Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Snark sorry, ale nepsal jsem nikde ze se mas zeptat me, nez neco napises. myslel jsem to tak, ze jsi napsal v podstate dogma, ktery neni pravdivy. A kytky v sobe fluorescentni barviva maji (mozna ne ty nase..), i nekteri zivocichove, o tom snad nepochybujesh.
A vubec, ty se vzdycky strasne cilish, kdyz ti nekdo napise(cetl jsem par "diskusi" s jinejma lidma, do kterejch ses pustil), ze to co tys napsal neni tak uplne pravda, a mas hned tendenci ponizovat lacinejma vtipkama ("svit na to monitorem"...)...Covece hod se trochen do klidu, nechytej hned na prvni naslapnuti..treba si zahul, to by mohlo pomoct :-)
mmm super nápad - a taky bysme mohli sehnat nějakou loď a zkusit to vzít z portugalska na západ - třeba objevíme cestu do japonska
grafů popisujících světelný nároky rostlin ohledně spektra - a konkrétně pro konopí sou plný knížky, webový stránky a ostatní informační zdroje -
v holandsku a švýcarsku se tim profi zabejvaj už léta špičkový odborníci (lidi co nedělaj nic jinýho) - ale teď je úplně jasný že maximálně do 14 dnů tu s r-manem přijdeme na převratný objev dokazující že svícení sodíkem je nenávratně v propadlišti dějin a západoevropští pěstitelé žijící po léta v bludech skloní šíji pod jho r-mana a jeho přítelkytě - vědkyně ze zemědělské university - půjde nepochybně o převratnou událost galaktického rozměru
p.s. jasně - sem teď tak rozčílenej že tluču hlavou do zdi až mi z ní stříká krev - bodam se vidličkou do očí a rvu si vlasy sem z toho úplně bez sebe
OK, tagze to tu muzeme rovnou cely zabalit, a pockame, az na to prijde nekdo jinej a pak se nechame poucit, a napiseme to do jednoho jedinyho FAQ threadu, jo Snarky? Nekoho tak arogantniho jsem uz dlouho nepotkal, naposled Paroubka...(tagze to zas tak dlouho neni)
Slo mi o to, sesumirovat to vsechno do jednoho threadu, a zjistit, jestli svetla jako je treba Nurturelite nejsou jen tahak na prachy (oproti sodiku), jak je to nakonec se zarivkama a setrivkama, a jak je to nakonec se sodikem ci MH. Podle toho pujde napsat co se hodi do jakeho prostoru, kde se da usetrit na elektrice a kde je to uz na ukor kvality (kde uz je to moc na ukor...), a ktery svetla (ac se vydavaji reklamou za vhodna) jsou uplne naprd. Pokud vis o threadu, kterej to takhle jasne sumarizuje, dej mi vedet, ja ho nenasel a nerad bych delal zbytecnou praci( to, ze je toho po netu rozhazena hromada si umim predstavit taky).
zkus mrknout na avatar - když přídeš na tohle tak potom nějaký spektrální záležitosti už sou jenom čajíček
a když si byl malej taky si řikal mamince že je arogantní když ti řikala abys nešahal na kamna že sou horký???? a musel sis na ně šáhnout sám abys to zjistil????
Hey lidi, přestaňte se rozčilovat a navážet se do sebe, ve finále jde pouze o to posoudit, jestli se vyplatí pořídit nový Nuterlity. Myslím, že 90 % pěstitelů za to ty prachy nedá a těch 10 %, co maj hodně peněz a rádi experimentujou, tak nám o tom, jaký mají výsledky, daj vědět. Je rozdíl pořídit si 250 W za 1500,- nebo 200W za 8500,-. Rozdíl energie není moc markantní a člověk, kterej se v pěstění trochu vyzná, tak bude mít stejný výsledky pod sodou stejně jako s Nuterlitem. Já zůstávám u sodíku, až mi někdo ukáže dobrou úrodu z členů groweru pod Nuterlitama, tak o tom budu přemýšlet. Ale ta cena je pořád crazy.
předpokládám že plocha je dvourozměrná - 80x80 -což opraveno o 10 - 15 % standardní mírné dávky komerční nadsázky odpovídá tomu co sem psal pár stránek zpátky - tedy že je to prostě standardní osvit kompaktních zářivek v daný watáži
No a je to... Tu samou plochu osvítí i 250W sodík. Ještě by byla zajímavá question kolik prosvítěj cm ke kytkám. 250W sodík má okolo 30 cm, Nuterlity toho nebudou mít víc podle mě. Jediná výhoda je, že tolik nehřejou, ale v poměru k ceně je to zanedbatelný...
a vochomůrka perlí - resumé je že to odpovídá cca něco mezi 150 a 250 W sodíku s tim že se to dá přiblížit ke kytkám podstatně blíž než sodík - bláboly o efektivitě mezi 400 a 600 W sou evidentně nelogický (technologickej základ) - výnos bude jasně odpovídat watáži
di do toho vochomůrko - neboj se toho - nebejt lam který si kupujou takovýhle věci - ani nechci domyslet
btw. užitek infa že úsporka (protože nic jinýho to neni) prosvítí 80 cm do hloubky mi přijde přinejmenším dubiózní
to Wochomurka: myslíš, že na prostoru 1m2 s 200W spořivkou dosáhneš třeba dvakrát většího výnosu než s 250 W sodíkem? Já si to nemyslím, každopádně fandím novým technologiím, ale tohle mi přijde jako tahák na prachy. Kup si spořivky, založ novej thread, vypěstuj a přesvědč mě o tom. Uvěřim tomu, co uvidím. Zatím tady není nic, co by mě přesvědčilo, abych do toho investoval takový prachy. Mimochodem, sem zvědavěj, jestli tyhle úsporky vytlačej klasický profesionálně používaný výbojky (třeba OSRAM PLANTASTAR) Jo a o světlech mám nějakej přehled, pěstuju nějakej ten rok a všichni kdo pěstili pod zářivkama, tak jim toho moc nevyšlo. Podle mě sou zářivky dobrý tak na matky, max. na růstovou fázi.
No pánové pěkně jste se tady rozflejmovali
hele mám pocit že tady pořád někdo nechape jednu zásadní věc... uvědomte si, pánové, že výnos nezávisí jenom na watáži, ale také na tom, CO ty lampy vyzáří. A Nurturelite prostě vyzáří hlavně světlo které kytíz co nejvíc potřebujou. HPS vyzáří plno jinech sraček, které sice lahodí lidskému oku, ale receptory kytíz z nich takovou radost mít nemusejí, ju? snarku?
Co nejjednodušší příklad. Máme dvě žárovky. jedna 1000W, vyzařující záření třeba 2500nm. druhá 200W vyzařující 670nm světlo.
Otázka za deset minilonů: z čeho kytíz porostou více?
r - man: rozhodně to smysl má, aspoň dát ty grafy na jednu stránku a pár užitečnejch info ktomu. Držím palce
snark: co je složenina a co není, na to se vykašli, zelená je opravdu samostatná barva (resp. barva světla ). ano, může být i složeninou modré a žluté, ale to je NAPROSTO vedlejší fakt
Pokud si pamatuju, tak existují dost dlouho i zářivky s červenou složkou světla nazývají se warm white tušim... Jedná se pouze o teplotu chromatičnosti. Jsou teple bílé (<3300 K), neutrální bílé (3300 K - 5000 K) a denní bílé (5000 K) Zářivky nejsou jen cool white, ale i warm white - záleží jakou si vybereš. Sortiment je nepřeberný, stačí se podívat třeba do katalogu OSRAM. Ale nic nemění věc na tom, že je to dost drahá věc a většina growerů si vystačí s tím, co má - výbojky, pod kterýma lze vypěstovat dobrej model za solidní peníz. Až ta hračka bude stát to samý co výbojka, tak do toho půjdu taky.