Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tie Lumeny celkom sedia,ja mám philips 20W warm a má 1150Lumen,takže 10 ks 11500.200W nurturelite-13000 Lumen.No,to nie je bohviečo.Pochopil som,že to porovnávajú so sodíkom spôsobom,že to má viac využiteľného spektra pre fotosyntézu,ale svietivosť zodpovedá nejakej 100-150W HPS.Zase určite niekto bude namietať,že lumeny sú zavádzajúce,jedná sa len o viditeľné svetlo...
Ale aj tak si myslím,že zase ani fluorescenčné lampy nemajú zase toľko svetla v spektre mimo viditeľnosti ľudského oka.Alebo 600-700nm nevidíme?(určite vidíme,aspoň po 660 určite).
No,uvidíme,tarez mám rastlinky 10.deň 12/12 a pripadajú mi podobné,ako som tu videl pod 70W sodíkom(zatiaľ).
btw,mám 75W CFL,2700K,spolu asi 4400Lumen,ale to som už asi viackrát písal
S tím se dá jen souhlasit . Rozumné zdůvodnění . nikam nespěchat protože nedočkavý většinou zaplatí vývoj . K+ za rozum který tu v některých přízpěvcích postrádám.
Původní příspěvek od garat
4. CHladenie, Ja pouzivam 10x 12V ventilatory, ktore spapaju tak 10W/h co je velmi malo, rovnako neprichadza do uvahy "das vela za vetranie"
Nechci rejpat ale kdyz studujes tu fyziku, tak mi urcite vysvetlis, co si mam predstavit pod jednotkou W/h? Nebo jsi myslel W*h ?
Ten chlapek toho rozhodne pod naturelite nevypestoval jako pod 600w vybojkou (ja to alespon tak pochopil).Ta svitivost nic moc ale zase ma vhodnejsi spektrum.Otazka je kolik to prosviti.Podle me to neprosviti ani nahodou hloubku jako sodik 600w.Zadalsi i ta zivotnost.Tu jsem nikde nenasel.Trebas takova son-t agro vybojka ma zivotnost 30000 hodin coz znamena ze pri jizde prumerne 15 hodin denne bych s ni moh svitit 5,5 roku.Ono kdyz se kupuje vybojka je dobry se podivat i na zivotnost.Jinak trebas zarivky phillips 965-zivotnost 20000 hodin.Svetelny spektrum se u nich po 11000 nasvicenejch hodinach postupne meni a na konci zivota je asi o 10 procent mensi svitivost coz taky tak hrozny neni.(vsechno cerpany z grafu ktery se daj nalezt na strankach phillipse)
Ja osobne jsem zvedavej az tyhle lampy opravdu objektivne porovna se sodikem.Ja ted hodlam delat experimenty s modrym svetlem tak jsem zvedavej jak to pod nim poroste.
Jinak svetelny spektrum a vsechny barvy se opravdu skladaj z RGB.Neco jinyho je to u michani barev treba tiskarnama RYB (v podstate).Kdysi jsem se o to zajimal a uz se nepamatuju presne ale pouzivaj se tam jiny barvy protoze nejde o michani svetelnejch paprsku ale odraz urcityho spektra od urcitejch barev.Nekde to bylo na netu podrobne vysvetleny ovsem uz nevim kde.
Hmm, to je sice hezký, ale má to háček.Pro kvaltní srovnání je třeba stejná genetika a pokud možno téměř shodné podmínky.Teprve potom bude mít výzkum nějakou cenu...
Pro začátek budem vděční i za všeobevné hodnocení, hlavně když bude z "ČESké praxe". AVY už to bylo. Záleží jestli ale použije jen jednu lampu nebo doporuče né dvě spektra,to by už ale bylo 400Wat
Precet jsem cely thread (a flame okolo toho ), porad tady mluvite o 600W. Ale nedocet jsem se jestli by RED NURTURELITE mohla nahradit v kvetu 400W HPS vybojku pri SCroGu. Myslite, ze by slo o ekvivalentni nahradu? U SCroGu uz lumeny nehrajou takovou roli, nebo ne?
Nekdo tady psal, ze to je to same jako 27K sporivky, ale nedocet jsem se jake maji spektrum. Nasel bych si ho, ale nevim kde hledat.
No,myslím,že lumeny hrajú rolu u každého pestovania,akurát,že pri Scrog-u,alebo Sog-u nepotrebuješ,aby to presvietilo až do takej hĺbky.Zatiaľ som videl len jeden thread od týpka,čo to kúpil a to nedávno,takže nejaké praktické skúsenosti tu s tým ešte nikto nemá.
A ten graf spektra na úsporky 2700K by som tiež rád videl,tiež som to nikde na nete nenašiel(zaujíma ma to,lebo ja idem práve tie úsporky na kvet a chcel by som to porovnať s Nurturelite 2700K).
expiry_date1-zkus se jich dotazat na strankach phillipsu nebo osramu.Myslim ze bys od nich nejakou reakci dostat moh.Ja jsem to tam taky hledal a nic jsem nenasel.Hmmm
Aby ale bylo pěstování optomální musí být vždy pro růst i květ kombinace dvou výbojek a né jedné jak si to každý představuje a potom už jsme na 400Watt a to už něco žere. 20% ztréty není tolik ale tady se naopak tvrdí že 200Watt se skoro vyrovná 600Wat sodíku a těď se dovídám že je horší dokonce při stejné vatáží. Budem muset počkat na výsledky z praxe ,pokud budou u nás!!!
Ja skúšam alternatívu warmwhite 2700K,momentálne mám 90W a javí sa mi to,teda aspoň podľa obrázkov,čo som tu našiel,adekvátne k podobnému sodíku.A ak človek porozmýšľa a nie je veľmi náročný,tak mu jedna 200W Nurturelite red môže stačiť.Alebo dve red(tá fialová je len zmiešané červené a modré spektrum) a myslím,že s dobrou genetikou,kvalitnými hnojkami by sa dalo z tých 200W vyťažiť nejakých 100-150g a samozrejme nejakými skúsenosťami.
Na rast sa dajú použiť hocijaké svietidlá 6500K-IMHO.
Já bych to spíš potřeboval na udržování pořádných matek, zářivky nejsou to pravé , ikdyž nejsou špatné ale taky mají dvě 80 Watt. To by se jevilo asi líp s 125Watt výbojkou nurturelite. 200 by byly asi moc .
seba-ale vzdyt zarivka je o dost lepsi nez usporka.A naturelite je jenom specialni usporka i kdyz lepsi nez obycejny usporky.Teda spis tam znas alespon slozeni svetla.