Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
lukapa:
měl by jsi použít pojistku co nejslabší a zároveň funkční (hlavně musí přežít start výbojky a to je právě ten kámen úrazu...) Třeba já měl 250W MH 2A C jistič se mi při startu vyhazoval a 3A C už ne. Nevím jak je to ale u pojistek. Pojistky mají alespoň výhodu že si jich můžeš koupit hned několik druhů a testovat od nejmenší. U jističů je to docela drahá sranda (2 jsem vyhodil do kanálu, vím o čem mluvim). A taky vím z vlastní zkušenosti, že příliš silný jistič/pojistka se ti vůbec nemusí vyhodit při zkratu, jako druhý jsem měl právě 10A B jistič, takže bacha na to, nikomu nedoporučuji to podcenit.
Nazdar,,kupuju ventilátor, a jelikož porozumění učení elektrickému nebylo mi dáno do vínku, chci se zeptat, jestli byste laikovi mohli nějak polopaticky vysvětlit, jak jej zapojit,,jestli to zvládnu sám, jelikož je to hračka, či to donést elektrikářovi,,docela mě překvapuje že tady na g jsem nic podobného nenašel, asi každý ví jak svá ufa a ostatní vent zapojit a já jsem tady jen za blbce,,předem díky, tady je schéma,,
,,"May I bother you for a glass of warm milk?It helps you better to fall asleep",,,,"You can bother me for a one glass of SHUT THE HELL UP!",,
awill-dle toho schématu vše, co je od svorkovnice napravo, je zapojeno od výroby (mělo by být)
Co se připojení týká, tak nulák (modrý vodič, v zásuvce napravo) připojíš na N a fázi (hnědý či černý vodič, v zásuvce nalevo) připojíš na svorku, která bude patrně označena jenom L. pak by tam měl být ještě jakýsi přepínač označený S1 a tím budeš přepínat napětí pro změnu otáček. Nicméně v popisu je napsáno, že přepínač je externí, z čehož tedy nevyplývá, zda na tom venťáku je anebo je to pouze možnost... pokud by tam nebyl, tak fázi připojíš na LH
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
Zdarec je tu naky elektrikar ktery by mi poradil jak zapojit vetrak PAPST TYP 4800 115V 50/60Hz 9,5w, vali se mi doma tak bych ho chtel nak vyuzit...dik
Co mužu udělat dnes, mužu udělat až zítra a klidně až pozitři...
Drakar- tenhle ventilátor je pro síťové napětí v USA, kde mají 120V, takže by jsi k němu potřeboval trafo 230V/120V, tedy IMHO lepší varianta je nechat ho doma dále válet
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
rozhodně je lepší, když je regulátor určen pro vyšší zatížení, než je odběr ventilátoru. Kdyby to bylo nastejno, musíš se spolehnout na to, že regulátor vydrží skutečně tolik a ani o chlup míň, než udává výrobce a zároveň ventilátor nemá ani o chlup větší odběr, než je uvedeno.
Proudové zatížení toho regulátoru totiž udává, jak max. proud přes něj může tést. Když je to míň, nic se neděje...
No ja som bol stále natom, že až ked sa zapáli oblúk vtedy sa odpor vybojky bliži k nule, no a preto tu treba štartér, ktorý el. výbojom ionizuje plyn vo vybojke, ktorý sa tymto stava vodivím, začne pretekať cez vybojku prúd (ktorý je obmedzovaný tlmivkou) a lampa začne vydávať na základe prechodu el. prúdu skrz ionizovaný plyn, tok svetelnych emisii.
Zdarec pokud mám výbojku(400w), tlumivku a startér tak bych pls ještě potřeboval vědět jakou přesně kabeláž k tomu musím dokoupit abych to celé zprovoznil. nikde sem to na groweru přesně nenašel. Myslim třeba jako flexo s dvojitou nebo trojitou vidlicí, jak velký průřez vodičem a kam to podle ty velikosti napojit atd. Díky
Thorax: pokud ti jde o průřez vodičů, měl by být minimálně 1,5mm2. Jestli koupíš vidlici se dvěma nebo třema kolíkama je v celku jedno. Podle předpisů bys měl koupit třížilovou a žlutozeleným propojit všechno kovové co nemá být pod proudem (stínidlo, plášť tlumivky..) Ale v praxi je to na tobě a tvé bezpečnosti. O tom jak propojit zbytek vodičů je tady psáno hrozně moc. Obecně stačí použít schéma, co je nakreslený na startéru případně na tlumivce.
Nejlepší je, když vypíná fázi i nulák současně, pokud takovou neseženeš, je lepší vypínat jen fázi. V konečným důsledku na tom ale až tak nesejde - pokud se budeš v elektrice vrtat, stejně si to vytáhneš ze zásuvky a na funkci výbojky nemá rozpínání fáze nebo nuláku za normálních okolností vliv.