Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
No ve výbojce svítí elektrický oblouk. U normálního balastu ten oblouk bliká 50Hz (tj. 50krát za sekundu). Elektronické předřadníky ale pracují na mnohem vyšších frekvencích (v řádech kHz). Čím vyšší frekvenci má oblouk, tím "víc" svítí. Jestli to může být až 30% to nevím, ale něco navíc to určitě bude mít.
Všechny elektronické předřadníky mají menší spotřebu než klasické balasty (na tlumivce jsou velké ztráty, elektronický předřadník žádnou tlumivku nemá).
Čau, mám vlastní zkušenost s timhle předřadníkem, zapojoval jsem ho kamarádovi (600w), je v hliníkovém obalu a tepla produkuje skutečně míň,
Odskoušeno že funguje na MH i na HPS.
Tady jsem taky něco našel, ale pod názvem LUMATEK .
Lumatek Electronic Ballast
The digital revolution is here! The Lumatek Electronic Ballast produces up to 20% more light output (lumens) than standard core and coil (magnetic) ballasts while drawing less electricity. More light equals more yield. Test data has shown that a Lumatek 600 watt digital ballast produces only 5% less usable light than a 1000 watt "core and coil" ballast. Digitals do not degrade and will maintain their efficiency throughout their entire life. Over time magnetics become louder, produce less light, emit more heat and use more electricity. All System Cord Set (required) sold separately.
Unique Features:
• Completely silent (no humming - no vibration)
• Small compact design (3" x 4" x 10-5/8") - under 16 lbs.
• No moving parts - produces less heat
• Internal resin coating protects components for long life
• Soft start technology - lamps last three times as long
• Water resistant - sealed from the inside
• Fast start up - reaches full brightness in under a minute
• No fans - ensures reliability
• Fully interchangeable - ignites both HPS and MH bulbs
• Cut-off circuitry automatically shuts off in case of a short
• External fuse system protects against power surges
• Rubber feet for underside air circulation
• Best warranty in the industry - 5 years! (3 year exchange, 2 year prorated)
Why choose Lumatek?
• Lumatek ballasts include a 15 foot RF shielded output cord that can be extended up to 30 feet. (Allows positioning of ballasts in another room or at great distance from your space.). All other digital ballasts can only have a 10 foot lamp cord and most of them interfere with radio and satellite TV signals because they are not shielded.
• There are no fans to break down or make noise; fan cooled ballasts have a very high failure rate. Lumatek ballasts are very reliable, which is why we offer the excellent warranty.
• The ballast can be mounted in areas of high heat, up to 140° Farenheit.
• Every Lumatek ballast is burned for 12 hours at the factory
• Excellent three year, full exchange warranty
• Lumatek ballasts are 8% brighter than ROM and future ballasts
• No fans to break down after 1 or 2 years
• Safer - The Lumatek ballast is completely sealed from the inside
btw : Já věřím že nárust tam bude , ale předpokládám že nárust bude max. 10 %
Už jsem to tu jednou psal: U standartních balastů bliká oblouk ve výbojce frekvencí 50 Hz. U elektronických předřadníků je to v řádech kHz. Čím vyšší je frekvence, tím více světla oblouk produkuje. Proto má výbojka s elektronickým předřadníkem větší světelný tok než s klasickým balastem.
Těm 30% ale také moc nevěřím - zdá se mi to už trochu přehnané...
Takže co vím, tak předřadníky GIB se u nás prodávají ve 3 typech: GIB PRO-V, GIB PRO-V-T a GIB PRO-IT.
GIB PRO-V je nejlevnějším typem. Obsahuje tlumivku, kondenzátor, startér + tepelnou pojistku.
GIB PRO-V-T je dražší jenom nepatrně a navíc obsahuje oproti PRO-V typu antivibrační nohy a nějaké kabelové svorky Terminal Protector s odlehčením tahu.
GIB PRO-IT je vyráběno na vyšší watáže a oproti typu V-T obsahuje navíc nějaké zařízení INTELIGENT TIME CUT OUT, které prý chrání proti výpadkům. Pokud lampa samovolně zhasne , předřadník ji znovu nastartuje . Přístroj v tomto případě čeká 36 sekund nezbytných k vychladnutí výbojky . Poté vyšle každých 36 sekund 300 impulsů k opětovnému rozsvícení lampy . Toto inteligentní cyklické programování zaručuje rozsvícení nepoškozené výbojky do 5 minut . Pokud výbojka nenastartuje , přístroj se samočinně vypne . Tím se zabrání tomu , abyste po krátkém výpadku proudu měli temnou místnost , nebo aby napájecí jednotka zůstala v provozu , i když je výbojka vadná . To zabraňuje zničení startovací jednotky a osvětlovací prostředek je tímto způsobem nejméně zatěžován
Všechny typy těchto předřadníků prý obsahují termostat s tepelnou pojistkou,ochranu proti častému zapínání výbojky (to mohu potvrdit, dvakrát za sebou se mi výbojku nedaří zapnout) a klasickou pojistku proti zkratu.
Použít u nich lze Sodíkové i Metalhalidové výbojky s tím, že maximální délka kabelu pro MH jsou 2 metry a u sodíkové výbojky až 20 metrů. Při výměně výbojky netřeba nic přestavovat, nebo přepojovat, předřadník sám pozná výbojku a podle toho se zařídí.
K dostání v provedeních:
70W PRO-V
70W PRO-V-T
100W PRO-V
100W PRO-V-T
150W PRO-V
150W PRO-V-T
250W PRO-V
250W PRO-V-T
400W PRO-V
400W PRO-V-T
400W PRO-IT
600W PRO-V
600W PRO-V-T
600W PRO-IT 750W - netuším co to je...
Měl bych několik otázek:
1) na jakou teplotu je nastavená tepelná pojistka?
2) je vratná?
3) jaký odlehčení tahu má výrobce namysli?
4) jaký je nastavený minimální čas kdy lze zapnout znovu výbojku? Neni to ta funkce co má ten IT typ? Pokud ano, tak to má i V-Tčko.
5) neví někdo kolik ve skutečnosti ty předřadníky žerou wattů? Nemá někdo možnost to změřit?
To by mě zajímalo kolik ty vynálezy stojej. Já jsem si tlumivku, kondenzátor a startér koupil jako samostatné komponenty a takovéto věci jsem absolutně neřešil. Podle mě to je o teplotě a tepelnejch pojistkách, jakmile schladne pojistka, tak ti to znova lampu nahodí. Pokud je lampa vpořádku, tak se navypíná a výpadek proudu je většinou dost dlouhej na to aby lampa stihla vychladnout.
Ta tepelná pojistka bude imho chránit před přehřátím předřadníku, netušim jak by snímaly teplotu výbojky. To znamená že to je navíc a funkci klasický (protipožární)tepelný pojistky nesupluje. O to na jakou teplotu je nastavená nemusíš mít starost, pže to bude tolik stupňů aby to zabránilo zničení předřadníku. Po vychladnutí se sama zapne, taková je funkce termostatu.
Jaks přišel na to že obsahuje i nadproudovou pojistku? Kdyby něco takovýho ten předřadník obsahoval, tak by byl na první pohled jasnej spůsob jak jí vyměnit...
Dřív sem měl na 250w klasickej balast, pak jsem přešel na předřadník (v GIB PRO-V-T provedení) a jsem spokojenej, hlavně jsem se zbavil hlučnejch vibrací(jsou slyšet jen když předřadník ležel několik měsíců nepoužitej, ale po pár minutách to přejde)
Opakuju že jak jistič tak tepelnou pojistku to chce mít zvlášť!
Původní příspěvek od W. Allen Jestli jsem to správně pochopil, tak když si k 250W výbojce koupím 250W přeřadník, tak bych to měl být schopen zapojit? Nic víc nepotřebuju?
W.Allen chapes to spravne (samozrejme pokud mas stinitko s objimkou)
jop a kdyz si koupis levnejsi verzi (bila kovova) tak potrebujes este privodni kabel se zastrckou na 220V, me pri reklamaci dali nejakej jinaci, v cernym plastu a s komplet zapojenejma kabelama
Původní příspěvek od W. Allen Plánuju koupit 250W GIB, GIB přeřadník a Cooltube. Myslím, že je to v poho kombinace, co si myslíte?
W. Allen:
na to si spíš musíš udělat úsudek někde z topiků, kde se řeší Cooltube. Já osobně mám přesně tu kombinaci co popisuješ a je v pohodě, ale jinou kombinaci jsem neměl, proto nemůžu dělat objektivní závěry.
Ahoj.Predradnik Lumatex pouzivam.Co se svetla tyce, viditelne bych rekl asi o 10% vice nez u klasiky, luxmetr nemam.Predradnik je absolutne tichy, teplota na povrchu tak 50 stupnu. Bezproblemovy start MH vybojky i na dlouhem kablu. Je vybaven ochranou pri vypadku proudu (znovuzapnuti po urcite dobe), udajne i proti zkratu na vystupu a chodu naprazdno. To hlavni - ztrata na nem cca 20W u 400W predradniku.
Ahoj, zajímalo by mě, čistě hypoteticky (sám sodíkový lampy nepoužívám), jestli, když teda ten předřadník podle Hanizka umožní blikat výbojce o větší frekvenci, jestli to rychle nesníží kvalitu lampy. Každá lampa tuším časem degraduje a svítí "míň" a kdyby tento faktor byl odvislý na počtu výbojů, jako že nějakým způsobem asi bude pak by to mohlo znamenat, že lampa svítí sice víc, ale třeba jen na první dva tři growy a pak je už zdegradovaná jako by byla třeba po dvacet normálních