Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od Hallogen Zdarec.. Dobrá práce
Víc by mě ale zajímala ta zvlhčovačka ...Šlo by hodit nákres ? ( průřez)
Čau,
něco se sesmoli 1. Mlhovací přístroj ML-015 je za babku v plováku já mám udělanej z polystyrenu a prořezaný krabyčky od másla
v 15 L kýblu s výkem. 2. výstup páry trubka koleno 3. levnej 12v pc větrák mě stačí 4 na 4 cm taky za babku
třeba ti to píchne.. pic ať to kvete
Cau taky si chci proridit tohle EASY relé o Moellera , jen sem se chtel zeptat , nejde to napojit primo do nej ?? Musi tam byt ty stykace ? Podle vlastnosti co jsem hledal by to to samostatny rele melo ustat a samo zapinat/vypinat bez stykacu , je to tak ?? Diky Hlava
Pokračovaní:
Ale ty máš 600W a pokud takovýhle výkon pošleš přez Easy, tak je vceku velká pravděpodobnost, že mu vypalíš kontakty (přehřejou se). Pro to jsem volil stykače, které jsou na to stavěný a na mnohem víc, takže se nevypálí a easy za 3 tis ti bude fungovat 100 let
Mějte se ahoj
Dotaz na ty co tomu rozuměj... Co je podle vás lepší, řídící jednotka, ať už tato nebo jiná...., nebo Pc( ideálně notebook/netbook) s programem, který zajišťuje chod pěstírny?? Jeden takový prográmek, je tu i ke stažení a určitě by se dal ještě doladit, kdyby to nestačilo.....
Co je spolehlivější, ať už celkově, nebo při výpadku proudu? Třeba u toho pc vydím jako výhodu (mimo jiné) to, že se dá zároveň dokumnetovat celý průběh pěstu, pokud by si tam člověk natáhl webku (i možnost sledovat stav pěstírny mimo domov), nebo napojil foťák.. Ale to je pro hračičky a né pro ty co jedou kolo za kolem.. Ale mě by sa taková vyfikundace líbyla, třeba na řídící jednotu to napojíte těžko..
Takže otázka je jasná. Řídící jednotka X PC s příslušným softwarem.
Přídám třetí - podle mě nejlepší - alternativu: PLC.
Je to v založeno na platformě PC, ale v provedení na DIN lištu. Místo (resp. vedle) standardních portů (LPT, COM, USB) se k PLC připojují karty z různými druhy rozhraní (digitální vstup, výstup; analogové vstupy a výstupy v různých standardech - proudové, napěťové, frekvenční; veškeré průmyslové sběrnice...) takže konstrukce a programování se tím značně ulehčí - všechno je pěkně standardní a komunikuje spolu. Programuje se to obvykle "malováním" funkčních bloků. K PLC potom běží vedle na PC tzv. vizualizace, kde můžeš nastavovat a číst všechny parametry - funkce PLC ale není podmíněna během PC; vizualizace může být i dálková...
No zkrátka je to profi. Na PLC běhá v průmyslu všechno - od malé linky s pár dopravníčkama po obrovké technologické celky.
Původní příspěvek od medulda Přídám třetí - podle mě nejlepší - alternativu: PLC.
Je to v založeno na platformě PC, ale v provedení na DIN lištu. Místo (resp. vedle) standardních portů (LPT, COM, USB) se k PLC připojují karty z různými druhy rozhraní (digitální vstup, výstup; analogové vstupy a výstupy v různých standardech - proudové, napěťové, frekvenční; veškeré průmyslové sběrnice...) takže konstrukce a programování se tím značně ulehčí - všechno je pěkně standardní a komunikuje spolu. Programuje se to obvykle "malováním" funkčních bloků. K PLC potom běží vedle na PC tzv. vizualizace, kde můžeš nastavovat a číst všechny parametry - funkce PLC ale není podmíněna během PC; vizualizace může být i dálková...
No zkrátka je to profi. Na PLC běhá v průmyslu všechno - od malé linky s pár dopravníčkama po obrovké technologické celky.
Pokud není rozhodující cena, pak jednoznačně PLC.
Jojo , to je ten http://automatizace.hw.cz/programov...easy500-700-800 , Moeler EASY rele , měl sem ho a je to celkem draha sranda, nakonec sem to vrátil a pořidil za to hodiny na DIN lištu a spinaj mi to stykače a je to . Samotny EASY rele stalo přes 4500kč a to sem tam měl pres 30%slevu , pak mi řekli za ty moduly cca 8tisic a za kabel na propojeni k PC skoro 3500 to už bylo moc a vratil sem toporidil ty hodiny a 3okruhy spináni se stykačema mě vyšlo na 6tisic , smontoval sem si to sám
pokud chcete PLC cko doporucuju siemens logo, jde stim ovladat uplne vse, programovat se to clovek nauci rychle. Ale je to spis pro lidi co to chteji mit vsechno zautomazovane a pocitaji , ze to bude neco stat. Rozhodne se nevyplati stim spinat jen lampy :-)
predpokladam, ze je zbytecny ptat se, zda je takovahle ridici jednotka bezpecnejsi, nez bezny spinaci hodiny?... diky za tohle tema, dlouho sem dumal nad tim koho se zeptat aniz by se on nezeptal na co to potrebuju
ydsscc jsou to profi zařízení, ale stejně je vhodné při použítí klasického předřadníku o výkonu větším jak 400w pořidit stykač, ten ti zaručí, že nedojde ke spečení kontatku a můžeš použít i klasické spinací hodiny. Výhoda malých programovatelných relé je , že si můžeš naprogramovat různé úkony. Takže když třeba dám přiklad pro siemens logo. Mužeš jím spinat lampy. Ovládat ventilací v závislosti na teplotě a vlhkosti. Může spínat různé zařízení v zavislosti na čase nebo nějaké analogové veličině. Když půjdu do větší hloubky neni problém, tu jednotku naprogramovat třeba na namíchani vyživovéhé zálivky. A třeba měřit EC na vstupu do dripu a výstupu z dripu , porovnat hodnoty a na jejich zavislosti upravit roztok. Všechno je to o snímačích a ceně ,kterou si schopný za to dát. Navíc je možné teploty nebo jiné veličiny zaznamenat a udělat si graf, jaka byla teplota v závisloti na čase. Dále je možné tuto jednotku ovládat dálkově přes internet a měnít v ní data online. Asi si někdo řekne, že to za tu cenu nestojí,ale když si spočitam, kolik pěnez stojí jednotlivé komponentky, jako jsou spinačky, termostat, hydrostat, měřiče ec a ph, tak zjistite, že až tak moc nepřeplatite.
ja bych to teda resil uplne jinak - Raspberry Pi + Quido USB 2/16 - 2 vstupy, 16 výstupů a teploměr. + nejaky stykace a muzete si vymyslet komplet pestirnu s napr. ovladanou zalivkou i hnojenim pres internet
Původní příspěvek od hardiron pokud chcete PLC cko doporucuju siemens logo, jde stim ovladat uplne vse, programovat se to clovek nauci rychle. Ale je to spis pro lidi co to chteji mit vsechno zautomazovane a pocitaji , ze to bude neco stat. Rozhodne se nevyplati stim spinat jen lampy :-)
To už se vyplatí za ty prachy Siemens S7-1212C kde máš 4 výstupy PWM, se kterýma jde přímo regulovat ventilátory do 24V. A dva analogové vstupy pro např hladinoměr a teplotní čidlo.Lze v něm vytvořit i webovské rozhraní, komunikuje přes LAN. A při trochu studií zvládnete v pohodě naprogramovat přesně co potřebujete pomocí TIA Portálu (nahrazuje Step7).
Takže cca do 5ti tisíc máte plně automatizovanou pěstírnu, s velkými možnostmi rozšíření a modulacemi.
Vše ale samozřejmě závisí na vašich požadavcích, kolik potřebujete vstupů a výstupů.
Pokud by jste někdo chtěl s tím poradit, nebo měl zájem to sestavit a naprogramovat, tak se klidně ozvěte...
To už se vyplatí za ty prachy Siemens S7-1212C kde máš 4 výstupy PWM, se kterýma jde přímo regulovat ventilátory do 24V. A dva analogové vstupy pro např hladinoměr a teplotní čidlo.Lze v něm vytvořit i webovské rozhraní, komunikuje přes LAN. A při trochu studií zvládnete v pohodě naprogramovat přesně co potřebujete pomocí TIA Portálu (nahrazuje Step7).
Takže cca do 5ti tisíc máte plně automatizovanou pěstírnu, s velkými možnostmi rozšíření a modulacemi.
Vše ale samozřejmě závisí na vašich požadavcích, kolik potřebujete vstupů a výstupů.
Pokud by jste někdo chtěl s tím poradit, nebo měl zájem to sestavit a naprogramovat, tak se klidně ozvěte...
Původní příspěvek od cihory Zdarek všem, tak vám sem házím to schéma zapojení. Rozvadeč jsme od minule trošku pozměnili, ale součástky zůstávají stejné. Mějte se a smějte se. Dotazy vítány...
Ta krabice jak mas na fotce - to se prodava uz s tema zasuvkama a nebo ty jsi kupoval zvlast a nabastlil je na krabici?