Apartman |
Ten igelit jsem zkoušel i u indooru. Pěstil ale každej rok experimentuju s něčim novym, snažim se vychytávat-jinak se pěstí, když je kytka doma při ruce a jinak, když ji člověk jezdí kontrolovat jednou za čas.
Dobrý, tak zkus odpovědět líp na otázku co přimíchat do substrátu na zadržení vlhkosti: takže ty bys tam dal perlit a dál? Nebo bys ho odkázal na FAQ? |
|
|
Tayem de Tox |
citace: |
Původní příspěvek od Apartman
Ten igelit jsem zkoušel i u indooru. Pěstil ale každej rok experimentuju s něčim novym, snažim se vychytávat-jinak se pěstí, když je kytka doma při ruce a jinak, když ji člověk jezdí kontrolovat jednou za čas.
Dobrý, tak zkus odpovědět líp na otázku co přimíchat do substrátu na zadržení vlhkosti: takže ty bys tam dal perlit a dál? Nebo bys ho odkázal na FAQ? |
Přimíchat perlit plus použít netkanku proti odparu vody. tyhle dvě věci sou k tomu určený, tak nevím proč vymejšlet kokos, igelit, nebo dokonce jíl! (twe ten jíl... to bys jako fakt dal do kýble s kytkou??? jíl??? dusič kořenů??)
Nic proti tobě. Ale proti tvejm radám dost. |
|
|
Time |
Ono na stromech je fakt jiný klima než u kytek na zemi , natož v indooru . Když si vzpomenu jak byly rozpálený kýble na stromech v létě ten igelit je jasná smrt .
JINAK HLAVNĚ PROČ SEM PÍŠI , KDO BY ŠEL DO TOHO UDĚLAT POŘÁDNEY NÁVOD JAK USPĚŠNĚ PĚSTOVAT NA STROMECH ? KDYSI JSEM SE O NĚCO POKOUŠEL ,ALE VE VÍCE LIDECH TO BUDE KVALITNĚJŠÍ , NAVÍC UŽ NĚKOLIK LET NA STROMECH NEPĚSTUJU , NEMĚL JSEM POŘÁDNĚ VYCHYTANÉ ZAVLAŽOVÁNÍ JINAK ZA TĚCH X LET JSEM PODCHYTIL HODNĚ VĚCÍ SI MYSLÍM . TAKŽE MYSLÍM ŽE KDYŽ DÁME HLAVY DOHROMADY MOHL BY Z TOHO VYLÍST DOBREY NÁVOD! ROZDĚLIT TO NA NĚKOLIK SEKCÍ - PŮDA , KÝBLE , ZÁVLAHA , BEZPEČNOST APOD. , KAŽDEY BY NAPSAL CO JE MU NEBLIŽŠÍ A PAK TO DAL K "POSOUZENÍ" DOPLNILY BY SE VĚCI-TYPY JINÝCH A TAKHLE TO UDĚLAT S KAŽDOU SEKCÍ , KDO BY SE DO TOHO PUSTIL AŤ MI NAPÍŠ PM , TĚŠÍM SE :))
Téma pro diskuzi je zde:
http://grower.cz/forum/showthread....1131#post871131 |
|
|
newim28 |
caw groweři už sem sem psal ohledně substratu a ted bych potřeboval poradit s zavlažovaním, jakí mate zavlažovaní pochlubte se:D |
|
|
Pepas |
Já to mám naplánovaný asi takhle:
V kýblu bude tak 10 cm odspodu (vlastní zásoba po dešti, přepad proti utopení) díra kterou dovnitř protáhnu bavlněnej knot (asi udělám z nějákýho trika), a pod kýblama bude kanistr s vodou. Knot mezi kanistrem a kýblem protáhnu nějákou hadicí kvůli menšímu vypařování.
Jednoduchý a mělo by to být funkční. |
|
|
Pepas |
Právě jsem dočetl celej thread. Je to psycho a nemá to cenu! Spousta keců o ničem a občas nějáká užitečná informace.
Akorát se tu skoro nikdo nezmiňoval o výnosu kytek ze stromu ... kolik máte zhruba sklizeň z kytí na stromě? |
|
|
Sili |
zdarec , hele ale kdyz je to v korune stromu a je nejaka bourka , vychrice proste silnej vitr tak se ten stonek nezlomi ??? to me nejde do hlavy kdyz se lamou stromy z prumerem 40cm.... |
|
|
newim28 |
caw groweři už sem sem psal ohledně substratu a ted bych potřeboval poradit s zavlažovaním, jakí mate zavlažovaní pochlubte se |
|
|
cultivateur |
Zavlazovanie mam tento rok vyriesene gelovymi gulickami. Gelove gulicky nasiaknu vodou a potom sa asi 2 tyzdne z nich uvolnuje voda. Za ten cas isto zaprsi. Aby mi korene nehnili dam asi 5 cm od dna, diery. Gulicky nevolnuju ziadne toxiny, ved boli vymyslene pre pestovanie. |
|
|
jonatan |
letos jsme se rozhodli pěstovat na stromech poprvé...vyhlídli jsme si jeden smrk vysoký asi 20m, dole nemá asi 3m žádné větve...donesli jsme si jeden vyhozený žebřík v lese asi 3km daleko který ted maskujeme popadanými smrčky v lese poblíž "našeho" stromu..na stromě máme 3 plastové nádoby (asi 20l) zamaskované kupou větviček...systém zavlažování použijeme jen s pískem jak tu radí hned na začátku koblihostrom
"Dřív jsem to řešil tak,že když měli kytičky tak 30 cm dosypal jsem písek až po okraj kýble,shora písek vyschne,ale dole je pořád vlhko,teď to dělám stejně,akorát že jsem namíchal ještě perlit. "
Jak do kýblů zasadíme dodám fotky. |
|
|
czMax |
Nazdar groweři, ať hledám, jak hledám, žádnej strom nenacházím a to mám kolem docela dost lesů. Všechny smrky mají dole jen takový oschlý párátka, který se při dotyku lámou a použitelný větve jsou až tak od 7-10ti metrů. Listnáče jsou u nás nepoužitelný, zatím je tam hodně vidět. Ty smrky by byly ideální, ale kde sehnat tak dlouhej žebřík a kam ho pak schovat. Borovice jsou taky moc řídký. Objezdil jsem všechny lesy v okolí a ani na jeden jsem nenarazil. Měli jste s hledáním taky takový problémy? Myslel jsem, že v okolí se něco najde, ale asi to bude problém. |
|
|
20senty59 |
Ľudia mňa by zaujímalo ako leziete na taký vysoký smrek ? Spravíte si nejaké stupačky z dosiek po kmeni ? |
|
|
Krychle |
no jasne, normalne se vezme kudla a vydlabou se stupacky do kmene, vytekajici smula pak pusobi jako podpurne adhezivum pri splhu do koruny..:eek::rolleyes:
drazi spolugroweri, apeluji timto na vas zdravy rozum a cit pro prirodu pri priprave policka ve vetvich a naslednemu pestovani konopi, berte prosim v potaz, ze strom je dulezitejsi nez nejaky plevel v kybliku, kterym je vkusne ovesen;) diky
normalne se leze tak 12-15m, kdo nemuze sehnat strom vybira podle toho co ma, nizsi jak 10m vetsinou neunesou kybl a na vyssi je fuska vylizt.. |
|
|
skafto |
Cavko ludia,celkom ma zaujali tieto stromove vychytavky,pretoze predtym mi kvetinky bud niekto slohol,alebo sa napasla zver,az ma presla chut davat nieco von.
Teraz by ma vsak zaujimalo ake mate skusenosti s odrodami,ak mozete poradte mi ake odrody sa hodia na strom... |
|
|
Tomina |
Lidičky,hned bych taky šel do těch stromu ale štve mě že stím je moc práce jinak to paráda musí být sledovat okolí z něj a zárověň svůj grow...
Jinak všem stromařum pěstu zdar ted se kyti rozjíždějí na plné pecky!!! |
|
|
MDe_ |
Mno myslím že když vám to doma někdo nezakazuje ( poctiví rodiče ) tak balkon je poctivá volba než stromy .. sice je to o něčem jiném na stromě ale doma jí máš pod dohledem a nemusíš se bát že ji něco užere nebo poničí vírt .. kdyby už byl takovy že by ste něchtěli nic tak i kamarád je dobrý .. stačí se jen domluvit .. myslím že je zbytečnost tahat vše na stromy + mechan. na zálivku .. Když začnou palice tak jak zafuká tak větev neudrží a jebne .. a když to dáš k někomu nebo už to máš na balkoně máš jistotu zaručenou :)
Já osobně doma na zahrádce :) Uvydím jak bude ale uvažuju nad hydrem pěkně na půdě s halogenama at se jim daří .. :) |
|
|
Hlava |
Původní příspěvek od Koblihostrom A pozor strom by měl být pořádný macek,aby s ním nemával vítr.Minule jsem to měl na smrcích a na dubu.Smrk je dobrý tím že se na něj poměrně snadno leze,ale dub je zase pevnější,takže s ním vítr skoro nehýbe.Nevím je to jedno ale prostě pořádnej kousek to být musí,aby vám kytičky nespadly. |
...přečti si přispevek č.3 , díky Hlava |
|
|
czMax |
Tak po několikatýdenním bloumání po okolí se našlo stromů dost, není ani problém tam vylézt, ale spíš je problém s lidma. Není houbařská sezóna a i tak se vždycky objeví někdo, když chci zrovna vylézt na strom. Ti smradi jako by to dělali schválně, stoupnou si a čumí kam půjdu. Hodil jsem pár semen bokem ke křoví, myslel jsem, že tam nikdo nechodí, ale po dvou dnech jedna kytička sežraná, za pár dní další a jedna nějak zvadla ikdyž jsem to zalíval. A když jsem tam šel naposled, tak jsem tam viděl šmejda v zeleným, s čoklem a flintou, motal se tam a něco hledal a když jsem se pak vrátil, tak tam byla jen rozrytá hlína a dvě asi 7 cm vysoký rostlinky jsem nenašel. Takže growu zdar a na myslivce bič :-D |
|
|
Koblihostrom |
zdravím lidičkové,docela dlouho jsem byl nepřítomen heh,stromy jedu pořád,no pořád se tady řeší zavlažování,myslím si že ty gelovky jsou dobrý,taky se mi osvědčilo dát na dno kýble písek s perlitem.ale příroda je nevyspytatelná a pokud si vyberete stromík kde vám na to v létě paří nonstop,tak hold třeba zalévat alespon jednou týdně.samo sebou že balkonové a jiné out pěstování je jednodušší,ale jak již jsem ,,výše,,zmínil,zvolil jsem stromy proto že jsem tři roky místo na zklizen, čučel na stonky,a jelikož jsem přišel o genetiku,kterou jsem si piplal 8let,drobet mě to naštvalo.jo kluci je s tím fakt více práce,tak pokud je jiná možnost,a pokud není chut tak veliká,tak bych volil raději jednodušší variantu.bublifuku čeče z pětilitrovýho kýblu jsem dostal i 150g,jak ti na to celý den svítí.jen nesmíš být líny, a ,,zalévat,,pak co tři dny když peče.jo tež kluci neblbněte,stromy jsou živé jako my,takže nějaké brutální řezy,či podobně hraničí z vandalismem.dal jsem letos naklíčit special kush5semen,a special queen5semen,pokusím se pak nějaký foto hodit do galerky.taky když jsem se díval na foto zde na groweru stromovek,tak koukám nikdo nevyvazuje kyti na stromě,chyba která podstatně snižuje výnos.zatím |
|
|
def |
tak sazejte na skaly. kdyz uz se dostanete na strom. |
|
|
invysible |
Zdravicko,tak neco sem pridal do toho FAQ serialu o pesteni na stromech..snad to pomuze..Ja bych se chtel zeptat(tak anketovo) o jakem objemu pouzivate kyble?Ja jsem jel ve 12L ale budouci sezonu jdou do 20L.A jake modeli zvyknete pestit?I. |
|
|
SakulVonRamlak |
Tak zdravím všetkých...Tento rok...po ročnej odmlke by som chcel opäť vyskúšať out....chcem sa vas spytat ake mam šance ze mi na stromceku dozraje OB, BB a Mazar...? Velkaaa vdaka za odpovede...preluskal som to tu skoro cele a vidim ze sa to da...len jeden znamy ma stale odradza ze nemam sancu...co vy nato...? |
|
|
Zedy |
Původní příspěvek od SakulVonRamlak
Tak zdravím všetkých...Tento rok...po ročnej odmlke by som chcel opäť vyskúšať out....chcem sa vas spytat ake mam šance ze mi na stromceku dozraje OB, BB a Mazar...? Velkaaa vdaka za odpovede...preluskal som to tu skoro cele a vidim ze sa to da...len jeden znamy ma stale odradza ze nemam sancu...co vy nato...? |
Zdravíčko, při vhodnejch podmínkách stejnou šanci jako kdekoliv jinde;) No hlavně si zjisti od matkáře jak finishujou jednotlivý phena těch odrůd venku.
No a největší úskalí při tomdle typu growu je se zalíváním, můžeš vodu sbírat a postupně uvolňovat, popřípadě využít ruzný knoty pro nasávání a přepady k závlaze jednotlivých květníků, určitě to chce pravidelnou kontrolu.
Velkou výhodou může být vychytání vhodně prosluněnýho místa a taky ne úplně každej očekává kytky na stromě.
Když zvolíš optimální velikost květníků, tak aby ti to nepřerostlo a vhodným vypletením rostliny můžeš udělat pěknej výsledek.
Mrkni pro inspiraci do OUT galerky, mám za to, že loni jel na stromech Leny a skrze hledání určitě najdeš taky nějaký kloudný výsledky, tak hodně zdaru. |
|
|
Libovka.com |
Ahoj vsichny myslite ze je dobry napad zkusit predpestovat nejake ty kvetinky na strome? (samozrejmne ze je lepsi predpestovat nekde doma, ale bydlim stale u rodicu takze to boluzel nejde:( ) Podle meho to az tak spatny napad neni protoze to tam muzu dat drive(na strome nejsou prizemni mraziky) a hlavne tam krasne sviti slunicko. Co myslite? |
|
|
SakulVonRamlak |
Původní příspěvek od Libovka.com
Ahoj vsichny myslite ze je dobry napad zkusit predpestovat nejake ty kvetinky na strome? (samozrejmne ze je lepsi predpestovat nekde doma, ale bydlim stale u rodicu takze to boluzel nejde:( ) Podle meho to az tak spatny napad neni protoze to tam muzu dat drive(na strome nejsou prizemni mraziky) a hlavne tam krasne sviti slunicko. Co myslite? |
No to mam v plane aj ja...najradsej by som zacal uz teraz...dnesnych slnecnych 15 stupnov ma silno navnadilo...ale viem ze este ten mesiac minimalne treba pockat....tak co vy na ten predpest na strome...Respektive kde, kludne predpestovat ak nie doma...? |
|
|
|
Tak čo chystáte sa tento rok niekto na stromy ? Ja osobne idem do Durban poison a Passion 1 obidvé sa mi osvedčily rychlo dozrievajú a veľké palice |
|
|
Buffalo |
No já myslím že jste docela blázni :D to ty kytky radši dejte na střechu paneláku nebo na jakoukoliv jinou střechu...já bydlím v paneláku v posledním patře a na léto chystám kytky na střechu...tak uvídíme jak se to chytne |
|
|
frek |
Taky bych to zkusil dát na střechu paneláku. škoda jen, že panelák, kde bydlim, má 3 patra a všechny kolem maj 7+ :D
Jiank letos chci nějaký ten strom(ek) zkusit. Modely nevim, asi bych to viděl na dva kousky. Šamana a Frisian Dew. Ale když to ze začátku půjde, asi oseju více stromů. :) |
|
|
miravlak |
taky sem nad tím přemýšlel,první sem si říkal,že to snad nebude tak těžké najít vhodný strom..ale zdání klame :D chce to hlavně nějaký betelný a vpohodě přístupný x) už sem takový jeden našel...ale pak se na něm oběsil kamarád...takže asi tak :( |
|
|
Anuvin |
Zdravím, myslíte si, že se dá vypěstovat rostliny na stromě stylem guirella ? Bez zalévání a tak podobně ?
No každopádně to chci letos na nějakém stromě vyzkoušet také.
Mám v plánu na strom vytáhnout nějaký pletivo a vytvorit tak nějakej tree scrog - predevsim kvuli opore. |
|
|
Seky |
Původní příspěvek od Anuvin
Zdravím, myslíte si, že se dá vypěstovat rostliny na stromě stylem guirella ? Bez zalévání a tak podobně ?
No každopádně to chci letos na nějakém stromě vyzkoušet také.
Mám v plánu na strom vytáhnout nějaký pletivo a vytvorit tak nějakej tree scrog - predevsim kvuli opore. |
Pěstovat se dá různě. Bez zalívání to v květináči ale určitě nepůjde. Musel by si pořešit aspoň uměly zavlažování. V zemi, když počasí aspoň trochu přeje a nepřetrvávají dlouhodobá sucha, kytky bez zalívání vydrží dlouho. Mají dostatek prostoru pro kořeny a trochu vláhy si hlouběji v zemi vždy najdou. V květináči to bez zálívání prostě nepůjde. |
|
|
Slick-ace |
Původní příspěvek od Anuvin
.. |
Dle mého názoru a zkušeností nelze. |
|
|
|
Mňa by zaujímalo ako tam trepete plný 20 litrový kýbel úplne hore. Trošku hard core ne ? :D Alebo najprv prázdny kýbel vynesiete na strom a potom tam sypete hlinu ? To mi tiež príde dosť nebezpečné :D |
|
|
Pan Ker |
Původní příspěvek od Jurgiano
Mňa by zaujímalo ako tam trepete plný 20 litrový kýbel úplne hore. Trošku hard core ne ? :D Alebo najprv prázdny kýbel vynesiete na strom a potom tam sypete hlinu ? To mi tiež príde dosť nebezpečné :D |
Kladka ti nic neřiká? |
|
|
Mazzi22 |
Ja planujem dat do 100l lodne(kvetinac) 6AF. Dufam ze ten smerek nezlomim :D Ale take pestovanie nieje urcite pre kazdeho paranoidneho hulica :D |
|
|
|
Pan Ker kedže smrek ma veľa husto rastúcich konárov tak asi ťažko to bude ťahať na lane keďže by do narážalo do konárov. Tu ironiu si nehaj pre seba milujem keď chce byť niekto silou mocou múdry. |
|
|
pankile |
jO PŘESNĚ TAK na strom sem dával minulej rok mám to asi 100metru do silneho kopce a žadná sranda hoši :D hlavně když sem se snažil dostat kybl nahoru v jedne ruce kybl v druhe větve :D prostě mazec a to nepočítám kolikrát sem to musel jít zalet atd moc práce a střední výnos letos na strom davam jen tak 1 pro radost z toho výhledu jinak vše do země :-) |
|
|
Time |
Prázdný kýbl a pak hlína v pytli a v krosně , dle mě ideal:)
kladka je dobrý nápad ,ale v reálu kolikrát nepoužitelná ...
stěma AF to je docela dobrý nápad , ušetřit alespoń dva měsíce zalévání :) to možná prubnu vrátit se do guerillaGrowing začátků :)
všem stromolezcům hodně zdaru a sílu v rukou ;) |
|
|
Mazzi22 |
No aj podla mna sa kladka neda poucit z 99,9%, hoc ja som si nasiel strom co nema konare zo severnej strany. Uz teras tam svieti slniecko od zaciatku az do uplneho konca co je asi 14h priameho slnka na rastlinky. Takze neni podla mna dôlezite najst strom co sa na neho co najlepsie lezie ale taky aby mal co najväcsiu svetelnu periodu. V kazdom pripade hlavne davajte bacha na suche konare :D Takze stromokocurom pestu zdar :) |
|
|
Pan Ker |
Pan Ker kedže smrek ma veľa husto rastúcich konárov tak asi ťažko to bude ťahať na lane keďže by do narážalo do konárov. Tu ironiu si nehaj pre seba milujem keď chce byť niekto silou mocou múdry. |
No tak pěstování na smrku mi přijde jako ještě větší nesmysl než tahání se s hlínou na zádech. Ostatně celej koncept pěstování na stromech je podle mě naprostá píčovina a za ty roky, co jsem tady na groweru, jsem ještě neviděl pořádný výsledky. Vždycky pár palic z kytek, který si v období sucha prošly peklem a byly na pokraji smrti.
Nejenže strom a kytky dostávaj kvůli pár gramům strašně na prdel, ale navíc si tim sami přiděláváte práci, protože je asi tisícinásobně jednodušší najít pěkně zašitý místo na zemi a o kytky se skoro nestarat.
A teď do mě;)... |
|
|
|
Původní příspěvek od Pan Ker
Ostatně celej koncept pěstování na stromech je podle mě naprostá píčovina a za ty roky, co jsem tady na groweru, jsem ještě neviděl pořádný výsledky. |
Tak to si asi nečítal dosť pozorne :) Ja som tu totiž za krátky čas videl také stromy že celá tvoja galéria nemá šamcu konkurovať.
Ale že je stým viac práce a námahy máš pravdu. No hold sú ľudia ako ty čo majú krivé ruky od roboty utekajú a námahe sa vyhýbajú oblúkom a naopak sú taký ktorým to robiť radosť. |
|
|
Mazzi22 |
:rejp: Pan ker je to tvoj subiektivny nazor. :babovka: No pokial niekto nevie pestovat a ide hned pestoat na strom je to zvicajne tak. Ked chces pestovat na strome musis proste mat vsetko vychytane (vzorku,hlinu,dostatocne velky kvetinac a dobru zalievku) . Inak my co pestujeme na strome neocakavame od toho Kg a nasledne predavanie, NA VLASTNU SPOTREBU! :rasta: Ale cudoval by si sa co sa da dokazat na takom strome :goldcup: Takze na zaver, kazdy vidi ze uz si dost pohodlny aby si liezol na strom a sebaobetovanie pre rastlinku :leaf: uz nemas take, ale neber to aj ostatnim. |
|
|
Bysvk |
takže idem tento rok aj ja vyskúšať threedoor :D už mam pripravený kýbel 30L,namalovaný na zeleno+popriliepané umelé vetvičky aby bol nenapadny, od spodku 10cm diery ak by pršalo, planujem dať na spodok tych 10cm keramzit+piesok, to prikryť vrchnakom upravenym aby sa vopchal dnuka do kybla s veeľa dierami na korene, na to substrat a naň piesok aby držal vlhkosť, chcem sa poradiť či dať regulovane semena Jack H., Shaman alebo dať Automat Jack, díky :) |
|
|
Bysvk |
oprava, 60L kybel :) |
|
|
JAHmaican |
Tak to si asi nečítal dosť pozorne :) Ja som tu totiž za krátky čas videl také stromy že celá tvoja galéria nemá šamcu konkurovať.
Ale že je stým viac práce a námahy máš pravdu. No hold sú ľudia ako ty čo majú krivé ruky od roboty utekajú a námahe sa vyhýbajú oblúkom a naopak sú taký ktorým to robiť radosť. |
Že se vmísím do diskuze.
Jurgiano, ukaž mně ty fotky 4 metrovejch do výšky ( nebo 2 metrovejch do šířky) kytek pěstovaných v kýblu na stromě.
To jsem fakt zvědavej.... |
|
|
|
To prirovnanie bolo také demetné ako to čo písal tvoj parťák že na strome nič poriadne nevypestuješ. Inak prirovanie bolo dosť zlé ale to bolo zámerom toho, samozrejme že tvoje sú number one :D
A ozaj teraz keď si druhý krát čítam čo si napísal tak to je dalšia blbosť na strome sa nesnažíš mať 4 metrové rastliny ale keby moc chceš verím že tie 4 metre dáš aj na strome není tak ? :D Len či veľkosť sa dá považovať za kvalitu. |
|
|
Pan Ker |
No hej, proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě že?
A můžu prosím vidět ty galerie super stromovejch kytek?
To prirovnanie bolo také demetné ako to čo písal tvoj parťák že na strome nič poriadne nevypestuješ. Inak prirovanie bolo dosť zlé ale to bolo zámerom toho, samozrejme že tvoje sú number one :D
A ozaj teraz keď si druhý krát čítam čo si napísal tak to je dalšia blbosť na strome sa nesnažíš mať 4 metrové rastliny ale keby moc chceš verím že tie 4 metre dáš aj na strome není tak ? :D Len či veľkosť sa dá považovať za kvalitu. |
Samozřejmě že čtyřmetrová (obecně prostě velká) kytka není zárukou kvality, to je jen a jen otázkou odrůdy, ale je minimálně zárukou slušného výnosu, o čemž se na stromě dá mluvit jen těžko..
Každopádně zápory tohohle způsobu pěstování podle mě mnohonásobně přečíslej klady, pokud vůbec nějaký existujou. Pracnost, problémy s manipulací, omezený místo pro kořeny, vysychání, malej výnos, špatná nebo žádná ochrana před větrem, ničení stromu atd.
A výhody jsou jaký? |
|
|
INFECTION |
http://www.youtube.com/watch?v=P9slo1hxG5Y
nevypadá to zle - pěst na stromech jsme zkoušel, samozřejmě to chcíplo - uschlo. Chce to pořešit zavlažování. Ideální Tropf-Blumat. O námaze dostat všechno na horu a vykutit to tam ani nemluvě. Pro nadšence dobrá zábava, proč ne. Já osobně jsem zastánce nejmenšího odporu: sluničko celej den (jedno, že kytka bude vidět, buď zůstane nebo ne), poblíž voda - potok, hlína podle rostlin, které na místě rostou atd.
Jinak dloooooouho jsem tu nebyl, krom nedávné navštěvy asi 10 let :)) Zdravim a hurá na outdooor 2013! |
|
|
Cocos |
no ja čoskoro tiež rozjedem na stromoch first grow:) ako sa darí Vám túto sezónu ? |
|
|
Vierin |
Mno ja jsem na strom sadil přibližně před týdnem, jelikož nemám foťák ani mobil s foťákem tak z fotek jen tak nic nebude, ale kytí pěkně roste, princezna mi dělá radost :) Víc jak půl metru už má za sebou ale dnes jsem nějak zbrkle přehnojil kristalonem, odměrku na deset litrů jsem nacpal do 3 l. Ještě šťígro že mnoho z té zálivky vyteklo... Tak jen doufám že to princezna přežije...
Každopádně by mně zajímalo jak mám ten roztok z toho kýble odstranit... Řekněme že nemůžu vzít kýbl a otočit ho vzůru nohama. Možná hodně prolít vodou...
|
|
|
Majkl.Mexico |
Taky chci neco vypestovat na strome,bohuzel letos to uz nestiham..aspon vychytam techniku do ty doby,vybral jsem si skvely strom,silny dub,ma neobvykle hodne vetvi,takze vyhoda.. na pristi sezonu,bude to moje first..dnes sem tam vylezl a kdyz sem s epodival dolu,neveril sem vlastnim ocim ze to je takova vyska :D vyhlidka na strome paradni,hlavne tam nesmim hulit,jinak bych asi neslezl jen tak :D Vierin : pred tydnem? Jestli ma pul metru tak roste jako zvody tam nahore :) jak se jmenuje ta tvoje princezna kterou pestujes? Ja se rozhodl pro PURPEL,bohuzel neni vsechno podle planu, to nejdulezitejsi,ze nedorazila seminka ( aspo zbydou na dlasi rok..Tak pestu ZDAR a na stromech hlavne ! :) |
|
|
Vierin |
Ja ji hodnou chvily pěstoval u kámoše na mlýně cca 2 týdny takže celkem zakrslík :D. Až po těch dvou týdnech jsem jí hodil na strom :) Rostlinka by se měla jmenovat White Shark, a fotky připojím asi dnes jelikož jsem konečně sehnal foťák :D. Jinak já to mám taky na dubu, i když pokaždé když tam lezu tak si pekelně sedřu pravou nohu(takže děs). Je to taky můj první grow na stomech. Pěstu zdar :) |
|
|
Majkl.Mexico |
White shark,co sem slysel tak dobry..:) ..ja to letos nestiham ale objednal sem seminka na pristi rok na stromy : California HashPlant,White Widow,Liberty Haze a Tangerine Dream :) tak sem zvedavy :D Super,tesim se na foto :) a pestu zdar :) |
|
|
Vierin |
Tak pokud chces mrknout na fotky tak jsou v odkazu pod carou xD
Konecne jsem pochopil jinak jednoduche vkladani fotek :D |
|
|
Majkl.Mexico |
Fotky sem ceknul,kyti vypada dobre :) akorat by me zajimalo to zavlazovani?:D Diky :) |
|
|
WNM |
Ahojte rád by som sem napísal pár poznatkov čo sa týka pestovania na
stromoch ... Aj keď moje pestovanie nebolo bohviečo fakt nie ale bolo to prvé na strome kde som zozbieral cenné informácie na ďalšie sezónni...
výhody :
-najvetšia šanca že vám ich nikdo neukradne
-keď sadíte na vyšší strom máte velkú šancu že vám slnko bude svietit od rána
do večera ..ale musíte zvolit vhodnú stranu
-pestujete v nádobe to znači lepšie dávkovanie hnojív taktiež ich možte kedy
kolvek premiestniť
-jednoduchšia ochrana proti pôdním škodcom,plevelom
Zápory :
-častejšia zálívka vodou takže pokial nemáte žavlažovací sýstem
nebudete mat pekne rastliny to bol najvetši problém umna nedostatok
vody
-nie každý je schopný liest na strom do určitej výšky plus rátajte tím že ak nemáte drenáž v kvetináči a máte na spodku dieru a začnete polievt od vrchu zo stromu bude vodopád ...
- obmedzení počet kusou na jednom mieste
- kýtký budu v kvetináči takže pokial nezvolíte správnu veľkosť kvetináča=nedostatok miesta pre korene....
Takže ak sa rozhodnete pestovať kýtký na strome odporúčam určite samozavlažovací sys. ja som skúšal primitívnu verziu 2L flaša do štupľu som spravil dieru a zahrabal cca 5cm do zemi...Umna to fungovalo na 70%
taktiež nemusíte použiť drahé horolezecké lána pokiaľ ich nevlastníte postačí vám obyčajný špagát ja som ho kúpil do potravín kde písali že ma hmotnosť 100KG takže aj so špagátom sa tá uviazať no musíte sa stým pohrať..taktiež odporúčam kýtki zaštipovat a ohýbat čim ziskate vetší priestor pre každu rastlinku a čo sa týka cirkulácie vzduchu tak na strome to je nádhera fúka tam pekný vetrík takže pliesen sa určite tiež zminimalizuje
ale ak máte vetšie rastliný ako 1m odporúčam ich priviazat nech ich ten vetrík nezlomí ja som mal prckou takže som ich ani priviazaných nemal.. :)
tento rok som skúsil pestovat na záhone teda v pode môžem si to pochválit hlavne tým že maju viac vodi ale určite som mal viac starosti ochranit to pred zverou=ohrada a taktiež mam vetši nepokoj v duši preto že na zemi niesú až tak v bezpečí ale určite verím že pestovanie na stromoch si čo raz viac ludí oblúbja a zistia že to má viac výhod než nevýhod
PEACE :O |
|
|
dedoverde |
Čaute záhradníci,
Tak tiež sa podelím so svojimi skúsenosťami s pestovaním na strome, kedže som sa rozhodol, že obnovím svoje staré miestečko (viď. http://grower.cz/forum/showthread.p...357#post1097357 )
Pre tých čo sa boja čoriek a lesnej zvery je toto asi najlepšia voľba (presne pre to to robím aj ja :) ) Ak sa rozhodnote, že do toho idete najdôležitejšie je nájsť si vhodný strom ktorý by mal spĺňať nasledujúce parametre:
1. Dostatočna výška (k tomu sa asi netreba vyjadrovať :D )
2. Slnečne miesto
3. Musí sa dať na ten strom vyštverať
Môj strom je na kopci čo dá dosť zabrať kým sa k nemu dostanem a ešte sa ňam musím štverať celý zadychčaný.
Je to taký rozdvojený strom čiže má dva kmene - lepšie sa po ňom lezie a lepšie sa naň dajú pripevniť kvetináče. Cestičku na strom je dobré si dostatočne upraviť, možno poopilovať nejaké konáre - pozor nesmie to byť moc okaté. Kvetináče sa nachádzajú tak v 8m výške čiže nie úplne na vrcholku. Nepoužívam žiadne istenie ale určite ho odporučam minimalne sa priviazať nejakým lanom. Ked kvetináče nedáte úplne na vrcholok je dôležité zabezbečiť dostatok svetla spílením okolitých konárov. Sú aplikácie ktoré vám ukážu polohu slnka v určitých hodinách, takže netreba píliť úplne všetky dookola. Ja som sa tento rok už poučil a vypílil som tri poschodia konárov a zhruba od 11 až do večera to má plnú dávku svetla bez nejakých tieňov. Je dôležité dbať aj na správne zavlažovanie, lebo určite tam nebude chodiť každý týždeň to poliať. Mám to momentálne vypočítané, že voda by mi mala vydržať mesiac min. dva týždne. Najťahšie na tomto všetkom je dotrepať všetko potrebné hore na strom ale ked sa vám to už podarí, môžem vám garantovať, že si budete uživať každú dalšiu návštevu stromu hlavne to lezenie hore plné očakávaní, keď už odspodu vidíte kvetináče a neviete čo tam bude a potom BUM a pekné prekvapenie :) . Posledný mesiac sme mali nejaké prízemné mrazy ale vďaka tomu, že je to vyššie tak to prežilo bez absolutne žiadnej ujmy. Ked sa mi tentoročný pest podarí určite tu založím tému ktorá bude mapovať celý priebeh zatial sa mi to tu nechce zaspamovávať nejakým neúspechom. Daľším stromokocúrom prajem veľa úspechu s týmto systémom a hlavne pevné nohy sem tam to hore riadne fúka :D
Ps. Keby si vás hore dakto všimol môžte sa skúsiť vyhovoriť že radi leziete na stromy a odtial si fotíte krajinu, alebo že tam máte nejakú fotovúdku mapujúcu zmeny v lese. |
|
|
frek |
Ty vole... Nahoru vylézt... ok, ale dolu. :D :D Nebo tam nataht ty věci. :D |
|
|
lecram |
poradi niekto, dal niekto na strom aj AF? skuste niekto fotku upenenia na strome:) |
|
|
barneyfarmaris |
Jedu na stromy paradna inspiracia |
|
|
sakumprdum |
zdar groweri tak tady zacina muj první pest na stromech po dlouhem informovani tady jsem to rozjel 2 special kush celkem mají asi neceli mesic prva predpest pak sli na strom mazec to tam vse natahat nezda seto ale jeto fuska 2 dvacetiltrovi kyble univerzal substrat a perlit zatím jedou pekne hnojky boobiz rust a ktomu lignohumat |
|
|
sakumprdum |
foceno mobilem tak zadna slava aspoň tak |
|
|
sakumprdum |
tady mam další stromikkkk a jsou to 12l kyble dnes presazen kalasnikov a další pude az za tyden jsem zvedav co stoho bude txch gramu uvitam jakokoliv radu tak se mejte |
|
|
sakumprdum |
dnes jsem je skotroloval a holky zase popojeli |
|
|
sakumprdum |
2 sp kush a ty jsem dnes ohnul a druhy strom 2 kalsnikov jsou tam kratce tak 3tyden |
|
|
sakumprdum |
caute tady pridavam foto 2 kusi special kush pekne zase povyrostli mají kolem 50cm biobiz a lignohumat jim smakuje |
|
|
sakumprdum |
zdarec pridavam něco ze strmu holky zase popojeli anic jim nechyby tak dostali další davku hnojiv od biobizz heaven a guáno z hostic tak zase pocase něco prihodim caute |
|
|
sakumprdum |
caute ,dnes jsem udelal foto kalašniku na smrčku jedou si v12l ketinacich trocha jsem je pozohyba a zalil s biobizz 2ml mají asi nejakych 70cm a ještě urcite povyrostou jinak vypadaji zdravel |
|
|
sakumprdum |
zdarec ve spolek tak nam to zase okus pojelo jen se to spatne foti není si kde sednou a je to kusek od koruny stromu a nejde to fotit z vrsku no priste skusim lip nafotteit 2 krasavci od royal special kush ca |
|
|
sakumprdum |
Čaute,tak pomali to jde do kvetu no tak doufam ze to bude koncem zaři,a bez plisne na tom strome to se vlkost nedrži a fouka tak doufam to bude ok |
|
|
sakumprdum |
pohled ze spodu |
|
|
TommyH |
To je pecka příští rok si jdu taky zahrát na Tarzana :D |
|
|
sakumprdum |
jo kamarade pěkne naročny sport ty stromi |
|
|
tgun |
Zdar, na stromě jsem jsem používal kanystr s vodou a tropf blumat. Zalévá jen když je opravdu sucho. Ideálně přidělat jednu nádobu přímo ke stromu a do ní dát další s kytkou.. |
|
|
cannaBOY |
Držím vám palce chlapci, nikdy by ma nenapadlo že aj na strome sa dá úspešne vypestovať. |
|
|
sakumprdum |
zdarec tak pomohl by aj hydro gel namíchat do hliny,prosimte co to je ten trompf blumat |
|
|
blizna |
snad se vám plíseň vyhne, to by byla prima odměna za tu námahu. SUPER. Bezva nápad i když tedy šichta a ještě docela nebezpečí. Ať se zadaří ! |
|
|
Reggaemanista |
Zdravím,
letos se chystám pěstovat na stromě/smrku, už tam mám nainstalované vědro (cca 20-25L), stačí jen na jaře dosypat hlínu a zasadit rostlinu...Smrk je sice už suchý, ale drží dobře. Až bude nasazeno založím thread.
Omluvte mou zadýchanost a třepavou ruku :).
https://youtu.be/f0MnMa-OGEQ |
|
|
sakumprdum |
Zdarec,taky prdnu letos něco na stromi loni jsem mnel 4kytky a nikdo mi to nečornul doufam že to bude tak aj tento rok ale zamaskuj si to.Kolem jehliči a klacky vypada to pak jako hnizdo ze spodu,ale bacha na hubaře "))) |
|
|
panpanvicka |
Jen se chci chlapy zeptat. Posledni dobou strašně málo prší.... Jak to řešíte?
Jinak palec hore obdivuju a super nápad ;) |
|
|
jolandovec |
5l petka s uzkou hadickou primo do kyblu, potom jednou za dva tydny doplnovat ale bacha, do uriznutyho dna muze spadnout nejaka mala zver a utopit se :D |
|
|
sakumprdum |
Letos budu davat zase tet budu do hliny přidavat hydrogel tak uvidíme efekt. |
|
|
Mountain_Wolf |
Ahojte. prvy krat som sa inšpiroval pestovanim na strome videom na youtube, kde chalan pestoval hrozne vysoko na nejakom strome vo vedrach a mal nato napojene automaticke zavlažovanie. Povedal som si, že sa môžem vykašlať aby som každy raz platil klamarom 10euro za gečko volakej sračky, ktora mi vydržala max. štyri dni. Tak som teda nepretržite skumal videa na nete, čital članky a čakal na jarne obdobie. Rozhodol som sa nakupiť 20litrove kyble a nejake vybavenie včetne kokosoveho substratu, hnojiva, semienok zo slovenskeho groweru. Rozhodol som sa pre Skunk#1 feminizovany od Sensi seed banky, nakolko je dosť rezistentny a pisali že odpušťa chyby.
Popravde som tie kyble najprv zakopal do zeme, ale netrvalo dlho a slizniaky zautočili, tak som musel vyhladať vhodne miesto, kde to uložim na rôzne stromy. Nakoniec som našiel obrovsky ohradeny družstevny pozemok ktory siaha až do lesa a tam som objavil vhodne stromy. Trochu bol problem doma s nakličenim semienok, ale pomohol som im skalpelom. Vysledok môjho snaženia najdete v galerii pod prispevkom.
-Sensi seed banka (Skunk #1 feminized)
-Plagron coco substrat
-Hesi coco hnojivo (rast 3ml/liter kvet 5ml/kvet)
Minuly rok som trochu zaexperimentoval a posadil som na strom dve vedra vedla seba v ktorych boli Hindu Kush od sensi. Tiež bol problem s nakličenim..nechceli im prasknuť plašte, pričom som dal pozor na všetky faktory. Opeť pomohol skalpel ktory situaciu zachranil. Celkom ma zaujala technika SCROG (sieťkovanie), tak som sa nato dal lenže rastliny bohužial nestihli plne dokvitnuť, nakolko Hindu je vhodne skor pre indoor a nie out. Za pokus to stalo :) ..ale uroda vydržala horko ťažko do tejto jary.
-Sensi seeds (Hindu Kush)
-Plagron coco (ostal z minuleho roka)
-Hesi coco hnojivo (rast 3ml/liter kvet5ml/liter)..tiež trochu ostalo z minuleho roka, tak sa iba doobjednalo ešte jedno
Tento rok som sa rozhodol objednať semienka priamo zo Sensi seed banky z NL, nakolko už nedôverujem tym slovenskym zdieračom...aspoň nie čo sa tyka semien a ich uskladnenia. Zvolil som staru osvedčenu klasiku Skunk #1 feminized, ktory nesklamal. -Podla mňa- rychloschnuci kokosovy substrat som zamenil za batmix od plagronu, pričom počiatočny rast idem v kokose...ale už som po ubehnuti 16tich dni presadil do batmixu. Hnojiva som zvolil tiež ine, a to od plagronu Alga grow a Alga bloom, ktore budem velmi opatrne davkovať aby som si nespalil šlečny. Tento rok som zainvestoval aj do prevencie pred žravym hmyzom a to pripravkom od firmy APTUS. Tri rastliny budu na rôznych stromoch vo vedrach maskovanych kamuflažou, jedna bude doma za oknom a posledna bude pokusna a ta pôjde do vykopanej jamy na luke, ktoru naplnim tiež batmixom. Pokusna preto, že sa ukaže či mi to nahodou neobžeru srny, alebo kravy ak ich tam nedajbože vypustia :D
-Sensi seeds banka (Skunk #1 feminized 5x)
-Plagron Batmix 50litrov 2x
-Plagron Alga grow (2-3-4ml/liter)..podla obdobia
-Plagron Alga bloom (3-4ml/liter)
-Aptus dislike (etericky bio pripravok na odpudenie saveho, žraveho a ineho hmyzu) |
|
|
|