Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 
Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - Klikni zde pro originální téma
Kovar
Zdarec, už dlouho mě lákalo Led osvětlení, ale pořád se mi to zdálo drahé a neefektivni, nicméně jsem teď na
netu narazil na velmi zajímavou věc a tou je Led
reflektor. Odkaz www.alfacomp.cz/php/
product.php?eid=10512208V8C30001F0W
Uvažuji nad koupi pro růst. Žere pouze 50w a
svítí jako 250w. Teplota je ideální 6500k. Jen ty
lumeny mi nějak nesedí, pouze 3500lm? Co si o
tom myslíte? Podle mě to musí svítit brutálně.
Teď jedu 2x38w usporka 6500k a ten led
reflektor přece musí svítit více i když papírově ma
méně lm než ty 2 usporky...
Tak by mě tedy zajímal odborný názor.
zmetek
slovis: 660nm vykonne LEDky maj treba na farnell.com, den po objednani to budes mit doma, tusim ale, ze platit musis online pres kreditni kartu, taky jsem tam tak nakupoval
slovis
Čus, koupil jsem je nakonec na ebay 50ks 1W za 1300,- i s dopravou z UK....

Kovar: je to naprosty nesmysl a vyhozeny prachy... přečti si tady o tom něco

Svítím zatím jen 68W a roste to krásně pánové, až přepnu na květ a přidám tam těch 50W 660nm tak to bude hodně zajímavý...
Mašťák
Ja jsem se rozhodnul pro 3W ledky a bral jsem 6xchladna bila, 20x 660nm, 20x630nm 15x470nm, 10x440nm na kvet bych chtel jeste pridat na 660nm a IR+UV, ale nemam na to prostor ani chladic
ledky z ebay a zdroje z dealextreme.
slovis
citace:
Původní příspěvek od Mašťák
Ja jsem se rozhodnul pro 3W ledky a bral jsem 6xchladna bila, 20x 660nm, 20x630nm 15x470nm, 10x440nm na kvet bych chtel jeste pridat na 660nm a IR+UV, ale nemam na to prostor ani chladic
ledky z ebay a zdroje z dealextreme.

Tak to jsem zvědavej... až to budeš mít hotový tak ukaž fotky... ;-)
ShivasLight
Zdravim , cital som vacsinu clanku a myslim , ze by som vam vedel pomôcť. Led Grow Systemy vyrobili a predavaju jedna lampa cize kus za 1000 eur a ma vykon 1000w sodikovej vybojky , ale je lepsia v pripade spotreby a vyzarujuceho tepla sodikove vyjoky musia byt chladene velmi zatial co LEd panel nevyzaruje take ,, BRUTALNE TEplo! ako sodikova vb.

ShivasLight
Led diody su vyrobene z polovodicoveho materialu cez ktory ked prechadzaju elektrony emituje energiu v podobe svetla cize frekvencie - ktoru maju rastliny radi hlavne cervenu a modru -- na tie su najcitlivejsie-- btw v LED grow systemoch pouzivaju tak 70 cerv 80 modr a88 oranzovych --- mam 2 panely z Ledkami -- odtestovane - Rastlo to velmi dobre no na komplet grow som nemal cas -- to co ma Supersvietiva ledka nema ziadna usporka -- Som Elektrotechnik --- nato aby si porozumel diodam nemusis byt Jack herrer :D
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od ShivasLight
Led diody su vyrobene z polovodicoveho materialu cez ktory ked prechadzaju elektrony emituje energiu v podobe svetla cize frekvencie - ktoru maju rastliny radi hlavne cervenu a modru -- na tie su najcitlivejsie-- btw v LED grow systemoch pouzivaju tak 70 cerv 80 modr a88 oranzovych --- mam 2 panely z Ledkami -- odtestovane - Rastlo to velmi dobre no na komplet grow som nemal cas -- to co ma Supersvietiva ledka nema ziadna usporka -- Som Elektrotechnik --- nato aby si porozumel diodam nemusis byt Jack herrer :D

zdarec

sorry ze to tu pisu, ale spousta slov a opet zadna fakta ...

btw. cim vice o LED grow svetlech vim, tim mene si je chci poridit. A chyba je to hlavne prodejcu/vyrobcu a jejich neuveritelnemu (a tvrdohlavemu) srovnavani s HPS.

a jeste k tomu rustu: no to je pekne, ze to roste, ale jak to kvete nas hlavne zajima, no a pod LEDkama to vlastne poradne nekvete. Bohuzel nas nemuzes presvedcit o opaku, kdyz jsi na komplet grow nemel cas.
ShivasLight
viesco vsetko co som pisal az na ten vykon ktory sa neda porovnavat v lumenoch lebo lumen mas plochu svietenia -- ale ucinnost diod sa meria v electro flux abo take nieco -- ak si cital tak -- takto -- Rastliny prijimaju frekvenciu svetla ( energiu ) ako ziviny hlavne modre a cervene -- Rast Kvet -- ostatne frekvencie ako zelena biela a take nepotrebne farby nemaju taky ucinok -- toto su fakty :D -- ak niesi elektrikar alebo nejaky mechanik nepochopis co ti tu hovorim :D. To ze to nesvieti ako tvoja vybojka a nevyzaruje take teplo neznamena ze budes mat malicku urodu ,pretoze ta rastlina dostava ziviny od cerveneho svetla -- a ked si das ze takych 400 diod ma spotrebu max 50 wattov tak je to super vec-- ako nemusis mi verit , ale vela ludi uz ma doma Led grow system a vyrovna sa 1000 watovej vybojke
Akolitor
To už tu zaznělo mnohokrát.. ale my chceme důkazy nebo nějáký názorný příklad.. A né jen parametry CFL HPS a LED.. to si můžu přečíst kdekoliv.. kupte odzkoušejte a pak to bude přínosná debata.. Jinak taky bych byl nadšenej kdyby ty ledky byly nakonec takové jak píše výrobce..
Díky
ShivasLight
nj skuska teda bude vykonana :D , 48 modrych a 48 cervenych na jednom dpsku v krabici pozinkovanej - vykon bude mat velmi dobry :D
ale spotrebu velmi malu zas ,, nemate manual jak dat na galeriu foto ? aby som ukazal vysledny stav lediek ?
BloodyBeer
citace:
viesco vsetko co som pisal az na ten vykon ktory sa neda porovnavat v lumenoch lebo lumen mas plochu svietenia -- ale ucinnost diod sa meria v electro flux abo take nieco -- ak si cital tak -- takto -- Rastliny prijimaju frekvenciu svetla ( energiu ) ako ziviny hlavne modre a cervene -- Rast Kvet -- ostatne frekvencie ako zelena biela a take nepotrebne farby nemaju taky ucinok -- toto su fakty :D -- ak niesi elektrikar alebo nejaky mechanik nepochopis co ti tu hovorim :D. To ze to nesvieti ako tvoja vybojka a nevyzaruje take teplo neznamena ze budes mat malicku urodu ,pretoze ta rastlina dostava ziviny od cerveneho svetla -- a ked si das ze takych 400 diod ma spotrebu max 50 wattov tak je to super vec-- ako nemusis mi verit , ale vela ludi uz ma doma Led grow system a vyrovna sa 1000 watovej vybojke

ver mi ze na toto tema jsem si precetl hodne zajimaveho cteni, ikdyz stale jsou zde mezery. Ale to co tu pises je mi docela znamo.

Me by spise zajimalo, jestli znas tady docela trefne heslo ''teoreticky je teorie a praxe stejná , v praxi nikoliv'' ? Pestu pod LED osvetlenim jsem uz videl dost, od prvni generace po nejnovejsi na trhu a ikdyz musim uznat, ze to ma sve plusy, tak vykon se mezi ty plusy nepocita. Klidne si tu dale muzes psat vyjadreni vykonu na n-tou a vykladat, jak jsou jednotlive spektra nalazene na ten a ten chlolofyl, ale ve vysledku to ma stejnou ucinost jako HPS ktera svym masivnim proudem fotonu dostatecne prosvetli kytku :D
Akolitor
Ok.. předem díky :) Taky nad tím dost často přemýšlím.. A budeš skládat z klasickejch diod nebo z výkonových? Myslím že do nových panelů instalujou už jedině diody výkonové.. na vkládání fotek jsem tu někde viděl návod..
xpapousek
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy

Teoretické limity u diod jsou zajímavé (až 260.0–300.0 lm/W) ale to je hudba budoucnosti http://phys.org/news202453100.html když mrknu na současné hodnoty např u 3W diod (cca 60 lm/W) tak je to proti 600W sodíku (cca 150 lm/W) stále slabá omáčka. A náskok diod ve "vhodnějším spektru" není tak žhavý, když se podívám na pěsty pod tím. Sodík si svoje spektrum obhájil již v nejedné pěstírně. :)
Bárt
citace:
nj skuska teda bude vykonana :D , 48 modrych a 48 cervenych na jednom dpsku v krabici pozinkovanej - vykon bude mat velmi dobry :D
ale spotrebu velmi malu zas ,, nemate manual jak dat na galeriu foto ? aby som ukazal vysledny stav lediek ?

Udělej test na květu a ten ukaž. Sami prodejci zde napsali, že jsou stále ve vývoji, takže jsi akorád další prodejce něčeho, co funguje jen teoreticky. http://grower.cz/forum/showthread.p...6&pagenumber=49
Pokud by to fungovalo, tak tady uvidíš pěsty s pěkným výsledkem, za ty roky co to prodávají, tak to už má určitě dost lidí, ale jak je vidět, tak se nemá nikdo čím chlubit.
Už mě fakt vadí, jak každý blbý prodejce píše o náhradě za HPS a Ty napíšeš, že 50W led panel nahradí 1000W HPS.:megafon: :hanged:
ShivasLight
ono diody sa nezdaju ale rastie to rychlo - ved dam vediet.
ShivasLight
alebo rovno usetrim robotu -- http://forums.cannabisculture.com/f...&Number=1380395 tento mal 290 lediek - 220 red 70 blue -- porovnaval to rastom z hpskou 600 w tusim -- a lepsia bola hpska v kvantite -- no nevyhoda lediek oproti hps je teplota ktoru hps ma a zarucuje tym stabilnu teplotu -- zatial co pri ledkach treba asi ohrievace -- ..
BloodyBeer
citace:
alebo rovno usetrim robotu -- http://forums.cannabisculture.com/f...&Number=1380395 tento mal 290 lediek - 220 red 70 blue -- porovnaval to rastom z hpskou 600 w tusim -- a lepsia bola hpska v kvantite -- no nevyhoda lediek oproti hps je teplota ktoru hps ma a zarucuje tym stabilnu teplotu -- zatial co pri ledkach treba asi ohrievace -- ..

hehe, to snad ani nemuzes myslet vazne - 4 roky stary odkaz :D :D :D

Navic v konecnem hodnoceni stejne pise, ze stejnak ty ledky uz prodal a zustava u HPS, protoze se mnohokrat vice osvedsily pri pestovani ...

dale zde vyjmenovava, co vsechno si muzete poridit za cenu LED osvetleni (dokonce i ucet za el :D )

to vse me vede k nazoru, ze HID technologie je zatim lepsi nez LED. Dokud nebudou vice rozsirene vysokosvitive LEDky (jak psal papouch 200 lm / W a vice) tak nema vyznam pod tim asi moc pestovat travu za ucelem velkeho vynosu, tudiz prirovnavani 100 W jako ekvivalent 600W HPS (nebo jeste vic) se mi zda jako hodne uchylne :D :D :D
ShivasLight
ono tri faktory by mali byt na led panely -- red - blue - UV-preto asi mu to neslo akurat presne na ledky -- alebo -- to moze byt aj teplom ktore hpsko vydava tym padom ma ta palica stabilnu teplotu zatial co led nie -- ale treba robit skor pokusy pridavat ledky a spravit spravny pomer
zmetek
ShivasLight: souhlasim s ostatnima, neni to o tom, ze das dohromady nekolik druhu LEDek ktery teoreticky potrebujes podle grafu z internetu, to by si to mohl sestavovat kazdej sam doma na kolene. Taky jsem to zkousel a neni to tak jednoduchy, rust je dobrej, kvet je tragickej. Uznavam, ty budes mit jiny spektrum, ale vim na 100% ze ten panel nebude mit o moc lepsi vysledky nez co jsem sestavoval a zkousel ja. Druha vec je, ze budes mit podradny LEDky oproti velkovyrobcum. Ti totiz nakupujou o nekolik radu vic diod a tim padem maj mnohem lepsi ceny i vyber LEDek, takze koupej lepsi za nizsi ceny. Stejne tak zpracovani nebude zrovna nejlepsi, rad bych ty tvy panely videl.

Ze jsi elektrotechnik je hezky, to ja jsem taky, ale to neznamena ze udelas panel ktery funguje jak ma a jak tvrdis. Ukaz fotky finalniho vyrobku a srovnani toho tvyho panelu se sodikem priblizne stejny watazi v rustu a kvetu konopi, o zadny jiny rostliny tu 95% lidi nejde. To co pises ty, muze napsat kdekdo, bez dukazu to jsou keci.
Akolitor
zmetek: tys sice stavěl pořádnej panel ale myslim že s výkonovejma diodama by ti to dopadlo daleko lépe.. A také myslim že bys měl i víc W za stejné prachy.. Pořádnej panel z výkonovek jsem tu ještě neviděl ale výrobci je už mají delší dobu.. strašně rád bych viděl nějáký test s výkonovejma ale nechce se mi do toho investovat..
zmetek
Stavel jsem i z vykonovejch, mel jsem 660nm 5W, 455nm 3W, 400nm 1W a pak asi 630nm 3W a jeste nejaky oranzovy tam byli,ale bylo to taky spatny, uz jsem to rozbebral, nemelo to cenu. Fotky bohuzel nemam. Rozdil oproti obycejnym diodam tam byl, ale zadnej extremni vzhledem k vyssi spotrebe. Mam rozdelanej dalsi panel, a vratil jsem se zase k obycejnym ne-vykonovym LEDkam, ale na kvet to neplanuju pouzivat...

Ale o to nejde, dulezity je, ze ShivasLight tu neco tvrdi ale tim to konci, bez dukazu, takovejch tu bylo, ale skutek utek. Hromada lidi tady o problematice LEDek pri pestovani vi mnohem vic nez on, a hlavne ne jen tu teoretickou cast, ma to overeny praxi... Az ukaze vysledky svy prace, bude se dat o necem mluvit.
Mašťák
citace:
Původní příspěvek od zmetek
Stavel jsem i z vykonovejch, mel jsem 660nm 5W, 455nm 3W, 400nm 1W a pak asi 630nm 3W a jeste nejaky oranzovy tam byli,ale bylo to taky spatny, uz jsem to rozbebral, nemelo to cenu. Fotky bohuzel nemam. Rozdil oproti obycejnym diodam tam byl, ale zadnej extremni vzhledem k vyssi spotrebe. Mam rozdelanej dalsi panel, a vratil jsem se zase k obycejnym ne-vykonovym LEDkam, ale na kvet to neplanuju pouzivat...

Ale o to nejde, dulezity je, ze ShivasLight tu neco tvrdi ale tim to konci, bez dukazu, takovejch tu bylo, ale skutek utek. Hromada lidi tady o problematice LEDek pri pestovani vi mnohem vic nez on, a hlavne ne jen tu teoretickou cast, ma to overeny praxi... Az ukaze vysledky svy prace, bude se dat o necem mluvit.

Kolik watu jsi mel dohromady? Jakej byl vysledek ? A jak jsi chladil ledky ?

Diky :)
zmetek
Bylo to asi kolem 70w, nevim presne a to byl cistej prikon LED, neco si vzali jeste zdroje, vychazelo to tusim na nejaky 0,5g/w, spis min. Palicky byly porad hodne maly a pryskirice zhruba stejne co pod obyc. diodama, chut a ucinky taky podobny. Uz si to presne nepamatuju.

Chladil jsem je hlinikovejma pasivama myslim ze na tranzistory, kupoval jsem docela velky, meli tepelnou rezistivitu nejakych 5stupnu na watt( cim min tim lip), musel jsem je provrtat abych sroubama pripevnil ty diody, vypalil jsem si na laseru takovy uchyty. Samozrejme jsem pouzil i teplovodivou pastu a pasivy ofukoval vetrackem. I tak hraly dost.
ShivasLight
ono ledky mam ja na svojom dpsku 48 modrych -- 5mm gulata hlava , 10 000 mcd, 25 deg -- svieti jedna na malu plochu ale velke svetlo ale vyhoda je v tom ze oproti velkovykonovym maju male teplo a malu wataz ,, No integrita svietenia diod je 100 % toho spektra , oproti sodiku alebo ziarivke , usporke je to viac , -- velkovyrobcovia robia chybu v tom ze davaju malo diod -- ono povedia ze panel je 600 w pritom tam je 140 red , 88 orange . 56 blue ,, ale to je proste malo tiez suhlasim s tym ze to len kecaju preto oproti tomu aby dali co najviac lediek na najmensiu plochu napr -- povedzme ze dame -- 300 red -- ktomu 200 UV , striedave rady -- a max x krat lepsi panel + vdaka malemu vykonu nemas moc velku teplotu . Vykon moze byt vyziareny do okolia v podobe tepla -- ,, odpory hraju rolu tiez . Mam na plane spravit nieco take .
ShivasLight
http://imageupload.org/en/file/2207...ia0250.jpg.html

http://imageupload.org/en/file/2207...ia0252.jpg.html

http://imageupload.org/en/file/2207...ia0249.jpg.html

3 krat by mal naskocit image -- Ledky , Plocha svietenia od 2 m a 1 m .48 lediek modreho spektra , 10 tisic mcd . Mam podobny panel kvetoveho spektra ale su tam zbytocne dane oranzove ledky ktore nemaju vo vyvine rastliny moc velku rolu.
ShivasLight :
Uplne nejlip bude, kdyz se das do poradnyho testovani nebo radsi zmlknes, plkas tu nesmysly a palice pod diodama jsi asi videl max. z rychliku, mates tu lidi a uvadis nepravdive informace a ty tvy pomery LED:HPS jsou k smichu, jak jsi k nim vubec dosel panacku? IPX
High
Trošku mi ty prodejci LED systémů přijdou jako Horst Fux.Pořád ti něco cpou a říkaj jak je to báječný......muhehehehe
sitra
přesně ták...
zmetek
ShivasLight : tak tohle je opravdu vysmech, co to je za fotky? :D necekal jsem nejakej zazrak, ale tohle? :D
slovis
ShivasLight: Držím ti palce, hlavně se nenech odradit těma kecama od zapřísáhlejch sodíkářů, udělal jsi to docela rozumně, (líp než zmetek) ještě bych to být tebou otestoval na rostlinkách... ;-)

btw: spočítejte si nejdřív pánové kolik má HPS ztrátový výkon a potom se přijďte srovnávat s ledkama ;-) A za další viděl jsem na youtube testy a výsledky hovořily jasně... stačí zadat LED vs HPS
ShivasLight
to je 50 modrych diod -- daj si ze toto svieti , dobre ,, ak ich das 300 tak mas flashweapon. -- Toto btw nebudem testovat :D toto je nic -- poriadny panel ma mat aspon 400-500 diod to co davaju vyrobcovia na panely je k smiechu 200 diod nemoze nahradit 1000 watku no takych 400-500 diod uz je o niecom inom .
slovis
500 diod?? myslím že tu už byl pokus s asi 1300 diodama...
slovis
Tady si můžeš koupit 100ks modrých 460nm LEDek za 5 dolarů odkaz
Hlava
citace:
Původní příspěvek od zmetek
ShivasLight : tak tohle je opravdu vysmech, co to je za fotky? :D necekal jsem nejakej zazrak, ale tohle? :D

Jojo souhlas .

citace:
http://imageupload.org/en/file/2207...ia0250.jpg.html

http://imageupload.org/en/file/2207...ia0252.jpg.html

http://imageupload.org/en/file/2207...ia0249.jpg.html

3 krat by mal naskocit image -- Ledky , Plocha svietenia od 2 m a 1 m .48 lediek modreho spektra , 10 tisic mcd . Mam podobny panel kvetoveho spektra ale su tam zbytocne dane oranzove ledky ktore nemaju vo vyvine rastliny moc velku rolu.

No co to je ? Blikátko o velikosti krabičky cigaret , no LOL , ukaž pod tim ty palice , prosim...

citace:
Původní příspěvek od slovis
ShivasLight: Držím ti palce, hlavně se nenech odradit těma kecama od zapřísáhlejch sodíkářů, udělal jsi to docela rozumně, (líp než zmetek) ještě bych to být tebou otestoval na rostlinkách... ;-)

btw: spočítejte si nejdřív pánové kolik má HPS ztrátový výkon a potom se přijďte srovnávat s ledkama ;-) A za další viděl jsem na youtube testy a výsledky hovořily jasně... stačí zadat LED vs HPS

Ty kecy se asi zakladaj na létech praxe , nic víc , taky sem to zkoušel a nejsem moc nadšenej , viz
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=55899 , dalši test ješte bude pak vynesu svůj finalní verdikt , co jste zatim předvedli za palice vy ??

citace:
ono tri faktory by mali byt na led panely -- red - blue - UV-preto asi mu to neslo akurat presne na ledky -- alebo -- to moze byt aj teplom ktore hpsko vydava tym padom ma ta palica stabilnu teplotu zatial co led nie -- ale treba robit skor pokusy pridavat ledky a spravit spravny pomer

Je to napsaný v tom mym trýdu , LEDky nedelaj takový teplo jako HPS a TO je ten problém .

ShivasLight
Diody na pokuse su 3W velke hovada -- nj slovis mas to lacne - skus najst ten 1300 diod pokus ,, videl som ako mal tolko diod nejakych 2000 na strope ale typek to nepomixoval -- dal cisto panel ,., red blue a tak ,, -- Chcelo by to pokus z normalnymi diodami nie -- z 3 watovymi hovadami ktore su drahe a maju odber taky isty pomaly to bude ako sodik . .. MOzes mat aj 3000 diod ale pokial nevies ake spektrum dat , a ze to mas este skombinovat nech sa svetlo mieša. -- Btw Prosimvas tu skatulku uz nekritizujte :D ,, to bola len ukazka sily diod .. 50 diod ..... ,,, 50 a 500 je trocha rozdiel ,,, ale i tak -- Skusim spravit panel z tych 400- 500 mix Blue a UV .. popripade test by to chcelo . V normalnych podmienkach .
ShivasLight
http://www.weloveledgrowing.com/1/

toto je holandska ,, tusim , stranka ,, John a Jane Doe -- Testuju led panely a davaju videa ludi co to testovali
citace:

No souhlas pouze s tim, ze kult horici lampy je tu znat fest, nekteri lide radi v dobrym, jini se predvadeji v typicky cechackovskem postoji. Zbytek uz je jen zbozne prani, ktere se vam nevydari. Tvuj psakovy projekt, je bohuzel uz dopredu fail.

ShivasLight :

Tady musim byt fakt kritickej. Mozna jsi elektrotechnik a narozdil ode mne umis i dotahnout zarovku nebo vymenit baterky, ale selsky rozum evidentne postradas. Pomer 8:2 je ze starych panelu a byl tam hozen halabala, samozrejme jakoze uzpusoben na kvet. Pomery ruznych barev co minis slozit jsem nejak moc neresil, laborovani s modrym svetlem by jste uz mohli nechat, kytka ano roste solidne, ale my resime problem kvetu. Proc misto svych zbytecnych pokusu(ano, mam drzost zkritizovat cloveka co se s tim mrda, kdyz to nema sebevetsi prinos). Proc nekoupis po 100w v LEDkach ruzne teploty cervenych LEDEk, box A- 610nm,B-625nm, C-660nm ? Hmm proc tu montujete panely, kter budou stat za hovno, jak pomerem barev, tak i vyberem LEDek? Tohle uz ma mnohem vetsi vypovidaci hodnotu, nez vase homemade pokusy s 30w ,,neceho´´. Uz jen z duvodu, proc to poradne nekvete, kdyz jsou vsude 660? Zajimavy ze HPS od phillips ve svych datasheetech maji znazornenou spicku vykonu v oblasti 610-630nm?

3w LED budou dle meho nutnost, i prez fakt ze jsou mene ucinne pri vetsim prikonu(nad 2,5w) kdy se fest zahrivaji. Nebot a opravte me jestli se mylim, ale 1w LED proste bude mit slabsi,,silu´´neprosviti nabyvajici sisku poradne, byt pri stejne celkove wattazi, jako panel z 3w LEDek. To same asi 3w:5w atd.

O vasich zkusenostech, realnych zkusenostech s kvetem=nula, tak koho chcete doprdele furt presvedcovat? Nabij jahody, brko nebo papriky a ukaz. Jinak si to doma balastete a nezabirejte drahocene megabyty zde na foru.

hlava: Jo, se vsim souhlas
ShivasLight
ono ten pomer neviem nezda sa my zeby si musel mixovat tie ledky ked mas na vyber len 3 uv blue red ,, a pomer ten by som tiez moc nerisiel -- ale tiez sa my nezda uz len to ze robia mixovane led panely --- grow a kvet na jednom znamena ze v kvete zaberaju miesto grow ledky -- cize -- by to chcelo skor najst nejaky report z Flower led booster . --- Suhlasim s tym ze zatial sa to nerovna Hpskam no pre growerov ktory nechcu mat mega ucet za elektriku to je vyhodne radcej led riesenie . Podla Mna bysme tu nemali robit boj medzi Led a Hps ale cisto diskutovat O Ledkach -zber-vykon -odber- kolko diod .. Ale tie 3w tie by som na led panel ani nedaval kvoli tomu teplu a odberu. 5mm Lumi dioda ma minimalny odber minimalnu teplotu a taku istu integritu svetla -- Vykon je tiez energia vyziarena do okolia v podobe tepla zo svetlom to moc nema spolocne nic . a 3 w ledky su 140 degrees co znamena ze musia byt blizsie alebo tam musis dat cocky na spresnenie svietenia .. Pozeral som vsetky Ledky co su .. A najrozumnejsie sa my zdaju 5mm lumi uz len kvoli odberu , dobra svietivost , 25 degrees cize netrafi velku plochu no zato koncentrovane svieti na urcity bod . a nemaju to teplo sodika alebo 3w. Tymto sa chcem vratit na tuto temu .. btw ak mate niekto doma panel odfotte , alebo hladajte reporty , pozerajte ake typy led a tak . Uz bolo tolko testov ze staci ked si to zhrnieme porovname a usudime . Namiesto hadania Led vs Hps zistime skor aka led , ake combo , kolko .
citace:
ono ten pomer neviem nezda sa my zeby si musel mixovat tie ledky ked mas na vyber len 3 uv blue red ,, a pomer ten by som tiez moc nerisiel -- ale tiez sa my nezda uz len to ze robia mixovane led panely --- grow a kvet na jednom znamena ze v kvete zaberaju miesto grow ledky -- cize -- by to chcelo skor najst nejaky report z Flower led booster . --- Suhlasim s tym ze zatial sa to nerovna Hpskam no pre growerov ktory nechcu mat mega ucet za elektriku to je vyhodne radcej led riesenie . Podla Mna bysme tu nemali robit boj medzi Led a Hps ale cisto diskutovat O Ledkach -zber-vykon -odber- kolko diod .. Ale tie 3w tie by som na led panel ani nedaval kvoli tomu teplu a odberu. 5mm Lumi dioda ma minimalny odber minimalnu teplotu a taku istu integritu svetla -- Vykon je tiez energia vyziarena do okolia v podobe tepla zo svetlom to moc nema spolocne nic . a 3 w ledky su 140 degrees co znamena ze musia byt blizsie alebo tam musis dat cocky na spresnenie svietenia .. Pozeral som vsetky Ledky co su .. A najrozumnejsie sa my zdaju 5mm lumi uz len kvoli odberu , dobra svietivost , 25 degrees cize netrafi velku plochu no zato koncentrovane svieti na urcity bod . a nemaju to teplo sodika alebo 3w. Tymto sa chcem vratit na tuto temu .. btw ak mate niekto doma panel odfotte , alebo hladajte reporty , pozerajte ake typy led a tak . Uz bolo tolko testov ze staci ked si to zhrnieme porovname a usudime . Namiesto hadania Led vs Hps zistime skor aka led , ake combo , kolko .

Ty voe, ty si fakt snad z lidi delas prdel ne,

mixujeme ruzne LED protoze se snazime simulovat shodne klimaticke podminky venku, tedy slunce. Kde mas bilou? sice doplnkove, ale dle meho se pri konstrukci panelu tohle stane pravidlem(vykon do 10% celkoveho odberu). co tim myslis RED? jednu jedinou vlnovou delku? Mno to uz je snad uspesne za nami ne? Ani by jsi neresil pomer mezi RED:BLUE? Delas si srandu, videl jsi jak to roste jen pri kvetovem panelu? vsude same listivo, rostliny podsadite a krasne vetvene. ano v rustu je to fajn, ale v kvetu na hovno! Mimoto pri vysoke koncentraci modreho svetla, rostlina vice neroste, ale zakrnuje a dela minimlani mezery mezi patry. To je pro nas k nicemu. Ano je pravda ze mit jeden univerzalni panel je problem, zbytecne sviti modrymi LEDky v kvetu,ale nemusi to byt az zas tak zle(nekteri tu sviti i AGRO vybojkama).

---Suhlasim s tym ze zatial sa to nerovna Hpskam--- Boze! tak kdyz se LED vybojkam nevyrovna, jak muzes napsat takovou zhovadilost, ze je to pro GROWEROV co chteji usetrit? Kdyz se jim to na watt nevyrovna!

3w LED se resi, ze se stahnou na 2,2-2,5w, tedy se predimenzovavaji(v tech.oborech, zadna zvlastni technika). Ty furt nechapes, ze 1w LED proste ,,neprorazi´´ do rostliny, jako 3w LED. Tohle neni jak HPS, kde vyssi wattaz= lepsi a hloubkovy prusvit. Pokud LED ma prusvit 20cm, tak jich tam muzes nasazet treba milion a ikdyz se intenzita zvysi, neustale to bude LEDka co se prez 20cm nedostane(nepropali sisku). 5mm Lumi dioda, ma jaky odber, kdyz se ji tak ohanis?

Jasny LED co maji 25° rozptyl, to osviti TEDA plochy, prosim te nakresli si to aspon na papir ano?

---Uz bolo tolko testov ze staci ked si to zhrnieme porovname a usudime . Namiesto hadania Led vs Hps zistime skor aka led , ake combo , kolko--- Blud, blud!!! Postni tu aspon 10 growu, co za neco stalo, co naprosto rozdrtilo HPS. Zde na groweru, co jsou na urovni je tak 5.

Furt omylane teplo: Ctes co ti Hlava psal, praveze u LED je problem, ze to vyzaruje az prilis malo tepla=maly odpar=malo piji=malo piji hnojky=zpomaleny metabolismus.

A ty se chces bavit o farbach, kcich, a diodach? a proc si se tu prezentoval jako homemade smelinar? Pro vyleceni ztraty pameti:

citace:
Zdravim , cital som vacsinu clanku a myslim , ze by som vam vedel pomôcť. Led Grow Systemy vyrobili a predavaju jedna lampa cize kus za 1000 eur a ma vykon 1000w sodikovej vybojky , ale je lepsia v pripade spotreby a vyzarujuceho tepla sodikove vyjoky musia byt chladene velmi zatial co LEd panel nevyzaruje take ,, BRUTALNE TEplo! ako sodikova vb.

Vyrabam taketo Led systemy podla vasich predstav -- najmensi rozmer
je 10x 10 cm stvorec -- MODEDIT:OBODOVANO,Hlava ---Cena takehoto svietidla je 65 eur aj z postovnym iny rozmer ina cena --!

Tohle co ty tu predvadis neni ani teorie, ani praxe, ale jen oblbovani duverivych lidi(novacku) tvoji hlouposti, ty ani nevidis, ze si odporujes a protirecis. IPX
zmetek
slovis: To je sice pekny, ze to udelal lip, ale ja to nechtel prodavat, navic, spajet 50 diod a treba 500 je trochu rozdil. A i tech 500 je tak na jednu kytku, co na tom, ze jsou vysocesvitivy. Ztratovym výkonem myslis co? Teplo? U LEDek ho zas musis vytvaret dodatecne, protoze nehreji skoro vubec. Naklady na energii se tim padem dost mazou. Zato naklady na porizeni jsou uplne jinde. Nejsem sodikar, aby sis nemyslel, ale kdyz jsem videl ten rozdil, kdo ma penize, at jede LEDky, ale nejaky poradny panely, kdo nema moc, urcite sodik. Tyhle mikro panylky jsou pro srandu.

edit: vse bylo receno vyse :)
ShivasLight
http://www.taogrowshop.cz/katalog/d...00w-pro---akce-

Ma cca tych 300 diod -- tento panel osvieti viac ako jednu kytku ,Svietivost lediek je na metre nie na 5 centi ,,, Ono ta teplota by sa dala vyrovnat -- povedzme ze spravime panel dame tam diody , atd ,, spoustime checkneme teplotu ak nebude vysoka tam mozme pridat --- Neviem presne teraz -- rezistorova cievka , cievka , viem ze nejak tak a vydava to teplo dost dobre a keby tade posles fukat ventilator tak mas na lampe aj ohrievac ktory tiez moc netaha . neviem ci ste videli tie obrazky ako svietilo tych 50 modrych no z 2 metrov co je asi vyska stanu alebo stropu , dokazali osvietit 1m stvorcovy . ( iba 50 diodes ).
Cize ta teplota by sa dala spravit aj bez toho aby si musel vykurovat miestnost . Wow inac ten midro panel Zmetek -- Pekne ale tolko kablikov fuha :D , Pajku do ruky by to chcelo . ( Just saying ).
ShivasLight
http://www.youtube.com/watch?v=DAw13w9eFxY

ak neviete po english tak skuste domysliet
slovis
code:
Tvuj paskovy projekt, je bohuzel uz dopredu fail.

Možná máš pravdu... myslím si to i já, ale dnes budu mít 50x1W 660nm LEDky, které tam přidám na květ, teď v růstu nejsou potřeba.

Máte pravdu s tím teplem, včera jsem se přesvědčil.Sice mám v boxu průměrně 23°C a vlhkost pouze 40% a i při ofukách se mi vytvořila na vrchu hlíny plíseň,
protože hlína nevysychá, včera měly holky dostat hnojku a mají smůlu... Takže začnu řešit jak jim trochu přitopit. Nenapadá vás něco kloudného?
Třeba nějaká IR lampa?

code:
slovis: To je sice pekny, ze to udelal lip, ale ja to nechtel prodavat, navic, spajet 50 diod a treba 500 je trochu rozdil.
A i tech 500 je tak na jednu kytku, co na tom, ze jsou vysocesvitivy. Ztratovym výkonem myslis co? Teplo? U LEDek ho zas musis vytvaret dodatecne,
protoze nehreji skoro vubec. 
Naklady na energii se tim padem dost mazou. Zato naklady na porizeni jsou uplne jinde.
Nejsem sodikar, aby sis nemyslel, ale kdyz jsem videl ten rozdil, kdo ma penize, at jede LEDky, ale nejaky poradny panely, kdo nema moc, urcite sodik.
Tyhle mikro panylky jsou pro srandu.

edit: vse bylo receno vyse 

Abych to uvedl na pravou míru, je mi jasné, že pod tím nic nevypěstuje, jen se mi líbilo provedení a ta představa, že to udělá rozumně s daleko více diodama...
S tím ztrátovým výkonem myslím samozřejmě teplo, 600W nevím jakou má ztrátu HPS(která se dá ještě snížit předřadníkem)
ale obyč žárovka max 5%, tak když si vezmete, že z 600ti Wattů vám jde 95% teplo a pouze 5% světlo, tak je to mazec.
HPS bude určitě několikanásobně efektivnější, ale když tomu přidám ještě velmi malé spektrum vyzařovaného světla pro fotosyntézu
tak mě opravdu láká novější LED technologie

Určitě lze vymyslet nějaký zdroj tepla, který pomůže LEDkám...
Výkonovky samy o sobě hřejí dost, sami výrobci nedoporučují je zapínat bez chladiče na víc, než pár sekund, jinak odejdou, musí se prostě chladit
proto nevyzařují ve finále tolik potřebného tepla, ale to určitě každej ví...

Nelze jednoznačně říct, že je LED lepší než HPS nebo naopak, obě varianty mají své pro a proti.
HPS je zažité spoustu let a vyzkoušené, dál se už těžko nějak vyvine.
LED se teprve v tomto směru testuje a vyvíjí, má obrovský potenciál uspět. A mě osobně to hrozně baví ;-)

PS:
Nikomu nic necpu je to můj názor...
zmetek
Jak jsme se uz ale presvedcili, na kvet neni potreba pokryt jen spektrum fotosyntezy, to je dobre pouze na rust, prvni LED svitidla meli jen modrou a cervenou a jak to dopadlo, nyni vyrobci zjistuji, ze to nestaci a pridavaji dalsi spektra, aby to za chvily nedopadlo tak, ze LED panely budou simulovat spektrum vybojek nebo slunce, samozrejme urcity vlnovy dylky vynechaji(zelenou)....

Jasne, LEDky maj budoucnost, ale na tu si jeste chvily pockame, vykonovy LEDky tu ucinnost taky nemaj zrovna skvelou, je lepsi nez vybojky, nejaky obrovsky rozdil zde ale neni.
xpapousek
citace:
[CODE]
protože hlína nevysychá, včera měly holky dostat hnojku a mají smůlu... Takže začnu řešit jak jim trochu přitopit. Nenapadá vás něco kloudného?
Třeba nějaká IR lampa?

doporučoval bych něco z tohodle: http://www.svitidla-osvetleni-elekt...ovky/cz/c-2593/ .... jestli se nepletu tak některé jsou stmívatelné, to by se šiklo...

citace:
Původní příspěvek od IPX

3w LED se resi, ze se stahnou na 2,2-2,5w, tedy se predimenzovavaji(v tech.oborech, zadna zvlastni technika). Ty furt nechapes, ze 1w LED proste ,,neprorazi´´ do rostliny, jako 3w LED. Tohle neni jak HPS, kde vyssi wattaz= lepsi a hloubkovy prusvit. Pokud LED ma prusvit 20cm, tak jich tam muzes nasazet treba milion a ikdyz se intenzita zvysi, neustale to bude LEDka co se prez 20cm nedostane(nepropali sisku). 5mm Lumi dioda, ma jaky odber, kdyz se ji tak ohanis?

Ale "průraz světla rostlinou" je imho jen neoficiální growerská jednotka a je závislá jen na frekvenci světla a jeho výkonu (W), takže? to mě zarazilo, jinak K+
ShivasLight
Ten pruraz svetla , by chcelo zistit ze ci sa to pocita na vykon alebo frekvenciu , lebo ak je to frekvencia tak skor ledky idu ak vykon tak asi hps ..
xpapousek
citace:
Ten pruraz svetla , by chcelo zistit ze ci sa to pocita na vykon alebo frekvenciu , lebo ak je to frekvencia tak skor ledky idu ak vykon tak asi hps ..

imho, frekvence jen udava jak na to kytka bude reagovat, takže čím menší průraz frekvence, tím lépe (zelená bude mít největší, protože se absorbuje jen jako teplo a nikoliv jako vázaná energie v barvivech) takže veškerý kvantitativní aspekt průrazu bude imho ten světelný výkon zdroje... (?)
ShivasLight
Zaujmave , cize co najmensie imho alebo najvatcsie?
Hlava
citace:

http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1

citace:
Zaujmave , cize co najmensie imho alebo najvatcsie?

http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1

Hele , ptáš se na věci který se tady řešej deset let , přečti si celý vlákno a pak se zeptej na něco co tady neni , jinak je to spam a tvoje reklama na LEDKu v bazaru , nazdar Hlava
ShivasLight
fuuha ,. nic no precital som celu diskusiu ako si my odporucil v nadeji ze najdem nieco nove , no pekne si ma odrbal ti poviem :D , no zas celkom dobre som sa zasmial :D , hlavne na pocitani prudu myslim ze viacero ludi pocitalo stylom ehm jedna dioda bere 20 mA cize 50 diod bude brat 27 a( to je priklad ale bolo to presne podobne ) -- :D ked som to videl pekne ma to rozosmialo :D ,a to som myslel ze to skonci pritom :D ,, pozrel som vsetky pokusy o domaci led panel ktore mali vacsinou iba red a blue ,,, ( este ktomu boli pouzite diody obycajne :D ,ktore ani nedosvietia na par cm ) ,, ako ani sa ti necudujem ze si ma hentak zdupkal ked tu pocas tych 10 ci kolko rokov si to pisal nevedel dat nikto dohromady poriadny panel , dokonca aj ten pokus z 1400 diodami , celkom sranda no tiez len red a blue , celkovo je cela diskusia len zbieranie informacii z internetu no nemyslim zeby pocas diskusie niekto predviedol ze vie nieco ledkach a elektrotechnike samozrejme som cital prispevky -- 8 rokov pracujem z led a taak no tym zas chyba zaklad v grow svetle , potom som cital od nejakeho vysokoskolaka clanok , , Pulzne zdroje na blikanie , hh toto je celkom dobre :D - myslim ze je v diskusii aj vela pokusov o pouzitie spravneho zdroja < 9v bateria .... XDDD cotijebe ( pardon ale inak to nejde :D ) , trafo , preradniky ,vsejake teoreticke navrhy na zdroje .. akoze bez praxe ani nevedia co vlastne hovoria , samozrejme sa nasli jakztaky elektrikari ktory ich troska opravili no tiez neukazali nejaky talent vo svojom obore . ono nebudem uz pisat nic o ledkach kedze preberat to s ludmi co ani nevedia poriadne skonstruovat nieco co vie prvak elektrotechnik. Je zbytocne tu zacat zas nieco pisat o panely proste. Chystam sa robit 2 panely grow a bloom samozrejme ziadne info o tom nenapisem kedze vacsina tuna ma len teoreticke vedomosti nazbierane z internetu a zacala by ostro kritizovat to o com vie len teoreticky . Btw moj panel je urcite krajsi ako tie drôtovane dosky , a ako zdroj pouzivam nabijacku od nokie 5-6V a prud1A - kludne sa smej ale tych 48 diod berie len 55 mA. no ten sluzil iba ktomu aby som zistil ci to funguje kedze som bol tiez skeptický no namiesto internetu som si to overil v praxi. Samozrejme teraz uz chcem spravit obidva panely aj jedno aj druhe spektrum no samozrejme nas zaujma kvet ,ktoreho spektrum bude dufam ze pokryte co najviac , chcem este teda ak najdem niekoho v okoli zo spektrometrom zmerat intenzitu toho spektra , proste zmerat co najviac parametrov aby ste konecne videli vysledky z praxe nielen teoreticke pocitanie ktore bolo ajtak chybne kedze autori ani nevedeli ocom. --- Ak ta napada nieco co by som este mohol zmerat popripade nieco co by zlepsilo celkovy vysledok budem len rad.
zmetek
Ja se uz taky musim jen smat, ale tvy nekonecny blbosti. Porad tu omylas dokola to samy. No, zatim jsi nic nepredvedl. Na zapojeni panelu LEDek staci informace z internetu, k tomu nemusis byt zadnej elektrotechnik. Muzes byt v elektrotechnice sebevetsi odbornik ( sorry ale me tak absolutne neprijdes, spis jeste maximalne student stredni co si mysli ze vsechno zna a od vseho ma klice ). To co ale ty ocividne nemas je teorie i praxe v pestovani o ktery tady jde.

Ty se smejes tomu co tu vymysleli ostatni. Jo dost toho jsou absolutni blbosti. Je tu ale i par zajimavych napadu, i kdyz se casem ukazalo, ze to tak taky nepujde. I tak ty lidi neco vymejsleli a snazili se. Co ty, cos vymyslel? Zatim vubec nic. To ty jsi jen nasbiral nejaky info z netu a aniz bys to aspon trochu vyzkousel v praxi ( tim nemyslim ze to rozsvitis a reknes si, jo to ale pekne sviti ), uz to cpes do bazaru a chces prodavat. Za 1000eur nahrada za 1000W sodik? Nenech se vysmat :D :D :D kolik ze tam bude tech LEDek a jak velkej ten panel bude? Dyt ty ani nevis jakej pomer vlnovych delek tam dat, ani jaky vsechny vlnovy delky pouzit. Jak teda muzes operovat s tou cenou 1000eur?

Tvuj panel 10x10cm, 160 diod ma osvitit plochu 40cm ctverecnich a to ze ma byt ekvivalent 250 az 400W sodik? :D :D :D :D Ja jen, ze 250W sodikem se bezne sviti na plochu 80x80cm a 400W sodikem se sviti bezne na 100x100cm. To je trochu rozdil, 40cm ctverecnich z tvych LEDek proti 6400 az 10000 cm ctverecnich. :D

Nejaky novacky tu mozna oblbnes, i kdyz ja za ne doufam, ze ne. Growerum co jsou ale aspon trochu soudny jses k smichu, ja se tvym prispevkum tez smeju.

Za ty blaboly K-

edit: mozna jsi myslel plochu 40x40cm, coz je ale porad 1/4 plochy co osviti 250W sodik :D
ShivasLight
takto ta cena nieje 1000 eur je to 180 -- za 1000 eur to predavaju shopy na nete atd. no ta cena je totalna vydieracka. Takto pociatocny grow trening som dostal od typka ktory to robi uz 12 rokov , pocuvat jeho growersky zivoopis bola pecka . Takto ehm vies ty pocitat ? ak ma panel 10x10 cize 100 cm stvorcovych tak ako moze osvietit plochu 40 cm stvorcovych ? ?? Snazis sa co najviac negovat vsetko co napisem namiesto toho aby si pridal nieco co este nebolo napisane popripade nieco co by pomohlo. Co uz no spravim postnem a potom mozes dalej pokracovat v negovani.
zmetek
citace:

Vyrabam taketo Led systemy podla vasich predstav -- najmensi rozmer
je 10x 10 cm stvorec -- spotreba takehoto stvorca je asi 15 az 20 watt -- ale vykon je zrovnatelny z 250 az 400watt sodikovou vybojkou -- samozrejme led diody su lepsie v kvalite svetla ktore rastliny urcitych typov potrebuju. -- Takyto stvorec z 100 cervenymi a 60 modrymi diodami pokryje plochu 40 cm stvorcovych z vysky 1m . Samozrejme dvakrat vacsia plocha ma este vacsi vykon a vacsi dosah a plochu svietivosti - no spotreba ostava Malá . -- Cena maleho Led grow light stvorca vratane napajacieho zdroja a odrazovou krabicou na vacsie pokrytie svetla ( krabicu ochladzuje ventilator z rozmermi krabice).---Cena takehoto svietidla je 65 eur aj z postovnym iny rozmer ina cena --!--

Pouzivam pouze infomace z tveho prispevku v bazaru, tzn. ten kdo neumi pocitat budes max ty, me to prislo divny, proto jsem to nasledne uvedl na pravou miru. Ja pouze vyvracim tvy nesmysly. Kdo si precte tvy predchozi prispevky zjisti, ze vlastne nevis nic, krome toho jak ty LEDky zapojit a kolik penez z toho vyvaris. Sam sobe si v jednotlivych prispevcich odporujes, priznavas, ze nevis jake pomery pouzit i ze se LEDky zatim nevyrovnaji sodiku :D No co ti na to mam rict? Mam te snad chvalit za ty blaboly?

Pisu ti to uz po nekolikaty, vyrob to, otestuj, postni. Ne jen ze tim budes vyhrozovat. Pokud tech tvych 160 nevykonovych diod nahradi v kvetu 250W sodik, uprimne se ti omluvim.
ShivasLight
Challenge accepted :)
ictus
fandím Ti ShavasLight nic si nedělej s HPS fundemantalistů :) kdybys chtěl probrat spektra a poměry tak napiš.
ShivasLight
Huraa ,, konecne clovek co tu ide rozoberat spektraa :D no nevadilo by keby daky ucitel elektrotechniky by tu bol .
Arcichalid
Prave mi prisel Mazar sectrabox 120W Pro.
V ramci zvedavosti ho rozeberu, (chci vedet co je tam 3x za ventilator at mam nahradni na vymenu.) A pokusim se poprosit kolegu ktery je znaly elektro velice dobre zda nekoukne co je pouzito za veci.Nekde se ty ledky musej dat sehnat a podle toho jak to mam ted v ruce v tom nic neni ...ventilator 3x deska z diodama napajeci cast ...teplotni cidlo.tlacitko na boost ...zkusim udelat fota a hodit nekam ...celkove mi prislo ze za 12k je to takova fuserska prace :)
zmetek
jasne ze na tom nic moc neni, ale pochybuju, ze z toho nekdo dokaze poznat o jaky LEDky se jedna, podle barvy zjistis vlnovou delku, vyrobce a typ bude tezsi zjistovat, ventilatory nebudou asi nejaky specialni, jako nahrada by mohl stacit lepsi PC vetrak stejneho prumeru

na fotky se rad ale kouknu a rad uvidim jak to pod tim poroste
ShivasLight
hmm viesco pokial nevies zlozenie tej diody nemozes tym padom ani datasheet pozret jedine co sa da zistit je U , I -- aka dioda to je to uz jedine sa asi vyrobcov spytat to pochybujem ze prezradia ake tam davaju .,, aleboo vlastne treba vediet aka to je dioda - 5mm,8,10 atd -- a potom uz staci kolko ma cd aspon myslim teda podla toho by sa uz dalo najst v datasheet
tulipán
Tak jak to vypadá, kde máš fotky ? :)
szrumecz00
čau chtěl bych se zeptat co na tohle říkáte jedná se o 50W ledky modré kde je poštovné zdarma stejně jak u starteru a u červené ledky je minimalni počet na obědnání 5 ks chtěl bych s zeptat jestli někdo nemáte zájem ????

červená led je potřeba objednat 5 ks + poštovné

http://www.alibaba.com/product-gs/5...ED_50W_RED.html

modrá led poštovné zdarma

http://www.dealextreme.com/p/50w-90...-100789?item=26

starter poštovné zdarma

http://www.dealextreme.com/p/1-6a-5...v-47304?item=34

potřebuju poradit jestli bude možno dobře za málo peněz pěstovat jestli to dáme spolu nějak dohromady ?? díky předem
ShivasLight
podla toho co je v info su vlnove dlzky dost male modra len 450-470 to je dost malo este ked mas iba dve spektra ktorych vlnove dlzky su malinke tak neviem ci bude rastlina dostatocne zdrava , na rast potrebujes pokryt vlnovu dlzku od 400 po 500 cize uv ,blue a univerzalna biela -- 400-440 450-500 a univerzalna biela ti zvysi vykon
no tie ledky co by si chcel pouzit mas jednu - 50 watov -. 350 mA to je dost nato ze je to jedna . Moj nazor . ,--- Nj moje led panely cca buduci tyzden alebo ten dalsi by uz mali byt hotove plany a vsetko uz mam len to musim dat na plosny spoj -- skontrolovat zmerat a uz len material.
zmetek
szrumecz00 : s temahle ledkama by to melo taky jit, u ty cerveny jsem ale nenasel vlnovou delku, a jen 2 vlnovy delky jsou hodne malo. Chtelo by to jeste nejaky doplnkovy spektrum, treba i z 1-3w ledek. Taky ale pocitej s tim, ze to bude mit asi jeste nizsi ucinost nez ty jen nekolikawatovy diody a bude to celkem hodne topit, takze poradny chladice...

Docela by me ale zajimalo, jak by to pod tim rostlo
ShivasLight
Nj , hentake vysokovykonove ledky hreju dost , uz 3-5 watky sa zahrievaju a 50 w musi ist pomaly jak reflektor v teple , no neviem ked uz led tak drzat tam tu myslienku dobreho spektra a nizkej spotreby no ak mas horuce ledky male spektrum musis chladit nesvieti tak ako rastlina potrebuje , plus minas energy na ledky a este aj chladice . -- Skus hladat nieco ine - velka svietivost mala spotreba - no zas toto by som pouzil ako booster dat nejaky panel aby bola zdrava a tuto led ako booster nech to ma silu . . Co hovorite ? any ideas ?
BigBangCannabis
Zdravím, mohl by mi prosím někdo kdo ví poradit následující pojmy? Chystým se pěstovat pod LEDkama, mám v plánu složit panely a dát je na všechny stěny boxu, ale potřeboval bych znát následující:
1)Jaký by měl být ideální poměr mezi červenými Ledkami a modrými ve fázi růstu a květu?
2)Co znamenají tyto jednotky?- (10mm LED, barva studená bílá 7000K, svítivost 8000~18000mcd/17~23°, čirá)- tohle je popis produktu na jedné stránce co takže znamená těch 10mm LED? a 7000K? 8000~18000mcd- to by měla být svítivost takže čím větší tím lepší? A 17~23° znamená co?
3) Jaký je rozdíl mezi studeným bílým světlem a modrým světlem?

Moc by mi pomohlo kdyby mi to nějáká chytrá hlava vysvětlila potřebuju to vědět pči výberu co nejvýhodnějších diod. Díky :-)
Hlava
citace:
Původní příspěvek od BigBangCannabis
Zdravím, mohl by mi prosím někdo kdo ví poradit následující pojmy? Chystým se pěstovat pod LEDkama, mám v plánu složit panely a dát je na všechny stěny boxu, ale potřeboval bych znát následující:
1)Jaký by měl být ideální poměr mezi červenými Ledkami a modrými ve fázi růstu a květu?
2)Co znamenají tyto jednotky?- (10mm LED, barva studená bílá 7000K, svítivost 8000~18000mcd/17~23°, čirá)- tohle je popis produktu na jedné stránce co takže znamená těch 10mm LED? a 7000K? 8000~18000mcd- to by měla být svítivost takže čím větší tím lepší? A 17~23° znamená co?
3) Jaký je rozdíl mezi studeným bílým světlem a modrým světlem?

Moc by mi pomohlo kdyby mi to nějáká chytrá hlava vysvětlila potřebuju to vědět pči výberu co nejvýhodnějších diod. Díky :-)

1. to nikdo neví :p: viz předchazejici diskuze

2. 10 mm je velikost LEDky , 7000k je barva studena bila tzn. ze to svíti jako Metalhalid , 7000kelvina je teplota / barva , 8000~18000mcd je jak pišeš svítivost jo a 17~23° je uhel vyzařováni aneb jakej uhel svíra kužel vyzařovaného světla

3.no to se podivej na tu stupnice kelvina , cool white je čiste bíla , warm white je dožluta atd , viz zde , http://cs.wikipedia.org/wiki/Barevn%C3%A1_teplota , čau Hlava
mates24
Zdravím, letos chci zkusit indoor pod LED světlem. Máte někdo zkušenost s tímto? http://www.mazar.cz/cs/produkt/1532...130w/?katID=485 nebo s tímto http://www.mazar.cz/cs/produkt/1533...00w/?katID=485. Skřín má základnu 1x2m a výšku 2m. Děkuji za odpovědi.
mates24:

ne nemam, ale vypadaji zajimave, mit volny love vyzkousel bych to, na tvou plochu bych si poskladal tak min 500w, optimal 2x330w (2x Apollo 10). Jo a pokud mozno se porozhlidni po konkurenci, ty ceny jsou 2x tak vyssi nez u jinych, ale proti gustu.... IPX
mates24
Jak by se potom řešilo odsávání a topení? Ono to moc tepla přeci nedá. Děkuji
mates24
citace:
Původní příspěvek od mates24

no jak :D . Prece staci mensi odtah nez kdyby jsi mel HPS, tot vse
mates24
To jsem si myslel :-) a na tu místnost bude jaký stačit? A teplo tam bude dostatečný?
to ti bohuzel nikdo nerekne, nevime jaky panely si budes brat o jakem vykonu, jak jsou na tom s ucinnosti, tedy kolik premeni elektriny na teplo. Ani nevime odkud a jak teply vzduch do mistnosti privadis. Kdyz panely budou dobre ofukovany a dobre vyreseny airflow, tak fakt na 600W panelu bych dal nejakych 300-500m3, ale to je jen velmi hruby odhad, nejlip udelas kdyz pri jakoze planovanem 6kilu HPS pouzijes vhodnou ventilaci na 400w HPS, rozumime si, ale stejne budes nucen laborovat a zjistit jestli to staci ci nestaci. Tak ne at mam cervenou armu, ze jsem ti na prd poradil a tobe se vali poddimenzovany odtah. To ze LED nevydava teplo je omyl, on malokdo ma 600w LED kit, aby to mohl porovnat, ono ty tela + zdroje topi dost, jenze je rozdil, ze maji v telech ventilatorky, ktery to teplo po pestirne rozprostre a tobe se zda jak je to moc chladny a vec druha musis to chladit tak ci tak z duvodu, ze LED sami o sobe nemaji rady teplo,ale to se bavime o teplote ndad 40°C(uvnitr tela nejlepe). IPX
Hlava
citace:
Původní příspěvek od mates24
To jsem si myslel :-) a na tu místnost bude jaký stačit? A teplo tam bude dostatečný?

Ne , http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=55899
mates24
Děkuju moc, postupně budu dávat vědět co a jak.
ShivasLight
Takže konečne po 3-4 mesiacoch som dal dokopy led panel . konečný výsledok aj z video ako svieti panel v tmavej miestnosti . a na aku plochu . postnem cca za 2-3 týždne.

http://uploadpic.org/v.php?img=0ViHscdZ2
alesh
Je vidět, že sis s tím dal práci, ale podle mě je tohle slepá cestička. Malý ledky s nožičkama (a je vcelku jednou jestli 5;8 nebo 10mm) maj mizernou účinnost. Předpokládám navíc, žes to koupil někde z Ebay, což je jen záruka toho, že svítí max 1/2 toho, co udává prodejce. Vidím tam asi 750ks ledek, což je asi 30-40W, s prakticky žádným chlazením => vysoká teplota přechodu => ještě menší účinnost. Doufám aspoň, že to je izolace mezi rozlitou mědí, ne měděný vodiče (!)

LED osvětlení moc fandím, ale cestu vidím jen ve výkonových ledkách renomovaných výrobců (v tuhle chvíli není moc na výběr, nebrat nic jiného než Osram, Cree nebo Philips Lumileds - a to jen nové ledky z nejvyšších binů). To ale něco stojí. Na druhou stranu moc netopí, a dosahují optické účinnosti přes 55% pro modré, respektive >45% červené. To jsou hodnoty, které nevidí ledky z Ebay ani zdálky, ty nejlepší dosahují sotva poloviny, často ani to ne.

Ber to, prosím tě, jako pozitivní kritiku, jsem rád, že se vůbec najde někdo, kdo experimentuje. Rozhodně budu sledovat!

PS: Mohl bys postnout, kdes ty ledky sehnal? Co jsou zač, datasheet nebo něco?

s pozdravem a. ;)
ShivasLight
Viac info postnem ked to bude cele hotove ale hej je to Plosny spoj , schema vytlacena potom vyleptane a teraz sa to ide spajkovat-- Ledky su UV ,Blue,White, 5000mcd,10 000 mcd a 18 000 mcd 5mm vysokosvietive --- v pohode kritiku znesiem ak pomoze , ledky niesu z ebay su z blizkej firmy , je tam 520 lediek , rozmer A4 ,-- este nieco ono nezalezi natom kolko vykonu maju tie ledky lebo pri ledkach pouzivas radiometer nie luxmeter ani svetlometer... ledky ciste 100 % spektrum -- vykon je vlastne energia vylucovana do okolia v urcitej forme (teplo atd ),,
alesh
Nevim, nevim. U UV LEDek nelze udávat intenzitu v milicandelách. A ty modrý a bílý mají účinnost méně než polovinu toho, co bys mohl dostat z pořádných diod. A to ještě velkoryse předpokládám, že vyzařují pod úhlem 30*. Pokud je to míň, tak seš na poloviční účinnosti HPSky. To je tak na vyklíčení semínek dobrý.

PS: Rozhodně potrřebuješ taky červený, dokonce mnohonásobně víc. Poměr, pod kterým jsem viděl pěkný výsledky je cca 7:2:1 červená:bílá:modrá. Udáváno v microeinsteinech.

a.
ShivasLight
Dôvod prečo tam nieje cervena ani zltooranzova je preto lebo toto je grow Panel ,, robim dva , One grow One bloom ,, naštudoval som si fotosyntezu pri akom spektre aky chlorofil sa vytvara ,, ved dokonca aj pri hps mas bloom svetlo a grow jednoducho preto lebo podporuju inu fazu rastu .. Nechapem prečo sa led vyrobcovia snažia vyrobiť multispektrum panely ked pri každej fazy potrebuješ iný Plus keď tam daju tzv. spínač na rast a bloom tým len nevyužívaju to určité spektrum ktoré je v danej fázi potrebné . -- Intenzita v Mcd je iba pre predstavu keby chceme vedieť ozajstnú silu ledky museli bysme merať silu spektra radiometrom ( zachytava vlnovu dlzky a silu spektra), Nj a tiež som si pre istotu overil silu svietenia na malych 48 diodovych paneloch malickych ako kalkulačka na aku plochu a ako daleko dosvietia a výsledok ma prekvapil dĺžka bola 1 meter a osvietila plochu 60x 60 cm - dokonca som pod modrym spektrom mal jednu malu rastlinu ktora zacala rast dost rychlo no to bol len test celkovy grow som nemal sancu spravit ten by som chcel vykonat tymto panelom ,ktorý by mal byť o hodne účinnejší.
ShivasLight
Ešte k tým výkonovým ledkám - Podla mňa bysme sa mali držať pri tom že s ledkami chceme hlavne ušetriť čiže používať diody ktoré majú to isté spektrum len svietia trocha silnejšie je zbytočné keďze aj vysokosvietive led vyžaruju 100% spektrum podľa vlnovej dĺžky -tieto vysokosvietive ak sú zapojené správne majú odtah ani nie jeden amper aj menej ... ,, a odťah vykonovych lediek je taky isty ako Hps tak načo potom robiť ledky ked ťahajú tak isto? výhoda vysokosvietivých je plus ešte tá že nemusia mať čočky ,čo výkonové potrebujú keďze svietia 120 stupňov do okolia zatial čo vsksvtve Led maju svietiaci uhol 30 stupňov a keďže potrebujeme aj tak zameráť svetlo smerom dole na naše krásky musíme na vykonove dať optické čočky na spresnennie svietenia ,čiže len ďalšia dra´ha vec a zbytocna.-- to ako svietia vysokosvietive naraz je dosť silné no ak človek nikdy take niečo nespravil a predstavý si že všetky diody su rovnake ako napr ta v tv ovladači ma holt smolu a myslí si že potom treba daky super vykon tam . ale je super ze to tu preberame takto aspon tu neni mrtvo ,. :)
alesh
Candely se nechají celkem přesně přepočítat na vyzářený výkon ve wattech, pokud znáš dominantní vlnovou délku, světelný tok (resp. svítivost a úhel vyzařování) a šířku centroidu (FWHM).

Jinak myslet si, že LEDky jako zdroj téměř monochromatického světla jsou ideální spektrum je naivní. Ideální by bylo kombinovat více barev, ale to zase naráží na technologii, protože jediný LEDky s dostačující účinností, aby mohly být efektivnější než jiné zdroje, jsou modré, červené a částečně bílé (to jsou stejně jen převlečené modré). Zbytek má mizivou účinnost.

Výhoda výkonových LED je taková, že když do ní pustíš stejný proud jako do těch tvých, můžeš dostat i čtyřikrát vetší výkon. A snesou, jak správně říkáš, i 1A. Tzn. 1 takováhle by mohla nahradit cca 40-50 tvých a to se zlomkem spotřeby (na kolik tě vyjde? Osram Oslon na rs-online je za 30Kč). Jinak optiky jsou velmi přeceňované, viděl jsem i velmi úspěšný kolo (víc jak 1,5g/w) s Osram Golden Dragon+, které mají úhel 170*.

Alespoň nějaký výkon v červené části spektra je nutný pro zdravý vývoj a to i ve vegetační fázi.

Věř mi, že vím jak svítí ony "vysoce svítivé LED", sám jsem podobný panel před pár lety udělal, ale nebylo k ničemu (ani ne 10g na 40W). Mezi "vysoce svítivíma" a "výkonovýma" (tedy těmi, které jsou stavěny na větší proudy, mají velký čip, nízký tepelný odpor pouzdra, atd.), je asi takový rozdíl jako mezi tvýma a těma v ovladači.

Závěrem bych ti doporučil více studovat a méně plácat ničím neověřená fakta. Fyziku prostě neuprosíš. Není možné z ledek dostat více než cca dvojnásobnou účinnost než HPS. Ale na druhou stranu, moderní diody už by toho dvojnásobku dosáhnout měly a to také není málo. Bohužel cena nejlepších diod je opravdu velká, zvláště pro jednotlivce.

Pokud by se však našlo dost lidí, které to zajímá, možná by se hromadnou objednávkou dalo dostat na zajímavou cenu. Jsem ochoten sepsat svoje poznatky, podložit to věrohodnými zdroji, poskytnout excelový sešity pro návrh, simulaci spektra a převody jednotek, případně i něco přeložit z aj (pokud by byl zájem). Moc mě tato technologie zajímá, sám to však zatím neutáhnu. Pokud by se někdo našel, byť jen s otázkou, neváhejte napsat!

PS: Doporučuji přečíst každému:
obsáhlý rozbor problematiky by knna - opravdu výborné čtení od zřejmě největšího odborníka na MJ pod LED
onen grow s GoldenDragon+ - 38g na 22W diod (btw dnes jsou LEDky zase o generaci dál)

a.
edit: druhý link nějak nemaká, ale thread se jmenuje "Pinstripe's 2nd try: PC case + 22W LED" - snadno to najdete Googlem
ShivasLight
Výhoda Vysokosvietivych je aj v tom že ich môžeš dať vela na malé miesto a nemusis to chladit no pri vykonovych musis chladit celkom dost ,plus odber je podobny ako pri hps aby si teda mal ten isty vykon ktory tak velmi chces. No zas hadat sa ci su lepsie vykonove alebo vysokosvietive je blbost , ,- Jedina moznost je kombinacia oboch kedze vysokosvietive maju malu spotrebu dakych 5 vykonovych umiestnit tak aby boostli celkove panel . -- Nabuduci Tyzden by mali byt hotove obydva paneli -- Bloom and grow .
alesh
Promiň, ale šíříš tu jen bludy a nepravdy. Je jen na tobě jaký proud (a potažmo příkon) do diody pustíš. A pro naše účely je samozřejmě lepší taková dioda, která při stejném proudu (resp. příkonu) vyzáří vyšší výkon. A to ty tvoje nejsou.
fandouc
Moje zkušenost s LED? Nebrat,svítí krásně,ale roste to jak pod zářivkou. LED s příkonem 90W jsem nahradil 250W sodou a jsem uplně někde jindéééé.
ShivasLight
Alesh mas aspon elektrikarsku skolu lebo Prud nemozes nijak menit jedine napetie a ked zmenis napetie zmeni sa aj prud ... tak tu ty netrep somariny.
alesh
Samozřejmě že můžes, tyhle diody se řídí tzv. Constant-current (CC) drivery. To je takové zařízení, které má nastavený určitý proud a podle toho mění napětí na výstupu (tak, aby obvodem protékal daný proud - např. 700mA).
Vyrábí je např. MeanWell.

btw, začínám pochybovat o tvém vzdělání.
ShivasLight
No vidíš tak sprav vlastny panel na 100 % bude fungovat ked toho tolko vies ...,, pozrel som tie drivery , len ma zaujma este ci sa to da vyuzit na vysokosvietive lebo co pozeram vacsinou to puzivaju na 1 watt az 3 watt ledky . Ja som hladal vela sposobov ako zvysit efektivitu vysokosvietivych pytal som sa ucitelov no ani jeden my nane nepovedal o tychto driveroch tak sa pytam teba teda ako presne funguje na vysokosvietivych ledkach . Btw O takychto veciach ta nenaucia kedze elektronickych suciastok je hababadej .Vacsinou ti natrepu do hlavy zaklad a potom zbytocnosti... .. no takze kazdu chvilu doplnam text nevadi :D ,- pokracujem , pozeram citam Led drivers are used to make stable current because of leds changing tempeture http://www.luxdrive.com/products/what-is-a-driver/ takze vyuzitie tochto je vlastne iba nato ze to dodava ledkam taky prud aky potrebuju ale to je potrebne iba vtedy ak menia teplotu cize vznika nechceny odpor a teda do diody ide menej prudu cize mensi vykon -- no zas vysokosvietive nemaju takmer ziadnu vlastnu teplotu cize ziadne vykyvy tam niesu. Tak vlastne sa znova pytam ako inak vyuzit tento led driver na vysokosvietive?
alesh
Ano, plánuju postavit panel. Ale vzhledem k množství věcí, které ještě musím zvážit a s přihlédnutím k ceně, je to ještě dlouhá cesta.
Pro tebe LED drivery nemají smysl, můžeš svoje LEDky řídit pohodlně napěťově. Proud v závislosti na napětí roste v rozsahu 0-20mA "celkem" lineárně a, jak říkáš, nejsou tam takové teplotní výkyvy, aby to nějak výrazně ovlivnily. Bohužel s výkonem, co máš, když ti to přibližně spočítám, můžeš efektivně osvětlovat asi 60cm^2.
Zmínil jsem je proto, abych se ohradil vůči tvé nepříliš slušné poznámce.

mej se, a.
ShivasLight
60 cm stvorcovych ?? :D , no ved uvidime :D :D :D
zmetek
citace:
No vidíš tak sprav vlastny panel na 100 % bude fungovat ked toho tolko vies ...,, pozrel som tie drivery , len ma zaujma este ci sa to da vyuzit na vysokosvietive lebo co pozeram vacsinou to puzivaju na 1 watt az 3 watt ledky . Ja som hladal vela sposobov ako zvysit efektivitu vysokosvietivych pytal som sa ucitelov no ani jeden my nane nepovedal o tychto driveroch tak sa pytam teba teda ako presne funguje na vysokosvietivych ledkach . Btw O takychto veciach ta nenaucia kedze elektronickych suciastok je hababadej .Vacsinou ti natrepu do hlavy zaklad a potom zbytocnosti... .. no takze kazdu chvilu doplnam text nevadi :D ,- pokracujem , pozeram citam Led drivers are used to make stable current because of leds changing tempeture http://www.luxdrive.com/products/what-is-a-driver/ takze vyuzitie tochto je vlastne iba nato ze to dodava ledkam taky prud aky potrebuju ale to je potrebne iba vtedy ak menia teplotu cize vznika nechceny odpor a teda do diody ide menej prudu cize mensi vykon -- no zas vysokosvietive nemaju takmer ziadnu vlastnu teplotu cize ziadne vykyvy tam niesu. Tak vlastne sa znova pytam ako inak vyuzit tento led driver na vysokosvietive?

Ze se vysokosvitive ledky nezahrejou taky neni uplne pravda, kdyz je jich vic pohromade tak se zahrejou znatelne a jak te ve skole ucitele urcite ucili, nebo jeste ucit budou, polovodice se chovaji pri zmene teploty jinak nez obycejne vodice, s rostouci teplotou klesa jejich odpor a tim roste prochazejici proud a zaroven dost klesa ucinnost LEDek. V polovodicich totiz neprochazi proud jen pomoci volnych elektronu, ale pomoci tzv der. To jen tak mimochodem. Proto si myslim, ze u vetsich panelu i z jen vysokosvitivych diod taky ma smysl nejaky ten driver. Ale taky si myslim, ze zkouset pod tim neco vypestovat smysl nema, pokud chces mit nejaky vysledky. Dukazu pro toto tvrzeni je i tady na Groweru sposty. To jsem ti uz ale rikal drive. A jaka je vyhoda pouzit hromadu slabych LEDek v souctu za vyssi cenu nez nekolik vykonovych s vetsim vyzarenym vykonem? Potom ten panel bez cervenych jsem taky nepochopil. Cervene svetlo rostlina potrebuje a ty ji chces dat nejaky mizivy mnozstvi z bilych LEDek? Bile LED maji cerveneho spektra taky dost malo. Jak tu nekdo psal, bile LED jsou modre emitory s vrstvou luminoforu ktera cast modre premeni na tusim ze predevsim zlutou a slozenim modre se zlutou vznika pro oko bila barva. Neni to pripad vsech bilych, ale vestsiny ano. Pod tim to neporoste moc dobre a dost mozna to bude delat mutanty a hermouse. Je fajn, ze se snazis, uz ti tu hodne lidi poradilo spoustu veci, ale ty si jedes porad to samy a z rad si nic neberes. Tva prace prichazi v nivec. Siris tu z vetsi casti nesmysly. Ale co, i tak jsem zvedavej na nejaky tvuj test tohoto panelu. :D

Jak pise alesh, vykonove LEDky jsou mnohem lepsi, vyssi ucinnost, kdyz se koupi nejake lepsi. Snadnejsi vyroba - nemusi se letovat stovky a tisice kontaktu a leptat velky plosnaky. Snadnejsi rizeni pomoci kvalitnich driveru. Vysokeho vyzarovaciho uhlu bych se vubec nebal, chce to jen upravit styl pestovani.
franta
Nechajte uz toho ShivasLight, urcite ma max 17, chodi na nejaku elektrotechnicku ucnovku a uz si mysli ze pojedol vsetku mudrost sveta. Takto tu len zasierate forum a toci sa to dokola vzdy o tom istom. On si bude tvrdit stale svoje, nema to zmysel sa s nim hadat..

Sak nech sa predvedie, nechajte ho nech si zbastli daco podla tych svojich teorii a nech pod tym daco "vypestuje". A sam potom zisti ze je to na prd. Btw aj ja som sa ledkam venoval dlhu dobu a stale ma to laka, ale tieto pidisvetielka urcite nie!
Manas
Zdravim potreboval bych poradit, podarilo se mi sehnat ledkovy svetla tak jestli by slo je pouzit pro rizkarnu nebo na rust tady je odkaz:
http://vysilackymilin.cz/detail/kat...x3w-8-30v_4331/ a
http://vysilackymilin.cz/detail/kat...0v-bodovy_4332/

a jestli by sla pouzit na kvet:
http://ledkove-zarovky.cz/led-refle...tor-svetlo-i59/

U prvnich dvou teplota 6000 a ty posledni 3000-3500

Zatim co studuju led technologii tak vidim nejvetsi problem v tom ze tyto ledky nevyzaruji infra a ultrafialovy zareni
Modelář
Zdar groweři,chtěl jsem se s vámi podělit o mou zkušenost se zářivkovým osvětlenim..Jednou jsem prořezával box azbyla mi hromada klacků, bylo mi líto je vyhazovat a tak jsem si řekl že je dám zakořenit.Jelikož jsem měl v boxe už přeplo na 12/12 tak jsemm je nemohl nechat tam, tak jsem byl nucen vymyslet náhradní řešení..Po rekonstrukci bytu mi zbyla jedna zářivka brilum ariba W13 4000K..nechal jsem tam originál trubici namontoval o 25cm nad řezany v pařníčku a do 10 dnů většina měla kořeny.Postupně jsem to přesazoval do kelímků od jogurtu(musel jsem jich kvůli tomu sníst během deseti dnů 60) a teď jich tam mám přesazenejch 52 že se tam skoro nevlezou a všichni parádně jedou..sice pomalejš jak pod mh-čkem,ale to mi vyhovuje,bo čekám až bude volnej box a nechci aby pořerostli..tu máte odkaz na nejlevnějši co jsem našel na zboží.cz http://svetusporek.webnode.cz/products/ariba-w13/ pohledejte a uvidíte...myslim si že zlatá spotřeba na to že mám pod tím 52 klanuů..dřív jsme na to jel půjčeným 250W CFL a rozdíl ve spotřebě jak kráva..kdyby někdo chtěl nějaký fotky tam můžu postnout(kdby se našel nevěřící tomáš ;) )
Manas
Tak nejspis to budu muset odzkouset, mam vyklíceny a rozjety seminko. Hodil sem to do komina a rozsvitil timto svetlem http://vysilackymilin.cz/detail/kat...ozptylovy_4333/
Tak a uvidime co bude dit.
bulhar
Zdar, jsem tu novy. Be gentle :)

Co rikate na tento zdroj dostupny na aukru?

http://aukro.cz/led-osvetleni-led-g...2623274696.html

Dik
citace:
Původní příspěvek od bulhar
Zdar, jsem tu novy. Be gentle :)

Co rikate na tento zdroj dostupny na aukru?

http://aukro.cz/led-osvetleni-led-g...2623274696.html

Dik

Ja tam vidim vykon 10w

je to o nicem, malo brave, pocitam stary typ panelu

velmi drahe
zmetek
Manas: nic moc z toho nebude, vysledky necekej, poroste ti to, ale kytku pod tim budes spis trapit
Ahoj, nekoumali jste někdo panel z led páskú, našel jsem na pásek super svítivý 14,4w na metr a 60 diod na metr. Maplánoval jsem si vyrobit světlo na přisvícení matky ke 150w usporce, ty ledy by byly 7:2 modrá:červená.
Výjde to se zdrojem asi na 1500,- tak to chci zkusit.
Veškeré rady uvítám, díky

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma