Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Cau,hele resim podobny problem jako ty!Ja jsem si udelal krychli a donej dal ufo(160m3/h), vsude utesnil rockwulem,ale hlucnost me myle znepokojila,byla vetsi,nez jsem si predstavoval(snizeni se pohybovalo kolem 40-30%)....Proudeni vzduchu je strasne hlucne!!Nejvice by ti pomohl isoflex,az ke cooltube:-)...uz to mam oskousene,takze ti radim ,kup si isoflex a ucinost je cca 60-70%,ale stejne porad neco uslysis!pestovani zdar
Isoflex tam mám, ale k výbojce ho táhnout nemůžu, když neni zvětšovatelný. Co se týše odhlučnění vlastného motoru, tak to rockwool zvládl tak na 99%, horší to je s přítahovou trubkou, le věřím, že to rockwool ve spodním patře taky vyřeší.
Přemýšlel jsi ale jestli by nebylo lepší tu skelnou vatu nebo co to je z tý isoflexky vyndat a napcat tam rockwool? Podle mě by to mohlo být lepší...
Podle me je tam skelna vata a ta ma uplne stejny vlastnosti ,jako rockwul akorat je z jinho mat!!
Mam otazku,ty ten rockwul chces dat i do pestebniho prostoru?Protoze rockwul je tepelny izolant,podle me ti tam vyskacou na teplomeru dost velky hodnoty...
vampu:
ale pozor, každý materiál má jiné zvukové vlastnosti. Pravda je, že rozdíl může být tak malý, že to ani nezaznamenáš, ale taky může být velký a znát to bude. Stačí se jenom podívat do tabulek, kde jsou porovnány zvukové vlastnosti jednotlivých typů rockwoolu a je tam jasně vidět že i mezi nima jsou sakra rozdíly. Airrock ND jasně vede, odhlučnění je u něj primární vlastnost což lze vyčíst i z obalu, kde jsou škrtlé trumpetky.
Ten rockwool dám i dolu a vím o tom, bohužel jinou možnost nemám, v nejhorším upgradnu na lepší ventilátor, který to dožene. Tak či tak tam od toho ventilátor je, aby to teplo odváděl, tak to snad nebude tak hrozný. Uvidíme, snad to brzy dodělám a hodim sem výsledky.
Ještě bych chtěl dodat, že ten rockwool by jsi v tý krabici neměl mít moc napěchovaný, ale tak decentně. Takže pokud to tam máš napraný, zkus ubrat a výsledek bude jistě lepší.
Edit:
pokusim se změřit teplotu ještě než tam naperu ten rockwool, ať víme přesně jaký je rozdíl.
Já jsem si první myslel, že ten rockwool to bude odhlučňovat způsobem, že přes ně prostě nic neprojde, ale ale on to doslova i pojímá, takže výsledek je ještě lepší než jsem čekal. Bál jsem se, že to sice odhlučním, ale hluk bude unikat dírou na odtah (někde jsem dokonce četl, že každej milimetr způsobuje dost velký ztráty), ale neni tomu tak. Něco z ní teda možná uniká, ale já se blíž k té díře nedostanu a ze předu nic neslyším. Nebo když člověk zařve do otevřené skříně, tak ten hlas zní tak jako strašně krátce - dost ho to pojme.
Rozhodl jsem se, že se pokudím udělat tu izolaci co nejvíce rozebíratelnou, proto to udělám takhle:
celé hrní patro - desky drží dobře i bez upevnění, tak to tam bude jenom poskládané
zadní stěna spodního patra - je tam ta slabá deska, takže vruty tam nedostanu, nechám to volně, drží to dobře i tak
boky spodního patra - dám do každého rohu desek vrut s velkou podložkou
dveře spodního patra - tam bych se bál zničení desek tlakem na vruty, takže to přilepím lepidlem na izolace.
Izolace spodního patra byla trošku náročnější na montáž, protože je odost větší a bylo potřeba postupovat trošku jinak.
První jsem pomocí přímořezky vyřízl díru na přítah o průměru 10 cm. Při vyřezávání díry jsem prořízl síťový kabel, takže bacha na to.
Jako první jsem osadil zadní stěnu. Protože byla z každé strany stěna, desky tam nádherně drželi a tak jsem se rozhodl nechat je volně, mepřilepené, kvůli snadnější rozebiratelnosti.
Stěny jakžtak taky drželi a rozhodl jsem se je zafixovt pouze dlouhýma vrutama s velkýma podložkama. Do pravé desky jsem musel vyříznout díru na jistič a také jsem od jističe směrem k zasní stěně rockwool nařízl a protáhl jim kabel, aby nebyl přímo na dřevě. Jistič tam padl tak jakžtakž, je tam docela mezera, ale ta zas tak snad vadit nebude.
Na dveře je samozřejmě vyvíjen docela velký tlak a tak jsem ty desky musel trošku lépe připevnit. Použil jsem lepící tmel na izolaci + jsem to přichitil ještě těma vrutama. Bohužel samotný tmel držel docela blbě a tak jsem ty vruty musel použít tak či tak.
Na fotkách to vypadá jako že tam mám i podlahu a strop, ale není tomu tak. Jedná se pouze o hranoly rockwoolu, které jsem tam dal kvůli utěsnění. (už jednou jsem na to šlápl, bude to asi o nervy, ale zatím nezmám lepší řešení)
Zapojení jističe
Jak jsem psal, zabudoval jsem do skříně jistič. Jedná se o 2A jistič třídy C. Po přečtení topiku o jističích, jak tam jeden říká, že 2A jistič se rozhodně vyhodí, že to chce aspoň 8A a druhý že to je zase naopak jsem po konzultaci s Expirym zkusil ten 2A jistič a vypadá to, že šlape v pohodě. Neměl jsem sice ještě zapojený klipsňák a zvlhčovačku, ale jel... Akorát když jsem to zapojoval poprvé, tak jak jsem se bál (třeba exploze ), tak jsem měl jistič nahozený a zapojil pouze hlavní přívod a pak to vyplo. Při zapnutém hlavním přívodě a nahození jističe nevypíná.
Kabel který vede z jističe jsem nechal schválně delší, protože ho vyvedu trošku nahoru a vrazim tam tepelnou pojistku (vratná 45 stupňů) na kterou čekám.
Zapojení Cooltube
Tak u cooltuby jsem se mírně zasekl, protože jak je tam ta díra na prostrčení kabelu, tak je malá a moje 3x2,5ka se tam neprocpala. Vyřešil jsem to, že jsem odstranil trošku víc té vrchní izolace a díky snažšímu ohybu to pak horizontálně zahnul podél trubky a přes to hodil aluflexku. Zatím jsem to utáhl hliníkovou izolepou, ale chystám tam dát ještě kovovou upínací sponu.
Co mě ještě čeká
1) musim vyřešit jak utěsnit světlo co proniká mezi dveřma a přítahovou dírou
2) musím vyřešit jak natáhnu odrazovou fólii (toho se bojím nejvíc)
3) dodatečně musím nainstalovat tu tepelnou pojistku
4) rád bych nějak pokryl i ten rockwool, protože docela štípe (čím nehořlavým by to šlo?)
5) přidat prachový filtr na přívod a cooltube
Ach jo, problém je na světě. Jak jsem básnil o tom skvěle fungujícím jističi, tak se najednou zničehnic při zapnutí výbojky vyhodí. Výbojka nastartuje, ale hned se vypne. Celé to trvá cca 2 vteřiny. Zkrat by tam být nikde neměl, protože jsem s ničím nehýbal a TD jede v pohodě.
Tak update, celá věc se možná ještě víc zkomplikovala.
Ráno vstanu, zkusim to zapnout a normálně se to rozeběhlo. Tak jsem to vypnul a hnedka zapnul a začal vrčet předřadník a výbojka nenaběhla (jistič zůstal samozřejmě), tak řikám, žeby něco s předřadníkem? Ale po chvilce zkoušení jsem přišel na to, že to je právě ta ochrana předřadníku proti častému zapínání co má údajně mít. Když to zapnu až po delší chvilce tak to naskočí normálně.
Ale otázka je pořád, proč to včera vyhazovalo jistič?
Edit:
a imochodem, ten rockwool budu muset komplet celej obalit nějakou fólií, i tam kde nebude odrazová, protože stačí párkrát otevřít skříň a půl mě i bytu od rockwoolu. Otázka je čím, ta odrazová fólie má být údajně nehořlavá a já chci taky něco nehořlavého, nemáte tip co by to mohlo být?
čau chlape
hele tak za 1.že ti to vyhazuje jistič bude pravděpodobně tím že je slabej, zkus vyměnit za silnější a uvidíš...u nás ho jeden čas vyhazoval vysavač.....pak se to nějak srovnalo a pohoda
za 2....když už zkoušíš lampu, tak ji nech nastartovat na plnej výkon, pak až ji zhasni..to samý po vypnutí, počkej až vychladne a pak ji znova zapni (jestli je to teda nutný)..častým zapínáním a vypínáním po sobě se lampa ničí
a za 3.......ať se ti při stavbě daří bez zbytečnejch komplikací, který k tomu ale stejně trochu patřej..budu sledovat
Jistič teďka už nevyhazuje, ale řešim další problém a to teplotu a vlhkost. Udělám jsem pár decentních testů (jeden trval pouze půl hodiny) a výsledky nic moc.
Se zapnutou zvlhčovačkou naplno a s ofukem mám 25 cm od výbojky teplotu kolem 25,5 stupňů (což by se ještě dalo) a vlhkost pouhých žalostných 35 %. :/ Teplota ale postupně stoupá, takže bude po pár hodinch asi vyšší, poprvé jsem namřil dokonce 28,8 stupňů.
Zkusím ještě sthnout TD na polovičku a uvidím co to udělá, ale bojím se, že teplota stoupne na neúnosnou hranici. Expiry mi navrhuje udělat pro cooltube zvláštní okruh, ale to by se mi to všechno značně zkomplikovalo (nevešlo by se to tam, musel bych to dát treba na šikmo nějak, větší hluk z dalšího ventilátoru, zakoupení trafa....).
Jedno z dalších skoro řešení by bylo koupit silnější zvlhčovačku, tato je asi 5X slavší než třeba SPS. Pak taky nějakou vlhkost určitě pojímá rockwool, takže po natáhnutí fólie by se to mohlo krapet zlepšit a vyzkouším ještě nádoby s perlitem, snad to taky v nejhoršim pomůže.
Plán zapojení tepelné pojistky
Jak jsem již psal, kromě jištění jističem ještě hodlám skříň jistit tepelnou pojistkou.
Pojistku jsem se rozhodl umístit na hlavní přívod elektřiny a jako typ pojistky jsem zvolil Pojistku tepelnou vratnou 45°C, která mě stála i s dobírkou 228,50 Kč. Nevratná by byla sice lepší, ale ta se dělá až od nějakých snad 72°C a to je docela dost bych řekl. Zjistil jsem ale, že existují i tepelné pojistky manuálně vratné, které fungují podobně jako jistič. Časem se to pokusím sehnat.
Původně jsem chtěl vyvést tu pojistku někde ve zdi, ale udělal jsem takový menší test teplot s vyplým ventilátorem a výsledky ukázali na to, že je to asi blbost.
Teplota po půl hodině na zdi nebyla ani 40° a jediné kde bylo možné naměřit teplotu stejnou či vyšší bylo na vršku cooltuby na výbojkou. Věřím, že by tam třeba ty potřebné stupně časem skočili, ale to už by mohlo být pozdě...
Takže to udělám zřejmě tak jak je to na obrázku a to, že dám pojistku za jistič (tak metr od něj),tu nějak připnu k tomu vršku cooltube a zbytek kabelu se zástrčkama povedu zase dolu ke spotřebičum. Aby kabel nelezl moc do pěstírny, tak tam bych pak mohl dát třeba nějaké vtuty s otevřenýma hákama ke stěně a kabel mít v nich...
Než ale kuchnu kabel, tak bych rád tu pojistku vyzkoušel nějak nanečisto , třeba pomocí kabílků, baterky a žárovky...
Až bube hotové, hodim sem pak fotky a případný dodatky.
Edit, neporadil by někdo jak tu pojistku přidělat na tu fázy? Mám použít čokoládu, nebo nějaké vagosvorky? Co je nejlepší a nejbezpečnější? Konce té pojistky jsou hezky pocínované...
Cuzz ele ja si nemyslim ze ten rockwool saje vlhkost..resil jsem uplne stejnej problem...mam tam ventilator...max průtok vzduchu 355m3...a mam to pod 400W...a ta vlkost byla porad porad 35 az 40% vlhkosti...na pristi groowe koupim nakou lepsi zavlhcovacku....snad to pomuze...
Tak skříň sice mohla už dávno jet, ale protože jsem začal mít psychostavy, že se něco posere a já vyhořím (ono kdyby se posral ventilátor v normální skříni, tak ta skříň alespoň odvádí to teplo do místnosti, ale když to mám izolovaný, tak se to kurevsky přehřívá..) a tak sjem se rozhodl předělam komplet celou elektriku a prodlužováky nahradit kabelem s nehořlavou izolací o průřezu 1,5mm2.
Přišel mi pacháč. Vybíral jsem ho docela dlouho, protože standardně se prodávají pro tenhle průtok dlouhé kolem 50 cm což je tak moc, že bych to nikdy nikam asi nenacpal. Takže v growshopu ostrava mají pacháž o rozměrech pouze 35/20 cm. Měl jsem ale i tak strach aby se mi tam vešel a aby ho TD utáhlo. TD ho utáhne v pohodě se zdá, teploty jsem sice ještě neměřil, ale vypadá to, že to saje stejně.
Měnší problém ale je, že na ten pacháč musim dát reukci na 100mm a když tu redukci tam chci dát, tak tam moc lehce nejde, ale dá se tam dát. No a když jí tam dám, tak tam dost plave. Nemůže mi někdo poradit, čim to utěsnit? Je tam dost velká fuga na to abych to lepil izolepou a stejně bych rafši něco méně hořlavého...