Susíš , suším , sušíme ;) Sušení a Skladování - Klikni zde pro originální téma |
indicky-konopi |
to ja sem tak na 100špeku z prvniho indooru usušil jen v mikrovlnce...ale skuřovalo to fakt dobře a celkem i chutnalo, dokonce sme s kamosema polemizovali o tom zda to v mikrovlnce neco ztraci pac sme byli vetsinou na kasicku...takže byl duvod proc rychle usušit i se zhulit:), hold nebylo co do huby a sklizen se blizila, ale tak pomalu, ze se to nedalo vydrzzet, nejsem jeden z tech lidi co ma narvanou skrin cudkou a pritom si nezahuli....:D Jinak když byl čas a trpelivost, taxem to dal i do fusekle a sušil sem to pres fén...sušičku na ovoce sem taky uz vyzkousel, ale prece jenom to neni tak rychly..:D |
|
|
premekss |
Zdarek muze mi tu nekdo poradit seknul sem INDOOREK ORANGE BUDY krasne voneli jak rostli tak sem je povesil vzhuru koreny do skrine a nechal je tam susit asi 10dni myslel sem ze si zachovaji vuni ale ne vonelo to jako seno az po rozdrceni voneli pekne prosim poradte v cem delam chybu dik.. piste do PM |
|
|
ABSURDUS |
Ja to nechapu, susit v mikrovlnce apod. je podle me uplna blbost.
Lidi budte trpelivejsi nechte vase milacky schnout co nejdyl, dyt ta chut a ucinky se pak vubec nedaj srovnavat. :) |
|
|
timi |
podle mně je nejlepši to mrsknout do krabice a hodit to na pudu sice to straci hodně na vuni ale zase to nabira na chuti a je to nadherny |
|
|
Oomega |
citace: |
Původní příspěvek od bosta
sušení vzhuru nohama-kořenama je dobrý-bez ztraty učinku.temna a chladna mistnost,koreny na horu.tak za tyden je huleni pekne ususeny |
ty,promin,ale vypestoval jsi nekdy neco?ja bych normalne takhle nereagoval,ale nedavno jsem sklidil a susil v uplne temny mistnosti v prumerne 18 stupnich....a bylo to pres dva tejdny a porad to neslo uloupnout a palit...a to jsem tam nemel ty koreny,ktery to jsou podle me schony vyzivovat tak dva tejdny samy...to je takova fama...ono to je super,kdyz to ususis i s korenama,,ale malokdo ma vetranou,nejlepe regulovane,temnou mistnost se stabilni teplotou nekde na 15-18....coz si myslim,ze je asi tak nejlepsi....ja to skoro mel a pod dvou tejdnech me nebavilo cekat,tak jsem to dal do mistnosti s lampou:))
btw.kdyz byla krize,susil jsem nastrihany na jemno uz do speka na stinitku lampy:),na motoru v alobalu,zapichnuty nad vetrackem v aute s nastartlym motorem,na monitorech a televizich celkem bezne:))stejne tak je neocenitelna a casto opomijena pomucka stolni lampicka ba i svicka v dohrejvacku na caj:) |
|
|
Jizvič |
OOmega: JJ susit v alobalu nad svickou jako bych se videl cely tento tyden :P |
|
|
vata |
ono taky dost zalezi na modelu,jak je hustej (kvet),kolik priskyrice. |
|
|
|
utrhnul jsem si paličku ve skleníku a chtěl ochutnat, jenže to bylo mokrý. Na regulérní usušení se mi čekat nechtělo a tak jsem začal zavžovat, co s tim?
mikrovlnka - vůbec
rozehřátej motor auta - nemam auto
fén - nevim kde je
horkovzdušná trouba - a je to!
ganju jsem dal do papírový utěrky, ale tak aby skrz ní moh foukat vzduch, a dal jsem ho do předehřátý trouby na asi půl hodiny. To předehřátí jem dal lehce pod 100C, aby se ganja příliš nepoškodila.
Ještě se to suší, za chvíli napíšu, jaký to je |
|
|
Marty.SX1 |
Hej tak dej info sem zvedav jaxi uspel :-) ja tez mam jednu poaldu a ted to mam na monitoru taxem zvedavy esi temu cosi pomoze.... |
|
|
Ježíš |
Původní příspěvek od Oomega
ty,promin,ale vypestoval jsi nekdy neco?ja bych normalne takhle nereagoval,ale nedavno jsem sklidil a susil v uplne temny mistnosti v prumerne 18 stupnich....a bylo to pres dva tejdny a porad to neslo uloupnout a palit...a to jsem tam nemel ty koreny,ktery to jsou podle me schony vyzivovat tak dva tejdny samy...to je takova fama...ono to je super,kdyz to ususis i s korenama,,ale malokdo ma vetranou,nejlepe regulovane,temnou mistnost se stabilni teplotou nekde na 15-18....coz si myslim,ze je asi tak nejlepsi....ja to skoro mel a pod dvou tejdnech me nebavilo cekat,tak jsem to dal do mistnosti s lampou:))
btw.kdyz byla krize,susil jsem nastrihany na jemno uz do speka na stinitku lampy:),na motoru v alobalu,zapichnuty nad vetrackem v aute s nastartlym motorem,na monitorech a televizich celkem bezne:))stejne tak je neocenitelna a casto opomijena pomucka stolni lampicka ba i svicka v dohrejvacku na caj:) |
proc by podle tebe nemel nic vypestovat? zalezi na kytce (hutnost palic) a podminkach (vlhkost..). ja minuly rok povesil kytku na !4! dny korenama vzhuru a predtim jsem ji celou obalil novinama a svazal. byla sucha akorat na zahuleni a diky tem novinam tam bylo i vic pryskyrice na hasik nez u kytky ktery jsem jen ostrihal palice a stonek tam nechal-taky to tolik nesmrdelo nez kdybys ji povesil jen tak. poveste je za koreny at se houpaj! :D |
|
|
ikary-san |
chtěla bych něco usušit fenem...nepoškodí to nijak kvalitu?dik za odpověď |
|
|
golgotha |
Ahoj,mno nebude to urcite nejlepsi,jako vsechno na co se chvata :) ,nejspis chvatas ?!Rozhodne to bude lepsi nez suseni v mikrovlnce!
Chut urcite nebude stejna jako pri normalnim pomalym prirodnim suseni,ale kourit se to da!
Zalezi na co jses zvykla ...
Peace ,ll.. |
|
|
sundance |
Já když pospíchám na nějaké pálo,tak to také mrsknu na vršek monťáku-souhlasím s Yettim. |
|
|
irwin |
priklanam sa k yettimu....
susenie je najlepsie na starom sirokom monitore... |
|
|
ikary-san |
jj děkuju za rady...a nesmrdí to hodně z toho monitoru?...aby to nebylo cejtit po celym sidlisti.... |
|
|
indicky-konopi |
suším nejvíc na lampičce, je to dle mýho jedno z nejlepších způsobu rychlosušení, jinak v mikrovlnce mi kolikrát přide, že to skérko na kvalitě až tak moc neztrácí, jen ta chuť a hlavně množství je šílená zráta...vždycky tam hodim mírně nastřihaný pálky, dám na plno a 3x po 30s vždycky vyndám a utřu taliřek, páč se vždycky orosí a sucho...fénem suším taky často, ale to jen když neni po ruce lampička ani mikrovlnka...jinak ještě co neni zas tak špatný je sušit v obyč troubě (zahřate na cca 50°) nastříhanou čudku třeba v krabici od cd...pokud máte sušičku na ovoce, tak máte taky jednu z moc fajnes věciček;) |
|
|
Artush |
Ja to dycky hodim prez noc pod zarivku na akquario az je na rano co k ourit...:) |
|
|
Yoll |
Ahoj, suseni je podle mne nejlepsi pozvolne - pokud jsou na to podminky samozrejme, no a co, ze to dva mesice visi - da se prece uzdibovat (je ale smutne sundavat za dva mesice holy ackoliv dokonale suchy klacek).
Co se tyka uchovavani doporucuju - nevim jestli to uz nekdo nezminil, ale nevsim jsem si - vakuove dozy (stlacenim, nebo spis vakuovou pumpou typu vacsy) a vyplati se mozna i pridat sacek silica gelu - pokud mozno tak aby se nedotykal uchovaneho materialu (vytvorit v nadobe kolecko z plastu nedotykajici se vrsku nadoby. Jedna litrova doza vyjde cca na 100-150 kc, ale je to na dlouho (nesmi se zapomenout kde to clovek schoval - ale to plati u vseho) a vysledky jsou myslim velmi dobre. |
|
|
Skřeťák v Sudu |
Hele lidi mam dotazek, nemam nak tak moc kde susit mno a tak nas s kamosema napadlo takova vec co takhle vzit kytky vyskladat je na balkon na noviny a prekrejt to celtou a tak jednou denne votacet? co vy nato(jina moznost v podstate ani neni tak chci vedet jestli je to real a s jakou uspesnosti) |
|
|
ABSURDUS |
Skretak: No realny to je. Jen bacha na prilisnou vlhkost, ale kdyz to budes pravidelne, casto kontrolovat a otacet, tak bys moh uspesne usisit.
Pak dej vedet. |
|
|
Yoll |
Skretak: Mozna by stalo za to tam nejak vhodne pripevnit malinky vetracek, aby se pod tou celtou hybal vzduch (vim z cundru jake to je kdyz se pod celtou nehybe vzduch - nejni to moc prijemne). Proste jen nejake male 20W prditko, ktere by mohlo porad bezet..... |
|
|
Skřeťák v Sudu |
mno tak to je unreal... s tim vetrackem bohuzel:( ale napad good |
|
|
zomb |
kolko mate skusenosti nehavat susit hore nohami asi take 15-20cm dlhe palicky (sisky na stonkach), tak aby som ih uz mohol hodit rovno do flase a zakopat a nemusel sa bat nejakeho zaparenia alebo plesne.. susim to cca10 dni a je to take gumove listky dookola su uz aj suche celkom ale ten mazut ten kristal v siskach nevyschne aj tak nikdy hadam, tak ci to staci take abo susit az kim sa to nebude lamat v ruke... btw fajcit sa to uz da neni to nejake ze mokre strasne... |
|
|
Skřeťák v Sudu |
hele chci se zeptat ted me vystrasili kamosi ze prej treba houby se nemaj susit na novinach ze se odnich dostane ten inkoust, nevite otom nekdo neco? hodne me to vystrasilo. |
|
|
Yoll |
skretak: hmm, cetl jsem o tom a asi to bude pravda - treba Mlada fronta spini i uplne suche ruce, doporucuji susit na prkenkach nebo nebelenem (nechlorovanem) papiru. Myslim, ze to ale nejni zase az takovy problem, ty houby jsou dost jedovate samy o sobe hehe......P.S. kdyz uz noviny tak urcite ne Blesk, Super, Halo noviny apod. - v jedne knizce jsem cetl, ze jsou dobre Mykologicke listy, ale nevim jestli to jeste vychazi, dalo se to tusim sehnat jen na predplatne.... |
|
|
Yoll |
...aha ted mi doslo, ze jsi mozna myslel nejedovate houby...tam uz je to asi horsi - je to vetsi mnozstvi a susi se to dele, takze by to mohlo ovlivnit mozna i chut - urcite se vyplati sita nebo susicka (nekde v byte).... |
|
|
Yoll |
ahoj....psalo se tu o suseni v pytlich, resil se vhodny material (plast x textil), tak me napadlo zkusit volne obaleni susenych vetvi cernou netkanou textilii. Hlavni vyhodou je, ze je prodysna a propousti i molekuly vody - vodni paru a neni tedy nutne ji nejak perforovat. Je take mozne si z ni udelat trvale pytle ruzneho tvaru (napr. mrkvoviteho ci konickeho (pro techniky-estety)). Prave zkousim a vysledky dam vedet. |
|
|
Fantasie |
Skretak : a co takhle sestavit nekde venku v kroviscich nejakej susici pristresek ? priroda chce svi :D pri kotrole jednou za tri dny se nemuze nic posrat ... |
|
|
Skřeťák v Sudu |
bojim bopjim moc bydlim v praze a to by nedopadlo dobre :D takze odpada bohuzel:( a v mejch mokradech bude vysoka relativni vlhkost takze odpada:( ale napad dobrej |
|
|
Yoll |
no dobre to asi neni, predevsim proto, ze cast pryskyrice se odpari, vzhledem k vcelku vysoke teplote, idealni pro zachovani kvality je pozvolne suseni pri cca 20 stupincich pana Celsia...jak se pise v nekolika treadech tady kolem...ale zase je to mnohem lepsi, nez kdyz to chyti plisen..... |
|
|
current93 |
Sklizen se nastesti uz blizi...chci to dat susit na pudu, ale mam mensi problem - je tam asi myska - chci se zeptat, zda mysi rady papaji susici se rostlinky? popripade, zda je neco proti tomu (nemyslim 20 pasticek, ale treba neco co jim vadi). diky moc za rady a sklizni zdar! |
|
|
current93 |
mysky jsou sikovny celkem...no chci to dat tak, jak si rikal...ale bojim se o to...tak proto se ptam |
|
|
dreambox |
Zdravim
cetl sem tady par prispevku od valdeze -se fakt jevi jako machr !
zkusil jsem jeho metodu: mineralka , cukr , peroxid , B1 thiamin
-test probihal tak, ze sem ustipl 2x vetvicku s palickou , jedna sla na normal suseni (ubrousek a cas) , druha do vyse uvedeneho roztoku + 5 dni v temnu.
-rozdil BRUTALNI = valdezova metoda vyprodukovala sisku humac orosenou pryskyricou a krasne vune - jak budou kytky zdraly (cca 14 dni) necham se od valdeze poucit a udelam dle jeho rad !
timto mu velmi dekuji a vsem doporucuji !
S pozdravem a pranim bohate urody DB |
|
|
Yoll |
...hmm ja zkousim presne tu samou metodu a ty susici se kytky voni daleko podmaniveji nez jednoduse ihned susene.....ty susene beznou metodou se blizi vicemene tak nejak senu, ovsem ty upravene vyse popsanou metodou voni krasneji nez cerstve....jinsk peroxid doporucuji kupovat v drogerce 30%, usetri se naklady, odpad a vse ostatni (jak psal nekdo, ze kupuje 3% v lekarne), jenom je treba davat moc pozor na prstiky..... |
|
|
LosLamos |
dreambox+Yoll: pls nemohli byste mě nasměrovat na tu metodu sušení, nebo alespo přesněji popsat co a jak mám udělat, páč co jsem četl tak to vypadá docela v pohodě. dík |
|
|
AEROCELL |
Hojda all ties sa chcem nieco podrobnejsie dozvediet o tej metode ako aj LosLamos tak plees ak tu bude niekto tak dobri poradte co mam kupit a v akom obsahu ml,l, to ma vsetko namiesat a co nasledne spravit a ako dalej postupovat lebo tu metodu som tu nenasiel a rad by som to chcel vyskusat...najlepsie by bolo co najrichlejsie lebo co skoro budu kosit tak vas prosim spravte celkovej postup a pomocky a vsechno otom budem velmy vdacny moc vam dopredu dakujem... |
|
|
LosLamos |
2 dreambox: díky moc :) chtěl jsem se ještě zeptat, mám doma papírovou bednu a v té mám provázky(napříč) a na těch mám pověšené paličky. dá se to ještě postříkat tim B1 thiamin?? a ještě kde ho seženu?? asi v lékárně co?? |
|
|
Yoll |
...B1 thiamin v lekarne za cca 20 kc jedno platicko...me se pani prodavacka ptala na co to chci, ze se moc neprodava, tak jsem ji rekl, ze jsem plny slozitych cukru a potrebuji je rozlozit......vypadalo to, ze ma chut mi pridat i neco na hlavu..... |
|
|
Yoll |
...rad bych jeste jednou zminil, jakozto sikovny multifunkcni susici doplnek, cernou netkanou textilii - jednotlive vetve volne obalene timto materialem, zavesene na pude v poloseru pri prumerne teplote 15 - 20 celsiovych stupinku (po predchozim osetreni Valdesovou OxiB1Mattoni metodou), voni.....proste bozsky - opravdu zatim asi nejhezci vune v souvislosti s mj v mem zivote - a zadna plisen, samozrejme.... |
|
|
hrose |
Valdesi, klobouk dolu, opravdu bajecna metoda! :-) Palicky se krasne orosily, jen doufam, ze ten peroxid nema naky spatny vedlejsi ucinky...
Nevite nekdo, co je pravdy na tom, ze se ma dat k ususene byline do sklenice nejake susene ovoce, treba svestka, jablko, merunka... aby matros mel spravnou konzistenci, nebyl presuseny a bylo to vonave i jinak...? Trosku se bojim plisne... |
|
|
Yoll |
...no peroxid vodiku ucinkuje ve vsech chemickych reakcich jen jako dokonaly kren - nemej strach, nebude po nem ani vidu ani slechu...s tim ovocem mam dobre zkusenosti, ale chce to posoudit s rozumem a citem (jako vsechny zivotni situace)....kazdopadne muze plisni napomoci k nadvlade nad fungi nahlodanym kralovstvim...ale pridas-li ho do sklenice s dobre ususenym materialem, nemuze uskodit.... |
|
|
Kellogg |
Cau,jen me tak napadlo,jestli by bylo dobre nebo jestli by to slo a bylo by to dostacujici susit venku v nejake krabici nebo v necem.Ale nevim jestli by na to nebylo dost vlhko,jeste sem premyslel o tom,ze bych vykopal diru,vlozil krabici,krabice by mela diry a v te krabici natazene provazky a na nich zavesene palice,pak bych asi tu diru zahrabal.Jen nevim jestli by se to ususilo nebo ne.
Jestli je to blbost,nehazte po me kamene. :) |
|
|
dalas |
Zdarec,
Můžu B1 thiamin přidávat zároveň s Final Solution? nebo mám počkat až na ty poslední 3dny kdy dostane kytka jen vodu+H2O2? |
|
|
JosefCorrino |
Nejlepší je zavařovací sklenice, zakapat voskem, zakopat 2 mtry pod zem ....
to nejen že neztrácí, ale spíše získává ....
Jinak co d sušení, kámoš poradil napěchovat hulenim nějakou trubičku např. od těch různejch vitamínů, udělat z každé strany jednu dirku a projet to plynem do zapalovačů ...
Výsledek má prý být rychle a dobře nasušené hulení
Ale ještě jsem nezkoušel .. zkusím už brzo ... |
|
|
dreambox |
Pokud vim, tak takhle se spis dostava cistej hasis -butan ho veme sebou a po vyprchani ti zustane jen has.
Nekde to tady na foru je. |
|
|
zmetek |
Plynem z toho ziskas jen hash, mozna ze ti to vysusi i huleni ale to uz bude mnohem slabsi. |
|
|
Coooper |
Mě není jasne jak s tou valdezovou metodou jestli to mam do toho roztoku dát i s kořenama asik ne že ... |
|
|
Ganja doctor |
mám dotaz, susím kytky na půdě, pověšený ve vzduchu za kořeny. Jde mi o to, že kytky nemaj absolutní tmu, jestli to nevadí. Sluníčko na nš nesvítí, jsou prostě v hodně tmavym šeru, ale ne v uplný tmě. nevadí to? |
|
|
Coooper |
ja si myslím že to nijak velkou změnu nedělá že není tma uplná...Ja mám spíš tedkom ten problém že nevim kde sušit |
|
|
bossfic |
Hlavně aby na ně nesvítilo v době sušení slunce... to je nejduležitější... |
|
|
lootman |
Původní příspěvek od Ganja doctor
mám dotaz, susím kytky na půdě, pověšený ve vzduchu za kořeny. Jde mi o to, že kytky nemaj absolutní tmu, jestli to nevadí. Sluníčko na nš nesvítí, jsou prostě v hodně tmavym šeru, ale ne v uplný tmě. nevadí to? |
Tak jestli chces mit uplnou tmu,tak je zabal do novin :leaf: |
|
|
grundik |
kamos mi nedavno opisal dost imba sposob rychlo susenia
bez pouzitia tepla takze nehrozi ziadna degradacia thc
...........................................................................................
postup: cerstve rastlinky supneme do mrazaka, kopirujeme tym prirodzene mrazy vonku. ked to omrzne vyberieme a dosusime
cele to mame zfuknute za den.
................................................................................................
teoria je taka , ze voda naviazana v bunkach rastliny pri zamrzani pretrha bunkove tkaniva.a po rozmznuti je to suche cobydup
urcite si si aj vy vsimli ze ked nieco na jar zamrne je to suche takmer ihned.. |
|
|
Exceptional |
Původní příspěvek od grundik
kamos mi nedavno opisal dost imba sposob rychlo susenia
bez pouzitia tepla takze nehrozi ziadna degradacia thc
...........................................................................................
postup: cerstve rastlinky supneme do mrazaka, kopirujeme tym prirodzene mrazy vonku. ked to omrzne vyberieme a dosusime
cele to mame zfuknute za den.
................................................................................................
teoria je taka , ze voda naviazana v bunkach rastliny pri zamrzani pretrha bunkove tkaniva.a po rozmznuti je to suche cobydup
urcite si si aj vy vsimli ze ked nieco na jar zamrne je to suche takmer ihned.. |
a co chuť ? |
|
|
DarkTerror |
Taky zkousim valdezovu metodu. Mam kyti v roztoku 3 dny a krasne pozoruju jak zrajou ;) |
|
|
Kellogg |
cau,prosim vas,susim uz 7 den v perinaci na provazku zavesene vetvicky se siskama,sisky sou uz celekm proschle a stonek na kterem siska je(ten tenci) tak uz je krehky,ale kdyz zmacknu trochu vic tu palicku,tak to este lepi,ale ne moc.
Myslite,ze bych to mohl dat uz do zavarovacek,nesplesnivy to? diky |
|
|
|
Tak zatím visí ve sprchovým koutě °;-) tak jak jsem je střihnul a donesl ze zahrady. Dneska a zítra budu stříhat listy, lístečky a neokrystalkované konečky listů. Uvidíme.... |
|
|
Coooper |
7 dnu je malo ja tedka suším už asik 9 dnem a pořád je to málo a to ty palice mám rozdělane at schnou rychleji a jsou ještě trochu mokřejší klidně to ještě chvilku nech |
|
|
pestitel222 |
cau. Ja susim v chladu (cca. tech 15°C) a v naproste tme. Jediny s cim mam tet trable je, ze uz sem tydle prostory nemohl dal vyuzivat a musel po 11 dnech vyklidit. Tet to mam v zavarovackach, ale jeste to neni uplne na prach suche. Neda se to uplne drolit a trochu to lepi. Minulej rok sem mel to same, nesplesnivelo to, ale nehorelo to tak dobre jako treba z mikrlovlnky. Myslite ze to mam tet rychle dosusit treba na topeni nebo u el. kamen? Diky, nerad bych v posledni fazi znehodnotil tak dulezity material :). |
|
|
|
pestitel222 - zkus aspoň s jednou sklenicí sušení vymražováním.
Moje teorie vychází z následující praktické zkušenosti: První ostříhané listy, co jsem donesl ze zahrady, jsem hodil do PVC boxu na mražení potravin a za tejden (namám zatím čas vařit) koukám, že je tam voda. Vyleju, za tejden koukám, zase!
Takže bych to možná udělal takhle: (viz obrázek) |
|
|
|
A ještě něco: když jsem stříhal doma nad papírem velké a další neokrystalkované listy, furt z kytky něco padalo, koukám a oni mšice. Těch sviní tam byly stovky!!! Tak si říkám: no nic, zaschnou, zpopelním je. Druhej den přijdu do koupelny (suším ve sprcháči, protože je u mě 13ti letý synovec) a koukám n avaničku sprcháče... nějak se jim sesychající rostlina nelíbí a tak padají. No špica, zapnul jsem sprchu... a druhej den znova, dneska zase a zejtra to opět zopakuju.
Ale že se mi ulevilo, že mi tam nebudou přisychat °;-) |
|
|
delloyt |
nemam kde susit, tak jsem odrbal listy a stonky s palicema nakratil na cca 30cm. udelal jsem otypky po asi deseti vetvych to zabalil do novin a strcil pod postel. kytky maj tmu a teplotu kolem 20stupnu...... myslite ze je to ok? |
|
|
Coooper |
rači to kontroluj jestzli to neplesniví chtělo by to trochu vzduchu |
|
|
Wik |
Já používám ICE green tea s thiaminem a po 5 dnech jsem suché paldy po důkladné manikůře narval do vzduchotěsné nádoby a zbylé vlhké paldy jsem dosušil v temnu(1 den) poté umístil taktéž do vzduchotěnsé nádoby. Pokud po otevření nádoby zjistím, že je to vlhké, jemně ji na pár hodin pootevřu. Pokud to bude až moc suché, tak do ni vložím jeden plátek jablka(pokud možno tak, aby se jablko nedotýkalo paliček-já mám ve víku vzduchovou bublinu, do které nacpu akorát 1 plátek) Po 1-2 dni paličky nasajou velice příjemné aroma. Letos se mi to vlice osvědčilo a bučo chutná i voní mooc mooc příjemně a ne ajk suché seno...DOPORUČUJU!!! |
|
|
kore |
nejlepsi je to dat k nekomu na pudu,vydrži to tam i 2 roky..pokud to nestačíš vyhulit |
|
|
tekknou |
Původní příspěvek od kore
nejlepsi je to dat k nekomu na pudu,vydrži to tam i 2 roky..pokud to nestačíš vyhulit |
No tak o tom by se dalo polemizovat..já měl Jednu kytí na sušení na půdě a musel jsem to dát do místnosti s pokojovou teplotou ,protože na půdě je zima a ta průměrná vlhkost tam taky asi nebyla nejlepší ,takže to docela férově začalo chytat plíseň. |
|
|
|
zdar.mám dotaz.mužu je už po manikůře dát do igelitovýho pytle a zavěsit na strop?já jen aby se tomu něco nestalo.:D |
|
|
Celller |
tekknou: jo, to mas s tou pudou pravdu, susil sem tam taky driv (a v pohode), i minulej rok, akorat sem byl linej prostrihat listy, nebo to rozdelit na vetve, a jak prselo v zime, tak tam bylo vlhko jako prase a plisen toho znicila docela dost, mel sem ty kytky poveseny v celku a jak byli vetve na sobe a neluftovalo to, tak to zplesnivelo:( ale moh sem za to i ja:rolleyes: a hlavne moje lenost |
|
|
tekknou |
to Celller:
jj přesně jak říkáš loni jsem taky na půdě sušil a plíseň začaly chytat jen ty stromy nejvíc nabalený zelenou massou a neprostříhlým listí z důvodu podzimní lenosti:D:D
To mě do cela nas,,,škoda pěkných bambulí:(
A když chčije o to je to horší minimální izolace tkž. vlhko jaxsviň ještě přez větračky..
Letos jsem tam nechal sušit ákaso a taky sem tam taková decentní plíseň ,ještě že jsem to včas čeknul a dal dosušit jinam kde se teplota pohybuje okolo min, 17 a max, 24
Teď v nejbližší době se doufám dokopu k tomu abych to uskladnil ,ale ještě to chce nějakou pomerančovou a mandarinkovou kůru:)! |
|
|
Celller |
tekknou: budes susit s kurou? nebo nakladat palice (curing) do nejakeho piti? Nekde sem to tu cetl, ze kdyz nalozis palice do nejake limonady na tyden a pak ususit, ze by to melo ziskat takovou chut:) |
|
|
tekknou |
Celller:
hele tak díky za typ , ten curing určitě zkusim..
už jsem viděl takový curingový pití ,na jednej akci u jednoho týpka na chalupě ,měl tam zamraženou flašku zelený a v tom v celku naložený šišky, stálo mu to naložený asi něco přez rok na mrazáku ,nebo možná ještě dýl tjo. ,co si teda pamatuju podle řeči ,ty panáky pak byli celkem vražedný:D :D |
|
|
sundance |
Zdravím.
Po skušenostech z minulé sklizně,kdy se mi přehršle pálení válelo po sušácích na prádlo a teplota v mistnosti nebyla zrovna optimální jsem se pro letošek rozhodl pro sofistikovanější způsob sušení viz.foto.
Jak je patrné,celá konstrukce je ze dřeva potažená černým igel.
Rošty jsou s trochou šikovnosti zasunovací.:D
Původní místo větráku(který samo funí pryč z prostoru,pasivní nádech v dolní části.)byla nejspíš lednice,výkon neznámí.
Rozměry:1m.x1m.x1,30m.
Po usušení letošní sklizně hodlám tento prostor využít jako pěstírnu-abych se o dlouhých zimních večerech nenudil:DWataž ještě není známa,nejpíš 400w.možná i více:wink:
Sundance. |
|
|
Cpt. Pierre |
Vzhledem k tomu, ze sklizim postupne paldy odspoda nahoru az po topky, osvedcilo se mi suseni v papirove tasce polozene nabok...je to ve tme a schne to hezky pomalu.....postupne se zmensuje objem ususeneho....a pak pridavam nove sklizeny paldy,ktery tomu sussimu vraci ten cerstvy nadech....pravidelna kontrola plisne je samozrejmosti....po tejdnu to cely promicham zasse polozim nabok a pridam novy paldy....doba schnuti zavisi na dylce sklizne ale odhaduju to tak na 3 nedele....a paldy sou krasne vlahy, hebky, ne presuseny ani nedosuseny...to se mi osvedcilo......skladuju v mrazaku narvany ve sklenici nebo krabici od mlika stazeny izolackou treba i dva roky a nemyslim si ze by dochazelo k velkejm ztratam kvality... |
|
|
Dim |
quido: no rychlost suseni zavisi na vlhkosti a teplote, ja sem minulou urodu susil pri 20°C a asi 30% vlhkosti, zhruba tech 14 dni. takze pokud sou na pude kde ted asi moc teplo nebude tak si myslim ze je to uplne normalni a ze si tam jeste nejakej tejden pobudou. |
|
|
Gareth |
Ja som zasa niekde cital, ze v trave je okrem THC ja nejaka kyselina THC, ta je neucinna, ale bez pristupu vzduchu sa aj ona meni na aktivnu latku. Takze mozno by bolo zaujimave susit vo vakuu. myslim, ze aj existuju takke susicky. na drevo a tak.
A ako by dopadlo zamrazit prave zozbieranu marihuanu, a vyuzit ten efekt, ze (napr. v zime date do mrazu mokru hanru, a ked zmrzne, tak ju date znova do miestnosti a je sucha) proste to vyuzit manicke.
A na to CO2 sa skusim pozriet este po fore, ale ak ma niekto skusenost moze prispiet. |
|
|
Sweet |
Zdravim...sklizeň je za pár dní tady a teď nevím jak budu sušit..Bydlím v paneláku takže moc možností nemám..Přemejšlel jsem o tom že bych sehnal nějakou velkou papírovou krabici (od televize apod.) a dal to do sklepa..Ale někde tady na G jsem četl,že to není dobrý,protože ve sklepě je vzdušná vlhkost(možná že to bylo v tomhle threadu)..další možností pro mě by bylo už jenom sušení v bytě..to bych mohl jenom na jednom místě a to v komoře (nemyslim "špajz")je tam tma a sucho ale taky je tam pokojová teplota..tak nevím jestli je to taky dobrý...přesnou teplotu nevím ale myslim že se bude pohybovat tak kolem 20°C..Kam by jste to dali sušit vy?nechtěl bych po tom všem snažení mít ze svojí travky nějaký přesušený seno...Předem dík za rady.. |
|
|
berrea |
podstatnejsi, nez vlhkost, je pohyb vzduchu... pokud se spajz da nonstop vetrat, tak to dej tam... jestli neda, tak k tomu dej vetrak, ale tak, aby nefoukal primo na kytky |
|
|
Beri |
čau potřeboval bych radu...Sušim jenom pálky protože toho nemám moc....su začátečník a první rok sem pokazil co se dalo...takže uroda nic moc...ale to co mám tak suším ve skříni a nechávám na to foukat větrák...myslíte že je to dobrej nápad,a za jak dlouho to uschne????(větrák nefouká celej den ale třeba jen 5 hodin) |
|
|
Placebo |
se vyser na nějaký větrák a nech to v klídku , jestli na to teda nespěcháš ... |
|
|
Placebo |
Původní příspěvek od Beri
Placebo-právě že spěchám,ale nechcu aby se ztratila ta trošička thc co tam je pokud tam teda nějaký je.... |
no tak to rozkouskuj,rozlož,sviť na to atd ... takový ruchlosušení je stejnak jen na jednu věc ;) |
|
|
Freyer |
Zdravim, taky prispeji svym zpusobem suseni:
1) PC - z jedne strany odmontuji bocnici, vyfouknu prach co je tam usazeny a naspod dam papir A4 prelozeny napul (zalezi na velikosti vasi case) a rozlozim palicky...nejlepsi je to nechavat pres noc, rano uz je to nadherne suche a s minimalnimi ztratamy thc. Je dobre jeste sem tam palicky otocit aby dokonale vyschli. A ta nejvetsi vyhoda je, ze to nejde vubec citit.
2) V kapsi - jak tady uz nekdo psal je dobre susit, v papirovem kapesniku popripade ubrousku. Vezmeme 1-2 palicky a vlozime do kapesniku a pak do kalhot. Staci si sednout do hospy a za par hodin je to suche.
3) V mikrovlnce - pouzivam jako nejvetsi nouzovku. Staci 4 min. a hulco je suche az az, ale strasne skrabe v krku a ucinky nejsou velke. |
|
|
mrak xXx |
zdárek, měl bych na vás dotaz.
Jelikož můj letošní outgrow je už ve fázi sušení, tak bych vás chtěl poprosit zkušené outgrowery, aby se semnou podělili o jejich techniku sušení tak, aby se zachovalo co nejvíc aroma paliček a nemělo to nádech čutky, nebo takový tý uschlý trávy(seno) Ted suším kytky na seníku, kde je teplota maximálně tak o 5stupňů vyšší než ted venku(i přes noc), takže docela zima, jsou zabalený v černejch igelitovejch tenkejch pytlích, kde jsou udělaný docela dost průduchy a spodek je otevřený. Chci se zeptat jeslti to kytkam nějak nevadí že budou sušený v takový zimě.? Dál by mně zajímalo jeslti má někdo zkušenosti se sušenim a docílí zachování nádherného aroma, které paličky mají předem díky moc za každou radu. zatim cuss |
|
|
kripalu |
Dal jsem kytku 3 m vysokou sušit na půdu vzhůru nohama a po tejdnu a půl je skoro suchá, ale je cejtit jako seno, bude to mít negativní vliv na účinek ?
Na půdě bylo většinou chladno. |
|
|
Creator |
Původní příspěvek od kripalu
Dal jsem kytku 3 m vysokou sušit na půdu vzhůru nohama a po tejdnu a půl je skoro suchá, ale je cejtit jako seno, bude to mít negativní vliv na účinek ?
Na půdě bylo většinou chladno. |
ja som tiez susil na pode, no tiez to pachlo ako seno, ale ked som to dal dole... do sklenice vratila sa ta spravna aroma |
|
|
kripalu |
Diky, jsem rád, že není něco špatně. |
|
|
Trawa.cz |
podle mě nejlepší je sušit normal na prádelní šňůře hlavou dolu a omotat to do novin a stáhnout provázkem.
Paličky sou pak krásně tvrdý a podle mě je to i lepší na aroma. CCA 10 dní a je to. |
|
|
Wik |
To trawa:
S tím s tebou souhlasím.
Já to dělám tak, že nejprve otrhám ty největší listy a ty které ještě otrhat jdou a dám je vysušit. Zbylé listy včetně mikrolístečků kolem palic ostříhám a nechám sušit odděleně od velkých, kvůli následnému zpracování.
Větve s paličkama zavěsím na provázky do tmavého prostoru(pootevřená skříň, špajz, půda,atd) a stlačím každou větev pěstmí tak, aby se zvětšila hustota výsledného produktu.
S tím svázáním novinami je to dobrý nápad jak ještě více zýšit hustou, ovšem pozor na plísně, v tomto případě je nutné,aby byl kolem palic zajištěn dostatečný průtok vzduchu - např. pootevření skříně, nepřímo na větve namířený ventilátor, atd).
Vysušené listí pak máme připravené na tvorbu kvalitních mastiček(zvlašť velké listy s malým podílem THC/velkým podílem kyseliny a malé lístečky s vysokým obsahem THC. |
|
|
Stoned_r41d3r |
Dovolil jsem si lehce promazat OT a prepostovat sem post od jednoho clena, ktery se smazal a do jehoz tematu jsem prekladal text od DJ Shorta tykajici se prave suseni.
Původní příspěvek od svetlochlap
Po useknutí větve, nebo rostliny, pověste je vzůru nohama na chladném, suchém místě. Světla se od počínaje toutou fází vyvarujeme.
Ponecháme větší litsty, které pomalu zvadnou a obalí tak rostlinu chránice takto květenstvi.
Následující krok závisí na tom, jak moc je místo, kde vaše rostliny visí suché. Pravidelně kontrolujte rostliny, aby jste dosáhli ideální doby na další postup.
Když větší krycí listy začnou schnout a jsou křehké na dotek, nastává čas je citlivě odstříhat.
Znovu zavěste větve v sušárně a kontrolujte je, dokud malé lístky a konce paliček nezačnou schnout a křehnout.
Pak je čas separovat paličky od větví a odstranit zbytky listů co nejlépe, jak jen je to možné.
Tomuto se říká slangově manikúra, nebo triming.
Nyní máte několik možností co udělat s otrimovanámi palicemi.
Palice by měly v tuto chvíli být ještě trochu mokré, obzvlášť uvnitř,ale vnější část palice by již měla být sesychající.
Něktéré z palic - převážně ty malé - mohou být v tuto chvíli již kouřitelné.
Pokud se nacházíte ve vlhčích oblastech, nebo jsou palice stále obtěžkané vlkostí, můžete vyzkoušet umístit je na <rám? síto? >.
Toto by mohlo pomoci urychlit schnutí.
Opět- pravidelná kontrola kdy přistoupit do další fáze je klíčová.
Tato docednost se však vylepšuje s časem a zkušenosti, nezbývá tedy než cvičit.
Metoda papírového pytle
Jakmilej jsou palice oschlé na povrchu, ale uvnitř stále mokré, je čas na další krok - Papírový Pytel!
Já používám hnědé papírové nákupní pytle, především proto, že nebyly běleny, tudíž se vyhneme dalším nežádoucím chemikáliím.
Jednoduše naplňte papírový pytel několika vrstvami palic, nemačkejte palice, a skládejte pytel příliš natěsno. Několik přeložení, jako u papírového sáčku na svačinu bohatě postačí
Jestliže jsou palice stále příliš mokré, nebo převládájí vlhké podmínky, měli by jste zvážit přořezání několika ventilačních otvorů nad úrovní palic.
Dalším klíčovým aspektem mimo manikůry je pravidelná kontrola.
Pytle je nutné alespoň jednou děnně lehce protřást, nebo velice pomalu otocit palice. Jak palice sesechají, změní se do přirozeně kompaktní podoby ve stavu pro uchování kterou všichni milujeme.
V tuto chvíli by měl být pytel přeložen těsněji, což zajistí větší kompaktnost palic.
Měly by nyní být zcela kouřitelné, možná stále trochu vlhčí v jádru.
Celý tento proces od skližně do prvního kouřitelného produktu by měl trvat od 2 do 4 týdnů, což je závislé na klimatu.
Neexistuje náhrada pravidelné a kvalitní kontroly schnoucího produktu.
Finální fáze
Záverečná curingová fáze preferována většinou labužníků používá uzavřené sklenice. Téměř suché palice jsou přeneseny z tašek do sklenic, navrstveny velice zvolna a sklenice je uzavřena.
Na začátku této fáze je důležité kontrolovat palice alespoň jednou denně.
Já osobně je jemně vysypu ze sklenic alespon jednou za den, postupem času méně často, například jednou za týden.
Postupujte velice citlivě, aby jste nepoškodili palice.
Po přibližně týdnu jen otevírejte sklenice a jednou za den je zkontrolujte.
Pozor na plíseň
Hlavní věc, na kterou by jste měli mít oči a nos na štopkách při curingu je plíseň. Kdekoliv na ni narazíte, musíte se s ní vypořádat. Okamžitě.
Plesnivou palici odstraňte a zbytek produktu ponechte na chvíli v sušším prostředí.
Nejednodušší řešení je jít vždy o krok zpět.
Například -
jestliže narazíte na plísěň ve sklenicích, po odstraňení kontaminované části vraťte palice zpět do pytlů.
Jestliže plíseň zachytíte v pytlech, vraťte je zpět na váš sušící rám, nebo síto.
Toto je nejsušší proces, který je mi znám, pokud máte stále problémy. odvlhčovačka v místnosti by mohla být řešení.
Mimo sledování a pachové kontroly produktu, pamatujte, že je nutné za každých okolností udržovat produkt v temnu.
Ready to go! (Pripraveni)
Palice je kompletě suchá v okamžiku, kdy stonek v centru palice palice praská, když je palice drcena v prstech. Toto prasknutí je jednodušše rozpoznatelné s trochou cviku.
Toto je přesně ta doa, kdy jsou palice připraveny k dlouhodobějšímu skladovanodování.
Čím déle protahujete fázi sušení bez ohrožení plísně, tím lépe.
Ideální mi připadá doba mezi 6-8 týdny od skližně do hotového produktu. Budete schopní rozpoznat , že postupem času se vůně stává čím dále a dále více libější.
preklad: stoned_raider |
Sám se této metody držím, až snad na to, že narozdíl od DJ Shorta provadim finalni manikůru dočista až před finálním uložením - tedy pokud tomu okolnosti dovolují, zároveň namísto papírového pytle používám papírovou krabici od bot.
V tom případě, že se sušení odehrává na půdě používám vyřazené ložní prádlo jako ochranu před prachem a světlem přikrytím celých kusů rostlin, látka zároveň váže vlhkost v sobě.
V případě, ze sklízím za nepříznivého počasí, považuji za elementární rostliny před uložením do chladu a temna nechat oschnout, ideálně k tomu dopomáhá klima místností jako je kotelna a několik klipsnových ventlilátorů - alespoň několik hodin, použitím ventilátorů přímo v místnosti kde sušíte vylepšíte proudění vzduchu, zrychlíte sušení - což nemusí být vždy žadoucí , ale předeším znesnadníte život plísni což bývá především v prvních několika dnech kruciální.
|
|
|
red-bul |
Tak do toho mrazáku bych rekl,ze to nejlepší uskladnění co muže byt,nemužu si na to stežovat... |
|
|
BoBoR |
a kebyze susim v knihe tak by z toho bolo seno ci nie? |
|
|
LemonJelly |
Původní příspěvek od BoBoR
a kebyze susim v knihe tak by z toho bolo seno ci nie? |
Som to akosi nepochopil. A ako chces dat medzi stranky knihy vacsiu a tvrdsiu sisku? Jedine tak listy. Ale to budes mat herbar.
Inak ja to robim podobne ako v prispevku vyssie od rajdra/svetochlapa. Po 2 az 3-mesacnom curingu si vychutnavam prvotriedny material :rasta: |
|
|
SKUNK211 |
tiez si myslim ze na susenie treba pomaly........pekne dole hlavou na suchom,tmavov mieste a teplota tak okolo 15 stupnov mne sa to vzdy susi tak 3-4 tyzdne a potom naplnim sedmicky a kazdy den otvaram a kontrolujem aby sa nechytila plesen vacsinou len prve dva tyzdne....a na skaldovanie tiez na suchom tmavom mieste alebo zakopat do zeme alebo tiez mrazak sa mne javi ako super riesenie........ |
|
|
|
Univerzálna 7-poschodová sušička... |
|
|
Ganyal_Yabani |
Původní příspěvek od TheGreenwave
Univerzálna 7-poschodová sušička... |
zdar nechtěl bys to prochu rozepsat?? třeba výroba atd.. |
|
|
|
Původní příspěvek od Ganyal_Yabani
zdar nechtěl bys to prochu rozepsat?? třeba výroba atd.. |
zdarec
podla mna je výroba každemu jasná, pár desek pozbijaných dokopy, medzi nimi sito jak vidíš ;) nič na tom neni zvládol by to myslim každý kdo ma ruky :bandit: neviem co chces počut hmm akurat že tam na spodu je miesto (ten otvor dole) na obyčajný alebo teplovzdušný vetráčik s ktorým sa da sushenie urychlit no...
TGW
|
|
|
Noobs |
jeste k tomu vakuovanem zely.. mame doma plastovy pytle na polštaře a u toho je dira na vysavač ..strčite vysavač zapnete a polštař mate jako novy ..tak zo zkusim stim zelym kdyz tu byli nazory ze prave vakum v domacim prostredi se neda vytvořit. |
|
|
|
|