Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - Klikni zde pro originální téma
tomii
Kdyz sem listoval katalogem elektromaterialu. Mapadlo me ze by se dalo svitit nakyl levnym zdrojem {usporky:} a jednotlivejm kvetum {upozornuju, ze kazdymu kvetu zvlast} prisvecovat infracervenejma diodama {nejsou drahy, maj "docela velkou" svitivost, o spotrebe ani nemluve a vydavaj cisty infracerveny svetlo. Asi je to kravina ale i tak....

Tomii
Xixao
Saluhu nehazej hned vsechno do kouta. Diody muzou bejt nahodou moc dobrej svetelnej zdor.

1. Maj zanedbatelnou spotrebu
2. Dela se jich hrozne moc druhu co se spektra i svitivosti tyce. Videl sem supersvitivy diody, ktery svitily na nekolik metru. Sodiku se to asi nevyrovna, ale kdyz jich das vic......mozna je to levnejsi nez zarivky.
3. Cena tehle diod je taky velice mala.

Chtelo by to neco o tom zjistit jak sou na tom hlvne se spektrem a svitivosti. Nekdo znalejsi diod prizpejte taky nazorem.
viridis
LEDky se daji sehnat i levne, v ruznych vyprodejich z enzetovych skladu a tak - treba na burzach, chce to jen chytit, kde. Druha vec je, ze moc zase nesvitej, teda ty levny, lopata za korunu. Zelenou kytky nevidi, cervena je nevhodna, snad jedine zlutya nebo bila. A bily jsou drahy:
Poradny LED se slusnym vykonem jsou zatim drahy, proto se tolik nepouzivaji, proto se tolik nevyrabeji, proto jsou drahy............ Objevily se ted i s vykonem cca 5 lumen(?), klidne staci do baterky misto zarovky, Ale cena je 89.- za kus, to je nerealne. Udaje o spektru taky nemam - ale sviti bile, trochu do modra - asi jako vybojky v novych autech (kamos to ma na bicyklu).
0X0da
Led sou uplne super! Uz podruhy zacinam se swjetlem slozenym z modry kompaktni 11 W zarifky DZS11W/18 a 30x LED HPWA-DL46, ve dvou radkach vedle zarifky. Pod nicim jinym tak pjekne neroste pravje zasazeny seminko. Vydrzi mi to tak ctrnact dni max tri tejdny, pak uz se tam proste newejde a chce to neco vic. Ale kwiti je pak tak vypasena, ze se zacina wjetvit, vobcas i za tema prvnima kulatejma listkama! Listy sou velky, gdyz sou moc voswiceny ledkama tak i zfialowej, stonek roste do sirky misto do wejsky, mezi patrama je tak 3-5 mm. A navic to h...o zere, gdyz je kytka teprve probouzejici se.
Vyhody LED: Vysoka ucinnost u nekterejch typu v kombinaci s vhodnou vlnovou delkou 660-630nm dela z LED nejucinnejsi swjetelnej zdroj. Tech tricet LED zere 3W a vosviti to 10x30cm coz je tak 100W na metr ctverecni (pouze cervenyho swjetla)!
Nevyhody LED: Vysoka cena - 10Kc/kus cervenejch, modry >50,- (nezkousel sem), velky pocet potrebnejch diod... na velkou skrin nerealny.
Zaverem: V soucasny dobe se LED daji pouzit pouze na maly kiticky, pripadne na pestitelsky zasahy. Docela funguje jich deset namirit na vjetwicku, do tejdne zacne brutalne ject a muzete si tak vytahovat wjetyfky na klony, nebo jinak twarovat matky. V kombinaci s modrou zarifkou zatim nejlepsi zkouseny swjetlo, kwiti pod tim roste nejpjeknejsi. Proste jim chutna.
cosmos
tohle jsem našel...?? http://www.lightronic.cz/kat_ledzar.html
deno
Taxem se vám takhle hrabal v overgrow.com a našel sem jeden celkem zajímavej thread, kerej se zabejvá barevnym spektrem a fotosyntézou.
Zkusil sem to tak trochu přeložit - dost volně, ale podstata tu je ;)

Teorie : rostliny rostou, žijou, kvetou díky fotosyntéze. Fotosyntéza je proces, kdy se světelná energie mění v bioenergii a spolu s výživou co přijímá kořeny a kyslíkem co dejchá vzniká biomasa. Biomasa je všechno co tvoří rostlinu – stonky, listy, květy... všecko

Ale kytkyz nemaj oči a neviděj světlo tak jako lidi. Proto je tu důvod srovnávat světlo z HPS a LED. Je trochy nesmyslný používat čistě „lidskou“ měrnou jednotku svítivost nebo světelnej tok. Pro kytíz je důležitá veličina PPF (Photosynthetic Photon Flux) Je to veličina, která udává počet fotonů na určité vlnové délce užitelného spektra pro fotosyntézu dopadající na určitou plochu. Měří se v čemsi...
Lumen je vlastně dost nevhodná veličina pro porovnávání lamp (světla z nich), páč lumen je monochromatická jednotka, což znamená, že měří intenzitu jednoduchý vlnový dýlky světla... hehe, ale jaký. – To už se na obalu nepíše. Další věc trochu k věci – 40% nebo víc světla z HPS je uplně mimo spekrum vhodný pro fotosyntézu (nejvyšší vrcholky spektrální analýzy jsou ve žlutym spektru, který kytku nezajímá - neroste) Takže efektivita svícení HPS tím může bejt zpochybněná.

Platí jedno pravidlo – kytíz maj dvě oblíbený barvy – červenou a modrou. Jsou jistý nesrovnalosti v určení přesný vlnový dýlky pro fotosyntézu, ale obecně fotos. běží někde mezi 430 – 480 nm a v čevenym spektru mezi 630 – 690nm. To platí pro všecky rostliny.

Jen pro zajímavost – proč sou kytky zelený? Páč zelený světlo je pro kytku nepotřebný a proto biomasa reflektuje barvu právě v tomohle bodě spektra kterou vidíme ;)

Momentálně vyráběný LEDky jsou "super-bright" což znamená jednak zaručenou spektrální dýlku a jednak vysoký PPF. Ve srovnání s HPS je to daleko víc ve vztahu k celkový svíťivosti.

Pak tam na overgrow týpek rozebírá poměr modrejch a červenejch LEDek a nic konkrétního. Od poměru 50/50 to jde až na 24červenejch/1modrou

důležitý je použít červený ledky s vlnovou dýlkou 660nm a vysokou svítivostí (až 10000 mcd) a modrý 430nm (až 7000 mcd)

co se týče jejich množství - je to v rámci experimentů. týpek zkouší 15, 30, 72 kousků na jednu kytku. Já zkusim dneska zbastlit pole na 25 kusů v poměru 23/2.

Kdyby ta teorie měla fungovat, tak investuju do těch diod hafo peněz a udělám pole přes celej strop pěstírny. LEDky maj totiž několik výhod :

- delší trvanlivost
- jedou na nízklý napětí
- ukrutně nižší spotřeba el.
- nevyzařujou teplo
- dodávají přesně žádoucí světlo

co se týče pořizovacích nákladů, tak jedna červená dioda s vysokou svítivostí stojí cca 7 kč. modrá vysoce svítivá je dražší - asi 80 kč - odpory jsou nákladově zanedbatelný (pár halířů).

Jaxem se zmíňil - rozjedu dneska experiment s diodama a budu průběžně informovat a photit. Nečekejte to hned zejtra, páč nejdřív musim zasadit pár semínek :D

no - pro ilustraci přidávám obrasky

1) intenzita PPF OSRAM NAV-T 400W v závislosti na spektru
2) to saý s červenou LED (modrá je podobně - jen s vrcholkem na 430)
3) to samý - denní světlo

sšimněte si hodnot na ose y :eek: :D


Momentálně nevim co si o tom mám myslet - estli je to blbost nebo ne, ale fyzikální fakta předpokládaj úspěšnost. Rozhodně to zkusim a jestli by do toho šel někdo taky, tak prosim o poznatky sem.
díííky
;)
Scheezi
Je to určitě sqělá teorie.Ale docela by mě zajímalo jaký efektivní dosah ta dioda má.Tak zkus dát vědět.Měj se...
deno
už testuju a první výsledky se už projevují - sledujte - všechno popíšu
deno
Takže co sem spáchal : zapojil sem devět 3mm červenejch diod se svítivostí 10 000mcd (660nm) a dvě 10 mm modrý diody se svítivostí 7000mcd (430 nm) - ty už na photce nejsou, upotřebil sem je jinde.
Timhle světelnym koktejlem sem zářil na 20 cm2 hlíny, kerou sem někde pobral po dobu 36 hodin. Vzdálenost diodovýho pole od hlíny byla cca 25cm. Celý to bylo zavřený v krabici, takže vnik jinýho světla je vyloučenej.

Jak vidno na druhý photce, tak vylezl nějakej zelenej plevel - což dokazuje, že teorie je správná. Fotosyntéza při tomhle světle parádně funguje.

Momentálně sem ovšem trochu out of money, takže nemůžu pokus zopakovat ve většim rozměru - přecejenom ta elektronika něco stojí...

Každopádně druhou fázi pokusu chci udělat s diodovym polem, kde bude 100 diod - podle mě by to mělo stačit minimálně na zdárnej život matky nebo rozjetí řízků.

Do pěstírny by jich bylo potřeba fuckt hodně... uvidim jak to bude fachat na kytičkách v druhý fázi pokusu a zkusim vyplodit nějaký vzorce;)
PiosOne
deno: drzim palce a tesim se na dalsi pokus. vypada to jako hoodne zajimava alternativa pro matkarnu. jen tak dal.
gunman
Chalani, ak by to išlo, mali by ste "original czech method the first in the world of growing" :D
Deno, si hlavička...
hightimes
tojo ja sem o tom taky přemejšlel a jestli na to nikdo ještě nepřišel tak by Deno měl "First Price in the world Growing and in the HighTimes magazine" pokračuj deno a někam to dotáhneš
deno
sem se už zmiňoval, že inspiraci sem sebral na overgrow.com.. - už to tam někdo zkoušel, tak sem jen přeložil jeho článek, dal dohromady pár grafů a jedu vlastní pokusy ;) Ale třeba to dotáhnu do konce - držte palce :D
Deda Mraz
Našel jsem nějaký LED od firmy Opto Technology a tam udávaj u modrý LED světelný tok jenom asi 51.5 lm/W, což budou asi i obyč. fluorescenční zdroje na tom líp, ale podstatně zajímavější je ta hodnota u červených diod - 181 lm/W ! To už začíná bejt zajímavý. Takže já bych to viděl na takový přilepšeníčko na květ... No ale to je jedno, protože by to stejně vyšlo tak draho, že to pro normálního člověka nemá význam :(
deno
2 Deda Mraz : jaxem psal v prvnim příspěfku tohodle tématu : světelnej tok je veličina poněkud zavádějící, nicméně nezbytná když se jedná o monochromatický světlo.
Ale ty hodnoty co udavash mi nějak neseděj... estli dobře počítám, tak by ty červená musela mít něco jako 38 000 mcd. Věřim, že je to konstrukčně možný, ale ta cena.... ta by asi byla brutus...
Já sem skromější - 10 000mcd (7kc/ks) musí stačit ;)
0X0da
Joo, LEDky uz sou fakt ferovy, teda aspon ty cerveny. Ja je pouzivam na seminka a minijaturni kwiti tak do 4 - 6 patra a to tak 20 - 40 vysoce svitivejch 10 000 mcd autoLEDek (takovy hranaty z brzdovek vzadu na wokne v autaku) super cervena 655nm v kombinaci s MODROU zarivkou 11W tesla DZS11/07. Voni ty modry este nejsou tak vychytany a ta cena je fakt brutal ve srovnani 32,- za zarifku. No a kwiti si fakt chcrochta pod nicim jinym tak peknonce neroste, zere to kulowy, ale je to desive maly a na vetsi nejak nemam.
LEDky se daj poruznu vykuchat z brzdovek lepsich vozu, uplne skvely sou v blikacich co maj cyklisti na prdeli, celkem parta jich je na dopravnich znackach a symbolech pro tramwaje, vyvesni stity gambleren jsou jima taky posypany... signaly pro trolejbusy sou dokonce MODRY!!! tak jestli mate moznost nejaky takovydle porouchany zarizeni zrecyklovat, vasi zeleni se to bude urcite libit.
Deda Mraz
2 Deno: tak to chce prolízt stránky výrobců světelnejch zdrojů a tam bejvají k dispozici i grafy světelnýho toku v celym barevnym spektru a podle toho vybírat...podle mě pořád LED nemá poměrem lm/W na konvenční zdroje světla-snad v budoucnu. A k těm diodám, co jsem o nich psal...intenzitu 38 Cd bych jim docela i věřil, vypadá to totiž jako tranďák v pouzdře TO33 a celej ten klobouček uprostřed je aktivní plocha :)

P.S. jo a ještě jsem zapomněl, jsou přeci výbojky i zářivky vyvinutý přímo pro růst rostlin. Tam se dá čekat, že se zaměřili na vlnový dýlky, při kterejch frčí fotosyntéza nejlíp, nebo ne?
deno
2 Deda
podivej se do těch grafů na začátku - výkon lm/W v "tom" určitym spektru je srovnatelnej.
Výbojky, ať už sou designovaný pro růst jak chtěj, tak neustále budou mít kolem 40% veškerýho světelnýho výkonu mimo spektrum kerý kytku zajímá.

Je to o tom, že kdybys srovnal 250W sodík a světlo z mnoha mnoha diod, kerý by celkově pobraly 250W, tak na světelnej tok ve fotosyntetickým spektru výtězí diody... mnohonásobně - tudíž by jich nebylo potřeba za 250W - ale třeba 25 nebo 50.. pořád je to snížení energetickejch nákladů ;)
deno
no hele - kupoval sem je v pselectronic.cz - už sem je tam v ceníku taky neviděl - ale 100%ně to bylo 3mm/10 000 mcd - dám na to krk
deno
2 Realist - no koukal jsem na chromatografickou křifku tý bílý ledky. Ona sice má to spektrum široký, ale v zajímavejch hodnotách je cca 100x slabší než ta červená/modrá monochromatický ledka
Furt to opakuju - nejde o to, jak MOC to svítí, ale JAK to svítí ;)
Deda Mraz
2 Deno: Tak jsi mě přesvědčil, resp. přesvědčil mě pohled na graf výbojky Philips SON-T Agro viz přiloženej obrázek...je to fakt ubohý :(
Udělám to tak, že použiju jenom rudý LED a skombinuju to s nějakejma ultra modrejma zářivkama, protože se mi zdá, že přecijenom budou výhodnější, než modrý LED.
Zajímalo by mě, jak jsi je zapojil, resp. po kolika jsi dělal série a na jakej zdroj jsi to píchnul.

Dík, Tvůj Děda Mráz :)
tobex
Mne prijde ze je to jedno ze to neprosviti. LEDky jso maly a lehky a dalo by se prisvecovat na spodni palicky zvlast, nejak je pripevnit ke stene a bylo by to asi zacnu taky experimentovat, doma mam hafo traf, takze napajeni by nemel bejt problem- Deno K+
Deda Mraz
citace:
Původní příspěvek od tobex
Mne prijde ze je to jedno ze to neprosviti. LEDky jso maly a lehky a dalo by se prisvecovat na spodni palicky zvlast, nejak je pripevnit ke stene a bylo by to asi zacnu taky experimentovat, doma mam hafo traf, takze napajeni by nemel bejt problem- Deno K+


Řeknu ti to asi tak...Audi Nuvolari má 36 hi-tech LEDek jako hlavní světlomety :) Takže vysocesvítivý určitě prosvítěj...
deno
Jo jasně že prosvítěj - ty červený 10 000mcd ledky zářej jaxvině... ale i tak je jich potřeba dost.

Jinak 2 Deda : zatim sem zapojoval 10 kousků paralelně s jednim odporem. hehe, ale už nevim kolik měl - to se dá spočítat :) no a píchnul sem to na zdroj vod pc... - už mi na něm jedou všechny větráky...
deno
našel sem na overgrow.com nějaký photky k tomuhle tématu

1) malý rostlinky na světle a pod ledkama
2) takhle nějak by mělo vypadat světelný pole... jeho kousek...
3) ... a takhle svítit
PiosOne
No kdyby se ty LEDky daly na všech 6 stěn pěstírny, tak by to mohlo být hodně zajímavé.
PiosOne
A ještě větší nářez by byl, kdy by se další LEDky umístili přímo ke stonku kytky. To by pak světlo působilo i zevnitř kytky.
PiosOne
Pokud by ti ale stoupl výnos, tak by ti to asi moc nevadilo ;)
Vocko
Uz jste nekdy nekdo pajel 60 led diod??? Vzdyt je to silenej voser! Zkuste kontaktni pole :)) Jinac ale drzim palce !!!
PiosOne
Vocko: pokud to bude fungovat, tak co bych pro kytí neudělal
bazooka
A co je objednat přímo u výrobce...
Výrobce ti udělá jaký spektrum chceš ale minimálně několikatisícovou sérii, což by se mohlo hodit. Potom by byly náklady třeba až o 80% menší...
viridis
LED Clustery: Kingbright vyrábí clustery - v clusteru je až 50ks diod se svítivostí od 45000 mcd.
Nasel jsem nejaky graf intenzity v zavislosti na vln. delce, bohuzel tahle ma jen docela maly vyzarovaci uhel, cca 43 st., svitivost 2 az 3.5 cd

Slusny diody jsou na EZK, (velmi korektni firma, ma i zasilku a par pobocek) nejlip tam asi vychazi L53SRC-F (660 nm, 5mm, 3.5 - 4.5 cd, 30 stupnu, 8.90 Kc, 100 ks po 7.61 Kc).
Deda Mraz
Viridis: cluster má jedinou výhodu, nemusíš to všechno pájet ručně a 50 LED/45000 mCd vychází 900mCd na jednu LED a to je hodně málo...už se to tu probíralo, chce to alespoň něco okolo 10000mCd/LED. Jinak vyzařovací úhel 43° by na jednu diodu byl luxusní, ale na celej ten cluster je to fakt docela málo. Myslím, že až to budu pájet doma, tak si můžu trochu pohrát s přihýbaním těch diodek. Jinak tímto vyzývám každýho, kdo ví, kde koupit rudý LED 10 Cd a výš s patřičnou vln. délkou (630nm-660nm) ať to sem napíše. Pro mě je to právě aktuální, sháním je jak blbec a nikde nic :(
0X0da
LEDky maj treba v GM electronic. Ale nejlevnejc vychazej blikace na kolo, teda na nejaky burze na kila... no daj se i za 50,- (porouchany) a je tam 8 dijod... fajnowejch
Deda Mraz
GME už nějakej čas nejsou schopný rozjet e-shop, takže si nemůžu prohlídnout jejich nabídku a kupovat blikače na kolo, když ani nevím přesně co je tam za LED se mi nechce... :(
viridis
Nasel jsem LEDky 7cd za 18.- Kc (s DPH), prumer 5mm, typ si zejtra opisu, pokud se chces kouknout do kat. listu, tusim, ze to maji od Kinbrightu; poslal bych Ti i kontakt na zasilku. (na NETu zatim jeste ta firma neni)
lSlUlPl
Hele tenhle ukol sehnat diody jsem zadal kamosoj a rikal ze sehnal cerveny 640 nm 10 000 mcd uhel 63 asi za 7 kc.Ale ted presne nevim kde az ho potkam tak dam vedet.Snad si to dobre pamatuju
lSlUlPl
Jo a modry jsou drahy spis bych to poresil zarivkama
lSlUlPl
Hm tak jsem ho nahnal ale to byl jen vyprodej nejaky firmy se svetelnou reklamou a uz nejsou zatim jsou jen tyhle a to docela drahota:HLMP-BD06 630nm LED 5MM BLUE3000 470nm LED 5MM CE UHE 630nm
uhel[°] 70 uhel[°] 30 uhel[°] 30
Svitivost[mcd] 1300 Svitivost[mcd] 3000 Svitivost[mcd] 10000
tok[lm] 10,73 tok[lm] 5,04 tok[lm] 16,81
proud[mA] 20 proud[mA] 20 proud[mA] 20
napeti[V] 2 napeti[V] 3,6 napeti[V] 2,4
vykon[W] 0,04 vykon[W] 0,072 vykon[W] 0,048
tok/vykon[lm/W] 268,35 tok/vykon[lm/W] 70,04 tok/vykon[lm/W] 350,22

cena[Kc] 13,40 cena[Kc] 16,00 cena[Kc] 16,00
lSlUlPl
Jestli nekde zas vyhaluzime neco lacinejsiho dam vedet
Viktor
kód cena popis
L-EP2012-150BW1 99 Kč vysoce svítivá LED, bílá, 3,4V/150mA, 7000°K, vyzařovací úhel 10°, svítivost 20cd, (světelný tok 4lm)
L-EP2036-150BW1 99 Kč vysoce svítivá LED, bílá, 3,4V/150mA, 7000°K, vyzařovací úhel 30°, svítivost 5cd, (světelný tok 4lm)
L-EP204K-150BW1 99 Kč vysoce svítivá LED, bílá, 3,4V/150mA, 7000°K, vyzařovací úhel 110°, svítivost 1,5cd, (světelný tok 4lm)
L-HLMP-ED31-SV000 17 Kč "LED 5mm, 630nm(s-cervená), 1650-6300mcd/20mA/30°
"
L-HLMP-ED31 17 Kč "LED 5mm, 630nm(s-cervená), 1400mcd/20mA/30°
"
L-HPWA-DL44 11 Kč "autoLED 1200mlm/30mA/50° 592 nm
oranzova"
L-HPWA-DL45 10 Kč "autoLED 1200mlm/30mA/50° 612 nm
cervena"
L-HPWA-DL49 17 Kč autoLED 1200mlm/30mA/50° 592 nm
L-LXHL-LW6C 1 500 Kč LUXEON bílá 5500K 5W 6,84V@0,7A, 87,4lm 120° HEXAGON 20x7,5mm
L-LXHL-MW1C 345 Kč "LUXEON STAR modul bílá 5500K 18lm@350mA 2,8-4V 110° hexagonal 20mm
"
L-LXHL-ND98 410 Kč "LED dioda LUXEON STAR/O červená s optikou 10°
180cd@350mA 2,8-4V"
L-LXHL-NW98 420 Kč LED dioda LUXEON STAR/O bílá s optikou 10° 5500K 180cd@350mA 2,8-4V

Zajímavý jsou ty LUXEONky - 180 000 mcd, úhel a cena je...

Eště něco málo k zapojení vysocesvítivejch LEDek: maj sice vysokou životnost ale jenom když jí dopřejete katalogový (doporučený) parametry (napětí, proud). Pokud to přeženete, dlouho vám svítit nebude.
Nedávno jsem někde viděl schema zdroje pro LUXEON LEDky, tak jestli má o něj někdo zájem tak to najdu a hodim to sem.
lSlUlPl
Jo hele prosimte najdi to a hod to sem dik
lSlUlPl
Budes to u me met dosmrti doby ;]
lSlUlPl
Jo a ta firma GM je kde
Deda Mraz
lSlUlPl: GM elektronics maj maloobchod v Sokolský, takže Pha.
Jinak Viktor: k+ za snahu putuje, ale ani jedna z nich není pro pěstování příliš vhodná. Bílý nejsou dobrý, protože maj zase zbytečně moc výkonu v jinejch vlnovejch dýlkách a z toho ostatního se dá uvažovat asi jen o těch červenejch 630nm, ale to je stejně málo, co jsem viděl, tak fotosyntéza má vrchol v červený někde na 660nm a dost prudce to klesá na obě strany. A navíc za 17,- 1400mCd je pekelně drahý :( Zkrátka ještě jednou dík za snahu, ale v současný době se na trhu asi nedají sehnat LED vhodný pro tenhle účel. Maximum, co jsem našel je v GESu 4000 mCd, 660nm, 6,90 Kč.
lSlUlPl
Dik za info.A nedal by jsi sem ten graf ty fotosintezy
Deda Mraz
lSlUlPl:
přikládám pár grafíků, je to v angličtině, ale všechno podstatný by mělo bejt jasný i tak... Když to člověk porovná se spektrem výbojek (i těch rádoby zahradnickejch), tak začne o sodíku docela pochybovat, koukněte na to. Například Philips SON-T Agro má v červenym spektru 660nm slabou desetinku celkovýho výkonu (maximum je někde mezi zelenou a žlutou) a sami se koukněte, jak fotosyntéza okolo těch 660nm na obě strany prudce klesá.
Deda Mraz
Nikdo to tak nedělá, takže to bude určitě hloupá otázka, ale proč by se nedal jednoduše použít na světlo z výbojky barevnej filtr, abych dostal všechno světlo do červený? Nebo by takovej filtr jenom odfiltroval zbylý barvy a na výkonu výbojky v tom určitym spektru by nepřidal? Mám takový tušení, že si koleduju o výsměch, ale vrtá mi to hlavou... :wink:
viridis
Blby je, ze ten filtr by to - presne jak pises - pouze odfiltroval => nepustil nektery slozky a pustil jen to, co projde. Pokud bys chtel vykon presunout do jine casti spektra, da se. Ale musel bys vyvinout fluorescencni latku, ve ktere by se svetelnym kvantem zvedl elektron na vyssi drahu (rozdil v energiich elektronu je presne to kvantum, ktere dopada, nebo mirne mensi) a pak, kdy elektron prejde na svou neexcitovanou hladinu, vyzari kvantum, jehoz energie (potazmo vlnova delka) je rovna rozdilu energii techto drah. A muselo by se zajistit, aby to byla ta spravna, tedy 650 - 660 nm.
(totez se deje v zarivce nebo rtutovy vybojce, kde to prevadi na rozumny viditelny svetlo luminofor, naneseny uvnitr banky)
Z toho plyne, ze presun se povede jen smerem k nizsim energiim, to je k dlouhovlnejsi casti spektra. Ale nejsem v oblasti natolik vzdelan, abych podobny srackol dovedl namichat. Certvi, jestli vubec kdo.... :( .... jinak by to uz asi bylo udelany, asi nejsme prvni, koho to napadlo ;).
lSlUlPl
Dik za grafy dam par kytek spis ze srandy pod par diod a uvidime+asi jednu zarivku urcite dam info jak to dopadlo nebo par fotek
$kanko$troj
cuz deno
chtel bych to s tima ledkama zkusit taky ale o elektrice vim prd tak mi prosim te porad jak to mam vsecko zapojit:confused:

nejlepsi by bylo kdybys to vsechno nafotil krok za krokem az budes davat dohromady ten vetsi systemek.

a taky bys tam moh pripsat kde si to vsecko koupil a za kolik.

proste bych ti byl moc a moc vdecnej kdybys tady vyved nakej podrobnej navod.:punk:
Bamboo
Pri pohledu na graf fotosynthesy je videt ze chlorophyl (jedina latka zarizujici fotosynthesu jak nas ucili na ZS :D) jak A tak B potrebuji jen cervenou a modrou z barevneho spektra ocividne je modre potreba asi o 10% vic to ovsem nemneni nic na poctu diod jak uvadel Deno ponevadz modre jsou silnejsi ale nevim co je to tam za latky asi Pythamin nebo neco takovyho ktery absorbujou zrovna zlutou a zelenou barvu spektra. Bile diody sou hloupost protoze jejich barevne spektrum je temer stejny jako denni svetlo (slunce bybylo lepsi :sun:)
ale kdyby to fungovalo dokazete si to predstavit co vsechno by se vyresilo======>TEPLO zadny odsavani tepla akorat vymena vzduchu, elektrina mnohem mensi naklady, a kdyz si clovek veme kolik stoji 400W sodik, tak i mensi porizovaci naklady, kua DU DO TOHO jen co sezenu tak 2000 abych to rozjel i se skrini kdyz nebude fachcit zustane mi aspon skrin. 2skankostroj: DEno to nepostavil, bohuzel, ale objevil to (skoro) a jak se pridelava ledka ti poradej i v obycejnym obchode s elektronikou nebo, jestli mas, tak nejakej kamos na strojarne by ti urcite pomoh to ALL: nevite teda co s tema zbylejma latkama co zerou zeleny a zluty svetlo, jestli to nevadi kdyz ho nebudou mit tak super ale do ty doby SLUNCE rulez
Deda Mraz
Bamboo:
1) jak jsi přišel na to, že modrý složky je k fotosyntéze potřeba víc? To že je tam vrcholek v modrý části vejš než v červený znamená, že modrý světlo je účinnější (kratší vlnový dýlky nesou víc energie než dlouhý), to znamená, že je ho naopak potřeba míň než červenýho.
2) Phytamin asi těžko bude způsobovat, že kytka dokáže pohlcovat zelený světlo, to by totiž musela zčernat, dokud bude sama kytka zelená, znamená to, že zelený světlo odráží (neabsorbuje).
3) s tim teplem to taky nebude tak studený, LED hřejou a zvlášť když jsou blízko u sebe je jejich poškození nedaleko, o čemž se přesvědčil i jeden týpek z OG.
4) výhoda nákladů tam 100%ně je a ne malá, to je pravda.
fernetman
A co takhle v pěstírně používat pro růst úsporný zářivky s coollight, který maj prakticky modrý spektrum a pro květ použít úsporný zářivky warmlight, který maj spektrum něco mezi modrou a červenou a protože té červené je málo, tak udělat panely s 9 nebo více čevenými supersvítivími ledkami a předřadným odporem a ty rozmístit kolem zárodků palic. Panely s LED by se připojili přes svorkovnice. Panely by nepotřebovaly stínítka, protože maj jenom určitej úhel vyzařování, a tak by to bylo celý jednoduše proveditelné.Tak docílíme toho, že palice budou mít dostatek červenýho světla. A taky pořizovací cena osvětlení bude několikanásobně nižší a provozní náklady na elektřinu taky. Ale tohle je spíš řešení pro menší pěstírny.
Bamboo
to deda mraz: Ja nejsem biolog ale pokusil sem se logicky si domyslet co z nej plyne.....kdyz ted o tom premyslim vymyslel sem peqnou blbost protoze to je mira absorbce svetla a ne jeho potreba (sem to ale vul, a este ke vsemu na sracky) s tou zelenou sem se prekouk ale zluta tam je na vrcholu (u toho phytoneco, phytamin to neni, ja vul) a LED mozna nejsou lednicky ale sou mnohem studenejsi nez sodik (a nebo ne ???)
Deda Mraz
Bamboo: žádnej učenej z nebe nespad a nemusíš si zase tim popelem zadělat celou hlavu, že jo ? ;) Co se týče těch dalších pigmentů (phycocyanin a phycoerythrin), nedovedu posoudit, jakej vliv maj na kvalitu výslednýho produktu a nebo zda se vůbec v konopí nacházejí, zaměřil bych se na chlorofyl :) A co se týče teploty LED, nemyslel jsem to tak, že by spálily kytičky, ale spíš že bez chlazení můžou spálit samy sebe navzájem... na to ovšem bude stačit jeden dva pc větráčky, takže žádná křeč :smoker:

slik: když vemeš v úvahu i životnost diod (100.000 hod+), tak se to určitě vyplatí. Podle mých (velice hrubých) propočtů by to nemělo trvat víc než deset měsíců provozu, kdy se LEDky zaplatěj a začnou se vyplácet (úspora při běžnym tarifu 3,60 Kč/kWh okolo 850,- měsíčně). Počítám těch 2000 LEDek á 5 Kč, což je asi 200W, který by se měly vyrovnat zhruba 2x400W výbojce (á 1500,-). Problém je spíš v tom, že v současný době nejsou na trhu k mání odovídající LED...

fernetman: pořád se ale nevyhneš tomu, že budeš potřebovat stovky diod, nedělej si iluze, že několik desítek LED postačí ke kvalitní sklizni :/ Jinak s použitím zářivek (v podstatě nízkotlaký rtuťový výbojky) při realizaci LEd pěstírny počítám, modrý LED jsou pořád dost neekonomický.
fernetman
to děde mraz : Já stavím malou pěstírničku asi tak 1000 cm2, plánuju 3x23W úsporky + nějakých 250 čevenejch LED, který dodaj chybjející čevenou ve spektu. Takže to osvětlení bude cca 7000 lumenů, myslím, že by to mohlo stačit na tak malinkatou plochu. Ale pořád mě láká 70W sodík, kterej by vyšel levněji, ale chtěl bych experimentovat a zkusit to s těma ledkama. Někdo musí být první.
Deda Mraz
slik: nápodobně-když si to myslíš, tak tě v tom nechám. Jenom je trochu škoda, že nepodkládáš svoje absolutní výroky nějakými argumenty...a mimochodem co jste se na tý škole učili o led, co by mělo souvislost s pěstováním rostlin pod nimi? Podle mýho názoru jste se učili tak maximálně VI charakteristiky, rozdíly v materiálech použitejch na výrobu pn přechodu, trochu o principu emise světla při průchodu el. proudu a možná pár praktickejch měření.
Já teda kdyby ta současná dioda (typicky tak 4 Cd/30°/1,85V/20mA) stála 1,- Kč, tak do toho jdu okamžitě. Protože ačkoliv jsem si jistej, že se to docela brzo samo zaplatí na účtu za elektriku, tak prostě teď nemám tolik peněz, abych to rozjel v efektivním měřítku...
Deda Mraz
No a jsme u jádra věci, máš nedostatečný a povrchní informace a tak mě tvůj skeptickej postoj vlastně ani nepřekvapuje (v jednom stádiu uvažování o LED pěstění jsem k němu taky dospěl). Tak zaprvé LED nemají žádný spektrum, vyzařujou vpostatě v jednotný vlnový dýlce (maximálně +- jednotky nm). Proto jsou právě tak výhodný pro pěstování. Protože relativně vyšší učínnost (lm/W) u výbojek je velmi zavádějící v porovnání s průběhem grafu závislosti fotosyntettických jevů na vlnový dýlce absorbovanýho světla. Jednoduše výbojka vysvítí kolem 40% světla úplně mimo fotosynteticky aktivní rozsah spektra (zelená a žlutá) a ten zbytek se nachází někde na rozhraní žlutý a oranžový a tam fotosyntéza probíhá několikrát pomaleji, než u rudý barvy kolem 660-670nm. Takže i když dioda vysvítí míň světla, je to na druhou světlo 100% fotosynteticky aktivní, což se nedá říct o jinejch zdrojích světla - výbojky nevyjímaje (teda kromě nízkotlakejch sodíkovejch výbojek, který svítěj striktně ve žlutý, ale to je mimo téma...). To znamená nejenom úsporu elektřiny (protože bez požadavku na zvyšování efektivity jsme ještě dneska mohli jezdit parostroji), ale hlavně i možný zrychlení růstu.
Dál k tvýmu argumentu, že je to drahý. Máš zřejmě na mysli počáteční investici, která může klidně přesáhnout 10.000 Kč, ale uvědom si, že diody maj životnost kolem 100.000 hodin (v porovnání s 10.000 u sodíku) a výrazně nižší spotřebu, tzn. že se to časem zaplatí samo. Je to jako se solárními kolektory, taky se najdou lidi, kteří si dokážou spočítat, že na tom i přes počáteční vysokou investici z dlouhodobýho hlediska vydělaj.
No a abych uklidnil tvoji obavu, že to nikdo nedělá, tak ti můžu říct, že tenhle experiment s úspěchem provedla americká NASA (při vesmírnejch projektech je samozřejmě kladen důraz na efektivní spotřebovávání těžce získaný energie).
A co se týče wrc speciálu na vodík, tak si ho taky nedovedu představit, protože vodíkový auta jsou poháněna elektromotory, což zřejmě ani specifikace wrc nedovolují :) No a když už jsme u těch aut, dovol mi použít malou parafrázi, abych vyjádřil, jak na mě tvůj postoj působí. Připomínáš mi Američany v období ropnýho blahobytu, kdy kupovali galon za 0.20$ a tak jezdili v prožranejch obrovkejch kubatůrách a nic jinýho je nezajímalo...
Bamboo
Ja furt nevim Deda Mraz ma v podstate pravdu, bylo by to postupem casu levnejsi nez sodik to rozhodne, (jestli je to s tou NASOU pravda tak to co ted napisu je blbost), ale je tady takovej problem, malej , nepatrnej a to to ze to tady nikdo ale vubec nikdo nezkusil a ja rikam dokud neuvidim neuverim (ale tajne doufam ze to funguje :))
2Deda: co mas za skolu?????????
kdyz sleduju tenhle thread tak me este napada proc pestovat pod LED, nebo sodikem, kdyz..........VENKU tak KRAAASNE sviti "SLUNICKO!" :D podkterymzto mi rostou zatim nedherny kytky a nemusim vunec pocitat kolik me to stalo vypestovat to a kolik "MUSIM" prodat abych si je zaplatil kdyz mam nejvetsi zdroj energie v tyhle planetarni soustave na obloze
Deda Mraz
slik: V pohodě kámo, myslím že o nic nejde, jsem rád, že se mi podařilo předložit správný argumenty a že si nakonec rozumíme - shrnul bych to asi do věty "má to perspektivu, ale počáteční náklady jsou hodně vysoký". Mimochodem v tom anglickym dokumentu jsou hodně zajímavý informace a taky tam píšou, že je to nadějná náhrada za konvenční zdroje světla pro pěstování rostlin. Z jejich experimentu vyplývá, že nejvyšší účinnosti bylo dosaženo u 660 a 690nm LED. Oni to sice kombinovali s 470nm modrejma LED, ale místo těch bych já osobně dal zářivky. No až zarobím nějakej těžší peníz, tak to osobně testnu, ale zatím...jsem rád, že jsem se zmohl na 150W sodík... :(

Bamboo: taky už to zkoušel někdo z OG, ale v záplavě těch jejich keců není možný se dopracovat k solidnímu závěru...
Jinak sluníčko je samozřejmě ultimátní (při jasný obloze 100.000 lm/m2, při zatažený pořád ještě asi 50.000 lm/m2 :)) Jediná nevýhoda je, že si ho člověk nemůže zapínat a vypínat podle potřeby, čímž jsme v našich zeměpisných šířkách odkázáni na jedinou sklizeň do roka ;) Jo a vzdělání mám základní a střední s maturitou, ale to jsi asi slyšet nechtěl, co? :cool:
Bamboo
Deda Mraz: jj to s tim vypinanim je problem :D ale kdyz se sklizen povede tak staci az do ty dalsi (momentalne na tom nejsem moc dobre jenom jedna kytka z 8 ktery sem vysadil byla samice :p:) a tak nevim premyslel sem o skrini a narazil na tenhle thread a tak sem to zacal cist a myslim si ze sem se dozvedel hodne a sem o dost chytrejsi takze chci vsem podekovat. A s tim vzdelanim :Dje to preci jedno co ma clovek za skolu jenom me to zajimalo protoze se mluvil velice zasvecene a skoro jako bys mel na LEDky doktorat a taky nevim proc by melo platit ze kdo nema vejsku nemuze bejt chytrej. I kdyz ja ji budu muset mit protoze z gymplu nic delat nemuzu:D
to slik k+ za ten soubor kterej je urcite plnej zajimavejch veci ale kua v cem to mam otevrit ???
Deda Mraz
Bamboo: No jasně, ale indoor je i o tom, že si můžeš užívat pěstování a každodenní pohled na rostoucí konopí po celej rok... Já už mám objednaný komponenty na 150W sodík a děsně se těšim, až to rozjedu a že budu moct každej den očumovat konopí, bez toho abych se musel rozhlížet, jestli mě někdo nevidí :smoker:
Co se týče toho vzdělání, máš pravdu, ale já jsem ti tu školu nechtěl napsat i protože myslim, že bys ji znal a já bych přestal bejt "inkonginto" ;)
Bamboo
Hmm myslis ze bych ji znal??? to mi tedka vrta hlavou docela dost. No nemyslel sem konkretni skolu to co si napsal mi bohate staci. A jestli se zname nebo si to aspon myslis tak pls pls PM. A mas pravdu pestovani je radost indoor je pesteni :D takova verze reklamy na Her....
hYp3r
Panove diky za tenhle thread. :c)
Uz zacinam premyslet kde nejlepe a nejlevneji sehnat LED.
Mam zatim jen v hlave plan na takovou malickou pestirnicku udelanou ze stary lednice s oddelenym mrazakem (v nem bude vsechna potrebna elektronika).
Ted jen premyslim jestli se vrhnout na sodik a nebo jeste chvilku pockat az se nakupi penizky a steny i strop lednice posazet diodama. :c)
Jestli to takhle pujde tak zkusim udelat fotoserialek.

THX 4 INSPIRATION

2 ded maroz > K+4U :c)
cosmos
tady maj nějaký ledky http://www.lightronic.cz
hYp3r
Ledky tam sice maji, ale ani jedna neni vyhovujici... :c)

ale diky za snahu...:c)
dioda
Taky pěstuju pod LED!!A mam pocit že ty kytky fakt rostou docela rychle......
ooPs
2 Dioda: muzes hodit nejaky foto?
Bamboo
jj foto by sse hodilo chtel bych to VIDET protoze svitici steny pestirny musej bejt husty :D zkousel to uz nekdo krome diody? ja se tedka pustim do 70W sodik ale LED proste musim vyzkouset ale to bude az za cas :C. uvital bych vysledky nejakejch pokusu :p:
hYp3r
2 Bamboo > zkousel... :c)

Podivej se sem
dioda
To DENO
Pěstuju taky pod LED,ale neustále řešim problémy s příkonem.Mam na jednu kytku asi 25 diod a napájim to 9V baterkou,svítim 24h denně.Při tomhle svícení mam baterku na 3-4 dny.Čim ty diody napájíš ty??
Uvažoval sem vo trafu,ale neni to zbytečný.....
PiosOne
dioda: myslím, že koupě trafa by ti ušetřila spoustu starostí. a to jak s nakupováním nebo dobíjením baterky, tak časováním. normálně bys to trafo píchnul do časovače a jsi v pohodě.
hYp3r
2 dioda > sezen nekde za 200,- zdroj k PC a mas to vyreseny...
maxo
fuu, precital som si cely thread a velmi ste ma tu prekvapili..
dedo mraz ma potesil jeho znalostami a hlavne presadenim spravnych informacii ktore tu boli takmer prevratene..
som tiez clovek ktory sa skor drzi presnymi informaciami ktore zistia ludia co sa tym naozaj zaoberaju, nie ako my, alebo hovorim skor za seba lajcky, pokus-omyl apod.
vsimol som si, ze clovek co tuto moznost zatlkal mal zrejme rad svoj sposob pestovania a nema rad zmeny alebo inovacie a tazko si zvykol na tento fakt LED-systemu..

dedo mraz, rad by som ti poslal karmu, ale neviem ako sa to posiela a vlastne uz ani neviem na co to je.. (som tu asi prvy krat po pol roku :))
tiez som zalizil jedne thread, bol to skor zaciatocnicky, a z toho som si zase nastudoval kopec starych prospevkov, co ste mi aj odporucili..

no trochu to zhrniem, vypestoval som 3 samicky, v podstate out-door ale doma za oknom, vysledok nic moc, malo svetla a mozno som to aj neskorej zasadil a zle hnojil. uroda je slaba, ale malilinku skusenost som aspon nadobudol a teraz ked ide zima by som si rad spravil malu pestiarnu, no neviem ci to tak aj mozem nazvat, chcem len jednu skrinu a do nej 3 rastlinky. to by mi stacilo..

rozmyslal som o svetle, ze tam buchnem ziarivky, ale tento system ma prekvapil a tak by som to rad skusil, nehladiac na cenu, alebo pristup k tym LEDkam.. zda sa mi to ako skvely napad..
len co ma stve ze moje znalosti su nizke ohladne jednotiek, takze neviem ani co je to "nm, Cd/LED" .. a mozno to ani nemusim tak ovladat kedze viem ze potrebujem (a ked nie tak ma prosim opravte)

1: cervena - 10000mCd/LED; 650 - 660 nm; najlepsie 660 a 690nm
2: modra - zárivky (v podstate nízkotlaký rtutový výbojky) - asi kvoli tej cene; alebo jeden clovek pisal 3x23W úsporky, tak neviem ani co je co a co je lepsie..

skratka ti, ktory mate dobre vedomosti, a to sa tiez tyka deda mraza, by som vas poprosil, nemozete mi napisat tie NAJZAKLADNEJSIE veci pre celkovy vyvoj rastlinky? co vsetko by som na to poteboval..
ako som spominal chcem len malu pestiarnu, nejaku skrinu(aku?) a tam 3 rastlinky..

zislo by sa nieco taketo.. len tu mozu byt chyby..

1. skrina - jake by mala mat rozmery? lebo neviem jak vysoke mozu byt rastlinky..
2. svetlo - vyssie uvedene, prip. ma opravte
3. ventilacia - ak som spravne pochopil, pri tomto svetle neni treba vetrat, ci zalezi na tom ci budem mat dvierka otvorene, alebo zavrete?

no a uz ma nic nenapada, takze by to malo byt vsetko.. alebo sa mylim?

viem, ze to vnimam malym okom, ale preco komplikovat pestovanie kopcom aparaturi, ked ide len o par elementov pre rastlinku ako voda, zem, kyslik/dusik..

odpiste mi prosim vas na dotazovane body, sak by som tiez predsa len uzival ten nas vyplod matky prirody.. a je to len burina, co rastie a rastie ako plevel - pardon za vyraz, ale znamena to, ze taky bonsaj ma urcite zlozitejsie pestovanie..
samozrejme myslim aj na kvalitu, nakoniec to aj tak skor zalezi od semena. ale samozrejme, ze zalezi aj na tom ako sa o to starate a co tej rastlinke date, ale verim tomu, ze existuje aj celkom jednoduchy system. nakoniec je to moj pripad.. len ja a moja zazracna skrinka radosti..

vsetkym moc diki, verim, ze sa tu este rospiseme

maxo
breeder
to maxo,
tento thread je o svícení pomocí LED diod,
takže jestli chceš výše požadované informace, tak se na ně ptej v příslušné části groweru
a zbytečně nezaváděj tuto odbornou diskuzi na jiné téma
svihr
no sledujem to tu asi tak tri dni a davam si to cele do kopi, vzal som mudre knizky a prisiel som na to ze zabudate na velmi dolezitu zlozku svetelneho ziarenia ktora neovplivnuje fotosintezu priamo ale nepriamo jedna sa o ziarenie medzy 281- 315 nm. Fyziologicky ucinok je - velke formativne ucinky a velky vplyv na fyziologicke procesy podmienujuce niektore biosyntezy. cize nedodavate uplne potrebne spektrum pre zdravy vyvin rastliny. no ak by ste niekto pochyboval ze tu taram tak pre istotu vam sem hodim jednu tabulku z knihy - fyziologia rastlin : ucinok ziarenia na rastliny. Skener nemam tak to musim pisat .....
druh ziarenia - interval vlnovych - absorpcia - fyziologicky
dlzok v rastlinach ucinok

ultrafialove
280nm- protoplast-pri vacsich davkach zhubny ucinok

281-315 - protoplast - velke formativne ucinky, vel. vplyv na fyziologicke procesi, podmienujuce niektore biosintézy.

fotosynteticky aktyvne ziarenie FAR

401-510 nm- mohutne chlorofilom a karotenoidmy - veke formativne ucinky
511-610 nm -slabe- mala ucinnost vo fotosinteze male form. ucinky

611-720 nm -mohutne chlorofilom- velka ucinnost vo fotosynteze, ucinok vo fotoperiodizme

infracervene

721 -1000 nm - nepatrne - podmienuje predlzovaci rast

1000nm- vodou, ktoru obsahuju pletiva - nema specificky vyznam meni sa na tepelnu energiu bez podstatneho vplyvu na biochemicke procesi.



mno stoho my vyplyva ze najvhodnejsia konbinacia led diod by bola:
281- 315 nm 6 ks
401 - 510 nm 12 ks
611 - 720 nm 34 ks

teda to je len moja teoria nepodlozena faktami z praxe, ale ked som si pozeral zlozenie svetelneho spektra ktore prenika na zemsky povrch k raslitnam tak mi vysiel tento pomer.
7% je ultrafialove stoho je 1% max s vlnovou dlzkov 280 nm a 6% je 281-315nm = 6 ks led diod

46% je ziarenie FAR- 400- 750 nm podla tabulky ovplivnuju najviac fotosintezu dve vlnove dlzky - 401 - 510 nm prijma chlorofilom B
a ziarenie 611- 720 nm prijma chlorofilom A. pomer k chlorofilu a-3:1-b.
stoho vypliva pomer 12 ks 401-510nm ku 32 ks 611-720 nm.

47% je infracervene ziarenie to ma nepatrny vplyv na rastlin cize nie je potrebne dosvecovat v tychto vlnovych dlzkach.

ak ste niekde nasli nejaku chybu tak prosim upozornite ma mam taky dojem ze sa do ledie coskoro pustim teoreticky by to mohlo fungovat, ale to je len cisto teoria :)
zhanam ledky ako blazon

su tu dve fora na jednu temu tak prepacte ze sa opakujem.
deno
2 svihr : estli si mužu dovolit to zobecnit, tak v podstatě si napsal co je tu známý

281-315nm sou hodnoty UV záření - pro srovnání sodíková výbojka nějaký taky hází, ale jeho hodnoty jsou mizivý, takže pro experimentální pěstění pod LEDkama to neni zas tak nepostradatelný

401 -510nm je modrý spektrum.. pro růst - nejoptimálnější hodnota se zdá bejt 430nm

pak dlouho nic moc...

611 -720 - červený spektrum - květ - optimální hodnota 660

každopádně k+ za podrobný prostudování problematiky a že jenom nekřičíš do tmy ;)
maxo
tu sa naozaj rozoberaju detaili rastlinky, spektrum a ten zaklad z coho vlastne rastlinka rastie, je to zaujimave o com pise svihr, ale jako to naozaj je, to teda neviem, ale dufam, ze date hlavy dokopy a pridete na to :) ci je dobra kombinacia viacreych typov-parametrov, alebo staci jeden..

k+ 4 svihr :)
jumi
Mam tejden kytičky pod 200 červenejma diodama 660nm a malou zářivkou 9W a docela rostou.Nevim ale vůbec jaký světlo dává ta zářivka.Předtim byly na balkoně takže ten nástup je parádní vyrostly tak o 10cm a začínaj se jim dělat paličky.koukam na to jako vrána nečekal sem že to půjde tak snadno.sem zvědav jak velký budou palice.Máte někdo zkušenost s podobnym světlem co to umí?
jumi
Už mají krásný bílý pestíky docela to funguje ale zdají se mi řídký.Možná to chce víc diod je tam poměrně malá plocha kterou to osvítí nebo taky nějaký z boku.Až budou love koupim další stovku.Přinejhoršim budu mít hezky červenej vánoční stromek :-)
PiosOne
jumi: myslím, že mít jenom červené diody je celkem špatný. měl bys tam mít myslím i modrou. schválně se zeptej hyp3ra, ten ti poradí (ale nejdříve se koukni k němu do threadu o LEDkách)
Deda Mraz
PiosOne: řekl bych, že modré světlo poskytuje zmíněná fluorescenční spořivka.
jumi
Místo modrejch mam zářivku Deda Mráz pravdu dí.Myslel sem že to bude levnější ale protože sem trotl nebylo.K hyp3erovi sem koukal ma to moc pěkný přivedl mě na to.Absolutně nemam jasno jak daleko mají bejt diody od kytek.
PiosOne
deda, jumi: spořivka to modré světlo sice poskytuje, ale jelikož se bavíme o alternativním svícení LEDkama, tak tam spořivka nemá co dělat, ale možnost to samozdřejmě je.
deno
2 jumi : jak daleko maj bejt ledky? je to ouplně jedno :) podle rozptylu - čim blíž tim líp ;)
hYp3r
citace:
Původní příspěvek od deno
2 jumi : jak daleko maj bejt ledky? je to ouplně jedno :) podle rozptylu - čim blíž tim líp ;)


mno kdyz budou jen cerveny tak by to melo byt bez problemu, ale v kombinaci s modryma se stane, ze kdyz je das hodne blizko tak na nektery casti kytky to bude svitit jen modre a na nektery jen cervene a nevim jestli to je to pravy...
Milosx
Zdravim,
precetl jsem si tento thread ale podle me tu zapominate na dulezitou vec.
1. Bavite se o svetle jen jako o zdroji FAR zareni pro fotosyntezu, bohuzel svetlo ma na rust rostliny i jiny nepostradatelny vliv diky nemuz muze rust a prijimat ziviny - TRANSPIRACE (vypar z nadzemnich casti rostliny). Dochazi pri ni po dopadu svetelneho zareni (celkem nezalezi na vlnove delce) na nadzemni casti rostliny, kde dochazi k odparovani a "zahustovani" floemu a vlivem osmotickeho tlaku dochazi k nasavani zivin z korenu. Takze male rostlinky vam chvili porostou, ale az budou vetsi, tak budou rust velice pomalu, nebo se rust zastavi. Take zisk THC bude mizerny. Vse bude zalezet na poctu diod a jejich svetelnem toku( souctu ) , ktery bude nakonec muset byt zhruba stejne velky jako u osvetleni pomoci HPS. Jelikoz jsou LED diody velmi usporne pak dosahnete uspory za rozdil mezi ztratami pri sviceni HPS premenenymi na teplo (odhadem z hlavy cca o 30 - 40% na tom budete lepe).
PiosOne
milosx: to je hodně zajímavý, vážně. uvidíme jak dojede kytí hyp3rovi, ale amíci přeci už pěstování pod LED úspěšně testovali v kosmu. takže pokud nám to nepojede hned napoprvé na jedničku, tak bude třeba zkoušet různé kombinace LEDek, než se dobereme k pořádné sklizni spod LEDek.
jumi
2 Milosx největsi kytička má asi půl metru a každej den pozoruju přírůstky (palice uplně blízko diod rostou asi o polovinu rychleji než ty 20cm vzdálený) ale je mi jasný a snad asi každýmu,že pod 10W nevypěstuješ dvoumetrovou mámu.
Kamarád stříkal slabej roztok hnojiva na listy na zahrádce a fungovalo to třeba by se dala použít podobná metoda na vyjebání s tim osmotickym tlakem.
svihr
milosx : stou transpiraciou mas pravdu, rastlina pohlti na transpiraciu 70% dopadnuteho svetla na povrch, led diody by pozytivne vplivali na rastlinu inpulznym dosvecovanim stavnatych nm. (emersonov efekt) zvysenie fotosyntezy o 50-60% = zvyseneie kvantyty aj kvality.
Guch
Podle toho,co tady čtu to wypadá na hustou záležitost.Nestihl sem ještě přečíst fšechny příspěvky,ale začátek je rozhodně zajímawej.Ale jelikož nemám až tak dalece zmáklý některý šílenosti,který se tohohle experimentu týkaj,asi budu jen čekat, jak dopadne.Každopádně ty účty za elektriku mě prawidelně nasráwaj,takže wám držim palce,aby to fungovalo co nejleep.
hexamin
waw preco to tu umrelo??? sak to je pekne a co takto pridat 1 bielu diodu na zaistenie pritomnosti vsetkych vlnovych dlzok ??? asi by to nepomohlo a bal by som sa aj toho miesanija cervenych a modrich diod koly tomu uhlu svetla ale to sa da vyriesit vzdialenostov
keby ze mozem poprosit niekoho kto vie anglicky aby sledoval net koly tejto problematike a hadzal tu odkazy ci preklady pls
cau cau
Deda Mraz
hexamin: umřelo to tu asi na nedostatek praktických poznatků, skoro vše o teorii již řečeno bylo... Jinak kdyby jsi tento thread četl celý, věděl bys, že tzv. "bílá" dioda není vhodná, protože to není vlastně nic jiného, než červená modrá a zelená dioda v jednom pouzdře. A za těch podmínek, uvážíme-li absolutní nepotřebnost zelené diody, se dají sehnat modré a červené diody separovaně s daleko lepšími parametry a nakonec i cenou...
hexamin
cital som to cele lebo ma to veeeelmi zaujalo ja by som pridal tu bielu iba pre istotu jeden a mozno ani dvaja nevedia ci neake male mnozstvo svetla inej vlnovej dlzky nieje potrebne ci vyhodne pre neaku rastlinu
Deda Mraz
hexamin: v konopí myslím není přítomen žádný pigment absorbující ve větší míře zelenožluté vlnové délky a i kdyby, tak ukolem všech barviv kromě zeleného chlorofylu a je pouze usměrňovat tok elektronů na již zmíněný chlorofyl a. Z toho je jasné, že snažit se rostlině "přilepšit" i trochou toho zeleného světla nemá smysl.
hexamin
ok tak ti teda verim ale ved je vela rastlinnych farbyv a vsetky maju neaky ucel ale to len rypem hehe
Deda Mraz
hexamin: ty jsi prostě nevěřící Tomáš... Vždyť jsem ti napsal v příspěvku č.107, že úkolem všech ostatních pigmentů mimo chlorofylu a je pouze usměrnění proudu fotonů na chlorofyl a, který je jediný schopný přímé fotosyntézy... Proč tedy růst zprostředkovávat prostřednictvím doplňkových barviv, když je jednodušší a efektivnější aktivovat přímo modrozelený chlorofyl a, potažmo žlutozelený chlorofyl b?! Ale jsi-li přesto rozhodnut svítit na kytky i zeleným světlem, s potěšením tak učiň, protože jim to určitě moc vadit nebude ;)
hexamin
to dedo mraz
ok ok sak uz do mna tolko nehucte ale este otazocka florofyly absorbuju len jednu presnu vlnovu dlzku alebo +/- neaky nm
to all
ale pls kto ma neake skusenosti komu uz nieco pod led narastlo pochvalte sa pls ja by som to tiez rad vyskusal len sa bojim ze za to zaplatim a nebude to fungovat
Deda Mraz
hexamin: co se týče rozsahu absorbováných vln. délek chlorofyly, tak je to samozřejmě vždy určité rozmezí barevného spektra (např. chlorofyl a je aktivní od zhruba 300nm do 450 nm a asi 570nm do 700nm). Je třeba ale dodat, že v různých vlnových délkách aktivního záření je efektivita fotosyntézy různá. Například pro chlorofyl a jsou nejefektivnějšími vlnové délky 430nm v modré části a 660nm v červené.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma