Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

Stránky: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 
Osvětlení - Klikni zde pro originální téma
Hyena
Na zářivku je extrémně drahá... reptilightky stojej kolem tří stovek; nejdražší, co sem kdy viděl, tak je taková černá (asi UV-A) zářivka (800,-), co se dává na dýzách, aby ti svítily zuby¨, doufám, že nemáš tuhle ;), ale možná by to pod tím rostlo...
Jinak záleží na tom, jak velkou máš tu krabici. Mám matkárnu 50*50*50 a 36W je akorát, takže no problem... Šlo by to i na ploše 1m2, ale porostou pomlejc.
A na květ to chce něco silnějšího, třeba sodík (jak jinak:))
hawk.cz
xerton: jestliže je to coolwhite zářivka, tak ti to poroste líp jak pod sodíkem, má to lepší vlnovou délku, ale na květ si dej určitě něco s červenou složkou světla(nejmíň úsporky :) , ale sodík je sodík---pokud se o to nechceš toliko starat :) :) viď ragazzo :)
ragazzo
xerthon:jo asi tak nějak..... to záleží na tobě jak se s tím chceš piplat....souhlasím s hawkem jako vždy :-) a jestli na ten květ můžeš dát cokoliv o 2700K to jest zářivku warmwhite, úsporku, dokonce i normální žárovku,má stejný hodnoty podle některých growerů je nej sodík-největši výnosy,ale stejně záleží na zkušenostech, můžeš jako dobrej machr dostat více gramů z úsporky jak začátečník se sodíkem .......to je vše na tobě co se ti bude zdát fajn
ragazzo
jo a je fakt že ta zářivka je sakra drahá.....já kupoval do své menší :) pěstírny 150cm a to coolwhite 58W stál 48kč a daylight stál 53kč nebo tak nějak....napiš cos to koupil aspoň se bude vědet
ragazzo
p.s. končím tady prudit ale je asi blbost dát do skříně xenonové výbojky do aut,co?přemýšlel někdo nad tím?
hawk.cz
ragazzo: my dva bychom si odsouhlasili cokoli :) :) .
nad xenonkama jsem už taky přemýšlel...ale zjistil jsem, že je to potažmo to samý jako zářivky..jen dražší....ale když se nad tím opětovně zamyslím...xenon má málo červený-doufám...ale je pravda, že toho světla dává DOST...ale to už jsou podle mě takový nápady, jako proč nedosvicovat svíčkama.. :) :) xenon by určitě taky šel...tak to zkus...já ti to pak odsouhlasim :)
ŠŤASTNÝ A VESELÝ(hádejte po čem :) )VŠEM
ragazzo
hawk.cz: tak jo pokusím nad tím zapracovat,ale rozhodně ne v nejbližší době pac nemám moc času...fakt xenon by byl zajímavý...uvidíme
aaaaa
je dobrá kombinace na růst sodík a zařivka ze zverimexu na květ??za odpověd prědem dik!!Mír
vlček
zalezi co je to za zariwku ale sodik je naqet to je jistota na rust metalhalid nebo zariwky coolwhite
jedina zariwka naqet kera bude mit zaruceny ucinek a to tworbu priskyrice je od narvy repti light se zwysenym mnozstwim uw zareni kery stimuluje tworbu priskyrice
mear vlček
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od aaaaa
je dobrá kombinace na růst sodík a zařivka ze zverimexu na květ??za odpověd prědem dik!!Mír

To spis sodik na celou dobu. Rust i kvet.
hawk.cz
mno, já nevim, ale jestliže má možnost výběru, tak bych dal modrý zářivky(čím víc tím líp) nebo MH na růst a sodík až na ten květ....podle mě je to určitě lepší než sodík na celej...pokud má ovšem možnost výběru,,,,
ragazzo
jo a hle slysel sem ze kdyz mas sodik tak na tu samou aparaturu muzes hodit i MH ale na to sou tu special fora tak jen cist a cist :-) a fakt sodík na kvet i rust ne to moc neni hezky. nesem pro to...

to all: hodne zdravi stesti huleni a cehokolif do roku2005
Hyena
No, modrá je dobrá (podle knihy o marihuaně ;) ) především kvůli tomu, že patra rostou kousek jedno za druhym. Když svítíte červenou (oranžovou), kytka dává více energie do stonku, bude pevnější (dřevnatější), vyšší, ale řidší...
kolo loko
ja mam normalni usporu 20W a patra mi rostou asi tak centak nad sebou
Šťovík
citace:
Původní příspěvek od Crat
FuckAnn : Úsporky nemaj blbý spektrum, Je to prostě jen "kvalita za rozumnou cenu". Nemůžeš vod nich čekat žádný zázraky, ale vypěstovat se pod nima dá. Doporučoval bych je lidem, který si nemůžou dovolit velký chlazení a spotřebu proudu. Já sem pod ůsporkama pěstoval dva roky než sem přešel na sodík.

myslis usporky jako ty zarivky do zarovkovy objimky? chtel bych neco na matku a klony, abych je mohl pripravovat paralelne a po sklizni hned hodit pod sodik, ale vsichni kolem pouzivaji ty trubicovy a na ty ja nemam dost mista, jak poznat ktera usporka je vhodna?
Hyena
Ty trubicový sou stejný jako úsporky se závitem, jak píšeš, jen mají vyšší výkony a sou levnější ;)
Jinak to, jestli je vhodná poznáš podle barvy... ideální je modrá, modro-bílá "cool-white" atd...
Šťovík
super, to sem hledal a vykon? kdyz bych tam mel rekneme jednu matku a sem tam 4 klony?
Hyena
Pro inspiraci:
http://grower.cz/forum/showthre...hlight=matkarna
Kdybys měl hodně místa:
Je jen na tobě, jakej výkon, čím větší, tím rychlejší a lepší... já mám 2x18W coolwhite - 6 matek a 40 klonů ;)
hawk.cz
já zjistil, že ty trubicový více topěj...člověk se může až spálit(a taky že jsem se spálil :) ) když šahá na jejich konce,todlencto ale u usporek nejni,ty tak velký teplo nevyzařujou a vejdou se i do malýho prostoru...jinak jsem NIKDE usporku COOL WHITE neviděl a podle mě se ani nevyráběj...fakt jsem se na to ptal snad všude na Vysočině a koukali na mě jako že jsem zhulenej či co...že prej o tom nikdy neslyšeli :) USPORKY FOREVER(nebo jestli chcete sodík... :) )
Hyena
citace:
Původní příspěvek od hawk.cz
já zjistil, že ty trubicový více topěj...člověk se může až spálit(a taky že jsem se spálil :) ) když šahá na jejich konce,todlencto ale u usporek nejni,ty tak velký teplo nevyzařujou a vejdou se i do malýho prostoru...jinak jsem NIKDE usporku COOL WHITE neviděl a podle mě se ani nevyráběj...fakt jsem se na to ptal snad všude na Vysočině a koukali na mě jako že jsem zhulenej či co...že prej o tom nikdy neslyšeli :) USPORKY FOREVER(nebo jestli chcete sodík... :) )

Ale v souvislosti s coolwhite sem mluvil o trubicovejch zarivkach... ;)
Jiank nevim, jak si zjistil, ze topi, protoze je mam v matkerne 50x50x50, sou skoro zavreny dvere (otevreny 3cm) a prestoze nevetram, je tam teplota o 1.5 stupne vyssi nez v mistnosti... topi tlumivka, ale tu mam venku :bandit:, takze se neni ceho bat...
hawk.cz
hyena: tak to pardon,tak to pardon....já myslel, že mluvíš o úsporkách....
chtel jsem jenom říci, že trubicovky topěj více nežli úsporky...víc ale ne o tolik aby to dělalo nějakou větší neplechu...pokud jsi nevyzkoušel úsporka vs.trubice. tak to nemáš šanci poznat...trubicovka má rozloženou teplotní vodivost a právě největšího teplotního maxima dosahuje na svejch koncích i když může bejt uprostřed trubice teplota téměř stejná jako v místnosti...kdyžto úsporky díky svému zahnutí a relativní malou délkou trubic(úček) mají teplostní výkonnast rozloženou do celé plochy...a tak prostě "nepálej jenom hřejou" kdyžto trubickovky jsou uprostřeh chladný ale na koncích se prostě nešikovný grower spálí :) asi tak jsem to myslel
Hyena
No, to sem nezkoušel.
S tím spálením - to bude možná tím, že tam jsou elektrody ;) Ale jak sem psal, zářivky jsou zanedbateným zdrojem tepla... i na jejím konci (18W) udržím trvale ruku, takže nemaj víc než 55°C. To se zdá jako hodně, ale na 0,125m3 a 36W výkonu nepotřebuješ větrat víc než samovolným prouděním vzduchu... nevím jak ty, ale z mého pohledu není co řešit.
S pozdravem Hyena
hawk.cz
není co řešit :)
cau,lidi svitim 50W sodik+zarivka coolwhite 30W,vcera jsem pridal dalsi 50W sodik a brutalne se mi zvedla teplota ve skrini kolem 40stupnu,nepomohl ani vetrak kdyz byla skrin zavrena,takze jsem musel jeden sodik vypnout.Jak to zchladit?Pres noc musim mit skrin hodne privrenou.
Hyena
xerthon: Silnější větrák...
vetrak je silny az moc(takova velka mrcha od vietnamcu),ale nemam tam zadny odtah toho tepleho vzduchu
Hyena
Nějak tomu nerozumim. myslel sem, že to právě nestíhá odtahový větrák. Jestli ho tam nemáš, tak ho tam asi budeš muset doplnit...
no ja ho tam mam foukat jen tak.Tzn.,ze musim udelat nekde diru do skrine a udelat odtah???
ragazzo
to xerthon: no určite že tam musís udělat díru fšak píšes že más otevreny dverca no a ta díra ti je vynahradí,inak pokad dobrě chápu tak máš ten větrák jen tak hozenej do skrine že?p.s proč 2x sodík? 50W nevyšlo by lépe třeba 1x 75W? a dá ti to méně tepla...
ragazzo
to hawk: normálně stejně si myslím že ty úsporky v bíly barvě existuji ale nevím jde je najít a ani kdo je vyrábí OSRAM určitě ne ale ostatní čert ví?inak už se zecíná makat na nějaky vetší "skříni" a co u tebe novýho??
hawk.cz
xerton: tak to že tam nemáš odtahovou díru mě docela dostalo :) .. určite ji tam udelej a nebudeš mít problémys teplotou
ragazzo: někdo říkal že coolwhite existujou-že je prodávaj někde vietnamci jakožto strašně levný šunty....bůhví...
u mě? na skříni už nepracuju, zasadil jsem novou satbu,která konečně vyhodila kořínky...dvě mám tak 6cm vysoký s děložníma lístkama...ty vegetujou jakžtakž...a pak jsem tam hodil ještě dalších sedm...3 už se zbavili semenného obalu ale nějak se jim nechce se rozevřít a pak tu mám jestě 3 který se vztyčili, jsou ještě v semínku ale nějak si lehaj...vůbec nevim jak to mám teda zalejvat...jak hodně mám zalejvat ty 6cm s děložníma lístkama? jako normální kytky(tj.: tak cca 1xza 2dny-až se hlína vysuší) nebo jako semínka(tj.:tak 2xza den několik kapek?-aby se to stíhalo vysušovat :) ) ještě mi to chytlo na kořínkách asi 2 rostlinek takový bílý chloupky-nejspíš nějaká lehčí plíseň - ale zatim jim to jaksi nevadí...:)
vlček
te domnela plisen neni plisen pouze korenowy vlaseni (pak z toho porostou maly korinky) tagze se toho nezbawuj je to normalni
Hyena
Možná by to tu někdo měl promazat... 80% je off-topic ;)
hawk:kdyz to bude lehat,presadit hloubeji,klidne az po delozni listky

ragazo:ty 2x50 sodik mi nejaky dobry clovek poslal temer za nic,tak to neber

Tu diru na odtah mam udelat do stropu nebo boku skrine?
hawk.cz
napadlo me to vlašeni-ale na to tam toho bylo moc chloupků---ale aspoň se mi to potvrdilo-díky

to xerton: udělej ji co nejvejš-teplej vzduch stoupá nahoru...uplně nej.by bylo tu díru udělat do stropu přímo nad lampy,ale z estetického hlediska to má většina lidí ze strany co nejvejš stropu...jako já.-a mám do toho vsunutej větrák na odtah.

to hyena: já vim že je toho moc offtopic,ale když tendle topic jaksi nevystihnul svůj název a stal se jaksi interním (hawk.cz,ragazzo,xerthon a další) :) můžu za to že tu probíráme co můžem :) ale až sem někdo hodí nějaký dotaz k osvětlení-a to se i stáva,tak mu rádi poradíme :) - já to nechci mazat-mně je toho líto ;)
jak vysoko nad vrcholky bych mel mit 2x50sodik,mam to asi 10-13 cm a zda se mi ze je to moc blizko
Šťovík
70 sodik staci par centimetru od kytek a nespali je, takze u te 50 to bude urcite i min jak 5 cm
hawk.cz
to ragazzo: tak jak to vypadá s tou tvojí větší skříní? pojedeš pořád pod úsporkama? nebo se taky přidáš k těm sodíkářům? :)
ragazzo
to hawk.cz: mno ted vubec nestiham na konci ledna to ale zacnu chystat na sezonu,vono to vypada na taky hangarek venku tak akorat musi byt teplo.....inak pod usporkou zatím porad jedu akorat me sere ze se to tahne moc do vrchu inak fest dobry:-) ale do "hangaru" :-) vhodim zarivky 150cm dlouhý a pak este nevím možná sodík podle teho jak budu vypadat ale to je este moooc daleko.... co ty? roste?
hawk.cz
jj, rostou...ikdyž jedna vypadá tak nějak celkově divně(jako by jsi ji sušil, škvařil,geneticky pozměnil-prostě takovej mutantík velkej se scvrklíma lístkama,který se samy od sebe různě větvej...:) )a ty další jsou celkem ok, akorát jsem to asi trošku přelil,tak vypadaj prosicku vláčně...jinak maj 12cm,lístky:5cm dlouhý, roste 3patro počet kousků:3+mutantík+jedna vysoká pouze s děložníma lístkama :) :) )
cau chlapi,potreboval bych poradit,Na jednom miste na kytce viz foto,se mi vyskytly 4 chloupky.Je to nejake znameni,ze by to mohl byt samec.Maji takovou zlutobilou barvu.
ragazzo
to xerthon: asi takto tva kytka je fázi rustu ze???takze svitis 18/6 nebo nejak podobně, být na tvojim místě bych si stím nedělal zbytečnou hlavu já tam měl taky takový podobný blbý chloupky či co to bylo a nakonec se z teho vyklubali malé lístky. Ale taky se můžu mílit,podle mě by si měl poznat pohlaví až když přepneš na květ.
ragazzo
to hawk.cz: hoď sem potom nějaký fotky ať se podíváme já se budu snažit a taky tu něco dám inak možu ti říct že to začíná dobře:) a máš to tedy pod úsporkama jo?
jo svitim 18/6 a navic to mam jen na nejmensi kytce ty cloupky.Listky to nebudou.Necham to povyrust a uvidime.
A kdybych tam mel samce?Co se stane?Vsude mozne jsem cetl ze se samci davaji pryc.Je pak kvalita palic u samic horsi?
ragazzo
to sem tedy nečetl ale nevylučuji to sice když si přečtěš nějaký jiný diskuce tak by borci aji zaříkavali aby se kytká nic nestalo. uvidíš co ti vyroste a na samce to nevidím podle mě je brzo... inak kdyba náhodou tak můžeš ho nechat a jak začne tentovat pyl tak opiluj jednu palicu na samici a dostaneš nového kříence a semínka je to daleko a na tobě...
Šťovík
xerthon: ty ses lama co? kdyz ti je samec voprca, tak budes mit paldy samy semeno, zkus to a uvidis o co se osidis

jinak neni nic nenormalniho, kdyz vam uz na rustu vyrostou v pazdi vetvicek kvitka
no sory,nevedel jsem,tak jsem se zeptal.Pestuji poprve
ragazzo
tak co chlapaci jak vám to faká??? co kdyby ste tam dali nejaky foto?at se vidi???
fota
osvedcilo se mi ze zacatku svitit hodne zblizka a zalivat mene(trochu potrapit zizni)ted mam svetlo asi 20 cm nad vrcholky a zalivam hodne.Kyti ted roste 1-2 cm denne.Ale mam podezreni,ze to budou samci.
letnak
chtěl jsem se zeptat jestli někdo nevíte jak to je s růstovou fází pod phillips son-h 350W (sodík s integr. starterem a mlíčnou barvou) - díky
ragazzo
no úplne stejný jak s normal sodíkem....stejne záleži spíše na délce fotoperiody.inak podobnou mám taky tak fakt v tom rozdíl nevidím
vlček
predpokladam ze switis do osmi do rana cili od dwou odpoledne do osmi do rana to je pokud se nemylim wosumnact hodin kytka ti urcite newyqete plus este sest hodin slunecniho swetla je cyklus 24/0 ne 18/6 tagze asi takto swetlo furt neni idealni kytky potrebujou i tmu muze se stat ze se ti z kytek udelaji hermousi zkus tu lampicku i s kytkou dat treba do kartonowe krabice ta je si mysim i dost dostupna
a jak silnou mas lampicku?
Spot
Jako já osobně si myslim že bodovka se vůbec nevyplatí potřebuješ rozlehlé světlo ne je do jednoho místa.
tak napis jak je kytka stara,velka,popis prostor ve kterem ji mas.
Nez ta bodovka uz by asi byla lepsi usporka.
Kazdopadne pod bodovkou by ti nemelo nic vyrust a i kdyby,cim na to budes svitit v kvetu?
no jak koukam vys,tak to asi mas jen nekde za oknem,chtelo by to skrinku,cau
Šťovík
sviceni 24 hodin denne z kytek hermouse neudela, parta groweru takhle sviti na rust a jeste si to pochvalujou
nevim,jestli to je tim ze jsem hodne zkureny,ale s toho nic neposoudim.
Šťovík
hlavne at ti nevyschnou/neuschnou
Zingar
zdravicko, potrebuju poradit. Mam matkarnu- zatim jen jednu kyticku- svitim 1x18 W, je to bili neutralni, 1350lm, odvetravam a teplotu mam sotva 20 stupnu. Myslite, ze kdyz tam soupnu jeste jednu 18W, ze to bude lepsi? Akorat nevim jakou barvu bych mel zvolit k ty neutralni. jestli coolwhite nebo warmwhite?Ps.:sem zacatecnik tak predem diky za rady.
vlček
pokud pod tema zariwkama nechces qest tak urcite coolwhite ale dwacet stupnu rozhodne neni spatnejch
zingar:tim ze pridas jeste 1x18w urcite nic nezkazis.V matkarne staci coolwhite,ne?
Ale stejne nechapu proc nekdo zacina matkarnou.
ragazzo
to crow182: hele kamo tu bodovku tam fakt nedávej a nesviť s ní, pač vydává světlo do jednoho bodu, to už tu bylo, a taky jde z ní velké množství tepla a to hodně velké. já osobně bych tam dal spíše úsporku a pokud se ti nechcou vyhazovat taky finance, kolem 100, tak tam dej jednoduše normální žárovku, pač tam máš závit E27 tak ti tam bude pasovat skorem fšecko čím se normálně svíti....
ragazzo
to zingar: máš na výběr bud tam dáš jednu coolwhite nebo daylight ale určite neee warmwhite, ta se dá použít na květ a to ty v matkáně nechceš,že?no a pokud tam máš místo tak proč nee? více světla lepší jak méně svetla....
ragazzo
tady je moje kiti.....ale fotka je už hodně stará....hodně dlouho...
Zingar
jeste me tak napadlo, estli by se ta zarivka nedela zkombinovat s nejakou vhodnou usporkou. TA zarivka mi tam zabira dosti mista...
ragazzo:kde je ta tva fotka?
ja prikladam aktualni foto z hliny.Nejvyssi kytka ma 51 cm.(Mozna samec)U dvou uz jsou videt samici znaky.
a ted bych potreboval poradit:svitim osmy den 12/12,v FAQ jsem se docetl,ze pohlavi by melo jit do tydne poznat.U dvou kytek uz jsou videt preflowers(asi dva dny).Na treti nejvetsi kytce nic.Takze asi samec.Chci ho teda dat pryc.
Souhlasite se mnou?Nebo bych mohl jeste den,dva pockat?
Kdy nejpozdeji se muzou preflowers objevit?
A kdy nejdriv by mohl samec oplodnit kytky?
vlček
este pockej ono trwa docela dlouho nez samci qety dozrajou
no prave ty samci kvety bych tam nechtel nechat dozravat.
ragazzo
to xerthon: moc se omlouvám nejak mi to neslo tady nahrát prej je ta fotka moc velká a taky ze je:( no nejak jiu zmensím a lupnu sem, nebo vyfotím novou at sem aktual...

inak co se týče tech samců nech to este bejt samec se ti tak brzo nevytentuje a jakmile uvidiš nejaký 100% důkaz na samála tak to dej ven, to jo...
ragazzo
málem bych zapomnel...jak dlouho mas ty rostliny??jak dlouho ti rostou?ono se rika ze je lepci to nechat dlouho rust a THC se v kitce vice nahromadi, takze kdyz ji mas jen nekolik mes. budes mit podil mensi nez normální rust...
no kytky maji pres dva mesice,meri pres 50cm,myslim ze rustu bylo dost,ono to jeste poroste i na kvetu a kyti 150cm nepotrebuji.
Kdo vi jak to bude s thc.Je to obyc.noname.Ale uz jsem to driv kouril a je to v poho.
Ale dnes jsem si koupil skung,ma i nejaky nazev a je to supa,rozdil mezi tim ,co jsem zatim mel.
Palicka byla tak krasna,ze jsem si ji i vyfotil(nez ji zhulim)
ragazzo:mi to taky nechtelo brat fotky asi je mas moc velke,ja nastavil na fotaku mensi rozliseni a jde to
ragazo:pises,jakmile uvidim 100% ni dukaz.To ja prave asi nepoznam,ja nikdy zadnou rostlinu nemel.
Cetl jsem,ze by se tam mely obevit vacky s pylem,snad to poznam
hawk.cz
tak po delší době jsem tu zase :) .. xerthon:tak koukam, docela hezkej keřík...to já to tam mám luplý necelej měsíc, klube se pátý patro...dvě kytky ze šesti jsem zaštípl...výška cca 30-35cm...teplota 25-27°C...počítám že to za takový 3 měsíce sklidim ;)
ragazzo
to xerthon: no tak ty fotky vím že je mám velké akoát už nestihnu nic vyfotit znovu....no mel sem přepínat dneska na kvet,ale ze soukromých duvodu musela vzít kytka za své a odejít do včných lovišť:(( co se dá delat?budu se muset soustředit na jaro a venkovní....
snad poznáš samca?víš jak vypada samec kopřivy?taký dlouhý cosik kde je ten pyl...je to podobný...
ten muj kerik uz nevypada jak vypadal,nejrozvetvenejsi kytka byla samec.A navic jsem dost brutalne sestrihal listi pro lepsi dostupnost svetla.Asi to byla chyba,sestrihavat listy kdyz uz je kytka na kvetu.
ragazzo
jo to moc dobrý néni co s tím máš????snad ti to neuschne....ale to by nemělo..
no palicky se zatim tvori,uvidime,nejake listy snad dorostou
ragazzo
držím palce.... i za sebe

to all: na netu sem se dočetl ž eexistuje nová zářivka menuje se skywhite a má docela slušný hodnoty!!!!jako denní svetlo:)vyrábí to osram.
syndrom
zdarec.hele já sem čet v přechozích vzkazech že pod normálníma zářivkama je docela na nic pěstovat.já mám 2x18W a doufám že ty zářivky budou v pohodě ale asi to nebude takovej masec jako pod sodíkem co????????
ragazzo
na rust zarivky jo...na květ je lepčí sodík.....toť fše
zeus
Náhodou jsem objevil toto doupě a zaregistroval vaše polemiky kolem osvětlení rostlin při indor pěstování. Je tady dost názorů, ale myslím, že dost špatných. Tak co se týká sodíkových výbojek, používají se hlavně ve sklenících jako přídavné osvětlení a hlavně kvůli jejich malým rozměrům. Proto moc nestíní přirozené světlo. Uvědomte si, že výbojka vyzařuje jenom 20% světla ve FAR. To je světlo využívané rostlinami. To znamená, že 400W výbojka vyzáří jen 90W FAR světla. Když si vezmete 3 zářivky pro rostliny, FLORA, COLOR LIGHT a pod., které mají výkon 36W ale přímo ve FAR, jednoduše zjistíte, že tyto 3 zářivky vydají stejný výkon FAR jako jedna 400W výbojka. A spotřebujete jenom 100W energie. Takže když dám 6 zářivek s tímto spektrem, mám takový účinek světla jako se dvěma 400W výbojkami, ale při poloviční spotřebě. Samozřejmě vám luxmetr ukáže malé osvětlení, protože snímá jiné vlnové délky, než mají uvedené zářivky a než potřebují rostliny. Věnuji se této problematice přes 10 let a mám to vyzkoušené praxí. Ve sklenících se nemohou zářivky používat právě pro velké rozměry svítidel a proto by docházelo ke stínění rostlin přirozeným světlem. Pokud někdo bude chtít, poradím. Vzhledem k tomu, že jsem podnikal a měl dost prostředků na vyzkoušení všech možných lamp, dospěl jsem přes všechny pokusy zpět na začátek k zářivkám.
kozzy
a když jsi to zkoušel, nemáš i nějaká fota. Takové psaní je pěkné, ale fotky by byli lepší. Na nich by byl vidět i třeba nějaký výsledek.
františekzeleny
Soráč ale zářivky jsou dobré tak na růst,jakož i metalhalogenidové výbojky.Na květ je sodík the best of.Je to zde mnohokrát vyzkoušeno a tudíž dokázáno.Zkus použít hledání v pravo nahoře.
seba
A co tak prosvětlovací schopnost zářivky a sodíku to je nebe a dudy . já zůstanu raději u sodíku a ostatní co mají skleník ať si přisvědcují třeva baterkou.

Zeus - tak mne napadlo jestli nepěstuješ náhodou karafiáty ?????
expiry_date1
Ja mám warmwhite na kvet a zatiaľ som spokojný,ale je to môj prvý grow,takže porovnať neviem.Na fotkách to vyzerá ako pod sodíkom podobnej watáže,ale sú to len fotky.
zeus,tiež by ma zaujímali aj nejaké výsledky a porovnania.To s tým využitím spektra,tieto argumenty píšu aj výrobcovia všetkých tých Nurturelite a podobných svietidiel,logiku to má,len tie výsledky...zatiaľ nič poriadne,čo by presvedčilo.Aj keď si myslím,že tých,čo pestujú pod sodíkom už veľmi presviedčať netreba,aj tak nebudú meniť to,čo sa osvedčilo,jedine možno takí,ktorí majú problém s uchladením.V každom prípade sa pod tým čosi vypestovať dá,ale porovnanie 100W flôrescenčných so 400W výbojkou mi príde aj tak trochu prehnané.
zeus
Já musím odpovědět všem najednou, ještě to tady docela neovládám, až zjistím, jak vložit obrázky, tak se pokusím doložit schéma apod. Zářivky nemůžeš používat Cool white, ani Warm white, kromě trochu zvýšeného modrého světla vyzařují červené spektrum kolem 600 nm, což není zrovna in. Je potřeba použít speciály od Osramu, nebo levněji vychází Narva do akvárka Oceanic Colour, která má dokonce větší množství lm. Mám tady takových 40 trubic různých zářivek, ale tyto jsou nejlepší. Co se týká sodíku, doložím rozdíl grafem, jen co zjistím jak ho vložit. Tato speciál zářivka vyzařuje červené spektrum od 700 do 600 nm v plném výkonu 36 W. Sodík jen 20%. A červené spektrum se týká květu. Proto tvrdím, že pod touto speciálkou to kvete daleko líp, za předpokladu dobrého reflektoru ve tvaru M, osvědčilo se mi dát zářivky i z boku. I když dáš 400W sodík, 300W ti vyletí oknem zbytečně, protože to kyti nevyužijí. Zkus dát ve výkonu 400W speciální zářivky a nebudeš stačit sklízet.

Co se týká prosvětlení, to posuzuješ jak? Pohledem? Samozřejmě to budeš vidět víc prosvětlené, ale to světlo, které prochází je rostlinám k ničemu, je to oblast, kterou nevyužijí. Jinak pěstuji bonsaje a taky orchideje.
seba
napiš přesné typy žářivek a jestli je má Philips
benoa
to zeus: můžeš mi tedy poradit, chci jet SOG s nulovou vegetační fází(takže rostlinky nebodou tak vysoké) a myslím si že by na to prosvícení zářivky v klidu stačily. Měli by to být buď 120cm nebo 150cm dlouhý zářivky. A skříň široca cca 60cm.
Můžeš mi něco přímo pro tento room doporučit nebo co a jak nakombinovat
Black Mishak
Tak tady to vypada opravdu zajimave.

Jestli ma Zeus pravdu (nemam duvod mu neverit / urcite je zkusenejsi nez ja), tak by to byla takova mala revoluce v pesteni :D

Edit:

Zeus - prosimte nemohl bys dat nejakej odkaz na stranky vyrobce tech zarivek (cena/parametry)?

Asi nemluvim jen za sebe, ze bych byl vdecen.
zeus
seba-Nejlepší a nejlevnější jsou Narva Oceanic colour, Philips taky nějaké dělá, ale ty jsem nezkoušel. Osram má označení Fluora, ale je dražší.
Saint- obyčejné zářivky jsem zkoušel, ale lepší výsledky jsou se speciálama, i když opticky se zdá, že to moc nesvítí. Je to dáno tím, že vyzařují světlo vhodné pro rostliny, které oko tolik nevnímá. Jsou určeny na růst i na květ. Tyto zářivky stojí kolem 300kč.
seba
něco jako auto na vodu. Vše se to krásně posloucha ale myslím že se v pěstování nic nezmění ,ale o tom přisvětlování z boku zářivkou jsem taky uvažoval ,na tom by se bez většího zásahu vidělo zda spodní květy budou lepší.

Zeus ten tvůj odkaz nejde , je to funkční jaho ty tvoje zářivky. To co ty popisuješ je vlastně ve spořivkách NURTURELITE
Black Mishak
Ty narvy jsou tady

http://www.akvarista.cz/web/shop/?r...shop&rubrika=46
expiry_date1
to seba:samozrejme ,že ten odkaz nepôjde,jedine,že by si sa dostal do jeho počítača na HDD:D
Tiež tu mám nejaké grafy:
zeus
Seba - tady připojuju graf, kde vidíš spektrum sodíku a speciálních zářivek. Pro lepší pochopení rozdílu ve výkonu jsem tam vyznačil zářivky ve dvou sestavách výkonu a to 150 a 400W. Ale i při 150W jde vidět, že tento výkon je daleko vyšší v červeném spektru než u sodíku nebo metalhalidu. Ta výbojka je speciálka na přisvětlování rostlin 600W Philips. Přivedly mne k tomu zkušenosti s pěstováním v Americe, zpočátku jsem nechtěl věřit, že zářivky mohou stačit, ale výsledky mne přesvědčily, že nejen stačí, ale dokonce předčí výbojky. Nejlepší 4 zářivky nahoře a po dvou na každé straně. 120cm na výšku.
Black Mishak
Myslim ze ceny celkem v pohode.

I kdyz na druhou stranu je stejne potreba celej skelet (tlumivka atd).
Mozna zkusit ten elektronickej predradnik.

Zeus

Hej Chlape, dost jsi me zmatl, ja uz byl rozhodnutej pro Philips Son-t agro , ale ted nevim nevim, jestli mas pravdu, tak by mozna nebylo spatny dat do skrine kombinaci nejakejch tech zarivek treba celkove do 200w... Sakra Fakt nevim, ale silne o tom uvazuju...
seba
Nic tu nevidím zkus to připijit znova.
http://www.nurturelite.com/ podívej se na tento odkaz.

Saint- vyměním plánej na auto za samokvetoucí trvalky trávy
waterpiper
zeus: Ja tomu verim a velice rad bych to zkusil, protoze nechci pestovat pod sodikem. Chtel bych se zeptat, ktera zarivka Narva je nejlepsi na rust i kvet a jake soucastky jsou jeste treba, aby to svitilo ? Daji se tyto zarivky koupit treba v Hornbachu, Bauhausu apod. obchodech nebo jen pres net ?

Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma