Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 3 4 
Skrin 250W od zacatku - Klikni zde pro originální téma
Sinuhet
Ve většině ostatních fór se majitelé chlubí svými hotovými fungujícími skříněmi.
Já bych vám chtěl nabídnout možnost zúčastnit se spolu se mnou stavby
skříně od samého začátku. Nabízím vám sledování mých omylů a pokusů,
se všemi zákrutami a slepými uličkami do kterých mě má neznalost zavede.
Prvotní cíl je co nejrychleji vytvořit skříň ve které mohu začít.
Ne skříň dokonalou, ale skříň kde budu moct dělat vlastní chyby a učit se z nich.
Takže výbojka, květináč, ventilace. Pak rychle zasadit a učit se.
Postupně vylepšovat až k dokonalosti.
Rizikem je, že mě to možná všechno přestane bavit a vy se výsledku nedočkáte,
no snad vám to alespoň pomůže vyhnout se chybám, které budu dělat já.
Je mi jasné, že mi to zplesniví, napadnou mi je škůdci, budu bojovat s vlhkostí
a s teplotou, ale to je pro mě jediná cesta k úspěchu. Rychle začít a učit se.
Sinuhet
Snad bych mohl pro představu popsat podmínky ze kterých budu vycházet. Mám vlastní byt, takže extra utajení nemůsím řešit. Mám práci, takže nemusím škudlit každou stokorunu, ale taky nemám na rozhazování. Žádná dílna, žádné pořádné nástroje. Jen vrtačka a pár šroubováků. :-)
Sinuhet
Skříň s vnitřním půdorysem 55 x 114 cm = 6 270 cm2.
Podle převodníku plošných měr je to necelých 7 čtverečních stop.
Chci použít 250W sodík.
250/7 je cca 35 Wattů na čtvereční stopu.
FAQ z Growera doporučuje 25 až 40 wattů na čtvereční stopu. Takže jsem v normě.
Sinuhet
Takže jsem navštívil Janču a pořídil tlumivku, startér, výbojku, objímku a flexošňůru.

Výbojka - Master Philips SON-T PIA Plus 250W : 263,-
Tlumivka - Layrton SAPI-HSI 25/23 250W : 322,-
Startér - TRONIC ATCO ZRM 6-ES/B : 255,-
Objímka - E40 : 110,-

Flexo šňůra je kabel, který už má na jedné straně nalisovanou zástrčku. Prodávají se různé délky a provedení v cenách do 100 Kč. Takže to vše za zhruba 1050 Kč bez DPH. Takže pro nás koncáky asi za 1250,- Kč.

Pokud bych chtěl do budoucna silnější výbojku, zvládne startér až 400W, ale tlumivku bych musel koupit novou. Spíše ale počítám s dokoupením druhé 250W, kvůli rovnoměrnějšímu rozložení světla ve skříni.
Sinuhet
http://grower.cz/photos/007726/0002.png

Toto je obrázek zapojení výbojky přímo tak, jak je nakreslen na tlumivce. Jsou tam dvě varianty. Pouze sodík a univerzál pro sodík i metalhalid. Podle Groweru je prý lepší ten univerzál. Ví někdo proč? Nekoupil jsem si pro začátek kondenzátor, takže jsem to zatím zapojil bez něj.

Pokud máte flexo šňůru měly by v ní být tři dráty. Zelenožlutý je ochranný kolík zásuvky. Černý, nebo hnědý je fáze a modrý je tzv. pracovní. Pokud si vyřábíte vlastní šňůru, tak byste měli vědět, že fáze je v zásuvce ve zdi vlevo (při pohledu zepředu s kolíkem nahoře).

Na obrázku je F - fáze a N - pracovní.

Nejprve si k objímce výbojky připojím dva dostatečně dlouhé dráty aby na nich mohla výbojka viset ve skříni.

Pak zapojím fázi z flexa do zdířky číslo 2 na tlumivce (tlumivka je ta velká, těžká kostka).

Zdířku číslo 4 na tlumivce propojím se zdířkou D na startéru.

Do dalšího kontaktu na startéru, označeného LA zapojím jeden drát z objímky výbojky.

Do třetího kontaktu startéru (N) zapojím pracovní drát z flexa a také druhý drát z objímky.

Strčím flexo do zásuvky a mělo by to svítit.

Ví někdo který kontakt výbojky se na schématu označuje tečkou?
W3m3n0
Co ja vim tak zavit. CHtelo by to nejaky fotky...
hexamin
Sinuhet kup si este poistku pripadne tepelnu poistku (bude sa ti lepsie spat heheheh) no a ked uz budes v obchode kup si aj kondik
Sinuhet
Po ověření zapojení výbojky zkouším tepelný test. Chci výbojku zavřít do skříně zatím uplně bez ventilace a změřit jaké horko to tam vyrobí.

Výbojka ovšem nesmí být k elektronice připojena dráty delšími než ??? kolik? No prostě ne moc dlouhými. Takže vyvstává problém jak umístit elektroniku nahoru do skříně, aby byly dráty co nejkratší? Věren tradici Pata a Mata, vymýšlím věšákovou metodu. Viz foto. Plastová ramínka jsou nosná, dřevěná jsou pojišťovací záloha, kdyby plast povolil. :-)

Zavírám skříň, davám do ní čidlo digitálního teploměru a zapínám výbojku...
Sinuhet
Po třech hodinách je ve skříni 40 stupňů Celsia a ještě to stoupá.
OK, musím vykoumat ventilaci. První problém. Jak vyřezat do skříně díru na ventilátor...
Sinuhet
Zeptal jsem se v prodejně nářadí a koupil vykružovač. Takové řezací kružítko do vrtačky. Vodorovné rameno ma na konci takové ostré dláto a je zasouvací do svislé části, takže se dá nastavit libovolný průměr od cca 2 cm do cca 15 cm. Svislá hřídel se upne do vrtačky a můžeme řezat. Předtím se ještě musí vyvrtat osmičkou vrtákem díra do které se vykružovač zasune. Vlastně střed té budoucí díry.
Sinuhet
Ventilátor Sunon DP200A, 2123XBL z GM Electronics. www.gme.cz.
160 m3/h. Průměr 12 cm.

Vyvrtal jsem díru v horním rohu zadní stěny. Ale teda moc to nešlo a samozřejmě jsem ji vyvrtal moc velikou. Ventilátor jsem provizorně přichytil drátky tak, aby tahal vzduch ze skříně ven.

Opět zapnout výbojku, zavřít a měřit...
Sinuhet
Teplota se ustálila na 31 stupních. V místnosti okolo bylo 28. To by šlo. Ještě zkusím ventilátor otočit aby foukal do skříně. Opět test a stejný výsledek. Takže ho nechám foukat ven. Ještě vyvrtám druhou díru do protějšího dolního rohu zadní stěny a dám tam stejný ventilátor foukající dovnitř ať mám rezervu. Jo a ty větráky dost řvou. Pohraju si s molitanem, ale stejně to asi skončí nákupem nějakých tichých. Tyhle stály kolem dvou stovek jeden.

Koupil jsem kondík. 32 mikroFarad. Ale nikde nevěděli co chci, když jsem chtěl kondík na 220 na startování výbojky. Nakonec se ukázalo, že tomu říkají startovací, nebo kompenzační. Ještě jsem ho nepřipojil, ale doufám, že to bude on.

Teď musím koupit čokoládu (svorkovnici) a zapojit elektroniku na stěnu skříně pořádně a pevně. Pak se bude vnitřek skříně pokrývat folií...
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od hexamin
Sinuhet kup si este poistku pripadne tepelnu poistku (bude sa ti lepsie spat heheheh)


Tepelná poijistka? To se prodává jako hotová součástka? Na různé teploty? I třeba na 45 stupňů?
lordWilliam
Nevím jestli se da sehnat tepelná pojistka, já jsem doma našel bimetalovej pásek (může stát tak 10kč) a právě s ním dělám testy, je to jednoduchý a vypadá to i dost spolehlivě. Jinak pojistku tam doporučuju dát i normální (stojí tak 5kč), jistota je jistota.
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od lordWilliam
Nevím jestli se da sehnat tepelná pojistka, já jsem doma našel bimetalovej pásek (může stát tak 10kč) a právě s ním dělám testy, je to jednoduchý a vypadá to i dost spolehlivě. Jinak pojistku tam doporučuju dát i normální (stojí tak 5kč), jistota je jistota.


Jo, bimetal mě napadnul taky, připadně ubastlit nějaký elektronický odpojovač s termistorem. Pojistku mám v plánu. Myslíš asi takovou tu malou, skleněnou. Tzv. přístrojovou. Jo, jo. Bude.
Sinuhet
Ještě dotaz... Kolik myslíte, že by tam mělo růst kytek? Já to tipuju tak 4-5.
Sinuhet
Zapojil jsem definitivně elektroniku. Nakonec jsem se rozhodnul pro variantu zapojeni dovnitř skříně. Tlumivka sice topí, ale zvenčí skříně by to mohlo vzbuzovat příliš pozornosti u návštěv. Zapojil jsem už i nově koupený kondenzátor a vše vypadá ok.
Sinuhet
Teď se bude vnitřek lepit folíí z growshopu.
Sinuhet
Skříň vybavena folií. K připevnění jsem použil připínáčky. Staré PC je tam jako podstavec pod čidlo teploměru. Je 10 cm pod výbojkou a teplota v tom místě je 32 stupňů. Na cestě je i cool tube, takže teplota bude snad OK. Ovšem ty větráky jsou moc velký hukot. To by mohlo vadit i sousedům. Jdu stříhat molitan.
hexamin
hello Sinuhet velmi pekne to mas normalne ti zavidim heheh
tepelnupoistku kupis v neakom elektre specializovanom ale myslim dedo mraz tu miekde aj odkaz na web predajcu http://grower.cz/forum/showthre...epelna+pojistka skus si to precitat ja som videl tp od teploty asi 64C ale som bol sprosty a kupil som na 74 C a tu mi moj sodik 70w neprepali ;-((
este ti skusim poradit medzi ventilator a stenu skrine daj nieco to tlmi vybracie, a balast k tlmivke nedavaj do skrine napr to daj na jej vonkajsiu stenu

ako budes pestovat? neuvazoval si o vertikal scrogu:-)) K+
Sinuhet
Po experimentech s molitanem jsem zjistil, ze ten hlub vytvareji proste primo ty ventilatory. Neni to nejaka rezonance skrine. Nakonec jsem zapojil dva ventilatory do serie, takze bezi vlastne kazdy na 110V a to uz je snesitelnejsi. A i pri jejich nizsim vykonu je teplota OK. Ale stejne budu muset najit radeji vetraky co maji kolem 30 dB. Tyhle maji 40-50 dB.

O scrogu jsem uvazoval i o vertikalnim, ale ja si myslim budu nejprve nekolik 'sezon' hrat, nez se treba ustalim na nejake metode. Sam moc nevim co me ceka. Ted napoprve to proste necham rust a uvidim. Budu to zkouset zastipavat a ruzne trapit, abych ziskal trochu predtavu co a jak. A teprve na zaklade toho co pochopim prvni sezonu budu moct zvazit jak na to tu dalsi. :-) Evolucni pristup.

Seminka jsou na okne, ted se asi nejakou dobu nebude v tomto tematu dit nic, ale tipuju ze tak do 10 dnu bych se mohl ozvat s dalsimi zpravami. Tentokrat jiz ze zabydlene skrine.
Sinuhet
A sakra. Pri pohledu na fotky elektroinstalace mi doklaplo, ze na volne dostupnych kontaktech kondenzatoru je 220 V. To budu muset olepit alespon lepici paskou.
Sinuhet
No nick mam podle knihy Mike Waltariho. Takze jsem Egyptan Sinuhet. Ta postava je mi sympaticka.
Domestican
hodně o pohodě Sinuhet!

Já jsem ale elektroniku umístil radši na venkovní stranu skříně, protože jsem se bál vlhkosti a kropení.
psylo
Ja porad nechapu,jak se vam to dari v tech skrinich dari uchladit.Ja mel kdysi pestirnu v pokoji a pres leto tam bylo 30 a uroda zoufala.az sklep pomohl udrzet teplotu cely rok pod 25.
Albat
jo v létě je to těžký. mám dva větráky in a 1 odtah = 28C, když jsem doma mám ještě velkej větrák o¨průměru 35cm,ale ten jen někdy,no! S nim je i v létě 25C.
Spina
zdar chlape ... hele jak mas tu tlumivku s ostatnima komponentama pridelanou na skrini tak nevim jestli to je dobrej napad ... jak uz tady nekdo psal (Domestican)budes muset ve skrini kropit kyti a ta vlhkost neni zrovna dobra na ty veci k lampe ... doporucuju jeste promyslet nez zacnes pestit ... pokud budes mit moznost urcite predelat ... ja mam taky 250w a dal jsem to navch skrine ... jak si rikal kvuli lidem to nechces mit venku ale byt tebou tak to radeji nejak zakreju zvenku ... treba do nejake plech krabice s odkrytym vrskem ... jinak si porid stojanovy vetrak tak za 200Kc prum. 20cm sundej z neho tu nohu a poves si ho do skrine sikmo na kyti ... bude dobre rozhanet vzduch a trosku ochladi ... jinak hodne uspechu v tvem pesteni ...
Sinuhet
Ach jo. Vy mi to komplikujete. :-)
Dobre, zkusim casem vytahnout elektroniku ven.
jimenezz
Tak to zni dost profesionalne( alespon co se elektronickych popisu tyce)
Sinuhet
Tak jsem tu zase, abych se vám pochlubil se svými dosavadními neúspěchy.

Posbíral jsem doma semínka, která se mi různě nastřádala. Většinou vybrané z různých vzorků hulení co se ke mě dostaly. Semínka byly staré i více než tři roky, ale doufal jsem.

Na malou misku jsem dal trochu vody a rozmístil semínka. Přikryl druhou miskou a čekal. Nic nevyklíčilo. Některí semínka praskla a pokusila se vystrčit klíček, ale jen pul milimetru bílého se objevilo a tím to zhaslo.

Říkám si, asi to není dobé máčet přímo ve vodě. Vzal jsem tedy toaletní papír, dal do misky, namočil, položil semínka, přikryl dalším toaleťákem a zase namočil, zadekloval a čekal. Výsledky stejné jako v misce s vodou.

OK, požádal jsem kamaráda o jeho semínka, ze kterých prý pěstuje. Použil jsem tentokrát odstátou vodu a zkusil to v misce s vodou i s toaleťákem. Opět stejné výsledky, ale jeho semínka byla prý také stará. Pak jsem tam dokonce v zoufalství přisypal práškový růstový stimulátor, ale nic.

Hmmm, možná obsahuje můj voňavý toaleťák nějaký sajrajt. Tak jsem koupil papírové utěrky, které nejsou ničím ovoněné, sehnal semínka Northern Lights #5 a zkouším to už asi do třetice. To jsem teda zvědav. Jestli nevyklíčí ani teď mám ai nějakou brutální vodu. Koupím si Ph metr a změřím.

Kdysi už jsem klíčil a bylo to v pohodě. Když nechám ve špajzu brambory málem mi tam vyrostou samy. Jiná semínka trhají při svém klíčení asfalt a ja furt nic. Uvídíme za pár dní.
Sinuhet
Nějaké aktuální tipy: V Bauhasu mají slevněné stojanové ventilátory za 330,- Nastavitelná výška, tři rychlosti foukaní, kývající hlava, možnost odmontovat nohu a zavěsit. A taky tam mají denní spínací hodiny, analogové za 99,-
cityman
S tema semenama je to zvlastni. Ty Northern Lights stara snad nejsou, tak jsem zvedav. Me mimochodem ve vode seminka taky nic nedelala, dal jsem je do vaty a nechal tak 3-4 dny na okne, pak z nich vylezly klicky. Mozna mas fakt jen smulu.
ganjafarmerbomber
heh, no snad je zapojis do zasuvky ne? :)
Sinuhet
citace:
Původní příspěvek od donnyfinal
ventilátor 230V 120x38 2700ot, kuličkové ložisko, extra vysoký výkon, 165m3/h 233.04 ks

nevis jak sou hlucne a jeste bych potreboval poradit jak je pak zapojit do el. site a kolik zerou elektrinu ? Budu tam davat dva a jestli bys mohl tak trochu podrobnejs diky moc


Z toho nic nepoznam. To je jako bys rekl ze sis koupil auto s objemem 1600 a neuvedl znacku a nic a ptal ses kolik to zere.

165m3 to bude hlucne docela dost. Ale zalezi od jakeho to mas vyrobce atd... Tipuju ze mas Sunony, stejne jako ja. A ty rvaly pro me hodne. Kolik zerou se da najit na webu. Mam pocit, ze par watu. Muzes je zapojit budto paralelne, pak pojedou na plno, a budou i naplno hlucne, nebo seriove, pak pojedou kazdy na polovicni vykon a budou i mene rvat. Ale muze se stat, ze se nerozbehnou, protoze to polovicni napeti k rozbehnuti nebude stacit. Ja jsem je dal seriove. Jeden dole saje vzduch do skrine a druhy nahore vyfukuje teply vzduch ze skrine ven.
Sinuhet
Narychlo splichtěný obrázek ve Windowsovském malování...
lordWilliam
Pokud si pořídíte ventilátor na 12V tak si z hlukem nemusíte dělat starosti. Na webu se dá v pohodě sehnat 120mm větrák do PC co má 100CFM (asi 160m3/h) a s hlasitostí kolem 35dB (verze ultra silent jsou tišší a dražší ale sou tichý i 28dB) a rozběhne se i 6,5V což mám odzkoušeno.
Sinuhet
No hura! Prvni klicek leze. Sice zatim jen jeden, ale furt lepsi nez nic. :-)
Sinuhet
LordW: OK, pouvazuju nad prestavbou na 12V.
Sinuhet
Ovsem onen jednoduchy labyrint je v rozporu s laminarizacii proudeni.
gunman
Jaro, len tak ďalej, aj keď trpíš paranojou, to ešte neznamená, že ti naozaj nejdú po krku :D
Sinuhet
Semínka konečně klíčí. Dvě už jsou v hlíně, ale zatím nevykoukly. Dorazila objednaná cool tube. Není to přímo ona, ale její podomácku vyrobený ekvivalent za 1500. Cestou ovšem prasklo sklo, takže průledná izolepa a zatím drží. Semínka ideálně klíčí při teplotě kolem 30 stupňů, tak jsem se rozhodl použít skříň a výbojku na topení. Zapojil jsem stínítko, zavěsil a zjistil problém. Se stínítkem se odráží teplo dolů a 80 cm pod stínítkem je přes 30. Takže se bude kupovat hliníkový flexo odtah a vyrábět odtah přímo od výbojky. Jinak hlínu jsem zatím použil ve verzi substrát pro pokojovky a perlit v poměru dva díly substrátu a díl perlitu. Ještě musím na pískoviště a přidám tam písek.
Sinuhet
Další novinky. Zasadil jsem další dvě semínka, která uspokojivě vyklíčila. Takže v hlíně je teď 3x Northern Lights #5 a jeden Shaman. Shaman je outdoor, ale snad to v té skříni zvládne. Doufám, že není klaustrofobik. První klíček vykouknul z hlíny! Zbylým semínkům, které se také snaží, ale nejde jim to tak rychle jako prvním čtyřem kolegům jsem vyměnil vodu a taky jsem risknul posypat je kořenovým stimulátorem. Následují fotky.
Sinuhet
Pokud se upload povedl, měli byste vidět celkový pohled na skříň s větrákem jako kráva. Nevím jestli ho tam nakonec budu mít. Momentálně zavěšen jen na kus drátu pro účely focení. Stínítko visící na total bastl drátěné konstrukci. Dole plastová dóza do mikrovlny s navlhčenými papírovými utěrkami se semínky. Petriho miska se semínkava která zkouším klíčit jen tak volně do půlky ve vodě a první dva květináčky.

Pak tu máme pohled na následky transportu. Popraskaná a izolepou polepená cooltube.

No a hlavně! Deroucí se klíček! :-)
Sinuhet
No ono se to s dopravcem resi, takze snad nakonec bude nejaka financni kompenzace. A dekuji za jine uhly pohledu na utajeni. Kazdopadne uz jsem se rozhodnul, ze komponenty pujdou ven. :-)
Sinuhet
Aktuální stav. 5 semínek je v hlíně. Jedno už je asi 5 cm venku. Další dvě vykukují a jedno se zaseklo hlavou v hlíně, takže vylíza jen oblouček stonku a kořen i vršek je pod zemí, ale on to dá. Já mu věřím. Postupně jsem doplňoval pěstební médium o další komponenty, takže teď už se to skládá z substrátu pro pokojovky, perlitu, písku a vermikompostu (vyrábějí žížaly).
Připravuji přemístění elektroniky na bok skříně zvenku. Nějaký malý stolní ventilátor dovnitř na míchání a odtah od výbojky. Koupil jsem řetízky a stínítko už pořádně visí. Nemusím se bát že spadne a všechno podpálí.
Sinuhet
Dnes poprvé běží skříň bez mého dozoru tak si občas pingnu moje domácí PC, které stojí ve stejné místnosti, abych věděl, že ho dosud nezachvátil požár ze skříně. :-)

V bazaru jsem za 250 koupil takový stolní ventilátor od Tesly. Umí to i topit, ale to asi nebude potřeba. :-) Bude foukat na kytky ať jim sílí stonky. Je fajn, že je plochý, tak nezabere moc místa. Vyfotím.
Sinuhet
Sakra! Takže první ztráty. Semínko, které vyklíčilo jako první a bylo první zasazeno, skončilo s hlavou pod hlínou. Vystrčilo jen stonek a jak tlačilo vytrhlo z hlíny ne hlavu, ale nohu (kořen). Takový pštros. Kořínek oschnul. Přihrnul jsem ho hlínou a pokusil se to celé napravit, ale myslím, že už to nedá. R.I.P.
Sinuhet
Ukázka jak vypadá to ofukovadlo z bazaru.
Aryan
sinuhet: hele na klicky nejni dobry foukat primo. ten vetrak vypada celkem vykonne .... mohly by se zlomit no. ale jako nevim jestli je nak regulovatelnej tak min rychlost bo ho namir nekam mimo kyti.
hodne zdaru
Sinuhet
On sice vypadá, ale je to zdechlina. Přímo před ním vydíš 7 cm rostlinku a ta se jen tak trošku chvěje.
Sinuhet
Teď jsem trochu řešil vlhkost. Ve skříni mi na ramínku visí mokrá košile. Před nasávacím ventilátorem je miska s vodou, květináčky na které fouká ventilátor stojí v misce s vodou a ještě je tam třetí miska s vodou. :-) Mám tam teď 40 % vlhkost. Teď jsem tam nakouknul a mám perfektní sušičku prádla. Košile je asi za 2h suchá. Tak jsem tam dal namočený velký froté ručník.
Sinuhet
Už to vypadá docela profi. Zde vidíte všechny ty vodní plochy. Jedna miska je ještě vlevo vzadu za tou hadrou. Hadra je tam kvůli tomu, aby voda kapající z ručníku neprskala na ventilátor.

Ovšem celá ta mašinerie má zatím za výsledek jedinou perspektivní rostlinku. :-)
Deda Mraz
Na ten odpar vody bych ti poradil jeden fajn zlepšovák, na který přišel Tutti Frutti. Jednoduše si kup perlit a dej ho do nádob s vodou. Perlit je původem sopečná hornina a je vysoce pórovitý, takže evaporace probíhá opravdu rychle. Je to, řekl bych, o něco elegantnější řešení než mokrá košile, tedy pokud ti na tom sejde. Já jsem si ještě udělal takové kravatové límce (v podstatě je to větší miska pod květník s utěsněným otvorem uprostřed), které nasadím na rostlinu seshora, když je ještě mladá a vlhký vzduch potřebuje nejvíc. Takže pak je vlastně odpařovací plocha přímo u stonku. Samozřejmě je třeba misku odstranit než ji rostlina příliš přeroste. Výroba je jednoduchá, prostě vezmeš větší plastovou misku pod květináč, doprostřed uděláš otvor o průměru asi 7cm. Pak si vezmeš kelímek od 500gr. jogurtu a odřízneš mu dno ve výšce odpovídající výšce té velké misky (zhruba 3-4cm, podle typu). Zbyde ti jakási malá miska, té odřízneš dno a zůstane ti to, co potřebuješ vlepit doprostřed té velké misky. Slepit se to dá ideálně silikonem, ale pokud není, stačí jen na několika místech to do sebe zatavit třeba pájkou nebo rozžhaveným hřebíkem a pak dotěsnit voskem z obyčejné domácnostní svíčky. Sám jsem takhle dělal všechny svoje misky a těsní dosud, není třeba se tohoto primitivního postupu bát. Pokud by tě to zajímalo, najdeš fotografie v tomto threadu.
Sinuhet
Dnes jsem nakoupil potřebné součásti a sestroji výbojce odtah. Mohu říct, že odtah od výbojky je základ tepelné pohody.

Koupil jsem trubkový větrák Euro 2 od Dospelu, hliníkovou flexo hadici a opravdickou duck tape made in USA :-) (lepící páska). Viz obrázek.

Nejprve jsem zapojil ventilátor abych zjistil kterým směrem fouká, pak jsem ho lepící páskou zalepil do jednoho konce trubky. Je o něco menší než trubka. Vyřezal jsem do skříně díru o kousek větší než ventilátor, abych ho mohl od skříně odizolovat molitanem kvůli přenosu vibrací. Teď už vím, že ta díra mohla být ještě o něco větší aby toho molitanu bylo víc a lépe tlumil. Ale i tak je tenhle ventilátor tišší, než ty dva, co tam už mám. Ventilátor jsem vrazil do díry nastrkal kolem něj molitan. Druhý konec hliníkové trubky je přesně tak velký jako je příruba na stínítku, takže trubku nelze na stínítko nasadit. Musel jsem ji nastřihnout a opět lepící páska. Základní výbava každého kosmického letu.

Ta hadice je dost tuhá, prodává se stlačená a vy si ji musíte sami roztáhnout. Dost jsem s tím zápolil. Posunout stínítko výš, nebo níž už není tak jednoduché, musí se vždy dotvarovat hadice. Taky nevím jak pořádně upevnit konec s ventilátorem ve stěně skříně. Teď je prostě ventilátor zaražen do díry a utěsněn molitanem, není to ničím zajištěné.

Pak následovaly testy. Bez odtahu jsem tam měl 31 stupňů. Vypnul jsem původní ventilaci a nechal jen odtah od stínítka. Šup a měl jsem tam 29,2 a přitom méně hluku. Stínítko 50 cm nad kytkama. Zapojil jsem původní ventilaci a snížil stínítko 30 cm nad kytky. 27,8 stupňů Celsia. Já jsem spokojen. To vše při teplotě v místnosti 25,3.

Ale každopádně to bude dlouhodobý vyzkum postupného ztišování. Teď to řve tak, že si nemůžu pozvat žádnou "oficiální" návštěvu.
ganjafarmerbomber
dal uz jsi svetlo niz? fakt se ti to strasne tahne!
Sinuhet
Ze jo? Ja mam strach abych tak mlade rostlinky nespalil. Ale dam ho niz. Ted je 30 cm od nich.
Firestarter
2Sinuhet: Zalezi na tom, jakej chces jet zpusob. Ale, jestli nechces SOG, tak staci tech 4-6
Sinuhet
Už dorazil pH metr. Tvrdí, že mi z kohoutku leze voda s pH 8 a v odstáté vodě v konvičce naměřil dokonce 9, to by vysvětlovalo to špatné klíčení. Ale ještě ho musím pořádně zkalibrovat. Neměl jsem doma nic lepšího poruce, tak jsem poslední zálivku upravil kyselinou citrónovou. Výbojka je teď 15 cm od rostlinek, snad to dají. Zatím jsou venku z hlíny 4 rostlinky. Optimisticky už jsem nakoupil materiál na aero kloner a ještě nemám z čeho ty řízky řezat. :-) Taky mám silnou lupu a skoromikroskop na sledování kapiček. :-)))
Sinuhet
Dnes je to 11 dní, co jsem dal semínka klíčit. Hmmm, připadá mi to už o hodně dýl. Ačkoliv na ně foukám, začaly se nebezpečně naklánět. Bodejť když to měly ke světlu tak daleko. Materiál na aero kloner, jsem použil na zvlhčování. Prostě jim tam bublám. Přes noc, když nejedou větráky to tam vyrobí relativní vlhkost 70%, ale stačí aby jel jen odtah výbojky a je to marné. Zkoušel jsem i ten perlit jak radil Děd Maróz, ale zatím nejlepší je to bublání. Tož pár fotek...
Sinuhet
Jo a připadají mi ty kytky nějaké málo šťavnaté. Mají takové papírové listy.
Sinuhet
Právě mi došlo, že tu vlhkost ve skříni udržím tak, že zapojím nasávací otvor stínítka ven ze skříně. To jsem blesk, co? :-)
Na www.conrad.cz jsem našel spousty regulačních vychytávek použitelných do skříně. Uvažuji o plynulé regulaci otáček těch 230V ventilátorů. Výbojka by měla vlastní okruh s vnějším vzduchem a ve skříni by s tím jen jemně míchaly ventilátory nastavené na pomalé otáčky.
Sinuhet
Trochu jsem si pohrál s makrofotografií.
Sinuhet
Nechal jsem to schvalne ve velkem rozliseni, kdyby s tim chtel nekdo dal pracovat.
Sinuhet
Doporučuji ten s kapkou mezi větvičkami na plné rozlišení.
Sinuhet
Co je s pozadim?
Sinuhet
No krome tech zaberu, kde je videt kvetinac je pozadi jen sediva plocha (prosteradlo), ne? Nechci do tebe nijak vrtat, me to zajima. Rad si poslechnu kde delam chybu.
Sinuhet
Aha, jsou tam tmavejsi smouhy. Priste musim lip svitit.
hexamin
JardaXXL aha iba cierna a biela su vhodne farby? pozadie je take ako je iba ty si neaky prilis konvencny pocuj a to pozadie ma celkom ook kontrast oproti kvetkom a nieje prepalene ci podobne mozno tu mozes hodit neake tvoje makro aby si nam vsetkym vysvetlil ako sa to ma spravne robit aspon ze ti nevadi ze je pozadie rozmazane:)
Sinuhet
Co se mi snazi rostlinka rict tim, ze ohyba spicky listu dolu? Je to videt i na tech makrech.
Sinuhet
Vlhko se mi nezda. Pres den tam mam kolem 30%, coz si myslim ze je pro mlade rostlinky spise malo. Akorat pres noc se mi to podari vytahnout na 70. Zatim rostou nove listy, tak snad kytky netrpi a ohybani listu je jen kosmeticka zavada.
Sinuhet
Jéžišmarjá, já su ale kuň! Vždyť já jim svítím celou dobu o dvě hodiny míň. Místo 18/6, svítím 16/8.
Deda Mraz
Sinuhet: ale na fotoperiodě 16/8 se mi nezdá nic špatného, někdo ji používá místo 18/6 a bez problémů... První sklizeň jsem jel taky na tohle nastavení a rozhodně jsem si nemohl stěžovat.
Sinuhet
Dokončil jsem oddělený oběh vzduchu pro chlazení výbojky. Koupil jsem felxohadici, která je oprotí té, co jsem tam měl úplně božská. Ta původní byla neohabna z tlustého hliníku. Ta nová už je lehce ohebná, takže když zvednu lampu, nemusím kvůli tomu ručně ohýbat rouru do nového tvaru.
Úprava ventialce ale má za následek tepoltu 30 stupňů pod výbojkou. Lehce mi osychají konce listů (zoubky). Asi vysoká teplota a nízká vlhkost. Před ventilátorem, který vhání vzduch dovnitř mám bublající mísu s vodou a zítra zvednu stínítko o jedno očko výš. Listy se rostlinkám pořád kroutí dolů. Tipuju něco s vlhkostí, nebo teplotou.
1.ondras
to Sinuhet:
- fakt supr, konečně někdo fotí s větším rozlišením......
- vlhkost bych zvíšil tak, že pod rostlinky bych ještě strčil velký pekáč a do něj dal perlit s vodou, tak aby i do něj svítilo světlo a voda se více odpařovala, ale pokuď hodně větráš , tak to asi stejně tu vlhkost vyvětráš ven......

- proč jsi tam dal tu druhou trubku????nebylo lepší když jsi odsával jedním větrákem a druhým vháněl vzduch dovnitř??????
- není ta trubka horká a nezahřívá ti zbytečně celou skřín???
- proč používáš hned výbojku, netačí z počátku svítit zářivkama a pro květ pak přejít na výbojku????
- máš ve skříni i ve spod nebo z boku díry????

Prosím, nemohl bys napsat kde jsi sháněl všechno náčiní a kolik to stálo????

PS : K+
Sinuhet
Druha trubka byla zamyslena kvuli zachovani vlhkosti. Kdyz mi odtah od vybojky sal vzduch ze skrine vytahnul mi i veskerou vlhkost, kterou jsem tam pracne tvoril. Tak jsem si rikal, ze vybojku budu chladit zvenci a ventilaci ve skrini zpomalim, nebo ji budu spinat hodinama, aby se tam dala udrzet nejaka vlhkost.

Trubka odvodu horka neni, kdyz na ni sahnu tak jemne chladi. Vzduch prudici z ventilatoru od vybojky ma kolem 28 stupnu.

Zpocatku by asi stacily zarivky, ale to bych nejdrive musel vyrobit zarivkove svitidlo, ale to zatim nemam. I kdyz v nejblizssi dobe jeste hodlam zridit matkarnu a tam ho stejne budu vyrabet.

Diry ve skrini nejsou. Krome vybojkoveho odtahu jsou tam na zadni stene jen pritazny ventilator vlevo dole a odtazny ventilator vpravo nahore. Ty zajistuji obmenu vzduchu, ale na muj vkus az prilis, hodlam je zregulovat.

Vetsinu veci jsem ponakupoval v Bauhaus, Baumax, Hornbach, OBI. Elektricke veci jsem kupoval na www.janca.cz.

Nejake ceny mas uvedeny na zacatku tohoto threadu. Pokud te zajimaji nejake dalsi, napis. Snad vykopu pokladni stvrzenky.
1.ondras
Jo ještě jedna věc.
CoolTube - kde jsi ji sehnal a kolik stojí????
hexamin
Sinuhet no ja ti neviem ale tipol by som si ze sa ti krutia a schnu listy koly silnemu svetlu silna lampa velmy blizko a velmy mlade kvietky
Sinuhet
Neni to origos cool tube, je to home made. Sehnana nekde tady na inzerat za cca 1500. Kamarad objednaval dve, a jednu jsem vzal ja. Origos tube stoji 2300 v growshopu. Pokud chces usetrit, tak se mi tu ted libil thread o cool cube, pouzij hledani. Vypadalo to docela vyrobitelne a funkcne.
gunman
Vlhkosť 30 % je dosť málo, to asi spôsobuje tie rastové problémy. Je to veľká skriňa, takže treba veľa vyparovať. Skús to s tým perlitom, na celej ploche rozlož tanieriky s perlitom a furt musí byť mokrý. Také malé rastlinky kľudne mohli byť v parníčku, tam sa lepšie dosiahne vysoká vlhkosť, na rast môže byť aj 80 %, aspoň prvý týždeň. A svetlo môžeš dať o 10-15 čísel vyššie...
Sinuhet
Perlit nepomuze, protoze ventilatory to okamzite odsaji. Bublani mi tam udela v pohode 80%, ale jen v noci kdyz neventiluji. Budu to muset vymyslet nejak fikane. Dam zatim vybojku vyse a tim snad nebude nutne mit ty ventilatory nonstop. Dik za radu.
gunman
Keď si nastavíš pomalé vetranie, tak by sa mohla vlhkosť lepšie držať v skrini, veď výbojku chladíš oddelene, takže nemusíš mať v skrini prievan...
Sinuhet
Jak to tak sleduji, tak tento thread bude plný mých výkřiků to jsem vůl a proč mě to nenapadlo dřive. :-)

Tentokrát je to o proudění vzduchu. Zapojil jsem odtahový rukáv výbojky, čímž se změnilo vnitřní uspořádání skříně tak, že vzduch nasávaný ventilátorem do skříně asi míjel rostlinky. Následek, teplota kolem 31 stupňů. Tak jsem tam dnes vrazil krabici od klávesnice a nasměroval přitahovaný vzduch přímo k rostlinkám. Výsledkem je snížení teploty o 5 stupňů! Mám tam teď 25,5.
1.ondras
Když tak foukáš na rostlinky, mohl bys snížit průtok vzduchu tím větráčkem a tím pak zvednout vlhkost.
A co kdybys dal mezi větáček a rostlinky plitkou nádobu s keramzitem a vodou.
Sinuhet
Jo, barva uz me napadla. Zatim se i s tim nechce babrat, ale az pujdu kolem drogerky, koupim nejaky bily sprej na ruzne beleni ve skrini.
Deda Mraz
JardaXXL: to není žádná blbina a já s tímle názorem plně souhlasím. Taky se snažím všechno do pěstírny vybírat v bílém provedení (když je možnost volby). Konkrétně květníků je už dneska v bílé barvě velký výběr (bohužel 14cm čtvercové jsem zatím neviděl, ty používám já a jsou hnědé). Každopádně však bílá barva odráží světlo ze všech barev nejvíce a bez změny spektra, takže je to v podstatě základní podmínka pro efektivní využití světla v prostoru pěstírny.
Sinuhet
Do cesty vzduchu jsem zaradil bublaci misku, to by asi mohlo pomoct, ale stejne to bude chtit ty vetraky zregulovat, zpomalit, nebo prepojit na vlastni okruh se spinanim. Ovsem asi se kytkam nebude libit kolisani teploty a vlhkosti pri nejakem cyklickem spinani tech vrtuli.
Deda Mraz
Sinuhet: a s těmi kravatovými miskami na perlit, které jsem ti radil na začátku threadu, se ti dělat nechce? Je to zdroj vlhkosti v bezprostřední blízkosti rostlinky, navíc se to dá ještě umocnit překlopením děrované PET lahve...
Sinuhet
Kdyz fotim, tak vybojka sviti, ale dal jsem rucni vyvazeni bile, takze to nema ten oranzovy nadech. Jenomze vybojka blika a muj fotak je blbec, zalezi na nem jak to svetlo vyhodnoti a nastavi expozici, je to full automat a nejde tam nic nastavit rucne. Ta vybojka je 250W to by zatim melo tem kytickam stacit. Pod PETkou je jen maly klicek, ktery jeste nevystrcil ani delozni listky zatim vubec nevim jestli prezije. Po zmene ventilace to vypada, ze se z toho kytky dostavaji, narovnavaji se jim pomalu listky. Co se tyce cerne hliny, premyslel jsem i o papirovych nakrcnicich ve stylu perlitovych misek Dedy Mraze. Kruh papiru s vystrizenym otvorem polozeny na vrsku kvetinace. 10W odpory na ventilatory se mi moc nelibi, spise neco spinaneho, ale zatim se mi do toho moc nechce, nechavam si to spise na predelavku skrine po prvni sklizni. Momentalne jsou tam dva ventilatory zapojene do serie, dalsi snizeni napeti odporem uz by mohlo dopadnout tak, ze se nerozjedou. Diky za rady.
lazaruslong
muzu se jen zeptat na co je ten kondik.32?a na co je tam ta tepelna pojistka? jako jsem uplny zacatecnik a snazim se udelat si skrin podle tebe.dej tam prosim vic fotek pro nas bez fantazie.dik
Sinuhet
To Lazaruslong:

Kondik se tu ted zrovna nekde probira. Je tam na kompenzaci jalove slozky. Asi ti to nic nerekne. Proste bez nej to funguje taky, ale je lepsi ho tam mit. Je to podobne jako s benzinem do auta, ono to jede i na ten levnejsi, ale lepsi je tam lit to, co doporucuje vyrobce. Bez kondiku ti nameri elktromer o neco vic a myslim, ze to neni ani dobre pro zivotnost vybojky. Tepelnou pojistku tam zatim nemam, ale rad bych ji tam mel. Kdyby se treba zacala vybojka prehrivat (60 stupnu), tak by to vyplo skrin driv, nez by tam treba zacalo neco horet. Jestli neco stavis a nevis si s necim rady, tak se zeptej. Je to sice moje prvni skrin, ale obcas to tu ctou lide, kteri maji zkusenosti a znalosti, tak ti treba nejak dohromady poradime.
Sinuhet
No a samozrejme musim nesouhlasit s Jardou. Hledej, cti faq, atd... Dojdou ti tak lip souvislosti, nez kdyz se jen povyptavas na izolovane informace.
IKlaB
Páni ja by som si tiez strasne strasne rad urobil skrynu. Tento dej Sinuhetov tu uz sledujem dlho, tu na Groweri som uz toho precital mrte, ale stale nejak neviem zacat. Ide hlavne o to svetlo. Ake svetlo mam ksakru pouzit ? Ale ne tak, ze take a take a zohnas ho niekde v prdeli ... Proste ak ste niekto z Prahy chalani, please, poradte, kde tu kupim v nejakej dostupnej predajni poriadne svetlo na skřyn. Ja viem ze je to asi dost mimo otazka, ale fakt neviem. Please poradte. Diky moc !!!!
cityman
Ja bych ti pro zacatek doporucil 400W son-t plus + tlumivka + starter = 1426Kc. Jeste kondik za cca 200Kc a mas cele svetlo pro rozumne pokusy na zacatek. Precejenom o 250W se musis vice starat. Tenhle sodik je bezne k dostani, koupil jsem ho ve velkoobchode a pouzivam ho na srin vysokou metr a pul, viz me auditko o skrini...
IKlaB
cityman : No fuh, to je ale dost drahsie, ale pohoda. No ale jak to myslis, ze o 250W sa musis viac starat ? To nechapem ... Mrkol som na to tvoje, a veru pekne ti to tam za oknom rastie. Musim tu niekde aj ja moje zaokennice vycapit ... Inak diky.
cityman
Nekde tu bylo srovnani svitivosti jednotlivych vybojek na m3. Bylo tam i max vyska a prosviceni k rostlinkam. Podle toho jsem tehdy zvolil 400W, abych si nemusel hlidat kazdy centimetr ve skrini.
cityman
jinak svetlo je zakladni a nejvetsi investice... pak chlazeni :(

kdyz mas ale dobrou mistnost (ve sklepe)... nebo klimatizaci jako nekteri :) tak neni treba investovat ani do chlazeni moc
IKlaB
No to prave ani nahodou - mam to klasicky v normalnej izbe. Ale co napriklad hovoris na http://narva.netdirect.cz/DetailPage.asp?DPG=38161 ???
Sinuhet
36W je podle me dost malo, to uz to muzes mit i za oknem. Kdybys dal 2, dostal by ses nekam na 70W a to uz zase vice svetla pri 70W dostanes z vybojky, nez ze zarivky. Kazdopadne myslim si, ze reptilight je zbytecne. Radeji obycejnou zarivku se studenym svetlem. Ta vyjde levneji. Delaji se se svetlem 6500K.
IKlaB
Sinuhet : OK, povedz mi presne kde by som ju mohol kupit, a kolko by ma stala, ak mozes ...
Za oknom pestujem tiez, ale posadil som neskoro, a uz to pomaly zacina mrznut na jednom bode - posledny tyzden to nepodrastlo ani o 1 mm. Preto rychlo potrebujem aspon na zaciatok nejaku skrynku, lebo rastlinky su pekne, aj dost vyskoe, vyzeraju nadejne, a nechcem o nich prist ...
Sinuhet
No vsak ted ti to za oknem vykvete a sklidis. Ne? Na konci kvetu se rust zastavi a pak uz se jen vyvijeji palice.
Nejsem z Prahy, nevim kde tam koupit zarivky.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma