Susíš , suším , sušíme ;) Sušení a Skladování - Klikni zde pro originální téma |
THClovek |
Prave nedavno jsem cetl, ze zviseni teploty napomaha tomu, aby se nejaka ta kyselina premenila na THC, takze to, ze pak bude silnejsi je asi pravda. ;) |
|
|
adam13 |
asi pred tejdnem se mi do ruky dostalo huleni 3 roky starý pěstovaný v čechách a byl to takovej nářez ze sem ho uz dlouho nezazil //o))) |
|
|
Seedmaster |
HOUBY:Cerstve nedoporucuju mrazit!Mraz potrha pletiva a halusky leti do eteru.Susene do sklenic a do zeme k rostlinam.Dobry je vax.Do medu davam susene,rozemlete na prach.Je to MOC dobre.
HULCO:Davam do plechoveho soudku zakopaneho v zemi,vyplnenem senem.Pro primejsi spotrebu do zabrusky s tmaveho skla. |
|
|
Seedmaster |
Jo a houby nedoporucuju susit teplem.Mnohem lepsi je vysouseni chemicke./napriklad sul/Teplo hribkum nesvedci! |
|
|
Piskot |
Huleni jsem vzdy skladoval ve sklenicich se zabrousenym hrdlem.Ale lepe pouzivat vice mensich nez jednu velkou.Je super kdyz jsou pekne natlacene a je tam co nejmene vzduchu.Ale moc se nepriklanim k mrazaku.Myslim,ze je lepsi lednice.Pokud mate huleni s nic moc chuti pridejte do sklenic trochu skorice(ne mlete!)nebo hrebicek.Pokud chcete fruit pridejte trochu citronove nebo pomerancove kury,ale ta kura musi byt ususena jinak to muze chytit plisen.Ale techto vylepseni se nesmi davat mnoho jinak huleni chytne uplne jinej smak nez je zamerem.Jednou jsem hulil travu ktera byla skladovana spolecne s mentolovym aroma a bylo to moc chutne.Pokud nekdo nema rad sladke vune je super pridat par kulicek pepre.Experimentum Zdar!!! |
|
|
THC-Aktiv |
Ja susim byliny co nejpomaleji, to je jasny a delam to tak, ze koreny obalim mokrou hadrou namocenou ve studene az mirne vlazne vode a potom cely ten trs korenu obaleny tou hadrou jeste potahnu igelitovym pytlem a zadratuju.Zavesuju je za koreny nekde napude, kde je normalni venkovni teplota.Schne to fakt krute pomalu a da se rict, ze behem toho suseni jeste kytka porad zije a to hulo pak jeste trochu mokry fermentuju ve sklenici s trochou pomerancovy kury, nebo vanilky, da se pouzit cokoliv. Koureni je fakt spickovy, chut je velice prijemna. |
|
|
j4m1e |
yaqtoze wam to nikomu nechytne aspon trochu plisen ? |
|
|
maestro_007 |
Jo to me laka tak vyzkouset, ale nejak s k tomu nemuzu odhodlat :-) |
|
|
monk |
ustrihnu kytku, obalim novinama do kornoutu (aby dole byla dira) a privazu ke stropu (palicema dolu)... jak dlouho to mam takhle nechat, zkousel sem to 5 dnu i tejden a pul a vzdycky to aroma na <|>, pritom ty kytky neususeny voni daleko vic... ?
mam to v chladu a ve tme, vzduch tam de ze spoda...
este taky kdyz to necham dyl nez 8 dnu, tak pri davani do pytliku se mi to proste vsechno rozdroli v ruce... to by asi nemelo... ? |
|
|
j4m1e |
ze by preschly ?? to mas nad topenim ? |
|
|
monk |
ne, mam to v pokoji, kde je asi 15*C, ne ze by se to uplne rozdrolilo, ale urcite to nevypada jako naky skero co se da koupit... je to dobrej model... |
|
|
grEEnHeAD |
hele, ja bych rekl,ze ta tvoje kytka uz takova je. koukal sem na tvuj indoor a ty kytky byly fakt ridky a rekl bych ze uz stim nic moc neudelas.. |
|
|
monk |
no to skero je kupovany v new yorku a vonelo docela dost(i vypadalo dobre), i kdyz mi to roste, tak to provoni za hodinu celej pokoj (i matky samotny) ale proste (asi) neumim sushit...
videls ty fotky co sem tam daval dneska ? |
|
|
j4m1e |
uka :) mash -li to negde na webu .. |
|
|
maestro_007 |
Susil jsem pul urody na pude (normalne povesene vetve) a druhou pulku rozlozenou na novinach.
Huleni susene na novinach je o tridu lepsi nez susene na pude, pritom je to stejna kytka.
2 monk: Dej to na noviny... |
|
|
ddevil |
ja si ted vzpomnel, jak sem tak jako hromadu dalsich chodil kolem sveho out policka......... brzo rano zalivat... a kdyz se zacaly tvorit palice, tak mi to samozrejme nedalo a patral sem po tom, jak to co nejrychleji natlacit do hlavy.....
Nekde sem se docetl, a pak to dlouho praktikoval, ze docela dobre a relativne nejmene ztratove, je vzit ustiplou ochutanvaci palicku, zamotat ji do papiroveho ubrousku,... a sup s ni do kapsy <nejlepe u riflí, ktere maji kapsy pekne nalepene na telo> telesna teplota s tou palickou za 3-5 hodinek sezeni v hospode, chozeni po lese a vubec udela matros, ktery se da v poklidu zkourit.......... a funguje to....
Mnoho stastnych kylometru s ganjou v kapse :) |
|
|
j4m1e |
ej , tack to je masirka :))) sem kdysy testowal letni solarni sushicku .. cerna krabicka s malymy otwory .. aby to wyetralo .. a tak tri hodiny na slunci ... bohuzel puzitelne jen negdy .. ale sushi sqwyele :) |
|
|
ddevil |
Osobne sem nekde cetl, ze dobry zpusob ,,rycho suseni,, je pomoci telesne teploty a papiroveh o kapesnicku..
V praxi se to provadi asi takhle....
(ja to v praxi provadel takhle..)
