Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - Klikni zde pro originální téma |
alesh |
Sodík tě vyjde levněji a poroste ti to pod ním líp. |
|
|
|
To si nemyslím, hlavní je spotřeba, a svítit tak aby to rostlina co nejvíce využila, myslím světelné spektrum, a netopí to. Je to jen můj názor ale kytka pod tím musí růst jako blázen.
Nevím jestli má dnes cenu dělat pokusy s led páskami atd protože světla jdou dnes koupit celkem za slušnou cenu alespoň na matku na kterou bych to chtěl zkusit ale má to cenu se vyrábět s nesmyslem?
Pokus odkládám až se budu někdy nudit.
Třeba tady v inzerátech jsem našel krásný panel na matku za 4100,- |
|
|
|
Pokuston: hezký a zkoušel jsi nějaké objednávat nebo se na to chystáš?
Spoustu jich tam je spíše na akvárka ale dalo by se vybrat za slušné ceny. |
|
|
durmanek |
50W cool white:-) |
|
|
Karlos123 |
Zdravím,
Co si myslíte o této lampě?? http://www.growshop.cz/katalog/deta...novane-spektrum
chtěl bych použít 2 tyto lampy na 4-6 rostlin (skřín cca 160x110x55)
Jde mi hlavne o nízkou pořizovací cenu, ze začátku si nemůžu dovolit žádnou velkou investici.
dík za rady:) |
|
|
balonidlo |
Předem se omlouvám, že tento příspěvek sem dávám už do druhého tématu. Jednou je přímo v mnou založeném, kde mám box a drohé dávám sem, jelikož potřebuji hodně rychle radu. Snad mi pomůžete :)
Potřebuji nutně radu.
Co říkáte na LED GROW SPECTRABOX 120W
výkon: 120Wattů
vlnová délka: multispectrum
barva: multi modrá (445/455 nm) / červená (630 nm) = poměr 7/2/žlutá
osvětlí plochu: max 1 m2 - v závislosti na pěstovaném druhu rostlin
výška nad rostlinou: max 1m
nahrazuje: 400W HPS
ventilátory: 3ks
váha: 4,5 kg
životnost: až 60,000 hodin
napětí: 230V
Cenu mohu mít dohodou cca okolo 3500,-
Do 20:00 bych potřevoval nutně vaše názory zda to vzít nebo raději ne a zůstat u CLF 200 RED...
Předem děkuji.
stále pište, jedná se o :
http://aukro.cz/show_item.php?item=...7108#tabsAnchor
http://www.hktdc.com/suppliers-prod...05Y2FF/1890858/ |
|
|
alesh |
Sorry, že píšu tak pozdě, jen považuju za nutné poznamenat, že tohle světlo bude přibližně na úrovni 150W sodíku, spíš dokonce ještě méně. Tzn. že by sis oproti své CFL nepolepšil. |
|
|
balonidlo |
citace: |
Původní příspěvek od alesh
Sorry, že píšu tak pozdě, jen považuju za nutné poznamenat, že tohle světlo bude přibližně na úrovni 150W sodíku, spíš dokonce ještě méně. Tzn. že by sis oproti své CFL nepolepšil. |
Tak to jsem rád, jelikož jsem to nevzal :) |
|
|
blykatko |
Čau lidi teťkom přemýšlím že bych koupil nějaký led panel ale nějak nevím jaký měl jsem v úmyslu koupit tohle
http://www.rekker.cz/shop-led-grow-...0w-3g-detail-13
na 1,2 m3 ale bylo my řečeno že mám radši koupit tohle ale 2x
http://www.rekker.cz/shop-led-grow-...0w-3g-detail-12
že se to lepe prosvítí tak nevím.
a má to spektrum red i blue že svítí jedna polovina modře a druhá červeně ale aby to teda stačilo toho světla když bude svítit jen jednou pulkou třeba na květ aby se to osvítilo .
takže mám dylema co koupit na ten 1,2 m2 poradíte co koupit kdo má stím zkušenost třeba HLAVA :-)
at je ztoho dobrá uroda na te ploše jinak ten prostor není v boxe ale v místnosti je vymalovaná na bílo a místnost je široká 1,2 x skoto 4m tak abyych ji využil na plno mám tam box Dark Street 90 na řezy a na rust a pak spoustu mýsta na květ v mystnosti a jak ho využít abych neměl větší spotřebu jak 500w
děkuji za rady |
|
|
alesh |
Čau, tohle nekupuj, nevyplatí se to. Kup si 600W sodík, ideálně s elektronickým předřadníkem a budeš spokojenej.
Jinak kdyby ses zajímal proč: starý a málo účinný LED, nevhodný spektrum. |
|
|
alesh |
To samý, očekávej výsledky nanejlíp stejné jako se sodíkem (a spíš horší). Opět stejný (a stejně mizerný) LED jako nahoře. |
|
|
alesh |
Nechat si sodík je rozumný, ten pojezd nevim. Nikde jsem neviděl s pojezdem nějak extra lepší výsledky než bez něj. Ale je to samozřejmě na tobě.
Jen tak na okraj. Daj se sehnat i LEDky, který budou lepší než sodík, ale zřejmě by sis ho musel sám sestavit a komponenty stojí okolo $200 za 100W (v malým množství). |
|
|
blykatko |
no snad to bude fungovat ten pojezd bych to nechal na krajích chvilku stát ať maj nějaké světlo taky teda jestli to jde nastavit :-) chtělo by to poradit jak to udělat od někoho kdo má stim zkušenosti :-) co najde se někdo ?
jo a jak si to mám sestavit sám ten led panel kde to najdu na netu ???? |
|
|
alesh |
Ohledně pojezdu ti víc neřeknu, protože nevím. Zkus něco najít tady, určitě jsem tu o pojezdech taky něco četl.
Ohledně LED mrkni sem . Navíc to budu během tak měsíce(snad) updatovat...
Nakoupit by se snad dalo něco tady:
LEDGroupBuy
StevesLEDs
Intl-Outdoor
RapidLED |
|
|
alesh |
To není dobrý nápad. Cena za watt je hodně velká a účinnost, z principu bílé LED, mizerná. A navíc ani neuváděj světelný tok, což svědčí o tom, že to nebudou úplně nejlepší LEDky.
Pod tímhle by to rostlo o dost hůř než pod sodíkem stejný wattáže a za cca 10x vyšší cenu. |
|
|
Rekker |
Zdravim,
pro blykatka: zřejmě jsme se špatně pochopili, skutečně nesvítí lampa na půl modře a napůl červeně
citace z mailové komunikace:
Dobrý den
Ano svítidlo REK 100W-3G má také spektrum vhodné pro růst i květ. Svítidla mají dva přepínače které spínají vždy polovinu ledek. V jedné polovině je převážně modré spektrum na růst. Pro růstovou fázi lze využít jen polovinu svítidla.
S pozdravem ....
Případně zájemcům můžu zaslat diagram rozložení diod. |
|
|
cannagon |
Ledky mě už nějaký ten pátek zajímaj, jen cena byla dost vysoká, ale dneska už je poměrně dobrá hlavně vzhledem k skoro nulovému vyzařování tepla (což se hodí hlavně v létě) a uspora je taky nemalá (kdo platí za elektriku takový rance tak ví o čem mluvím :) )
Objevil jsem zajímavou alternativu za 400w sodík, jak našetřím tak do toho jdu.
Kdyby někdo hledal tak tady je odkaz
http://www.led-prodej.cz/cs/led-pro...4-grow-led.html
Až si to pořídím tak sem dam výsledky :) |
|
|
xpapousek |
Původní příspěvek od cannagon
Ledky mě už nějaký ten pátek zajímaj, jen cena byla dost vysoká, ale dneska už je poměrně dobrá hlavně vzhledem k skoro nulovému vyzařování tepla (což se hodí hlavně v létě) a uspora je taky nemalá (kdo platí za elektriku takový rance tak ví o čem mluvím :) )
Objevil jsem zajímavou alternativu za 400w sodík, jak našetřím tak do toho jdu.
Kdyby někdo hledal tak tady je odkaz
http://www.led-prodej.cz/cs/led-pro...4-grow-led.html
Až si to pořídím tak sem dam výsledky :) |
Ok, výsledek mě zajímá, ale prosím nedesinformovat.
Skoro nulové vyzařování tepla? Tak vyzařovaného teplo (šířeného opravdu zářením) nemají LED oproti HPS skoro žádné to ano, ale to je imho spíš naškodu a hlavní důvod proč jsme ještě pod LED neviděli zajímavé výsledky. Zbytkové teplo (šířeno vedením nebo proudění, které je opravdu téměř vždy nežádoucí) je hodně podobné jako u HPS. Umístění balastu mimo room u HPS není zanedbatelnou výhodou. 400W ti to rozhodně nenahradí, výsledky u výkonů 1:1 jsou možná srovnatelné. To já jen abys nebyl překvapen, proč pod tím nedáš 2.5g/W, ale max 1. :) |
|
|
cannagon |
Jasný, to chápu, myslel jsem hlavně v létě, každý má problém s teplotou...., taky jsem na výsledky zvědavej. Zatím jsem od kamaráda, který má 80w už rok a platil za ní tenkrát jak za tuhle 150ku, dostal info 2g/w i v létě kdy má většina se sodikem problem....,
Každopádně mám od něj radu, že se musí dodržovat vzdálenost, bez toho tepelnýho vyzařování měl tendenci to dávat hodně nízko a napoprvé to dost spálil :( |
|
|
alesh |
2g/W je vynikající výsledek, ke kterýmu se dneska [podle mě] mají šanci přiblížit jen* špičkový LEDky a to tohle světlo [opět podle mě] není.
zdar, a.
*možná ještě profíci s top výbojkou, top odrůdou a štěstím |
|
|
NoStress |
Původní příspěvek od cannagon
Jasný, to chápu, myslel jsem hlavně v létě, každý má problém s teplotou...., taky jsem na výsledky zvědavej. Zatím jsem od kamaráda, který má 80w už rok a platil za ní tenkrát jak za tuhle 150ku, dostal info 2g/w i v létě kdy má většina se sodikem problem....,
Každopádně mám od něj radu, že se musí dodržovat vzdálenost, bez toho tepelnýho vyzařování měl tendenci to dávat hodně nízko a napoprvé to dost spálil :( |
moc pekny, jak daleko to daval? ja to mam 10-15cm od nejvyssiho vrcholku.. |
|
|
asfalt |
ahoj, hele, na experimenty s těmahle páskama bych se vykašlal, nefunguje to, kamarád s tím zkoušel dvě kola a výnos miniaturní, pokud to s ledkama myslíš vážně, tak zkus lampy tohohle typu : http://www.cidly.cz/cz-kategorie_35...-osvetleni.html
a pokud si chceš opravdu jen experimentovat, tak bazar..: ) |
|
|
Hlava |
3500K - warm white , neni vhodná na matky - žluté světlo , potřebuješ 5500-6500K bílé světlo . |
|
|
VFR |
ja vim, taky tam mam dovetek:
"samo, ze wataz a teplota svetla jsou variabilni" |
|
|
Hlava |
..aha tak kdyz víš tak na co se ptáš ?? |
|
|
alesh |
:-D
I se správnou teplotou to bude mizérie. |
|
|
VFR |
ptam se co si o tom kdo mysli (?)
momentalne mam tohle:
http://www.osvetleniaz.cz/zarivkova.../tau-vvg-4x18w/
ale kdyz si srovnam svitivost, tak ta 20watovka ma odost ostrejsi svetlo -
pak jsou samoi i 30w aj 50w - ty sem ale nevidel svitit a pokud je to umerny watazi, tak i ta 30w musi svitil lip jak ten 4x18w rost
|
|
|
Hlava |
Původní příspěvek od VFR
ptam se co si o tom kdo mysli (?) |
Původní příspěvek od VFR
cau. posledni dobou uvazuju a tomhle:
(do matkarny)
co si o tom myslite? |
Původní příspěvek od Hlava
..., neni vhodná na matky |
|
|
|
VFR |
vytrzeny z kontextu...
ja nenapsal nic spatne - pointou je LEDkove osvetleni |
|
|
alesh |
:-D
I se správnou teplotou to bude mizérie. |
To jsem myslel naprosto vážně.
EDIT:aka sodík na tom bude líp. |
|
|
VFR |
To jsem myslel naprosto vážně.
EDIT:aka sodík na tom bude líp. |
matky mam pro sebe, zadne komercni vyuziti. Jak jsem psal hore, mam 4x18w stropni svitidlo. Omezil jsem se na tech 80w vic si nemuzu (nechci) dovolit.
Takze kdyz vemu vpotaz tvuj prispevek - 70w MH (zadnej sodik..) svetlo sice ujde, ale neni rozprostrene. Takze na prostor urcite lepsi 4x18w
A kdyz vemu vpotaz to co jsem tu uvadel - NYNI dam v priklad radsi 20w :)
a aby nedochazelo k nedorozumeni :) teplota svetla by mela byt uz OK
http://www.omal.cz/omal-cz/eshop/3-...0V-STUDENA-BILA
Mno a kdyz umistim do boxu 2 tyhle svitidla, tak zakonite musi potopit 70w MH a i s prehledem 4x18w linear
Pokud si myslite, ze na matky je to i presto malo, tak jsou v prodeji i 50w
http://www.radesit.cz/index.php?rou...&product_id=939
Ale tyhle jsem nevidel svitit.. a cena je taky uz trochu onde |
|
|
alesh |
Původní příspěvek od VFR
[B]
...
Mno a kdyz umistim do boxu 2 tyhle svitidla, tak zakonite musi potopit 70w MH a i s prehledem 4x18w linear
...
|
Rozhodně ne. |
|
|
asfalt |
imho 1900lm a 4500 lm, nic moc |
|
|
alesh |
Lumeny s tímhle nemaj nic společnýho. |
|
|
Hlava |
OMG , všechny světelné zdroje , ktere jsou cool white a maj aspoň trochu nějakou watáž jsou vhodné na matky pokud tomu svitíš 18/6 , je jedno jestli LED , zarivka sodík metalhalid wolfram megasvíčka nebo co to svítí .
K tý LEDce co jsi dal odkaz , no kolik že to stojí ??? Jen 4tísíce , no nekup to :D , koukni na fotku tohle mám v koupelně , 4dolary a 14watů , fakt tak do koupelny :D na kytky bych jich potreboval tak 30na m2aby to trochu svitilo .
Původní příspěvek od VFR
vytrzeny z kontextu...
ja nenapsal nic spatne - pointou je LEDkove osvetleni |
No vytrženej seš asi ty ale z reality , ptaš se jestli je to svetlo vhodne na matku odpovídám ne , pro méně chápavé ješte jednou TO SVETLO NENI K*RVA VHODNÉ NA MATKU , tak nevim co je kde vytrženo woe .... |
|
|
asfalt |
Lumeny s tímhle nemaj nic společnýho. |
vskutku ?vysvětli.. |
|
|
alesh |
Původní příspěvek od asfalt
vskutku ?vysvětli.. |
Nemůžeš porovnávat pomocí světelného toku zdroje, které mají jiné spektrum. Resp. můžeš, ale je to k ničemu. |
|
|
NoStress |
vemes lumeny u led a porovnas je s tim co ti nasviti jinej zdroj svetla. akorat ze ledka ti sviti napr 660nm+-5nm takze musis vzit graf sodiku zjistit kolik % svy svitivosti ma v tomhle bode a vynasobit to celkovou svitivosti. zjednodusene.
vyhoda led je v tom ze nemas reflektor nebo neco takovyho proste to sviti v uhlu napr 120°. |
|
|
NoStress |
lm je ale furt jednotka jak to vidi clovek takze nejlepsi je porovnavat pomoci PAR - zkus se kouknout na youtube tak porovnavali tusim 400w sodik a 330w led. ledky svitili v pozadovanych spektrech snad 10x silneji presne nevim a kvuli vam to hledat nebudu... |
|
|
alesh |
Původní příspěvek od NoStress
vemes lumeny u led a porovnas je s tim co ti nasviti jinej zdroj svetla. akorat ze ledka ti sviti napr 660nm+-5nm takze musis vzit graf sodiku zjistit kolik % svy svitivosti ma v tomhle bode a vynasobit to celkovou svitivosti. zjednodusene.
vyhoda led je v tom ze nemas reflektor nebo neco takovyho proste to sviti v uhlu napr 120°. |
Tím zjistíš prd. Těch +-5nm může znamenat +-30%. Nelze aplikovat u bílých LED, o kterých se bavíme. Jediná možnost je zdigitalizovat graf, numericky zintegrovat a odvodit LER (aka kolik Lm má jeden watt výzářenýho světla - ne příkonu). Tím zjistíš výkon daného světla (znovu, ne příkon!) ve wattech. A ty už se dají vcelku beztrestně porovnávat. |
|
|
VFR |
OMG ,
No vytrženej seš asi ty ale z reality , ptaš se jestli je to svetlo vhodne na matku odpovídám ne , pro méně chápavé ješte jednou TO SVETLO NENI K*RVA VHODNÉ NA MATKU , tak nevim co je kde vytrženo woe .... |
das mi za to karmu dolu a jeste musis stourat?
Pokud vim, tak si odpovedel, ze to svetlo neni vhodne na matku ALE OSPRAVEDLNIL SI TO TEPLOTOU SVETLA - nemuzu za to, ze sis to RADNE neprecet
ano v odkazu je spatna barva, ale za odkazem je psano, ze wataz a barva jsou variabilni
- na to jsi napsal "AHA"
Ale otazku jsi porad nezodpovedel (ikdyz si myslis opak) , pac sis to asi neprecet cely.
Otazka smerovala na LED REFLEKTOR
Usporadal si moji a tvoji citaci ve svuj prospech - ja vytrzenej nejsem..
KONCIM a ostatnim SORRY ZA OT |
|
|
Hopík44 |
K tý LEDce co jsi dal odkaz , no kolik že to stojí ??? Jen 4tísíce , no nekup to :D , koukni na fotku tohle mám v koupelně , 4dolary a 14watů , fakt tak do koupelny :D na kytky bych jich potreboval tak 30na m2aby to trochu svitilo .
|
Ahoj,
no k té ledce pochybuju že jí máš v koupelně v tom nástěným světýlku protože by se ti tam nevešla ani našroubovat má objímku E 40 a myslím že svítí podstatně více než ta bludička co fotíš, když to je do pouličních lamp. jinak dělají i silnější!
Už tahle ti kouká ven pro nedostatek místa a to je objínka E 27
Tipnul bych že bude velká jako CFL 150w |
|
|
GrowLight |
Cuzz all nevim jestli to nekomu pomuze ale me celkem ano.Nasel jsem stranky na ktere uz taky mozna nekdo narazil...Pro priklad jsem vybral Ufo 135w.Jediny co je problem ze se musi kupovat po vetsich mnozstvich ale jsou tam i kusy po jednom:) http://ledgrowlight.en.made-in-chin...U135A8101-.html |
|
|
zimmfi |
no parada, některe otazky či pokusy jsou opravdu tupé! :D řači to zkratím..
1.jak na to??
http://www.youtube.com/watch?v=2E4a...Z8W3lWQ&index=3
2.jaký Ledky??
samozdřejmě klasicka LED dioda THT cca za 3,5kč nema potřebnou svítivost takže se o tom nebudu ani bavit..!!!!!!!!!!!
Potřebujeme tzv. LEDky výkoné!! ale jaky 0,5/1/3/5w 0,5w nebo 1w určitě néé, svitivost je stale malá :(
např.: http://www.snowdragonledhk.com/new-...gh-power-3w.htm
zde je vidět i svítivost tabulkově :) no prostě buď 3w nějaka se solidní svítivostí nebo 5w.Ovšem u 5w je svítivost asi až moc.. :D Ovšem u tohodle systemu LED se dá regulovat jak svítivost tak i spotřeba energie.. a taky 3wattová ledka při plnym stalým vykonu 50.000 hodin neudělá podle mě..
3.spektrum?
no tak asi určitě Red and blue ale nechapu k čemu orange, white, UV, a IR ??? ???
2ks LED driver 200w 3200kč
130ks LEDky 3w 26ks blue 104 red.. akční cena!! 1/68kč 130/8970kč včetně poštovnyho :) zbytek sem doma nějak našel akorat sem volil hliníkovej plech, a 4x pc větroň :) celkova cena LED lampy 400w je cca 13000kč ale furt je to lepší jak to koupit ze shopu za 20000kč :D
Takže když v tom mame jasno!!! sice sem se už o tom bavil na skypu ale kdo mě řekne rozumnej duvod proč tam davaj tyhle spektra???? orange, white, UV, IR a prosím rozumě žadny LEDky u hlavy na zachodě :D nebo pracovní světlo ukradeny z montáže.. :D |
|
|
alesh |
Hmm tak to GL, ale s tímhle to taky nevyhraješ. LEDky z odkazu jsou celkem mizerný. |
|
|
Anuvin |
Ahoj, nenašel sem žádné vhodnější téma pro LED pěstování, ale stímhle bych se rád podělil.
Thread je ze zahraničního fóra, má 20 stránek a ještěktomu je španělsky.
Ale takovýhle fotky LED growu sem ještě neviděl, třeba se pokocháte taky.
+ uvidíte výrobu haše v míchačce na maltu :D
http://www.strainhunters.com/forums...growing-dreams/
// Jo Jo všimnul sem si toho MH, nenji to čistej LED grow, ale musíte uznat, že ty fotky stojej zato ať už je to reklamní dred nebo ne :D |
|
|
Hlava |
Původní příspěvek od Anuvin
Ahoj, nenašel sem žádné vhodnější téma pro LED pěstování, ale stímhle bych se rád podělil.
Thread je ze zahraničního fóra, má 20 stránek a ještěktomu je španělsky.
Ale takovýhle fotky LED growu sem ještě neviděl, třeba se pokocháte taky.
+ uvidíte výrobu haše v míchačce na maltu :D
http://www.strainhunters.com/forums...growing-dreams/ |
To uz Arjan prodavá i LEDky ?? Peknej reklamni dred :D a jestli jsi to prohlizel tak sis mohl vsimnout ze tomu přisvěcuje metlou :D
I naberak na hnojky maj GHS :D:D https://www.icmag.com/ic/showpost.p...2&postcount=281 |
|
|
Eltý |
teďka jsem si hodil nový téma na led tak se mrkněte :) jinak jsem si zakoupil http://www.rekker.cz/shop-led-grow-...0w-3g-detail-12 a uvidíme jak to pojede , myslim si že ledky v dnešní době už nejsou ty co byli před dvouma rokama , jde to hodně do předu a když hledáte tak nemusíte aní kupovat od mazara nebo ufo předražený značky . od rekkrer ledky jsou úplně stejný a cena je přijatelnější si myslim . |
|
|
GrowLight |
Mám objednany 120w alá Mazar,tu nalepku si tam nalepim sam a je to o 3 litry levnejsi tak jsem zvedavej jak to pokvete:) |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od GrowLight
Mám objednany 120w alá Mazar,tu nalepku si tam nalepim sam a je to o 3 litry levnejsi tak jsem zvedavej jak to pokvete:) |
Koukal jsem, že Mazar stáhl z prodeje všechny led světla, že by problémy? |
|
|
GrowLight |
Zadny problemy ale jsou to lamy a doufam ze jejich ponauceni bude Led panel za 4 litry ne za 8 omg |
|
|
alesh |
To by nebylo pěkný, už takhle je to sakra drahý.
Ale například Cree (kterého osobně považuji za nejlepšího výrobce) safír nepoužívá, místo něj maj SiC - karbid křemíku.
Navíc se to týká hlavně podsvětlení LCD, kde je nutná velká plocha čipů. |
|
|
Gorzan |
Pod ledkama jedu už několik let, ale jen matky a klony. Teď přišel na zkoušku nový přírustek do rodiny a s tím rozjedu svůj první větší in.
300w (100x3w) a plné spektrum, tj. 9 barev
červená 630nm 60 LED
červená 660nm 10 LED
žlutá 580nm 5 LED
azurová 500nm 2 LED
modrá 460nm 10 LED
modrá 450nm 4 LED
oranžová 610nm 5 LED
bílá 14000K 2 LED
bílá 6500K 2 LED
Co se týká růstu, tak po týdenní zkušenosti jsem maximálně spokojen.
Ještě jsem přikoupil 5w ir ledku 730nm a 5w ir 850nm , ale ty pojedou zvlášť až na květ na zkoušku v půlce boxu pro porovnání výsledku s nimi a bez nich. Ještě přemýšlím, že přikoupím i UV ledku, ale zatím ještě nevím.
Tož jsem zvědavý co z toho vyleze, nebo spíš vykvete . Ještě dodělam o víkendu elektriku a rozjedu scrog. Snad udělám i téma, ať vidíme, jak se to LED pěstění zas pohlo dopředu :david: |
|
|
photon |
Tím zjistíš prd. Těch +-5nm může znamenat +-30%. Nelze aplikovat u bílých LED, o kterých se bavíme. Jediná možnost je zdigitalizovat graf, numericky zintegrovat a odvodit LER (aka kolik Lm má jeden watt výzářenýho světla - ne příkonu). Tím zjistíš výkon daného světla (znovu, ne příkon!) ve wattech. A ty už se dají vcelku beztrestně porovnávat. |
souhlas s alesh, jde o tzv. "carothenoids peaks", kdy kazda rostlina jej ma pro ruzne pigmenty (hlavne chlorofyl a a b) jinde.. podivejte se na pruseciky krivek v grafu ode mne na
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=2
jde sice o srovnani hps, ale jasne vidite, ze spektra vyzarovane hps absolutne mijeji potreby rostliny, vzdy mene nez 0,05 relativni radiace, proto kdyz optimalizujeme svetlo pomoci ledek, tak ty ucinnosti jsou absolutne nekde jinde.. |
|
|
photon |
Původní příspěvek od GrowLight
heh, udelam si barevne krasne logo sam, btw jsem presvedcen, ze mazar nema exkluzivni pravo tenhle no-name china-made produkt jakkoliv olepovat svym logem.. |
|
|
photon |
Původní příspěvek od zimmfi
no parada, některe otazky či pokusy jsou opravdu tupé! :D řači to zkratím..
1.jak na to??
http://www.youtube.com/watch?v=2E4a...Z8W3lWQ&index=3
2.jaký Ledky??
samozdřejmě klasicka LED dioda THT cca za 3,5kč nema potřebnou svítivost takže se o tom nebudu ani bavit..!!!!!!!!!!!
Potřebujeme tzv. LEDky výkoné!! ale jaky 0,5/1/3/5w 0,5w nebo 1w určitě néé, svitivost je stale malá :(
např.: http://www.snowdragonledhk.com/new-...gh-power-3w.htm
zde je vidět i svítivost tabulkově :) no prostě buď 3w nějaka se solidní svítivostí nebo 5w.Ovšem u 5w je svítivost asi až moc.. :D Ovšem u tohodle systemu LED se dá regulovat jak svítivost tak i spotřeba energie.. a taky 3wattová ledka při plnym stalým vykonu 50.000 hodin neudělá podle mě..
3.spektrum?
no tak asi určitě Red and blue ale nechapu k čemu orange, white, UV, a IR ??? ???
2ks LED driver 200w 3200kč
130ks LEDky 3w 26ks blue 104 red.. akční cena!! 1/68kč 130/8970kč včetně poštovnyho :) zbytek sem doma nějak našel akorat sem volil hliníkovej plech, a 4x pc větroň :) celkova cena LED lampy 400w je cca 13000kč ale furt je to lepší jak to koupit ze shopu za 20000kč :D
Takže když v tom mame jasno!!! sice sem se už o tom bavil na skypu ale kdo mě řekne rozumnej duvod proč tam davaj tyhle spektra???? orange, white, UV, IR a prosím rozumě žadny LEDky u hlavy na zachodě :D nebo pracovní světlo ukradeny z montáže.. :D |
zdarec vB, naprostej souhlas se vsim, uz jsem nekde psal, ze jiny spektra nez modry, cerveny a mozna jeste to oranzovy nemaji smysl brat v uvahu, samozrejme pro ruzne rustove faze ruzne pocty ruznych barevnych cca 2w ledek, ale jsem stale prekvapen tou cenou.. pro mne siiilene drahyyy!!! auuuuuuuuuu!
...jako skorosamozivitel rodiny (zena coby ucitelka na zakladni skole i kdyz ma 2 vejsky bere 13 tisic cisteho) co si chce na 1 m2 vypestovat tech 300 g co vyhulim za rok, to se mi hodne prodrazi, skoro je lepsi zajit ke kamosovi a za kamaradskou cenu nadale kupovat, zkurvenej svinskej kriminalizacni zakon, kterej mne nuti lhat detem, ktery by vsechno vykecali ve skole a schovavat skrin/zamykat pracovni pokoj doma... |
|
|
alesh |
Původní příspěvek od photon
souhlas s alesh, jde o tzv. "carothenoids peaks", kdy kazda rostlina jej ma pro ruzne pigmenty (hlavne chlorofyl a a b) jinde.. podivejte se na pruseciky krivek v grafu ode mne na
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=2
jde sice o srovnani hps, ale jasne vidite, ze spektra vyzarovane hps absolutne mijeji potreby rostliny, vzdy mene nez 0,05 relativni radiace, proto kdyz optimalizujeme svetlo pomoci ledek, tak ty ucinnosti jsou absolutne nekde jinde.. |
Ale vždyť já jsem tam mluvil o úplně něčem jiném. Tohle působí vcelku trapně... |
|
|
alesh |
250W sodík bude podle mě lepší. |
|
|
NoStress |
docela peknej vyrobce! pro tebe by mohlo bejt zajimavy tohle:
http://viewitem.eim.ebay.cz/New-500...0896482244/item
má to 500w led ale reálnou spotřebu kolem 260w, 9 spekter. akorát mi výrobce nechtěl sdělit poměr jednotlivých led, tak jsem mu alespon napsal at mi napise kolik tam má osazených 660nm na panelu. Docela se mi tam zalibil panel 800W s realnou spotrebou 410W, to je stejně nebo i mín než 400W HPS s předřadníkem! a věřím tomu že by to bylo minimálně stejný na výnos jako pod HPS, spíš lepší... |
|
|
NoStress |
jde to z ciny, takze jeste dph + clo
tzn. 3-11% clo + z celkovy castky(i clo) 20%DPH.
Takže by tě vyšla ta tvoje 300w verze na 4452+133(489)+917(988)=5502 až 5929kč. |
|
|
alesh |
Původní příspěvek od NoStress
docela peknej vyrobce! pro tebe by mohlo bejt zajimavy tohle:
http://viewitem.eim.ebay.cz/New-500...0896482244/item
má to 500w led ale reálnou spotřebu kolem 260w, 9 spekter. akorát mi výrobce nechtěl sdělit poměr jednotlivých led, tak jsem mu alespon napsal at mi napise kolik tam má osazených 660nm na panelu. Docela se mi tam zalibil panel 800W s realnou spotrebou 410W, to je stejně nebo i mín než 400W HPS s předřadníkem! a věřím tomu že by to bylo minimálně stejný na výnos jako pod HPS, spíš lepší... |
Nešel bych ani do jednoho. Nevím, proč někdo vůbec uvádí 500W, když to má 260W...A tipuju, že 400W sodík dá lepší výsledek než těch 410W LED.
V celním řízení platíš ještě nějakej poplatek, něco kolem 200(?) mám pocit. Výhoda je, že za věci z Číny to po mě nikdy nechtěly. Ale to nikdy nevíš. Naopak 2 balíčky z USA a tam sem musel platit pokaždý.
a. |
|
|
NoStress |
Nešel bych ani do jednoho. Nevím, proč někdo vůbec uvádí 500W, když to má 260W...A tipuju, že 400W sodík dá lepší výsledek než těch 410W LED.
V celním řízení platíš ještě nějakej poplatek, něco kolem 200(?) mám pocit. Výhoda je, že za věci z Číny to po mě nikdy nechtěly. Ale to nikdy nevíš. Naopak 2 balíčky z USA a tam sem musel platit pokaždý.
a. |
ty mas nejaky zkusenosti s podobnyma panelama? nemyslim ty z ebaye co maji 14W a podobny co vubec nesviti. myslim tim osazeny vykonovyma led |
|
|
alesh |
Osobně ne, ale mám mnoho zkušeností s LED, ze kterých jsou udělaný. A taky rád čtu CPF a různá reef fóra, kde tyto komunity o problematice vědí mnohem víc než my (obecně groweři).
Neměl jsem v ruce jedinou LED z ebay, která by měla vlastnosti, které prodejce slíbil. Některé byly vcelku dobré (např. jen o něco vyšší Vf...) jiné neměly ani půlku udávaného sv. toku a mnohem vyšší spotřebu. Měření sv. toku není samozřejmě nic jednoduchýho a bylo provedený u naprostý menšiny. Podle CPF je to ale běžný.
Je pravda, že to soudím poněkud rychle, ale se 400W sodíkem se dá udělat 400g a jsem si téměř jistej, že to tohle LED světlo nedá. Ceny znáš. Kvalitní LED panel prostě nemůže být levnej. Je faktem, že z principu výrobního procesu LED zbývá spousta zmetků, které se pak ve velkém prodávají za min. cenu. A tahle grow světla jsou místo, kde se jich dá rychle a účinně zbavit. Kde jinde je tolik W barevných LED?
Obecně jsou zkušenosti spíš špatné, podle ohlasů se ale najdou i výjimky. Je jich však málo a proto je to trochu loterie. U kvalitního výrobce dostaneš výrobek, který prostě je takový, jaký výrobce inzeruje.
a. |
|
|
GrowLight |
Ahoj vsem,
Koupil jsem panel 150W ala Mazar zkousel jsem ale bohuzel se spatnym koncem...Nevim jestli je dulezity jak vysoko by mel byt panel ale kazdopadne kytky prestaly prijimat ziviny a behem par dni sli do pryc...A otazka zni jak tedy vysoko by mel byt panel?Hlava psal ze byse mohlo stat ze kytky kdyz je panel moc blizko tak dostanou "necrozu" Fotky nekterych listu mam v galerii...jednoduse zacly z prostredka chradnout,zloutnout a pak odumirat po prepnuti zpet na CFL zase zacli rust zdravy listy... |
|
|
GrowLight |
Původní příspěvek od asfalt
ahoj, jak si to měl vysoko?já teď mám 100w ledku v řízkárně a z půl metru mi pálila listy, musel jsem ji dát metr nad kytí.. |
No prave ze jsem dal na rady ze ledky muzes dat blizko asi 30cm a vubec jsem netusil ze to je ledkama nebo vyskou spis jsem to svadel na prehnojeni a moc sole ale asi to je prave tou vyskou... |
|
|
GrowLight |
ted tam mam automaty na CFL a ty se mi nechce kurv*t pristi kolo to zkusim dat hodne vysoko a uvidime jestli to bude k necemu dobry:)
Mrkni mi do galerie a ty zloutnouci listy je ten problem jenom jestli jsi mel podobny projev dik |
|
|
GrowLight |
Uvidime:)docela by me stvalo kdyby byl panel k nicemu za takovy prachy:) |
|
|
Darisss |
Zdravím pány growery :) Rozhodla jsem se taky zkusit ledky, ale potřebovala bych poradit. Chtěla bych je kombinovat se sodíkem. Myslíte že bych z této nabídky mohla nějaké led použít? http://search.eim.ebay.cz/?el=3&es=...play&en=50&ep=7 ... dost se mi tam líbí 5m led pásky. Myslíte že by mělo cenu je kupovat? Díky za cenné rady :) |
|
|
alesh |
Kombinace se sodíkem je velmi vhodná, ale ne bílé pásky. Ideálně se poohlídni po modrých okolo 450nm nebo bílých (cool white) okolo CCT 6000K. A taky doporučuju koupit kvalitní kusy a to víceméně vylučuje ebay (ale taky se tam dá sehnat). Cree XT-E, XM-L. Luxeon RebelES, Luexeon M. To jsou LEDky, který by tě měly zajímat, pokud to má být lepší než sodík samotný.
a. |
|
|
Hlava |
Jo kdyby ses podival jen o stranu zpatky tak je to tam , hledat , koukat první , jo....
Error 404
We are sorry, the page you requested cannot be found.
Click Here to go back to the Home Page
a druhej odkaz
Whoops, our bad...
The page you requested was not found, and we have a fine guess why.
If you typed the URL directly, please make sure the spelling is correct.
If you clicked on a link to get here, the link is outdated.
Nauč se internetem prosim , Hlava |
|
|
High |
Osobně si myslím že když výrobci LED systému Prodaj 3 světla tak jich zaplatěj deset.A ty Mazary zajisté kupujou z číny za hubičku a jen v česku na to dávaj ty nálepky mazar.
Vy ste si snad nevšimly že všechny LED lapmy jsou na chlup Stejný.Prvně to byly 1W pak 2w a ted dokonce 3w.Stejnak to leze ze stejne fabriky.
To je To samé jako externí disky.Každej si koupí 2TB disk na alze za několik tisíc přitom ho lze po 100ks objednat z čajny za 500kč/ks
Je to jen jedna velká šmela..Netvrdím že LED nemaj budoucnost ale Deset tisíc za tokovou M.R.D.K.U pod čím sotva člověk vypěstuje co pod 250w sodík.To je k smíchu. |
|
|
Hlava |
Jo o tom je o par stran zpatky , krom penez co do toho musis dat , tak jeste spoustu papirovani s tim cla , atd , je to stejny pro kazdeho, znamej co dela v AutoKelly tak mi rekl ze koupi kontainer dveri na nejaky auto a ten kontainer mu zaplatí 5prodanejch kusu , zbylejch 95ks je vydelek , no proc to neudelat taky ze jo , kazdej můzem delat co chceme tak zalozte nejaky AutoKelly nebo Alzu a treba to budeš mit za levno . :D:D
No proste to udelej kup sto LEDek za petikilo a tady si na to nalep High a prodavej to za tisic , určite ti urvou ruce a jeste vyděláš :D:D:D gudluck |
|
|
Darisss |
Zdravím, tak jsem se na led pásky vykašlala a uvažuju o led panelu (300W-500W). Mohli byste mi nějaký doporučit? Klidně ebay. Díky |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od Darisss
Zdravím, tak jsem se na led pásky vykašlala a uvažuju o led panelu (300W-500W). Mohli byste mi nějaký doporučit? Klidně ebay. Díky |
Tak to je těžké doporučení, když HPS obdobného příkonu dělá výnos jako LED stejného příkonu. Pokud máš problém s teplem, tak CFL LED nahradí za zlomek ceny. Se spolehlivostí je na tom nejlépe HPS a led nejhůř, tak si vyber. |
|
|
Darisss |
Původní příspěvek od Bárt
Tak to je těžké doporučení, když HPS obdobného příkonu dělá výnos jako LED stejného příkonu. Pokud máš problém s teplem, tak CFL LED nahradí za zlomek ceny. Se spolehlivostí je na tom nejlépe HPS a led nejhůř, tak si vyber. |
http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY nemůžu souhlasit.. |
|
|
Bárt |
Tak dej odkaz na reálný pěst a ne na reklamní video. :-) |
|
|
scars22 |
Zdravím, já teda LED vřele doporučuju, a třeba automat pod nima je téměř bez práce.
Přikládám foto Great White Shark, 200W Led. |
|
|
scars22 |
Zdravím, já teda LED vřele doporučuji, a třeba automat pod nimi je téměř kytka bez práce.
Přikládám foto Great White Shark, 200W Led. 63. den |
|
|
Bárt |
Původní příspěvek od scars22
Zdravím, já teda LED vřele doporučuji, a třeba automat pod nimi je téměř kytka bez práce.
Přikládám foto Great White Shark, 200W Led. 63. den |
Na jaké ploše a kolik kytek tam bylo? |
|
|
scars22 |
Mám jen jednoho Sharka pod 200W Led okolo Vdovky a pod druhou 200W Led mám noname ( slušná) a okolo opět Vdovky.
To celé svítí v místnosti 3m2. Ty vdovky jsou jen dřív přeplý a jsou to klony.
White Shark je přeplý v cca 40cm, a ten noname pod druhou 200W taky tak.
Vdovky jsem pak rozházel okolo jako zakořeněné řezy 14dní.
pozn. Úplně po okrajích je příjemně i salátu, rajčatům..... :-) |
|
|
sotolosot |
zdary...no ja zainvestoval a poridil sem SpectraboX PRO® 120W od MAZARu..a sem spokojenej..zatím to roste ..jen musim hlidat teplotu protože ta bestie vůbec netopi... ale jinak je to v cajku..a mam to v prostoru 3mX2,4mX3,2m .. a\ musim rict ze to fakt vysviti..navíc tam je booster kterej by melk udjne pridat naky procenta navíc do palic..tak jsem zvedavej.. |
|
|
alesh |
120W na prostor větší jak 7m^2 asi opravdu nebude to pravý... |
|
|
|
|