Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
To ja kdyz potrebuju rychle ususit palicku, tak pouziju pocitac. Mam PC ve velke skrini, kde jsou disky umisteny v 5a1/4 pozicich. V PC mam na zadni stene ventilatory na odtah vzduchu. Palicku susim tak, ze ji umistim na jeden z disku. Ten je samozdrejme diky svemu chodu teply, takze zarucuje odparovani vlhka z palicky. Zaroven mi ventilatory natahuji do PC skrine vzduch, ktery prochazi kolem disku a palicky. Timto zpusobem je material celkem rychle ususen a jako bonus mam vonici pocitac.
nemá cenu tu moc diskutovat, jestli je lepší to či ono - to ať zhodnotí každý sám, potom co si vybere pro něj nejpřijatelnější způsob... důležité především je, aby se v FAQ archívů objevilo víc možností (těch funkčních jistě) jak udělat jednu věc... není nad to mít svobodu volby
Sušit na slunci je možná dobrý ale snadno to přesušíš, nejlepší to je prostě nechat ve tmě ve skříni pomalinku dozrát. Pak to teprve je ten správnej požitek ;-°)
wemu si kastrol ///pozor nesmi byt nerez nebo ho znicite/zcerna mu dno/// na nem skrizim dwe widlicky a ne dam palicku.....pod kastrolkem /// prazdnym /// zatopim.....palicka je tak po pul hodce dost sucha ale stonek si drzi este dost wlhkosti.....tak po dalsi pul hodine je to wlhky akorat............pokud to nekdo bude skouset tak doporucim kontrolowat kazdych 10 min jak na tom koureni je....
pak si smotnu brcko a sem spokojenej...koureni neztraci chut.......
jak praví chemické inženýrství:
sušení je matematicky složitě popsatelný děj, dochází při něm jak k přestupu tepla, tak k přestupu hmoty...
možnosti realizace
A) kontinuální (pro sušení konopí nesmyslná)
B) diskontinuální (vsádková)
o co nám jde? Do sušárny (ponožka, mikrovlnka) vložíme vlhký materiál a snažíme se snížit obsah jeho vlhkosti...
existují 2 typy vlhkosti:
A) volná (na povrchu materiálu - odpařuje se primárně, hlavně pokud tvoří souvislý film na povrchu)
B) vázaná (například "krystaly" vody v hydridech solí... - odpařuje se až po odpaření volné vlhkost...klesá rychlost sušení, protože musí nejprve dojít ke sdílení hmoty z materiálu k jeho mezifázovému rozhraní - k povrchu)
O co nám tedy při sušení jde? Je třeba přivádět "horký vzduch" - (horký znamená, že jeho teplota rosného bodu je vyšší než teplota, při které je v rovnováze tlak nasycených par vzduchu), vzduch by měl být taky pokud možno co nejsušší...a dále je důležité, aby ten vzduch proudil...umožňoval lepší transport odpařené vody od povrchu...proto jako pro správného chemického inženýra by se mi jako nejlepší v polních podmínkách jevil fén a fusekle.. :-)
Ale jako pro growera a smokera je to humus...zkoušet to nebudu...vždyť jsem v tom měl nohu a tou jsem mohl šlápnout do hovna.. .-)
Mějte se a suště trpělivě...vydrželi jste, když to rostlo, tak Vás těch pár dní navíc nezabije :-)
Mě se asi nejlíp osvědčuje klasicky kořenama nahoru dát celou kytku v místnosti kde je teplota kolem 15-20 stupnů,a počkat pár tejdnů,to je asi nejlepší a pak je to i kvalitní,aneb kdo si počká ten se dočká
Ale pokud jde o to něco rychlejc (ne úplně rychle) usušit tak dost nenásilnej způsob je, zavřít paličky (né v pytlíku) do auta, když je vedro a auto stojí aspoň částečně na slunci. Je to docela rychlýv létě ani ne za den...) a ani to moc nebere chuť a vůni...
Bacha hulčo nesmí Slunce přímo osvítit!
Stejně tak to jde dát na slunce, ale vždycky aspoň v novinách, přímý sluneční světlo dost rozkládá THC a další látky na neúčinný CBN...
Základ je, že během sušení nesmí teplota překročit bod od kterého materiál vaporizuje. Rozhodně bych tomu nedával víc než 50°C a ten fén posílá asi víc...
Zkoušel sem všehno možný ale model pak chutná vždycky hrozně... Jediný co se mi osvědčilo a co nezničí model je dát šišky na těch 35-40° (třeba vedle předřadníku) a počkat cca. 20h ... cokoli rychlejšího smrdí. Když dám šišky přímo na předřadník tak jsou za 6 hodin ale nedá se to hulit....
to je fakt 50°C je hranice pro všechny aromata a chutě., ale THC se vypařuje až kolem 100°C
btw. vyzkoušel jsem to rychlosušení na talíři na hrnci podle nobody4 (předchozí stránka) a musim říct, že tento způsob je docela vychytanej a zalíbil se mi jako plán na krizový situace, jakkoliv sušení na rychlo nesnášim... za 45 min. ze syrových paliček (lehce nastříhaných) bylo hulčo akorát na zabalení do špeka a ani to tolik neubralo na chuti (i když to bylo znát jako u každýho rychlosuš.) K+ pro nobody4
s tou ponožkou sem to vyskoušel a byl jsem mile překvapenej jak dobře to funguje ale myslím si že není nad přírodní sušeni potom má model lepší chut a stačí toho menší množství
nevím, jestli to tady už někdo nepsal, ale sušit přímo v g-boxu? neubere to taky na chuti a vůni, když tam fičí??
edit: no tak jsem si odpověď přečetl na té samé stránce a zase mi to nejde smazat, to není první příspěvek, u kterýho se mi to stalo, jestli do toho bude admin čučet, může to smáznout...díky
kamarad to susi tak ze ma hodne velkou pudu kde je tma relativni sucho a celkem stala teplota a tam mu ty rostlinky proste vysi hlavou dule a kdyz ma chut zajde tam ustrihne palicku a skurne . ma tam i kytky stare 2 roky a furt kopaji jak svina .(sice skrabou ale stoji zato ) ja letos pestuju poprve tak sem este nesusil . ale asi to povesim na 2tydny do spajzky a pak to pude do zavarovacek do temneho sklepa .