Stojite u sveho policka, v dalce zapada slunicko, vy lejete posledni kapicky vody ke kyticce, obloha je ruda a na kyticky radst pohledet.
Malo kdy se mne podarilo uhlidat se a neustipnout kousicek podstaty sveho pulrocniho snazeni.
K policku vede nekolik cesticek, ale z nej jen jedna.........do hospody.
A tu nam vyvstane problem. K mikrovlnce daleko, trouba v nedohlednu o stinitcich lamp ani nemluvim.
Nejjednodussi zpusob a relativne nejmene ztratovy ze vsech výse uvedenych a mnou hojne vyuzivany je - zabalit palicku do nejakeho saveho materialu (papirovy ubrousek, kapesnicek...) a sup s nim do kapsy.
Idealni je misto, kde ma tento ,,balicek,, nejlepsi kontakt s telem. Telesna teplota behem pomerne kratke doby provede s palickou to po cem touzite.
Staci jen chodit, sedet, moc neprdet a půl je hotovo.
Idealni objekty na suseni, jsou lide vice ci mene (ne dusevne) nemocní.
Mnoho uspechu .............................................
|
|
|
Dave UBG |
Tento rok jsem dával do zavařovaček k paličkám jablečný křížaly,kůru z citronu ,pomeranče a vanilkový lusk.Ale je to opravdu tak,že když dáš čerstvě oloupanou kůru k usušeným modelům ,tak začnou chytat plíseň.Ty usušený palice začnou do sebe rychle nasávat vlhkost ze slupky, protože se snaží vyrovant svou vlhkost(která je už dost malá) s okolím.Proto jsem ty čerstvý slupky nakrájel na menší kusy a nechal je pár dní obeschnout.A s plísní už jsem pak neměl problémy.A ta vůně pak stojí za to.Sušený jabka jsou taky moc fajn.Není to sice žádná exotika, ale dá trávě takovou nasládlou jemnou vůni.Je to zvláštní ,ale zkuste to.Ale ty křížaly musí být opravdu už téměř suché.Jinak místo aby jste si na travičce pochutnali Vy ,zblajzne Vám ji plíseň.A to je pěknej jedlík.ChaCha |
|
|
kalash |
V časopise High Times bol (neviem presne kedy - 1999, tuším február) článok ako tip mesiaca práve o sušení v mikrovlnke, ktoré bolo autorom článku (nejaký PhD.) posudzované ako šetrnejšie od rúry príp. iných rýchlospôsobov. Dôvodil tým ,že častice sú rozkmitávané zvnútra, čím neprichádza k vonkajšiemu ničeniu THC. Je však pravda, že "šmak" je drsný, plný chlorofilovej pachute. Na záštipky je to ale dobré. Každopádne, pokiaľ mám sám čosi v mikrovlnke usušiť, radšej ju nastavím na rozmrazovanie. |
|
|
Shortysk8 |
Mikrovlnku zapněte na funkci grilu, hoďte do ní brka a nechte sušit asi 5min. A můžete f klidu hulit.
Bohužel se strácí celkem dost THC. |
|
|
Duf |
A nezkoušeli jste někdy žehlit. Ja jsem v době tý největši krize vždycky zastřihnul a zabavil matce žehličku a ganju dal do alobalu a žehlil jsem, rychlost byla vynikající akvalita a chuť taky.
Ale nejlepši je si počkat. |
|
|
Rostej |
Zdravicko,
mame vytecny zkusenosti s veci jmenem BRAVOSKA (spolubydlici to dostal od rodicu qanocum...)
je to jako remoska, ktera se da otocit a pouzit jako pecici panev a ma to termostat!
staci to otocit aby to peklo odspoda, hodit na to kus novin (aby se ganza neprazila) zapnout na cca 2. stupen a za pul hodky se da kourit... neztraci to moc barvu ani chut (samo ze je to tak na zastipky + listi pri cekani na ourodu .. palice bych tomu nesveril ) ... no a v neposledni rade se v tom da udelat jidlo ;)))
|
|
|
Hellboy |
Nejlepší je to holt usušit pomalu a důkladně, hezky f chládku a zabalený v novinách (kornout) - tiskařská čerň vytahne vlhkost, zabrání plísni a chuť je super - potom šup s tim do zavařovačka tak na měsíc a nechat uležet. Jenže, má to jeden malej háček - kdo by tag dlouho čekal, když chce konečně otestovat novou úrodu. V tom případě rozhodně doporušuju metodu Breedera a GanjaMilla - prdnout to na stínítko a za půl dne je to redy. A na rozdíl od sušení v mikrovlnce to i docela chutná. Jinak s tou krabičkou pod lampou je to docela OK asi jako s horkovzdušnou troubou, ale trošku při tom trpí chuť - nejdřív to začne strašně wonět, ale když se to usuší je tak trochu amen i s tou chutí. Zkoušel sem i sušičku na ovoce - je taky OK, ale trvá to dlouho a je to náročnější než stínítko (ach ta lenost). Jinak u čerstvě usušenýho pála, který, po uzavření do krabičky často zvlhne - páč vystoupí zbylá vlhkost z vnitřku palic - doporučuju přidat pytlík se SILIkátovejma kuličkama - to je ten bordel, co se dává na pohlcování vlhkosti do woken nebo do krabic s elektronikou - takový ty pytlíčky s mrňavejma kuličkama a nápisem nebaštit... a samozřejmě nehulit (-: |
|
|
|
Myslím, že klasická zabroušená vede. |
|
|
Dlabi |
davat do mrazaku to nejlepsi. cetl jsem jednu knizku byla v anglictine od nejakyho americkyho vedce co moc hulil a prisel na to ze ganja obsahuje dve hlavni latky THC to je ta ucinna latka a pak je tam jeste jedna us si nevzpominam jak se znaci. No a on prisel na to ze tu neucinou latku lze premnenit na tu ucinnou tedy na thc. A to tak ze to huleni (ususeny) prolozil suchym ledem to je takova latka ktera ma vlastnosti jako kapalne dusik akorat je to neco jako led. vysldek= pri prudkem zamrazeni travy dojde k premene te neucine latky na THC. takze pokud vypestuji travu tak mam dejme tomu 10%thc ted udelam to s timm ledem a mam dejme tomu treba 18% Thc. Noa mrazak nema do suchyho ledu daleko ze:) takze muj nazor jednoznacne do mrazaku!!! |
|
|
konart |
Ta druhá látka (CBD, CBN?) se nepřeměňuje na THC vlivem nízké teploty ale vlivem CO2. Suchý led je pevný CO2. V mrazáku ti to zmrzne a dýl vydrží. |
|
|
Tim |
Z toho jsem pochopil ze nejlepsi by bylo to narvat do suchyho ledu..a vite kde se da kopit? Nebo je lepsi jit na party a pockat u podia nebo pod az zacnou vypoustet tu mlhu a nachytat si ji do tasky???
Tim
Jo jeste by me zajimalo jestli muzu uchovavat seminka a jak dlouho zustanou v poradku(vyklicible). Mam jedny co jsou asi 2 roky...vyrostou mi? Diky |
|
|
d@bel |
Ja minule susil v chladne mistnost tak dva dny a pripadalo me to dost vyschly.... |
|
|
HoumBoj |
Caues , mno ja to susim 3 tejdny na pude (teplota 20-25 stupnu a vlhkost 20-30) a nestezuju si :smoker: |
|
|
balsos |
Ve skříni na ramínkách, 3-4 dny. |
|
|
Walhalla2000 |
minimalne 3 tydny.
prvni tyden na raminku ve skrini hlavou dolu na chodbe, kde je tak 15-20 stupnu
druhy tyden v otevrene krabici ve skrini, ktera je v pokoji, kde je 20-25 stupnu
posledni tyden tamtez v zavrene krabici (od bot)
teprve potom to akceptuji jako ususene....
cokoliv drive je podle mne nedustojne huleni... |
|
|
xmalcolm |
nežikej "nedůstojné"
a kde bere Vaše Důstojnost tu jistotu? |
|
|
manin |
Ted susim NLko a to asi takto - 3dny i s castecne strihlymi koreny visely na snure hlavou dolu primo v komore, kde rostly, pak jsem odstrihal paldy a rozlozil na den na podlahu a pote je tak tyden az ctrnact dni budu mit v lahvi spolu s pravym luskem vanilky a kazdy den asi trikrat vysypu na podlahu, aby nechytly nejakou plisen. Proste to tak pomalu fermentuju. Jo ateplota je tam kolisava 11-20 stupnu. Tak jsem zvedav jak se zadari. |
|
|
ddevil |
tak ja susim tak, ze na tri dny povesim celou kytku vzhuru nohama , pak oddelim jednotlive vetvicky, povesim na snuru a necham cca dalsi tyden...
v okamziku, kdy sou suche ale uvnitr jeste trochu ,,lepkave,, je dam do krabice (momentalni faze a uz se to da dost dobre vychutnat)...od bot....a nasypu ryzi..... dvakrat denne protrepu, pricichnu, pokocham, vratim.....
a zitra to slahnu do zavarovacky s par slupkama od pomerance a takym tim silikalem proti vlhkosti a necham jeste asi tyden stat........
Uvidime...respektive.....zahulime uvidime.... :bandit:
PS: D@ble---- kolik bylo v te chladne mistnosti, ve ktere si to dva dny susil do dost vyschla :confused: ??,,,, 50°
za dva dny???????No,,,,, leda ze by......................ale to by prece............ nééé, za dva dny néééé...
PSS: nechtel bych byt u vas v teple mistnosti....... |
|
|
d@bel |
ZA DVA DNY JSEM TO POSTRIKAL VODOU Z ROZPRASOVACE A DAL DO PYTLE A PAK TO TROCHU NABRALO A PAK JSEM TO TAK DVA DNY DOSUSOVAL.
|
|
|
SKR |
No nevim ty tri tejdny mi pridou dost dlouho,naposled co sem mel byla outdoorova ganja a to bylo dva dny na pude v zari(rijnu?) a pak dva dny doma v krabici od bot a bylo to na troud.... |
|
|
SKR |
No z tech trub mi to dycky prislo na chut velmi humus!!Ale kamos vymyslel letos metodu, na monitor papir a na nej palicku za dve tri hodky suchy ze se to da kourit a ani ta chut nebyla tak marna jako z trouby. |
|
|
Haman |
Min. 14dní při teplotě max. 15C.
PS: Vy co sušíte při 20C a více: při týhle teplotě to schne moc rychle a pak je to buď suchý málo nebo přesušený. Správně usušený hulení nemá bejt vyschlý na troud. |
|
|
Sargon78 |
Je to taka alchimia pri 20C akurát 2-3tiždne.Aby ti to nesplesnivelo.a dobre je mať palice v prievane. |
|
|
SKR |
haman:no dyt ja si na to taky stezuju...... |
|
|
Kvetak |
To SKR
Je to zajímací, ale bacha na monitor, budeš-li sušiti takto častěji než je zdrávo můžou se ti vnitřnosti monitoru dost přehřávat - a v horším případě může vlivem tepla něco odejít. Nejčastější opravy jsou řádkové tranzistory! Ale zkusím to. |
|
|
|
Ja susim cele kytky. Povesene vzhuru nohama :D Pri teplote 15 °C vlhkost cca 70% tam to mam cca 10 - 12 dni. Pak z kyti odstranim listi, ktere dale zpracovavam bud na mliko, peceni a to pryskyricnaty listicko samozdrejmne na hasis. A pak jednotlive palicky naskladam do sklenice a tu stridave otviram a zaviram, aby se palicky pomalu dosusili. Kdyz si drzi este lechouce vlhkost tak na dobro zaviram a davam do tmy. Pokud se stane, ze bafos preschne tak dam do sklenice kousek cerstveho chleba, za par hodin vyndam a je zase krasne vlhoucky a ma furt tu svoji vuni.
[Edited by Colek on 14-04-2002 at 01:32 PM] |
|
|
cosmos |
ja susim na pude nebo v ostriham palicky a nacpu je do papirovich pitliku...schne to tak 8 dni...na pude to trva dele...
rychle susim tak ze palici rozstriham na mehsi kousky a dam mezi dva papirovi ubrousky...schne to tak den...nebo ryclejc...vezmu hrnec dam do nej trochu vody a kdyz se zacne varit tak dam na vrch talir, s vetsim prumerem nez ma hrnec, aby na okrajich nekondenzovala voda, a na talir polozim natrhanou palici...thc se snad rozklada az pri 110stupnich takze by ho to nemelo rozlozit...ale chut to stejne zrusi
[Edited by cosmos on 16-04-2002 at 05:12 PM] |
|
|
|
Přecet jsem si všechny názory na sušení a uskladnění a chtěl bych reagovat na to uskladnění - zavařování. Matka někde sehnala mechanickou vakuovou pumpu na zavařování a je to fakt super (myslim, že ji koupila někde v domácích potřebách).
Pracuje se s tím asi takdle:
1. nacpete sklenici hulením date na ni víčko a normálně ji zavřete víčkem a zamáčknete - prostě klasika jako při zavařování. Můžete používat i sklenice se závitem
2. sklenici dáte pod tu pumpu (vypadá jako zvon s pumpičkou) a tam je taková dírka kterou přikrijete prstem. Pak prostě jenom taháte a taháte a vysáváte vzduch. U velkých sklenic to je docela makačka, ale stojí to za to.
3. když už to tahat moc nejde tak povolite prstík a pustíte vzduch do prostoru se sklenicí. Uslyšíte takový lupnutí a víte, že ste ze sklenice vzduch vysály a víčko se pěkně přisálo.
Může se tam dát i vlhký hulení a vůbec žádnou plíseň sem tam nikdy neviděl. Praktikuju to už 3 roky a je to fakt pohoda. Do sklenice je možno přihodit i nějaký slupky od jabka, pomerače, mandarinky, grepu....prostě podle chuti.
Vřele doporučuji i pro zakopávání, kdo to praktikuje. Jak je tam to víčko přisátý, tak nic nepustí. Je třeba tu sklenici obalit pytlíkem, aby to víčko přez zimu nezrezivělo v přímým kontaktu se zemí. Vlhkost mu nevadí.
Mam to všechno vyskoušený na suchým i vlhkým hulení a je to fakt super. Myslim si, že ta pumpa nebude ani moc drahá i při dnešních cenách. Při otvírání si sklenice pěkně foukne a jak sejmete víčko, tak máte fšude nádhernou vůni z gandži.
|
|
|
zmrskank |
kdys chci susui rychle taq dam kyti na pul hodky do horkovzdusny trouby na 35C ..ale nejlepsi je susit dlouho ja susim tak 14 dni-mesic |
|
|
bmj |
Není žádný rychlosušící způsob, který by nezkurvil kvalitu, chuť a vůni. Proto raději dočkej času a pak uvidíš rozdíl. Jak můžeš pěstovat. Starat se o to jako o oko v hlavě a pak to podělat rychlosušením. A záštipky? Já osobně je dávám, stejně jako spodní listy pod kytky. Hnojivo jako hnojivo.
Sun in minds. Rastafari |
|
|
iJoJo |
No, my sme s kamosmi po lete skusali susit sice pod ziarovkou, ale nie normalne.
Skuste toto:
Alobal, do neho zabalit ganju, aby to bolo na co najvacsej ploche pokial mozno a aby to bolo ploche, tymto potom obalte ziarovku a zasviette :-)
Doporucujem wattaz tak 40-60 W, za 30--60 minutiek ususene.
Chuti to vcelku dobre, neskriabe to nejak moc a potencia sa myslim nezhorsi.
Najlepsie bolo, ked sa nam takto na chodbe susila ganja, pod svetlom este stolicka, mi vykvaseny na posteli a dosiel sa na izbu ubytovat nejaky chlapik s fotrom.
Ty cumeli, co robi ten alobal na ziarovke. Ale chlapik si s nami potom zahulil :-) |
|
|
Jamaica Hadra |
Zdarec lidi
ja to suším na lustru v pokojiku a u otce v ložnici tak týden vzhůru nohama pak ješte 3 dny v krabici pro lepší aroma. Snad se zas zadaří.
|
|
|
|
Ja susim celou kyti i s korenama hlavou dolu a spokojenost nejvetsi.Staci tejden k okamzite spotrebe.K delsimu uchovani radsi o par dni dyl...
Zastipavat palicky je podle me blbost, protoze ti kyti da spis silu do jiny palice, nez do utvoreni dvou novejch...dobry treba pro hustej ker pri slabsich svetlech...a poud se ti podari, ze vyrostou dve novy, tak muj vysledek byl maly palice na cely kyti.-Co nestihnes zastipat v rustu uz v kvetu nema cenu.Utechou by ti melo bejt tech par objemnejsich;) |
|
|
restart |
[Edited by restart on 31-05-2002 at 07:09 PM] |
|
|
delph |
Podle me to je zavarovani spatny. Pri zavarovani by byl matroš vystaveny vysokým teplotam a jak znamo vysoke teploty nici THC. A kdyz mi zavarujem vokurky tak to trva pekne dlouho. Doba + teplota = no THC
Tot muj nazor. |
|
|
oton |
to restart: někde to tu píšu ale znova, letos sem nacpal palice do sklenic od vokurek(menčí sklenice asi 0,7l) a zavařil jako se dělaj vokurky (samozřejmě bez nálevu :) a ne tak dlouho jako vokurky jen asi 20min, do sklenic sem přidal ještě trochu šlupky z jablek, a hulení bylo náramný! síla jako sviň tak že bych řek, že se žádný THC nezničilo, a hlavně to neškrabalo v krku ani trochu, bylo to takový vláčný, trochu vlhký jako tabák a vlastně se to hodně podobalo skunku, a daly se kráně střihat i větvičky, myslim, že zavaření je docela dobrá věc a letos to budu taky praktikovat
doporučuji, když se rozhodneš načít zavařenou sklenici, tak by tam mohlo bejt sraženo trochu vlhkosti, já jsem načatou sklenici nechal pár hodin otevřenou (pozor vyschne to docela rychle!), tak abych mi matroš trochu vyschnul a byl tak akorát, ani ne moc suchej ani moc mokrej, prostě něco jako tabáček! každej si to musí vychystat sám dle svýho gusta, ostatně jako všechno v životě :-) |
|
|
restart |
[Edited by restart on 31-05-2002 at 07:09 PM] |
|
|
oton |
no když to zavaříš čerstvý tak to samozřejmě nesplesnivý dokuď to nenačneš (tim tam vlastně vpustíš všechny možný xindly ze vzduchu :-)
mě se osvědčilo tam dát palice tak nějak na půl suchý |
|
|
andrey |
Skladování hulení a semínek
Asi většina z nás přemýšlela nad tím, kam mám dát semínka a hulení po sklizni.
Taky předpokládám, že většina z vás už to taky nějak vyřešila podle svého.
Přesto tady uveřejnuji svůj způsob uskladňování semínek a hulení.
Takže začneme. Po usušení otrháme paličky a zbavíme se listů. (Zbavit znamená, mlíko a popř. hašiš). Z opylených kytek vytáhneme semínka. Snažíme si vybrat ty semínka, která jsou hnědá tvrdá a velká :). Pokud jsou semínka malá a zelená, znamená to, že jsou nedozrálá a tím pádem vám z toho nic moc nevyroste... Takže máme vypreparovaná semínka. Vezmeme si zavařovačku a dáme do ní hulení. Hulení NENAMAČKÁVEJTE do zavařovačky radši si vemte druhou. Zavařovačky umístěte někam na tmavé a chladné místo (neměla by tam být vlhkost). Jednou za 3 dny jí otevřete tak na hodinu
Toto opakujte po dobu pár týdnů (3-4) dokud si nebudete 100% jistí, že ve sklenici není žádná
vlhkost. Jinak by se vám tam mohla vytvořit plíseň a všechno by ste museli hodit zavařovačku do hajzlu.
Uskladňování semínek: Pokud budete vypreparovaná semínka používat příští rok, tak je stačí dát do
fatbagu a hodit na stůl :). Pokud ovšem máte semínek přebytek, tak se hodí je někam dobře schovat.
No a kde semínka vydrží nejdéle? V mrazáku. Někde jsem četl, že semínka v normálních podmínkách
vydrží asi 4 roky a v mrazáku asi 20 let. No není to ověřené...
Takže jak uskladnit semena abyste je mohli v klidu za 20 let vytáhnout a vypěstovat z nich kytku?
1) Nejdříve si kupte gramové fetbegy (100 jich stojí 25 Kč) a dejte do nich semínka tak, aby se moc
nepomačkaly
2)Kupte si v papírnictví barevný papír a vemte si z nich černé papíry. Pomocí izolety si z nich udělejte
prostorné kapsičky na ně si napete jméno uskladňované odrůdy a datum kdy byly sklizeny
!!! POZOR !!! Nedávejte semínka NIKDY rovnou do kapsičky z černého papíru, protože z druhé strany
trochu lepí, a pokud by se snad špatným zalepením otevřela, tak vám semínka vypadají a vy už nikdy nepoznáte, co jste
pěsovaly.
3)Vložte fetbegy do nadepsané kapsičky a kapsičku uzavřete izolepou
4)Všechny kapsičky dejte do zavařovačky (pokud jich máte hodně) poud ne, stačí lahvička od dětské
výživy. Zavařovačku pevně uzavřetea dejte do mrazáku.
Teď řeknu proč černý papír a proč na konci zavařovačka.
1) Černý papír, protože pohlcuje světlo a tím pádem vám na fatbegy ze semínky na 20 let nekoukne ani
kousek světla
2) Zavařovačku použijeme proto, aby se nám nestalo že dáme kus zmrzlého masa rovnou na semena :).
No, bylo to vyčerpávající.... |
|
|
Total kapor |
Mozno by nebolo zle, dat palicky do igelitovych vreciek, kam sa dava maso a vakuovo ich vysat. Samozrejme len poriadne vysusene. Este som to neskusal ale mozno by to nebolo zle. |
|
|
andrey |
Těžko bys dělal za domácích podmínek vakuum.
No možná že by to šlo... Navrtáš do zavařovačky dirku na brčko (umělohmotný :D) tam kde uniká vzduch u dírky na brčko dášn např. žvejkačku nebo izolepu aby neunikal vzduch. Vysaješ brčkem vzduch, zmáčkneš pořádně brčko, aby se tam znova nedostal vzduch a pak ho taky utěsníš.
P.S. úplného vakua nelze v domácích podmínkách úplně docílit |
|
|
coach |
Lze. Prodavaji se nadoby s pumpou. Ja mam takovou vec od Zepteru - neporizovali jsme ji domu za timto ucelem - dam do toho paldy, vysaju vzduch a sup s tim do mrazaku. A je to vazne pohoda. |
|
|
Cpt. Pierre |
Vakuum doma vyrobíš tak že zatočíč normální měkkej igeliťák s materiálem, obmotáš ho gumičkou ale ne úplně, necháš si vůli...Pak ten smotanej vršek narveš do hadice od luxu a spustíš. V průběhu vysávání gumičku kancelářskou sponkou stahneš a když není pytlík děravej tag máš vakuum. Sice neni 100%ní ale nějakej čas to v mrazáku vydrží. Po určité době postup opakuješ ale s novým sáčkem tamten když rozděláš tak v něm kondenzují kapky a to je nebezpečné... |
|
|
kralicek |
to coach:ja to mam doma taky myslim ze se to menuje VACSY je to fakt dobra vecicka :bandit:
to Cpt. Pierre:nevym nevym mozna jsem to dobre nepochopil ale podle toho co pises tak obsah toho sacku by se vysal(byl by ve vysavaci):cool: |
|
|
rejdn |
to andrey: newim proč bys vyhazoval palice, na kterých se udělala plíseň. Mě loni zplesnivěla litrovka palic a teprve potom to byl fakt hustey masakr :) |
|
|
Cpt. Pierre |
tys nedával bacha! Nahoře ten pytlik normálně zamotáš a tamtudy projde jen vzduch!Samozřejmě to nesmíš dotáhnout úplně a nesmíš to mít zase moc volný...:wink: |
|
|
kralicek |
Vse se vyresilo a vakum se muze vesele vyrabet :sun: |
|
|
andrey |
No já bych takovou sračku nehulil :) to bych musel bejt fakt na suchu....No je to tvoje věc... kuř si co chceš...
ale já bych na to asi neměl žaludek.... |
|
|
rejdn |
andrey: to ja sem to zas tak nehulil, spis to daval do bramboraku a tak, ale slapalo to fakt brutalne :) |
|
|
roofer |
Hele, možná se na to dívám z moc zdravotního hlediska, ale (když už musíš) je lepší plíseň kouřit než ji jíst, co? |
|
|
viridis |
Inu, nevim - produkty metabolismu plisni (aflatoxiny), byvaji krome toho, ze jsou dost jedovate, docela dost karcinogenni .... |
|
|
PORSCHAK |
Rejdn,roofer.....
Hulit bych to dokázal, jen kdybych byl fakt bez. A jíst to? Ó bože 1.-karcinogeny jsou opravdu prevíti zkurvený
2.-nemám rád, když je mi špatně
3.-jako hermelín to určitě chutnat nebude |
|
|
drinker hulič |
nekde v indii nebo kde se to susi tak ze se kus kytky zlomi a necha zeschnout venku. tady je ale risk, ze muze zaprset nebo tak a cely by to bylo v loji. nebo si pockej az doma nikdo nebude, vem palice, rozpal troubu strc to do trouby a az se to zacne kroutit a kourit se z toho, tak to vytahni a mas to suchy. cet sem o tom na nejaky strance, menuje se to salavy suseni. praktikuju to pri prubezne ochutnavce a vzdycky je to dostatecne suchy aby to tahlo. |
|
|
Al-Ban |
Tu troubu bych viděl až jako poslední možnost a možná ani tak bych do toho nešel. drinker hulič určitě sám ví, jakej je rozdíl mezi týden-14dní poctivě sušenou kytkou a mezi rychlosuškou v troubě. Taková ganja škrábe v krku jako prase a zničit takhle 15 krasavic by byla nebetyčná škoda. Na tom poli by to možná šlo, ale musel bys tam asi postavit nějakej přístřešek což taky není žádná prdel. Jinak jsi docela frajer:"Zasadíme a pak uvidíme, nějak se to vyřeší";)-docela mi to připomíná můj životní styl :wink:.
Ještě mě napadlo jestli nemáte v baráku nějakou nepoužívanou místnost, třeba sušárnu nebo nějakou jinou sklepní cimru kde není vlhko, tam by to snad taky šlo.
[Edited by Al-Ban on 04-08-2002 at 04:20 PM] |
|
|
viridis |
Nemuzes to soupnout treba na pudu, v papirovych pytlich ? |
|
|
oton |
já z důvodu nedostatku místa, ale i proto, že mě to tak přijde lepší, prostě po sklizení kytek, pěkně vostřihám ty nejlepší palice co pak budu hulit, a ty pak pěkně dávám sušit do obyč skříňě (v paneláku je suchej vzduch, jde to tam náramně), nechám je prostě ležet na poličce v zavřený skříni a sušim, a řek bych že to ani moc nesmrdí(jen když skříň votevřu :D), hlavně se na to nepráší!
těch nejlepších palic je z kytky velikostně to nejmenší, pak votrhám listy a ty jdou hned do mrazáku na vaření, stonky hned vyhodim, a tim pádem potřebuju o dost míň místa, než kdybych sušil zbytečně celý velký kytky, zdar :D |
|
|
Floger |
Já bych to taky dal do nějaký nepoužívaný místnosti. Já vždycky sušim na půdě, kam skoro nikdo nechodí. Když svítí slunce a je hezky, je tam docela sauna a sqvele to schne a když prší vlhko se tam nedostane:bounce: |
|
|
Hajavan |
ja mam na tenle rok naplanovany(kdyz mi to nekdo nesklidi)strcit vetve s palicema do starej vypnurtej lednicky.
slysel jsem ze je dobry to mit ve tme a beze pristupu vzduchu a to ta lednicka splnuje na 99%
tak uvidim.
|
|
|
Al-Ban |
To mi přijde nějaký divný, kde jsi to slyšel? Vždyť to bys měl ty kytky za chvíli plesnivý. Já naopak slyšel, že je dobrý na ně pustit nějakej menší ventilátor, aby ten vzduch zbytečně nelelkoval na jednom místě ;). |
|
|
oton |
v počáteční fázi sušení musí mít určitě paličky vzduch jinak se to spaří a zplesnivý, jako když máte trávu na kopici na kompostě, a mít z hulení kompost?! :D
jak sem psal vejš, mám je zavřený ve skříni, vzduch tam sice škvírama určitě přichází, ale moc nic, ale důležitý je, že tam nemám na sobě naházených tisíce palic, to by to rychle schnilo, mám tam prostě vyskládanou jednu paličku vedle druhý,(pěkně volně žádnej pres) tak že to proschne pěkně pomalu a jistě, když je to tak na 75% suchý, zavařuju do sklenic, zdar! (každej si prostě musí vychystat svuj nejlepší systémek, vo tom to je :sun:) |
|
|
0X0da |
Jednou sem mnel podobnej problem, tak sem si u policka nasel vysokej kosatej a hlavne hustej listnatej strom, vytahal sem to nahoru, rozvesil vevnitr v korune a bylo! Prvni tejden chcalo jak z konve, druhej se to trochu uklidnilo, ale strom fungoval docela uspesne jak strecha, po prvnim tejdnu uz to skoro bylo, ale vydrzel sem druhej a bylo to fakt uplne libovy, furt trochu este vlhky ale nadherne prozraly. Nastrihal sem to do papirovy krabice a v panelaku to do druhyho dne doschlo uplne |
|
|
|
Jo venku jsem to taky sušil,minulej rok,kytky jsem pověsil za větve stromu u políčka.Jenže jak jsem zjistil bylo to na hovno-ráno vlhko,bojíte se aby nezachcalo,a nakonec i kdyby to náhodou nějakej kretén našel,tak to by mě nasralo ze všeho nejvíc-ukrást už hotovej produkt!Měl jsem to tak asi tejden,jednou chcalo,a paličky pořád vlhký,tak jsem to narval do krabice,doma jsem to mrdnul do skříně,a uschlo to za 3dny,jenže to jsem měl jen dvě kytky.
Letos jich je víc a navíc některý smrděj jak blázen,tak že kdybych s tím narval pokoj...tak....
Pamatuju si jak jsem měl doma vlhkou palici skunku a hodil jsem jí do šuplíku,a byl to smrad přes celej pokoj.
Těžko říct,asi to hodím do jedný místnosti kam nikdo moc neleze,votevřu tam vokno a snad se to zmákne...
měj te se fajn... |
|
|
koles |
no já měl podobnej problém před dvěma lety, až na to, že jsem neměl dvoumetrovky, ale to je jedno. nakonec mi poskytnul místo kámoš na půdě B-)
řešení může být několik 1. napadlo mě třeba zabrat na dva tejdny takový ty rybářský budky u rybníků. prostě tam dáš svůj zámek (většinou visací - toho starýho se nějak zbavíš...) a kytky budou pod střechou. nikdo tam neleze, protože v těch boudách nic cennýho neni; 2. jako další můžeš třeba obsadit krmelec, ale musí to bejt takovej, co má prostory na úschovu sena. na podzim se zvěř ještě nekrmí a když tam hodíš zámek, no určitý riziko tam je; 3. máš k dispozici sklep? (trochu vlhko, ale myslim, že to je ok)
bonus: nouzový řešení -> prostě z kytek otrhej jenom paldy a uvidíš, že toho bude trochu míň a pak možná přijdeš na nějaký místo... |
|
|
Marks |
garaz by taky sla, ne ? |
|
|
Lenny |
----------------------Rychlé a kvalitní sušení---------------
Je hodně způsobů např.:
1) Mikrovlnka + velmi rychlé
- hulení škrábe, nezkuřuje, a nevoní
2 ) Fén na vlasy +Poměrně rychlé a kvalitnější
- Huleni se vám rozlítá po
místnosti, nepraktické!
3 ) Na pánvi -Přiškvaříte pryskyřici a hulení smrdí
4 )Můj způsob sušní !! +Palice se dobře usuší
dobře krystalizuje THC na
paličce a kvalita chuti zalezi
na vašem času...
A ted k tomu mému způsobu -
Stačí vám k tomu sporak či plynová bomba ,hrnec ,
a vaše prohulený plíce ... (jediná nevíhoda).
Rozehřejete hrnec a držete libovolný počet palic
v tom hrnci tak aby se nedotýkaly stran !! A pak stačí jen foukat podel stěn aby se vytvářel tepelný vír který krásně suší vaše BUDsy čím déle si s tím vyhrajete tim bude tráva chutnější
Momentálne pracuju na zařízení na sušení v nejbližší době napíšu návod!!
Omluvte moje chyby. Tento článek je psán pod vlivem Konopí..... :-)
[Edited by Lenny on 24-08-2002 at 12:10 AM] |
|
|
dalajlama |
přichytit by si to mohl jakýmsi drátěným výpletem či prostě čímkoliv jen za stopečky a raděj u teho držet ten fén, než foukat svojejma plícema a máš to vychytaný :D
jinak ale já když to tak vemu, taxem nikdy neměl potřebu narychlo sušit; vždycky se ta "závislost" dá přečkat do usušení klasicky.. :) - ale jinak si myslím, že obecně je vhodný pro rychlosušení použít jakejkoliv způsob, založenej na sušení proudem vzduchu (ne mikrovlnka atp.) a to vždy do teploty 40°C [nemaximálnějc pak 60°C], protože pak se, myslím, už až nadmíru ničí ta zhulujícnost tej travičky... nebo ne?
:smoker:
[Edited by dalajlama on 30-09-2002 at 08:07 PM] |
|
|
acid.hack |
Můj spůsob je dát na stínítko od 400 sodíkovky ňákou pálku a za 5-10 minut to máte suchý. Je fakt, že to škrábe ale myslím si, že pokles THC není tak drystický jako u mikrovlnky.
Ten vařič není špatná věc. Ale dýl to trvá |
|
|
Jeckob |
No jestli chcete susit fenem,tak se taky da.Strcis paldu du hrnicku, polzis ho na zem,opres dnem o zed,pred hrnek pustis fen a je to. |
|
|
foxtrott |
Rychlý sušení je na hovno vždycky. Když si ale stejně chci něco usušit narychlo - vyrobyl jsem si sušičku z horského sluníčka. Funguje to rychle a fakt dobře. Stačí o něco opřít horský sluníčko a pod to dát pekáč, nebo něco kovovýho...bacha, jednou sem to zapomněl zapnutý, a málem jsem propálil koberec.
Smile - on: Skus ty nastříhaný paličky ještě zabalit do papírovýho kapesníku a pak dát na monitor. Kapesník ti parádně nasaje vlhkost a ušetříš ještě tak hodinku. |
|
|
Lenny |
TO dalajlama : Jo ty draty na uchycení palic je good nápat už sem o něm premejslel ale diky..
TO foxtrott: orsky sluníčko mam taky ale musis mit na to hodně silny sluneční brejle jinak si tu zhulenost neuzijes jako slepej .... ale jinak celkem taky v poho..
|
|
|
Rude |
Vsechny zdravim,a
vec ve ktery se da taky slusne susit, je horkovzdusnej hrnec. Nejdriv ho vzdycky necham 5-8 min. pustenej na 250 C [BEZ HULENI!!], pak ho vypnu, vezmu malej talirek, no a na nej naskladam tu travicku, zavru viko a du si dat 1pivecko ci vinecko,--------
---- a tak po 5-6 min. vyndam travicku[ pozor na talirek, je kurva horkej!], a cely to znova stejne rozrhreju,.., dam tam huleni, necham ho tam a prubezne ho kontroluju aby se nepresusilo, a je HOTOVO.
Ale jinak kamos pouziva fen tak, ze na nej navlikne CISTOU ponozku[bavlneny sou na picu], ve ktery je huleni a pak zapne feeen. Tohle sem nezkousel, ale hulil sem to, a reknu Vam, ze to bylo dost povedeny!
tak hodne stesti a cus picus vysousecove!! |
|
|
prdow |
ta ponozka je supec napad :) |
|
|
dalajlama |
Leny, myslím, že foxtrott tím horským slunkem myslel (a pokud ne tak ať to tak myslí), že vypneš tu UV zářivku a necháš jenom to hřátí - pak nepotřebuješ žádný brejle, protože z teho ta ukrutná fialová záře nejde, ale jen to topí! -aspoň myslím, že máte stejný horský sluníčko jak já, tedy že tam jsou dva vypínače: jeden na to topení a druhej na to UV.. |
|
|
DiSex |
My jsme to rychle sušili i na rozhicovaném motoru od škodovky, dali sme paldy do alobalové vaničky a za 5-10 min. to bylo ok. a nějak mi to ani nesmrdělo a ni neškrábalo - thc possitive |
|
|
oton |
pánové všichni máme monitory a proto se mi už pár let osvědčilo rychlosušení na monitoru, prostě to položíte na monitor, nebo pod to ještě můžete dát nějakej plastikovej tácek (půjde to pomalejc) a paráda!
podotýkám, že je záhodno mít monitor zapnutej :D
a nakonec chci jen říct, že žádný sušení na rychlo neni kvalitní, tak že název threadu je mylnej, nevim co to dělá s THC, ale chuť je vždycky na 99,9% pěkne na hovno, holt klasice se nic nevyrovná, ale přiznejme si, né vždy nám jde o nějakou chuť .... :sun: |
|
|
MACHIS.CZ |
Ahojky pánové a dámy.Kytí už pěkně rostou a pomalu bych potřeboval jestli by se se mnou někdo podělil o zkušenosti se sušením....chtěl bych co nejvíc názorů,ať si to pak můžu pěkně probrat.Tak dík za ochotu a hůlu zdar |
|
|
Kvetak |
Chtělo by to hledat! No nic si to nový. Ale přeci jenom zkus zadat název tvého threadu do vyhledávání (v pravo nahoře na jakékoli stránce).
Jinak obecně platí pomalu-né u topení. Teplota-ohad do 20 °C, pokud možno ve tmě a hodně větrat, pozor na plíseň.
Zkus to hledání najdeš podrobnější informace-zadej různé varianty od slova sušit nebo nějaká spojení.
Neber to jako buzeraci, ale podobnými tématy je grower narvaný k prasknutí. |
|
|
Kvetak |
Sakra, teď koukám, že tu nejseš zase tak nový, tak promiň. ;) |
|
|
Lenny |
JO to horsky slunicko mam stejny ale to slunce podle me pomaha pri pretvoreni neaktivniho thc a aktivni...
A mimochodem chtel sem to upravit jenom aby to svitilo
abych s tim mohl svitit na Kyti proto ze to ma dobrou
vlnovou delku svetla... ale diky memu umu jsem zkratoval barak!! A samozrejme tu drahou zarovku
tak nato hosi bacha!!!!! |
|
|
nobody4 |
Rychlosušení je shit, ale co si budem povídat. Někdy se fakt hodí. Mno já mám pár vychytávek: Nejčastěji testuju záštipky, tak, že je mrsknu za okno auta na palubovku, dle okolní teploty, zavřu okna (nebo nechám otevřené pouze jedno, aby nefungovala cirkulace). To celé tak, aby se na palubovce dala v klídu udržet ruka. Za pár hodin, je to suchý. Když jsou pařáky tak i za 3/4 hod. Funguje jen za slunečného počasí (ostatně jindy to nemá cenu sklízet/zaštipovat->vzniká plíseň na "poraněných místech)
Další metoda je to mrsknout na kotel je tam teplota kolem 35°C což trvá několik hodin (dle velikosti) většinou do dvou dnů.
Nebo také je možno použít sušičku na houby, křížaly a jiné, kde je možné si nastavit teplotu sušícího vzduchu. Tu nastavit co nejpomalejší, dle potřeby za jak dlouho chceme hulit.
Pokud někdo nemá ani jedno, a zrovna se netopí (což většinou) Je docela efektivní zkusit to za ledničkou, tepelný výměník lednice vydává, v prostoru za ní, teplo. Neni tam moc horko a myslim, že je to ideální teplota.
Všechno je to otázkou několika hodin (až dvou dní) a myslim, si, že už tohle je dost velká prasárna. Takže rychlejší způsoby (mikrovlnka apod.) vůbec nepřipadaj v úvahu. Ale proti gustu.............. N4
[Edited by nobody4 on 02-09-2002 at 06:47 PM] |
|
|
Booorek |
Cao.
Ja to dam vzdycky do plechový krabičky (od tabáku či energitka) a na otevřenou krabičku svítim z blízka žárovkou - krabička se ohřeje... . Stačí tak hoďka.
|
|
|
kamil |
Letos sme s kámošema testovali dva rychlo způsoby sušení. A to - 1) ponožka na fénu a v ní paličky (s tím, že v ponošce byl ještě srolovanej papír, aby se hulení nepřichytávalo na stěnu ponožky) a musím říct, že chuť vborná, síla naprosto dle předpokladu ( prostě normál), akorát, že to vůbec nevonělo. A doba sušení - maximalně 2 x na dvě minuty s 10 minutovou přestávkou, takže celkem necelá čtvrhoďka. 2) paličky položené na krabici před velkým větrákem na vyteplování místností. Stejnej tok tepla jako u fénu, ale není to ono (je to tím, že se teplo nesoustředí a uniká do okolí). A chuť zvláštní, ale neškrábe. Síla spíše slabší. A opět to vůbec nevoní. Dohromady to chce tak 2 hodiny. Jestli máte někdo něco lepšího tak napište, ale ten první způsob si napřed zkuste, protože je fakt dobrej. A mikrowlnku neberu, to je fakt o ničem ani nevím, kde se to vzalo. dík :rocket: |
|
|
danielf |
já mám naprosto osvědčenej způsob sušení a to, že paličky přivážu na provázek a pověsim do naší horkovzdušný trouby na takový to kovový mřížovaný patro(doufám, že víte, co myslim) .
Zkuřuje to dost a hlavně je to asi za 10 minut usušený, že se to dá drolit!!!!!! |
|
|
|
|