Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Hoste (Hyeno?), neměl jsem sílu to přečíst všechno, ale myslím, že se tady hodí to pořekadlo "ty o koze a já o voze". Uvědom si, že nás při indoor pěstění nezajímá odrazivost pro tepelné záření jako třeba při koupi těch žaluzií, ale čistě jen odrazivost pro viditelnou složku, přesněji zhruba od 300nm-700nm.
Hyena: díky, že mě zásobuješ tolika texty No ale nic překvapivého jsem tam nenašel, pro zajímavé vlnové délky tam je odrazivost od nějakých 90% v modré (té má sodík minimum) až po cca 84% v červené, které má sodík naopak celkem dost...
Jo a s těmi expozičními časy je to jen orientační, protože ačkoliv jsem ten alobal před měřením vyhladil, tak proti čistě bílé desce tam přecijen zůstala určitá povrchová textura, kvůli které nastavil expozimetr o něco delší čas, ale podstatný je ten velký rozdíl...
Hele tyhle lasery fungujou, pokud se nemejlim, na bázi superjasný laserový led diody, ta je v trubici, takový litinový nebo kovový objímce, ale je malinká (ta trubička)
Oddálení se od naší někdy zkurvené reality je mým každodením chlebem, který pro mne pečou pekárný Cannabis.
Do you feel that your body brakes apart? Use THC glue, makes your body stick together
A ještě bych podotkl, že s testem co dělal mráz sem zkoušel 20cmx20cm desku natřenou lesklym primerosem a 20cmx20cm černo-bílou fólii z Gshopu (1x3,2M za bratru 30 korun) a fólie vycházi podle mých skromných porpočtů asi o 15 proc. lépe
Oddálení se od naší někdy zkurvené reality je mým každodením chlebem, který pro mne pečou pekárný Cannabis.
Do you feel that your body brakes apart? Use THC glue, makes your body stick together
Jeliman: no to je přeci jasný, copak to tu nesleduješ? Celou dobu tu omílám, že ta barva musí bejt khaki a ty se mě zeptáš, jakou barvu teda doporučuju...
Hogila: Alobal odráží více viditelné spektrum než infra. Za topení se dává, protože je levnej
Zelenou kytka pohlcuj, ale debata se točí kolme ostatních barev - modrá a červená.
K těm laserům. V podstatě je laserových diod strašná spousta. Používají se dvou i vícevrstvé, některý se musej chladit... na stranách je napařenej kov (jako rezonátor). Světlo vychází z PN přechodu. Do tejdne na těch stránkách bude princip. Hledám to v různejch knihách a pak z nich udělám takovej výběr.
See you...
Hugila: Promiň, je tam překlep. Zelenou kytka z více než 80% odráží. Sodík má celkem vyrovnané spektrum. Mimochodem alobal odráží všechny barvy. Nevím, co sleduješ ?
Dneska (spíš až bude svítit víc světla) udělám pokus s alobalem a nátěrem. Teda, je jasný, že alobal bude jediný, co pustim do skříně, ale aspoň si sám udělám pokus, kterýmu věřim...
Názor, že natřená skříň odráží víc než lesklý kov je podle mě, nezlob se na mě, že to tady tak otevřeně řeknu, abstraktní.
Deda Mraz: Spektrum, který odráží v tepelný nebo UV je +-10% od viditelného. Nejde mi o přesná čísla, ale o to, že barva má menší odrazivost (navíc modeluje barvu).
Hyena: "Spektrum, který odráží v tepelný nebo UV je +-10% od viditelného." Tím myslíš jako že když průměr ve viditelné složce je 90%, tak v UV to odrazí 80% a v infra 100%? No tak to je paráda!
Ne vážně, tebe asi o nevhodnosti alobalu nepřesvědčím a ty mě o jeho vhodnosti taky ne, takže to necháme dál už jenom na věcné příspěvky, jsem například zvědavý na ten tvůj pokus, na jakém principu bude mimochodem fungovat? Ale neodpustím si ještě jeden dotaz. Když podle tebe nátěr modeluje (?) barvu, jak vysvětlíš, že se stále jeví jako bílý, což jak jistě víš je barva vzniklá jen smíšením všech viditelných vlnových délek?
Podle mého názoru máš informace načerpány ze zdrojů, které se zabývají oblastmi vyžadujícími vysoce přesnou odrazivost bez rozptylu (lasery a další optoelektronika), a nebo požadují vysokou odrazivost pro tepelné záření (žaluzie a spol.). To je ovšem problematika, která s využitím odrazových materiálů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením nemá příliš společného a nevím, jestli si tento fakt připouštíš...
Jen že rušim, dozvedel sem se, ze je prej nejlepsi test odrazivosti světla s pomoci expoziometru pomoci 2 krystalu, 1 na rozloženi spektra, druhej na jeho složeni a zaměřeni do středu objektivu, nezkoušel sem, nevim co je na tom pravdy ....
Alobal má dvě strany. Ve skříni je mam světlou stranou, ale má rozměry 0,75x0,75x1,5 m, a svítí tam v rozích 4 zářivky, takže když se podívám z jakéhokoli místa ve skříni, vidím vždycky jen jednu lampu. Na horká místa kašlu, páč mi to zatím fachá celkem v klidu.
Pravdou ale je, že do větší skříně by se měla dávat přednost matné straně.
K tomu teplu. Nezkoušel sem to, ale přece když se energie vyzáří a barva ji absorbuje, bude se nahřívat taky, takže toho tepla se nezbavíš...
Už sem to tady sice někde psal, ale. Proč se satelity pokrývaj plechem? aby si uchovaly teplo. Když má něco kovovově lesklou barvu, nevysílá to inrfra jako černý těleso. Teplo se v tom případě odvádí do vzduchu. Bílá barva ho vyzařuje. Tak mě napadlo, že by se daly dělat i coolmirror, ale to je spíš sci-fi.
Ok, ta tolerance je celkem zavádějící... mělo by tam bejt spíš +0 -10%. Je jasný, že nic nemá 100%
Pokus bude založen na faktu, že materiál pohltí určitou část záření (zdrojem bude slunce, páč kytí sou na něj celkem zvyklý), a zbytek se odrazí.
Tzn. udělám si paraboloid z Mylaru, kterej má odrazivost (údajně) 99%.Do ohniska umístim zkumafku (nemám jinou nádobku), kterou naplním vodou a potřu elektrowazelínou (vede teplo) a polepim alobalem. Dovnitř strčim teploměr a tadá, změřim čas a teplotu (třeba po 15 minutách, aby se tio stabilizovalo. Pak to udělám se zkumafkou natřenou na bílo...
Mimochodem, jakou tam máš barvu?
A k té modulaci. Když foton narazí do elektronu, bude pohlcen a energie se projeví změnou energetické hladiny elektronu. Ten chvíli setrvá (10-5s) na jiné hladině, načež spadne na původní a enrgie se uvoní ve formě fotonu... s (z 99,99%) jinou enrgií než měl původně. Bílou má proto, že rozloží emisní spektrum rovnoměrně.
Tomu se říká spontání emise.
Já mam ve skříni 2 modrý zářifky, takže z nich nechci uděat bílou
Proto mám alobal. Abych si moh míchat barvičky.
Pokud tam nechceš cpát odrazovou fólii či mylar tak to natři to bílou matnou(balakryl či třeba Primalex polar) pěkně válečkem ať tam nejsou šmouhy a bude to O.K.!
Hyena: trochu bych te poopravil, sodik neni bile, ale zlute, monochromaticke svetlo. Kovova folie je lepsi leda v pripade, kdy ma vetsi odrazivost (prakticky nikdy ) a taky to nijak neovlivnuje spektrum