Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Léčitelství » Kombucha
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2
Autor
Téma 
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Zdraví KOMBUCHA Příspěvek č. 1

Rád bych otevřel thread o Kombuše, kterou možná leckteří znáte, a ti, co ji neznají, se tu třeba dozvědí něco nového. Již na začátku bych chtěl podotknout, že domácí pěstování Kombuchy zvládně každý a finanční náročnost je vzhledem k jejím účinkům zanedbatelná. Je mi jasné, že sekce Léčitelství je zaměřená na léčení pomocí konopných produktů, ale stejně mi přišlo pro umístění tohoto threadu nejlepší dát ho sem (snad se to shledá s pochopením).

A teď konkrétní informace o Kombuše:

Kombucha je starověký nápoj a léčebný produkt. Svůj původ má nejspíš v Asii. S rostoucím zájmem o východní léčebné metody Kombucha cestovala přes Rusko do západní Evropy. V těch zemích byla Kombucha považovaná za chutný, zdravý nápoj a část vyvážené stravy a v mnoha případech bylo její působení na lidské zdraví popisováno jako zázračné. Z toho důvodu byla často nazývána magická houba, zázračná houba, dnové želé a podobně, a to pro její úspěšné výsledky v léčení novodobých onemocnění. Kombucha je živoucí společenství (symbióza) rozmanitých kvasinek, řas a jiných organismů, což je typické pro lišejník, to znamená, že kombucha je spíše lišejník, než houba.
Zatímco Kombucha byla již populární léčebnou metodou v dvacátých létech a třicátých létech v Rusku, Československu, Německu a Rakousku, kvašený nápoj téměř zanikl v poválečných letech druhé světové války. Důvody pro toto byly dvojí - lidé museli pěstovat svou vlastní zeleninu kvůli potravinovým nedostatkům a to mělo za následek více zdravé a výživné stravy, a cukr byl nedostatkový. V šedesátých a sedmdesátých, kdy se životní úroveň zlepšila, Kombucha se stala znovu známou jako zázračný nápoj, zmiňovaný v mnoha novinových článcích.

Příběh Kombuchy v Rusku
Na území bývalého SSSR po roce 1945 rychle stoupal počet nádorových onemocnění. Při vyhodnocování četnosti tohoto onemocnění se brzy začalo jevit nápadným, že ve dvou krajích (Solikamsk a Beriozniki) na středozápadním Uralu se téměř neobjevuje, a když, tak jen u přistěhovalců. Byly ustaveny dvě výzkumné skupiny, které měly za úkol zjistit příčinu této zvláštní odchylky. Nejprve bylo porovnáváno životní prostředí v této oblasti s oblastmi jinými, avšak zjistilo se, že zde nejen že není lepší, ale že je dokoce ještě horší v důsledku znečišťování životního prostředí závody s vysoce škodlivými odpady z výroby draslíku, olova, rtuti a azbestu. Laboratorní rozbory účinku průmyslových emisí prokázaly, že tyto dvě oblasti jsou na tom skutečně hůře než leckteré jiné. Lesy a řeky zde umíraly tak jako v jiných oblastech Ruska. Zde tedy vysvětlení být nemohlo. Zkoumaly se dále aspekty jako úroveň bydlení, stravovací zvyklosti, náročnost a hygiena práce, využití volna, doba spánku, věk atd., ale ani zde se nezjistily rozdíly při srovnání se zbytkem Ruska. Navíc pracovních neschopností z důvodu nemoci zde bylo výrazně méně, dokonce byly překračovány pracovní normy.
Výzkumníci si lámali hlavu, v čem vězí tyto jasné rozpory mezi příčinami a důsledky. Jak to bývá, pomohla náhoda: Vedoucí lékař jedné z výskumných skupin šel navštívit jednu sledovanou rodinu, doma však byla jen babička, která ho pozvala dál a pohostinně mu nabídla šálek studeného čaje. Lékař byl udiven nápojem, který měl výbornou chuť, nicméně mu byl neznámý. Babička mu ochotně vysvětlila, že to je čajový kvas, který „dělá“ čajová houba. Načež mu v komoře ukázala deset velkých kameninových nádob, přikrytých plátnem, po jehož okrytí lékař spatřil ploché okrouhlé útvary, které mu připomínaly medúzy. Babička lékaři vysvětlila, jak probíhá příprava kombuchového nápoje. Prozradila mu, že v celé oblasti Solikamska by nenašel rodinu, která by tento chutný a zdravý nápoj nekonzumovala. Je to prý už tradice, která trvá staletí. Houbu prý věnovali Číňané (kteří ji zase získali od Japonců) ruskému carovi, který ji pak poskytl „lidu chorému“, aby si každý mohl doma připravovat léčivý nápoj (jiná verze říká, že mu kombuchové víno příliš nechutnalo, a tak ho poskytl prostým lidem, aby ho pojali jako náhražku za pravé víno).
Tak byla znovuobjevena kombucha a po prozkoumání a potvrzení léčivých účinků se rozšířila na Západ, kde je čím dál tím víc populární.



Léčivé vlastnosti
Kombucha údajně léčí či zmírňuje následující nemoci a poruchy: artritida, arterioskleróza, bolesti hlavy a končetin, cukrovka (působí jako profylaktikum), dna, duševní poruchy, furunkulóza, hemoroidy, kloubový revmatismus, kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje), ledvinové kameny, mandle (záněty - doporučuje se kloktat kombuchovým nápojem), menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus), nervozita, nervové poruchy, plísně, podráždění žaludeční sliznice, rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů (kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)), stres, vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár, skleróza multiplex, trombóza, únava, úplavice, vysoký krevní tlak, zácpa, záněty (vnitřní i vnější), zažívací potíže, žaludeční potíže.

Údajné účinky
antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje metabolismus, čímž přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Složení kombuchy
Kultura kombuchy produkuje tyto látky: kyselinu glukurónovou, glukonovou, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12 a C, L kyselinu mléčnou, kyselinu usninovou, šťavelovou, octovou, alkohol, oxid uhličitý a další složky.


Kyselina mléčná
Kombucha je bohatá na tzv. pravotočivou kyselinu mléčnou L(+). Tu tělo dokáže zpracovat celkem rychle, zatímco pro strávení levotočivé kyseliny mléčné L(-) potřebuje mnohem více času. Kyselina mléčná L(+) povzbuzuje trávení, zlepšuje prokrvení a aktivuje metabolismus jater. Dostatečné množství této kyseliny v těle nejlépe obrní organismus proti rakovině. Kyselina L-mléčná (+) se totiž téměř nevyskytuje v tkáních nemocných rakovinou. Pokud ona v tkáních dominuje, rakovina nevznikne. Pokud je však v tkáních směs (tzv. racemát) D-L-kyseliny mléčné (= porovnatelné množství jak pravotočivé, tak levotočivé mléčné kyseliny (= D-kyselina mléčná (-)), jejich směry otáčení se navzájem ruší), tento racemát podporuje vznik rakoviny.


Kyselina glukurónová
Jednou z nejprospěšnějších složek kombuchového nápoje je kyselina glukurónová. Zdravá játra ji vyrábí v relativně dostatečném množství; relativita je v tom, že naše tělo (obzvláště pokud žijeme v průmyslových oblastech) je atakováno takovou dávkou škodlivin, že je tělo vlastními silami nedokáže odbourat. Škodliviny se ukládají v tukových tkáních. Kyselina glukurónová v tomto případě na sebe váže škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle, které se odvádí s močí z těla. Důležité přitom je, že škodliviny vázané kyselinou glukurónovou se nemohou znovu resorbovat do organismu. Takto pročišťuje organismus a povzbuzuje správnou funkci imunitního systému. Podporou látkové výměny v těle se potlačuje až odstraňuje nadměrná tvorba tuku. Navíc mikroorganismy z nápoje rozpouštějí a tím pádem z těla odstraňují kyselinu močovou a cholesterol. Kyselina glukurónová je ve vázané formě základem důležitých polysacharidů jako je kyselina hyalurónová (základní látka vaziva), chondroitinsulfát (základní látka chrupavek), mukoitinsulfát (základ žaludeční sliznice a oční skloviny) a heparin. Proto se kombucha s úspěchem používá při oslabení vaziva, při artróze, artritidě, při poškození žaludeční sliznice a bolestech očí. Pomáhá také při trombózách a při tromboflebitidách. Kyselinu glukurónovou se doposud nepodařilo vyrobit synteticky.


Nápoj se pije každé ráno na lačno 2 dcl, a pak sklenici po každém jídle; dále dle potřeby a chuti. Nesladké čajové víno se může použít pro snižování tělesné váhy - místo jídla se napijeme Kombuchy. Možno jej pít chladný i ohřátý. Dobře se uchovává a má dlouhou skladovací dobu. Obsahuje jen nepatrné množství alkoholu; je vhodný i pro děti.
Kombucha, ať už hotově koupená, nebo připravená doma, má osvěžující a lahodnou chuť. Chuť se dá sladkostí přirovnat jablečnému moštu, bublinkovostí a lehkou kyselostí burčáku nebo vínu, ale celková chuť se těžko popisuje.



Příprava Kombuchy
K přípravě se osvědčila klasická širokohrdlá 3,5 l (pozn.: stačila by i od okurek třeba 2l) láhev od kompotu (používá se též na okurky či velké balení marmelád). Láhev se musí před prvním použití na pěstování Kombuchy dobře vymýt (zbavit jakéhokoliv zápachu - např. po okurkách či koření). V případě, že bylo nutno použít saponát, je třeba následně láhev mnohokrát vypláchnout horkou vodou. Kombucha nesnáší stopy saponátů a styk s kovem (používat sklo, plasty nebo hrnce s naprosto neporušeným smaltem). Kombuchu chráníme před slunečním světlem, nejlepší je pro ní pološero (stačí stinný kout místnosti). Místo pro Kombuchu má být prosté pachů (kouře z cigaret, zápachu z barev atd.) Také nemají být poblíž kvasných nádob květiny rostoucí v květináčích, ani plísně. V místnosti se nemá vařit. Teplota v rozmezí 20 až 30 stupňů Celsia; snažme se však dosáhnout optimálních 23 až 28 stupňů (při teplotě pod 22 stupňů kombucha už špatně roste a hotový nápoj nedosahuje tak lahodné chuti, jako při pěstování při teplotě 23 stupňů a vyšší). Kombucha je živá mikrobiální kultura a zabíjí ji vysoká teplota! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 stupňů Celsia. Při nižších teplotách však zase neroste.
Kombuchový čaj lze připravovat z čaje černého i zeleného. V poslední době vešly ve známost vzácné léčivé účinky zeleného čaje. Proto je vhodné používat pro přípravu kombuchového nápoje právě čaj zelený. Podle některých však Kombucha potřebuje ke svému růstu a produkci léčiv i některé látky obsažené pouze v čaji černém. Podle toho by tedy bylo nejlépe používat pro přípravu čajového kombuchového vína směs zeleného a černého čaje (ve směsi převládá čaj zelený - asi 2/3 až 3/4 či 4/5).

Návody jak uvařit čaj pro přípravu kombuchového nápoje se poněkud různí. Zde jsou různé varianty:
1.) Na 3 litry vroucí vody nasypat 5 až 6 vrchovatých čajových lžiček zeleného čaje (nebo čajové směsi) do odstavené vody; nechat luhovat asi 5 min. (event. jen 3 min) a ihned přidávat cukr, míchat do rozpuštění cukru a ihned a přes sítko slévat do vyhřáté láhve.

2.) Na 3 litry vody 4 až 5 vrchovaté čajové lžičky čaje; nechat luhovat 15 až 20 min. a osladit; jinak stejně jako v první variantě.

Vařit čaj je nejlepší v nemastném, dobře vymytém hrnci (je-li možno, tak používaný jen pro tento účel), který nemá nikde odprýsknutý smalt. Používáme nechlorovanou vodu (není-li taková možnost, pak alespoň necháme chlór před začátkem vaření z vody v otevřeném hrnci několik hodin vyprchávat. (pozn.: já jsem ji připravoval z Dobré vody, ale nemělo by to být rozhodující. Čaj jsem použil kombinaci zeleného Bio Gunpowderu a Nepal oolong FF Guvanse; obecně bych vřele doporučil čaje pěstované bio technologií - přeci jen se kombucha v tom čajovém nálevu vyvíjí docela dlouho, takže je žádoucí použít čaj co nejkvalitnější, bez zbytečné chemie).

Cukru do čaje dáváme tolik, aby nám chuť čajového vína vyhovovala. Všeobecně lze uvést, že má být 7 až 10 dkg cukru na litr. Středně sladký kombuchový nápoj získáme, když do 3 litrů čaje nasypeme 10 vrchovatých polévkových lžic cukru. Méně sladký (vhodný např. pro diabetiky) s jemnou a lahodnou chutí vznikne, rozpustíme-li ve 3 litrech čaje 9 vrchovatých lžic cukru. Méně než 8 lžic bychom však dávat neměli, neboť by pak houba neměla dost živin k růstu (při 8 lžících jsme již pod hranicí 70 gr. na litr, kdy čaj po týdnu kvašení téměř není sladký).

Při použití menšího množství cukru musíme počítat s tím, že kvašení bude trvat déle (alespoň 9 dnů).

V době, kdy se čaj luhuje (ještě v nádobě, v níž se vařil), vyplachujeme láhev připravenou na výrobu Kombuchy horkou vodou, abychom ji vyčistili a zároveň vyhřáli. Před tím, než do ní začneme slévat horký čaj, má být sklo již předehřáté natolik, že láhev lze sotva udržet v rukou (pak při vlévání horkého čaje sklo láhve nemůže prasknout).

Oslazený čaj ihned po rozpuštění veškerého cukru sléváme přes sítko do vyhřáté lahve. Nabíráme z hrnce naběračkou; zpočátku vléváme do lahve pomaleji, opatrně, aby se láhev ohřívala postupně). Hladina by nakonec měla dosáhnout k začátku zaoblení sklenice. Přikryjeme rozloženým papírovým ubrouskem (proti prachu a aby mohla přes řídký papír unikat pára) a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Nalévání horkého čaje do lahví je vhodné kvůli tomu, že se tím zároveň provede dezinfekce sklenice. V průběhu celé práce s přípravou kombuchového nápoje dbáme na čistotu, abychom do mikrobiální kultury Kombuchy nezanesli infekci cizích mikroorganismů. Před prací si důkladně umyjeme ruce a zvláště pečlivě před tím, než se dotýkáme kombuchové houby. (Před vyplachováním lahví horkou vodou nezapomeneme kombuchovou houbu vyjmout.)


Po vychladnutí připraveného (stočeného do lahví) oslazeného čaje na pokojovou teplotu provedeme naočkování čaje kulturou Kombuchy = do čaje přilijeme hotový kombuchový čaj (např. z předešlé várky) v množství asi 1 dcl na litr čaje - tedy 3 dcl hotového čajového vína přilít ke třem litrům ochlazeného oslazeného čaje. Hladina v láhvi by nyní měla dosahovat asi 3 cm pod horní okraj. Na hladinu položíme čajovou houbu, která vyrostla na hladině minulé várky v průběhu kvašení. Má se dbát na to, aby houba byla položena svou vrchní stranou nahoru a nebyla zaměněna horní a spodní strana kombuchové houby). (Možné je dávat do naočkovaného čaje nejen houbu, která se vytvořila při minulé přípravě, nýbrž i houby vytvořené při přípravě několika předešlých várek - tedy několik minulých generací hub - 3 až 5, ne více; houbu starší než pět generací vyhazujeme. Když je přítomno více hub, probíhá kvasný proces poněkud rychleji. Starší houby vkládáme do sklenice s naočkovaným oslazeným čajem jako první, nejčerstvější houbu poté jako poslední - jedině u té má pak význam dávat pozor, aby byla vložena vrchní stranou nahoru.)
Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat na hladině. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba zvlášť, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

Kombuchová houba, která je vyjmuta z předešlé várky po ukončení kvašení při stáčení hotového čajového vína do lahví, se omývá studenou až mírně vlažnou vodou, zbavuje se kalu, usazenin odstraňují se hnědé odumírající části houby. Pokud je houba srostlá z více generací, odstraníme pátou a starší generace. Uložíme ji na čistý opláchnutý talíř (pozor, aby nebyl horký) a přikryjeme jiným talířem. Očištěná houba může být následně vložena do naočkovaného sladkého čaje.

Protože v průběhu kvašení vždy naroste na povrchu hladiny čaje nová houba, kdežto stará houba zůstane buď pod ní nebo leží u dna láhve (případně se vznáší někde uprostřed), máme po každé várce kombuchového čaje o jednu houbu (či o jednu vrstvu na staré houbě) více. Po omytí a odstranění hnědých odumírajících částí na starších houbách můžeme k přípravě nové várky vložit do naočkovaného nápoje všechny houby, které máme; nejčerstvější houbu přidáváme jako poslední a pokládáme ji na hladinu její vrchní stranou nahoru. Nebo můžeme novou houbu použít pro přípravu nové várky v další láhvi, a tak rozšiřovat svou výrobu.

Láhev je nadále nutno přikrýt čistým plátnem (osvědčil se nový čistý papírový ubrousek, který rozložíme a dvě vrstvy tenkého průdyšného papíru se přeloží přes hrdlo) a upevní se kolem hrdla převázáním nebo gumičkou (proti muškám a proti prachu). Skrze papír bude ven pronikat vytvářející se kysličník uličitý.


Láhev postavíme na šeré teplé místo) a nápoj necháme kvasit. Doba kvašení je závislá na teplotě, na množství přidaného cukru, na množství kombuchového nápoje použitého pro očkování a na množství kombuchové houby a konečně na aktivitě a kondici kombuchové kultury. Všeobecně se dá uvést, že je potřeba alespoň 6 až 9 dní. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru zůstane v hotovém čajovém víně, tím silnější a ostřejší chuť bude hotové kombuchové víno mít. (Chuť můžeme kontrolovat brčkem.) Když necháme nápoj kvasit 14 dnů, vnikne nám dosti kyselý čajový ocet, který bude v průběhu času dále nabývat na ostrosti. Většinou se soudí, že nejlahodnější je po 8 dnech kvašení (v teple 26 stupňů a při dostatečné dávce kombuchového nápoje vlévaného do oslazeného čaje při očkování a při více vložených houbách a dobré kondici kombuchové kultury však stačí necelý týden, tedy 6 dnů). Při kvašení je kulturou vyvíjen kysličník uhličitý, což způsobuje perlení či pěnění nápoje. V konečné fázi může unikající plyn nadzvedávat novou houbu vytvořenou na hladině a vytlačovat ji z láhve.
Hotový kombuchový nápoj či kombuchové víno stáčíme hadičkou do připravených (důkladně teplou vodou vypláchnutých) lahví. Docela dobře vyhovují plastikové lahve od dobré vody, minerálky nebo od limonád. Uzavřené lahve uložíme na tmavé a chladnější místo (možno však skladovat i při pokojové teplotě). Kombuchové víno v lahvi stále pomalu pokračuje ve zrání; skladování v chladu brzdí tento proces. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené plastikové láhvi vydržet nejméně měsíc, udává se i čtvrt roku.

Někdy se v láhvi při skladování vytvářejí rosolovité útvary, což jsou zárodky nové houby. Do skleničky k pití proto naléváme čajové víno z láhve přes sítko. Na dně lahve se usazují sedimenty a sraženiny z čaje, proto čajové víno naléváme opatrně a na dně láhve necháváme malý zbytek nápoje, který vylejeme.


Po stočení čajového vína, vyjmeme houbu (houby) ze dna kvasné lahve na čistý talíř, omyjeme ji (je) a vypláchneme sklenici od kalu. Pak talíř přikryjeme jiným talířem a čekáme až vychladne nově připravený čaj, abychom do něj mohli omyté houby vložit. V případě, že chceme novou várku připravovat až další den nebo za několik dnů, necháme při stáčení asi centimetr vysokou hladinu kombuchového nápoje v láhvi a houby necháme ležet na dně. Láhev přikryjeme ubrouskem a uložíme na obvyklé místo. Až budeme chtít připravit novou várku čajového vína, houby vyjmeme na talíř a opláchneme, zbylý nápoj ze dna láhve vylejeme a sklenici vypláchneme. Houba v průběhu čekání roste z čajového vína ponechaného v láhvi. Chceme-li na delší dobu přerušit výrobu čajového vína, nalijeme hotový nápoj do cca 0,5 litrové uzavíratelné sklenice, přidáme houbu, uzavřeme a uložíme v ledničce. Proces kvašení produkuje charakteristický slabý "kvasný zápach" - s tím musíme počítat (je to přírodní proces).


Pokud se houba kazí, nebo chytá plíseň, omyjte ji slabou octovou vodou (připravit naředěním převařeného octa) a pak čistou chladnou vodou. Někteří doporučují přidávat lžíci převařeného octa na jeden litr oslazeného čaje na začátku kvašení (pravděpodobně to není nutné).



Závěrem
Kombucha je známa nejen z dálného Východu, nýbrž v posledních staletích i z Ruska, kde se kombuchovému nápoji říká "čajový kvas". O jejích blahodárných účincích se zmiňuje například slavný spisovatel Solženicyn.


Valná většina informací (až na několik úprav a poznámek v závorkách) je z:

http://www.pravoslav.gts.cz/kombucha.htm

http://www.fisar.net/tibi/kombucha.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha
čímžto děkuji všem autorům!

Informace o zakoupení kultury či hotového nápoje lze nalézt třeba na:

http://www.kombucha-online.info/products.html

http://www.probio.cz/vyrobky/kombucha.htm


Na internetu je o kombuše informací spousta, stačí hledat. Ještě dodám, že kromě léčivých vlastností je chuť kombuchového nápoje opravdu LAHODNÁ!

Naposledy upravil 12-10-2006 v 21:01 PM

Old Post 12-10-2006 v 20:04 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 2




Ještě přidám pár vlastnoručních fotek z domácího pěstování (nápoje je v láhvi tak málo proto, že byl zcezen k pití a nový čaj nebyl ještě nalitý do láhve).

Old Post 12-10-2006 v 20:14 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 3

Skandalfe, sorry, já mám sklerózu multiplex a dostávám každý měsíc infuze cytostatik, aby se mi snížila imunita...
Prosím, odkud je info, že kombucha stimuluje imunitu a pomáhá na sklerozu multiplex? Ptám se proto, že mě tyhle informace vždycky dost slušně naserou, tak bych jen chtěla vědět, kde zase píšou něco, o čem zřejmě vůbec nic nevědí.

Naposledy upravil 12-10-2006 v 20:53 PM

Old Post 12-10-2006 v 20:47 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 4

Heleď tak zrovna tahle informace je z http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha a je i na http://www.pravoslav.gts.cz/kombucha.htm . Za informace o účincích neručím, jak jsem psal, většina z nich jsou citace, ale říkal jsem si, že by mohlo být zajímavé dát info o Kombuše na grower (a když už, tak spíše komplexnejěí a obsáhlejší). Proto prosím všechny, aby informace hlavně ohledně účinků brali s rezervou (můžete namítnout, proč to sem tedy dávám..udělal jsem z vyhledaných informací takovou mozaiku, takže je se může stát, že ne všechno je ověřené, pravdivé atd.).
PS: Jedubabko, pokud shledáš, že to tedy není moc odpovědné publikovat to zde, jsem otevřen jakékoli diskusi, změně atd., díky!

Old Post 12-10-2006 v 21:09 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 5

Omnihashi, koupil jsem tuhle http://www.kombucha-online.info/kultura.html kulturu, a to přímo v obchodě se zdravou výživou, takže v takových obchodech by měla být k dostání, a stála okolo 80,- Kč. Ještě jsem na netu vybrouzdal tenhle pěstební set - http://www.prozdravi.cz/souprava-pr...skeho-caje.html

Naposledy upravil 13-10-2006 v 14:11 PM

Old Post 13-10-2006 v 14:06 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sancha
Stálý Člen

Karma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% Pěstitelská

Registrován: Sep 2005
Příspěvků: 456  

Příspěvek č. 6

jo mam takovej dojem že kombucha je z číny .. a že je to už hooodně stará záležitost .. nevim přesně kde sem to už četla nějakej čas jsme ji doma pěstovali, ted máme ještě poslední kanystr a asi 5 hub uskladněnejch v lednici. dobrota tušim ale že původ to má v číně.

Old Post 27-11-2006 v 11:52 AM
sancha je offline   Profil uživatele sancha   Find more posts by sancha   Foto galerie člena sancha   Click here to Send sancha a Private Message   Add sancha to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 7

Sancha - často se jako původ Kombuchy uvádí východní Asie, takže ta Čína je dost dobře možná
Rád bych zde upozornil na houbu jménem Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum), která má také léčivé účinky a dá se při dostatečném prostoru pěstovat i doma (nebo jsou k dostání její výtažky k přímé konzumaci). V Číně je považována za houbu dlouhověkosti obdobně jako v Japonsku Shii-take, další info ...
http://lecive-houby.wz.cz/leskloko.htm

Naposledy upravil 29-11-2006 v 20:05 PM

Old Post 29-11-2006 v 19:57 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Co?
Stálý Člen

Karma uživatele Co? - 95% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 1237 

Příspěvek č. 8


btw.
dokonce existují 2 druhy kombuchy, jedna je čajová (skandalf jako u nás doma, btw.co mušky?) a jedna je nějaká mléčná či co...dělá to kefír s obdobnými účinky...kdyz se ta čajová nechá překvasit trošku déle vzniká pak kombuchový ocet do kuchyně...
dále existuje TIBI vodní kefír ...což je taky nějaká super-zdravá skupina kvasinek, který se narozdíl od kombuchy davají do oslazené vody s hrozinkami (lze k tomu přídávat i třeba sušené ovoce)...popř. můžu taky nafotit...jsou to takový gelový krystalky, navíc když se to nechá trošku déle než 4dny, tak to může vykvasit až 4% alkoholu
když už ta super-zdravá výživa...výše zmiňované šiitaké...jeden box stojí cca 100,- a dá zhruba 0,5kg cerstvých hub (viz.foto) vypěstuje každý...navíc se dá usušit a udělt z toho zázračný prášek na snižování cholesterolu

!!! Čím méně hulíte - tím více Vás to zhuluje !!!

Návrat ke kořenům - nový přístup
Nurt Gang Grow - REGROWing - a taky timelapse c.1,
Co dělá hormon ethylen?...ukončení květu? ? Elektro-čerpaní živin do kytky
FAQ: Příznaky plísně nebo chyba výživy? * CO2

Naposledy upravil Co? 04-12-2006 v 16:31 PM

Old Post 04-12-2006 v 16:24 PM
Co? je offline   Profil uživatele Co?   Find more posts by Co?   Foto galerie člena Co?   Click here to Send Co? a Private Message   Add Co? to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Co?! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 9

Co? - Kombušce se daří, s muškami nemám žádný problém, u Vás ji obletují Tu kefírovou houbu jsme měli taky doma, ale před nedávnem se nám při nečinnosti (kdy byla uložena v lednici ve vodě) zkazila..ale bude nová. Stačí zalít mlékem a za den je kefírek, propláchnout, opět zalít atd., fakt zajímavost. O Tibi jsem taky četl, ale tak zatím to stačí Moc se mi zatím nedaří Kombuchu rozmnožovat, respektive starší houba se mi zdá taková tenčí a bývá na ní taková trochu jako krusta, je taková tvrdší a tenčí, takže jsem starší houbě už 2x poděkoval a vyhodil a další nápoj zakládal s mláďaty.
Pište pište zkušenosti s growingem takovéhoto druhu

Naposledy upravil 05-12-2006 v 11:44 AM

Old Post 05-12-2006 v 11:20 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Hydroponie Příspěvek č. 10


Growing still in progress ..

Naposledy upravil 27-01-2007 v 09:44 AM

Old Post 27-01-2007 v 09:35 AM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
r
Stálý Člen

Karma uživatele r - 20% Pěstitelská

Registrován: Feb 2002
Příspěvků: 23  

Příspěvek č. 11

Zdar, to s tou starou houbou je myslím normální-je prostě už STARÁ Zhnědne, ztuhne, klesne...ven s ní. Ale život má celkem dlouhý a produktivní, takže dětičky vyrábím tak 3krát, max. 4krát do roka. Ale pokud to člověka baví, může jet po způsobu konopěstíren "matkárnu" a dodávat kontinuálně dětičky k výrobě S malýma přestávkama kombuchuju už nějakých 7let-a kdyby se mi kombucha vždycky po čase "nepřepila", přestávky by asi nebyly. Ale ono si to tělo řídí samo, stačí poslouchat Kombuše zdar!

Old Post 09-02-2007 v 18:53 PM
r je offline   Profil uživatele r   Find more posts by r   Foto galerie člena r   Click here to Send r a Private Message   Add r to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
gona
grower hip hoper

Karma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% Pěstitelská

Registrován: Jun 2004
Příspěvků: 582 

Příspěvek č. 12

jako vyzerá pleseň na kombuche popripade v kombuchovom čaji?

tiež ťa tak baví hekís, poď si s nami zabattlovať ,Duke Nuken time to grow

Old Post 30-04-2007 v 21:21 PM
gona je offline   Profil uživatele gona   Find more posts by gona   Foto galerie člena gona   Click here to Send gona a Private Message   Add gona to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
sancha
Stálý Člen

Karma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% PěstitelskáKarma uživatele sancha - 63% Pěstitelská

Registrován: Sep 2005
Příspěvků: 456  

Příspěvek č. 13

gona tak to netušim ale v tom čaji plavou takový sračky kerý nevypadaj moc hezky ale to je ok stačí nalejvat přes sítko

eat meat, do drugs

aktuálně: "out" 2007 *** sklizeno zhuleno: 1st in

http://www.youtube.com/watch?v=p​Sm7BcQHWXk
http://www.youtube.com/watch?v=A​xur5W83znw
to jsou moji lidé

Old Post 02-05-2007 v 00:50 AM
sancha je offline   Profil uživatele sancha   Find more posts by sancha   Foto galerie člena sancha   Click here to Send sancha a Private Message   Add sancha to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 14

Tak tady jsem něco našel:

"Plíseň na kombuše - chlupatá, zelená, modrá, žlutá, černá (jako plísen na potravinách) - vyhodit!" ( http://kombucha.dinter.cz/?page_id=7 )

Jak píše sancha, v nálevu plavou takový jako slízky , který se dokonce dále množí i ve scezeném nálevu v ledničce (proto po nějakém dnu slévám přes sítko z petky do nové petky, krom toho že do sklenky taky vždy přes sítko). Btw. zrovna teď popíjím, mňami mňam

Old Post 02-05-2007 v 19:59 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
gona
grower hip hoper

Karma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% PěstitelskáKarma uživatele gona - 84% Pěstitelská

Registrován: Jun 2004
Příspěvků: 582 

Příspěvek č. 15






tak teraz neviem či je toto pleseň alebo čo???

tiež ťa tak baví hekís, poď si s nami zabattlovať ,Duke Nuken time to grow

Old Post 07-05-2007 v 15:21 PM
gona je offline   Profil uživatele gona   Find more posts by gona   Foto galerie člena gona   Click here to Send gona a Private Message   Add gona to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Co?
Stálý Člen

Karma uživatele Co? - 95% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 1237 

Příspěvek č. 16

imho. mi to prijde, že to máš moc v teplu, mě se za ten týden tolik neodpaří...

!!! Čím méně hulíte - tím více Vás to zhuluje !!!

Návrat ke kořenům - nový přístup
Nurt Gang Grow - REGROWing - a taky timelapse c.1,
Co dělá hormon ethylen?...ukončení květu? ? Elektro-čerpaní živin do kytky
FAQ: Příznaky plísně nebo chyba výživy? * CO2

Old Post 07-05-2007 v 15:26 PM
Co? je offline   Profil uživatele Co?   Find more posts by Co?   Foto galerie člena Co?   Click here to Send Co? a Private Message   Add Co? to your buddy list     Navštiv homepage uživatele Co?! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 03:01 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.5215940 seconds with 32 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív