Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Čilli mi dělá radost a bude to asi masakrální, začalo to kvíst a já květy opylovávám uchošťourou a začínají se tvořit plody! Je to paráda.
Fotky:
1) z leva Hábo Long Brown, Scotch Bonet, Trinidad skorpion - Hábo a Bonetka krásně kvete, rostou jak prase a rostliny jsou do půlky okna a pořád, den ode dne rostou výš, dělaji další poupata a plody rostou před očima ... když je den nevidim, tak další den je znát přírustek!
2) Hábo čoko - to má zatim dva květy, dole v talíři je vidět uchošťoura "oplodňovačka"
3) Květ Hába Čoko
4,5) Květ Trinidad Skorpion
Ješťě kvete Hábo White a začínaji kvést Jalapenos, Indický Nou nejm a Naga Jolokia.
Dále Kayen Red - to už má papriku, cca 7 cm dlouhou a další a další, které ukážu časem ...
Musim vytunit skleník a holky půjdou příští tejden ven.
To je paráda! Já jsem těm Rocotům nedal moc dobrý podmínky, ale 4 žijou. Brzo je přesadim, ať jedou příští sezónu.
Ty papričky vypadaj jinak než moje, čím to? Mam to venku a ty výkyvy teplot ( vedro/ošklivo/zima) tomu vůbec nesvědčí. Holt skleník a okno je něco jinýho než venkovní políčko.
A ještě bych měl dotaz, jak upravuješ Nagu ?
No asi to za oknem je jiný, Rokoto mám venku a Hábo White taky, ale vypaji moc pěkně, svítí mi sem od dvou do západu slunce a rostlinám se to líbí, vemku jinak nic nemám. Nagu jsem neupravil ještě nijak, jednu jsem dal do sklenice při zavařování Habaner, ale až se odhodlám, zkusím ochutnat, alespoň kousek syrový, dál jí plánuju usušit a namlít ji na prášek, nějaký čilli budu udit a následně taky mlít, abych měl uzenou pálivou papriku do guláše, dá tomu luxusní zajímavou chuť. No a zbytek zavařim, usušim a vyberu semena. Jalápka plnim a snažim a Rokoto udělán Rokoto Roleno
Zatim moc paprik nefrčí, ale mají ještě čas, pak proběhne srdce trhající selekce a vítězové budou zachováni pro příšti čilli sezónu, zdar
3 - Roayal Black - z minulého roku, to skoro odešlo, ale zachránil jsem ho přesazením
4 - Cayen red - nějaká vybledlá
5 - Hábo Tasmania Red - to mám ve vícero mutacích, ten kdo mi poskytnul osivo neuhlídal nějakýho frajera, který to stříknul něčím jiným ... to trochu popíšu příště
Tak jsem zajel k pradědovi do skleníku něco tam posklízel. Je toho poskromnu, přece jen je chladnejc a vysoká nadmořská výška těm teplomilnej chilli papričkám moc nevoní, ale dobrý
1 - jalapa doma na okně
2 - tohle jalapo je jak normální paprika, tomu se daří, krásně masité a výborné papričky, příští rok pořídim víc odrůd jalápek
3 - pohled na okno, z leva je hábo red, trinidad skorpion, ten oranžovej diamant je jeden zrající plod, tuhle rostlinu dost ty ostatní mořili, ale už jim konkuruje, dále jako poslední na levé časti je něco jako Fresno, je to silnostěná, poměrně masitá paprika a zavařená ma příjemnou chuť, takovou kapiovou a je lahodná s mírnou pálivostí, na levé časti okna roste Naga Morich, ta kvete aktuálně jak splašená a už se rodí plod, vedle jsou dvě Jaláka, jedno má 4 krásné plody to pravé má spoustu květů a tyto se mění na plody, denně jsou znát přírůstky.
4 - makráž Trinidad skorpion jeden plod je skoro zralý, ten v tý džungly neni ani vidět, tenhle postupně den po dni, je to paráda jak se rychle papričky vybarvují
5 - sklizeň jedna Cayen red - podlouhlá úzká, žlutá Habanera, napravo je Jalapko, to červenalo, ale já mám radši zelená, při zavařování teplotou stejně zčervená, a ty soudky červený je Habanero Tasmania red 2 feno. A ty nahoře menší kulatý, trochu do špičky, to je Morphet Marbles - moc jsem o tom nezjistil, ale docela plodná paprička. (měla by být kulatá, takže něčim šmejklá)
Postupně trénuju papričky jsou někdy překvapivě pálivé
1- Pimientos de Padron - bude červená pokud počas dá, překvapila mě jejich velikost jsou to poměrně velké papriky, které by neměli tolik pálit a jejich chuť by měla bejt dobrá, takže se těšim, nebude mi hořet huba ani pr+el, příjemná změna k lepšímu
2- dozrávající žlutý Hábko, někde bych měl Hábko Madam Žanet, ale zatim nevim, na jakém keříku dozraje ... mám v tom trochu bordel
3- keřík Hába Tasmania red 2 feno, jsou to soudkovitý chilli se slabší stěnou, takže jsou středně masitý, jdou dobře sušit a já jsem první dvě sklizně zavařil. Narozdíl od fena 1, foto 4 jsou delší a soudkovitý, feno 1 je špičatý a dozrává různobarevně flekatě od černo fialovou do červený, po tepelný úpravě tuhle barevnost ztrácí
4- Hábo Tasmania red feno 1 - špičatý a strakatý plody, na keříku hezky vypadající, chuť? Ještě jsem to nesežral.
5 - menší sklizeň, necelá stovka lusků, od zhora, z leva do prava:
Hábo T. Red 1, Hábo White, Royal Black, stříklá červená Fatali, žlutá Fatali, Jalápka, Hába žlutý, Hábo čoko, Morphet Marbles - ale moc Marbles nejsou, dolní lajna - Fresna - lahůdka, Cayen red, Habanera Tasm. Red 2
I když se to nezdá, na tomhle Jalápku, který mám na okně roste aktuálně 15 lusků, druhý taky nazahálí, ty se budou plnit sejrem, až budou zralý.
Jinak stav na okně: je to pekelná zeleň žijící svým životem, okno neni skoro vidět, přirozený světlo v kuchyni bylo naposled na jaře, Naga Morich nasadila ranec květů a má kolem 30 malejch lusků, Hábo red, to mi moc nechutná, je to něčim stříklí, chutná moc ovocně až nechutně, toho bude taky moc ... Trinidad skorpion je utiskovanej, ale taky hodil nějaký květenstvo .. a Fresno má asi 6 lusků.
Dnes jsem zklidil, né sklidil (uklidil), chilli ve skleníku u , je už zima, listí žloutne a brzo nám tu na velikém kopci začne nejspíš sněžit!
Ale co, udělal jsem nějakou selekci rostlin, ty dal do chalupy za okno, tam to dojede a snad i něco přezimuje. Fotky ještě budou, myslim, že do prosince budu mít co za oknem sklízet.
1 - foto dvou rostlinek Jalápek
2 - Nagy - těch bude mrak a až dozrajou, popůlim je, semena vyndám a půjdou do udírny, to všechno zdokumentuju a pak budou ještě nějaký reporty z konzumování chilli.
Bohužel mám problémy s komjutrem, problémy s časem a nestíham .. od toho se odvijí spoustu věcí a hlavně zanedbávám tenhle dred a to je chyba.
Jak to vypadalo venku u praděda ? No to byla divočina, napadl sníh, lopatou jsem se tenkrát prohrabal do skleníku a papriky sklidil, pár jich ještě zachránil, to bylo při tom prvním větším sněhu ... takže už je to dýl ...
Spoustu paprik to rozdejchalo, já je odnesl do chalupy a tam to dozrálo za oknem, sklidil jsem tenkrát asi 10 sklenic zavařených papriček. Něco ještě sušim na semena.
Fota dodám, je to pěkný.
Dnes jsem už nevydržel rozjezající tendenci mšic na paprikách, které mám za oknem a windoor papričky sklidil, rosytliny postříkal vydatně chemii proti chilli otravném hmyzu. Sklidil jsem z dvou truhlíků docela hezký počet papriček, jednalo se Nagu Morich, Jalapenos, Habanero red, (původně pořízeno jako long brown, takže asi long red) , pár papriček Fresno a Trinidad skorpion, kterej taky moc skorpionově nevypadá, ale dejme tomu.
Kdo chce a sleduje, může typnout počet paprik z dvou malých 40 cm dlouhých truhlíků po 3 rostlinách na truhl. I hmotnost třeba. Neni to nic extrémního, ale z okna v bytě je to solidní.
Foto dodám, zatim nemám ani program na jednoduchý upravení fotek.
Jdu máknout na těch fotkách a co nejdřív sem něco sypnu.
Tak tohle jsem dosklidil po uklizení větináču a kýblů do chalupy. Bylo toho skoro poskromnu, ale dobrýho pomálu.
Jinak k fotkám konečně:
1 - Celek
- od zhora: Hábo čoko, Hábo Tasm. red., Fire Flame, uprostřed ty velký zelený Pimientos de Padron, na pravo od předhozího další Hábo tasm. red 2 feno, Hábo yelow, Fresna, menší skoro kulatý Morphet Marbles, Velký kulatější hábo stylu papričky Skotch Bonnet, krásný to kousky, pod nima ty nejmenší Royal Black a v pravo v koutě žlutá Fatálka
2 - Skotch Bonnetky
3- Habanera Tasm. Red - oboje, jak ty soudkovitý, tak ty špičatější
4 - Fatálka yelow
5 - Royal Black
Pimientos de Padron jsem snědl všechem, je to parádní chutná, paprička. Úprava je snadná, Španělé jí jen osmažej na oliv ojlu a zprudka osmahnou, následně posypou nejlépe hrubou solí a jí, já je vzal za stopku a zakous ... překvapila mě příjemná pálivost, ale můžu doporučit, chuťovka třeba k pečenému masu ... Příští rok jí pojedu ve větším množství, třeba mi přezimuje!