expiry_date1 |
citace: |
Původní příspěvek od MiniGrow
Mě to dost smolí.
Protože nechci vrazit tolik peněz do něčeho pod čím by mohly být menší paldy a výnos než třeba pod 150 W. |
Tak si kúp tú 150W HPS.Musel by si byť dobrý grower,aby si pod 180W úsporkou vypestoval to isté ako pod 150W sodíkom.Ak Ti ide o výnos,nemáš čo riešiť - 150W HPS.
A ešte,nejako som to nepozeral,ale imho CFL dual spectrum je to isté,ako Nurturelite violet(fialová),či ako sa to tam označuje. |
|
|
|
Fialová -
Pro silnou a zdravou vegetaci a první stadium kvetení a plození.
Takže žádný div pro květ to nebude.
Jinak psal jsem na NURTURELITE s tipem na kombinaci blue a red zářivek. Systém by mohl být podobný jako u CFL Dual Spectrum. Tak uvidíme co oni na to.
A dále jsem psal na CFL ohledně 8U Dual Spectrum CFL na pár dotazů a taky něco o těch zářivkách, jestli nevycházeli ze stejného pricncipu jako NURTURELITE apod.
Tak uvidíme |
|
|
|
Původní příspěvek od expiry_date1
Tak si kúp tú 150W HPS.Musel by si byť dobrý grower,aby si pod 180W úsporkou vypestoval to isté ako pod 150W sodíkom.Ak Ti ide o výnos,nemáš čo riešiť - 150W HPS.
A ešte,nejako som to nepozeral,ale imho CFL dual spectrum je to isté,ako Nurturelite violet(fialová),či ako sa to tam označuje. |
Ty zářivky jsou tak bbé, že pod nimi nejde vypěstovat líp jak pod sodíkem?
Já se o growing vcelku dost zajímám. Akorát to osvětlení chci vybrat co nejlepší. |
|
|
|
Tak jako ty výhody znám.
Ale tyhle CFL jsou přímo na pěstování rostlin.
Jinak třeba ta Nurturelite 200 W je jako 600 W sodík.
Myslíte, že by šlo nechat tu Nurturelite red na květ i na růst, rostlo by to jakž takž? |
|
|
|
Původní příspěvek od Cibin
Son T Agro je taky na pěstování rostlin a nepřináší dvojnásobně lepší výsledky proti klasickým SonT výbojkám...
Použít jen červenou Nurt. by IMHO šlo, když XXX lidí používá jen sodík pro veg i květ..
200W Nurt (nebo jiná CFL) se nikdy nemůže vyrovnat 600W sodíku, když ta 200ka osvítí efektivně tak 80x80cm a 6tikilo cca 1,5x1,5m |
A kterou by sis vybral ty kdyby si měl 200 W sodík a 200 W Nurturelite? Vím, že neosvítí tolik, ale psali, že se vyrovná 600 W sodíkovce, takež by v tom mohlo něco být, teda až na tu plochu efektivního osvětlení. |
|
|
|
Sorry, já se ptal trochu jinak.
Vem si, že chceš začít s pěstěním a vybíráš si mezi 200 W sodíkovkou a tou 200 W Nurturelite 200 W na růst i květ dohoromady. Co by si vzal? |
|
|
expiry_date1 |
To porovnanie 200W úsporky s 600W sodíkom už nejaká firma vyrábajúca tieto lampy vysvetlila,že sa jednalo o omyl,resp. tie hodnoty nie sú relevantné.Nepamätám si presne kto a ako,ale aj praktické testy dokázali,že tieto špeciálky sa len tak-tak približujú sodíku rovnakej watáže.Link na jednu moju úvahu o tejto problematike,ktorú dosť zanietene sledujem(nechce sa mi to sem písať znova):http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=21354 |
|
|
Erixon |
Podle mě to výjde stejně dráž. Když si ta zářivka odsvítí celou životnost tak mužete kupovat novou, u sodíku stačí za několik set koupit výbojku a ostatní zůstane. Moc jsem to nezkoumal(ty životnosti a tak) tak mě kdyžtak opravte. |
|
|
expiry_date1 |
Původní příspěvek od Erixon
Podle mě to výjde stejně dráž. Když si ta zářivka odsvítí celou životnost tak mužete kupovat novou, u sodíku stačí za několik set koupit výbojku a ostatní zůstane. Moc jsem to nezkoumal(ty životnosti a tak) tak mě kdyžtak opravte. |
Záleží na tom,či máš balast zabudovaný,alebo máš predradník zvlášť.Ale aj tak sa väčšinou s trochou šikovnosti dá použiť aj balast z tej kompaktnej(predradníky z úsporiek:).Ale aj tak tá 200W bez balastu stojí tuším 2500Czk,to bolo asi pred mesiacom,možno už ceny išli dole.Predradník 3500 Czk.Tak a to je hodne.
A osobne si myslím,že napríklad tá "red" 2700K sa nelíši od obyčajných warmwhite úsporiek 2700K.Aj čo sa týka chromatičnosti aj svietivosti(lumeny).Niekto namietal,že majú upravené spektrum,ale hádam práve chromatičnosť vypovedá o spektre,alebo sa mýlim? |
|
|
|
Tak lidi.
Četl jsem strašně hafo příspěvků o provnávání zářivek a sodíkovek.
Takže už mám definitivní názor.
Sodík rulez !
Nepřekonaný originál !
Jdu do 150 W sodíka do skříně 130 x 80 x 50 - výška x šířka x hloubka !
A už si to nerzomyslím :) ! |
|
|
Erixon |
expiry_date1:
V tomto příspěvku beru v úvahu jen tu finanční náročnost.
Po odsvícení určitého (dejme tomu předepsaného, realita se může lišit) množství hodin plánujeme výměnu. Podle http://narva.netdirect.cz/?fts=351 maj HPS životnost kolem 20000hodin a ta CFL podle www.cfl.cz 10000hodin
HPS: koupíme samotnou výbojku - u janci Son-t plus 150w za 308kč nebo 250w za 346kč
CFL: počítejme 2000kč a to ještě k tomu dvakrát častějc.
Sice myšlence těchto úsporek fandim ale zatim nepřesvěčují. |
|
|
|
Dík.
Chtěl jsem původně 100 W sodík.
Ale napadlo mě, že 150 W zas o tolik elektřiny brát nebude a navíc hned to více kytičkám prospěje. |
|
|
sokol |
nevíte kde se taková úsporka cfl nebo jiná podobná dá koupit ve městě třeba v ově? |
|
|
Cedis |
Podle mého názoru je to dobré řešení pro toho, kdo si jede svoji matku a prcky.
Nevím jak by to ale fungovalo když by jel cyklus 18/6 pod 125W CFL a na 12/12 použil HPS 400w.
Efektivnost a výnosnost by mohla být dobrá, když vemu v potaz růst pod CFL. Při přechodu na HPS zastřihnout listy na 50% pro lepší prosvit. A mohlo by ti vyjít. A na úspoře za proud je tam o cca 15%. Jen dle mého názoru!!! |
|
|
Erixon |
Cedis:
To bych spíš použil 150w metalhalogenid.
Jak jsem psal výše proti cfl nic nemam, ale zatim nepřesvědčujou |
|
|
Cedis |
Je to zatím ve fázi pokusu a porovnávání. Čas tomu vše ukáže. Mě osobně se tato varianta na matkárnu a rízkovnu zamlouvá. Já jsem ale zastáncem klasiky. Ale srovnávám pořád neboj.:-))) |
|
|
Johnny Appleseed |
Minigrow, gratuluju k rozhodnutí. ;) Žádal jsi praktické srovnání, čili doporučuju mrknout do mého threadu v Indoor galerii a srovnat si výsledky MaxGrow SON-T 2100 180W s nějakými skříněmi 250W HPS v Galerii. |
|
|
kofero |
Ahoj lidi chtěl jsem se zeptat kolega mi dal výbojku s označením OSRAM Vialox 400w nav-t (son-t) nemohu na netu nikde najít toto označení nevíte jestli je tato výbojka vhodná dík za odpověď Kofero |
|
|
metalsodik |
Pokračování debaty z bazaru o Speciální v. metalhalogenidová výbojka 400W
Přesně co tu píše Jahůdka, mluvíme tady o lampě o které vlastně krom M nikdo nic neví. Bylo tu jen zveřejněno jedno spektrum , myslím že navíc všeobecné a né od té lampy. Nejsou tu hodnoty a hlavně už teď vůbec nevím jestli pod ní už někdy pěstoval nebo je to novinka. Raději než povídání bych tu raději viděl nějaké konkrétní výsledky, porovnání data. Pokud má M takové znalosti ,tak bych se rád přiučil, proto by tu teda mohl dát nějaké své desatero pěstování a poznatky ze svých zkušenosti, to by byl určitě přínos pro G.
Neson, nechci podceňovat ale taká nepřeceňuji význam spektra, když ani vlastně nikdo neví konkrétní rozdíl mezi lampou od M a tím co se běžně používá. Navíc jedna lampa na růst a květ nemůže být z ekonomického hlediska lepší než speciální pro růst a květ. Jinak si tu stěžoval M že spektrum má vliv na škrábavost trávy,to teda nevím jak ji ovlivní, ale je hodně věcí které mají ještě větší význam,jako hnojiva a spousta dalších. Navíc se dá tráva ještě upravit po usušení a hlavně hned po sklizní, vodou , fermentaci atd.
Musím říct že to co jsem vypěstoval pod Oceanic Colour , zatím nejmíň škrábalo,tak bych tu k tomu od M přivítal nějaké konkrétní poznatky. |
|
|
indicky-konopi |
:D Juchůů:frog: No taxe zase uklidníme:), byl to pravě thread o vybojce o ktery nigdo nic nevěděl (asi teda kromě M&xe), ten se naopak snažil zesměšnit mě, když jsem mu chtěl předhodit klasickou metlu...dostal se svýma myšlenkovýma pochodama něgdy až zahranice našeho chapaní...:), a to především diky jeho znalostem, ale i vybočovaním od původního kontextu...a to, že taky tvrdí, že spektrum má vliv na škrabovost trávy bych považoval za trošku scestné, ale každopadně se necham taky rád poučit, jen jestli mužu poprosit, stručně a jasně pokud to jde...jinak je dost možné, že to hnojil kristalonem a proto ho to asi škrabalo:D
MAX: už nám konečně řekni něco pořadnyho o ty vybojce, myslim, že je tady hafec lidi co by ji radi vyzkoušeli nebo aspon minimalne se o ni neco dozvedeli...jinak stranka v činštině je pro čínany, což předpokládam ty nejseš... |
|
|
Jahudka! |
indicky-konopi - M to v tom threadu vysvetlil,proc pod zarivkama to skrabe vic a pod sodikem min..Nevidel bych to jako takovou blbost.Me se to zda celkem logicky.Jasne,nemusi to tak ve skutecnosti bejt,vyzkouseny to nemam,ale zduvodneny to tam je.Jinak chut bude asi ovlivnena nejvic hnojivy a modelem to je pravda.Neznamena to ale ze na ty teorii neco neni,obzvlaste kdyz tam psal,ze to ma osobne vyzkouseny. |
|
|
metalsodik |
Teď jsem si některé příspěvky, které nejsou smazány přečetl znovu , tak ta lampa už asi existuje několik let, nejedná se teda o žádnou novinku, tohle napsal M v příspěvku č.8 v bazaru o té lampě : Omlouvám se za kvalitu obrázku, je to scannnováno z jejího obalu, který už má pár let za sebou.
Tak to se divím , že tu na ni ještě nikdo nepřišel.
Jinak tady psal Zeus asi o sodíkové lampě tohle :Výbojka 400W má světelný tok 55 000lm, ale ten výrobce udává v maximální křivce, což je žluté světlo. Když se podíváš na křivku, v červeném spektru má světelný tok asi 7000lm, jedna zářivka speciál má asi 2000 lm, takže krát tři trubice máš zrovna takový tok, jako u sodíku ve stejném spektru. Když jsem se ptal tady M jak to teda je s tím , že zářivka vydává ve far jen těch 50% to je polovina udávaná ZEUSEM, to by se dalo pochopit , ale nevím jak to teď je stím sodíkem, který podle zeuse vydává jen 20% spektra pro rostliny a na G. se to tu tak bere už dlouhou dobu jako správný ůdaj!! M tu ale odpověděl, že 250W sodík dává asi 30000lm ve spertru pro rostliny.
Tady je jeho odpověď : Nezlobte se, ale ten člověk lže, už jen o té praxi, neboť je třeba přihlédnout k světelnému výkonu v Lumenech a ne, kolik spotřebuje elek. energie ve W. Zářivka má výkon 1400 Lm v celkovém spektru záření, u oranžového a červeného spektra té Oceanic, a objednejte si katalog www.NARVA.cz, která je vyrábí, tam je popis parametrů i použití pro akvária, proto rozdíl od deklarace spektra tak, jak jsem psal, to bude tak 50% 590-690 nm což je 700 Lm tohoto spektra pro fázi květu. U obyčejných standartních 250W sodíkových výbojek je to 30 000 Lm v 580-630 nm a každý už si spočítá spotřebu v závislosti výkonu.
Tak teď už tomu vůbec nerozumím, podle M asi sodík vyzařuje celý výkon pro rostliny , nebo jak to mám chápat?????? Kdyby ano tak by jiná lampa už nemohla být lepší, když né, tak potom nedává lepší spektrum v poměru k wattům než zářivka OC. |
|
|
indicky-konopi |
jahudka: aha, tak to jo, ale stejně tomu nebudu přiklanět důraz jako tomu čim to kdo hnoji apod....jinak ja si to potom co si mě dal MAX na ignore list už nečetl, páč ma opravdu šileně dlouhy přispěvky a ve směs mě zajimala jen ta vybojka co chtěl objednat, takže jsem si to ani nečet, jelikož se o ni pak už možna ani nevyjadřoval... |
|
|
indicky-konopi |
OK OK OK, zatim to teda zni slibně, už se těšim na "recenzi", ale jen nechapu proč tenhle supr spešl mega metalhalogenid už tu davno něgdo nemá, že by si za těch pár roku přišel na to jenom ty maxi?:D A to ji mas už čtyři roky?? Nebo jaky mysliš, že má opodstatnění to, že ji tu nigdo nemá? Každopadně zajimavý |
|
|
metalsodik |
m©¤ - rád bych si tady vyjasnil jednu věc:
Tu lampu budeš používat jen na růst , abys měl lepší a košatější rostliny?
Je podle tebe i lepší než sodík na květ, tak ji budeš používat pro obě fáze????
Tvrdíš , že sodík 250W jak jsi psal vyzařuje 30000LM vhodného spektra pro Květ???
Myslím že bude lepší pokud se tu chceme domluvi , abychom se tu ptali na konkrétní dotazy, protože mám dojem že se nechápem co vlastně chcem.
Nemyslím to teď nějak špatně, opravdu, ale mě zajímají konkrétní odpovědi na mé dotazy, a ne dlouhé příspěvky, kde se vlastně nedozvím na co jsem se ptal.
O oceanicách - tady jsem přistupoval k pokusu neutrálně, můžeš si to přečíst, jediné proč jsem to dělal, byl zeus který tvrdil, že mají více far na wat výkonu než sodík, ty tvrdíš že né. Pokud chceš něco vědět konkrétně o pokusu co jsem třeba nepsal , tak mo dej konkrétní dotaz!!!!!!! |
|
|
metalsodik |
Tak jsme se konečně pochopili , já ale myslím že tu moc lidí nemá zájem o MH, většina stejně jede pod sodíkem i růst, já teda ne, navíc spíše pěstuju více rostlin než méně větších,j ednak proto , že mi nejde o výnos ,ale proto ,že mám menší wattáž a zájímá mě vyzkoušet hodně druhů, je to spíš má záliba. Tak to pro mě ztrácí ta výbojka smysl,ještě , že jsem se tak konkrétně zeptal, zbytečně jsem se těšil na lampu pro květ MH. PŘEJU MNOHO ÚSPĚCHŮ V PĚSTOVÁNÍ. |
|
|
indicky-konopi |
ty woe ja už mam hlavu jak patraci balon....nevim o co de teda tady vsem, ale me slo o to ziskat nejakym zpusobem nejlepsi vybojku na rust, viz thread spec.MH vybojka....
A co sem zjistil tak zakladatel sviti na rust sodikem a navic tvrdi, ze to pod nim roste lip, nez pod MH...:frog: kup si 600w MH vybojku summaster a 600wHPS vybojku a testuj, když mas tak velkej prostor!!!
Navic si psal, ze si svitil 400wMH, než ti odesla + k tomu 250wHPS kvuli velky plose na rust...paxi prepnul na kvet, svitil si 650wHPS a po mesici vratil zpatky opět na rust MH+HPS a nakonec si to dosvitl HPS (tu dobu vraceni zpět na 12/12 si neuvedl, ale to jest detail)...a takhle pestuje normalně?:D |
|
|
indicky-konopi |
m©¤: dneska tady třeba vzniknul thread toho tvyho prevratu:frog::
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=22997
Uz jich je tady, ale kapanek vic...:D Jinak ja dobu sviceni nepotrebuju, jen me zajimala ta tvoje, ovsem radsi uz nic nechci...jen řikam porid si 600w Metalhalid a 600w Sodik...pak udelej klido to samy co delaš ted, jen dociliš lepsich vysledku nez do ted...verim tomu!!!!!!!!!!!!;) A KDO TOM NEVERI????? |
|
|
metalsodik |
m©¤ - máš pravdu , že tak dostaneš z té rostliny větší úrodu, ale musíš zase stále svítit než dozrají další palice, pak už to při přepočtu na spotřebu bude vlastně horší,na ní se už tolik neurodí jako na nové, za tu dobu bys měl z nových rostlin na té ploše více gramů, to nemluvím o kvalitě vrcholovích palic. To je ale každého věc jak si pěstuje, to se tady už řešilo. někdo taky pěstuje spíše jen jednu mohutnou palici, jiný zase dělá Scrog, to jen tak na okraj. |
|
|
Jahudka! |
Jeste bych chtel rict,ze jsem mel moznost ochutnat vypestek z pod oceanic colour zarivek a rozhodne to spatnou chut nemelo.Porovnaval jsem to se stejnym modelem vypestovanym pod sodikem a muzu konstatovat,ze alespon ja jsem nemel sanci poznat co pod cim bylo pestovano.Nevedel jsem ktera je z pod zarivek a ktera je z pod sodiku.Zkousel jsem to nekolikrat a ne jen jednou,kvuli vylouceni chyby.Tim nechci popirat to,ze rostlina z pod zarivek ma jinou chut.Jenom ja osobne to nerozeznam.Moje trava kterou jsem pestoval pod son agro skrabe celkem dost.
max - chtel bych se jeste zeptat (protoze jsem celou dobu myslel ze tato specialni MH vybojka by se dala pouzit i na kvet) jaka by podle vas byla nejlepsi vybojka 400w na kvet v kombinaci s timhle vami udavanym MH specialem..Diky za info.. |
|
|
metalsodik |
Původní příspěvek od vojta m
yavar - no já sem hledání použil a nic. konkrétně mi jde o to jestli skříň 80/40/140 se 4 zářivkama Narva Oceanic 36 W můžů větrat (a chladit) 2 PC větráky. |
Uchladiš to určitě, je tam několik problémů se kterýma se musíš vypořádat:
1.-potřebuješ vědět průměrnou teplotu okolí,
2.-Cím budeš zářivky napájet, jestli starým balastem, nebo el. předřadníkem.
3- jaký bude odtah a odkud bude přítah do skříně.
4- jak velké a jak dlouho tam chceš mít kytky.
5- budeš tam jen růst , nebo i kvést????
6-Jaký hluk můžeš mít.
Já teď předělával podobnou skříň na matkárnu a počáteční růst trávy, během 2-3 dnů to tu hodím i s foto.
Záleží jakou vlhkost tam taky chceš udržet, na růst budeš potřebovat zvlhčovač a spínací hodiny , abys mohl po zhasnutí větrat , kytky potřebují v noci kyslík, dále tam musí být dobrá cirkulace vzduchu , skříň je totiž dlouhá a silnější větrák zase moc fouká na ty kytky atd. |
|
|
metalsodik |
m©¤- Já jsem tak nikdy nepěstoval a ani nebudu, několik lidí tu tak pěstovalo a nikdy jim tolik už nevyrostlo jako napoprvé. Záleží taky jek velké keře máte, pokud víc jak 80 cm , což předpokládám tak to samozřejmě trvá než to vyroste. Já ale psal že mám menší rostliny a více kusu od klonu přepínám za 10-25 dnů na květ , dosažené kytky pak mají podle odrůdy 35- 55 cm , při počátečním růstu používám zářivky a pak MH 250w , tak ta spotřeba je celkem malá, a určitě je úroda lepší než kdybych na nich znova kvetl, to taky nějaký čas trvá než narostou nové palice. Jinak to je přece vaše věc jak pěstujete , ale pokud preferujete výnos a né práci s tím spojenou tak SCROGEM dosáhnete nejlepší poměr W/Gr, to vám tu každý potvrdí. Máme ale každý jiný důvod k pěstování , tak si budem hold pěstovat každý jinak, proto tu jsou fóra lidí kteří pěstují taky úplně jinak než já nebo vy, neškodilo by se tam občas mrknout. Takové VSCROG je úplná paráda, je to ale víc práce a starostí, než z velkýma kytkamy 1-1,5m. |
|
|
indicky-konopi |
m©¤: nevim nevim, jak bych se stebou vypořadal, kdybych tu neměl ani jeden thread o mém výpěstku, ale prosim te, podivej se do myho podpisu 400w...tam jsem to jel asi celé pod čím??? POD SODIKEM!!, tak nevim o co zase de...a na sodík si nestěžuju, roste to pod nim celkem slušně, ale ted mam obojzivelnika, roste to proste pod nim celkove lip...a kdybych mel ciste MH na rust a HPS na květ, budou podle mě vysledky možna ješte o něco vychytanější...uvidime, určitě se tak jednou stane, chce to čas a penize...ještě nějaky připomínky? |
|
|
metalsodik |
metalsodik: 1. 20 stupňů asi
2. předřadník
3. odtah ty 2 pc větráky, přítah dnem skříně
4,5. kytky růst i květ
6. Hluk co nejmenší, proto sem chtěl ty PC větráky?
Skříň je dlouhá 80 cm aby se na strop vlezla ta zářivka (je dl. 60 cm) |
počkej , já tu dám ty fotky , ale musíš trochu počkat, taky záleží co si umíš udělat, doporučuji dát zářivky tak jako tady na té fotce, na desce je agro golie stříbtná, ta nejlíp odráží.
Použij 12cm větráky-12v/0,3A , mají slušný výkon a nejsou slyšet.
Takové euro 1 není slyšet taky a nemusíš mít trafo, záleží jak vše uděláš a ztěsníš. |
|
|
indicky-konopi |
Původní příspěvek od m©¤
Spíše by jste měl použít ty větráky pro vhánění vzduchu, nebo jeden dovnitř a druhý ven a vhánění vzduchu by jste měl mít v horní části, odtah v dolní. Pokud jsem nezván, omlouvám se, jen mé doporučení. |
A proč by to měl mít podle tebe přesně obráceně? Kam de teplej vzduch prosim tě? odtah samo něgde nahoře, přítah dole...
Metalsodík: moc pěkně udělany!!;) |
|
|
Neson |
m©¤ - suhlasím s indicky-konopi. Odtah by měl opravdu být co nejblíže zdroji tepla a ten je většinou nahoře. Jinak si myslím, že při správném počtu a rozměrech nasávacích otvorů postačí pasivní přítah vzduchu. Spíše bych "obětoval" jeden větrák dovnitř skříně pro lepší proudění, či přímo na ofuk rostlin. |
|
|
indicky-konopi |
80/40/140 co je výška a co je délka?:) jo vlastně máš 4x36w, takze to bude 140x40x80 (D:H:V?), no ja bych to takhle klido nechal hele...:satan: |
|
|
metalsodik |
Vojto já teď nemám tolik času na podrobné rady, hodím tu pár fotek, třeba se necháš inspirovat. Jinak raději více větráku,které můžeš regulovat, nevím jestli budeš pěstovat v létě,to pak může být problém,pokud to máš doma,já ne tak to neřeším.
Skříň je asi jak tvá 135š 45h výško to teď nevím.
Přívod dole , odtah nahoře, může to být ale přizpůsobeno tvým podmínkám. |
|
|
expiry_date1 |
Ak budú vnútri LEN trubice,tak jeden,dva vetráčiky na odťah a jeden na ofuk rastliniek by mal stačiť v pohode.Ja mám v skrinke 30x30x40(40 je hĺbka) 3ks 14W trubíc,predradníky vonku a jeden PC vetráčik pod stropom a jeden PC vetráčik napojený na 4,2V na ofuk a problém nemám.A to ten na odťah nejako slabo ide,síce je tichý,ale fúka fakt dosť málo,asi už pomaly dožíva.V skrini s trubicami by som nejaké chladenie ani moc neriešil.Keď bude dostatočný pohyb vzduchu vhodný pre kytky,tak si myslím,že aj teplota bude v pohode. |
|
|
metalsodik |
vojto jestli chceš pod zářivkama kvést , tak to tě odrazuji,raděli si pořiď 70-100w sodík do té skříně,to teplo taky vyřešíš.
Pro m©¤ - s tou vzdáleností 20cm a později 15cm rostlin od zářivek je nejspíš asi překlep ne??? Jinak nevím co by se v takové vzdálenosti dalo vypěstovat za palice, to spíš budou špejle, já mám tak daleko sodík, při 24 stupních na vrcholu palice. Pod těma zářivkama ve vzdálenosti 1 cm je 22-25 st. Když jede přítah vzduch tak to klesne na 18, v místnosti mám teď 18st, už tam nemám puštěné topení. V létě , když je tam 25-27 , tak na teCh 28 to vyleze, ale měřeno 20CM od sodíku.
Nevím jestli jste četl o tom pokusu s ocean.c ale dám tu 3 fotky , tam je vidět že mám některé palice dtrčené v trubicích,jen tak mohlo něco vyrůst. Zářivky už nebudu zkkoušet, mám je ale na růst.
Podle vás poznáte chuť metalhalidu od zářivky s plným spektrem , ale tu se kvete pod sodíkem , jen v tom pokusu s OC. byl celý proces pod něma až do konce. Když mbudu v růstu svítit na rostliny zářivkama s modrým spektrem , nebo MH a pak na květ sodíkem ,tak to nikdo nepozná , protože na chuť to nemá vliv. Navíc pokud by bylo v zářivkách na růst stejně luxu jako v MH TAK BY TO ROSTLO stejně rychle , jen to prosvícení nevím jak by dopadlo. Jinak zářivka z dobrým speltrem pro růst má 3250Lm při 36 w opravdové spotřeby na předřadníku 37,5W. MH Philips 250w bez chlazení má 285w a výkon 20500Lm, tak když podělím 285w/37,5 dostanu 7.6 zářivek *3250 Lm = výkon při stejné spotřebě je na zářivkách 24700 Lm ,spektrum je stejně dobré jako z MH , mám to ověřené praxi a ne jen teoreticky. Na růst stačí míň světla, na květ je to ale špatné , protože nejsou žádné zářivky se spektrem na květ ,které taky tak dobře svítí , většinou mají jen 1800Lm , jako oceanic a ještě v celém spektru pro rostliny.
Ještě ty fotky s umístěním palic, teď už tam mám pro lepší odraz agro stříbrnou f. Už žádné plechy a armatur to je několik procent výkonu dolů.
3250Lm má zářivka Philips 865 36w |
|
|
metalsodik |
metalsodik: 1. 20 stupňů asi
2. předřadník
3. odtah ty 2 pc větráky, přítah dnem skříně
4,5. kytky růst i květ
6. Hluk co nejmenší, proto sem chtěl ty PC větráky?
Skříň je dlouhá 80 cm aby se na strop vlezla ta zářivka (je dl. 60 cm) |
pokud chceš zářivku 60cm , tak to nebude 36 W ale 18 w , ty mají malou svítivos, je to míň než polovina 36 wattové. Ty zářivky už tak málo svítí a ješte v 18 w stojí úplně za prd. Chtělo by to na květ přidat ještě něco co má spektrum na květ , pokud zrváš , že chceš pod tím kvést. Zá leží Jestli je už máš. Já bych se toho sodíku uřčitě v ma lé Wattáži nebál, v kombinaci s Oceanik by byl i celké dobrý výnos a kytky zdravější něž jen pod sodíkem. Nevím jakou si můžeš dovolit spotřebu, podle toho bych to řešil jak dál!!!!!!!!!!! |
|
|
metalsodik |
Já měl z boku některé kytky taky osvětlené, ale moc to nepomohlo, podívej se do mého pokusu s těma zářivkami, tam je vše popsáno, hlavně pěstuj malé rostliny , a neobejdeš se bez vlastí matkárny, protože budeš potřebovat tak aspoň 30 kytek, velké se neosvědčily, dobré jsou jen vrcholové palice , nejlépe takové druhy co tvoří jednu paličku. můžeš se podívat taky na pěstování od : http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=16461
Jinak pokud jsi to nečetl , tak tu jsou má pokusy :
http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1
Jsou dělány v té skříni před úpravou, kterou jsem ti tu poslal.
Ještě si přečti od jahůdky matkárna atd. |
|
|
metalsodik |
Wojto - souhlasím s yavarem , toho sodíku bych se nebál , vůbec ta menší wattáž je úplně v pohodě, raději bych ji ale dal do CT , protože stačí stříknout vodou a nemusíš už kytky nikdy vidět. Rozhodně musím potvrdit že jemný průvan je pro kytky dobrý ,ikdyž bys nemusel větrat z důvodu teploty, hlavně v noci jim dodej kyslík,popkud máš čas tak kytkám strašně dělá dobrě když je v růstu pokropíš
rozprašovačem. |
|
|
expiry_date1 |
Původní příspěvek od qwert666
Nevíte co je tady tohle za světlo? Červené světlo, hodně hřeje a je z Holandska.. |
Podľa mňa je to obyčajná žiarovka nafarbená na červeno.Preto hodne hreje,nejakých 95% energie dá do tepla.
btw,nie všetko z Holandska je len na ganju:D |
|
|
Jahudka! |
m©¤ - Kolik mam davat toho vitaminu na 10l substratu? |
|
|
Neson |
m©¤ - to s těmi vitamíny B je zajímavá věc a pokud by to nebylo příliš k nevoli ostatním, tak bych poprosil i o "trochu té teorie", ale hlavně (a to se přidáv k Jahudkovi) by mě zajímaly podrobnější informace o dávkování - v ideálním případě určit množství litrů na jednu tabletu, aby se to dalo použít i do hydra. |
|
|
Neson |
vojta m - hlučnost větráku je docela relativní hodnota. Řadou rafinovaných způsobů se dá i hlučný ventilátor snadno odhlučnit. Hlavní je pro Tebe ta výchozí hodnota v dB, uchycení ventilátoru, konstrukce skříně a hlavně použité materiály (stači se podívat do stavebních tabulek na váženou neprůzvučnost). |
|
|
expiry_date1 |
yavar - asi to vypadá nakonec na ten sodík (hlavně díky metalsodik - dík), ale trochu se mi to nezdá s tou ventilací - 1 x PC větrák na 250W? Uvažuju 150 W sodík do skříně 60/60/160 (š/d/v). Ve FAQ sem čet že že vzduch ve skříni se má vyměnit asi 30x za hodinu, na tuhle skříň to odpovídá necelých 20 m3/h. Našel sem si na netu ventilátor SUNON 53 m3/h (musí stačit že jo) . Výrobce udává hlučnost 26dB - dá se spát v jedné místnosti s takovýmhle ventilátorem? Máte někdo zkušenost? |
A treba ešte vziať do úvahy teplotu nasávaného vyduchu.Ak to budeš mať v izbe,kde bude teplota v lete 30°C(aspoň ja toľko mávam),tak bude treba možno trošku väčší výkon.Toto si myslím treba vyskúšať v praxi,aj keď je mi jasné,že keď už vetrák kúpiš,tak by bolo blbé kupovať ďalší.Možno radšej predimenzovať s možnosťou ubratia výkonu a v prípade potreby(horúce letné dni) pridať.Ono by bolo blbé keby si mal rozbehnutý grow,zrazu by prišli 3 týždne horúčav a ...... |
|
|
Neson |
vojta m - a jaký používáš potrubí? Jak byl ten větrák přidělanej - na pevno nebo pružně? Byl přidělanej interně nebo externě? Čím jsi ho zkoušel odhlučnit??? To všechno hraje roli. Přeci jenom, tohle je téma o osvětlení, tak se zkus podívat po groweru, hodněkrát se to tu řešilo a určitě najdeš hodně užitečných rad. Jinak si z toho nedělej moc těžkou hlavu - hlučnost ventilace trápí hodně lidí, chce to prostě zkoušet a zkoušet .... |
|
|
metalsodik |
Vojto - nezapomeň, že až ti budou kvést kytky , tak tam budeš mít pekelný smrad , a bez pachového filtru se neobejdeš. Ten ti ale dost podstatně omezí průtok vzduchu, na to jsou PC větráky dost slabé, nezáleží jen na hodnotě větráku kolikrát se ti vymění vzduch , ale důležité je jaký dokáže udělat tlak, nebo jak se té hodnotě správně v potrubí říká. Já to hle naštěstí neřeším , mám odvod do komína , asi to nemůžeš použít, předpokládám že bydlíš v paneláku , nebo podobně , když tam máš v létě horko. Doporučují opravdu raději jednu úrodu přerušit , někdy ale je léto studené a spíš červen je teplý. Jinak já mám za 380 euro 2 je přesně strčené v CT a hluk není žádný. Opravdu záleží kde je strčené, protože hodnota v db není tak důležitá, stačí nějaká rezonance nebo nevhodné umístění a je to několikrát horší. Tady na G. je opravdu hodně článků jak to řešit, záleží jak si šikovný, 150w bude hračka uchladit , já mám v 60*60 250w a díky komínu můžu vypnou klidně eu 2 v CT. Co takhle nějaký odvod ven, nejde to řešit, nebo přívod vzduchu z venku do skříně????
Jinak tá výměna vzduchu je celkem blbost, protože při svícení jak psal přesně m©¤ potřebují kytky co2 , tak pokud někdo nemusí větrat pro vysokou teplotu a vlhkost tak nevětrá, v noci naopak.Ještě se prodávají sono potrubí, které jsou odhlučněné, musíš ale zjistit jak psal
Neson, kde ti to vlastně rezonuje.
Zářivky bych si ale nechal v menším počtu na růst , jsou na takovou malou skříň lepší než sodík, kytky úplně jinak vypadají a ušetříš za proud. |
|
|
metalsodik |
yavar - Já nemám pach. filtr , ale myslím že s ním asi těžko můžeš větrat pasívně, možná kecám , nemám zkušenost . Poud tam chce spát , tak bez pacháče to asi nepůjde!!!!!!!! |
|
|
KOSMEJ |
Já sice fyzice a optice moc nerozumím, ale zkouším přemýšlet o tom, co zde psal zeus. Diova podpora zářivek, vypadá sofistikovaně, takže se těžko mohu (svými znalostmi optiky) hádat. Ale pořád si říkám, kdy by zeus měl pravdu, tak proč proboha groweři dávno nepřešli na (úspornější) zářivky, ale používají vysokotlaké výbojky (sodík, metal.)? Není v Diově argumetaci někde chyba? I když je pravda, že když mi před lety někdo vykádal, že občas leje do nádrže auta fritovací olej (místo benzínu), taky jsem mu nevěřil a dnes už je seriozně dokázáno, že auta na frit. oLej také jezdí. |
|
|
indicky-konopi |
Jack herrer smrdí celkem slušně, ale spiš zaleží kolik toho tam budeš mít, jak budeš mít utěsněnou skřín, jestli budeš mít odtah, jaka bude teplota atd. atd. jinak to chceš dát pod zářivky, tam si myslim,že to tolik nesmrdí jako z pod sodíku:D jinak jestli budeš mít pachač, tak foukat do něj by bylo na pravym místě...:D |
|
|
Janxu |
OT jak dobytek. stydte se prasaci!!!!!!! vojta m K---------------
sem ctenim tvejch stupidnich otazek a reakci na nich stravil tak pul hodiny. doporucil bych ti, zjistit co je to PM.
nazdar
EDIT: tak zadny K- ti bohuzel dat nemuzu, protoze sem ti ho asi dal uz vcera :rolleyes: skoda, priste |
|
|
Pytlos |
cus,hele ja vim ze uz to tady asi hodnekrát zaznelo a ze se na me sesype halda "pouzivej FAQ a HLEDÁNÍ" zpráv - ale co vsechno budu jeste potrebovat ke zprovoznění 5 zářivek NARVA Oceanic Colour 25W a dvou NARVA Oceanic Colour 18W ? a pripadne kde to sezenu?
jeste jednou sorry za amaterskej dotaz |
|
|
Oomega |
Původní příspěvek od expiry_date1
Odkiaľ máš,prosím Ťa,45W úsporky?To existuje?
Ale ak chceš mať istotu,kúp si nejakú vysokotlakovú sodíkovú výbojku(HPS).Prečítaj si pár threadov a watáž si vyber podľa svojich možností.
A hlavne,keď si pýtaš radu,tak napíš čosi aj na upresnenie,napr.veľkosť pestiarne,bez toho Ti tu nikto aj tak neporadí:) |
lol,to si delate prdel s takovou otatkoua takovou odpovedi na 19ty strane tohohle threadu?dmnce... |
|
|
expiry_date1 |
Původní příspěvek od Oomega
lol,to si delate prdel s takovou otatkoua takovou odpovedi na 19ty strane tohohle threadu?dmnce... |
Prosím Ťa,môžeš ten príspevok napísať ešte raz a s vysvetlením, nejako tomu nerozumiem:) |
|
|
metalsodik |
Pro pana m©¤ : už tu zase šíříte bludy , já na rozdíl od Vás mám jak tlumivku SAPI tak HIA .
SAPI = 32 uF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HIA = 18 uF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Foto bez komentáře , víc nemusím říkat.
Tím u mě Vaše důvěryhodnost příspěvku klesá na 30%. Je to už třetí dost velká hloupost co jste napsal.
Já jsem psal do firmy Layrton , protože jsem chtěl vědět více o možné záměně výbojek na tlumivky. Na SAPI , která je pro sodík se může dát MH , ale nedoporučujou to pro menší životnost a změnu spektra. Na HIA pro MH nelze dát sodík. Hodnoty jsou pro 250Watt. :flamer: |
|
|
indicky-konopi |
ty vole mě už to nebaví ani číst, stačí par slov od metalsodika, něco vod expresiona a m©¤ je vyřízenej:frog:!:D |
|
|
KOSMEJ |
to: mc@: prosím kroť svou grafomanii, tohle nejde na monitoru číst. |
|
|
metalsodik |
[QUOTE]Původní příspěvek od m©¤
[B]Hezký den,
A jen pro pana "metalsodik" bych chtěl dodat, že sodíková výbojka na HIA samozřejmě nefunguje, neboť ta má příkon v průměru 3 A v 250 W a u Vás mě nepřekvapuje, že ji používáte. Přečtěte si vše ještě jednou.
A
Pro M : nevím jak jste přišel na to , že používám Metalhalidovou výbojku na SAPI tlumivku ????
Já používám na vše správnou tlumivku, to má být opět nějaký fór , nebo co????????????????????
Zaměnit lze jen SAPI tlumivku, na tu můžete provozovat Metalhalogenovou výbojku, jak jsem psal tak to není moc vhodné, ale Philips to povoluje u svých výbojek.:punk: |
|
|
metalsodik |
Pokud se budeme bavit jen o růstu, tak pod zářivkami to roste stejně dobře jako pod MH , možná i lépe. Záleží ale na typu zářivek , vattáži na plochu a platí to do určité velikosti kytky. Nebavím se tu o 2 zářivkách ale o ploše adekvátní třeba 250 watt MH , což je asi 60*60cm, nebo stejná plocha ale jiný rozměr, třeba pro zářivky dlouhé 120 cm. to vychází na 29cm*125cm. Na ní by muselo svítit 7 zářivek 36w , nejlépe Philips 865 a největší svítivosti a dobrým spektrem na růst. Potom by nebyl žádný podstatný rozdíl, myslím že by to pod těma zářivkama do výšky kytek 25cm rostlo lépe, musí ale být vzdálenost od trubic pořád upravovaná na 1-2 cm,a to se nikomu nechce, ani se nedivím. Pokud by se daly trubice také na boky , tak by se to dalo použít i na kytky 30-40cm. Ale pokud má někdo možnost MH , je to bez starostí a jednodušší pěstování, já jen že je to opravdu jen o síle a spektru na plochu,nic víc,nic míň.
Já teď jedu pod čtyřma zářivkami a rozhodně nedosahuji lumenu jako kdybych použil MH a jede to super. V celá skříni mám 7 trubic a musím oponovat všem , že zářivky se lépe chladí než MH,je to opravdu jen o množství trubic a velikosti skříně, stejné watty v zářivkách na stejné ploše jako MH topí skoro stejně,a díky malá vzdálenosti rostlin od trubic se musí celkem dost ofukovat a zvlhčovat,což u CT a MH je daleko menší problém udržet teplotu a vlhkost a optimální úrovni.
Pokud se budeme bavit jen o růstu, tak pod zářivkami to roste stejně dobře jako pod MH , možná i lépe. Záleží ale na typu zářivek , vattáži na plochu a platí to do určité velikosti kytky. Nebavím se tu o 2 zářivkách ale o ploše adekvátní třeba 250 watt MH , což je asi 60*60cm, nebo stejná plocha ale jiný rozměr, třeba pro zářivky dlouhé 120 cm. to vychází na 29vm*125cm. Na ní by muselo svítit 7 zářivek 36w , nejlépe Philips 865 a největší svítivosti a dobrým spektrem na růst. Potom by nebyl žádný podstatný rozdíl, myslím že by to pod těma zářivkami do výšky kytek 25cm rostlo lépe, musí ale být vzdálenost od trubic pořád upravovaná na 1-2 cm,a to se nikomu nechce,ani se nedivím. Pokud ba se daly trubice taká na boky , tak by se to dalo použít i na kytky 30-40cm. Ale pokud má někdo možnost MH , je to bez starostí a jednodušší pěstování,já jen že je to opravdu jen o síle a spektru na plochu,nic víc,nic míň.
Já teď jedu pod čtyřma zářivkami a rozhodně nedosahuji lumenu jako kdybych použil MH a jede to super. V celá skříni mám 7 trubic a musím oponovat všem , že zářivky se lépe chladí než MH,je to opravdu jen o množství trubic a velikosti skříně, stejné watty v zářivkách na stejné ploše jako MH topí skoro stejně,a díky malá vzdálenosti rostlin od trubic se musí celkem dost ofukovat a zvlhčovat,což u CT a MH je daleko menší problém udržet teplotu a vlhkost a optimální úrovni.
yavar - už jsem to tu jednou počítal , že 865 mají lepší svítivost na w než MH,to jen tak na okraj.
Já teď do těch 10- 15 cm svítím zářivkami, dnes se chystám zaštipovat a pak hurá pod MH, někdy udělám porovnání na stejných klonech a wattech na plochu co lépe a jak roste , jestli trubice , MH, nebo sodík, rád uvidím rozdíl ve stavbě rostlin.
Tady dávám pár fotek , abyste viděli, jak si musím hrát se vzdáleností kytek od trubic, pak to ale roste rovnoměrně,chápu , že každý na to nemá čas a nervy!!!!!!!!!!!:jumper: :jumper: |
|
|
jakac |
Nemáte náhodou někdo zkušenosti s trubicí flora-glo? Mám 20w, 60cm a jsem zvědavý jestli jsem koupil dobře co to s kytkama dělá atd.... Dík |
|
|
indicky-konopi |
Flora glo ti bude u kytek nejspíš na prd, zkus ji ještě vyměnit za SUN-GLO či REPTI-GLO a bude to ok!;) |
|
|
metalsodik |
m©¤ - připadá mi že jsi nečetl vůbec můj příspěvek, protože jsem tam vůbec netvrdil, že jsou lepší zářivky a už vůbec při požití v květu, tam se opravdu nehodí, tak nevím co tu mateš!!!!!!!!!!!!!
Jinak jsem mluvil o růstu a jen v počáteční stadiu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Proto tě žádám nemotej dohromady růst a květ, pokud nechceš tu spešl výbojku taky na květ, tak se obávám že paradoxně kromě mě tu o ní nebude moc zájem, i kdyby byla zlatá, protože 90% lidí tu roste pod sodíkem a nepoužívají vůbec MH, což je i podle mě chyba. Přečti si příspěvky ostatních a spočítej ty kteří rostou pod MH a potom ty co rostou pod Sodíkem, je to nepoměr. Jinak jestli je tam ta samá lampa i pod 250W tak si ji klidně koupím a testnu.!!!!!!!!!!!
Nevím jen jestli je to ona a navíc potřebuje myslím taky jinou tlumivku, teče tam jiný proud, rozdíl není moc odlišný , možná to vydrží, co myslíš ????????????????????????????????????????????????
Jinak opakuji že na začátek růstu nejsou zářivky špatné, ale už to tu 100 krát opakuji, že do určité velikosti a stáři kytky!!!!!!!!!!!!!!! Dnes jsou na růst zářivky lepší než dříve , spektrem i lumeny, to se opravdu zlepšilo, ale pokud jsi na ně svítil, jak jsi psal z 20cm, tak se nedivím, že ti to nerostlo, to je tak vzdálenost na 250w MH, ale ty na tu tvou plochu a velikost určitě svítíš tak ze 70-90cm, jinak bys to světlo pořádně nerozptýlil,v tom bude možná tvá chyba a né v obyčejné MH. Jinak to zjisti jestli je v 250w a já to porovnám, na kecy nedám.
Jinak bude nejlepší abys tu ukázal tvé výpěstky, jestli jsou dobré jak tvé teorie,tím bys nás nejvíc přesvědčil!!!!!!!!! |
|
|
DeThomas |
Panove elektrikari, zase jeden dotaz. Muzu pripjit 2 18w zarivky na 40w predradnik? Je mi jasny, ze se to tady stokrta resilo, ale najit takovouhle prkotinu da hafo prace a odpoved zabere jen minimum casu. =o) |
|
|
Jahudka! |
Na jednu tlumivku 40w (36w) pripojis 2x 18w - ano,jde to. |
|
|
expiry_date1 |
Inak,keď už sme pri tom,celkom sa mi pozdávala tá sulfur lampa,spektrum tuším ako slnko(teda spektrum slnka som nemal na porovnanie,ale už som ho videl,tak približne),1000W má 130000 Lumenov,chromatičnosť tam myslím ani uvedená nebola,ale určite mala lepšie spektrum ako MH,len MH takú svietivosť na tie waty nedosiahnu.Imho má rovnakú svietivosť ako sodík,ale plné spektrum.Len bola myslím desne drahá,myslím,že okolo 50000. |
|
|
Jahudka! |
expiry_date1 - Taky jsem koukal a postahoval i ty videa,ale existuje jen v 1000w tudiz pro me zbytecnost.Takze se o ni dal nezajimam.Neco jinyho to bude az bude existovat v 400w verzi. |
|
|
indicky-konopi |
ono je taky vostré, když negdo vypěstuje lepší material během pár sklizni, mám namysli třeba tu druhou, ale na to ser, než něgdo během "několika let". ČÍM TO? |
|
|
DeThomas |
Muzu vas s necim otravovat? Zapojuju svetla, nebo se o to spis snazim a mam mensi problem. Zapojoval sem je podle schematu ktery je na obrazku, ale bohuzel se mi rozsvitila jenom ta horni trubice. Jsou to oboji 18W, ta co sviti je stara, ta co nesviti je nova, takze spatna by byt nemela. Nevite, kde je chyba? |
|
|
inf3cti |
Původní příspěvek od DeThomas
Muzu vas s necim otravovat? Zapojuju svetla, nebo se o to spis snazim a mam mensi problem. Zapojoval sem je podle schematu ktery je na obrazku, ale bohuzel se mi rozsvitila jenom ta horni trubice. Jsou to oboji 18W, ta co sviti je stara, ta co nesviti je nova, takze spatna by byt nemela. Nevite, kde je chyba? |
nefunguje ti to, lebo to mas blbo zapojene. ked si k takej scheme prisiel?? kazda ziarivka musi mat svoj starter.
je mi jasne, ze uz si davno pouzil HLADANIE, a prestudoval dostupne thready o zapajani elektrickych komponent, takze urcite nie raz narazil na takuto schemu, ktora je urcite spravna. |
|
|
DeThomas |
inf3cti: ... sice si me zle setrel, ale i tak si mi pomohl. =o) Diky K+
Ale abych zase nebyl za dacana, tak sem hledal, ale nenasel. (Takze dacanem zustavam, ale misto hloupyho dacana jsem jen dacan nesikovny =o)
.
.
.
.
Hm, tak az tak jednoduchy to nebude. Zapojil jsem to krasne podle schematu, pekne sem to napajel, radost se na to podivat. =o) Ale bohuzel mi to stejne nehraje. =o( V cem by mohla byt chyba? Nejaka nejzakladnejsi. Vsechno sem zkontroloval dvakrat, vsechny kabely. Ale fakt netusim co s tim je. =o( |
|
|
HEXAGON |
Vazeny pan m©¤ !!!
Ked zacal tento thread tak som uz mal za sebou pol roka prieskumu trhu, ci sa da pestovat pod fluorscencnymi ziarivkami, alebo nie..Tento thread sa zaoberal tym, v com som uz mal dost informacii na to, aby som sa mohol o to viac venovat charakteru prispevkov jednotlivych clenov..Zialbohu som nebol prihlaseny uzivatel, nakolko som este toho o proxy serveroch nevedel nic, tak som sem nemohol dat linky na stranku Overgrow kde toho bol pod fluorescencnymi ziarovkami vypestovaneho skutocne viac ako dost a skutocne vybrnej kvality a krasneho vynosu..
Ako thred pokracoval, zistil som, ze plati, Nehadzte perly sviniam...
Zeus sem prisiel s dobrym umyslom, nakoniec sa pogrcal a odisiel...
Dakujem Vam pan m©¤ za Vas zaujem a prajem Vam vela uspechov vo Vasej odbornej cinnosti, osobnom zivote a hlavne pevne zdravie !
A pre tych co sa tu tak krasne vozite po ludoch co Vam chcu nejakym sposobom z ich vlastnej vole nieco vysvetlit odkazujem : Ucte sa ucte...Jedine ziak ktory ma uctu je skutocnym ziakom..Inak budu z Vas nenasytny zmrdi, nehodny uspechu, alebo skutocnej cistej radosti z neho..
HEXAGON |
|
|
masox |
Musím taky přispět... Pěstuju pod zářivkama z důvodu nedostatku místa... Je bohužel žalostné jak moc lidí zaměňuje pěstování pod zářivkama s pěstováním pod obyčejnejma kancelářskejma - bílejma (warm/cold) nebo třípásmovejma zářivkama! Pokud se chceme bavit o pěstování pod zářivkama, pak se bavme o trubicích typu Reptilight, biotronic, nebo ocean colour/light/nature od narva, nebo jiných výrobců (pozn. jiné jsou dražší). Pod Reptilightama (5% UVA a 30% UVB) a oceanic colour (modré + červené) v kombinaci třeba s biotronikama jsem schopen sestavit osvětlení, které překoná jakýkoliv sodík! Jediné co se musí zajistit je dostatečné osvětlení všech aktivních částí rostliny (kvůli slabším lumenům, potažmo luxům). To je ale otázka stavení skříně - ne nedokonalosti zářivek - pozor na to! Dobré zářivky jsou lepší i než metalhalid na vegetaci (v kombinaci s UV dokáží generovat velice kompaktní keříky i ze sativ). Další výhoda je že kytky dělají mnohem více pryskyřice (mnohem myslím opravdu mnohem mnohem s velkým M). To že má někdo pod zářivkama (potažmo CFL) sice osypaný ale málo tvrdý paldy je jen tím, že má světlo 1) daleko 2) nemá osvětlenou celou rostlinu, ale jen její vrcholek. U zářivek je totiž naprosté mrhání dávat je jen nahoru nad rostlinu - vršek pak žene, dělá pryskyřici ale světlo ze zářivky má tak málo lumenů že pro průchodu prvníma listama se vytrácí potřebná "intenzita". Proto je nutné rozmístit trubice "okolo" kytek - klidně je dát i mezi ně (stačí dát okolo trubice zahradnickou síťku s otvory 0,5cm do vzdálenosti 1-2cm od trubice) pak se kytky na tu síťku můžou klidně "nalepit" a nespálí se, ba co víc - produktivita ještě vzroste! 400w spešl trubic (více druhů pro nejoptimálnější spektrum) udělá víc než 2x 400w "dualsun"! A víc pro mě neznamená nutně kvantitu... ale také a hlavně kvalitu...! |
|
|
masox |
A jen tak letmo tu čtu "využitelnost zeleného spektra" ... kytky jsou zelený tj absorbují "všechno" ostatní světlo a to zelené odrazí tj. nepotřebují ho! To je také důvod proč se dají kytky sledovat v noci zeleným světlem, aniž bychom je stresovali... oni to světlo prostě nepotřebujou... Prosím - "všechno" je myšleno jen obrazně... |
|
|
HEXAGON |
Pomaly prideme aj na to, ze so ziarivkami sa da ist VSCROG. Ale chvilu to este bude trvat.. Tak si pockam... :) |
|
|
HEXAGON |
Jaj fesacikovia, dnes mam naladu byt nejaky chytry....Cest a slava tym co tu predviedli svoje vykony a porovnania doslova laboratorneho charakteru ;) mam na mysli porovnania sodik - ziarivky :))) . Bez poriadneho ofuku, obcas bez zvlhcovacu, proste praca profikov..Nadovsetko ma vsak fascinuje ako ste rychlo prisli na to, ze pri tomto type osvetlenia pri pestovani je s najvatsou pravdepodobnostou nevyhnutny digitalny predradnik :) asi... :) :) :) |
|
|
expiry_date1 |
nemusí byť nutne elektronický predradník.Chyba starých tlmiviek a štartérov je imho len tá,že veľa žerú.Preto,čo sa týka watáža v trubiciach,nejakých 300W určite na starých balastoch zhltne 400W.Preto sú výhodnejšie elektronické.Z úsporiek sa dajú,ale majú pri použití rôznych typov úsporiek,rôznu intenzitu a možno to má vplyv aj na spektrum. |
|
|
HEXAGON |
expiry_date1
ze nemusi byt nutne elektronicky predradnik :D ... Jasne, ja som podobneho nazoru, daj tam mechanicke :D :D :D A slap na bycikly a svojim biologickym teplom davaj rastlinkam svetlo :D Hlavne tolko nehul chlape.. Som pisal digitalny predradnik, to je o niecom inom...
To su take vecicky ktore stoja pri spravnom mieste nakupu spravne peniaze a potom sa na ne daju napojit kabliky a na kabliky sa napoja ziarivky..Ale iba ked sa chce :) |
|
|
expiry_date1 |
Původní příspěvek od HEXAGON
expiry_date1
ze nemusi byt nutne elektronicky predradnik :D ... Jasne, ja som podobneho nazoru, daj tam mechanicke :D :D :D A slap na bycikly a svojim biologickym teplom davaj rastlinkam svetlo :D Hlavne tolko nehul chlape.. Som pisal digitalny predradnik, to je o niecom inom...
To su take vecicky ktore stoja pri spravnom mieste nakupu spravne peniaze a potom sa na ne daju napojit kabliky a na kabliky sa napoja ziarivky..Ale iba ked sa chce :) |
Môžeš mi prosím vysvetliť,čo je digitálny predradník?Teda ak by Ťa to neobťažovalo:)
Samozrejme,že si nemyslím,že v starej tlmivke je banda trpaslíkov:D
edit,dal som si do vyhľadávača "digitálny predradník" a nič to nenašlo,že by zlý názov?Skús dať nejaký link:) |
|
|
HEXAGON |
Davat tu link je viac ako zavadzajuce, pretoze je ich brutalne vela druhov a nepotrebujem potom pocuvat aky som, ze som tak zle poradil..Hladaj Digital Electronic Ballast, dufam ze som to napisal spravne aj jedno pismenko naviac a uz Ti to najde staru korejsku atomovu elektraren na predaj po suciastkach :)
Treba tam pri nich davat bach na to, kolko mozes na ne supnut ziarivie, a hlavne kolko moze mat kazda z nich Wattow a potom ake teplo vyzaruje ten ci one digital electronic ballast, a potom kolko stoji, niekedy sa oplati v tychto veciach kombinovat..
Ja nie som ziadny elektrikar, tak ked ma niekto doplni, alebo poopravi budem rad
growu zdar ! |
|
|
HEXAGON |
to yavar
zivot s humorom, prekazka k :) k :) t :) m )D )D )D
O to ide ne
A ked tu uz niekto hovoril o vscrog-u so ziarivkami tak pardon pan yavar... :) |
|
|
expiry_date1 |
Původní příspěvek od HEXAGON
Davat tu link je viac ako zavadzajuce, pretoze je ich brutalne vela druhov a nepotrebujem potom pocuvat aky som, ze som tak zle poradil..Hladaj Digital Electronic Ballast, dufam ze som to napisal spravne aj jedno pismenko naviac a uz Ti to najde staru korejsku atomovu elektraren na predaj po suciastkach :)
Treba tam pri nich davat bach na to, kolko mozes na ne supnut ziarivie, a hlavne kolko moze mat kazda z nich Wattow a potom ake teplo vyzaruje ten ci one digital electronic ballast, a potom kolko stoji, niekedy sa oplati v tychto veciach kombinovat..
Ja nie som ziadny elektrikar, tak ked ma niekto doplni, alebo poopravi budem rad
growu zdar ! |
Tak si asi nerozumieme,ale podľa mňa je digital electronic ballast proste elektronický predradník.Tak to tu nazývajú skoro všetci a okrem Teba si rozumieme o čom je reč:)
btw,nemusíš mi to vysvetľovať ako malému decku,aj keď niekto to možno inak nepochopí,tak prepáč,ak si tento príspevok beriem osobne.Proste len nemám rád takéto jednanie.Ale aj tak stále nechápem o čo Ti ide.
Možno tu ide o súťaž,kto je viac namyslený na svoje dokonalé poznatky,kto má väčšie ego ..etc.
btw,tiež nie som elektrikár,ale pár stoviek hodín na nete a čosi sa na človeka nalepí:) |
|
|
HEXAGON |
to expiry_date1
Vykasli sa na to..Ked by si mal skutocne zaujem, tak Ti nevadi, ze to vysvetlujem ako malemu decku, pretoze ako plati : "Sudim teba podla seba" a ja vatsinou dost tazko pochopim veci,, tak sa na mna nehnevaj..
Namiesto pisania sprostosti o egu (na co si kazdy vytvori sam nazor a nestraca cas vypisovanim) si radsej mohol strelit nejaku tucnu otazku na ktoru sme tu mohli rozvinut diskusiu o osvetleni, napriklad : A co multitask ballast ? A mohli sme sa dopracovat k odpovedi, ktora mohla priniest usporu casu a penazi, podporit dalsi vyskum a pokusy - teraz uz mozno chapes o co mi ide - o cas a peniaze, teda o ich usporu..
Prajem Ti prijemne stravenie dalsich stoviek hodin na nete.Namiesto toho aby si tu rozvijal diskusiu o osvetleni tu ides na mna s egom, to je na mna vazne dost...
Jaj este jedna vec, ked uz tam budes hladat na tom nete tie veci, najdi si merania co robili fesaci pod ziarivkami s elektronickym ballastom a s digital electronic ballastom a ich spojenie s fotosyntetickymi reakciami..
Prajem Ti vela zdravia, duchovneho pozehnania a hlavne vela stastia
(toto je najlepsia dovolenka aku som zazil ): ) |
|
|
expiry_date1 |
No,zase až tak v zlom som to nemyslel.O osvetlení som toho študoval dosť,aj keď netvrdím,že som v tom odborník.Len som stále nepochopil,akú diskusiu sme tu mohli rozvinúť,nič si nenavrhol:) len si napísal niečo o tom,že si sa vlastne nič nedozvedel:)
Už som nejaké tie príspevky k osvetleniu mal,tuším som aj založil nejaký thread a väčšinou sa všetko všade len opakuje.Ale je pravda,chytím sa hneď:D ,táto otázka ma dosť zaujíma.Ale písať do takéhoto threadu,že je to "vecička do ktorej sa pichajú drátiky a potom žiarivky" mi prišlo dosť ironické.
A stále ma ešte zaujíma nejaký ten link na ten digitálny predradník,aký je rozdiel medzi ním a elektronickým predradníkom.Možno som blbý,ale fakt neviem nič nájsť:) |
|
|
HEXAGON |
Nie, blby nie si, len si malo hladal... :)
http://www.dnacap.sk/elpredzia.htm
Teda ja som nehladal cez slovenske firmy tiez, lebo aj tak by som to objednaval zo zahranicia, ale tato vecicka ma celkom oslovila, lebo je od Helvar-u, co si myslim ze je dost tucna firma,, su to Svedi ak sa nemylim, ziadny sikmooky vajcaci co Ti to po pol roku nema zdaleka taku ucinnost aku by malo mat..Zialbohu na pestovatelske ucely sa mi zda najlepsie ta varianta kde mozes zapojit 4 kusy 18 Wattovych ziariviek..Oni distribuuju tento typ predradniku pre ziarivky takyto, lebo je to ten predradnik co sa dava do stropovych svietidiel v kancelarskych priestoroch..
Co k tomu este dodat ? Ze su ovela tucnejsie podobne zalezitosti, len treba davat bacha na to, ako daleko mozu byt od tych ziariviek, tento co som ja uviedol moze byt aj vzdialeny, ale nie u vsetkych je to tak, neviem preco....
A hlavne bacha na to kam ich umiestnit, lebo niektore typy robia teplo ako taka 250 W sodik (ked su tak styri vedla seba, bez ofuku) ale to zalezi na tom aky je to typ a kolko tepla robi...
:) |
|
|
expiry_date1 |
Však to som myslel,elektronický predradník,nie digitálny,len nedorozumenie vo výraze:) .Áno,určite sú lepšie,ako staré tlmivky a štartéry,len sú trochu drahšie(aspoň na Slovensku).Ja som na moje použil predradníky z úsporiek a kytky pekne rastú:)
Dokonca sem na grower dal niekto link,kde písali,že stará tlmivka a štartér na 58W trubicu má spotrebu 154W,čiže dokopy 212W.Myslíte si niekto,že je to možné?Ako reklamný ťah oproti nimi predávaným el. predradníkom,ktorý má spotrebu 2W sa mi to zdá dosť husté:) |
|
|
HEXAGON |
m©¤ a vsetkym ostatnym
Kam sa tento thread az vyvinul, ja by som to navrhol na :FAQ: pridat do neho do osvetlenia, ze signalizovat nam oslabenie vykonu moze byt vyrazenie tepelnej poistky..Dobre, to je pekne, ale co ked sa to deje v noci, ako teda vatsina ludi ma na nocny prud nastaveny rezim svietenia..Ja si nemusim niekolko dni vobec vsimnut ze vybojka je napoly odpalena, ked sa ta tepelna poistka spoji obvod ked sa ochladi..Niekto nema cas zizat do skrine pol hodinu denne.. :( (mam smolu)
Ved hej ano, aj najvatsi frajeri co kedy na ziarivkach isli to palili SCROG, ale nevidim problem vo VSCROG-u aj ked by mal byt ako nejaka siet na stene a na nej ziarivky..Treba vyskusat...Ale hydro..Neviem preco mam takeho tusaka a to by som vas prosil o vysvetlenie pani, ale mam taky dojem ze na ziarivky ak na kvet tak hydro..
No vsak podebatujme.... :D |
|
|
HEXAGON |
to Expresion
Si ho precitaj ten prispevok este raz a potom asi zmazes ten svoj prispevok... |
|
|
WhiTe |
no, z vlastni zkusenosti musim rict za kazda tlumivka pripojena na sodikovku hrala(a to tak, ze hodne)... at uz byla vybojka nova ci stara... |
|
|
HEXAGON |
m©¤ !!!
Ta odpoved Expressionovy sa mi paci...
Ja by som skor doriesil tu kontrolu tej teploty na tepelnej poistke nejakym cidlom a ked sa jej teplota priblizi 70 stupnom, dajmetomu 65-67, tak by mohol mobil prezvonit na ten, co mam u seba(teda by som nemusel cakat az kym prdne poistka ale by som rovno kupil novu vybojku)...
No a pre istotu toto iste riesene aj s vypadkom elektriny, teda este lepsie, pri vypnuti svetla, takto by mi mobilek zazvonil vzdy pri vypnuti svetla a ja by som vedel ze svetelne perioda skoncila, teda casovac je v poriadku,,
Prajem Vam pekny tyzden
H |
|
|
HEXAGON |
Ideme chlapy!!! ideme zeny!!! Ideme na to !!! JuuuuuuuJ :D |
|
|
expiry_date1 |
yavar a sme zase v kruhu:D
Čakám reakciu typu"áno,28000Lumenov ale v spektre kytičkou plne spotrebovanou,potrebnou,sodík vyžiari 40000 lumenov do luftu" :D ,ale je to zábava:D |
|
|
The Farm |
tak vidim že zkusim žařivky !!to snad neni možny ! |
|
|
Jahudka! |
m©¤ - Chtel bych se te zeptat jakou bys doporucil vybojku na kvet konopi?Mela by to bejt 400w a mela by slapat na standardnim predradniku.Potrebuju co nejlepsi vybojku na kvet,chci jet jenom 12/12 sog.Jakou bys doporucil?Moje soucasna je son-t agro (chci samozrejme co nejlepsi,to znamena lepsi nez agro) - dik za odpoved |
|
|
expiry_date1 |
Pán m©¤ ,pozerali ste už tú novinku"sulfur light" alebo tak nejako,trochu som na to pozeral,ale pre mňa je to nereálne,robia sa tuším len 1000W, ale prekvapili ma parametre:na 1000W mala asi 130000 lumenov(asi ako sodík) a spektrum...no asi ako metalhalid,možno aj plnšie(ako slnko by som povedal,ale nemal som graf na porovnanie.Možno ju už poznáte,to ja len tak pre zaujímavosť.Inak cena bola tiež dosť vysoká,ale životnosť tiež(okolo 60000 hod. ak sa nemýlim,ale nejaký komponent mal životnosť asi polovičnú).V angličtine nejako veľmi dobrý nie som a v češtine,slovenčine som o tom nejako nič nenašiel.Pekný deň:) |
|
|
|