Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Panove diky za tenhle thread. :c)
Uz zacinam premyslet kde nejlepe a nejlevneji sehnat LED.
Mam zatim jen v hlave plan na takovou malickou pestirnicku udelanou ze stary lednice s oddelenym mrazakem (v nem bude vsechna potrebna elektronika).
Ted jen premyslim jestli se vrhnout na sodik a nebo jeste chvilku pockat az se nakupi penizky a steny i strop lednice posazet diodama. :c)
Jestli to takhle pujde tak zkusim udelat fotoserialek.
THX 4 INSPIRATION
2 ded maroz > K+4U :c)
"Nesud nikoho koho nepoznas, neposuzuj nic co jsi sam nezkusil."
jj foto by sse hodilo chtel bych to VIDET protoze svitici steny pestirny musej bejt husty zkousel to uz nekdo krome diody? ja se tedka pustim do 70W sodik ale LED proste musim vyzkouset ale to bude az za cas :C. uvital bych vysledky nejakejch pokusu
To DENO
Pěstuju taky pod LED,ale neustále řešim problémy s příkonem.Mam na jednu kytku asi 25 diod a napájim to 9V baterkou,svítim 24h denně.Při tomhle svícení mam baterku na 3-4 dny.Čim ty diody napájíš ty??
Uvažoval sem vo trafu,ale neni to zbytečný.....
dioda: myslím, že koupě trafa by ti ušetřila spoustu starostí. a to jak s nakupováním nebo dobíjením baterky, tak časováním. normálně bys to trafo píchnul do časovače a jsi v pohodě.
fuu, precital som si cely thread a velmi ste ma tu prekvapili..
dedo mraz ma potesil jeho znalostami a hlavne presadenim spravnych informacii ktore tu boli takmer prevratene..
som tiez clovek ktory sa skor drzi presnymi informaciami ktore zistia ludia co sa tym naozaj zaoberaju, nie ako my, alebo hovorim skor za seba lajcky, pokus-omyl apod.
vsimol som si, ze clovek co tuto moznost zatlkal mal zrejme rad svoj sposob pestovania a nema rad zmeny alebo inovacie a tazko si zvykol na tento fakt LED-systemu..
dedo mraz, rad by som ti poslal karmu, ale neviem ako sa to posiela a vlastne uz ani neviem na co to je.. (som tu asi prvy krat po pol roku )
tiez som zalizil jedne thread, bol to skor zaciatocnicky, a z toho som si zase nastudoval kopec starych prospevkov, co ste mi aj odporucili..
no trochu to zhrniem, vypestoval som 3 samicky, v podstate out-door ale doma za oknom, vysledok nic moc, malo svetla a mozno som to aj neskorej zasadil a zle hnojil. uroda je slaba, ale malilinku skusenost som aspon nadobudol a teraz ked ide zima by som si rad spravil malu pestiarnu, no neviem ci to tak aj mozem nazvat, chcem len jednu skrinu a do nej 3 rastlinky. to by mi stacilo..
rozmyslal som o svetle, ze tam buchnem ziarivky, ale tento system ma prekvapil a tak by som to rad skusil, nehladiac na cenu, alebo pristup k tym LEDkam.. zda sa mi to ako skvely napad..
len co ma stve ze moje znalosti su nizke ohladne jednotiek, takze neviem ani co je to "nm, Cd/LED" .. a mozno to ani nemusim tak ovladat kedze viem ze potrebujem (a ked nie tak ma prosim opravte)
1: cervena - 10000mCd/LED; 650 - 660 nm; najlepsie 660 a 690nm
2: modra - zárivky (v podstate nízkotlaký rtutový výbojky) - asi kvoli tej cene; alebo jeden clovek pisal 3x23W úsporky, tak neviem ani co je co a co je lepsie..
skratka ti, ktory mate dobre vedomosti, a to sa tiez tyka deda mraza, by som vas poprosil, nemozete mi napisat tie NAJZAKLADNEJSIE veci pre celkovy vyvoj rastlinky? co vsetko by som na to poteboval..
ako som spominal chcem len malu pestiarnu, nejaku skrinu(aku?) a tam 3 rastlinky..
zislo by sa nieco taketo.. len tu mozu byt chyby..
1. skrina - jake by mala mat rozmery? lebo neviem jak vysoke mozu byt rastlinky..
2. svetlo - vyssie uvedene, prip. ma opravte
3. ventilacia - ak som spravne pochopil, pri tomto svetle neni treba vetrat, ci zalezi na tom ci budem mat dvierka otvorene, alebo zavrete?
no a uz ma nic nenapada, takze by to malo byt vsetko.. alebo sa mylim?
viem, ze to vnimam malym okom, ale preco komplikovat pestovanie kopcom aparaturi, ked ide len o par elementov pre rastlinku ako voda, zem, kyslik/dusik..
odpiste mi prosim vas na dotazovane body, sak by som tiez predsa len uzival ten nas vyplod matky prirody.. a je to len burina, co rastie a rastie ako plevel - pardon za vyraz, ale znamena to, ze taky bonsaj ma urcite zlozitejsie pestovanie..
samozrejme myslim aj na kvalitu, nakoniec to aj tak skor zalezi od semena. ale samozrejme, ze zalezi aj na tom ako sa o to starate a co tej rastlinke date, ale verim tomu, ze existuje aj celkom jednoduchy system. nakoniec je to moj pripad.. len ja a moja zazracna skrinka radosti..
to maxo,
tento thread je o svícení pomocí LED diod,
takže jestli chceš výše požadované informace, tak se na ně ptej v příslušné části groweru
a zbytečně nezaváděj tuto odbornou diskuzi na jiné téma
člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce
buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu
no sledujem to tu asi tak tri dni a davam si to cele do kopi, vzal som mudre knizky a prisiel som na to ze zabudate na velmi dolezitu zlozku svetelneho ziarenia ktora neovplivnuje fotosintezu priamo ale nepriamo jedna sa o ziarenie medzy 281- 315 nm. Fyziologicky ucinok je - velke formativne ucinky a velky vplyv na fyziologicke procesy podmienujuce niektore biosyntezy. cize nedodavate uplne potrebne spektrum pre zdravy vyvin rastliny. no ak by ste niekto pochyboval ze tu taram tak pre istotu vam sem hodim jednu tabulku z knihy - fyziologia rastlin : ucinok ziarenia na rastliny. Skener nemam tak to musim pisat .....
druh ziarenia - interval vlnovych - absorpcia - fyziologicky
dlzok v rastlinach ucinok
281-315 - protoplast - velke formativne ucinky, vel. vplyv na fyziologicke procesi, podmienujuce niektore biosintézy.
fotosynteticky aktyvne ziarenie FAR
401-510 nm- mohutne chlorofilom a karotenoidmy - veke formativne ucinky
511-610 nm -slabe- mala ucinnost vo fotosinteze male form. ucinky
611-720 nm -mohutne chlorofilom- velka ucinnost vo fotosynteze, ucinok vo fotoperiodizme
infracervene
721 -1000 nm - nepatrne - podmienuje predlzovaci rast
1000nm- vodou, ktoru obsahuju pletiva - nema specificky vyznam meni sa na tepelnu energiu bez podstatneho vplyvu na biochemicke procesi.
mno stoho my vyplyva ze najvhodnejsia konbinacia led diod by bola:
281- 315 nm 6 ks
401 - 510 nm 12 ks
611 - 720 nm 34 ks
teda to je len moja teoria nepodlozena faktami z praxe, ale ked som si pozeral zlozenie svetelneho spektra ktore prenika na zemsky povrch k raslitnam tak mi vysiel tento pomer.
7% je ultrafialove stoho je 1% max s vlnovou dlzkov 280 nm a 6% je 281-315nm = 6 ks led diod
46% je ziarenie FAR- 400- 750 nm podla tabulky ovplivnuju najviac fotosintezu dve vlnove dlzky - 401 - 510 nm prijma chlorofilom B
a ziarenie 611- 720 nm prijma chlorofilom A. pomer k chlorofilu a-3:1-b.
stoho vypliva pomer 12 ks 401-510nm ku 32 ks 611-720 nm.
47% je infracervene ziarenie to ma nepatrny vplyv na rastlin cize nie je potrebne dosvecovat v tychto vlnovych dlzkach.
ak ste niekde nasli nejaku chybu tak prosim upozornite ma mam taky dojem ze sa do ledie coskoro pustim teoreticky by to mohlo fungovat, ale to je len cisto teoria
zhanam ledky ako blazon
su tu dve fora na jednu temu tak prepacte ze sa opakujem.
2 svihr : estli si mužu dovolit to zobecnit, tak v podstatě si napsal co je tu známý
281-315nm sou hodnoty UV záření - pro srovnání sodíková výbojka nějaký taky hází, ale jeho hodnoty jsou mizivý, takže pro experimentální pěstění pod LEDkama to neni zas tak nepostradatelný
401 -510nm je modrý spektrum.. pro růst - nejoptimálnější hodnota se zdá bejt 430nm
tu sa naozaj rozoberaju detaili rastlinky, spektrum a ten zaklad z coho vlastne rastlinka rastie, je to zaujimave o com pise svihr, ale jako to naozaj je, to teda neviem, ale dufam, ze date hlavy dokopy a pridete na to ci je dobra kombinacia viacreych typov-parametrov, alebo staci jeden..
Mam tejden kytičky pod 200 červenejma diodama 660nm a malou zářivkou 9W a docela rostou.Nevim ale vůbec jaký světlo dává ta zářivka.Předtim byly na balkoně takže ten nástup je parádní vyrostly tak o 10cm a začínaj se jim dělat paličky.koukam na to jako vrána nečekal sem že to půjde tak snadno.sem zvědav jak velký budou palice.Máte někdo zkušenost s podobnym světlem co to umí?