x CPU Intel chladiče @ cena ve vyprodeji 40kč za kus s medenym jadrem,myslim ze neni problem je stale sehnat treba na aukru..Predpokladany odber dle štítku na chladicich mel byt cca 40W @ 7,5V .. Realna spotreba pri mereni byla 5W !!! Zkusil jsem nezavisle pripojit dalsich 13ks a spotreba opet 5W..takze se zda ,ze informace uvadene vyrobcem na labelu jsou velice nadhodnocene..Temer zanedbatelna spotreba..takze se tim myslim nuluje jedna z nevyhod aktivniho chlazeni..Pokud by selhal ventilator ,i tak na nizsi proud cca do 1050mA passivne urcite neprokroci kritickou teplotu cipu 105°C..Realne mereni s teplotou provedu pozdeji[/url]

5W je na tak malý větráček velká spotřeba. Ten údaj 40W je max TDP, pro který je ten chladič stavěný. A schválně si ho vyzkoušej v bez ventilátoru. Ty chladiče na to nejsou stavěný a rozhodně nebude podávat dobré výkony.

a.
wonis
Uvedena spotreba je vsech 13ks zapojenych paralellne na jeden 7,5V zdroj..otacky jsou stale dost rychle,ucinnost ofuku vypada dostatecne a vse je tiche ;-) Max TDP je 95W procesoru .. Nevim jaka je ucinnost procesoru pri 100% zatizeni a kolik vyzaruje tepla..ale myslim ze to odhadem nebude o moc mene nez COB dioda..staci vypnout na chvili ventilator na CPU v klidove zatezi a uvidis,co to dela s teplotou chladice a teplotou merenou na procesoru..verim tomu,ze LED COB o vykonu 95W to na tech 50°C uchladí..Pri takhle výkone COB cca 100W by uz pasivne byl problem..a mozna by to dioda nerozdychala.. Pokud by selhal ventilator pri 50W COB, tak si myslim, ze to zvladne pasivne bez poskozeni COB tech 20-25W tepla na 105°C odvést urcite,nez by doslo k výměně chladice za jiny..
Type Intel E97378-001
CPU Socket Type: LGA 1155/ 1156/ 1150
Compatibility: Intel Core i7/ Core i5/ Core i3/ Pentium/ Celeron/ Xeon Processors; Supports up to 95W TDP
Fan Speed: 1200 - 2800 RPM
Noise Level: 22 dBA
Bearing Type: Hydraumatic
Directions: 4
PWM Function: Yes
Rated Voltage: 12 VDC
Rated Current: 0.6A Delta elec., 0.17A Foxconn, 0.28A Nidec
Connector: 4pin
Dimensions: 92.0 x 92.0 x 32.0 mm
Heatsink:
Material: Aluminum + Copper insert
Dimensions: 87.0 x 87.0 x 19.0 mm
Weight: 280.0 g
fikus37
Za mě určitě aktivní chladič.Zkoušel jsem vypnout větráčky na chladiči co tam jsou 4 COB +10 červených o celkovém výkonu 160 watt a za 25 min nešlo na chladič sáhnout.
http://www.ehlinik.cz/hlinikovy-chl...YZS0000101.html
Chladič má délku 50cm.
wonis
Souhlas..ale slo mi o kritickou teplotu,ktera by mohla byt vlivem nefunkcnosti ventilatoru na čipu COB..nemyslel jsem to v zadnem pripade tak,ze bych puzival tyhle CPU chladice pasivne..Ono i v tvem pripade by to dost mozna uchladilo na tech 105°C..prece jenom je tob2kg hliníku..Ono ruku neudrzis uz od nehakych 70°C .. Pak uz neodhadnes ,kolik to muze byt..chce to zmerit nebo na ten chladic lehounce plivnout treba :-)
bulm
Kdyby se nekomu valeli v supliku vero 18ky (3000k 80cri) treba po upgradu nebo tak, tak bych rad 3 nebo 4 kousk odkoupil.
spachal
Jen obecne, pokud budete napajet 'nove' COB na @50W, je u vetsiny 'ucinnost' okolo 50%, to jest pocitejte s tim, ze cca 25W se proste vyzari jako teplo. S tim je nutne v zakladu navrhu chladice pocitat a samozrejne stale plati, ze cim nizsi teplota, tim lepsi ucinnost a take samozrejme zivotnost. Takze proste chladit co 'nejvice' a nejucinneji, jak je v mezich technickeho reseni a financi mozne :]

Zaklad je z meho pohledu ale ten, ze i pri vypadku aktivniho chlazeni (ventilatoru) MUSI byt chladic schopny COB uchladit a to na max. 85°C, coz je teplota u ktere je jeste relativne pravdepodobne, ze to COB prezije i pri dlouhodobejsi zatezi.
Zefram Cochrane
Osobně bych naprosto nic neměl proti aktivnímu chladiči. Stačí si uvědomit, že většinou používáme chladiče na procesory a jsou tedy určeny pro dost drahá zařízení (počítače), takže otázka spolehlivosti je tak trochu mimo. Za ta léta co jsem sestavoval, upgradoval a servisoval počítače nedošlo ani ve zdroji ani na procesoru k totální poruše větráčku. Po letech se obalí prachem (tlakový vzduch či štěteček lehce omete). Občas některé po dlouhé době začnou pískat, ale stačí vyměnit jen větráček.
Osobně mohu doporučit ARCTIC Alpine 64 PLUS, má krásně velkou základnu pro LEDky, větší než ARCTIC Alpine 11 PLUS a cenově vychází podobně a také zvládá Max.Cooling Capacity 100W.
Kdo by byl paranoidní a sestavuje si světlo sám může přidat na chladič tepelnou pojistku. Ale jinak jsou to opravdu tiché a spolehlivé chladiče a hlavně mnohem lehčí a levnější.
Mard
citace:
Původní příspěvek od spachal
Zaklad je z meho pohledu ale ten, ze i pri vypadku aktivniho chlazeni (ventilatoru) MUSI byt chladic schopny COB uchladit a to na max. 85°C, coz je teplota u ktere je jeste relativne pravdepodobne, ze to COB prezije i pri dlouhodobejsi zatezi.


Promiň, ale tvým názorem nesouhlasím - vede k velkym, těžkým a zejmena drahym chladičům. Dle meho soudu je lepším řešením montovat na chladič tepelnou pojistku na 75C, což stojí 20 Kč, která vypne proud do LED než chladič vychladne. Tohle navic zafunguje i při havárii odtahu z boxu, kdy se přehřeje celý box.
RTEP
co řikate na led panel vero 29 480w na prostor150*150 diodi 7generace děkuji za odpovět
fikus37
RTEP, to se toho moc nedozvis. Kolik čipu chceš mít atd. Všeobecně Vero 29. 7 generace je pro mě top a už mám zakoupený panel 316 wattů. Takže už čekám jen na výplatu a kupují 12 holek a jedemeee
flyfish215
Ahoj,asi záleží jaký čipy použiješ,myslím jakou teplotu barvy v Kelvinech a kolik těch čipů bude a jak budou rozmístněny. Kdyžtak koukni de sekce Indoor pěstování na moje vlákno LED 29 test. Mám 6čipů Vero 29 6 generace a celkový výkon včetně větráků mám 420W. Prý je to dostačující pro stan 120x120cm.Přečti si moje vlákno třeba budeš trochu moudřejší.))))
tuffgong1
Mám strach, ze to je reálně rak na 80x80 - 100x100cm
Madical-Strains
Rekl bych ze tak akorat , ja ted pojedu spider vero29 , 242w GEN-7 na 100x100cm ale je to urceno na plochu 60x60 az 80x80cm.
Kdyztak se obrat na Alesh ten je presto odbornik.
wonis
RTEP..co je to za panel?..chce to vice informaci a nebylo by od veci znat vysku prostoru a tvoji schopnost udrzet vzdalenost svetla od vrcholů rostlin..
Jestli je to 2x panel 242 W LedIdeal tak odhadem na tvuj prostor 2,25m2 bude poskytovat cca 600PPFD pri vysce od rostlin cca 30cm..na rust optimalni,ale na kvet bych to videl na nutne minimum..Navic zrejme bude panel opatreny cockou nebo reflektorem,tudiz pro osvetleni takto velkeho prostoru budes muset udrzet svetlo o dost vyse nez tech spocitanych 30cm..pri 60cm ses jen na nejakych 150 PPFD..Ikdyz cocky ti intenzitu pokryti trochu zvysi cca tech 200PPFD,mozna vice, i tak je to porad sakra málo..pokud bys trval na sviceni jen pomoci techto dvou panelů..zkusil bych se domluvit na individualnim reseni bez reflektoru a čoček..mohl bys dostat svetlo co nejblize k roslinam cca tech 30cm a mel lepsi pokryti a rovnomernejsi intenzitu svetla v celem prostoru..A mozna i nejakou korunu usetril
clinic
zdar chci se zeptat jestli by pod tímhle šlo něco vypěstovat https://www.ledsviti.cz/stribrny-rg...ovym-ovladacem/ dík
fikus37
clinic,přečti si pár stránek tohoto tématu a pak si dokážeš odpovědět sám.
wonis
Clinic..je to predrazene za tu cenu a malo ucinne..vykon max na nejaky mikrobox..byl bys urcite zklamanej..Mozna se da nejak vychytat spektrum,kdyz je to RGB..ale byl by to jen tvuj osobni odhad a spise by sis uskodil nez polepsil..Jdi radeji do vlastniho kvalitniho COB a udelas s tim vice parady za stejny peniz..Ani nepises jaky prostor atd..Jak pise Fikus ,procti celej thread alespon pokracovani II. A bude ti to jasnější
koles
Zdravíčko, mohl by se prosím někdo znalý vyjádřit k této sestavě? Především tedy jestli to bude vůbec svítit :) Výběr komponent jsem volil tak, abych se v základu vešel do 5 tis. za čipy, zdroj, case..

čipy: 1x CXA1850-0000-000N0HW40E3 (5000K), 2x CXA1850-0000-000N0YT230H (3000K)
zdroj: Mean well HLG-120H-C1400B

Chlazení ještě řeším (bude aktivní - 3x heat sink + větráček v jednom), zakejsovaný to bude v hliníkově krabici.

Díky!
wonis
Uz jsi to koupil?
Svitit to bude , v tom bych problem nevidel,spise v tom,ze ti to pojede uplne na tvrdo na max zatizeni zdroje,ale je kvalitni. A 7let zaruka..tak neco snad vydrzi..Jaky prostor potrebujes osvetlovat?
koles
wonis, dik za reakci! Je to do prostoru 40 x 80 (jestli je to trochu predimenzovany, tak nevadi, nejspis to pak pouziju i jinde).

Ohledne toho zdroje, jakej bys doporucil co se tyce parametru? Nejlip zas mean well..

Jeste jsem to nekoupil, mam to jen v kosiku :) Budu objednavat z CR, vse na sklade, coz je fajn
wonis
Posli PM,kdyztak..Nevim kolik te vyjdou ty čipy, ale asi bych volil neco lepsiho,tohle uz je prekonany COB..cenove se da sehnat neco lepsiho;-) ..jen nevim jestli z CR..jestli to neni podminkou
odo
Nebude to kontraproduktivne svietiť naraz 2 vlnové dľžky? Alebo ako to chceš? MW dáva 7 rokov Záruku? Ja tu mám odkaz:

http://www.czech-meanwell.eu/HLG-12...1400mA-d390.htm



tam uvádzajú "iba" 5, alebo to záleží od predajcu?

koles
citace:
Původní příspěvek od odo
Nebude to kontraproduktivne svietiť naraz 2 vlnové dľžky? Alebo ako to chceš?


Tak je tam zastoupeno spektrum na růst i květ, je to záměr. Proč by to mělo být kontraproduktivní? Když to vezmu laicky, je to jako kdybych měl ve stanu zároveň jednu MH a dvě HPS..

S tou zárukou jsem to nezkoumal. Objednávat budu na mouser.com. A protože se wonis nemá k odpovědi, tipne si někdo, co myslel tím, že zdroj pojede stále na nejvyšší výkon? Je tedy lepší mít silnější zdroj a ten "tlumit" na požadovaný výkon (105V, 1400A)? Chci se v tom hrabat co nejmíň, prostě ty komponenty jen propojit a jét.
alesh
Čus, zdroj je fajn, ale tyhle COB už jsou fakt překonaný (navíc je to HI série, která je vhodná do reflektorů, ale pro nás už tolik ne).

Momentálně se asi nejvíc vyplatí Vero gen7 a Citizen gen5. Cree má na trhu momentálně dost starou sérii (a tyhle ještě min o generaci starší). V podstatě jedno Vero29g7 ($32) ti nahradí všechny tři CXA s větším výkonem a nižší spotřebou. To samý Citizen od velikosti 1818 ($26). Tyhle dolarový ceny jsou bez DPH a cla (dohromady se to dá počítat asi jako 25%).

Zdroj je v pohodě, ale je to hraně. Plných 1400mA to dá asi až po zahřátí. Akorát bych ti doporučil TME.eu, pokud je chceš levněji.

e: A kdybys měl opravdu touhu pořídit si čipy, kteří jiní nemaj (jako ty 1850, proč asi?:-) ), CXM32 gen3 od Luminus Devices vypadá taky solidně.

e2: Pro zajímavost: jedno Vero29-C 3000K 90Ra mi vychází, že bude mit při 1500mA prakticky stejný optický výkon (s příkonem asi 102W vs 150W pro ty 3 CXA1850).

a.
wonis
Koles:poslal jsem ti PM..souhlas samozrejme ve vsem co napsal Alesh..tak nejak jsem ti to zkusil rozepsat..
Na michani 5000k a 3000k se vykasli..Volil bych univerzalni 3500k 80CRI + 3000k90CRI COB Citizen a zvolil bych 5-6 x CLU048-1212 (13$ za kus) momentalne mi visi skoro 50ks COB na poste v Praze..tak uvidíme ;-)
odo
KOLES: Vero7 sa dá zohnať od českého dodávateľa za cca 790, takže s cipmi a zdrojom sa na 5 litrov dostaneš. Samozrejme bez chladiča - blbost??

ALESH - Asi by to kazilo biznis, ale nezverejnil by si tu nejaký blbuvzdorný postup na homemadeLED? Je toho viac na nete, ale staršie ročníky, ako npr. ja :-) - majú problémy s angličtinou...Toto vlákno je už tak strašne natiahnuté a rozsiahle, že naozaj sa ťažko čerpajú a skladajú aktuálne informácie do konkrétneho celku. Ja npr potrebujem doplniť moje osvetlenie o ďalší blok na kvet s cca 2 čipmi, nakoľko som zvačšil plochu...
odo
Skušal niekto tie Citizeny na naše účely v praxi?
alesh
citace:
Původní příspěvek od odo
KOLES: Vero7 sa dá zohnať od českého dodávateľa za cca 790, takže s cipmi a zdrojom sa na 5 litrov dostaneš. Samozrejme bez chladiča - blbost??

ALESH - Asi by to kazilo biznis, ale nezverejnil by si tu nejaký blbuvzdorný postup na homemadeLED? Je toho viac na nete, ale staršie ročníky, ako npr. ja :-) - majú problémy s angličtinou...Toto vlákno je už tak strašne natiahnuté a rozsiahle, že naozaj sa ťažko čerpajú a skladajú aktuálne informácie do konkrétneho celku. Ja npr potrebujem doplniť moje osvetlenie o ďalší blok na kvet s cca 2 čipmi, nakoľko som zvačšil plochu...

Pošli prosím odkaz. Jedná se mi o Vero29 gen 7, verze C (napětí okolo 68 V). Za 790 to podle mě bude výprodej předchozích gen (SOS?).

Žádný byznys nejedu, takže tohle mě netrápí, ale na sepisování něčeho dalšího nemám sílu. Většina info tu je, chce to hledat. Případně se pak zeptat.

Ano, Citizeny už taky lidé vyzkoušeli v praxi. Není to nic převratného, prostě evoluce s dobrou cenou. Zajímavostí je, že je Japonský výrobce a je striktně proti konopí, dokonce zrušil horti sérii a odmítá prodávat pěstitelům :)

@wonis Odkud jsi bral? Jsou to mrdky s regionálním zastoupením, takže třeba TME mi je neprodá (nemáte někdo polskou adresu?). DNA mi nepřišli zrovna vstřícní.

a.
wonis
Alesh: S DNA jsem byl domluveny,mel jsem i nasmlouvany novy cenik..nevychazelo to zase tak spatne ..kdyz jsem si pricetl clo+dph+dopravu k COB z USA..dostaval jsem se na podobnou cenu jako u DNA,neco jsem usetril,ale uz nevim presne nemam pristup k PC :-P. ..problem byl,ze DNA pozaduji ICO..tim to skoncilo..
Zrovna cekam,jestli me vyhmatnou objednavku na celnici a kolik bude doplatek..ale snad se clu a dph vyhnu;-)
Objednaval jsem pres Bobbyho z RIU..stranky cobkits.com
alesh
citace:
Původní příspěvek od wonis
Alesh: S DNA jsem byl domluveny,mel jsem i nasmlouvany novy cenik..nevychazelo to zase tak spatne ..kdyz jsem si pricetl clo+dph+dopravu k COB z USA..dostaval jsem se na podobnou cenu jako u DNA,neco jsem usetril,ale uz nevim presne nemam pristup k PC :-P. ..problem byl,ze DNA pozaduji ICO..tim to skoncilo..
Zrovna cekam,jestli me vyhmatnou objednavku na celnici a kolik bude doplatek..ale snad se clu a dph vyhnu;-)
Objednaval jsem pres Bobbyho z RIU..stranky cobkits.com

Tušil jsem to. Otázkou je, jak dlouho borec vydrží. Ti Japonci jsou fakt šílení, co se týká marihuany.
Už jsem si myslel, že koupím něco od DNA, ale nakonec jsem se s nimi taky nedohodl (a nebylo to o ceně).

a.
wonis
Tak pravda ze se jejich obchodní zastupce zajimal na účel pořízení COB..nijak jsem se k tomu nevyjadroval a vse bezelo dle normalni domluvy dále..S tim pristupem JAP (Citizen) jsem slysel..divne,ze meli vypracovany projekt ohledne xfotosyntetickeho spektra svych čipů..datasheet jsi urcite videl..je mi divne,ze by to utnuli jen z obav zneuziti pro pestovani MJ..asi v tom budou jine duvody..Jinak myslim,ze to s eshopem cobkits mysli dost vazne..stale rozsiruje sortiment a predevsim uplne skvely a ochotny pristup ;-) ..Rekl bych,ze je do COB led tezce zapálený..vzhledem k testum a vsi te aktivite na RIU
Ledideal
Zdravím zdejší growery.
Rozhodli jsme se zde zaregistrovat,neboť je hodně otázek ohledně našeho panelu a komunita pěstitelů co jedou pod našimi světly se rozrůstá.
Nebudu tady dělat ,žádnou reklamu na naše světla(to ať posoudí groweři sami jestli má smysl pěstovat pod COB).
Pokud budete mít jakýkoliv dotaz napište ,budu se snažit odpovědět.Čipy COB již testujem nějaké dva roky,takže nějaké zkušenosti tam jsou.
Dále bych vás chtěl pozvat na Letošní Cannafest do Prahy ve dnech 11-13.11.2016 kde budeme představovat systém Solár grow LED.
Pokud se letos chystáte na Cannafest ,máme pro zdejší členy přichystano několik volných vstupenek a menších dárku.
Pokud tady budem moc uspořádat nějakou soutěž,tak není problém.
Pokud to adminum tehoto fora nebude vadit můžete mi napsat jestli mám založit nové vlákno a tam dát nějakou soutěž.
Díky a s pozdravem David
odo
wonis
Tragikomické! Kultúrna krajina a tak proti MJ ????
PodĹa môjho názoru to je divné. veď čipy sa používajú aj v "klasických" sklenikoch a odrezať sa od tohoto biznisu je naozaj krátkozraké.....nijak mi to denáva logiku. Podľa mňa čoskoro bude trh plný kvalitných čipov v dostupnej cenovej relácii.
spachal
>Ledideal: vlakno jiste zalozit, tady se vse docela rychle ztrati :] .. Neni nad to pripadne debatovat nad konkretnim resenim, idealne s lidmi, kteri to zkouseji v praxi.

Rad se v listopadu zastavim, snad to nebude tak hekticke jako loni (nebo uz predloni, ztracim nejak prehled), nebyl moc cas se o svetlech pobavit osobne.
odo
Ledideal- zdravím!
Podľa môjho názoru to tu admin sekne...asi by bolo dobré s ním konzultovať, nech nepadne obvinenie, že si tu niekto robí reklamu. Píšem to potom, čo som si prečítal obvidnenia na jedného člena cca spred 2 rokov, - ktorý tu údajne vytváral aliasov účelom reklamy zadarmo. Každopádne som si kúpil Váš LED systém aj na základe info, ktoré tu odzneli - ináč by som sa k Vašej firme nedostal...takže ja za seba pošlem PM...Keď už, tak sa prosím vyjadri k príspevku 27, 29

Viem, že je lepší biznis predávať hotové svetlá, ale kopa ľudí odtiaľto si ich poskladá aj podľa svojich potrieb a určite privitaju cenovo zaujímave HOMEMADE KITy vo forme stavebníc, alebo možnosť pohodlneho nákupu od domáceho dodávateľa, hoci aj v ponuke BAZAR, či tu vo vlákne. Rozhodne s tým ale treba osloviť admina.
Ináč, aj za seba : - vďaka za pozvánku! Keď sa do PHY dostanem, tak sa stavím. Určite všetkých zaujmú novinky v oblasti LED
RTEP
wonis... je to spider vero od firmi ledideal rozšiřená verze na prostor 150*150m2 jinak je tam 6 čipu na rust a 4čipi na květ +10 červených diod a zajímá mě jestli se to dá aspon trochu přirovnat k 600W HPS
wonis
600W HPS to nahradi uplne bez problemu ;-)
RTEP
alesh: čau chtěl bych se tě zeptat na led panel od firmi Ledideal co jsi o tom myslíš, koupil jsem rozšiřenou verzi na prostor 150*150m2, jinak je to zvěčená verze spaider Vero 29 a mám tam dohromady 10čipu a 10diod 660nn
RTEP
alesh: 6čipu bilá na rust a 4čipi na květ +10 červených 660nn da se to srovnat s HPS 600w celkem ten panel při plným vikonu má 480w
fikus37
RTEP, ty čipy jsou COB, takže to pod nima roste i kvete.
Sisilota
Pánové, rád bych se Vás zeptal, jestli není utopie sestavení panelu čipy Vero 29 gen 7, tak, aby panel perfektně pokryl plochu 150x150 a plně nahradit hps 600W s a-wingem na digitální předřadníku a spotřeba panelu by byla max 500W? Panel bych chtěl využít jak na růst, tak na květ. Díky za případnou odpověď.
fikus37
Sisilota,ja mam Plochu 100x110 a světlo s příkonem 316W a to ještě gen 6 a kukni jaké jsem měl výsledky.
Pokud budeš čipy napájet kolem 1000mA ,tak ti bude stačit i 400W.
Sisilota
fikus37, díky za info. Kouknul jsem k tobě a finální kytky vypadají skvěle:-) Je na čase udělat pápá HPS:-)
Fruddy
citace:
Původní příspěvek od fikus37
RTEP, ty čipy jsou COB, takže to pod nima roste i kvete.


zkratka COB znamená chip on board resp. uskupení několika menších čipů v jednom pouzdře, není to ukazatelem toho jestli pod tím bude kytka kvést nebo tancovat :-)

mimochodem rozdíl v ploše 1,1x1m a 1,5x1,5 je skoro dvojnásobný, myslím si že 400w světlo na tak velký prostor bude celkem na hraně, už se tím moc nezabývám takže např s novou generací Vero 7 ti moc poradit nemůžu, každopádně v 6tce by bylo potřeba tak ideálně 12 čipů napájených 1050ma to by jsi se dostan na nějákých 450w nebo možná by nebylo špatný zvolit lehce vyšší proud třeba 1100-1150ma ale to se špatně hledá :-)
wonis
Naprosty souhlas s Fruddym..ze bude stacit 400W je za me nesmysl..prostor neni skoro 2X takovy..on je 2x takovy:-D
1,1m2 vs 2,25m2...me zkratka odhadem vychazi idealne na tenhle prostor 12xCOB Vero29gen7(72V)@cca 600W a pocitano s vyskou svetla od rostlin 30cm
Sisilota
Omlouvám se, že nejsem tak znalý a debilně se zeptám, ale tedy příkon panelu s 12xCOB Vero29gen7(72V) bude 600W? Tudíž, jak psal uživatel RTEP a to, že mu ledideal navrhl panel na 150x150, tak podle toho, co psal wonis, tak to je nedostatečný pro ten prostor nebo se pletu?
Ledideal
zdravím,
chtěl bych vás upozornit ,že COB čip je jen s jednou proměnných.Ano je nejduležitější ,ale musíte vzit v potaz i reflektor a optiku.
Naše měření a praxe ukázaly,že rozdíl bez reflektoru a s reflektorem je co se týče svítivosti v lux markantní.
Na plochu 150x150 Vero29 gen 7(používáme evropskou verzi tj.36V,lépe se to hodí pro drivery co se používají v EU) při kombinaci s naší červenou(mimochodem,tato červená se vyrábí pouze v USA a její vlnovou délku neuvádíme,kvůli plagiatorství),vám bude stačit 6xbud 3000K nebo 4000K a na květ se zapínají ještě právě ta červená a další 4 čipy 2700K.
Pokud jste svítily na prostor 150x150 jednou HPS600W (stínidlo muselo být kvalitnější),tak plnohodnotná náhrada je kolem 390-420W LED Vero29gen7 +červená.
Zjistily jsme ,že každá odruda reaguje trochu jinač na COB osvětlení,ale při přidání červené se tento problém ustálil.
Začátky kdy jsme ve světlech používaly jen COB bez červené,tak to byl u některých odrůd problém a nedosahovali jsme požadovaných výsledků.
Můžeme postavit panel o spotřebě i 1000watt,ale to nedává smysl.
Rostliny stejně využijí jen to co potřebují a právě proto je nesmyslná přemrštěná wattaž.
V poslední řadě nezapomeňte ,že světlo je jen jedná s části skládačky pro dosažení co nejlepších výsledků.
Obecně platí:60% geny,20% světlo a 20% schopnosti člověka(hnojení,teplota,vlhkost,mediu).
S pozdravem David
Sisilota
Tímto chci moc poděkovat Davidovi se perfektní příspěvek, které veškeré moje otázky objasnil. Ještě jednou díky.
Mard
citace:
Původní příspěvek od Ledideal
kombinaci s naší červenou(mimochodem,tato červená se vyrábí pouze v USA a její vlnovou délku neuvádíme,kvůli plagiatorství


To si jako představujete že nikdo nemá doma kus skleněného hranolu aby se podíval, co to vyřazuje? Nebo pokládáte lidi za úplné blbce?
Nechci prudit, ale pokud váš příspěvek má být marketingový kanál, tak si prosím od někoho nechte zkontrolovat pravopis. Mne to alespoň dost odrazuje od případné koupě produktu.
Ledideal
to Mard,toto vlákno jsem nezaložil jako marketingový tah.Jsme malá firma a bohužel nestačíme pokrýt poptávku.
Vstoupil jsem do tohoto vlákna,protože se tomu věnuji(dalo by se říct,že profesionálně,neboť mě to živí) a i proto,že máme mezi zdejší komunitou naše zákazníky.
Jde o to ,že veškerou komunikaci mezi námi a zákazníky po předání světla mažem a tady tímto vláknem můžeme growerum pomoc.
Mohl jsem vytvořit no name nick a dělat jako ,že jsem pěstitel a ukazovat jaké máme nejlepší světla,jak je tomu na jiných forech,ale jsem člověk který jedná na rovinu.
Za ty dva roky co probíhá výzkum jsem se setkal s mnohýma lidmi okolo pěstování a myslím si,že i zde jsou lidé co mě poznali osobně a ti ti potvrdí ,že vždy mluvím s lidmi na rovinu.
S mojí češtinou to není nejlepší,ale myslím si ,že to není nejhorší.
Pokud budete chtít přijet diskutovat ,tak nejlepší pro to bude přijet na Cannafest do Prahy a mužem vše probrat osobně.
Nevím jak chceš změřit vlnovou délku na skleněném hranolu v nm.
Skleněný hranol ti pouze rozdělí barevné spectra,ale bez přístroje(mimochodem nejlevnější MK350 stojí kolem 2,500USD),nezměříš jestli červená má 634 nebo 640nm.
Přečetl jsem tady toto forum zhruba 1/3 a jsou tady kluci,co ví o čem mluví,tak podle příspěvku od Aleshe a Frynka by se taky dalo učit,ale praxi se musíte naučit sami.
S pozdravem David
alesh
@David Neuvažovals o 1750K Vero29 jako vhodnějším doplnění červený? Mně z toho vychází samé plusy, zvlášť pak v komerční zóně:
- široké spektrum; FWHM okolo 105 nm
- balení Vero18/29 se všemi výhodami včetně vysokýho I_max
- velmi solidní účinnost, porovnatelná s diskrétními červenými LED
- nižší cena
Kdybys je třeba začal používat, dej vědět. Určitě bych měl zájem pár koupit (verzi C...proč ji vůbec nepoužíváte?). Bohužel MOQ 50ks je na mě moc, to bych asi neupotřebil.

a.

PS: Na zázračnou červenou nevěřím.
wonis
To Sisilota
Tak jestlize jsou to COB verze,,D,,36V tak je potreba kazdopadne 600W tohohle LED panelu na prostor 1,5x1,5m..
A jestli nekdo tvrdi,ze 600W HPS je na 1,5x1,5 idealni..tak bych rad videl vysledky a ,,G,,index..LED stavis prece proto,abys tyhle veci prekonaval a posunul hranice pěstování nekam dale..preci jen to neni levna záležitost,to bychom mohli klidne svitit s HPS a byt v klidu..schvalne si kazdy spocitejte kolik ušetříte za 1round na spotrebe a kde je navratnost investice...
wonis
To LedIdeal
To ze jste zvolili ty nejmene ucinne cipy ze serie Vero29gen7 ,je opravdu z duvodu vhodnejsich driveru pro EU?..sorry,to se mi zda jako nesmysl a neverim tomu..Je to dle me z marketingovych duvodu..protoze i o nejake vyhodnosti nemuze byt rec, oproti verzi ,,C,, jsou tyhle cipy dost pozadu a nikterak, buhvi o kolik ucinnejsi nez predchozi gen6..Na strankach uvadite red cipy Osram Oslon 660nm..tak proc ty tajnosti?..Sorry, na tajnosti tady asi neni nikdo zvedav,nejsi zdaleka jediny,kdo se LED zabývá a stalo ho to stovky hodin zivota..Tohle forum slouzi prave k tomu,aby si lide poskytovali a vymenovali informace a podelili se o sve zkusenosti a znalosti ..takze nejake plagiatorstvi si strc do šuplíku..
Kdyz mluvis o nevyhodnosti zdroju pro EU..jake je Vase zapojeni..seriove,paralelni?..Znacka zdroje? zapojeni je pro CoB a red cipy zvlast,maji svuj vlastni driver?..Ano reflektory dokazi soustredit svetelny tok a cíleně v urcenem prostoru zvysit distribuci svetla..ale ma to sve pro a proti..A stejne to bude i s pouzitim vasich cocek Meopta.. aplikace neni vzdy vhodna a stejna pro kazdeho.. proto me zajima,jestli mas nejake konkretni mereni,testy,vysledky napr. uniformity a intenzity svetla v ruznych castech prostoru pod svetlem? Proc neuvadite PPFD pod vasemi světly? Jestli je mate vypracovane,proc se tu s nami o ně nepodělíš?..Me osobne totiz tahle vec zajima asi ze vseho nejvice..Díky a ať se daří;-)
Sisilota
To wonis
Už mně nebaví chladit tu bestii 600W a více méně HPS už je pamalu veterán mezi osvětlením a rád zkouším nové technologie, tak zjišťuji rúzné info o led osvětleních. Peníze na stavbu panelu neřeším, chci prostě jen to nejlepší. Nicméně, abych odpověděl, proč mám na 150x150 jen 600w a né 1000W, tak to bylo tak, že jsem si chtěl ze zvědavosti 600W na ten prostor vyzkoušet. Tudíž prostor vylepen Orca fólií, stínidlo A-wing avenger medium, elektronický lumatek 600w, zajištěné precizní podmínky, kdy teplota nepřekročí při světle 25 stupnů a v noci teplota neklesne pod 20 a nepřesáhne 23 a hlavně vlhost při růstu 70%, 1. měsíc květu 70% a pak až do konce to držet na 50% a na poslední 2 týdny 45% a k tomu precizní cirkulaci vduchu a ještě mít dobrou genetiku a jen povím, že výsledky byly a jsou stále exkluzivní. Jen tak se s něčím nespokojím a nemám problém přiznat, že kdyby 600W na prostor 1,5x1,5 nestačil při zachování optimálních podmínek, tak to rád přiznám. Když se udrží kytky do 60cm vzrůstu, tak to jsou naprosto perfektní, tvrdý palice po celé ploše a na celé kytce. Nicméně, tenhle můj styl nebudu měnit, jen bych chtěl HPS vyměnit za LED osvětlení a zkusit se posunout zase o něco dále, protože mě to moc baví:)
Sisilota
Pánové, docela by mě zajímalo, proč firma ledideal (nick David) tvrdí, že mně bude stačit na 150x150 Vero 29 gen 7 420W a wonis tvrdí, že budu muset mít 600W. Nechci do někoho rýpat, jen chci poradit a následně si nechat panel na míru postavit a to tak, abyc ten panel s přehledem strčil HPS 600W do kapsi. Tu spotřebu už moc řešit nebudu.
Ledideal
Alesh,zazračná červená není.Zkoušeli jsme asi 6 druhů červene od 590-670nm společně s čipy Cree3590,Vero29 a Citizen myslím ,že CLU058,nejsem si jistý.
Tady je obrázek jak všechny čipy zkoušíme.Těchto prototypů máme asi dvacet,každý s jinými čipy a i s různymi červenýma.
Myslíš decor foot serii Vero 29?Tak tohle jsme ještě nezkoušeli.Určitě objednáme po Cannafestu a pár ti jich můžu prodat.Mají velmi zajímavé parametry.Díky za tip.
Wonis,účinnost čipu BXRC-40E10KO-D-7 je nejlepší tj při 1000mA nějakých 191lm/watt serie B nějakých 174lm/watt a serie C nějakých 185lm/watt.Proto používáme serii D.Nebot pouštíme do čipu jen 1000mA.Pokud by jsme se rozhodli pouštět do čipu větší wattaž,tak změníme čip na serii C.
http://www.bridgelux.com/sites/defa...%2020160829.pdf
Ptáš se na konkrétní měření.Proč neudáváme PPFD?
Protože všechny firmy zabývající se LED grow světly,tyto parametry uvadějí a záměrně je zkreslují.Víš na jakém principu funguje přístroj co tyto hodnoty měří?Měří svítivost v lux. a do toho intenzitu červené kolem 630nm.Pak to procesor vypočíta atd.
Navíc tento přístroj není homologován,tudiž si každý výrobce určuje tu svojí červenou o které si myslí ,že květina absorvuje nejvíce.
Můžu vše prozradit(krom té červené),ale pravě ta červená pomáhá i při nižší intenzitě lux. doplnit naše světla,abychom dokázali i s 320 watt panelem se vyrovnat konkurenci HPS.Navíc jak jsem psal,tak některé druhy převážně sativy měli problém s hustotou palic pod COB a jakmile jsme ji začli postupně přidavat ,tak palice byli tvrdší u všech genetik.Někde méně někde více.
Nezlobte se ,ale stálo nás to dost peněz a většinou jsme museli testy dělat kvuli legislativě v zahraničí. Ceny jsme nastavily tak,abychom byli co nejlevnější za co jak nejlepší výsledek.Proto neděláme Cree3590,neboť jsou jednou tak drahé a výsledek byl skoro tak samý.
Teď jak vyšel gen7 ,tak se 3590 v CD binu dá srovnat s gen 7
alesh
Jo, myslím Vero Decor Food 1750K/80CRI - BXRC-17E10K0-C-74.

Jinak porovnávat verzi B x C x D podle proudu je dost zavádějící kvůli různým napětím. Fakt je, že C má nejvíc čipů a z těchto tří je nejúčinnější při jakémkoli příkonu. Viz data sheet nebo Product simulator. Taky je ovšem dražší.
Jinak souhlas, Vero gen7 (přinejmenším verze C) je na úrovni CXB3590 a je výrazně levnější.

a.
alesh
citace:
Původní příspěvek od Sisilota
Pánové, docela by mě zajímalo, proč firma ledideal (nick David) tvrdí, že mně bude stačit na 150x150 Vero 29 gen 7 420W a wonis tvrdí, že budu muset mít 600W. Nechci do někoho rýpat, jen chci poradit a následně si nechat panel na míru postavit a to tak, abyc ten panel s přehledem strčil HPS 600W do kapsi. Tu spotřebu už moc řešit nebudu.

Každý má jiný názor na to, jaká intenzita je vhodná. Přelož si to tak, že těch 420W ti pravděpodobně ten 600W sodík nahradí, nicméně oboje je na 150x150cm poměrně málo.

a.
Sisilota
Pánové, moc děkuju za názory!! Nicméně po uvažování se vyprdnu na nějakou náhradu HPS 600W a nechám si sestavit led panel na způsob, jak tady zmiňoval wonis (12xCOB Vero29gen7(72V)@cca 600W a pocitano s vyskou svetla od rostlin 30cm) na lehce upravenou plochu 160x140 a uvidíme, co to předvede při optimálních podmínkách:-)
wonis
To Ledideal
Hele sorry,ale fakt jsi me nepresvedcil a ani s jednim z argumentu proste nesouhlasim..Nerikam,ze se v tom nejak extra vyznam..ale nejaky svuj prehled o tom mam a snazit se tu presvedcovat ostatni,ze je dulezite mereni v luxech vice nez v PAR rozsahu je hodne mimo,coz musis vedet i ty sam..Co to za argument,ze nektere firmy nebo vyrobci manipuluji s vysledky PAR,PPF mereni..a proto nejsou dulezite a z techto duvodu je neposkytujete?..Jak funguje mereni v PAR rozsahu by nam asi lepe vysvetlil Alesh..ale to jak popisujes,ze dochazi k manipulaci,to je nejak mimo ne?.. Nemeri se pomoci nehomologovanych luxmetru a vubec nechapu jak to muzes tvrdit,to se ti jako ty spolecnosti sverovali s cim merili a priznali,ze pak manipulovali s vysledky nebo na zaklade ceho to muzes tvrdit?Na mereni se pouzivaji PAR metry s kvantovym sensorem,ktery meri množství fotonu v celem fotosyntetickem rozsahu 400-700nm..zatimco luxmetr ma nejvyssi citlivost v rozsahu vnimanem lidskym zrakem 550nm a meri mnozstvi lumenu na m2..Jestli nekdo meri PPF pomoci luxmetru a pote ty luxy prepocitavaji pomoci koeficientu,je to dost nepřesné..ale to s tim rozsahem v cervenem spektru jsem u tebe nepochopil vubec..nepletes si to s nedotazenou citlivosti apogee sensoru..kde se pak jeste musi dopocitavat taktez pomoci koeficientu?..Jaky typ cervene tedy pouzivate,kdyz uvadite na strankach Osram Oslon..to jako lzete?..Pochybuji,ze mate neco specialniho na zakazku..takze bud pouzivate 630,645,660,730nm(Osram,Cree,lumiled,LedEngin,Epistar)diody..ale pak nechapu tvuj zamer do tohohle tematu prispivat,to si tu chcete jen delat reklamu nebo o co vlastne jde..kdyz takove tajnosti?..A o tom co pises,ze si kazdy vyrobce protěžuje tu svoji cervenou..nedelas ted nahodou to same?..O no tech cervenych zase tolik neni a pro rostliny nebude ve finale zase tak rozdilne..jestli svitis s diodou s peakem v 630,645,660nm..jo nejaky vliv to mit bude, ale urcite to nejde ruku v ruce s fotosyntetickymi vrcholy vyuziti rostlinami..pujde o idealne vyladeni pomer a nevim,ze by nekdo z komercnich vyrobcu dokazal tohle podlozit nejakymi dukazy,ze uz takovy pomer nasel,o to tezsi je to vychytat v kombinaci s COB..Nevedi to ani vedci natoz pestitele a vyrobci grow led svetel..
wonis
..Nejake realne testy,pěsty probíhají, kde borci zkouseji posouvat svetelny vykon za 660nm-730 s jinym pomerem v R,FR..Je to stejne jak uvadi Alesh..ze by mohl skvele vysledky pokytovat Vero decor 1750K/80CRI ..akorat ti kluci zkousi varianty COB s vyssim 90CRI..
Jinak Vero29gen7 ,,C,, je ve vsech proudech cca do 160W nejucinnejsi z cele serie..presne jak uvadi alesh..
LedIdeal..jak jste tedy merili uniformitu poskytovaneho svetla..kdyz nemate mereni PPFD v referencnim prostoru..Mas tedy nejaka data,vysledky..jake je rozlozeni svetla v urcitych castech mereneho prostoru napr. 30-60cm? Nebo ty panely sestavujete od oka..stejne je tomu s pouzitim cocek..mate nejake vysledky s měřením..jakou intenzitu svetla a jak rovnomerne je poskytovano v celem prostoru v dane vysce svetla od mereni sensorem?..Protoze si jinak neumim predstavit..podle ceho nebo jakych doporuceni bych mel vase svetlo pouzivat..pro jak velky prostor je vhodne a do jake vysky jej povesit a jak rovnomerne jim osvetlim cely prostor..Sorry,ale tohle jsou pro me dost dulezite parametry..
wonis
To Sisolita
Neber to tak,ze ti radim presne tuhle konfiguraci..variant je mnoho..Ber to jen jako odhad, kolik svetla by bylo podle me potreba..nic vic
Sisilota
To wonis
Neboj, já to tak beru, že jsi zhruba napsal, kolik by bylo potřeba světla. Sestavení panelu už nechám odborníkům, který se tím zabývají a sestaví mně panel přesně podle mých požadavků.
Fruddy
Ledideal: Jaký používáte zdroje s 1000ma? A proč mažete konverzaci se zákazníky? :-D jako abyste je chránili nebo optimalizovali daňovku? :-D sorry to je OT

Popravdě jsem se do tohoto odvětví grow světel chtěl taky pustit, ale alchymie je kolem toho doopravdy na vysoké úrovni a i když se živím světlama už řadu let a zároveň pod LED pěstuju dva roky už s několikátou konfigurací tak jsem se toho musel z časových důvodů vzdát :-/ a ačkoli tady plácáte trochu nesmysly tak vám fandím a uvidíme se na cannafestu.

Sisilota: nebo můžeš mrknout do místního bazaru, jsou tam dokonce tak šikovní borci že ti z No-name bridgelux 100w čipu udělají alternativu 600W sodíku :-D
wonis
Samozrejme jsem to myslel na urovni predtim zmiňované..cca 600W Vero29gen7C...CXB3590CD..Citizen CLU048-1818 ;-)
Ledideal
Fruddy,používáme HLG serii a Lumotech L05055 .něco zapojujem seriově a něco paralelně.
Proč mažem konverzaci?Nechceme ohrozit naše zákazníky(bezpečnost na prvním místě),je to blbé protože,jestli se pohybuješ v obchodu sám víš,že kontakt se zákazníkem je důležitý a emailove adresy se dneska platí zlatem.
Ano je to alchimie a narovinu vám říkám,že jsme kupovali zbytečně třeba MK350 ,nebo zbytečně jsme si pujčovali přístroj co měří"jakoby co rostlina potřebuje za světlo" já jsem se účastnil testů od začátku tj někde kolem roku 2014-15 a jediné co nám přineslo informace byl obyčejný luxmetr za 5 tis(kvuli rozastavění světla,optiky a reflektoru).
Bouhužel,ted jedu mimo republiku,ale pak odepíšu i wonisovi.
Ještě co pořád mi vrtá hlavou je proč doba zrání je menší než pod HPS.
Zkoušeli jsme i IR kolem 750nm(protože HPS díky vysoké teplotě vydává i IR záření v 750nm) a nic.
Zatím s pozdravem David
alesh
citace:
Původní příspěvek od Ledideal
...
Ano je to alchimie a narovinu vám říkám,že jsme kupovali zbytečně třeba MK350 ...

A neříkal jsem ti to tehdy? :)

a.
fikus37
Jsou tady borci jako Martin, kteří dokážou pod 11watt LED udělat 100g:busted:
Chocholousek hovno.
Zefram Cochrane
Chtěl bych poprosit o radu. Nějak nemám jistotu kolik Vero29 gen7 dokáže utáhnout ten který zdroj MW zdroj. Chci si v blízkém horizontu pořídit světlo ze 4xVero29 a chtěl bych mít možnost ho provozovat až na celkem rozumných 2100mA (prostě mít tu možnost něčeho jako Booster kde vyměním více světla za menší účinnost).
Líbil by se mi na napájení HLG-320H-C2100B (320W; 76÷152VDC; 2100mA), ale nemám jistotu jestli zvládne 4ks Vero29 až do těch 2100mA.
Poraďte prosím a možná by se pro více lidí hodila tabulka pro řady HLG-240H-C a HLG-320H-C kolik diod je možno připojit (třeba 2-3 nebo 4-5 atd.). Hodí se i spodní limit i horní limit, umožní to třeba úsporný rozvoj světla kde třeba za půl roku dokoupím další 1ks či 2ks Vero29 a nemusím tolik investovat najednou. Nebo začít se 2-3ks a časem mít 5-6ks bez výměny zdroje (vím že skok ze 2 na 6 je nesmysl při jednom zdroji, jen chci nastínit tu možnost 2zdroje vyjdou dráž než jeden silnější a jeden se i snadněji reguluje)
Předem díky za rady.
alesh
citace:
Původní příspěvek od Zefram Cochrane
Chtěl bych poprosit o radu. Nějak nemám jistotu kolik Vero29 gen7 dokáže utáhnout ten který zdroj MW zdroj. Chci si v blízkém horizontu pořídit světlo ze 4xVero29 a chtěl bych mít možnost ho provozovat až na celkem rozumných 2100mA (prostě mít tu možnost něčeho jako Booster kde vyměním více světla za menší účinnost).
Líbil by se mi na napájení HLG-320H-C2100B (320W; 76÷152VDC; 2100mA), ale nemám jistotu jestli zvládne 4ks Vero29 až do těch 2100mA.
Poraďte prosím a možná by se pro více lidí hodila tabulka pro řady HLG-240H-C a HLG-320H-C kolik diod je možno připojit (třeba 2-3 nebo 4-5 atd.). Hodí se i spodní limit i horní limit, umožní to třeba úsporný rozvoj světla kde třeba za půl roku dokoupím další 1ks či 2ks Vero29 a nemusím tolik investovat najednou. Nebo začít se 2-3ks a časem mít 5-6ks bez výměny zdroje (vím že skok ze 2 na 6 je nesmysl při jednom zdroji, jen chci nastínit tu možnost 2zdroje vyjdou dráž než jeden silnější a jeden se i snadněji reguluje)
Předem díky za rady.

Jaká verze Vero29? B, C i D mají každá jiné napětí.

a.
Zefram Cochrane
Ach jo, tak pěkně to sumíruju a na to nejdůležitější zapomenu Vero 29 gen7 D.
Ty jsou pro mne nejdostupnější (bez objednávání ze zahraničí) a dá se jich zavěsit na zdroj asi nejvíce.
alesh
citace:
Původní příspěvek od Zefram Cochrane
Ach jo, tak pěkně to sumíruju a na to nejdůležitější zapomenu Vero 29 gen7 D.
Ty jsou pro mne nejdostupnější (bez objednávání ze zahraničí) a dá se jich zavěsit na zdroj asi nejvíce.

4 na tom zdroji pojedou. Já plánuju 4 Cčka na HLG-320H-C1050B.

a.
alesh
Jinak teda kombinace 4x Vero 29 gen7 D a HLG-320H-C2100B zní jako velice solidní světlo za dobrý prachy. Pokud si to člověk sestaví, řekl bych, že se vejde do 8k za 320W.

a.
Zefram Cochrane
Díky za radu. Jo do 8kKč by se to vejít mělo. 4kKč ty Vera29 s reflektorky (čočky jsou dost dražší) cca 3kKč zdroj a 4 chladiče asi Alpine 64 Plus (TDP 100W cena 230/ks).
Teď už jen vyloupit banku :D.
Případně by byla možnost s vyšší účinností se zdrojem HLG-320H-C1750B a teď dát 4ks Vero29 a časem dokoupit pátý kousek a snížit proud. To je ta možnost postupného růstu. Dražší ale účinnější.
Efendy
Mě by zajímalo jak velkou plochu a z jaké vzdálenosti dokáže efektivně osvítit jeden kus. Nebo jak a podle čeho počítáte rozmístění? dík
alesh
citace:
Původní příspěvek od Efendy
Mě by zajímalo jak velkou plochu a z jaké vzdálenosti dokáže efektivně osvítit jeden kus. Nebo jak a podle čeho počítáte rozmístění? dík

Záleží na tom, jak vysokou intenzitu osvětlení chceš a jak vysoké účinnosti chceš dosáhnout.

a.
alesh
citace:
Původní příspěvek od Zefram Cochrane
Díky za radu. Jo do 8kKč by se to vejít mělo. 4kKč ty Vera29 s reflektorky (čočky jsou dost dražší) cca 3kKč zdroj a 4 chladiče asi Alpine 64 Plus (TDP 100W cena 230/ks).
Teď už jen vyloupit banku :D.
Případně by byla možnost s vyšší účinností se zdrojem HLG-320H-C1750B a teď dát 4ks Vero29 a časem dokoupit pátý kousek a snížit proud. To je ta možnost postupného růstu. Dražší ale účinnější.

Vem 2100, ať to máš komplet, pak už se k tomu člověk nedostane :) Já vezmu čočky (http://www.tme.eu/cz/details/fn1407...4074_stella-hb/), reflektory mě nějak neoslovily. I když to nakonec asi stejně nechám bez optiky.

a.
Efendy
Jsem lama tak možná melu blbosti, ale zajímá mě vlastně stejná konfigurace jako Zefram Cochrane ( 4x Vero 29 gen7 D 2700K a HLG-320H-C2100B) pro prostor 110x70cm. Takže přemýšlím jak je vlastně rozmístit. Uvítám každou radu nebo doporučení.
Zefram Cochrane
Já to svoje světlo vidím tak na 100x100cm (snad i kousek více) světla do čtverce, na obdélníkový tvar změnit geometrii světel.
Ale dosud jsem příliš náročný nebyl (minipěstírna 80x40x65 /šxhxv/ dnes mini maminy, klony a předpěst na 2x2 zářivky Philips TL-D 18W s elektromickými předřadníky, vlastní stavba a stan vlastní konstrukce s jen 250W SON-T PIA plus 70x70cm) Jinak něco na zahrádce, na balkoně či na okně místo muškátů.
clinic
chci se zeptat jak vysoko nad kytkou musí byt umístěny tyto čipy Vero 29 7generace?
dík
Efendy
citace:
Původní příspěvek od Efendy
Jsem lama tak možná melu blbosti, ale zajímá mě vlastně stejná konfigurace jako Zefram Cochrane ( 4x Vero 29 gen7 D 2700K a HLG-320H-C2100B) pro prostor 110x70cm. Takže přemýšlím jak je vlastně rozmístit. Uvítám každou radu nebo doporučení.

Je mi jasné, že pro obdélníkový box nebudu dávat světla do čtverce, proto se ptám jaký prostor dokáže efektivně osvítit jedna COB. Uvítám i návrh jak je rozmístit a kolik.
masuro
clinic tak 20-50 cm. tak aby ti to prosvítilo prostor. čím níž tím líp
odo
Zefram Cochrane -múžeš uviesť zdroj súčiastok?
D!
Nadbuh
Je někdo,kdo se trochu vyzná a je ochotný poradit?
Do 1 000,- Kč nějakou LEDku?
Celkem chápu a rozumím že je to asi úplně mimo vaši mísu,ale začínám teprve pěstovat
A nevím jestli mi tahleta radost výdrži delší dobu. Navíc mé finance jsou momentálně trochu
Omezené.... Každopádně bych chtěl zkusit nějakou LED vs 150W sodik.
Děkuji všem ochotným a chápajícím.
Nadbuh

Víc než 2-3 kytky najednou pěstovat nebudu.
fikus37
Nadbuh, hele do tisícovky seriózně nic neseženes.
Pak tady je jeden jedinec, který to v hlavě nemá v pořádku a tvrdí, že pod 11watt ledkou udělá 100g. Bohužel i takové individua tady chodí psát chujoviny a pak kluci co se v tom moc neorientuji věří, že můžou dosáhnout pod čínským čipem 10 g na watt.
Pokud nemáš boby, tak jed klasiku HPS a vyser se na nějaké rady o levných led čipech. :hanged: :micro:
Nadbuh
Takže v této chvíli jsem bez šance?
Já trochu doufal že na 1 kytku by tahleta suma mohla stačit :D
Ono nechce se mi cpát víc peněz do něčeho co me třeba omrzí po pár kolech.
Člověk nikdy neví :)
spachal
Ale jde to, co by to neslo .. jen to nebude zadna hitparada, asi to ten 150W sodik nenahradi (ale takove dva COB by uz mohly..)

LED: Cree CXA2530 - https://www.aliexpress.com/item/-/32663250734.html - 3000K, s holderem
driver: 30W waterproof - http://www.ebay.com/itm/-/282176157221
Chladic na PC CPU (pro procesor do pocitace, s vetrackem), bud nekde darem, pripadne aukro ap. - cca 100Kc

Trocha prace a do ceny se vejdes :]
fikus37
K tomu připočítej zdroj na větráček,termopastu a reflektor.
Ještě DPH a nevím jaké je clo.
Počítej s tím ,že jakmile ti něco odejde ,tak se dovoláš nikde a když jo ,tak to budeš reklamovat 2 měsíce + budeš posílat do Číny ,tak zaplatíš jen za balík kolem 1000Kč. Ty čipy by měli vydržet,ale ty zdroje jsou dost choulostivé. To raději kup všechno v čr a máš klid.I u nás dostaneš TME ty čipy a drivery,ale do tisícovky se nevlezeš.
Opravdu raději zůstaň u HPS a máš klid.
Nadbuh
Hmm...
Fruddy
Nadbuh - je to jednoduchý, Buď si koupíš někde tady v bazaru nabo na bazosi předřadník na 150w, a novou výbojku + patici a vlezeš se, a až budeš mít další finance tak koupíš stínítko, nebo se rozhodneš jestli tenhle koníček je vůbec pro tebe, protoře to nemáš jenom světlo, to máš i vetrák, pacháč, časovací hodiny všechno něco stojí, je tu hodně píspěvků kde si lidi počítají kolik je to stálo, nejdřív se podívej na to a pak to zvaž, protože když si koupiš třeba tu sodu tak pak budeš trpět protože ten prostor neuchladíš....

Edit:

jinak mám k dispozici nějáký čipy Vero v10 a vero v13 který se dají taky použít a nejso moc drahý, ale do 1000 se za rozumnou konfiguraci nedostaneš předevší skrz cenu napájecího zdroje kterej by měl být aspoň trochu kvalitnější, pak hliník, chlazení, a samotná "LEDka" ne tento set bude stát 300,- zbytek bude stát určitě nad 1000...
Nadbuh
No sehnal jsem průmyslovou venkovní lampu 150w za 400,sice elektromagnetický předřadník ale se třema zarovkama.
Hodiny z lidlu za 200,ofuk zatím neřeším. Momentálně mě to hodně baví,ale abych do toho momentálně cpal...to ještě neeee :D
odo
FIKUS37 : myslel si toto???:

http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1

:drools:
Nadbuh
Já bych řekl že určitě
Zefram Cochrane
odo> máš PM (abych nedělal reklamu)
Nadbuh> v PM nabídka, není to nic moc, ale pokudmáš zájem rozepíšu podrobnosti
Nadbuh
Done
odo
*NADBUH: alebo toto? :
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1:babovka:

tuším, že to Admin zruší, takže ten, čo to nevidel príde fakt o veľa!
:banned:
Nadbuh
...
spachal
Kluci, neblbnete mu hlavu .. jasne jsem napsal, ze to nebude zadny zazrak, ale tedy poporadku:

- zdroj na vetracek jsem zapomnel, mea culpa, ale pri tech max 20W tepla (to by bylo, aby z 30W prikonu neslo alespon 10W u Cree COB do svetla) to muze chladit i pasivne. Pripadne vzit jakoukoliv USB nabijecku a vytahnout z toho 5V (tech ma dnes asi kazdy take nekolik, s prekroucenyma kabelama u konektoru :] ..), pri uplne nejhorsim i v CR ten zdroj je od 150Kc (12V)
- termopastu dostane vetsinou i k CPU chladici, pripadne v jakemkoliv 'PC ksefte' mu to podmaznou hadam zdarma, co ja jich povyhazoval ..
- DPH a clo se plati az od cca $23 (vcetne dopravy) a to pouze, pokud to celnici vyhmatnou
- doporuceny dopis do Ciny v bublinkove obalce stoji asi 140Kc (Ceska posta), u tehle cen se reklamace neresi, ale proste se koupi nova vec
- reflektor neni zapotrebi, vyzarovaci uhel je okolo 120°, pro maly box neni nutne to nijak zaostrovat (odrazna folie na stenach, svetlo se pri tomhle prikonu da povesit opravdu nizko)

Otazka znela: da se do 1000Kc postavit pouzitelna lampa pro mikropest? Odpoved zni: ano :]. Jen se to v CR neda koupit jako hotove reseni, trocha sve prace je nutna a je take nutne pocitat s tim, ze to neni 101% spolehlive reseni. Pokud je ale hlavni pozadavek cena, reseni proste existuje :]

A k tomu vlaknu o '11W a 100g' jsem uz take neco napsal, samozrejme je to podvod a je jen otazka, proc to ten clovek vubec pise ..
fikus37
To já posílal driver fusion do Hongkongu v krabici co mi ji poslali a platil jsem 980Kč. Po třech urgencich email a pak i telefonicky. To nepočítám dva telefonáty po 4 minutách. Tak po 67 dnech jsem obdržel na účet zpátky 15 dolarů. Driver stal 15 USD a pošta byla jako gratis, ale na dodaku bylo 15 USD+20 USD. Nakonec jsem zaplatil 35 a vrátili mi 15 za dva měsíce. Od té doby si raději priplatim a neřeším zbytečně chujoviny.
"Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci"


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma