Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 
Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - Klikni zde pro originální téma
Sinuhet
Ten graf zobrazuje tri krivky. Kazdou pro jiny zpusob regulace. Kazda ta krivka zobrazuje zavislost proudu na napeti. Voltamperova charakteristika. Jak vydis z grafu, tak zhruba do 2,8V je odpor diody nekonecny. Pak se zacina snizovat a po prekonani toho kolena uz je vice mene staly. V oblasti kolena se meni vnitrni odpor v zavislosti na napeti.
CAESAR
pod tym grafom pise:
paralel LEDs supply current vs. voltage without serial resistor, with serial resistor 2.7 Ohm and transistor circuit

to znamena:
odber verzus napajanie bez serioveho odpor, so seriovym odporom 2.7 ohm a s tranzistorovou regulaciou,

inac myslim ze ten graf neni celkom v poriadku lebo vetsinov sa PN priechod LED diod zacina otvarat pri daleko nizsom napati ako je tych priblizne 2,8 V ako je znazornenich v tom grafe

ti hovorim zober merak a meraj a potom sa mi snaz tvrdit ze ked zmenim napatie ze sa nezmeni prud, a ak sa nezmeni tak ta budem volat velky a mudry ujo sinuhet ok?
Sinuhet
CASAR: Jsou tam tri krivky, pro tri ruzne regulace proudu. Ale to nas nezajima. Nas zajima libovlna ta krivka. Osa x a osa y proud a napeti. Kdyz zmenis napeti, tak se napriklad proud nezmeni pokud je to napeti nizssi nez je tech 2,8 nebo kolik. Ale jde o to, ze napriklad v oblasti toho kolena se meni proud ruzne. V jednom miste toho kolena ti podelenim napeti a proudu vyjde jiny odpor, nez v jinem miste toho kolena.
CAESAR
ano to mas pravdu to koleno znazornuje to ked sa dioda este len otvara, ked uz neni uplne zavreta a ani este uplne otvorena, ak myslis to koleno pri osi ynayornujucej napatie
kafevar
Jen pro upřesnění. Rozhodně jsem netvrdil, že odpor diody je konstantní. Proto jsem taky všude uváděl R(u), tedy odpor závislý na aktuálně přiloženém napětí. Ale je fakt, že v části VA charakteristiky, kde dioda svítí, v podstatě konstantní je.
To ale s tím, co jsem chtěl říct, zas až tolik nesouvisí. Leda, že by si někdo myslel, že diodou prochází stále stejný proud nezávisle na přiloženém napětí.Což by potom nebyla dioda, ale vlastně proudový zdroj. :)
Proudový zdroj je v podstatě napěťoví zdroj, který mění napětí podle odporu obvodu, ke kterému je připojen. Napětí je potom řízeno tak, aby šel ze zdroje stále stejný proud.
kafevar
citace:
Původní příspěvek od Maharsi
Jasné, že se zvýší napětí, ale přece do obvodu pustím takové, aby na diodě bylo přesně požadované. Nebo se to aspon dělá!!!

Pokud můžeš rovnou z říditelného zdroje do obvodu pustit takové napětí, aby na diodě bylo přesně to požadované, tak proč řešíš nějaký předřadný odpory.
Stále si nejsem jistej, jestli jsi pochopil, že nemůžeš normálníma prostředkama donutit diodu, aby si brala různý proud, pokud na ní bude konstantní napětí. Věř mi, že pokud nebudeš měnit VA charakteristiku diody, tedy R(u), tak to nejde. A VA charku diody součástkama kolem ní nezměníš. Leda, že bys ji zahříval, nebo něco podobného. A to bys asi zase změnil světelnou propustnost toho plasu, v kterym je zavřená.
Jediná možnost jak procpat diodou větší proud je pripojit na ní větší napětí.

Jen pro upřesnění. R(u) je derivace VA charakteristiky v bode [u,i].
DrZ
Az budete nekdo prechazet silnici, kouknete se poradne na semafor. Jsem teda bohuzel momentalne v zahranici, ale tady jsou cerveny svetla normalne z ledek.... Zapojeny, se stinitkem. Zadna xtra prace. Mohl byste se mi nekdo podivat, jak je to v Cechach? Urcite by se takovy svetlo dalo lehce a lacino sehnat, pokud ho teda nechcete rovnou ukrast. Na to nemam povahu.
DrZ
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl...2294768488&rd=1
DrZ
Pardon, chyba. Pri blizsim ohledani se mi to jevi, ze jsou ty ledky asi bily a maj jen cervenej filtr. Mozna by se daly nejak vymenit.
Deda Mraz
DrZ: jj, dneska už se všude montují do semaforů LED svítilny. Ono taky dávat dneska někde žárovku by byl výsměch technickému pokroku... ;)
Jinak já to nezkoumal, ale pokud používají bílé LED s barevnými krycími skly, tak to je výsměch technickému pokroku :D Né vážně, pokud jsou to vážně bílé ledky, tak je výrobce těch světel asi padlý na hlavu, protože monochromatické led (rudé, žluté i zelené) vyjdou vždy podstatně levněji než bílé.
Ovšem určitě bych se neshnáněl přímo po světlech ze semaforu. Bůhví, pro jaké napájení jsou určena (není sv. signalizace náhodou taky pod 400V jako pouliční osvětlení?) a v maloobchodě to člověk asi taky bude shánět dost těžko. Udělat si vlastní desku z kuprextitu není dneska už tech. ani fin. problém, horší to je s vrtáním děr a pájením :), ale od čeho máme dlouhé zimní večery, že? ;) :D
DrZ
Začínám si pokládat otázku, jestli je to s těma LEDkama zas tak dobrej nápad. Jsem škudlil od přírody a ušetřit min. 75% nákladů na elektřinu mě nadchlo. Poslední tejden jsem prohledával web a hledal výsledky pěstování tímto způsobem. Upřímě řečeno jsem našel jen JEDNU zmínku o tom, že se to někomu podařilo, a to na

http://www.uk420.com/boards/index.php?showtopic=18485

Nikde však nejsou fotky uzrálejch palic, gramáž, natožpak ge index. Dokonce i fotky lamp chyběj. Největší ge index pod ledkama jsem objevil 0,17, teda hluboko pod průměrem, zato však mnohem nákladnější.

Nekamenujte mě prosím, ale napadá mě analogie s lidma.

Je pravda, že šlověk potřebuje ke svěmu růstu hlavně cukry, tuky, bílkoviny a vitamíny. Ale živte člověka JENOM jogurtem, chlebem a citrónama ve správným poměru, a asi se mu to líbit nebude. (se posere) Proto bych považoval monochromatičnost LEDek spíš jako nevýhodu, pokud se nepoužívá jako "doplněk výživy". Netrapte rostliny, jsou to koneckonců taky jenom lidi.

Peace.
Milosx
Pokud jsi jeste neslysel o budoucnosti vyzivy lidstva tak ta se ubira v podstate k umele vyzive, nebot pocet obyvatel roste a obdelavane pudy ubyva, takze casem si misto kapra das 2 prasky obsahujici vsecky potrebne vitaminy a ziviny , bude to "zdrave", bude stacit malicka davka (u klasickeho jidla je spousta nestraveneho odpadu ) a jeste si budes moct vybrat prichut a vuni no proste hnus :)
Milosx
Jo jinak souhlas s tebou. Je tu spousta "blaznu" co svitej ledkama, kdyby radsi pouzili vhodnou zarivku s reflektorem a elektronickym predradnikem tak by uz konecne pochopily ze LEDky jsou k nicemu v soucasne dobe. Taky bych chtel videt z jakeho grafu fotosyntezy vychazeji, ze si ten omyl s LEDkama stale nechcou pripustit.
vlček
2 drz: jen tak pro informaci sodik je taky monochromatickej teda skoro asi 98% swetla je oranzowyho wlnowou delku si uz nepamatuju nawic sodik wyzari jen kolem 30% energi we swetle coz uznejte sami je dost bida
2 milosx: esi chces widet ten graf ze keryho tady hafo lidi wychazi tak se zkus mrknout na 1. prispewek mozna by nebylo na skodu aspon precist cely tema esi chces wymyslet neco nowyho a o zariwkach toho tady neni taky zrowna malo ale mozna me preswedci sketchuw indur teda esi z tpho oprawdu nakonec newylezou jen ridky palice jak tady ledas gdo twrdi osobne mu fandim
mear vlček
Milosx
vlček: bohužel nevidím, je tam jen spektrum výbojky nikoliv akční spektrum fotosyntézy rostliny. Jinak zkousim LEDky aby se nereklo a rostliny pod tim rostou , ale jsou "znechuceny" (spatne zabarveny, mirne deformovany listy ) - zkusim par ledek pridat
vlček
2 milosx: 2. graf od zwrchu
jo wyzkousej ty ledky kazdej dalsi pokus je dobrej zkus datnaky wic info a docela me zajima jak dopadne maharsi
Milosx
vlček:to je spektrum červené LED diody
vlček
tak sorac neco sem ale prece nasel tak treba tady nebo mozna toto snad ti to pomuze widel sem este dalsi ale nemuzu je najit on se kazdej trochu lisi wsak wis nic neni 100 procentni
Milosx
jo ten prvni odkaz to je ono ten horni obrazek to ostatni jsou jen absorpcni spektra jednotlivych pigmentu (nejsou tam zahrnuty vsechny pigmenty) - a tyto obrazky jsou nam k nicemu. Podle 1. obrazku teda vidite ze i pri nejhorsi vlnove delce osvetleni (v ramci viditelneho svetla) je ucinnost 30% oproti maximu u zelene barvy. Takze tu je pekne demonstrovano ze fotosynteza opravdu funguje i pri zelene barve. Takze uz snad naposledy... proc pouzivat LED kdyz tam muzu dat zarivku, vybojku, ktera je nekolikanasobne ucinnejsi nez LEDka ve vztahu premeny el. nergie na svetelny tok?
Pan_Mlha
kafevar:má pravdu chlapec, stačí na LEDku pustit takové napětí aby bežela na "svém proudu" a abych to zjednodušil, v podstatě budete mit ty odpory už ve zdroji :-) a nebude jich tolik, řeší se to tranzistory nebo integrovanými odvody např. MA78xx nebo MH723 a jejich ekvivalenty, v kombinaci s výkonovým tranzistorem se zátěžový proud dá zvýšit. Dnes je nabídka součástek mnohem širší. Stavebnice zdrojů se taky seženou..

no a nakonec: Kde to vázne?
temirkanov
MAHARSI-ho stranka s danym americkym patentom. Funkcna.

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-...AND+microsecond

to MAHARSI: Ak tento patent skutocne funguje, tak sa da realizovat aj
jednoduchsie, t.j. LED nebudu vobec blikat a bude ich stacit cca. 250 ks
na plochu 2m2. Nie je potrebny spinaci obvod. Koncepciu navrhu, aj nejake
tie vypocty uz mam hotove. Ked to dokoncim, tak navrh LED systemu zverejnim. Kupovat tisice LED je zbytocne...
;)
Abandonn
Cus Maharsi,nápad je to fakt povedenej.Problém vidim akorát v pořizovacích nákladech a v tom že ty diody budou mit dohromady odber 200 A.
Ale jsem zvědav jak to bude pokračovat.
fernetman
to temirkanov: Tak to by me zajimalo, jak z cca 250 ks ledek. Kdyz vezmu v potaz tech tvych 2 metry ctverecni, tak pak jedna led musi pokryt pochu 9x9 cm, to podle tebe bude stacit na malou matkarnu tak 5 ledek ??? A proc pises ze led nebudou vubec blikat, kdyz podle toho patentu muzeme, prave vyuzit blikani, protoze se s tim da usetrit zpoustu elektriny a vysledek (rust) kytky bude stejny.

to. Abandonn: 200A je dost, ale klidne muzes pouzit vice zdroju a rekneme 20A uz neni takovy problem spinat.

vim ze ste psali "to maharsi", ale nedalo mi se zeptat ci odpovedet, kolega snad promine :-)
temirkanov
to fernetman: fernetman, fernetman... Ty asi nie si zrovna technicky typ.
Nieco Ti nacrtnem pre Tvoju predstavu a tym Ti vlastne prezradim princip.
Este predtym musim podotknut, ze MAHARSI-ho si velmi cenim,
pretoze k problemom pristupuje novatorsky a on objavil dany
patent, a ak ten patent funguje, tak posunie INDOOR o celu generaciu.

Princip fungovania MAHARSI-ho systemu je: Mame 1m2 t.j. cca. 100 000 lm (som absolutny zaciatocnik resp. ani to nie, takze vsetko co viem, mam z vasej stranky a z nej cerpam -myslim tym vsetko co suvisi s pestovanim).
Podla patentu sa rastlinky osvietia v cykle 3/240 000 mikrosekund a
rastlinky su primerane nadrzane. Neviem ci si si to vsimol, ale danu
jednotku casu svietim a potom... 80 000 jednotiek casu nesvietim, cize cakam. A to je zverske mrhanie casu, co nikto nechce (cas su peniaze, resp. matros). To je prva nevyhoda. Druha nevyhoda je ovela horsia.
Aby som osvetlil pocas 3 mikrosekund 1m2, potrebujem obrovske mnozstvo LED. To su sialene investicne naklady.
Cely trik je v tom, ze cely system postavis na hlavu.
Prosim Ta, povedz mi kde je napisane, ze vsetky rastlinky musia byt
naraz osvetlene? Co tak ich osvetlit postupne? Jednou vetou:
Vezmes malu lampu (cca. 250 LED), ktorej osvetlenie E(lx) je
100 000 lx (t.j. 100 000 lm/m2=10 000lm/0.1m2) a prebehnes nad
kazdou rastlinkou tak, aby bola raz za 240 000 mikrosekund
osvetlena na 3 (alebo aj viac ) mikrosekund.
V danom okamihu (cca. 3 mikrosekundy) mozes naraz osvetlovat
minimalnu plochu (0.1m2) a na to potrebujes par stoviek LED.
Hravo postupne osvetlis 1m2 lampou (250 LED), tak aby kazdy
usek bol osvetleny raz za 240 000 mikrosekund=0.24 s. Samozrejme,
ze vsetko sa cyklicky opakuje. V skutocnosti, takto mozno teoreticky
osvetlovat neobmedzenu plochu za lacny peniaz. Kedze uz riesim
konkretne (prakticke) riesenie, tak obmedzenie existuje. Ale o tom neskor.
Este jednu drobnost. Tento LED system nie je vhodny do skrine a pod. Chce to vlastnu miestnost.
Tak co fernetman, moze byt? A prosim Ta nevykaj mi.
Grower.cz som objavil nahodou a zaujal ma. Prezeral som si prispevky
do forumu a hlavne INDOOR ma sokoval svojou sialenou energetickou
narocnostou (neefektivnostou). Mne sa zda, ze v LED je buducnost.
A odkaz MAHARSI-mu. Hladaj dalsie patenty.
hexamin
a sekerovu polievku poznate
fernetman
to Pan Termirkanov: Za tykani se omlouvam, ale je to tu celkem zvykem. Z toho co jste napsal sem pochopil akorat jedno a to, ze se panel s LED bude pohybovat nad kytkama zavratnou rychlosti. Ale kdyz Ledky nebudou blikat, tak nemuzete zvysit proud a tudis i mnozstvi vyzarenych fotonu, tak nevim, jak z 250 ledek vymycknete tolik lumenu, jak jste uvadel (10 000lm/0.1m2) ???

Ja si Maharsiho taky velice cenim a mimochodem, myslim, ze jsem technicky typ, muzu to dolozit tim, ze mam elektro-technicke vzdelani, tudis k elektronice mam velmi blizko a vim o ni celkem dost.
Janxu
OT stejne ho nejakej moderator smazne.
nechapu, VY tady kazdymu tykate, a po nem nechcete (hadam ze to byl teda preklep, napsal ste "nevykaj mi") aby vam tykal????
peace

nechci delat dalsi prispevky, aby meli potom moderatori jednodusi mazani, tak to napisu sem.

fajn, ted uz to nechapu vuubec, to sem tak zmastenej??? ano, vykani je u nas to samy co na slovensku a tykani taky, napsal si to spravne.
peace
edit 17:46

no, mozna to bude tady: "vim ze ste psali "to maharsi", ale nedalo mi se zeptat ci odpovedet, kolega snad promine :-)" je tam to STE psali....... no a on to pochopil tak ze to bylo na nej a psal mu at mu nevyka. takze sem ze sebe zase udelal debila.
peace
edit 17:48

CAESAR
tak z toho som debil
v prispevku 61 fernetman tyka temirkanovovi
v prispevku 62 temirkanov pise fernetmanovi aby mu nevykal(cize aby mu tykal)kedy mu vykal?
v prispevku 64 sa fernetman ospravedlnuje za tykanie a zacina temirkanovovi vykat. preco ked mu pise aby mu nevykal?

jedine ze by tu bola jazykova bariera a v cechach je vykanie daco ine ako na slovensku.

u nas je to asi takto:
TYKANIE:
ked oslovujem druhu osobu jednotneho cisla, druhou osobou jednotneho cisla, cize napr.: ty si
(jedneho cloveka oslovujes ako jednotlivca)
VYKANIE:
ked oslovujem druhu osobu jednotneho cisla druhou osobou mnozneho cisla, cize napr.: vy ste
(jedneho cloveka oslovujes ako skupinu ludi)

dufam ze som to dobre napisal
fernetman
Tak to je sfijak :-D, je to tak jak pise Janxu v poslednim editu, ale jako perla je k tomu, ze moje nepozornost zpusobena nejspis nejakou latkou :-D ,ze sem zacal vykat, uz jenom pro tu legraci, nejak sem nepremyslel, co je vykani a tykati a kdyz sem predtim tykal tak sem prepnul na vykani i kdyz temirkanov to myslel zase naopak, tak z toho fakt neusnu :-D

ale dost OFFTOPIC´s jedeme dal......
temirkanov
Pani, prepacte mi ten omyl s tykanim a vykanim. Vcera som si "trochu
naliaty" sadol za comp a vo fernetmanovom prispevku som videl nieco, co
tam dnes nevidim... pretoze to tam ani nieje. Ja som tam niekde videl
vykanie zo strany fernetmana co sa mi zdalo dost udivujuce a preto som
mu napisal, aby mi nevykal, ale tykal. Je to moja chyba a PARDON za ten
zmatok. Niektori to pochopili opacne a myslia si, ze som vyzadoval od
fernetmana vykanie. To je ABSURDNE!!! Vsak ja som len obycajny
clovek z davu... Dufam, ze je to uz kazdemu jasne.
A prepac fernetman.
CAESAR
v pohode, aspon som mal nad cim dumat
Flooster
zdá se mi to drahe
temirkanov
Zaujimava stranka:

http://www.sunmastergrowlamps.com/S...tandPlants.html
d.trucker
myslim ze to proc to zde vsichni rozebiraji ,je delsi zivotnost led diod, pri spravnem zapojeni a hlavne spotreba el.energie.bylo by preci dobry spotreba el. za 500kc na sklizen na misto 4500kc,
DrZ
No to jo, jednina nevyhoda je, ze to evidentne nefunguje.
tiki
Ahoj vsetci, LED je dobry napad. Sam som nad tym uvazoval uz davnejsie, ale neboli vhodne LED. Dnesne vysokosvietive su asi dobre. Chcem zmenit aspon ciastocne neon. trubice za LED (hlavne kvoli spotrebe el., teplote, velkosti, napatiu...., takze nevidim ani jedno proti). Hladal som aj tu info, ale nie je mi jasne zapojenie. Viem, ez to tusim musi ist cez odpor, ale neviem jeho hodnoty, pripojenie na pol diody atd. Ked chcem napr. zapojit 20 ks....seria, paralel (?), odpory, zdroj.....(bodla by mala schemicka). Kedysi davno som si robil "cirkus" do "hifi" veze, ale ako som to zapojil uz ani srnka netusi :)
Vdaka za kazdu odpoved, chcem sa cim skor do toho pustit.
peck
Fakt hustej nápad,jdu do toho taky.Ještě napíšu
temirkanov
Caute priatelia. Nechce sa mi vypisovat podrobnosti... Maharsiho system
"blikania LED", je mozne uskutocnit aj prostrednictvom HPS.

Rastlinky umiestnite do kruhovej formacie okolo "zariadenia".
Zariadenie ma uprostred osi rotacie 400W alebo menej vykonnu
vybojku s tienidlom umiestnenym podla zvislej osi. Tienidlo okolo vybojky (vertikalnej osi) rotuje podla Vas zvolenych otacok (3/240000micro_s). Okrem tienidla, rotuje okolo osi aj zrkadlo, ktore odraza svetlo s tienidla na rastlinky. Tienidlo vybojky je "sprazene" so zrkadlom. V danom okamihu, vybojka prostrednictvom tienidla a zrkadla ozaruju malu plochu (0,1m2) vysokym svetelnym tokom (max. 100 000lm pri 400W). Tienidlo spolu so zrkadlom pocas jednej otacky vykonaju 360°. Jedna otacka trva 240ms. Takto mozte oziarit pocas 360° cca. 2m2, alebo aj viac...
Vybojka je staticka (nehybe sa)

Ak to niekomu, nieje jasny princip zariadenia, nech napise, a ja mu namodelujem 3D obrazok. (uz sa stalo)

Princip v "kostce". Naco manipulovat elektronicky s osvetlenim, ak
je to mozne fyzicky, prostrednictvom zrkadiel...

Ak by nejaka dobra dusa chcela tuto hracku realizovat, tak by som jej
doporucil rameno s reflexnou plochou vyrobit z plastu.

Prosim, toto cele berte len ako navrh.
Na znizenie otacok s rovnakym efektom osvetlenia mozete pouzit aj dve ramena plus upravene tienidlo.

A este jednu drobnost. Ak mate tu moznost, pouzivajte 3D modelovanie na "zhmotnenie" vasich predstav. Nic to nestoji a
fantaziu si mozte pustit na "spacir".:crazy:
dr meduza
cau hele takej napad (mozna je to kravina)
co nekde skusit sehnat zarivky (barevny) se spravnejma vlnovejma dylkama
cenove by to melo vyjit levnejc nez ty diody a spotreba by mela bejt taky v pohode
ale nevim jestli se to da v tydle dire sveta sehnat
temirkanov
Vylepsena verzia zariadenia na prerusovane osvetlovanie bez pouzitia LED.
Okrem tienidla okolo vybojky su vsetky casti zariadenia staticke. Rotuje len "aerodynamicky" upravene tienidlo. Vykon motora, ktory pohana tienidlo je minimalny. Postacuje cca. 15W. Zavisi od hmotnosti tienidla a od kvality zhotovenia rotacnej vazby (doporucujem valive loziska). Caute.
STAXSOS
skoušel sem to se 100 červenyma ledkama 4cd.

rostlo to a kdyby to nenapadli svilušky tak by s toho možna něco bylo prostor byl 50x50x50 cm byly tam dvě kitky stěny polepeny odrazivou folii

nu bejt těch led 500 tak by to bylo na pěknou velkou skřiň a myslim že by to bylodostačujici těch mojich 100 led svitilo tak že ty listy byly skoro černy
Youngfarmer
Nevite nekdo kde sehnat ledky na internetu za nizkou cenu
STAXSOS
Youngfarmer : to je komplikovany v českych e-schopech sou ty ceny kolem 5,- za kus pokut jich obědnaš vic jak 100Ks jinak kolem 7,- coš je fakt hodně
http://www.ezk.cz/led_diody_kulate.htm nevim ale levnějši sem nenašel, taky uš tu bylo cosi o nakupovani ze zahraniči ale tam nevim jak to chodi
STAXSOS
Pokut sem to dobře spočital tak 100 DIOD ma přikon cca 5 Watu, pro těch 500 by potom vychazelo 25 vatu a pod tim uš by se dalo určitě pěstovat dobry modely.

No jinak diody byly červeny 660nm 4500mcd a 30 stupňu vyzařovaci uhel.
STAXSOS
Maš i diody co žerou 3Waty sou to nejvykonnějši Luxeony maji svitivost myslim kolem 25 Lumenu ale bohužel se nevyrabi v těch spravnych spektrech :-((

No sodik pokut sem to dobře pochopil chce to novou lampu na každou novou sezonu, no a to ještě ta elektrika.

Taky bych rad viděl nějakou pěstirnu ale na to nejsou penize vrazit do toho najednou 5 000,- to by mi pěkně nakouslo rozpočet
STAXSOS
Pokut se nepletu životnost diody je 100 000hodin, pokut se nepletu bere se to do doby kdy intenzita světla diody klesne na 70% tedy aspoň myslim.A co se tyče spektra to je o diod dane složrnim materiaalu takže to se neměni.
švícko
myslím, že to kravina opravdu je, jelikož vlnoví délky asi na zářivkách napsaný nejsou a taky se docela špatně měří.
Deda Mraz
dr meduza: je to mylná úvaha a to z následujícího důvodu:
světlo zářivky má (víceméně) spojité spektrum, kdežto světlo LED je monochromatické (má jen jednu vlnovou délku), což, chtělo by se říci, světlo těch barevných zářivek taky. Ale je nutné si uvědomit, že monochromatičnost u těch "barevných" zářivek je dosažena prostým vyfiltrováním původně bílého světla na žádanou barvu. Z toho vyplývá, že zářivka s naneseným barevným filtrem propustí méně světla než stejná zářivka s bezbarvým sklem. Nemusím tedy asi dodávat, že barevné zářivky jsou ještě horší varianta než obyčejné zářivky...
Spotřeba by možná byla subjektivně "v pohodě", ale nikdy z toho nedostaneš ani zdaleka tolik světla, co z LED diod o stejném příkonu. A právě ta vysoká efektivita LEDek je esenciální pro myšlenku použití v indoor pěstování - nízká spotřeba a dlouhá životnost kompenzují vyšší pořizovací náklady.
Nicméně tato myšlenka pro mně stále ještě zůstává spíše v teoretické rovině, protože jsem dosud na trhu neobjevil vhodnou LED, která by měla přijatelnou cenu i parametry.
dr meduza
co sem tak koukal na diody (jako nahrady zarovek) tak v nemecku se daj koupit tak za polovinu i min (netusim proc je todle tak zkurvena zeme ze je tu vsechno drazsi nez ve vsech okolnich zemich)

a co zarivky(neony a podobny nezhaveny trubice) s lumonoforem kterej nevydava bily svetlo ale primo uz to barevny
švícko
no ono to bílé světlo je složené z celého spektra od infra červeného(tepelné záření) až po ultra fialové (horské slunce), a v podstatě neony jsou též filtrovány. Je u nich odrušeno většina červeného spektra, čili tepla, to rostlina potřebuje taky i když je saama schopna vytvořit dostatek energie fotosintézou.Ale stejně si myslím, že pro naše účeli to nebude to pravé, ale v potstatě by to šlo zkombinovat (teoreticky), každopádně musíme simulovat roční období a samotnou přírodu, kde se vyskytoje právě celé spektrum, i když úplně celé jak víme není potřeba. Rostlina je něco jak rozmazlená mařka.
Doofy
Docela mě zaujali LEDky.A asi v nejbližší době taky do toho pujdu až dodělám skříň(mám v plánu 500 + zářivky),mno ale jsem brouzdal na overgrow a našel jsem tam docela hustý odkazy --- http://www.hortiled.ff.vu.lt/high%20power%20leds.pdf ---Tady je aplikace + vln.délky a grafy je to v PDF...ale určo když to uvidíte tak vám to dojde .) A tady je ta LEDka červená s parametry --- http://www.epitex.com/Catalog_PDF/0.../L660-66-60.PDF
---.Tak co vy na to??
skousel nekdo prisvecovat ledkama pri sviceni sodikem???
Melo by to vest k optimalizaci spektra a zvysit vynos ne??
treba skusit na kazdou za 4 bocnich sten pridelat panel s urcitym pomerem cervenych, modrych a uv diod cimz by se doplnily casti spektra kterymi sodik az tak neoplyva.......

otazka zni jaky pomer myslite ze je nejlepsi? ;)
FrenkyB
Hele lidi (groweri) asi sem uplnej debil ale nikde sem nenasel pomer mezi modrejma a cervenejma LEDkama a jak je to s tema UVckovejma LEDkama, tak jestli by ste mi ho mohli napsat. dik. Pestu zdar.
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od FrenkyB
Hele lidi (groweri) asi sem uplnej debil ale nikde sem nenasel pomer mezi modrejma a cervenejma LEDkama a jak je to s tema UVckovejma LEDkama, tak jestli by ste mi ho mohli napsat. dik. Pestu zdar.

No,čo som pozeral originál LED lampy,tak na dve štvorcové stopy(60x30cm) predávajú reflektory 2xčervené po 180ks diód a 1xmodrý 60-80ks diód.Takže na nejakých 360ks červených okolo 70ks modrých.Niekde som aj čítal,že stačí aj 1:20 (m:č)
citace:
Původní příspěvek od happycitrus
Zdar. sorry, ale potrebuju poradit kde sehnat trafo a zakolik tak prumerne. dik

A proti ledkam nic nemam,. Zni to docela zajimave a je to hlavne neco novyho.

at se dari

http://www.gme.cz/
http://www.ges.cz/
nebo vietcong-trznice
BeBe
Mám otázku, ktorá s LED je lepšia:
led 5mm červená 624nm 6000mcd 40° 2,1V AlGaInP čirá
ALEBO
led 5mm červená 624nm 4000mcd 60° 2,1V AlGaInP čirá
ALEBO
led 5mm červená 635nm 3500mcd 20° 2,1V AlGaInP
ALEBO
led 5mm červená 635nm 5000mcd 10° 2,1V AlGaInP čirá
snark
ta první
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od BeBe
Mám otázku, ktorá s LED je lepšia:
led 5mm červená 624nm 6000mcd 40° 2,1V AlGaInP čirá
ALEBO
led 5mm červená 624nm 4000mcd 60° 2,1V AlGaInP čirá
ALEBO
led 5mm červená 635nm 3500mcd 20° 2,1V AlGaInP
ALEBO
led 5mm červená 635nm 5000mcd 10° 2,1V AlGaInP čirá

Ja by som radšej pozeral po 660nm Led diódach.Poprípade ich aspoň miešať.A môj tip z tých,čo si vypísal,skôr tá posledná,aspoň sa približuje spektrom k tomu, čo rastlina potrebuje hlavne k fotosyntéze.Fungovať by to mohlo aj tak,ale všade sa píše 660 nm,tak mám tendenciu tomu veriť.A keď už kupovať a robiť nejaké Led panely,tak z toho najlepšieho.A 660nm som myslím našiel len 4000mcd,ale niekto spomínal,že videl aj 10000mcd(pozor na uhly,čo som si všimol,tak napr.diódy s uhlom 90°,alebo 120°,budú mať úplne iné hodnoty v mcd,ako napr 15°,30°)
CINA
ifr: .... si docela bohac, vid :)))
expiry_date1
ifr,tak to je super!Som na to fakt dosť zvedavý.Kde si zohnal diódy s takými dobrými parametrami?A ešte,aký majú uhol?
Ináč,som zvedavý na aký zdroj to napojíš,lebo keď majú spotrebu tak v priemere 20mA,tak na 1A zdroj napojíš tak 50ks.To budeš potrebovať nejakých 27A a to je hodne.No,v každom prípade som zvedavý a dúfam,že o tom založíš nejaký podrobný thread.Prajem veľa trpezlivosti so skladaním.
expiry_date1
Môže byť,máš to fakt dobre vymyslené.Tie Led lampy z toho linku odporúčajú na 1 štvorcovú stopu 2x red(2x180led diód) a 1x blue(cca 70ks led diód.Takže to Tvoje by mohlo osvetliť tak okolo 3 štv.stopy.
Ja do toho chcem ísť tiež,ale furt mi chýbajú peniaze.:(
hmm tak me napada, jakej by mel prikon LED panel (cervene s modrymi) ekvivalentni 70W sodikove vybojce?
expiry_date1
trosca,ťažko povedať,ešte som nevidel nikde,že by niekto pod LED vypestoval niečo,aby sa to dalo porovnať so 70W sodíkom,ale podľa toho príspevku č.196 to vychádza tak odhadom do 10-15W.
ted jde o to, jestli to nikdo nezkousel kvuli tomu, ze je to slaby, nebo kvuli tomu ze je to nerealizovatelny..
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od trosca
ted jde o to, jestli to nikdo nezkousel kvuli tomu, ze je to slaby, nebo kvuli tomu ze je to nerealizovatelny..

No,niekto to už skúšal,ale nejaké výsledky som nenašiel.Myslím,že je to silne realizovateľné,ale keď si zrátaš náklady,za ktoré ešte nemáš istý výnos,tak si skoro každý kúpi sodík,ktorý je vyskúšaný a má akú takú istotu.Ja osobne by som išiel aspoň do 400ks červených a nejakých 60ks modrých a plochu tak 30x30 cm,max 4 kvetinky.Ale cenovo by to vyslo drahsie ako hocijaký sodík,aj keď by si ušetril na vetrákoch,netreba to chladiť:)
Výhody(podľa mňa)
nízka spotreba
netreba výkonné ventilátory,takže tichšia skrinka
vysoká životnosť diód
ifr: mohl by si sem dat odkaz primo na ty LED diody, ktere sis objednal?
nejak to tam nemuzu najit..
tak to sem si samozrejme opravil :) ale ja bych chtel odkaz primo na stranku s temi ledkami
priklad: http://www.led1.de/shop/product_inf...products_id=135
expiry_date1
jedná sa o to,že tie 660nm tam nemôžeme nájsť.
expiry_date1
neda sa to stornovat?Lebo tisícka diód,ktoré nie sú až tak ideálne...
Hneď sa mi to zdalo divné,lebo 660nm s takou svietivosťou som ešte nevidel.
expiry_date1
Jasné,že to pôjde,ale ideálne sú 660nm,podľa všetkého.680nm som ani nevidel.Hlavne keď ich budeš mať toľko:)A nerozmýšľal si aj o pár UV na kvet?
expiry_date1
Nevidel,hoď sem link.A miesto tej ortuťovky,myslím,že lepšie by bolo-sodík,apoň 100W,alebo úsporky warmwhite(5x25W-8000lumenov).
expiry_date1
Aha,tak to som nevedel,asi som si to pomylil s nejakou metlou:)
dr meduza
a co tam pak pridat naky UV zarivky ?
koukam ze PCTuningar se nezapre... a co tou UV zarivkou myslis?
dr meduza
citace:
koukam ze PCTuningar se nezapre... a co tou UV zarivkou myslis?

njn :rolleyes:
no co treba ty do kompu
nebo treba ty co se pouzivaj k osvicovani plosnaku, ty se zapojujou jako klasicky zarivky takze by nebyl problem
dr meduza: nevim no.. ja na osvicovani PCB pouzivam Horske slunicko
PCB je deska tistenych spoju
dr meduza
citace:
dr meduza: nevim no.. ja na osvicovani PCB pouzivam Horske slunicko

v tom horskym slunicku je vlastne co za vybojku?
jo, to prave nevim..
dr meduza
no ale mozna by se to taky dalo pouzit
UVcko to bude produkovat v obrovskym mnozstvi a naky to svetlo z modry casti spektra taky
jako svitit na kytky horskym slunickem?
dr meduza
no jako prisvicovat tik k tem diodam
//edit: a nebo co UV diody?
no imho kdyz uz bych daval LED, tak bych se snazil udelat vsechno LED, maximalne tam dat nejake zarivky, ale MH a NA vybojkam bych se branil
a proc vlastne UV?
dr meduza
citace:
Původní příspěvek od ifr
-co takhle obranný systém a produkce pryskyřice?že by? :)

Takze vic UV by melo bejt vic pryskyrice ne ?
expiry_date1
To hej,ale primerane,lebo všetkého moc škodí:)
Pustiť tam horské slnko,možno na pár minút,určite nie celý čas svietenia!
citace:
Původní příspěvek od dr meduza

Takze vic UV by melo bejt vic pryskyrice ne ?

to je dost spekulativni, imho UV o neco produkci (pryskyrice->THC) zvysi, ale nejde to do nekonecna
ted bysme se hlavne meli soustredit na rust (=fotosyntezu)
no tak bezva :) konecne se posuneme trochu dal
kusher
Hele a nešlo by to namísto LEDkama vyřešit nějakou barevnou průhlednou fólií, umístěnou pod zářivkama???
tim prichazis o velke mnozsvi vykonu zarivek, protoze barevna folie je vlastne takova svetelna propust.. projde jenom svetlo o urcite vlnove delce a zbytek je ztaceny
snark
takhle arogantně odmítat takovej novátorskej nápad - fólie pod zářivkama - na světelnej výkon to vyjde stopro levnějc než LED diody :D:D:D a level průkopnictví slepých uliček je skoro stejný
btw. hodně štěstí při pájení a montáži
až budu mít fakt ranec prachů a hromadu nasyslenýho modelu tak si do LED diod pudu taky - laditelný světlo podle spektra - žádný tepelný emise - výkon srovnatelnej se šestikilem - nepotřeba předřadníků atd atd - těch pár tisíc euro co to bude stát čert vem :D:D:D úplně mam ten luxusní panel před očima - škoda že sem ještě nepostoupil do tý úrovně abych si to moh dovolit
kusher
A co třeba pomalovat úsporky červeným liháčem?? Asi je to kýčovina, ale napadlo mě to......:D
expiry_date1
Farbou nezmeníš vlnovú dĺžku svetla:)
kusher
A co toto: www.hydroponic.cz a tam se mrkněte do ceníku na zářivky nurturelite. Příjde mi to úsporenější, vzhledem k tomu, že nemusíte nic pájet a navíc objednáváte z čech.

btw: a co taky třeba koupit klasickou zářivku s modrým spektrem na růst a červeným na květ??? Vyjdou na pár kaček.....
kusher: pocuj naco otravujes ? bud si robis srandu alebo si lol... este k tomu ucite niekto pouzije modre spektrum na kvet a cervene na rast ... mno je to presne naopak

!!!a ako povedal ifr tu sa riesia vyhradne vysokosvietive LED ktore produkuju monochromaticke svetlo skus precitat cely tento thread a potom sem davat taketo otazky ...

K TEME: ja svietom 100 ks cervenych led a 10 ks modrych na odrezky a zatial 8 z 12 zakorenilo 4 zlikvidovala plesen [nedostatocne vetranie] tazke urcite to ma nieco doseba :D ako vsetci zastanci LED vedia ...

joeart
kusher
...pardon panové, přiznávám že jsem to nepročetl celé a myslel jsem že se zabýváte tím, jak docílit barevného spektra pod úsporkama. Právem se omlouvám že zabírám kilobyty na serveru a budu ode dneška držet za trest půst po dobu 14ti dní!!!!! :smoker:
zni to logicky, ale jde to tak trochu proti LED diodam, ktere maji maly rozsah vlnovych delek vydavaneho svetla, samozrejme ze nejlepsi by byla komplexni studie, ktera by dokazala, ktere vlnove delky jsou nejdulezitejsi pro spravny rust (to uz mame) a pro velkou tvorbu THC
yurash
co se tyka Mmnozstvi THC rozhodne dela kyti dobre UV, aspon mnozstvi plyskyrice by tomu nasvedcovalo..
a to jsou jake vlnove delky?
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od yavar
k tematu - nekde tu byl odkaz na vyzkum v pdfku a z toho vyzkumu univerzity ve vilniusu vyplivalo ze i maly rozdili v slozeni spektra - kombinovali 640 660 (cerveny) 455 (modry) a 735 (tzf far red-esli se nepletu) - v radu 5 % mel celkem velky vliv na vysledny rust a obsah ruznych latek v kytkas..v tomhle pripade to testovali na redkvicce a jeste nejaky dalsi zelenine. dokonce to melo i vliv na jiny tvar plodu. ... co si o tom myslite, nahoda, blbost nebo??

No,o tom tvare plodov by som dosť pochyboval.Ostatné,môže byť.Akurát,že na pestovanie rastlín sa predávajú originál LED panely a tie sú zložené len z červených a modrých diód(vlnovú dĺžku neudávajú:)) a to cca 360 červených a cca 70 modrých na plochu jednej štvorcovej stopy.Ale ťažko povedať,či všetky tie červené diódy sú rovnaké.735 je už tuším infrared,ak sa nemýlim a keď toho majú veľa,tak sa moc ťahajú,lebo si myslia,že sú tienené vyššími rastlinami,keď sa im dostáva veľa tepla a málo svetla.
A to UV by ma tiež celkom zaujímalo,lebo predávajú trubice do terárií s nejakým UV žiarením a bude to asi celkom vyrovnané a neškodné,keď sa s tým dá svietiť v terárkach.Možno by nebolo od veci mať aspoň jednu takúto trubicu a svietiť ňou vo fáze kvitnutia,samozrejme aj s inou lampou:)

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma