Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - Klikni zde pro originální téma |
snuk1 |
citace: |
Původní příspěvek od MK72
Dokktore tak jak jsi to namaloval tak ta prostřední modrá LED nedosvítí do krajů ani to mezilehlýho prostoru, tam dosvítí jenom ta čevená, hranice kde je to OK to bude někde na spodku tvého obrázku. O tom jsem ale už psal, ty nedáváš pozor :) :) MK |
No já si myslím, že by to mohlo být jak píše dokktor... protože ty sám okem nevidíš jak ta modrá svítí... navíc ty modrý mají jinou čočku jako ty červený myslím, takže jsou víc co se týče do plochy...
Měj se |
|
|
dokktor |
Dokktore tak jak jsi to namaloval tak ta prostřední modrá LED nedosvítí do krajů ani to mezilehlýho prostoru, tam dosvítí jenom ta čevená, hranice kde je to OK to bude někde na spodku tvého obrázku. O tom jsem ale už psal, ty nedáváš pozor :) :) MK |
to ti v tom případě modrá z jedné hrany panelu, nedosvítí na druhou stranu .... možná proto je ten panel navržený tak, aby od určité výšky bylo světlo rovnoměrně rozložené po celé garantované ploše ;) nebo u sebe pozoruješ modré VS červené fleky na osvicované ploše? |
|
|
MK72 |
Kdepak to je celé červené bo ty červené převažují, to bych je musel zakrýt, ale z logiky věci je potřeba aby se dotýkal ten 60° rozptyl braný spíš od středu než od krajů.
Mě je to jedno, mě se to prolíná já to nemám podle tvého nákresu, ono to ani nejde, protože ono to neosvěcuje do čtverce ale do kruhu. tj prolínat se musí.
MK |
|
|
fananek7 |
Hoši vy jste šílení,vždyť z vás budou za chvíli inženýři :D |
|
|
MK72 |
Pravdu máš fanánku, nějak jsme to přeteoretizovali :) |
|
|
fananek7 |
A ne náhodou nepřeteroristovali :D
A není teřba levnější a lešpí ůsporka na růst a květ? |
|
|
one.love |
new cz LED lights
Hezký den,
omlouvám se, ale Vaše dotazy jsou natolik specifické, že to je odpověď na pár stránek a já nyní zařizuji obchod s tímto osvětlením, který najdete fyzicky v Žatci a na Internetu nás najdete pod názvem "Chráněná dílna MAJÁK Žatec", pod záštitou HANDICAP Žatec o.s. - otvíráme tak pracovní příležitosti pro zdravotně postižené (jako jsme my), nejen aby jsme vyplnili díru pracovních příležitostí pro ty z nás, kterým život nadělil do vínku výrazné znevýhodnění na trhu práce, ale též díky tomu bude možné využít náhradní daňové plnění, což může ušetřit dost peněz pro fy. jen nákupem našich produktů u nás. Prosím vyčkejte, nyní nevim kam dřív skočit a už v listopadu začínáme. Pak nás najdete na Internetu, kde též budou Vaše otázky zodpovězeny detailně a rovnou už budem přijímat závazné objednávky (s nutností zaplatit předem 2/3 ceny zboží) a najdete tam nejen to nejmodernější, co výzkum osvětlení LED diodami v in-door growingu přinesl (5 generaci), ale to nejmodernější jako jsou zdroje s 2W diodami, které dávají až 27% více fotolumenů než 1W zdroje, u nás jako u jediných v Evropě a to jen s velmi přijatelnou cenou (max. 30% ceny na víc u těch nejnižších zdrojů).
Jen v rychlosti:
2) na lm kašlete, zde jsou důležité cd a fotolumeny - je to zdroj osvětlení, který má vyzařování přímo pod úhlem - to že sodík svítí 360 stupňů okolo je Vám k h.., když Vám jde o max 90 supňů tohoto světla a nehledě na to, že srovnejte si spektrum a vrchol fotosyntézy chlorofimu A+B a ostatních a zjistíte, že plno těch lm jde úplně mimo těchto vrcholů - naše červená a modrá je spektrem na vrcholu.
3) cca 120W - ale ten 2W (nahrazuje 500-650W MH) (cena by měla být okolo 6000,- Kč)
4) blbost, u našich světel ne - to dělaly ty staré 1. gen. jako má MAZAR.cz
5) Ano - pozděli chceme dát fotorámečky s fotoreporty našim pertnerům v growshopech a samozřejmě v odkazu na našich stránkách - přímo konopí (také kdo by si kupoval světlo na jinou rostlinu :-)
6) 15W asi 1000,- + 50W UFO (pod 4000,- Kč podle W diod, bohužel to se cenově nevyplatí - lepší je 90W UFO za cca 5500,- Kč zas podle W - v obou je stejně UV a IR + zdroj což je nejdražší, proto.)
7) Složení rozdílných spekter a složení barev diod - 1G jen červená+modrá, 5G - Red (660nm)50pcs & Red (630nm) 28pcs& Blue (470nm)12pcs&orange(610)12pcs & Blue (440nm)5pcs & Violet (410nm)2pcs &Infrared (740nm)3pcs
My ještě pracujeme na našem složení 7G, kterou uvedeme v ČR, právě i s 2W diodami jen my, podle praktických testů pouze s konopím (které chce trochu něco jiného než obecné panely dělané na tulipány a bylinky, proto berte spektra s rezervou, ale základní přehled máte.
8) Samozřejmě, už jsem vysvětloval - zde pak je důležité změna hnojiva a délky světla (slunce také nemění během roku nijak zásadně složení spektra, to už jsou větší výkyvy mezi dopoledne - odpoledne, ale ani zde to není nic zásadního a LED přibližuje právě k simulaci toho nejlepšího ze slunečního svitu pro rostliny - včetně UV a IR, které u výbojek vždy chybí a proto je také výtěžnost venku větší než ve skříni. S LED se konečně přiblížíte sklizním, které uvádí GreenHouse seeds k jednotlivým genotypům konopí). To jen sodík nebo MH mají červenou a modrou mimo vrcholy fotosyntézy a proto se vyplatí jejich změna (zvláště kvůli poměrům modré). LED toto má vyřešeno právě že poměr je už nastavený na obě fáze složením poměru ve vrcholech
Koukněte na spektrum sodíku a vrcholech jen chlorofylu u červené, která je zásadní pro květ a asi budete překvapený, proč mít sodík tolik lm, aby pod ním vůbec něco kvetlo. Proto nejsou celkové lm rozhodující, ale je důležité v jakém spektru jsou = fotolumeny a tam jsme na cca 3,7-3,9x od výbojek - prostě si složíme spektrum přesně jak potřebujeme, to výbojky neumí a nikdy nebudou umět.
Pak Vám pošlu odkaz na naše stránky věnované pouze LED Grow světlům.
Dobrý den ještě mám pár dotazů:
1)Máte graficke znázornění barevného spektra pro modely 15,50,90,120w? pro porovnání s 400w 600w sodíkem
2) Kolik lumenů vyzařují tyto lampy?
3) co by jste doporučil na místnost 1x1,2x1m?
4)jak řešíte následné reklamace a je pravda že pokud přestane svítit jedna dioda naruší se celý obvod?
5)máte fotoreporty z pestování pod tímto osvětlením?
6) cena 15w 30x30cm panelů + 50w 5.generace?
7)rozdíl mezi diodami 1-5 generace
8)vim že na rust jsou ledky lepší než sodík ale je tomu tak i u květu?
děkuji za odpověď a vaší firmě mooc fandim
konverzace se členem CannaMed |
|
|
xpapousek |
Původní příspěvek od one.love
new cz LED lights
Hezký den,
omlouvám se, ale Vaše dotazy jsou natolik specifické, že to je odpověď na pár stránek a já nyní zařizuji obchod s tímto osvětlením, který najdete fyzicky v Žatci a na Internetu nás najdete pod názvem "Chráněná dílna MAJÁK Žatec" |
2) 360 stupňů není na hovno, stínítka mají 99 procent odrazivosti...s dobrým stínítkem dostaneš stejné vlastnosti jako s panelem, btw ten úhel u sodíku je krapet menší než 360.
Na lumeny sice můžem kašlat, ale pro porovnání to není špatný údaj...moh si uvést... :)
6) proč přidáváte do panelu IR záření? Není to na prd?
Jaké UV diody používáte? Podle zdrojů co sem někdy viděl tak UV dioda pod 320nm je hóódně drahá...a nad 320 podle mě zbytečnost.
8) "spektrum se v průběhu roku nemění" - sice to může být pravda, každopádně to není důvod proč to neudělat ve skříni. To že modrá je spíš na růst a červená na květ je známo dlouho...
"To jen sodík nebo MH mají červenou a modrou mimo vrcholy fotosyntézy a proto se vyplatí jejich změna"
tak to je uplnej blábol...to se nevyplatí protože maj mimo vrcholy, ale protože ideální podmínky pro rostliny se v době jejich živ. cyklu mění. Takže i ty diody by stálo za to měnit po přepnutí... :)
nevím co je výtěžnost, ale když si udělám ve skříni vetší intenzitu užitého osvětlení než je venku, tak sklidim víc. |
|
|
one.love |
nevím co je výtěžnost, ale když si udělám ve skříni vetší intenzitu užitého osvětlení než je venku, tak sklidim víc.
Plánuješ doma zažehnout 2.slunce? Nejsem proti ta zima me pekne s**e :D joke
Nevim ja na sodík nedám dopustit ledky dobrý ale podle me jenom na rust mam rad megalomanský pálky a to ještě ledky nedokážou. |
|
|
darxtar |
"spektrum se v průběhu roku nemění"
uplna blbost. Na jar je sklon sklnka voci zemi vacsi a paprsky prechadzaju atmosferou pod uhlom, co ma za nasledok okrem nizsej intenzity svetla vacsie pohltenie niektorych spektier. Vo vysledku je denne svetlo prechadzajuce cez oblohu zafarbene do modra (resp. chyba mu cervena zlozka), preto kytky na raste oblubuje hlavne modre spektrum. V lete naopak je slnko voci zemi kolmejsie, kolmejsi je aj uhol dopadajucich lucov a typicke silne hrejuce slniecko je v tomto case obohatene znacnou castou cerveneho spekra, IF aj UV ziarenia. Dopadajuce svetlo sa javi sfarbene do zlta (rovnako ako HPS). V niektorych literaturach sa docitate, ze tesne pred skliznou je vhodne vymenit zdroj svetla znovu za modre, alebo aspon tuto modru zlozku pridat. Ked sa zamyslite, tak outdoor kytky dozrievaju az na podzim a to je uz opat cas, ked je poloha slnka a spektrum svetla podobne tomu jarnemu. Cize ludia, to nie je teoria potvrdena v indoore, ale fakty zname davno z prirody. Ludia sa prave snazia v umelych podmienkach prirode najviac priblizit. Modre spektrum, cervene spektrum, UV, ofuk... vsetko veci preprane z prirody.
//edit: jo a dalsia blbost co napisal ten pan z LED shopu, ze HPS vybojkam chyba UV a IR. Mozno 70w sodiku ano, ale zdaleka nie nejakemu 6 kilu ;) |
|
|
DrNi |
..600W ma UV a IR zareni?? to by mi zajimalo kolik... ??? |
|
|
dokktor |
škoda, že pro tyto účely je potřeba UVB, což sou o trochu kratší vlnové délky, než jakákoliv HPS pustí ;) |
|
|
darxtar |
tak si dokupis 1-2 UVB ziarivky, ktorym mozes 100 percentne verit. POkial viem, tak tie 2G 3G 5G ufa este nie su dostatocne otestovane, chce to kazdopadne cas. Ale nefandim si, ze pojde voci klasickym BLUE+RED o nejaky prevrat. |
|
|
dokktor |
Původní příspěvek od darxtar
tak si dokupis 1-2 UVB ziarivky, ktorym mozes 100 percentne verit. POkial viem, tak tie 2G 3G 5G ufa este nie su dostatocne otestovane, chce to kazdopadne cas. Ale nefandim si, ze pojde voci klasickym BLUE+RED o nejaky prevrat. |
to už fabuluješ trochu mimo ne? bavili ste se o tom, že HPS svítí v UV spektru ;) |
|
|
BloodyBeer |
Vim ze to tu mozna trochu zasiram, ale chtel jsem se zeptat jaky je vas nazor na tohle UFO s 3W ledkama http://www.quantumled.co.uk/servlet...chip/Categories
bylo by to na prostor 50x50 takze pokryti podle me v pohode. Navic to ma michanou cervenou 660nm, 630nm takze dalsi plus... |
|
|
Weka |
vypadá to dobře BB;-) potom mrkni...budu házet aktualizace, jak vypadají moje malé miminka ;-) |
|
|
BloodyBeer |
uz jsem to tu postoval ale chci to napsat jeste tady.
Jaky je vas nazor na tento panel?? -http://www.led-grow-light-sales.co.uk/90w-led-grow-light
tohle jsem se dozvedel po par mailech ... 8:2, 660nm, 60degrees is what we recommend.
tak co vy na to - dokonce i ta cena vypada priznive... plus moznost pridat UV led |
|
|
DrNi |
..taak..
..delam v TESLE, takze mam moznost se dostat k ledascemu co ce tyce elektronik.. a nechal jsem si od ruznejch firem poslat vzorky diod.. jsou tam 1W 2W ale dokonce i 10W!!! od kazde mam cc 5ks, nejni to mnoho, ale oco mi vlastne jde... kupovat predrazene diodove svetlo neudu!! ale dlouho hledam neco, co nebude hrat ale bude to dostatecne svitit.. usporky nic moc, na rust je pouzivan, ale na qwet to je jen na mini skrinku.. ..zarazeji mi ty reklamni keci, jak to vyzaruje to a to svetlo a bla bla bla, proto prubnu tydle diody, udelam pokus, kiti v kelimkach od jogurtu a nad kazdym kelimkem 5 diod, a jsem zvedav, jakej bude rozdil.. vse stejne genetika IP x JH a vse v jednom boxu.. ..hlavne mi zajima 5 x w dioda vs 5 x 10w dioda :-)
..jen dodam, ze vse jsou to cervene diody, pac dam kiti stejne rovnou na 12/12
edit: srry za spam, casem zalozim vlastni vlakno |
|
|
zmetek |
Neni to tak jednoduchy jak to vypada, mas ty LEDky cim napajet? Nemuzes je pripojit primo na urcity napeti, musis je dat pres specialni napajeci obvody, daj se koupit uz hotovy, nebo si je i sestavit, tady http://www.national.com/analog se takovy obvody daj navrhnout. A bez modry to nepude, sam sem to zkousel, mel jsem v boxu asi 500 cervenych a do toho svitilo tak 5 modrych a ty kytky pod tim fakt sotva rostly, takovy kostata maly oproti vedlejsimu svetlu s vetsim podilem modry jinak stejnyma diodama a stejnym poctem cervenych, byl to takovy pokus. Modry bys mohl dat ale klidne naky bezny, ne vykonovy. |
|
|
snuk1 |
Původní příspěvek od DrNi
..taak..
..delam v TESLE, takze mam moznost se dostat k ledascemu co ce tyce elektronik.. a nechal jsem si od ruznejch firem poslat vzorky diod.. jsou tam 1W 2W ale dokonce i 10W!!! od kazde mam cc 5ks, nejni to mnoho, ale oco mi vlastne jde... kupovat predrazene diodove svetlo neudu!! ale dlouho hledam neco, co nebude hrat ale bude to dostatecne svitit.. usporky nic moc, na rust je pouzivan, ale na qwet to je jen na mini skrinku.. ..zarazeji mi ty reklamni keci, jak to vyzaruje to a to svetlo a bla bla bla, proto prubnu tydle diody, udelam pokus, kiti v kelimkach od jogurtu a nad kazdym kelimkem 5 diod, a jsem zvedav, jakej bude rozdil.. vse stejne genetika IP x JH a vse v jednom boxu.. ..hlavne mi zajima 5 x w dioda vs 5 x 10w dioda :-)
..jen dodam, ze vse jsou to cervene diody, pac dam kiti stejne rovnou na 12/12
edit: srry za spam, casem zalozim vlastni vlakno |
No já si mylím, že "vyhoříš" jako už tady pár lidí "vyhořelo" s tím stavěním. Ono to dá práci a nakonec zjistíš, že to třeba 2 tis spolklo a je to naprosto k ničemu. Já si právě myslím, že ten panel není tak drahej... stál okolo 12tis... prodejní cena takové diody co je na panelu je 100-400... nezapomeň, že výrobce panelů udělá třeba tisíc a tak má hodně velký slevy na materiál. A když dobře počítám, tak těch diod je tam 144 tak i kdyby jedna stála stovku a to nestojí tak by to bylo jen 14400 za diody, potom je tam chlazení z hliníku a krásnej obal ve kterým to je usazený s aktivním chlazením, kabel a na každé diodě je ještě optika.
Přirovnáním to může být jako kdyby sis doma chrěl postavit Home box a dělal bys v galantérce... jo ty sice děláš v galantérce, ale ten čas strávenej nad tím šitím toho boxu a náklady na pokus omyl, kdybys to vše sečetl, tak bys za to koupil čtyři boxy a nemarnil čas... nebo být ten čas v práci, tak si ho pak jdeš pohodlně koupit.
Ale to je jen můj názor no... |
|
|
asi_sem_moc |
Když jsme u toho stavění ----> nejde náhodou u LEDek taky hodně o ten vyzařovací úhel 60°?? Pokud seženeš čočky tak je tu pořád otázka, jestli všechny nasměruješ tak, aby měly přesně 60°... Nejsi stroj... Nemluvě o ceně LEDek jak tu psal snuk1... Osobně bych raději koupil panel.. Máš ho parádně chlazenej, žádná práce, která může být nakonec zbytečná.. Ale proti gustu... :rasta: |
|
|
MK72 |
Když už se tu rozjela ta diskuse, tak já se obávám, že pravdu mají ti co tvrdí, že musíme ještě pět až deset let počkat, já věřím že to je spíš rok dva.
V tuhle chvíli jsou LEDky na grow sice skvělý, jsem rád, že jsem si je koupil, ale pro dosažení výsledků je potřeba se s příkonem hodně přiblížit k výbojkám, a v tu chvíli jsou pořizovací náklady hodně vysoko, a navíc to je ve skříni samej kabel. A taky mi už dvakrát odešel zdroj, asi zkombinovali levný a drahý komponenty (?).
Já mám 4 panýlky celkem 144W a to se obávám je vhodný max na plochu 60/60 cm, pořizovací náklady asi 13.000. Chystám se to v létě kombinovat s Cooltubou.
Tj pokud budu chtít zahrádku metrn na metr:
HPS 600W s elektronickym předřadníkem a lepším odtahem je za 8.000
LED potřebuju tak za 35-40.000 Kč
MK |
|
|
fananek7 |
potřebuju tak za 35-40.000 Kč
MK |
:eek: Tak to bych se na to mohl vysrat s prominutím,nebo bez :)
Za ty prachy bych si udělal pěstírnu 4 X 400W pro 40 kytek :D |
|
|
MK72 |
Teď tu Booblifuk tuším jede pěst se 196W na metr, tak uvidíme jak se mu zadaří, bude asi dobrý si počkat, a vůbec těch testů je potřeba víc a chtělo by to aby někdo nasadil na jednom metru 300W kvalitní LED technologie...
Fanánku kdo má pár kytek na koleji ve skříni nebo doma pod linkou, nebo i v pokoji ve stanu vedle postele, myslím že se LEDky uplatní určitě.... |
|
|
fananek7 |
Ano,ale to bych si raději koupil 3 X úsporky a jel levněji.
Stejný efekt za míň peněz...jako tak.
A studenti stejně nebudou mít na kolejích na dioidy za 13.000 litrů.
Zatím lze jen experimentovat a debatit co je lepší tak jako v tomto treedu :D !!! |
|
|
BloodyBeer |
no nevim jestli bile ledky jsou dobre na pestovani, tu se jedna o fotosyntezu a ne o svetlo. Hodne jsem se dival, ze se pouziva pomer 7:1 nebo 8:2 ve prospech cervene. Podle me kazda kytka chce pomer tohoto svetla stejny (chlorofil a, b a jejich reakce na urcite vlnove delky) takze lepe by bylo namichat svetlo z cervenych a modrych ledek... |
|
|
Dalo99 |
Nazdar. Mám jednu otázku. Kúpil som 240 Led vysokosvietivých bielych,svietivosť 1 LED je 10 000 mcd,vyžarovací uhol až 120,vlnová dĺžka: N/A. Keby som z nich urobil svietidlo,dalo by sa použiť na rast? Odber to má 24,8 W a výkon údajne 135W. |
|
|
zippo007 |
výkon údajne 135W (len môžu písať ale či to tak aj je : ) |
|
|
MK72 |
výkon to asi má menší než 24.8W :)
Ale možná to odpovídá světle od 135W sodíku, anebo 135W klas žárovky?.....
No něco ti pod tím poroste ale palice bych nečekal, jsem taky skeptik k hobby řešením, chce to hobby na profi úrovni a žádný N/A, a vyšší výkon.... |
|
|
MK72 |
Nojo ale 450W čeho?
Sklokeramická deska mi taky svítí - a na kilowatt opravdu moc světla nedává....
Těch 30W LED, pokud jsou dobrý, může svítit jako tři nebo i čtyři stowatový vláknový Járovky, s těma to asi srovnávaj, jenomže kdo svítí obyč žárovkama na kyti?
Na Kyti se používají výbojky bo mají větší účinnost než žárovky.... hmmm
Jinak já koupil od poláků 4W LED žárovky E27, a mám je doma skoro všude, jako 40W klasika svítěj spolehlivě, bohužel náhradu 60W za rozumný love jsem ještě nesehnal, ty 4W jsou skoro za cenu úsporky (130 Kč)
Zbožný přání je aby 30W LED odpovídalo 100W HPS ale mám vyzkoušeno že takhle to zatím není, a nevěřím tomu ani u tohohle světla.
Navíc proč dělat 30W panel a použít víc než 30 LEDek? 1422!!!
Dnes už se dělají 3W i větší LEDky, frčej jakýsy SMD LED, výhoda je cena a spolehlivost toho sestavenýho zařízení.
MK |
|
|
MK72 |
Jinak LED jsou super, minimálně topí a roste a kvete to pod nima, ale tak jako na metr je minimu 400W HPS, tak LEDek zatím hodně přes 200W nebál bych se dát 300W ale nemám peníze abych to zkoušel :) navíc než se ta investice vrátí, budou dávno zastaralý, chce to nějakej rok dva počkat, je to novinka.
Myslím že pro Mikropěst nebo kombinaci jsou OK |
|
|
money5 |
hmm takže neni ledka jako ledka.posledni dobou se o led osvětleni zajimam a zkoušim pobrat zkušenosti.ale moc toho zatim neni :o( ale co jsem sledoval par lidi tak z 90w uděla 110g a 120w dostal 136g nebo 144w měl 154g.a všichni byly spokojeny :o) vychazi jim nějakych 0.96w na G. což u sodiku se povede jen par vyvolenym.PLUS nepotřebujou roury,tube,a větrak na chlazeni.
jediny co mi na tom vadi je cena,mala vzdalenost dosvitu pač idealni je to dat tak 50 cm vysoko. a pak že koupim nejakou jebku z činy.
jinak určitě do toho pujdu, jen vědět co vybrat na 1m jestly 2x 122w nebo 1x 300w? |
|
|
MK72 |
Money5, bez ventilace a ofuku se neobejdeš nemůžeš pěstovat v uzavřeným prostoru, ale postačí jet na 1/4 výkonu.
Jsou situace kdy prostě nějaký 6kilo v létě neuchladíš kdyby jsi se zbláznil a řeší se to PETkama s ledem ($$$) a Cooltubou a tohle u LED odpadá.
Já mám dobrý zkušenosti s LED svítidlama Respectflowers, a je lepší skládat víc malých panýlků s rozestupama aby bylo světlo i na krajích boxu, tj ty 48W panýlky, dtá jich 6 na metr a výsledek se dostaví.
Tj raději rozhodně lepší 2x122w než 1x244w a zřejmě i než 1x300w
Moc kecám, no sorry
MK |
|
|
money5 |
MK75 vyš něco o těch SMD led ? nedavno jsem dostal 2 žarovky SMD.jedna ma 7 w. svitivost bych přirovnal tak 60w žarovce ale když se podivaš do toho světla tak jako by jsem koukal do slunce nebo sodikovky 400w takovy oslepujici. kamoš to vzal z prace vyraby tam solarni panely.a těma žarovkama na ně svitěj na zkoušku. neviš o tom vic? |
|
|
money5 |
Money5, bez ventilace a ofuku se neobejdeš nemůžeš pěstovat v uzavřeným prostoru, ale postačí jet na 1/4 výkonu.
Jsou situace kdy prostě nějaký 6kilo v létě neuchladíš kdyby jsi se zbláznil a řeší se to PETkama s ledem ($$$) a Cooltubou a tohle u LED odpadá.
Já mám dobrý zkušenosti s LED svítidlama Respectflowers, a je lepší skládat víc malých panýlků s rozestupama aby bylo světlo i na krajích boxu, tj ty 48W panýlky, dtá jich 6 na metr a výsledek se dostaví.
Tj raději rozhodně lepší 2x122w než 1x244w a zřejmě i než 1x300w
Moc kecám, no sorry
MK |
jen kecej:o) z ventilaci maš recht ta musi byt ale myslel jsem na ofuk vybojky na chlazeni.takže bys dal 6x48w-288w kolik by se pod tim dalo sklidit? mam zajem o ten 0.96w za G. |
|
|
MK72 |
Hele nevim nekde jsem o SDM cetl a nevim uz kde to bylo, a v nabidkach se objevuji casteji.
A ten vynos, jo to je na tobe, ja dopadl pres 2W za G ale myslim ze byly duvody proc to tak je, byl to muj prvni indoor a hned Hydro, par chyb jsem udelal, nepouzival jsem zadny chemky krom zakladniho hnojiva, a 2x mi odesel u jednoho panelu zdroj (no to je zase horsi zkusenoust, ale reklamace netrvala dele nez tyden a svetlo bylo zpatky opravene). Presto se mi zda lepsi Respectflowers nez Mazar
MK |
|
|
Fredy |
[i]..90w uděla 110g a 120w dostal 136g nebo 144w měl 154g.a všichni byly spokojeny :o) vychazi jim nějakych 0.96w na G..[/B] |
asi bych to prepocital ;) |
|
|
|
Dobry den
Chcel by som postavit led box, mam pristup k tymto farbam biela,modra,zelena,cervena,zlta a UV. Potreboval by som poradit od vas skusenejsich aky pomer mi doporucite. O uhloch svietenia, svietivosti, roznych vlnovych dlzkach viem. Len potrebujem aky pomer by ste pouzili ak by ste mali moznost pouzit tieto farby. A tu nastava moja druha otazka docital som sa tu ze na zelene svetlo rastlina nereaguje pretoze je zelena ale potom mi mota hlavu jeden graf na ktorom je vidiet ze zelena farba ovplyvnuje Phycoerythrin. Dakujem za kazdu radu alebo pripomienku.
Growu zdar |
|
|
tuffgong1 |
zelenou rostliny nevyužívaj
a jestli myslíš že jo :D tak ti dám kontakt na našeho Profesora Biologie má přes 2 metry a přes 120kg :D |
|
|
Bebe |
Původní příspěvek od Noswear
na zelene svetlo rastlina nereaguje pretoze je zelena |
neodpusím si poznámku: rostlina je zelená PRÁVĚ PROTO, že zelené světlo nevyužívá - odráží ho. je to začarovaný kruh :D
jinak Growu zdar, přeju úspěch |
|
|
HurricaneGeorge |
ahoj,
asi nejlepší jak zjistit jaký mít LED diody na pěstování je podle světla které vyzařují. Vlnová délka [nm] a intenzita světla [lm].
http://grower.cz/forum/showthread.p...9842#post929842
tady máš odkaz při jakých vlnových délkách probíhá fotosyntéza. Nejrychleji při červené 680nm a modré 480nm. Zelená je naprosto nevyužitelná. Možná by se dala využít ta zlatá (oranžová) podle vlnové délky.
Bohužel s intenzitou světla je to o hodně horší, jsou příliš slabé. Takže to bude tvůj limitující faktor rychlosti fotosyntézy.
Pěstu zdar pod LED. |
|
|
|
Diki za kazdu radu ale ako som pisal o vlnovych delkach a svietivosti viem a stale este nikto nezareagoval na tu podstatu otazky aky pomer spravit z bielej,cervenej,modrej,uv,zltej ? |
|
|
HurricaneGeorge |
Jo to máš pravdu, taky jsem si toho všiml, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy při psaní. Červená musí dominovat. Poměr červená:modrá 6:1. Je to jenom odhad co si tak pamatuji, když jsem pročítal příspěvky ohledně LED diod a jak to vyrábějí v číně... :D |
|
|
|
Původní příspěvek od HurricaneGeorge
Jo to máš pravdu, taky jsem si toho všiml, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy při psaní. Červená musí dominovat. Poměr červená:modrá 6:1. Je to jenom odhad co si tak pamatuji, když jsem pročítal příspěvky ohledně LED diod a jak to vyrábějí v číně... :D |
Zdar
Tento pomer je znovu len pre cervenu a modru mozno ma nechapete ale ja by som potreboval nieco take ze 3:5:1:9:2 - M,Ž,UV,Č,B. Ale diki za reagovanie. Pic |
|
|
HurricaneGeorge |
Jestli můžu doporučit tak si pořiď nějaké supersvítivé diody, od 10W více. Mají daleko lepší poměr lm/W ale oproti HPS nijak oslnivé...
http://shop.fkt.cz/led-5w-cervena-6...45k5r+dp116908/ při 100W bude světelný tok 1360 lm, účinnost 27,2 lm/W, cena 55,4 Kč za 1W
http://shop.fkt.cz/led-10w-cervena-...5k10r+dp116913/ 100W 5250 lm, účinnost 52,5 lm/W, cena 50 Kč/W
http://shop.fkt.cz/led-20w-cervena-...5k20r+dp116919/ 100W je to opět 5250 lm, účinnost 52,5 lm/W, cena 37,5 Kč/lm
http://shop.fkt.cz/led-50w-cervena-...5k50r+dp116926/ 100W pouze 4500 lm, účinnost 45 lm/W, cena 72Kč/W.
http://shop.fkt.cz/led-100w-cervena...k100r+dp116933/ 100W 4500lm, účinnost 45lm/W, cena 45Kč/W.
Takže nejvýhodněji vychází koupit 20W LED diody - z pohledu účinnosti a ceny za watt. S modrými ledkami je to obdobné akorád jsou dražší...
Úhel vyzařování řešit podle toho jak daleko budou vrcholy kytek a jak daleko od sebe budou LED diody zapojeny, aby kytky byly rovnoměrně osvětleny. 120° je v pohodě :).
EDIT: ty modrý nejsou dražší ale mají menší účinnost lm/W... tudíž při stejném světelném toku budeš potřebovat více wattů a tím i více peněz :). |
|
|
HurricaneGeorge |
600W LED diody - 30x 20W LED dioda červená
světelný tok 31 500 lm
cena 22530 Kč + zdroj
600W HPS
světelný tok 90 000 lm
cena výbojky 1000 + předřadník 1800 = 2800 Kč + stínítko
sice ušetříš třeba na ventilaci ale při použití těchto dostupných technologií se nyní nikdy nemohou vyrovnat ledky sodíku. Vždy uděláš víc pod MH/HPS. Je to bohužel tak :(.
U těch diod je opravdu limitující intenzita světla...
Hlavně nepřemýšlej nad pájením stovek malých led diod, tam je ta účinnost z pohledu světelného toku o mnoho menší! |
|
|
|
Jestli můžu doporučit tak si pořiď nějaké supersvítivé diody, od 10W více. Mají daleko lepší poměr lm/W ale oproti HPS nijak oslnivé...
http://shop.fkt.cz/led-5w-cervena-6...45k5r+dp116908/ při 100W bude světelný tok 1360 lm, účinnost 27,2 lm/W, cena 55,4 Kč za 1W
http://shop.fkt.cz/led-10w-cervena-...5k10r+dp116913/ 100W 5250 lm, účinnost 52,5 lm/W, cena 50 Kč/W
http://shop.fkt.cz/led-20w-cervena-...5k20r+dp116919/ 100W je to opět 5250 lm, účinnost 52,5 lm/W, cena 37,5 Kč/lm
http://shop.fkt.cz/led-50w-cervena-...5k50r+dp116926/ 100W pouze 4500 lm, účinnost 45 lm/W, cena 72Kč/W.
http://shop.fkt.cz/led-100w-cervena...k100r+dp116933/ 100W 4500lm, účinnost 45lm/W, cena 45Kč/W.
Takže nejvýhodněji vychází koupit 20W LED diody - z pohledu účinnosti a ceny za watt. S modrými ledkami je to obdobné akorád jsou dražší...
Úhel vyzařování řešit podle toho jak daleko budou vrcholy kytek a jak daleko od sebe budou LED diody zapojeny, aby kytky byly rovnoměrně osvětleny. 120° je v pohodě :).
EDIT: ty modrý nejsou dražší ale mají menší účinnost lm/W... tudíž při stejném světelném toku budeš potřebovat více wattů a tím i více peněz :). |
Tak ty ledky su fakz luxusne. Len by som potreboval ako som pisal potreboval by som nieco taketo "3:5:1:9:2 - M,Ž,UV,Č,B." co by mi udalo kolko ledek urcitej farby pouzit. Ale fakt diki za aktivne zapajanie do tridu. Keby mozem mas odomna K-cko.
Pic |
|
|
HurricaneGeorge |
no ale musíš napsat aspoň jakou mají ty barvy vlnovou délku vyzařovaného světla.
UV záření v rozmení 300-400 nm brzdí růst rostlin.
UV LED diody okolo 390 nm což je UV-A možno použít na posledních 14dní květu, někdo tím stimuloval rostliny k větší produkci pryskyřice (Slunce také vyzařuje UV, ale velmi minimálně projde na povrch naší planety, tedy pokud nejsou ozónové díry z freonů :D). Je to jeden z důvodů proč jsou outdoory tak potentní :)
EDIT: bílou bych také nepoužíval... |
|
|
|
no ale musíš napsat aspoň jakou mají ty barvy vlnovou délku vyzařovaného světla.
UV záření v rozmení 300-400 nm brzdí růst rostlin.
UV LED diody okolo 390 nm což je UV-A možno použít na posledních 14dní květu, někdo tím stimuloval rostliny k větší produkci pryskyřice (Slunce také vyzařuje UV, ale velmi minimálně projde na povrch naší planety, tedy pokud nejsou ozónové díry z freonů :D). Je to jeden z důvodů proč jsou outdoory tak potentní :)
EDIT: bílou bych také nepoužíval... |
Cervena - 625nm, Modra - 465nm, Zlta - 590nm |
|
|
HurricaneGeorge |
Červená : žlutá : modrá - 3:1:1 či 6:1:1 fakt nevim, musí někdo jinej poradit kdo má zkušenost s LED diodama, nebo se koukni na nějaký profi led systémy, tam je snad napsaný poměr. |
|
|
|
Červená : zlatá : modrá - 3:1:1 či 6:1:1 fakt nevim, musí někdo jinej poradit kdo má zkušenost s LED diodama, nebo se koukni na nějaký profi led systémy, tam je snad napsaný poměr. |
Skusim este nieco pohladat snad najdem odpoved na moju otazku. Dovtedy zdar a diki za prejavenu pomoc. Dufam ze sa este prida niekto kto ma prax s led.
Grow up |
|
|
Jarouš |
Tady neco pro kutili
od clena HurricaneGeorge |
|
|
usersony |
no tak taky přispěju svou troškou do mlýna :-)
pozoruju threed http://www.ledgrow.eu/test8.html
(on si tam hraje i s napětím ruznejch barev, a par modrech pri prepnuti vypne a zapne fired, kvuli spotřebě aby mu to žralo jen 60 W a udělal s tim 93 grams) a z toho jsem dospěl k používání těchto barev
630nm červená
460nm modrá
660nm fired prý zkracuje kvetení používá až po druhím týdnu kvetení -tento led pásek se mi nedaří sehnat :-(
bílá prý proti stresu rostliny - požít teplou bílou nebo bílou
jinak tady maj akci na led pásky jsou bile a samolepici 60LED/m a 120LED/m - na webu klikněte na bližší info vyskočí vám ceník
http://www.elektroinvest.cz/?gclid=...CFUco3wodoAZzGw
pro ty co se jim nechce pájet prodávaj i koncovky, prodávaj to v 5 m rolích i po modulu
tak naco tak drahej led panel dam vedle sebe několik metrovejch led pásků propojim spojkama pripojim na trafo a jeduuu :-D mužete polelit pásky i stěny
svítit na holky ze všech stran to se jim bude líbit |
|
|
suchac0 |
zdravim, kdo mi postaví led světlo, který mi nahradí mých 600w??? napište kdo by ste to zvládl, na ceně se domluvíme, určitě bych chtěl aby to bylo míň jek 30 tis od Mazara. |
|
|
usersony |
no tak taky přispěju svou troškou do mlýna :-)
pozoruju threed http://www.ledgrow.eu/test8.html
(on si tam hraje i s napětím ruznejch barev, a par modrech pri prepnuti vypne a zapne fired, kvuli spotřebě aby mu to žralo jen 60 W a udělal s tim 93 grams) a z toho jsem dospěl k používání těchto barev
630nm červená
460nm modrá
660nm fired prý zkracuje kvetení používá až po druhím týdnu kvetení -tento led pásek se mi nedaří sehnat :-( kua potřebuju led pásek nechce se mi s tim srát po jedne
bílá prý proti stresu rostliny - požít teplou bílou nebo bílou
jinak tady maj akci na led pásky jsou bile a samolepici 60LED/m a 120LED/m - na webu klikněte na bližší info vyskočí vám ceník
http://www.elektroinvest.cz/?gclid=...CFUco3wodoAZzGw
pro ty co se jim nechce pájet prodávaj i koncovky, prodávaj to v 5 m rolích i po modulu
tak naco tak drahej led panel dam vedle sebe několik metrovejch led pásků propojim spojkama pripojim na trafo a jeduuu :-D mužete polelit pásky i stěny
svítit na holky ze všech stran to se jim bude líbit |
|
|
Ryan-cz |
Vyzkoušej Mazar.cz maj kompletní led systémy |
|
|
keneth48 |
http://www.ledgrowlight.cz/ nemam skusenost ale uz tu na growery boli s nimi experimenty. a tiez uvazujem o LED s tejto stranky. |
|
|
dadanek |
Ahoj, 9W je strasne malo a barva svetla na kvet taky spatna. Urcite bych za to neutracel... |
|
|
Blackous97 |
Mozna by se to dalo pouzit na rizky, nebo na matku , ale na velke pestovani urcite ne.
Dadanek: LEDky nemuzes srovnavat treba s vybojkou!
LEDky maji mensi prikon,ale jsou vykonejsi nez 70w sodik.
Zdarec |
|
|
xXx-cavimanus |
jako co sem se díval na ty LEDky a myslím si že je to budoucnost, každej co vím, tak má sogíky většinou 400-600w a to se mi zdá že je to strašně moc já pojedu svůj první Indor a chci začít s usporkou 125w a ktomu bych pak dokoupil červenou 200w usporku abych pořádně šupal :P |
|
|
el.locos |
Zdarec,
jedu pod ledkama i sodikem;-) jestli ti jde o spotřebu tak ledky sou jasná volba a vůbec netopi..ale jestli ti jde o výnos zapomeň na to a zustaň u sodiku - ten vali lip...měl sem 120w led a výnos ze 14 kyti kolem 200g - měl by nahradit 400W sodik a tam v klidu davam kolem 400 a víc...na druhou stranu teď pořizuju taky 300w ledku a jsem zvedav co to dokaže:-)) |
|
|
ghost83 |
Zdarec,jsem zvědavej jak ti to pod tím 300Wpojede.Máš PRO,a nebo ten običejný,spectral box.Příští měsíc sklidím,a chtěl bych přejít na ty ledky.No a samozřejmě mě jde o výnos.Ato 300w PRO by měl nahradit 1000Wsodíku.:freddy: |
|
|
Fredy |
Původní příspěvek od el.locos
Zdarec,
jedu pod ledkama i sodikem;-) jestli ti jde o spotřebu tak ledky sou jasná volba a vůbec netopi..ale jestli ti jde o výnos zapomeň na to a zustaň u sodiku - ten vali lip...měl sem 120w led a výnos ze 14 kyti kolem 200g - měl by nahradit 400W sodik a tam v klidu davam kolem 400 a víc...na druhou stranu teď pořizuju taky 300w ledku a jsem zvedav co to dokaže:-)) |
Prave podle tvejch cisel je jasny ze LEDky vali lip ne?
To co o nich pisou vyrobci snad nemuze nikdo verit (120W=400W atp.)
Chci rict ze mi taky jde o vynos a radsi tech 400g udelam pod 240W LED nez pod 400WHPS. Jenom na ty panely mit prachy ale to uz je zase jina |
|
|
dabl00 |
ja bych tam spis dal tu sodikovku a o to jestly by tam nebylo moc velke horko bych se ani moc nestaral kdyz tu sodikovu muzes met i v malem grow boxu a horko tam nemas jenom musis met dobre vetrani jestly to budes met pres leto protoze tam muzes met aj 35 stupnu pres leto bych spis zasadil venek a na zimu lampy |
|
|
Kokesh |
Šel bych do LED, pěstováni je nenákladný a vyhod dost. Co já vím tak pod 300W jde dat 360g ;) a nemusis se mdat s teplem a paldy ti ani tak nesmrdí ;) a jestli to pestujes jako hobby tak prachy nejsou problem ;) LED is easy ;) |
|
|
|
Původní příspěvek od Kokesh
a nemusis se mdat s teplem a paldy ti ani tak nesmrdí ;) |
paldy ti ani tak nesmrdí ? :D
mrdat s teplem - ofuk & odtah je stejně potřeba , na tom neušetříš ... |
|
|
Kokesh |
při větším teple se paldy zahřívají a smrdí víc ;) ale prece musis furt pocitat se silnejsim odtahem = víc peněz za elektrinu ;) |
|
|
|
ajo takhle : )) no, pak to změřim kolik si dávaj větráky hardware je.... ale je to v řádu asi tak 50w většinou na menší prostory teda. na ty ještě menší klidně 20w...každopádně je ošemetný tvrdit že se na tom takhle ušetří, ono ta pajska navíc za měsíc v elekřině a prakticky to zajištuje hodně důležitou stránku pěstu..
pokud někdo má ve skříni 25 st. a neprotáčenej vzduch tak je to horší než 28st a dobrej ofuk-a nad třicet stupnu už je to blbý a to prostě musí bejt v pořádku , a ten ofuk se stará o lepší větývky u kterých se nemusíš bát že neudrží kadou trochu větší paldu.rozdíl mezi intenzitou vůně 25 nebo 28st. např. nevim nevim ..- nechci nějak zahanbovat ledky, sou náhodou super : ) |
|
|
el.locos |
ad Fredy: Jo dle čísel, to vychází pro ledku, ale nepočítej žádný super bambeřice, musíš je nechat pořádně narůst 1m a víc, jinak ti to takový výnos nedá. Pod HPS jsou paličky jako malovaný a pořádně nafouklý...
no jinak sem pořídil ledku NE od Mazaru, ty maj jen 1W ledky a to není úplně ono, projel sem si zahraniční forka a objevil 3W boom a tak sem neváhal a pořídil si tohohle mazla za bezkonkurenční cenu: http://www.growlightuk.com/tabid/58...26/Default.aspx - 450W Led za 620 librošů i s poštovným neberte to;-) Ta cena je díky jejich momentální akci, lepší cenu za takovou watáž sem nikde nenašel...mám ho zaplacený a je na cestě:D 1W ledkám odzvonilo... |
|
|
ghost83 |
el.locos díky za ten odkaz.Opravdu bezkonkurenční cena i kvalita.Jsem na to zvědavej. |
|
|
caseage |
aha $1,499, tolik za to chtějí to sem čekal vice |
|
|
el.locos |
Nemáš zač chlape, sem na to už teď taky moc zvědavej:D Zásilku čekám po neděli... |
|
|
el.locos |
Pro všechny nadšence LED doporučuju tento odkaz: http://www.growlightuk.com mají zde 450W světlo s 3W ledkama za super cenu a ještě v akci;-)
Zdravím všechny...LED is future....loco:D |
|
|
|
Taky prispeju do mlyna. S tema usporama je to vetsi nez si myslite:
ofuk: na xxl(homebox) jsem pouzil 2-2x50w/h,
zvlhcovacka-taktez 2x coz je dalsich 2x50w/h,
TT na vymenu vzduchu-450m3-rekl bych ze kolem 70w/h
predradnik na 600w komplet tak 50-100w x2
pri LED by stacila jeden 360° ventilator ofuk uprostred, pod nim jedna zvlhcovacka, FAQ radi menit vzduch 20-30x/h objem pestirny- xxl ma necelych 6m3- takze to je 100-200m3 za hodku. Takhle kvuli teplote mi TT muselo jet neustale tedy 450m3/h, temer 4x vice nez je potreba a to jen kvuli teplu, jinak vymena vzduchu ma funkci i v privodu CO2. zvlhcovacky pri takovym odtahu musely jet furt na max. A na konec predradniky; u jedne firmy na LED (ne MAZAR, ten je podle me na picu je videt jen podle jeho rozlozeni LEDek) pri 112w panelu davaji prikon 120W-tedy necelych 10w rezije.
Plan:LEDky, ja planuju koupit 4x 112w LED (meri presne 120cm, uhel svitu 60°)coz je 480w na 1,2x1,2m(bezne 600w vybojkou osviceny), dale vzduchotechnika by se zapinala nanejvyse v cyklu 4h klid 1h prace. Tudiz by stacila bohate jedna zvlhcovacka a to jen na polovicni vykon taktez na promichani vzduchu a delani jakoze vetru jeden fan. Jeste detail s LED neni problem provozovat CO2, kvuli teplote=vypnuty odtah(+taktez mene namahany a opotrebovany pachac). Jestli umele pridavane CO2 ma ci nema prinos to je na pokusu, ale urcite ho muzete doplnovat, kvuli vypnutemu odtahu, ale podle me to smysl ma. :D. Sakra opet jsem se rozepsal. Jinak panove tohle neni fantas magory, to jsou realna cisla a usporu by to mohlo delat 1/3 a to za zaplaceni 9k za 3 mesice elektriky je fest uspora(pro ty hloupejsi uspora zhruba 3k za 1 pest), namahani soucastek, hluk, teplo atd atd. Nechci nejak hanit HPS, ale pokrok je pokrok a je jen otazkou casu nez LED prebijou zarovku, stejne jako zarovka prebila svicku :d
Jinak je tu CZ firma co dela podle me velice pekne panely a premysli nad tim(nejsou tam jen 1 ci 2 ruzne barvy ledek je nich tam vice). Jdou udelat i na rustovou fazi(to vidim jako velke minus LED pri techto cenach ze pokud nekdo vali rust pod metlou jako treba ja, bud to ozeli nebo si koupi zvlast LED panely na rust, to jen pokud nekdo je faaakt v baliku :D
odkaz: http://www.ledgrowlight.cz/, zde napr. ty 112w panely nenajdete, cena bude priblizen 10k, ale budou brzy a to s pasivnim chlazenim a vykonejsimi ledky. Bohuzel nemuzu dat vice infa a ne nejsem jejich obchodak :D:D:D
Jinak je tu pekny thread od snucka1 prave s jednim panelem a na to ze to mel 1metr na kytkama aby pokryl svou pestirnu dotal se na prvni pokus zhruba na 1g/w svetla. A takove kydy jako ze pod HPS 400w se da dat 400g+ je trosku ujety, bud je nekdo hodne dobrej pestitel nebo pestuje modely ktere oplivaji kvantitni polozkou nez kvalitni :D (napr.chronic, critical mas nebo power plant :D) Pokud se mylim opravte me :D
Jinak at to roste Cau IPX |
|
|
jarinek69 |
osobne jsem taky zastancem LED systemu, ale bohuzel 20+k je pro me doopravdy moc |
|
|
keneth48 |
Původní příspěvek od IPX
Taky prispeju do mlyna. S tema usporama je to vetsi nez si myslite:
ofuk: na xxl(homebox) jsem pouzil 2-2x50w/h,
zvlhcovacka-taktez 2x coz je dalsich 2x50w/h,
TT na vymenu vzduchu-450m3-rekl bych ze kolem 70w/h
predradnik na 600w komplet tak 50-100w x2
pri LED by stacila jeden 360° ventilator ofuk uprostred, pod nim jedna zvlhcovacka, FAQ radi menit vzduch 20-30x/h objem pestirny- xxl ma necelych 6m3- takze to je 100-200m3 za hodku. Takhle kvuli teplote mi TT muselo jet neustale tedy 450m3/h, temer 4x vice nez je potreba a to jen kvuli teplu, jinak vymena vzduchu ma funkci i v privodu CO2. zvlhcovacky pri takovym odtahu musely jet furt na max. A na konec predradniky; u jedne firmy na LED (ne MAZAR, ten je podle me na picu je videt jen podle jeho rozlozeni LEDek) pri 112w panelu davaji prikon 120W-tedy necelych 10w rezije.
Plan:LEDky, ja planuju koupit 4x 112w LED (meri presne 120cm, uhel svitu 60°)coz je 480w na 1,2x1,2m(bezne 600w vybojkou osviceny), dale vzduchotechnika by se zapinala nanejvyse v cyklu 4h klid 1h prace. Tudiz by stacila bohate jedna zvlhcovacka a to jen na polovicni vykon taktez na promichani vzduchu a delani jakoze vetru jeden fan. Jeste detail s LED neni problem provozovat CO2, kvuli teplote=vypnuty odtah(+taktez mene namahany a opotrebovany pachac). Jestli umele pridavane CO2 ma ci nema prinos to je na pokusu, ale urcite ho muzete doplnovat, kvuli vypnutemu odtahu, ale podle me to smysl ma. :D. Sakra opet jsem se rozepsal. Jinak panove tohle neni fantas magory, to jsou realna cisla a usporu by to mohlo delat 1/3 a to za zaplaceni 9k za 3 mesice elektriky je fest uspora(pro ty hloupejsi uspora zhruba 3k za 1 pest), namahani soucastek, hluk, teplo atd atd. Nechci nejak hanit HPS, ale pokrok je pokrok a je jen otazkou casu nez LED prebijou zarovku, stejne jako zarovka prebila svicku :d
Jinak je tu CZ firma co dela podle me velice pekne panely a premysli nad tim(nejsou tam jen 1 ci 2 ruzne barvy ledek je nich tam vice). Jdou udelat i na rustovou fazi(to vidim jako velke minus LED pri techto cenach ze pokud nekdo vali rust pod metlou jako treba ja, bud to ozeli nebo si koupi zvlast LED panely na rust, to jen pokud nekdo je faaakt v baliku :D
odkaz: http://www.ledgrowlight.cz/, zde napr. ty 112w panely nenajdete, cena bude priblizen 10k, ale budou brzy a to s pasivnim chlazenim a vykonejsimi ledky. Bohuzel nemuzu dat vice infa a ne nejsem jejich obchodak :D:D:D
Jinak je tu pekny thread od snucka1 prave s jednim panelem a na to ze to mel 1metr na kytkama aby pokryl svou pestirnu dotal se na prvni pokus zhruba na 1g/w svetla. A takove kydy jako ze pod HPS 400w se da dat 400g+ je trosku ujety, bud je nekdo hodne dobrej pestitel nebo pestuje modely ktere oplivaji kvantitni polozkou nez kvalitni :D (napr.chronic, critical mas nebo power plant :D) Pokud se mylim opravte me :D
Jinak at to roste Cau IPX |
mne uz poslali mailom ich novu ponuku panelov s pasivnym chladenym, a su dokonca vodeodolne. tie panely vyzeraju velice luxusne len ci bude pod nimi aj taky vynos ako pod 600W hps. ak pojdes s tym grow budem sledovat. tiez som za nove technologie:-) |
|
|
Kokesh |
Pokuď mluvíte o ceně, tak na tom je určitě nejlíp www.ledgrow.cz. Chlazení mají taky pomocí větráčků na vršku lampy ;) vodotěsný ale asi nejsou ;) ale vlhkost co ja vim zvládaj vpohodě. LEDky jsem viděl naživo a můžu říct že fungujou bezvadně. Jinak keneth48 dobrej koment ;) |
|
|
pan.smakovicka |
Stale nechapem ako niekto moze zrovnavat vynos LED vs. Sodik. Mali ste tu krasnu ukazku od snuka1 ako dal 144w+28w LED na 1m2 cca 150g. Trebars moj osobny rekord je na 1m2 570.6g a to mi este plesen par g odobrala. |
|
|
Kokesh |
Ale taky porovnej velikost tvych a jeho kytek ;) kdyby je nechal jeste o neco povyrust vysledek mohl byt taky jinde ;) a jinak srovnavat 144w+28w LED a 750w HPS vážně nejde :D uvidíme co dokáže Hlava s jeho 300w ;) |
|
|
|
keneth48: jojo taky mi dosly + cenik a tentokrat se nad tim poradne zamysleli a snazili se to udelat vhodne, jak s pasivnim chlazeni tak hlavne s rozmerama, se stavajicima panelama byl strasny problem je nejak rozumne nadimenzovat na prostory homeboxů, tedka to neni zadny problem. + budou opet o neco vice vykonejsi LEDky. Jinak report ano snad bude, ale taktez nekoupim 4 panely na pulku homeboxu zprvu jeden a pak budu dokupovat, jelikoz z vyplaty dam tak pulku az jeden panel :D:D:D.
pan.smakovicka: Ted te nejak nechapu, ty tady hazis jako machry, ze jsi dal 570g na 750w HPS a ze snuck dal pouze pri 172w zhruba 150g a to pouze byl jeho prvni pokus a jeste ze velke vysky nad vrcholky??? Si delas srandu nebo neumis pocitat snad kdo asi by mel pri stejne wattazi vetsi vynos ( a i pri stejne wattazi osvetleni by byli uspory na strane LED-temer zadne teplo ani hluk). Pokud jsem tvuj koment spatne pochopil tak se uprimne a velice omlouvam |
|
|
pan.smakovicka |
Nemal som 750w ale 600w. Treba aspon citat ked uz nieco napisete. Vobec sa tu nemachrujem, su tu ovela lepsie maserske vykony, ale ako priklad som chcel uviest osob. skusenost.
Proste mna potesi z 1m2 ooooovela viac 570g ako 150g. ( castejsie kola )A nevadi mi priplatit za elektriku ja neviem cca 45e. |
|
|
jarinek69 |
Původní příspěvek od pan.smakovicka
Nemal som 750w ale 600w. Treba aspon citat ked uz nieco napisete. Vobec sa tu nemachrujem, su tu ovela lepsie maserske vykony, ale ako priklad som chcel uviest osob. skusenost.
Proste mna potesi z 1m2 ooooovela viac 570g ako 150g. ( castejsie kola )A nevadi mi priplatit za elektriku ja neviem cca 45e. |
jak rikas, radsi 600 W sodik za par slupek nez 600W v ledkach za majlant - i kdyz mit na to prachy tak do nich jdu taky, ale proste za 600W dat 40k je doopravdy zbesilost |
|
|
|
pan.smakovicka: Tak to se teda omlouvam, ale jako co ti brani dat misto 6kila treba 4x 112w LED? Ja osobne nikdy neveril v blaboly ze napr 144w panel nahradi 400 az 600w na m2. Nesmysl, ale takovy pomer (hps:led) 1:05-1:0,75w je uz velice realne a uspory znacne, radove v tisici korunach. JA zkusim prave na 1,2x1,2 svitit 480watt LED svitit a myslim, ze se doberu peknych vysledku (samo ted zrovna na 4 panely nemam, zacnu od jednoho a pak se uvidi :D). Jinak napr. respectflowers garantuji 5 let funkcnost a vykon 90%. Je to sice marketing,ale i kdyby 3 roky v kuse pestu, coz je 9-12 pestu, kolik vymenite vybojek, kolik se promrda elektriky a ne jen za svetla( pri 10 pestech bude uspora kolem 20-25k),ale i za balast, kterej pojede na max. Nerikam ze je to levnejsi, ale pocitat tak kratkozrace, ze ted koupim hps 600 za par supek a mam vystarano je opravu usmevne. Jinak s 600W jsem mel pouze dobre zkusenosti- roste to fakt samo. Jsem ale i fanda do novych technologii a proc to nezkusit, odproste me se od tohodle cechackovstvi, ze nejdulezitejsi jecena podle toho vetsina jakkykoli vyrobku vypada.
Jo , jeste me napr s tou elektrikou to vadi nejde jen o placeni, ale spiseo dalsi krok k anonymite, nejsem schizofrenik, ale pokud se mi fakt protaci elektromer a mam spotrebu boxu cca 1,5kw/h+ tak se osobne snazim co nejmine vykukovat koor pokud bydlim sam (ne kazdej i sebelepsi kamos ryskne mit spolubydliciho s XXL na byte :D), stahnout to treba pouze k 1,0kw/h coz je i muj cil. U respect flowersu se mi libily ty starsi panely z duvodu osazeni ledek nekolika barvami(napocital jsem 10 druhu) oproti dnesnim co maji pouze 4(ikdyz obchodak me ujistoval o stejne koncepci, dnes jsem mrknul na jejich web a tam pisi jen pouze o 4 maji v tom nejakej neporadek. |
|
|
pan.smakovicka |
Původní příspěvek od IPX
pan.smakovicka: Tak to se teda omlouvam, ale jako co ti brani dat misto 6kila treba 4x 112w LED? Ja osobne nikdy neveril v blaboly ze napr 144w panel nahradi 400 az 600w na m2. Nesmysl, ale takovy pomer (hps:led) 1:05-1:0,75w je uz velice realne a uspory znacne, radove v tisici korunach. JA zkusim prave na 1,2x1,2 svitit 480watt LED svitit a myslim, ze se doberu peknych vysledku (samo ted zrovna na 4 panely nemam, zacnu od jednoho a pak se uvidi :D). Jinak napr. respectflowers garantuji 5 let funkcnost a vykon 90%. Je to sice marketing,ale i kdyby 3 roky v kuse pestu, coz je 9-12 pestu, kolik vymenite vybojek, kolik se promrda elektriky a ne jen za svetla( pri 10 pestech bude uspora kolem 20-25k),ale i za balast, kterej pojede na max. Nerikam ze je to levnejsi, ale pocitat tak kratkozrace, ze ted koupim hps 600 za par supek a mam vystarano je opravu usmevne. Jinak s 600W jsem mel pouze dobre zkusenosti- roste to fakt samo. Jsem ale i fanda do novych technologii a proc to nezkusit, odproste me se od tohodle cechackovstvi, ze nejdulezitejsi jecena podle toho vetsina jakkykoli vyrobku vypada.
Jo , jeste me napr s tou elektrikou to vadi nejde jen o placeni, ale spiseo dalsi krok k anonymite, nejsem schizofrenik, ale pokud se mi fakt protaci elektromer a mam spotrebu boxu cca 1,5kw/h+ tak se osobne snazim co nejmine vykukovat koor pokud bydlim sam (ne kazdej i sebelepsi kamos ryskne mit spolubydliciho s XXL na byte :D), stahnout to treba pouze k 1,0kw/h coz je i muj cil. U respect flowersu se mi libily ty starsi panely z duvodu osazeni ledek nekolika barvami(napocital jsem 10 druhu) oproti dnesnim co maji pouze 4(ikdyz obchodak me ujistoval o stejne koncepci, dnes jsem mrknul na jejich web a tam pisi jen pouze o 4 maji v tom nejakej neporadek. |
Plne stebou suhlasim. V takom pomere by to bolo realne , len nemam nazvys take prachy. |
|
|
Pepe666 |
Zdravím
Jsem profesionální osvětlovač a musím říct že dodnes neexistuje efektivnější zdroj světla než vysokotlaký sodík (tedy son-t a podobně).
Ledky jsou super, mají malou spotřebu a velkou životnost v podstatě je to bezúdržbový zdroj světla, jenže když si spočítáte vloženou energii a množství vyzářeného světla v lumenech, zjistíte že nejefektivnější jsou stále výbojky.
Několikrát jsem dělal projekt veřejného osvětlení a výbojky prostě sežerou nejmíň při zachování určité intenzity osvětlení dané normou ( v tomto případě dané kytkou)
Počítal jsem použití kvalitních nejnovějších diod od cree které mají skvělé parametry. Složil jsem je tak aby výsledný světelný tok byl srovnatelný se světlem vyzářeným 6kilem sodíkem (bral jsem průměrné hodnoty od 4 výrobců, nepočítal jsem použití svítidla s odrazovou plochou) a výsledek byl takový že ledky měly o 21% větší spotřebu než výbojka......
Vůbec tím neříkám že jsou Ledky špatné, sám je do svých projektů používám ale pokud jde o efektivitu přeměny el energie na světlo, výbojky doposud nebyly překonány.....
Jsem sám zvědav na experiment s LED svítidlem co má zrovna rozjetý Hlava....
edit:
No tak proč na všech stadionech na světě svítěj metalhalidem ??http://www.northstarlightingsite.co...H%2C2000W-M.H.) a ne sodíkem ? Viděl jsi nekde na fotbale žlutý světlo ? V Halách ( sazka , sparta ) všude metly a na koncertech , se krom normálních světel taky metly....
JJ máš pravdu, na metal jsem úplně zapoměl....teda světlo na hudbu nikdy....:-) |
|
|
Hlava |
Původní příspěvek od Pepe666
Zdravím
Jsem profesionální osvětlovač a musím říct že dodnes neexistuje efektivnější zdroj světla než vysokotlaký sodík (tedy son-t a podobně).
|
No tak proč na všech stadionech na světě svítěj metalhalidem ??http://www.northstarlightingsite.co...H%2C2000W-M.H.) a ne sodíkem ? Viděl jsi nekde na fotbale žlutý světlo ? V Halách ( sazka , sparta ) všude metly a na koncertech , se krom normálních světel taky metly akorát se použivaj barevny filtry a hromady LEDek , Roger Water tady měl LED obrazovku za podiem cca 35x20m za podiem , 4kamiony LEDek sem skladal . Nedělal sem na nich , dělal sem ten nejvýkonější laser co tady měl v 2008-9 , to byla věc :eek: ....ale k tématu , k tomu veřejnemu osvětlení , to je sice pěkný ale měřils intenzitu a nejde nahodou taky hlavně o vlnovou delku na kterou reagujou kytky ? Tady http://grower.cz/forum/showthread....1404#post951404 , sem se to snažil nejak spočitat , nedobral sem se konce proto sem taky zvědavej na ten test , do ty doby je to i pro mě jen teorie :D
Jo a teoreticky je teorie a praxe stejná , v praxi nikoliv !!! Hlava |
|
|
Bandita |
Je tu veľa tém na túto problematiku, mňa nedávno šokovala najmä rôznosť cien tejto stále aktualnejšej "novinky".
Niektorí predavajú o dosť lacnejšie LED panely s rovnakým výkonom.
Ešte stále je pramálo pravdivých informácií o výhodach a nevýhodach pestovania pod LED lights.
Stretol som sa dokonca na jednej stránke s tvrdením,že napr. 120W LED je porovnateľná s 600-800HPS!! Podľa mňa je to totálna hovadina a obyčajné ťahy zo strany obchodníkov.
Príklady rozdielov cien v rôznych e-shopoch.
Ufo LED Grow 50W 2 750Kč - 6 750Kč!
Ufo LED Grow 90W: 4200Kč - 4500Kč - 7799Kč!!
LED Grow 120W 5 800Kč - 10 773Kč!
LED Grow 300W:13 613 Kč - 15 000 Kč - 21 573 Kč!
Ceny sa líšia najmä v závislosti od značiek a technického prevedenia, či sa nejak extra líšia parametrami, neviem posúdiť.
Skuste napísať svoje poznatky ,príp. skúsenosti s touto modernou ,úspornou technikou a možno i revolučnou metodou osvetlovania rastlín. |
|
|
|
|