Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
2 Deno: tak to chce prolízt stránky výrobců světelnejch zdrojů a tam bejvají k dispozici i grafy světelnýho toku v celym barevnym spektru a podle toho vybírat...podle mě pořád LED nemá poměrem lm/W na konvenční zdroje světla-snad v budoucnu. A k těm diodám, co jsem o nich psal...intenzitu 38 Cd bych jim docela i věřil, vypadá to totiž jako tranďák v pouzdře TO33 a celej ten klobouček uprostřed je aktivní plocha
P.S. jo a ještě jsem zapomněl, jsou přeci výbojky i zářivky vyvinutý přímo pro růst rostlin. Tam se dá čekat, že se zaměřili na vlnový dýlky, při kterejch frčí fotosyntéza nejlíp, nebo ne?
2 Deda
podivej se do těch grafů na začátku - výkon lm/W v "tom" určitym spektru je srovnatelnej.
Výbojky, ať už sou designovaný pro růst jak chtěj, tak neustále budou mít kolem 40% veškerýho světelnýho výkonu mimo spektrum kerý kytku zajímá.
Je to o tom, že kdybys srovnal 250W sodík a světlo z mnoha mnoha diod, kerý by celkově pobraly 250W, tak na světelnej tok ve fotosyntetickým spektru výtězí diody... mnohonásobně - tudíž by jich nebylo potřeba za 250W - ale třeba 25 nebo 50.. pořád je to snížení energetickejch nákladů
2 Realist - no koukal jsem na chromatografickou křifku tý bílý ledky. Ona sice má to spektrum široký, ale v zajímavejch hodnotách je cca 100x slabší než ta červená/modrá monochromatický ledka
Furt to opakuju - nejde o to, jak MOC to svítí, ale JAK to svítí
2 Deno: Tak jsi mě přesvědčil, resp. přesvědčil mě pohled na graf výbojky Philips SON-T Agro viz přiloženej obrázek...je to fakt ubohý
Udělám to tak, že použiju jenom rudý LED a skombinuju to s nějakejma ultra modrejma zářivkama, protože se mi zdá, že přecijenom budou výhodnější, než modrý LED.
Zajímalo by mě, jak jsi je zapojil, resp. po kolika jsi dělal série a na jakej zdroj jsi to píchnul.
Mne prijde ze je to jedno ze to neprosviti. LEDky jso maly a lehky a dalo by se prisvecovat na spodni palicky zvlast, nejak je pripevnit ke stene a bylo by to asi zacnu taky experimentovat, doma mam hafo traf, takze napajeni by nemel bejt problem- Deno K+
Původní příspěvek od tobex Mne prijde ze je to jedno ze to neprosviti. LEDky jso maly a lehky a dalo by se prisvecovat na spodni palicky zvlast, nejak je pripevnit ke stene a bylo by to asi zacnu taky experimentovat, doma mam hafo traf, takze napajeni by nemel bejt problem- Deno K+
Řeknu ti to asi tak...Audi Nuvolari má 36 hi-tech LEDek jako hlavní světlomety Takže vysocesvítivý určitě prosvítěj...
Jo jasně že prosvítěj - ty červený 10 000mcd ledky zářej jaxvině... ale i tak je jich potřeba dost.
Jinak 2 Deda : zatim sem zapojoval 10 kousků paralelně s jednim odporem. hehe, ale už nevim kolik měl - to se dá spočítat no a píchnul sem to na zdroj vod pc... - už mi na něm jedou všechny větráky...
A co je objednat přímo u výrobce...
Výrobce ti udělá jaký spektrum chceš ale minimálně několikatisícovou sérii, což by se mohlo hodit. Potom by byly náklady třeba až o 80% menší...
LED Clustery: Kingbright vyrábí clustery - v clusteru je až 50ks diod se svítivostí od 45000 mcd.
Nasel jsem nejaky graf intenzity v zavislosti na vln. delce, bohuzel tahle ma jen docela maly vyzarovaci uhel, cca 43 st., svitivost 2 az 3.5 cd
Slusny diody jsou na EZK, (velmi korektni firma, ma i zasilku a par pobocek) nejlip tam asi vychazi L53SRC-F (660 nm, 5mm, 3.5 - 4.5 cd, 30 stupnu, 8.90 Kc, 100 ks po 7.61 Kc).