IKlaB |
No ale na tzo vyvyjeni palic tiez treba dokonale podmienky snad nie ? (Ja som fakt total zaciatocnik, co sa tyka pestovania, tak sa necuduj mojim otazkam) |
|
|
Sinuhet |
No na vsechno treba dokonale podmineky, teda jestli pozadujes dokonale vysledky. Ale treba ja momentalne ve sve skrini dokonale podminky nemam, me proste staci kdyz z toho bude dobre huleni. Vzdyt to prece neni jen budto ta kytka bude mit dokonale podminky, nebo nic. Pokud ji vylozene nezabijes, nejaka uroda z ni bude vzdycky. |
|
|
IKlaB |
Myslis ze hej ? Ale jaku too ma sancu teraz rast, ked je uz min. svetlo vonku, a aj dost chladno ? Bez aspon nejakeho toho svetla sa asi nepohenm ze ? |
|
|
Sinuhet |
Ja bych to nechal za oknem, neco z toho bude a do priste pomalu v klidku vymyslel skrin. |
|
|
IKlaB |
Tak ok, diky moc za radu, ak daco z toho bude, urcite hodim foto. Zatim. |
|
|
Sinuhet |
Obrázek jak to vypadá tři týdny po začátku klíčení. Nejvyšší kytka má 11 cm. Pořád se jim kroutí listy. Asi nízká vlhkost. Kupodivu ta prostřední vypadá nejlíp. Má rovné listy. Ta vlevo zase nejhůř, hodně osychá. Ta nejvyšší už se dostala k listům s pěti čepelemi a jede dál, teď staví čtvrté patro. |
|
|
cityman |
kdy zacnes zastrihavat? |
|
|
Sinuhet |
Na zastrihavani je jeste cas. Strihnu to nad tretim patrem, ale az se tam dostanu s nuzkama. Ted je nad tretim patrem natlacene 4,5,6 patro ktere teprve rostou. Spis me napadlo - neni uz cas je presadit? Budu muset zkusit tu nejvetsi opatrne vyklepnout z kvetinace a podivat se jak to vypada v hline. |
|
|
cityman |
Ja je dal rovnou do velkych kvetinacu, at se jim dari dobre. Neni duvod cekat ne? Kdyz uz rostou, doprej jim hlinu a hlavne misto at muzou rust do nebe. |
|
|
Sinuhet |
Existuji tu nazory, ze maly kvetinac donuti kytku vybudovat si lepsi korenovy system. Kdyz ma dost mista, tak na to kasle. :-) |
|
|
Sinuhet |
Prokopal jsem overgrow a vypada to, ze moje kytky trpi prelitim. To ohybani listu dolu. Tak je zkusim trochu potrapit zizni. |
|
|
cityman |
Kdysi jsem taky kytky utopil. Jsem zvykly z pestovani na oknech, ze se kytky dovedou postarat docela sami o sebe. Kdyz jim zacinaji zvadat listy, je treba urgent zalit. Ja radeji zalivam min nez vice...
Ted u skrine to resim tak, ze je zaliju tesne pred rosvicenim nebo tesne po nem. |
|
|
aaaaa |
mám skoro stejnou skřín jako ty!!! |
|
|
cityman |
aaaaa: a kde mas nejake fotky? zajimalo by me, jak nektere veci resi lidi, co maji podobne skrine. |
|
|
Sinuhet |
No parada. A jak to jde? :-) |
|
|
IKlaB |
No ja mam tiez takto listy opadnute dole, ale nie som si isty, ze je to koli velkemu mnozstvu vody, mne to skor pripada, ze naopak ... Dnes som nakupil nejake zaciatky a idem skladat skrynu damy a pani, tak drzte palce !!! |
|
|
Sinuhet |
citace: |
Původní příspěvek od Hugila
Když na ně koukám, tak jim chybí hnojení, hlína taky nebude nic moc,
|
Koupena nova hlina, plus pisek plus perlit plus vermikompost neni ok?
zastřihlý už měli bejt,.... |
Rozhodl jsem se, ze je nebudu strihat vubec.
protože současný stav vypadá na týrání kytek....napřed to chce praxi a pak tady rozumuj a filozofuj do alelujá.........
protože jinak to asi nědělá moc dobrej dojem, chytrý řeči, polomrtvý kytky...
|
Ja myslel ze reci se posuzuji podle obsahu vet a ne podle obsahu skrine. Ser na imidz, ne? Na dojem ja kaslu.
jinak tohle sou taky 3 týdny starý kytky, na detailu je SS2... |
Mas to hezke. |
|
|
Sinuhet |
Ja mam spise strach z prehnojeni, protoze ten vermikompost je asi docela plny zivin. Ale dam na Hughilu a jednu kytku zacnu zalivat vodou s hnojivem.
Co se tyce te hliny, tak je fakt perfektni struktury, sypka, propousti vodu, je tam pisek i perlit takze snad i vzdusna. Meril jsem ji pH i pH vody, kterou zalivam, vse vypada ok.
Mam jen pet kytek tak nerad delam experimenty, kdyz neumiraji. To s tim presazenim je docela drasticka operace. Sok pro kytku atd... Nejdu do toho. Navic by to chtelo takovou hlinu zvenci sterilizovat, doladit pH, atd... Ale dik za radu. :-)
Zatim mam dve teorie, budto jsem to prepalil tim vermikompostem, nebo to moc zalivam. Ale dokud rostou, necham je radeji tak. |
|
|
Sinuhet |
Jo a zastrihavani nakonec bude, ale az pozdeji. Chci si zkusit vyrobit nejake rizky. |
|
|
Sinuhet |
Kdyz ted zastrihnu tak to co jsem odstrihnul nemam jak strcit do rizkovace.
Presazovani o kterem byla rec, melo byt presazovani s vymytim korenu od hliny, ne ze vyklepnu bal a zapustim do hliny. Toho se nebojim.
Pochop, ze to je moje prvni pestovani, tak to chci nechat rust co nejnormalneji, abych mel zakladni predstavu jak se to chova. Kdyz si to ted zkomplikuju spoustou vychytavek, tak budu vedet houbelec. Chci mit zakladni predstavu a pri dalsich sezonach si zkouset vychytavky jak se to bude lisit od te zakladni verze. Postupne si najit to optimum. Proste chci si ted vypestovat zakladni normal. A pak uz to jen zlepsovat. :-) |
|
|
cityman |
Taky moc nechapu, co za sok ty kytky presazenim utrpi. Pro ne to bude jen lepsi. Vyklepnes z kvetinace a i s tou hlinou to pichnes do vetsiho s novou hlinou. Korenovy system i se sarou hlinou tam nechas, takze kytka musi byt v pohode, neposkodis ji, jen ji das moznosti vice korenit, takze jsou to podle me neopravnene spekulace o soku.
Ja zasazoval zakorene rizky v te tablete, to mi prijde vic drasticke. Pokud je mas ale v hline a do hliny budes davat, neni duvod se obavat. Presazoval jsem uz more kytek. Kdyz jsem neuspel, tak vetsinou proto, ze v kvetinaci bylo vice kytek a korenovy system mely v sobe zapleteny a ja ho poskodil. To ale neni tvuj pripad. |
|
|
cityman |
Proc probuh chces trapit kytky a vymyvat jim koreny vodou? to pak budes davat do hydra? |
|
|
Sinuhet |
Proboha lidi prectete si to poradne. Prectete si Jarduv prispevek na ktery jsem reagoval. Prectete si, ze mi navrhoval vymyvani korenu vodou. Nemluvim o normalnim presazovani. |
|
|
Sinuhet |
Zase nějaké ty detailíky. První kytka přesazena, podrobnosti později. |
|
|
Sinuhet |
Tak, velká přesazovací akce ukončena. 5 rostlinek už bydlí ve svých definitivních květináčích. Musím dát Hughilovi za pravdu, hlína byla prorostlá kořínky skrz na skrz. Rostlinky asi trpěly. Příště to vrazím rovnou do definitivních květináčů. Přináším vám fotoseriál jak Sinuhet přesazuje. Omluvte prosím sníženou kvalitu ostření. Mám jen jedny ruce a fotil jsem to skoro po tmě. Na přesazování jsem si svítil baterkou. :-)
1) Rostlinka konopí. Výška cca 11 cm. Stáří 3 týdny od namočení semínka, 2 týdny od vykouknutí klíčku z hlíny. Průměr květináčku 8 cm.
2) Nové bydliště. Květináč průměr 25 cm, obsah 7 litrů. 22,- Kč.
Miska průměr 23 cm. 19,- Kč. Obojí koupeno v OBI.
3) Na dno květináče nasypu vrstvu keramzitu tak, aby zakryla drenážní otvory a zabránilo se tak vyplavování hlíny z květináče. |
|
|
Sinuhet |
Hlínu v květináči nechám vyschnout, aby se dala vyklepnout.
Uchopím květináč tak, že mi stonek rostliny prochází mezi prsty.
Otočím vzhůru nohama a poklepem na dno přinutím celý kořenový bal s hlínou vypadnout do dlaně. |
|
|
Sinuhet |
Jak vidíte, byl nejvyšší čas. Hlíny je tam opravdu málo, zapomněl jsem, že na dně je vrstva keramzitu, která už z tak malého květináčku ještě ubírá prostor... |
|
|
Sinuhet |
Zkusím položit rostlinku přímo na keramzit a přiměřím kolik asi hlíny musím dát na dno, aby když tam rostlinku zasypu, vykukovala tak, jak potřebuji. Při přesazení rostlinku zapustím o něco hlouběji, než byla v původním květináči. Prý ze zahrabaného stonku vyrazí další kořínky.
Nasypu na keramzit odhadnutou vrstvu pěstebního substrátu, postavím na ni rostlinku a dosypu zbylé volné místo. Poklepáním hlínu průběžně rovnoměrně utřepávám a dosypávám.
Pro dosypávání kolem rostliny by se asi hodil nějaký velký kornout z papíru, kterým by bylo možné směrovat proud hlíny tak, aby nezasypávala rostlinku, která stojí uprostřed. Jakž, takž to jde sypat rovnou ze sáčku, ale třeba rovnou z kýble už je to problém. |
|
|
Sinuhet |
Celkový pohled do skříně na probíhající experimenty. :-)
Vpravo vpředu - Původní substrát použitý i v malých květináčcích (Substrát pro pokojové rostliny, písek, perlit, vermikompost) zároveň vzlínací pokus. Pokouším se celý ten velký květináč zalít zespoda.
Vpravo vzadu - Čistý zahradnický substrát.
Uprostřed vpředu - Čistý zahradnický substrát.
Uprostřed vzadu - Směs zahradnického substrátu, perlitu a písku. Na rozdíl od vpravo vpředu bez vermikompostu.
Vlevo - Čistý zahradnický substrát, zalito roztokem 7 ml hnojiva na 1.5 l vody.
Ostatní zalito jen vodou.
Hnojivo se jmenuje Floria pro palmy a jiné zelené rostliny.
http://www.floria.cz/html/p_kapal.html
Má NPK - 9,4,5 + mikroprvky: hořčík, měď, železo, zinek |
|
|
Sinuhet |
Praskovy stimulax mam, ale jak se ti marne snazim vysvetlit, chci to ted jet s minimem vychytavek. |
|
|
Sombl |
kolik stojí ten stimulax? |
|
|
Aryan |
lepsi je presazovat postupne ..... koreny pak lip vyuzijou prostor |
|
|
Sinuhet |
No, to jsem prave tvrdil taky, ale asi jsem na zacatku zvolil tak male kvetinacky, ze bych musel presazovat po trech dnech. |
|
|
Sinuhet |
Vetší květináče = větší horko pod výbojkou. Ventilátor, který vhání vzduch do skříně je totiž u dna skříně, takže fouká akorát tak na květináče, ale ne pod výbojku. Nepomáhalo ani míchání vzduchu ve skříni pomocí dalšího ventilátoru. Studený vzduch zvenčí se dokázal prosmýknout kolem místa odkud pomocný ventilátor vzduch nabíral a utéct aniž by se cestou otřel o jedinou kytku. Vzal jsem tedy na milost tu strašnou neohebnou hliníkovou rouru, kterou jsem měl původně jako odtah od výbojky. Ustřihnul jsem z ní kus a naohýbal do potřebného tvaru. Teď mi směruje proud vzduchu zvenčí hezky na kytky. Až ovšem povyrostou budu zase tam, kde jsem byl. Do příště to bude chtít napojit na ventilátor ohebnou flexo hadici a vymyslet způsob jak ji variabilně uchycovat v ruzné výšce s možností směrovat ji podle potřeby. Zatím mě napadnul jen silný hliníkový drát, který se dá vytvarovat podle libosti. Jestli máte někdo nějaký, třeba jen mlhavý nápad, sem s ním. Teda kromě vrtání další díry na ventilátor do sříně. |
|
|
IKlaB |
Hmmm, no pekne ti to zacina vyrastat. Pomaly, postupne ... no som zvedavy ... |
|
|
Sinuhet |
Kdyz se nad tim zamyslim, tak mnostvi tepla ve skrini je konstantni. Je dano teplem vyzarovanym z vybojky. Volbou barvy jen ovlivnim kde se kolik tepla absorbuje. V tomto pripade v kvetinacich. Teplotu ve skrini tim ale IMHO celkove nesnizim. Porad budu mit ve skrini vybojku, ktera vyzari x Wattu v teple. |
|
|
hexamin |
Sinuhet s kvetinacmy ma JardaXXL pravdu:) tiez si zmensil objem ale to bude asi infinitenzimalne no a to vhananie vzduchu to serie najviac:( |
|
|
Sinuhet |
Nechapu to s tom vhanenim vzduchu. Jako ze je to spatne vhanet vzduch?
A stemi kvetinaci. Kdyz natru kvetinac na bilo, tam kam se to teplo vyzarene vybojkou podeje? Ohreje jinou cast zkrine, ale porad to bude teplo ve skrini. Ano nabilenim muzu ovlivnit napriklad teplotu v okoli rostlin, ale trvam na to, ze celkove teplo ve skrini zustava konstatni, jen zmenou barev se ruzne ve skrini presouva. Mimochodem pri pohledu shora, vidis z kvetinacu jen horni cerny krouzek. Na boky jim vybojka nesviti. |
|
|
hexamin |
Sinuhet
biely povrch svetlo odrazi a tmavy pohlti no a pohltene svetlo za moze zmenit napr na teplo
vhananie vzduchu je ook:)ale ked ho vhanas cez tu klucku ucinnost sa znizuje |
|
|
Sinuhet |
Ja ty kvetinace natru na bilo o to se nehadam. Cerny svetr v lete: Kdyz si vezmu bily, tak se svetlo od nej odrazi a proto ze nejsem ve skrini, tak se rozptyli ruzne. Ve skrini natrene na bilo se tedy podle vas to svetlo nekam ztraci aniz by bylo necim pohlceno?
Cerne teleso ze zahriva proto, ze odrazi minimum svetla, pohlcuje ho a ta pohlcena energie se premeni na teplo. Kdyz to teleso bude bile, tak vetsinu svetla odrazi a tim padem se tak nezahreje, ale jelikoz hovorime o uzavrenem systemu (skrin), tak to svetlo neunikne do kosmu, ale porad je ve skrini, kde se dale odrazi a odrazi a pri kazdem odrazu se ho cast pohlti, protoze nic neodrazi dokonale. Vybojka proste vyzari urcite mnozstvi svetla, ktere se ve skrini premeni na teplo tim, ze ho pohlti ruzne predmety. Kolik ktery predmet pohlti, je dano jeho barvou. S cim z toho nesouhlasite?
Znova opakuji, nemam nic proti natreni kvetinacu na bilo, ano je to dobry napad. Radeji at se zahrivaji steny a ne kvetinace. |
|
|
Sinuhet |
Původní příspěvek od hexamin
vhananie vzduchu je ook:)ale ked ho vhanas cez tu klucku ucinnost sa znizuje |
Jenomze smerovani ho vyuzije efektivneji, nez kdyz ho vhanim nekam pod kvetinace. Ano idealni by bylo kdyby ventilator rovnou foukal na kytky, bez tlumeni rourou. |
|
|
Sinuhet |
Opakujes totez, co jsem rekl. |
|
|
Sinuhet |
Diry dole ani nahore diky umisteni skrine nepripadaji v uvahu. Zkusim se nad tim zamyslet pri pristi sezone. Zatim ale problem s teplem nemam. 7 cm pod vybojkou mam 26 stupnu. |
|
|
Sinuhet |
Postavil jsem si provizorní matkárnu, řízkárnu, než seženu jeden konkrétní typ krátkých zářivek, které se mi vejdou do vyhrazeného prostoru. Kdysi jsem já blbec koupil klasické dlouhé trubice 120 cm, které se mi nevejdou do skříně. Takže jsem to smontoval na kus uřezané garnýže, polepil alobalem a hodil na podstavce z knih.
Chtěl bych vás upozornit na elektronický předřadník. Plochá krabička, čtyři zářivkové patice, dvě zářivky a to je vše. Předřadník nahrazuje trojici: tlumivka, startér, kondenzátor. Výrobce tvrdí, že to má při stejném světelném výkonu o 25% nižší spotřebu. Startuje to okamžitě, je to šetrné k zářivkám, nebzučí to a hřeje se to jen minimálně. Existuje jich více druhů. U janči mají myslím tři, všechny v cenách pod 500,-
Zatím se mi to líbí. Tahle moje utáhne dvě zářivky 38W každá. |
|
|
Sinuhet |
No a současná situace ve skříni? Rostlinkám přesazení výrazně prospělo a rozjely to. Drátků si nevšímejte, mám je jako ukazovátka o kolik to porostlo. |
|
|
Sinuhet |
Jednak tam jsou zaluzie a za druhe je to modre svetlo, to muze byt televize, nebo akvarko. A ono to diky tomu stinitku sviti opravdu jen na zem, proste zvenci te to okno nijak neupouta. |
|
|
Sinuhet |
Ten oranžový drátek ukazoval včera touhle dobou přesně do místa, kde se rovětvují lístky. Roste to o 1 cm, za 24 h. Ja vím, rychlý růst neznamená vždy zdravé kytky. Málo světla taky produkuje vytáhle rostliny. |
|
|
Dodik |
Paaane yoooo..ece som nigdy nepestoval indoor,ale teraz to asi squsim...
Mas to zatial pekne...Len tak dalej... |
|
|
Sinuhet |
Aktualní stav ve skříni. Šest rostlinek, některé jeví asi známky přehnojení, ale myslím, že to přežijou. Dnes jsem začal řezat řízky, tak uvidím jak to půjde.
Fotos: Celkový pohled, moje nejhezčí kytka, list rostliny s největšími následky přehnojení. Je to kytka zasazená v substrátu do kterého jsem přidal hodně vermikompostu. Což jsem asi přehnal. |
|
|
Sinuhet |
Dnes jsem objevil na třech rostlinách zárodky květů (preflowers), takže ještě dvě a můžu přepnout na kvetení. Ale stejně ještě počkám, až se mi chytnou řízky, kdyby se nechytly nechci řezat náhradní z kvetoucích kytek. Přikládám, nějaké detaily pro ty, kdo neviděli jak takové preflowers vypadají.... |
|
|
hexamin |
pekne fotocky:)
da sa uz z tych preflowers urcit pohlavie |
|
|
Sinuhet |
Ze prej s lupou by mely byt videt rozdily. Ja tam zatim zadne rozdily nevidim a to zkousim i takovy pseudomikroskop 30x zvětšující. Budu bedlive sledovat jejich vyvoj a snad tam nejake rozdily najdu. |
|
|
hexamin |
ook nezabudni to zdokumentovat:) |
|
|
Sinuhet |
Preflowers jsou na čtyřech kytkách z pěti. Čekám na pátou každým dnem, ale stejně má ještě čas, protože ještě nekoření řízky. Doufám, že tak do týdne vypustí kořínky a já to přepnu. Myslím, že vzhledem k současné výšce kytek to bude tak akorát. Aktuální stav přikládám. Světlo jsem dal nahoru jen pro učely focení. |
|
|
Sinuhet |
Od zítra jednou na 12/12. Risknu to a budu verit, ze rizky zakoreni a nebude treba uz z tech kvetoucich kytek rezat. Dnes predvedl preflowers i posledni expemplar a jestli vyrostou tolik, jak jsou ted velke, tak budou mit metr a to je akorat na tu skrin. Sice nekteri budou samci, takze pujdou ven a ve skrini se to trochu uvolni, ale i tak si myslim, ze bude plno. |
|
|
Sinuhet |
Trochu jsem studoval a údajně se samčí a samičí preflowers liší tím, zda mají ta bílá vlákna (pistils?). Samice je má a samec ne. Takže se pokusím to srozumitelně popsat a zobrazit... Berte to ale s rezervou, až vyrostou víc, uvidíme jestli kecám. Zatím mám tip na dva samce.
Po vyklíčení přechází rostlina do tzv. růstové fáze. Svítíme jí 18/6 a ona roste. Až dosáhne dospělosti (je schopna kvést) objeví se tzv. preflowers, zárodky květů. Ano, objeví se i když svítíme oněch 18/6. Předpokládám, že tedy to bude vidět i na matkách v matkárně. Květiny ještě nejsou ve fázi květu. Je to prý taková předkvětová fáze. Květiny do ní samy přejdou po nějaké době v růstové fázi. A zůstanou v ní, dokud jim fotoperioda neporučí přejít do fáze květu. U mých kytek Northern Lights #5 to trvalo skoro přesně měsíc od chvíle kdy se objevily první klíčky semínek.
Pokud přepnete kytky dříve než mají preflowers na světlo 12/12, tak prý stejně nejdřív musí dojet do té preflowers fáze. Jinými slovy. Trvá stejně když je do preflowers fáze dovedete pod světlem 18/6, jako pod světlem 12/12. Akorát prý pod 12/12 je větší riziko hermafroditů, případně deformovaných palic (zdroj: "Cannabis Grow Bible").
No a teď k samotnému určování pohlaví. Preflowers samičích rostlin mají na svém vrcholku dvě bílá vlákna, mikrochlupatá a s kapičkami! Samčí preflowers tato vlákna nemají.
Preflowers najdete v místech, kde ze stonku vyrůstají postraní větve. Rostou kolmo k těmto větvím. Pozor! Na mých rostlinách jsou v tomto místě i takové dva výrůstky, které jsou ovšem z obou stran, takže vlastně u každého kolena jsou čtyři. Z každé strany dva. To nejsou ony. Rostou rovnoběžně se stonkem nahoru. Preflowers jsou ke stonku kolmo a jsou jen dva na každé koleno.
Více snad foto... |
|
|
Sinuhet |
3x samec...
Detail dvou samčích preflowers. Ty dva zkřízené výrůstky je to s čím si to nemáte plést. Stejné jsou na stonku i z druhé strany.
Preflowers jsou ty dva výrůstky namířené proti vám.
Ze stonku vyrůstají listy. Nad nimi vyrůstají postraní větve a jakoby z nich vyrůstají preflowers.
Pokus s lupou. Samčí preflower.
Ještě jeden detail. Boční pohled. |
|
|
Sinuhet |
3x samice.
Ranná fáze samičího preflower. Opět dva zkřížené klamné, nebrat. Už jsou vidět dvě bílá vlákénka. Spolehlivé spíše pod lupou. To je asi tak nejrannější fáze pro rozeznání samice.
Zde vlákno pod lupou. Jsou tam dvě, ale zatím se to nedá ještě rozlišit.
Vyvinuté samičí preflowers. Takhle se vyvinuly pod světlem 18/6. Předpokládám, že by takto zůstaly až do přepnutí. Máte někdo něco takového na matkách?
Řekl bych že rozeznat se spolehlivě dají jen samice. Když to má vlákna, je to samice. Ale když to vlákna nemá, může to být pořád samice, která ještě nevystrčila bílá vlákna. Záleží na pěstiteli jak dlouho chce preflowers držet na 18/6 aby měl jistotu, že z těch bez vláken už vlákna nevylezou. Myslím si, že od prvního objevení preflowers by měl stačit týden, aby bylo jasno. |
|
|
pildo |
Po 4 rokoch pestovania na balkone som si vsimol ze samci mali vzdy vacsie listy ako samice a rastli omnoho rychlejsie. neviem ci je to tak aj indoor, ale asi hej. semena som mal stale ten isty model asi na 90 percent mi to tak rastlo |
|
|
Sinuhet |
A risknes teda vyhodit kytku jen na zaklade toho, ze ma velke listy a roste rychle? :-) Napriklad moje nejvetsi, s nejvetsimi listy je samice asi. |
|
|
W3m3n0 |
Furt samý makra, davej sem taky naky fotky celejch kytek... |
|
|
Sinuhet |
Tak teda dnes bez maker. 8. den květu. Rostliny se snaží sežrat výbojku. Už mi moc řetězu nezbývá. Tak je denně ohybám. Jen tak ručně, abych je zpomalil. Nijak je nepřivazuju, jan prostě kytku ohnu a zamuchlám ji do těch okolních. Přidal jsem 12V ventilátor, který fouká pod výbojku. Měl jsem pochyby zda se dají listy spálit i tou 250W, ale teď už to vím. Dají. Kytky jsou docela vytáhlé, asi by mohly vypadat hustěji. Přistě zkusím jen jednu kytku a budu ji pomáhat růst široce pomocí drátků. Těch 5 co jich tam je teď je moc. Nemají místo. Postupně přecházím s ventilací na 12V. Koupil jsem zatím na zkoušku větráčky 120 mm, 12V, 1800 ot/min. 71 CFM, 34 dB. Vypadá to OK. |
|
|
W3m3n0 |
Mě ty kytky prijdou dost v pohode. Zes je zamuchlal je fakt poznat alle fakt pěkny. Taky preferuju 12V. A k+ |
|
|
Rexi-x |
ty voe supa thread k+ |
|
|
Sinuhet |
Zbývá mi posledních 5 článků řetězu, na kterém visí výbojka. To bude boj. Ve skříni zbyly tři samice. Dva samce jsem vystěhoval a dozrávají u okna. Chci zkusit kontrolovaně opylit některé paličky. Jeden je samec jistě a ta druhá kytka ještě pořád není jistá. Preflowers jsem odhadnul špatně. Ty kde rostly bílé vlákna jsou spolehlivě samice. Jenomže některé z těch, které bílá vlákna neměly je nakonec vystrčily. Takže je to metoda na rozpoznání samic, ne samců. |
|
|
Rexi-x |
ta prvni fotka je fakt drsna..supa supa supa respekt :jumper: |
|
|
asper |
Nějak sem tady nikde nenašel jestli si zastřihával nebo dělal řízky. Jestli ano jak velké kytky zhruba byly? Dík |
|
|
Sinuhet |
Nezastrihaval. Rizky jsem delal z bocnich vetvicek. Strihal jsem je 15.10., tak si najdi fotky z te doby. Kytky mely tak pul metru. Jenomze zadne z tech rizku se neujaly. Tak jsem jeste ted uriznul rizek z kvetouci kytky. Zatim vypada dobre, tak jsem zvedav. |
|
|
Sinuhet |
Furt to prerusta lampu. Nasadil jsem drastická opatření, ohýbání pomocí drátků a dokonce i lámání. |
|
|
ganjaboss |
čus máš to pěkný K+ ! Chci se zeptat jak a kam máš zapojený větrání ze skříně ?? Díkk |
|
|
Sinuhet |
Větrání ze skříně mám větrákem 12V, 12cm, 71 CFM. Mám ho ale zpomalený aby nehlučel.
Kromě toho mám samostatný okruh pro cooltube, kde mám EURO větrák. Myslím, že EURO2. Na 220V, 160 m3/h. |
|
|
lordWilliam |
Ještě jsem si všiml že elektroniku k výbojce (tluminka, ...) máš ve skříni. Z vlastní zkušenosti ti radím dát to někam mimo pěstební prostor. A mezi tlumivku a podložku (pokud je hořlavá) bych dal špunty od piva, kvůli přenosu tepla. Já jsem po pár tejdnech už pod ní měl černej flek. |
|
|
Sinuhet |
Zhruba kolem vánoc sklidím a pak chci skříň přebudovat podle nových poznatků, které jsem získal během této první sezóny. Elektronika půjde ven. Pod tlumivku dám kachličku. Odtah bude ve stropě. Přítah dírami v podlaze. Místo Euro větráku tam dám další 12V (jestli to bude stačit). Dík za rady. |
|
|
Sinuhet |
30. den květu...
Díky pěstování ze semínek je každá kytka jinak vysoká a jinak zralá. Ta co vykvetla nejdříve je nařízkovaná, ale nejperspektivnější matka je hrozný mutant. Vypadá to na problém s nízkým pH půdy té matky. Tak jsem improvizovaně zalil vodou s rozpuštěnou jedlou sodou.
Na lístcích kolem palic se začínají objevovat kapičky a kytky ještě pořád jedou nahoru. Některé chudinky už mají čtyřnásobné zlomeniny.
Přešel jsem komplet na ventilaci 12V. Mám tři 12 cm větráky. Jeden fouká pod výbojku, druhý do hadice k výbojce a třetí tahá vzduch ze skříně. Kupodivu ten co fouká do hadice protlačí hadicí dost vzduchu i když je na druhé straně hadice stojící zaseklý euro. Teda není úplně zaseklý, ale když už se podruhé neroztočil a musel jsem mu pomoct rukou, znejistěl jsem. Takže se přidávám k mase těch, co vás varují před polskými větráky EURO. |
|
|
|
JJ napučené kvítky vypadají opravdu NICE ale možná si mohl kyti více roztahat do stran hned na začátku a neměl by si problem s tou výškou ! takhle vidím že světlo zásobuje vrchnich 50 cm a spodek vlastne pomalu pohlcuje tma ! vršíčky budou dobře nadupane ale spodky budou stradat!!! ale jinak první INDOOR klobouk dolů ! |
|
|
DjMeo |
Dotaz... měl jsem kytí který se vytahovali, měli velký mezery mezi patrama a hubený stonky. S indorem začínam a mam pocit že to bylo světlem který jsem použil, bylo to nějaký UV 75W(fakt na ho*no investice-ted du do sodíku). Faktorů muže být asi víc, ale mohlo to být hlavně tim světlem? potřebuju onfo. skušených a ošlehaných indoor growerů pls. |
|
|
Sinuhet |
Vysoke, tenke kytky znamenaji vetsinou malo svetla. A to budto intenzitou (slaby zdroj daleko od kytek), nebo slozenim (nizky obsah prislusnych vlnovych delek). Ale zkuseny grower nejsem. |
|
|
DjMeo |
Děkuju... potvrdili jste mi mé teorie. A ušetříli hafec času :-) ehm... Pildo, fakt slušně obsáhlej článek :-) |
|
|
Sinuhet |
Dnes mám pro vás několik lahůdek z naší cukrárny. Hlavnímu cukráři se třesou ruce a omylem to všechno pocukroval. :-)
Hmmm, tak nic. Diky inteligenci galerie, ktera obrazky zmensi uvidite prd a ne kapicky. :-( |
|
|
Sinuhet |
Aha, on je tam ten obrazek v puvodni velikosti, ale galerie ho zobrazi s velikosti natvrdo zadanou, takze ho prepocita browser.
Tak alespon pokus s obrazkem predem oriznutym na velikost ve ktere ho zobrazi galerie. |
|
|
|
hmmm N1CE tak tohle mi smrdí i na monitoru :) Zdar cukrové vatě ! |
|
|
DJMartas |
Ahoj mohli bysme se nějak kontaktovat a domluvit rad bych prokonzultoval nejaký rady byl bych ti moc vděčnej kdyžtak mi napiš na martasboy@seznam.cz dík predem |
|
|
Děkujivřele |
.......máš to všechno moc pěkně vychytaný.......jenom se mi nezdá tvoje metoda pro vyklíčení semínek........mě se osvědčilo: 1cm navlhčený vaty.......a na ní jen tak nasypat semínka......rozhodně ne něčim překrývat!! žadná další vrstna na semínka......a šoupnout to někam do tmy, kde je kolem 32stupňů.....a co se týče tý vody....mě se osvědčila normální Dobrá voda |
|
|
gona |
pekne uz sa to rysuje... |
|
|
Sinuhet |
Zjistil jsem, ze na fotce vypada efektne pouziti blesku, protoze se rozsviti ta vlakna co trci z palic. Dokud to ale nekvete, tak s bleskem to naopak vypada blbe. |
|
|
luckyBOB |
ze kdyz clovek pride i na nejakou kravinu tak ma strasnou radost....VIM Z VLASTNI ZKUSENOSTI :)jinak k+ za ty bedle :) |
|
|
Sinuhet |
Byly prilis blizko vybojky. A taky to asi souvisi s tim kolik ma roslina nejakych chemickych prvku, protoze nektere jsou odolnejsi, nez jine. |
|
|
asper |
Pěkný , ale co třeba nějaký foto těsně před sklizní ? Skříň mám podobnou jako ty - jen s rozdílem že mám 150W a 31.den květu , tak bych docela rád viděl , k čemu si došel ty. |
|
|
danielson |
Raději 4 kousky a pořádné, co máš za semena |
|
|
Sinuhet |
Hlavni palice z prvni kytky, ktera dozrala. Palice velke, leskle pryskyrici, ale docela ridke. Cast podrobena water curingu, uvidime. Zbytek kytky a kytek jeste roste.
Odruda se jmenuje Northern Lights #5. |
|
|
Sinuhet |
Z té velké palice je 5 g suchých paliček bez listí. |
|
|
charly |
no palicka vazne pekna :) |
|
|
Sinuhet |
Rozhodujes se zda prepnout? Ja jsem slysel ze je dobre prepnout kdyz se objevi tzv. preflowers. Zarodky kvetu v mistech kde ze stonku vyrustaji listy. Jsou to takove vacky ze kterych trci dve bila vlakna.
Mam tady kousek zpet i fotky.
11.9. - seminka dany klicit
14.9. - zasazeny prvni klicici seminka
16.10. - objevuji se prvni preflowers
20.10. - prepnuto na 12/12
13.12. - setnuta prvni palice, ale asi predcasne. Ostatni palice i kytky jeste nejsou.
20.12 - Pravdepodobna sklizen. Mozna pozdeji. Uz maji jen tri dny a kapicky se jeste moc nekali.
Vyrostou asi na dvojnasobek, takze po prepnuti dalsich 20 cm. Takze misto mas tesne. Ja bych prepnul. |
|
|
Sinuhet |
Behem kvetu uz se zastipovani neporucuje. A taky si uvedom ze kytky se nedaji vetvit do nekonecna. Muzes mit sto vrcholku s malinkyma palickama, nebo 5 vrcholku s poradnymi palicemi. Kazda odruda ma dano geneticky kolik vrcholku je schopna 'plnohodnotne' uzivit. Moje rada zni: prepni to a uz to nezastrihuj. |
|
|
Sinuhet |
Ja myslim, ze cim vic tim lip. |
|
|
|