Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
24W nurturka ma opravdu tech 24W prikon. Zarivky s integrovanym predradnikem (v patici) jsou na tom jeste hure. Namerenymi hodnotami jsem si dost jisty. Kolega nasel na webu nurturu i docela dost informaci jak to s temi watty je. http://www.nurturelite.com/ballasts.htm
Tam pisou ze to ma asi 160W, takze plus minus se to shoduje s mymi merenimi. Tech 200W je pry neco jako max prikon. Jako treba u PC zdroje.
Mimochodem na krabici od nurturek nikde vlastne technicke parametry nenajdete. Maximalne ze je to na 230V a pak tech 200W bez toho aby bylo udano vykon ci prikon ceho to je.
Dalsi vec pro elektrotechniky je ucinnik. To je to kvuli cemu se k predradnikum pridava kondenzator. Idealni ucinik je 1.0. Nurturka s elektronickym externim predradnikem (to co mam ja) ma 0.99 az 1.0. Ty s integrovanym predradnikem maji myslim dokonce az kolem 0.5 coz je fuj.
No AMD je jasné,tam ide o výkon a o určité porovnanie s pentiom(myslím,že tu je to jasné,prečo to označenie napr.Athlon 1800+ a má 1533MHz).Ale toto by mal byť príkon a nie výkon.Jasne,toiež ma rozosmejú tie rádiá,kde je na nálepke obrovským farebným písmom napísané 2x200W!! a má to nejaké 2w šepkátka
Akurát,že u tých lámp mi to nejako neštimuje.Však by na to niekto časom prišiel a ak mám nižší príkon ako udáva výrobca,logicky má aj nižší výkon,myslím,že tu platí priama úmera.
We must take this opportunity to state we have nothing to do with those that claim that 200w nurturelite T5HO is equivalent to 600w HPS in terms of effective light. This is rubbish, it is only radiation theory that points to this, in practice, in the world of plants, 3 x 200w (600w) T5HO is equivalent to 600w HPS. We recommend 50w of light per 30cm x 30cm of plant canopy. This is based on our findings from using LED's, Fluorescent's, and HID systems. For plants, not humans, it is the energy used for environmental control that can be reduced when using Energy Saving Lamps, this is reality. We are very upset about these false claims, nurturelites are beautiful, they are really the best lights we can make for plants in the world, no-one else has Sulphur Plasma or research like our Chinese team do into LED lighting, there is no need for these false claims, the truth is easily good enough.
Compare actual power usage of both ballast and lamp and watt for watt comparison can make most people think about electricity costs properly for the first time.
nurturelite 600w HPS Lamp + 600w ballast = 635w actual system power usage
nurturelite 200w T5HO Lamp + 200w ballast = 161w actual system power usage
Thus, watt for watt, 600w HPS is roughly equivalent to 800w (4x200w) T5HO. We see comparison between HPS and T5HO as a similar comparison between Hydro and Terra. The first will probably give you higher quantity, the latter will give you better quality. So, the word "equivalent" is used by us in the context of quality and quantity balancing each other. A synergy of both technologies is the nurturelite suggested way forward.
Zhruba by mohlo platit, že 3x200W nurtur je pro kytky ekvivalentní jako 600W sodík.
Doporučují 50W na 30x30 cm rostlin.
600W sodík s balastem žere cca 635W
200W nurtur s balastem žere cca 161W
Takže 600W sodík má stejnou spotřebu jako 4 x 200W nurtur.
Říkají že srovnávat výbojky a zářivky je jako srovnávat hydro a hlínu. Hydro přináší kvantitu, velké výnosy, rychlost. Hlína přináší kvalitu. Takže slovo ekvivalent používají jako něco co je součtem kvality a kvantity. Já to chápu tak, že pokud toho pod nurtur vyroste méně, bude to o to lepší kuřivo.
Dále volně čerpám z toho jejich webu...
Nurturky s externím předřadníkem mají cca 75 Lm/W, ale to je celkem k ničemu, protože lumeny jsou počítány na lidské oko, takže nevypovídají o tom jak to vidí kytky.
Aha tak těch 75 Lm je pro místnost s teplotou 12 st. celsia, přitom optimum pro zářivky pro jejich maximální světelný výkon je kolem 30 st. celsia. To jsou mantáci, proč to teda neměří při té nejlepší teplotě?
Odrazivost hliníku, bílého lesklého nátěru, nebo bílého plastiku je 70-80%, matný bílý nátěr má 85-90% a Mylar 90-95%
(ať se je o co hádat :-))
To s tim hlinikem mi to prave vrta hlavou u Mylaru. Protoze to je proste plastova tkanina potazena hlinikem a nemyslim si ze by rozdil 20% byl dan tou tkaninou.
Kazdopadne nurturky se holt otestuji v praxi a watty se budou resit ve smyslu kolik to zere a ne kolik to sviti. :-)
jo a ty nurterlitky maj teda 100% spektra, ktery kytky využijou nebo jak to je? Ja jen, že třeba sodikovky nemaj ani 50% spektra, ktery kyti využijou, tudiš např. 600w vybojka je pro kytky z "cca 50% využita" tudiš využito jen 300w? kežto u Nurterlite 100% v 150wattech? už jen podle cukříčku a silnější vune se mi zda, že v malych boxech bude nurterlitka vitězem´, co se tyče kvality vyslednyho produktu...
Původní příspěvek od indicky-konopi jo a ty nurterlitky maj teda 100% spektra, ktery kytky využijou nebo jak to je? Ja jen, že třeba sodikovky nemaj ani 50% spektra, ktery kyti využijou, tudiš např. 600w vybojka je pro kytky z "cca 50% využita" tudiš využito jen 300w? kežto u Nurterlite 100% v 150wattech? už jen podle cukříčku a silnější vune se mi zda, že v malych boxech bude nurterlitka vitězem...
Tohle je graf z webu nurturu. Purple je fialova nurturka. Cervena a modra by mely mit vzdy jen ten svuj kus z toho co ma purple, ale cekal bych ze o to silnejsi.
Původní příspěvek od Sinuhet
We must take this opportunity to state we have nothing to do with those that claim that 200w nurturelite T5HO is equivalent to 600w HPS in terms of effective light. This is rubbish, it is only radiation theory that points to this, in practice, in the world of plants, 3 x 200w (600w) T5HO is equivalent to 600w HPS.
Ak to chapem spravne, tak podla tohoto je 600W HPS ekvivalentna 3x200W Nurture, co sa tyka mnozstva svetla vyuzitelneho rastlinami.
Tak som mozno divny, ale kde je potom vyhoda pouzitia Nurturiek? 600W mozno vydava o nieco viac tepla, ale neda sa to poriesit napr. CoolTube? Kedtak sa mi k tomu prosim niekto vyjadrite, ja sam to nemam s cim porovnat. Ale 3x200W Nurture je urcite nepomerne drahsia zalezitost ako 600W HPS, a to svetlo asi nebude prenikat do takej velkej hlbky. Ak to aj nie je 600W vs 3x200W, ale 630W vs 500W, tiez to nie je
nejaka obrovska uspora.
Proste mi to je divne. Naco kupovat drahe Nurturky, ked vyrobia na 1W priblizne tolko ucinneho svetla ako HPS...?
EDIT: Podla toho grafu (ak je naozaj proporcne spravny) vyziari Nurturka(konkretne PURple) zhruba rovnake mnozstvo svetla na 1W ako HPS, ale navyse v tych 'spravnych' spektrach - t.j. nevyzaruje vela zbytocneho svetla, ktore rastlina aj tak nevyuzije. V tom pripade by ale bolo mozne, ze 200W Nurturka je pre rastliny rovnako prospesna, ako napr. 600W HPS! Tak kde je kua pravda?
No hele na tohle už jsem koukal, a tomuhle já stejně moc nevěřim... jinak tam neni zakreslenej MH a ty dvě nurtur., takže je to pro mě hodně moc orinetační..., ikdyž máš nejspíš pravdu, že ta červena s modrou, budou mit o něco vic...ale chtěl bych proste graf znazorněnej pro rostliny, a do toho zakreslenej MH+sodik popř. ještě s UV-B zařivkou a to same s třemi nurterlitkama..., takhle to vypada, že je nurtur jasnej vítěz A to tam srovnavaj jen fialovou vs. hps...
IMHO je to o teplote, spotrebe, moznosti lepe svetlo rozlozit v prostoru. Na druhou stranu pokud u te 600 vyuzivas toho ze jeji svetlo pronikne hloubeji, tak je lepsi asi sodik.
Jeste tam pisou neco ve smyslu, ze sodik vydava i hodne infracerveneho zareni, coz je teplo, ktere se ale neda uchladit. Zareni totiz nelze odfouknout. No a tohle teplo pry muze vysusovat palice a vubec jim delat zle, takze palice zpod nurturky by mohly byt "stavnatejsi".
Samozrejme ze tu prevypravuji jen jejich reklamni kecy, nic jineho zatim k dispozici nemame. Snad za 5 tydnu az sklidim, budeme vedet vice.
Pro me je dulezite to teplo, protoze bojuji s hlukem, coz znamena minimum ventilatoru.
Dalsi pohled by mohl byt pro nizke skrine, kde nemuzes mit vysokou kytku a tim padem nepotrebujes prosvitit tak hluboko.
Původní příspěvek od indicky-konopi No hele na tohle už jsem koukal, a tomuhle já stejně moc nevěřim... jinak tam neni zakreslenej MH a ty dvě nurtur., takže je to pro mě hodně moc orinetační..., ikdyž máš nejspíš pravdu, že ta červena s modrou, budou mit o něco vic...ale chtěl bych proste graf znazorněnej pro rostliny, a do toho zakreslenej MH+sodik popř. ještě s UV-B zařivkou a to same s třemi nurterlitkama..., takhle to vypada, že je nurtur jasnej vítěz A to tam srovnavaj jen fialovou vs. hps...
Tady http://www.nurturelite.com/spd.htm maji i grafy pro cervenou a modrou, ale zvlast a bez grafu pro kytky. Budto jsou to hrozne lamy (i ten web je dost zmateny a rozhazeny), nebo nemaji poradne vysledky a jenom mlzi.
IMHO,je to niečo,na čo sa minulo možno dosť peňazí na výsku,prototypy a podobne,tak si potrebujú vrátiť nejaké tie náklady
Je to alternatíva,ale už len to,že na 30x30cm stačí 50W je imho myslené na nejaký skleník s kvetinkami.Mám na podobnej ploche 70W HPS a aj tak si myslím,že by to znieslo viac A vôbec tam nie je spomenutá hĺbka,do akej to efektívne presvieti,ale asi sa v prvom rade nezaoberajú pestovaním konope a na "Bláznivého Jana"(kvetina ) mi tých 50W na stopu asi stačiť bude
No v tom pripade by bolo najvhodnejsie dat to nad SOG alebo ScrOG, Nurturky zavesit pekne nizko nad rastliny a prefukovat ventilatorom, ziadna cooltube ani nic podobne. V tom pripade by ani velmi nevadilo, ze presvietia tak malo. Menej tepla = menej narocne chladenie, takze by som to videl skor na nejaku malu/nizku/utajenu skrinu.
citace:
Původní příspěvek od Sinuhet Budto jsou to hrozne lamy (i ten web je dost zmateny a rozhazeny), nebo nemaji poradne vysledky a jenom mlzi.
Nebo prave cooltube (prece jen skoro 100 stupnu, co ma teleso nurturky je dost) a tu nechat dotykat se kytek. Nurturka se do cooltube vejde tak tak, takze mezi nurturkou a sklem cooltuby je minimum mista.
A co se tyce toho ze na konopi nemysli, tak co myslite o cem je tohle? :-)
Strictly nurturelite fluorescent only example: 10 x 200w (2000w) nurturelite PURple red lamps produced same yield as crop did with 3 x 600w (1800w) HPS, but the grower reported that although quantity/yield was fractionally down, the QUALITY was up massively, because there is so little heat, all of the "qualitative" characteristics of the plant tops are not "evaporated" by IR heat. this is especially relevant during the flowering stage when plant surfaces in the flower region are particularly photoponically sensitive and vulnerable to humidity and over-heating problems.
jo jinak jsem se chtel zeptat proc byste cpali nurturku do cooltuby?? kamosi ji maj tak 5cm nad vrskama a ešte jim to nespalilo ani jeden listeček, navic opravdu skoro vubec nehřeje....taky se teším až budu moc porovnat vyslednej produkt A11xMTF z pod nurturlite a z pod sodiku, snad taky do 5tydnu
Ja ji mam ted take asi 5 cm nad vrcholkama, ale muzu rict, ze kdyz jsem ji do skrine pridal, musel jsem pridat i na zvlhcovacce a taky dva stupne na napajeni ventilatoru, protoze holt hreje. V cooltube by se teplo hezky odvedlo uplne mimo skrin rukavem a dalo by se to podle me postavit opravdu tiche. Ale jak rikam, ja to proste chci pokud mozno uplne tiche.
žadnej problem, zvlhčovačka bordel neděla, ten ventoš na ofuk bych řekl, že taky neni slyšet a cooltube by akorat pohlcovala zbytečně nějaky ty střípky spektra..., jediny co by mohl bejt problem je se smrádkem...IMHO se da postavit ta skřín tak, že nebude vubec slyšet, naprosto bez problemu...
No mozna by nebylo spatny to presunout prave do threadu o nurterlite?!??
Naposledy upravil indicky-konopi 04-04-2006 v 14:39 PM