Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » A co na to naše legální droga? aneb chlastání po česku
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3
Autor
Téma 
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 17

Děti pijí stále častěji, někdy končí v nemocnici
Týdeník Karvinsko | 3.2.2004 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: RICHARD KUTĚJ

REGION - Třináctiletá dívka se čtyřmi promile alkoholu v krvi. Také s tímto případem se již setkali lékaři na Ostravsku. Požívání alkoholu i jiných návykových látek se v dnešní době stává stále častějším problémem také u těch nejmladších věkových kategorií, včetně dětí do patnácti let.
Zdejší nemocnice přijímají ročně v průměru až okolo dvaceti dětí, které požití alkoholu přivedly až do stavu končících hospitalizací. Kategorii mezi patnácti až osmnácti pak již mohou přijímat také protialkoholní záchytné stanice. Záchytka v Karviné takto loni hospitalizovala devatenáct mladistvých. A podle zkušeností zdejších pracovníků se někteří mladí pijáci v tomto věku ocitnou v jejich zařízení dokonce opakovaně. "Není to sice nijak extrémní číslo, ty počty zůstávají v průběhu posledních let přibližně stejné. Důvody, proč takový člověk skončí zrovna u nás jsou různé. Většinou se zde dostanou, když třeba ve svém stavu ohrožují své zdraví, například když podnapilí chodí po vozovce," říká k tomu vedoucí karvinské záchytné protialkoholní stanice Alena Hejrová. Ta zároveň dodala, že mezi devatenácti loni hospitalizovaných ve věku mezi patnácti a osmnácti byly i dvě dívky.
Dívky mezi hospitalizovanými dětmi ovšem v této kategorii převládají například v Ostravě. "Máme informaci, že za posledních pět let bylo zaregistrováno asi sto případů dětí pod vlivem alkoholu ve věku od dvanácti do osmnácti let. Převažují dívky. Podle našich lékařů je tento záchyt ale jen špičkou ledovce," říká tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth.
Celkem osm dětí pak v roce 2003 přijalo také tamní oddělení pediatrické a resuscitační péče. "Z toho dvě dívky byly v takovém stavu, že musely být zajištěny jejich dýchací cesty. Třináctiletá dívka měla v krvi čtyři promile alkoholu. Děti a mladiství pijí většinou vodku a červené víno, chlapci ještě kombinují marihuanu. K opilství dochází většinou při nějakých oslavách teenagerů. Převažuje první zkušenost s alkoholem," dodává k tomu tiskový mluvčí ostravské fakultní nemocnice.
Důvody těchto případů jsou podle odborníků různé. Velký vliv má mít také rodinné prostředí, ale také celkový současný životní styl. Děti se třeba méně zajímají o organizované a kolektivní formy zábavy. Z toho pramenící nuda je mnohdy vede právě k poznávání i takových zážitků, jako je právě alkohol, či jiné látky.
(rozhovor k tématu také na straně tři)

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 09-02-2004 v 09:03 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 18

Ředitel záchranné služby: Opilé děti často končí na oddělení ARO
Mladá fronta DNES | 7.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: (jas)

Téma DNES

Benešov - Neuplyne měsíc, aby na benešovské záchrance neskončilo dítě s otravou krve alkoholem. O prázdninách pak sanitka k podobným případům vyjíždí každý víkend.
"Běžný věk dětí, které přivážíme s otravou alkoholem, je patnáct nebo šestnáct let," upozornil na smutnou statistiku ředitel záchranné služby Roman Mrva, který sám mladé opilé pacienty nedávno ošetřoval. Bylo to během jeho silvestrovské služby, kdy sanitka přivezla hned tři přiotrávené děti.
Počet výjezdů záchranné služby k opilým dětem se v posledních letech nezměnil. Stále častější je ale kombinace alkoholu a drog. Děti míchají alkoholické nápoje s různými léky, marihuanou, pervitinem.
"Tragický případ jsme tu v poslední době neměli, ale běžné jsou těžké otravy, kdy děti několik dní proleží na oddělení ARO," podotkl ředitel záchranky.
Místo v Benešově, kde by se mladí nejčastěji opíjeli, podle šéfa benešovské záchranky Mrvy neexistuje. Často se stává, že lékaři své pacienty sbírají přímo na ulici. Během dvou měsíců prázdnin však sanitka nejčastěji vyjíždí do rekreačního střediska Nová Živohošť na břehu Vltavy.
________________________________________________________________________

Ve většině podniků dají pivo i nezletilým
Mladá fronta DNES | 7.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: JANA SYSLOVÁ

Téma DNES

Kontrol je málo, opilých dětí podle lékařů přibývá

Benešov - U stolu v benešovském baru sedí parta sedmnáctiletých mladíků a každý má před sebou půllitr piva. Když požádají o další, obsluha jim ho během chvilky přinese. Na jejich věk se nikdo neptá, občanský průkaz nikdo nevyžaduje.
"V Benešově není problém se napít. Je jen pár míst, kam nechodíme, protože chtějí vidět občanku. Většinou je to všude bez problémů. Mají větší kšeft, když pijeme pivo, než kdybychom si dali sodovku," tvrdí student střední školy Petr. Osmnáct mu bude teprve za osm měsíců.
Podobné zkušenosti má další student Karel. Bleskově vyjmenuje hospody v Benešově, kam může se spolužáky vyrazit, aniž by se báli, že jim nedají pivo. Zná jen dvě místa, kde jim kvůli věku nenalijí. "To je spíš výjimka. Někde se zeptají, ale občanku nechtějí. A někde zase stačí, když je nám aspoň sedmnáct..." říká Karel.
Že se v Benešově nalévá alkohol dětem, potvrzují zkušenosti pracovnice protidrogového K-centra Evy Hálové. Ta jako streetworker obchází alespoň třikrát v měsíci bary a diskotéky v Benešově.
"Zatím jsem se nesetkala s tím, že by po mladých návštěvnících někdo vyžadoval občanku," tvrdí Hálová, která při své práci v terénu naráží i na opilé mladé lidi do osmnácti let. "Vídám, že se perou, jsou agresivní, bývá jim špatně," dodává.
Také policisté přiznávají, že je alkohol mladým lidem v nočních podnicích dostupný. "V některých barech a restauracích se skutečně mládeži alkohol prodává," připustila mluvčí benešovských policistů Zuzana Stránská.
Připomněla jeden z posledních případů, který policie řešila: ve vesnické restauraci u Benešova popíjel dospělý člověk a alkoholem zároveň hostil několik mladistvých u stolu. Podle zákona spáchal přestupek, který bude řešit městský úřad.
Policisté odmítají, že by prodej alkoholu dětem a mladým lidem přehlíželi. Stránská tvrdí, že její kolegové při svých pochůzkách pravidelně kontrolují restaurace v centru města a okolí kulturního centra Na Karlově, kde se konají diskotéky a různé akce pro mládež.
Když ale položíte podobnou otázku pravidelným návštěvníkům benešovských barů a diskoték, vrtí hlavou.
"Policie na diskotéce? To jsem naposledy viděla, když mi bylo tak sedmnáct let. A to chodím večer ven téměř každý víkend," říká čtyřiadvacetiletá Veronika Moučková.
"Policisté se letos budou této problematice věnovat více než v minulém roce," ujistila mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.
Na většině míst v Benešově dostane šestnácti- nebo sedmnáctiletý návštěvník jakýkoliv alkohol, na který si ukáže. Existují ale i bary, kde mladí lidé nekoupí nic, dokud neprokáží, že jim osmnáct už bylo.
"Když ale mají ukázat občanku, bývají i sprostí," shodují se pracovnice baru v přízemí Hotelu Pošta Andrea Doležalová a Veronika Oupicová s tím, že drzost některých mladých lidí nemá hranice. "Klidně mi podá občanku, jako že on už pít může, a když se do ní podívám, zjistím, že je mu s bídou sedmnáct," říká pracovnice benešovského Hotelu Pošta Andrea Doležalová.
(Jména studentů v článku byla změněna, pravá má redakce k dispozici)

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 09-02-2004 v 09:44 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lordWilliam
Pěstitel jejího Veličenstva

Karma uživatele lordWilliam - 68% PěstitelskáKarma uživatele lordWilliam - 68% PěstitelskáKarma uživatele lordWilliam - 68% Pěstitelská

Registrován: Jan 2004
Příspěvků: 519  

Alkohol vs pamě't Příspěvek č. 19

Alkohol to je metla lidstva :°-(
Dost často se mi stává že když diskutuju s lidma o drogách a hlavně o marihuaně tak mi jako největší protiargument dávájí stále omýlanou věc a to tu s pamětí, že hulení ničí krátkodobou paměť (jistě všichni zažily :-°) Ale před nedávnem jsem četl publikaci (fakt nevím kde jsem k ní přišel ale pokusím se jí najít) kde se psalo právě o tomto problému a závěr tohoto byl to že marihuana poškozuje krátkodobou paměť tímm že ucpává nějaký mozkový cesty vedoucí právě do krátkodobé paměti. Což moc nevadí neb asi 40-70% THC se z těla vylučí do 48hodin (ale taky třeba do 1,5 hodiny) a zbytek se rozpustí v krvi a usadí jinde a asi jen 10-28 promile zůstane a ucpává toto hrdlo do krátkodobé paměti a i toto mnž se po čase rozpustí a posléze vyloučí (tak v horizontu 4-12 měsíců. Naproti tomu alkohol toto hrdlo necháná nedotčené, ale tuto i dlouhodobou paměť rozpouští a neodvratně likviduje!!!!


Aneb paměť huliče vs. paměť alkoholika →

Paní Schrödingerová říká manželovi: "Cos dělal s tou kočkou? Vždyť je napůl mrtvá!"
Vědí vaši rodiče že hulíte?|Přesazení větší kytky do RW|Marihuana má velká rizika :-°)|Jaké činnosti si nedovete představit bez hulení?|Podivné listy x Fotoperioda|2005 - HPS 150W Magic Crystal + Nebula|250W + 115W CFL Box - ScroG|

Old Post 14-02-2004 v 17:20 PM
lordWilliam je offline   Profil uživatele lordWilliam   Find more posts by lordWilliam   Foto galerie člena lordWilliam   Click here to Send lordWilliam a Private Message   Add lordWilliam to your buddy list     Navštiv homepage uživatele lordWilliam! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
steve
Stálý Člen

Karma uživatele steve - 83% PěstitelskáKarma uživatele steve - 83% PěstitelskáKarma uživatele steve - 83% Pěstitelská

Registrován: Jan 2003
Příspěvků: 289 

Příspěvek č. 20

whou taq češi holt jsou v tom dobrý ale to je tou situací u nás holt blbý lidi nespokojeni dou to zapomenout lihovinou ale co.

Old Post 15-02-2004 v 16:45 PM
steve je offline   Profil uživatele steve   Find more posts by steve   Foto galerie člena steve   Click here to Send steve a Private Message   Add steve to your buddy list     Navštiv homepage uživatele steve! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 21

Děti se stále častěji opíjejí

Liberecký den | 14.2.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: VÍT LUKÁŠ

Severní Čechy - Alkohol v České republice pijí stále mladší lidé. V severních Čechách nejsou výjimkou případy, kdy se děti opijí přímo na ulici. Mnohé z nich končí na pokraji otravy alkoholem v nemocnici.
"Asi před týdnem jsme zde měli případ čtrnáctiletého chlapce z Litoměřic, kterého jsme našli na ulici. Byl v tak špatném stavu, že jsme museli volat záchranku," potvrdil zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný. A tento případ není jediný. V prosinci našli ústečtí strážníci devítiletého chlapce, který se zpil do bezvědomí.
Ale špatné zkušenosti mají i v dalších městech. Podle ředitele děčínské městské policie Marcela Horáka je nejhorším obdobím konec školního roku a svátky jako Silvestr. "Loni na začátku prázdnin jsme našli mladou dívku, která byla doslova na šrot," vzpomněl si Marcel Horák. V Mostě podobný případ měli loni v dubnu, kdy strážníci našli mladíka, který se opil vodkou.
Strážníci i policisté čas od času dělají ve městech zátahy po nočních podnicích, kde kontrolují, jestli se nenalévá alkohol lidem mladším osmnácti let.
"Pokaždé někoho chytíme. A to je problém to mladým prokázat, protože v tom umějí chodit. Například si k pivu dají limonádu a pak tvrdí, že půllitr na stole není jejich," vysvětlil Horák. Podobné případy znají i strážníci z Liberce. "Ale není to nějak veliký problém, na který bychom se zaměřovali," uvedl zástupce ředitele libereckých strážníků Ladislav Krajčík.
Za to, že někdo nalévá nebo prodává alkohol mladistvým nebo dokonce dětem, nejsou v České republice nijak velké tresty. "Pokud nějakého mladého opilého člověka najdeme, musíme nejdříve zjistit, kde alkohol získal. Ten, kdo mu jej dal, spáchal přestupek. Hrozí mu za to pokuta," tvrdí mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.
Problém alkoholu mezi mladými lidmi přitom není vůbec malý. Podle údajů loňské Evropské studie o alkoholu a jiných drogách je třikrát v měsíci opilých 17 procent chlapců a 10 procent dívek ve věku do šestnácti let. Je to o dvě procenta více než v roce 1999. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je u chlapců i dívek pivo. Dívky ale na rozdíl od chlapců daleko častěji pijí i víno nebo destiláty.
Trend, kdy stále více mladých lidí pije alkohol je podle koordinátora Evropského akčního plánu o alkoholu Karla Nešpora, velmi negativní. "Alkohol patří k průchozím drogám a jeho pití v časném věku je pro děti a dospívající rizikovým faktorem ve vztahu k jiným návykovým látkám," uvedl. Spolu s dalšími odborníky se domnívá, že Česká republika proti hrozbě alkoholismu jen nedostatečně bojuje. "Jediným pozitivním rysem bylo mírné zvýšení spotřební daně u destilátů," míní.
Česká republika je co do pití alkoholu mladistvými a nezletilými přesto stále srovnatelná se státy Evropské unie. V některých oblastech světa je to mnohem horší. To dokazuje například fakt, že v Moskvě minulý rok dokonce otevřeli speciální záchytku určenou pro děti a mladistvé.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 19-02-2004 v 10:08 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 22

Alkohol měl loni na svědomí 136 obětí
Lidové noviny | 18.2.2004 | rubrika: Auto | strana: 20 | autor: Petr Benzl

Opilí řidiči mnohem pomaleji reagují v krizových situacích * V některých státech tolerují až 0,8 promile

Měl jsem jenom tři piva. Nechám auto před hospodou a někdo mi ho ukradne. Domů to mám jen kousek. Na panáka mě přemluvili kamarádi, já pít nechtěl. Takové a mnoho dalších výmluv si dovede podnapilý řidič vymyslet, aby obhájil své počínání.

Zhoubný vliv alkoholu na kvalitu řízení nezpochybňuje snad nikdo: snížená schopnost soustředění, reakcí, zhoršený postřeh, špatná orientace a zároveň rostoucí sebedůvěra a bezohlednost. Přes tato všeobecně známá fakta se po silnicích pohybuje neúnosné množství lidí, kteří řídí pod vlivem alkoholu. Starají se tak o zprávy do černé kroniky typu: "tři mladí lidé zabití na tramvajovém ostrůvku v Plzni", "opilý řidič smetl na přechodu maminku s kočárkem" a mnoho dalších. V loňském roce zahynulo v důsledku nehod pod vlivem alkoholu celkem 136 lidí.
"Asi nejsmutnější případ jsem zažil před pěti lety, kdy jsem byl na místě nehody na Berounsku. Z diskotéky se vracelo šest mladých lidí starým žigulíkem. Šestý seděl ve "třetí třídě", tedy v nákladovém prostoru combi. Řidič nezvládl zatáčku a narazil do stromu. Vidět pět mrtvých dvacetiletých lidí (jeden s těžkým šokem přežil) byl zážitek, na který do smrti nezapomenu," říká major Stanislav Huml, vedoucí středočeské dopravní policie. I v tomto případě hrál hlavní roli alkohol.

U soudu vám to spočítají

Statistiky dokazují, že nehody pod vlivem alkoholu mají daleko závažnější následky než jiné druhy nehod - úmrtnost je v takových případech dvojnásobná.
Pokud má viník to štěstí, že nehodu přežije, musí počítat s přísným trestem. "Alkohol je chápán jako přitěžující okolnost. Stává se, že za stejný následek řidič střízlivý odchází od soudu s podmínkou, řidič opilý s trestem nepodmíněným a delším. Dalším následkem je náhrada škody. Pojišťovna ji za opilce nemusí plnit," upozorňuje major Huml.
"Za nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu, při níž došlo k těžkému ublížení na zdraví nebo smrti více osob (nejméně 3 osoby), pak přichází v úvahu maximální trestní sazba. Tedy trest odnětí svobody na tři léta až deset let," vysvětluje advokát mgr. Milan Bureš. Potrestány mohou být i osoby, které pachateli před jízdou alkohol podávaly nebo prodávaly. "Tuto skutečnost si uvědomuje velice málo lidí, ale riziko trestního stíhání zde v každém případě je. Dále může být trestně stíháno i předání řízení opilému, což také hodně lidí neví," podotýká Bureš.

Odmítnutí dechové zkoušky se nevyplácí

V evropské kultuře, a v České republice zejména, je alkohol naprosto běžnou a neodmyslitelnou součástí společenského života. "Pít alkohol je v některých zemích společensky tolerovaným chováním a pak samozřejmě ta samá kultura vytváří malý tlak, aby se obyčejný člověk v alkoholu omezoval kvůli takové banalitě, jako je řízení. Vždyť z hospody je člověk doma za chvilku a to se nemůže nic stát," vysvětluje psycholog Petr Goldmann z Bohnické psychiatrické léčebny.
Mnoho řidičů si myslí, že mohou odmítnout dechovou nebo krevní zkoušku na přítomnost alkoholu. To samozřejmě mohou, ale postih za odmítnutí zkoušky je tak vysoký, že téměř odpovídá trestům stanoveným v trestním zákoně. Opilec, který zavinil nehodu a z místa činu uprchl, aby mohl do rána vystřízlivět, také nemá zdaleka vyhráno. "Existují postupy, jak dokázat, že řidič byl pod vlivem alkoholu. Tím mám na mysli případné výpovědi svědků. Příslušní soudní znalci jsou schopni na základě poskytnutých informací stanovit minimální množství alkoholu v krvi řidiče v době dopravní nehody," dodává advokát Milan Bureš.
Řízení pod vlivem alkoholu odsuzuje většina společnosti a tresty jsou velice citelné. Alkohol je ale přesto na našich silnicích stále přítomen. Vysvětlení je třeba hledat přímo u kořenů, u chování a zodpovědnosti každého jedince. "Pro většinu řidičů je téměř nepřijatelná myšlenka, že by oni sami mohli udělat při jízdě nějakou chybu. A kde není náhled možného zavinění dopravní nehody, zranění nebo smrti, tam zpravidla chybí reálné posouzení úrovně vlastních řidičských dovedností. Kde je nekritičnost k sobě samému, tam se i snáze poruší předpisy a někdy i zákon zakazující řídit s alkoholem nebo drogou," uzavírá dopravní psycholog Jiří Sedlic.

Jaký vliv má alkohol na řidiče

0,2 až 0,5 promile

Prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Tendence riskovat, velká sebedůvěra, zhoršená schopnost rozeznat pohybující se světla. Horší odhad vzdálenosti.

0,5 až 0,8 promile

Viz výše, navíc pronikavě prodloužený reakční čas. Dále roste přeceňování vlastních schopností, oči se obtížně přizpůsobují přechodu ze světla do tmy a naopak, horší vnímání barev. Porucha rovnováhy (motocyklisté a cyklisté). Dále se zhoršuje odhad vzdálenosti.

0,8 až 1,2 promile

Viz výše, navíc se zhoršuje schopnost vnímat okraje zorného pole (tzv. tunelové vidění), další zhoršování soustředění, je ještě více prodloužen reakční čas, roste bezohlednost při řízení.

Přes 1,2 promile

Viz výše. Takový řidič představuje pro sebe i okolí obrovské riziko. Nadále se zhoršují poruchy soustředění, reakční čas i rovnováha. Často i špatná orientace. I velmi zkušený řidič se v tomto stavu může dopustit hrubých chyb jako je sešlápnutí plynu místo brzdy.

Kocovina, kdy alkohol už z krve vymizel

Vyšší riziko spánku, nevolnosti a dalších tělesných a duševních obtíží, které odvádějí pozornost řidiče. Krátkodobá ztráta vědomí v důsledku hypoglykémie (poklesu krevního cukru).

Povolené množství alkoholu v Evropě

0,0 Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko
0,01 Polsko
0,02 Portugalsko,
0,04 Srbsko a Černá Hora
0,08 USA
0,2 Norsko, Švédsko
0,49 Nizozemsko, Rakousko, Švýcarsko
0,5 Belgie, Bulharsko, Dánsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Makedonie,
Německo, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Španělsko
0,8 Lucembursko, Velká Británie

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 19-02-2004 v 10:21 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 23

Děti sahají po alkoholu stále častěji
Moravskoslezský deník | 23.2.2004 | rubrika: Ostrava | strana: 9 | autor: Richard Kutěj

Ostrava/ Karviná * Okolo dvaceti dětí ročně mívá na Ostravsku zdravotní problémy po požití alkoholu. Lékaři upozorňují, že jde jen o pověstnou špičku ledovce. Děti mezi dvanácti a osmnácti lety prostě s alkoholem, ale i jinými návykovými látkami, experimentují stále častěji. A lékaři se tak přímo v praxi setkávají i s takovými případy jako třináctiletá dívenka, kterou museli zachraňovat se čtyřmi promile alkoholu v krvi.
"Nejčastěji pijí vodku a červené víno, chlapci ještě kombinují marihuanu. K opilství dochází většinou při různých oslavách teenagerů a většinou jde o první zkušenost a alkoholem," říká k tématu mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth.
Tamní lékaři za loňský rok museli přijmout celkem osm dětí, dokonce na oddělení resuscitační a pediatrické péče. Zajímavě při tom možná působí fakt, že mezi malými pijany převládaly dívky. "Dvě z nich byly v takovém stavu, že musely být zajištěny jejich dýchací cesty," podotýká Neuwirth.
Malí pijani do patnácti let ještě nesmějí být hospitalizováni na záchytkách a pokaždé míří do nemocnic. Záchytka může přijímat od patnácti nahoru. Ta karvinská loni hospitalizovala celkem devatenáct mladistvých. "Nejde o nijak extrémní číslo a počty zůstávají v průběhu předchozích let přibližně stejné. Máme ovšem i několik případů, které si u nás svůj pobyt mezi patnácti a osmnácti lety několikrát zopakují," říká vedoucí karvinské protialkoholní stanice Alena Hejrová.
Podle ostravské lékařky Marie Foltýnové z tamní dětské a dorostové psychiatrické ambulance se na stále častějším popíjení dětí a mladistvých odráží současný životní styl, vysoká tolerance společnosti k alkoholu i nekázeň mnohých prodejců a hostinských, kterým je jedno, na jaké věkové kategorii utrží. "Obecně lze konstatovat, že děti v období dospívání mají tendenci zkoušet vše, co je zakázáno.

"Některé zůstanou jen u ojedinělého experimentu, ale existuje řada dalších, kterým alkohol či droga začne zaplňovat stále více volného času," říká Foltýnová. Ta dále upozorňuje na další nebezpečí, pramenící z vášně a nezkušenosti, se kterými se malí pijani do svých experimentů pouštějí. "Děti nemají zkušenosti a obvykle se rády vrhají do experimentů s velkým zápalem. Proto existuje nebezpečí těžkých akutních intoxikací, které mohou vést až k ohrožení života. Pro nevyzrálost dětského organismu i jeho nervové soustavy je také mnohem větší nebezpečí vytvoření si závislosti než u dospělého," upozorňuje lékařka.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 24-02-2004 v 06:51 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 24

Zlínská mládež propadá alkoholu
Mladá fronta DNES | 24.2.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (ill)

Alkohol je větší problém než drogy, říká lékařka

Zlín - Mládež na Zlínsku stále častěji pije. Před pár dny dokonce na diskotéce ve Velkém Ořechově zkolaboval sedmnáctiletý mladík. Byl totálně opilý a musela ho odvéz sanitka.
Stejně špatně dopadla i šestnáctiletá dívka, která ztratila vědomí na chodníku před nemocnicí ve Vizovicích. V krvi měla dvě promile alkoholu. Zlínská policie se snaží tento nešvar potírat častými kontrolami restaurací a barů. Jen za prvních sedm týdnů letošního roku tady našla čtyřicet opilých kluků a holek. To je o zhruba sedmdesát procent více než za stejné období v loňsku.
"To je hodně. A v létě, kdy se otevřou zahrádky, těchto případů ještě přibude," říká velitel zlínské pořádkové policie Bronislav Šabršula.
Policie si současný nárůst vysvětluje zvýšeným počtem kontrol. To však nic nemění na tom, že školáci pijí alkohol příliš často.
Na jeden zátah se letos podařilo policii přistihnout čtrnáct mladistvých, kteří popíjeli v baru na Jižních Svazích. Číšník policii nechtěl pustit dovnitř a tvrdil, že jde o soukromou akci. Byl si totiž vědom, že se dopustil přestupku, za který mu hrozí až tisícikorunová pokuta. A pokud by šlo o zvlášť závažný případ, mohly by mu úřady ve správním řízení dokonce zakázat živnost.
Častější jsou ale případy, kdy mladistvému nabídne alkohol jeho starší kamarád. V tom je podle policie neblaze proslulý zejména Společenský dům v Otrokovicích, kde bývá pravidelně nejvyšší koncentrace opilých školáků v okrese. Chlapci holdují hlavně pivu, někdy tvrdému alkoholu, dívky pak vínu.
"U dospívajících dětí to byl vždycky problém. Pít alkohol nebo kouřit cigarety je znak dospělosti, po které touží. Věková hranice, kdy začínají, ale opravdu klesá," říká ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny ve Valašském Meziříčí Ema Vrchovská.
"Opilých dětí bohužel stále přibývá. Alkohol je v dnešní době u školáků větší problém než drogy," souhlasí asistentka primáře dětského oddělení jednotky intenzivní péče v Baťově nemocnici Lenka Ťoukálková, kam záchranka vozí opilé děti.
Některé děti občas skončí s otravou v nemocnici nikoliv vlastní vinou, ale kvůli škodolibým kamarádům. "Jednou k nám přivezli holčičku v bezvědomí, kterou opili její spolužáci. Nepozorovaně jí dávali do džusu vodku," vzpomíná Ťoukálková.

"Neslavný rekord drží dívka, která měla v krvi dvě a čtvrt promile alkoholu. Na zlínském autobusovém nádraží ještě se dvěma kamarádkami vypily láhev vodky a šampaňského."

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 25-02-2004 v 06:28 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 25

Studenty svádí alkohol, školy žádají tvrdší postih
Zlínské noviny | 26.2.2004 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 3 | autor: Zdeněk Matyáš

Zlínsko * Alarmující informace o růstu počtu podnapilých mladistvých osob nenechávají vedení vzdělávacích ústavů ve Zlínském kraji v klidu. Jejich preventivní programy poukazují i na fakt, že alkohol zůstává oproti problémům s drogami, šikanou či vandalismem v pozadí.
„Na našem ústavu jsme případ opilství studentů ještě neřešili. Na druhou stranu je jasné, že se tento problém přenáší mimo školu. Pro mladé lidi dnes není problém sehnat alkoholický nápoj ve stáncích, restauracích či v klubech. Jedinou cestou k nápravě je větší množství kontrol a tvrdší postih těch, kteří nezletilcům nalévají,“ uvedla zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia Jana Petrželková.
Stejný názor zastává i ředitel Středního odborného učiliště ve Vsetíně Josef Slovák. Ze své praxe ví o případech, kdy se studenti během přesunu do vzdálené tělocvičny zastavili v restauraci na pivo. Její personál prý věk mladých hostů vůbec nezajímal.
„Ve vztahu k alkoholu zde panuje společenské pokrytectví. Pokud takovému hostinskému nebude hrozit ztráta licence, nic se nezmění. Také řada rodičů tiše toleruje svým dětem popíjení alkoholu. Nemohou přece věřit tomu, že jejich neplnoletý potomek bude na víkendové zábavě sedět u limo nády,“ zdůraznil ředitel.
„Přístup rodičů je klíčový. Pokud je nezajímá, čím se jejich dítě zabývá ve volném čase a nejsou ochotni se na prevenci podílet, žádná kontrolní akce nic nevyřeší. Aktivní přístup rodičů ve spolupráci se školou a dalšími úřady se přitom týká nejen popíjení alkoholu, ale i drog či vandalismu,“ podotkl ředitel zlínského Gymnázia v Lesní čtvrti Tomáš Zatloukal.
Vedoucí odboru školství zlínského magistrátu Karel Opravil přiznal, že úředníci znají místa, kde dochází i opakovaně k porušování zákona. Přestože informace předávají městské policii, postih je spíše symbolický. „Určitě by situaci změnily citelnější pokuty či odebrání licence v případě recidivy. Bohužel zatím nevím o tom, že by ve správním řízení podobný verdikt padl,“ konstatoval Opravil.

» Jedinou cestou k nápravě je větší množství kontrol a tvrdší postih těch, kteří nezletilcům nalévají.«
Jana Petrželková, zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 26-02-2004 v 08:44 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
greedy23
Stálý Člen

Karma uživatele greedy23 - 33% Pěstitelská

Registrován: Apr 2003
Příspěvků: 248 

Příspěvek č. 26

To je dobry...pocist si jak je to s chlastem...me se ted stala takova vesela historka....sem se tak Ozral ze sem usnul u kamose na patre v panelaku a sousedka na me zavolala benga a zachranku ze sem prej nejakej omamenej fetak...tak vidite, clovek se ozere a hned je z nej fetak .........to jen takova vlozka

KE?

Old Post 28-02-2004 v 17:34 PM
greedy23 je offline   Profil uživatele greedy23   Find more posts by greedy23   Foto galerie člena greedy23   Click here to Send greedy23 a Private Message   Add greedy23 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 27

V Lysé byl zátah na záškoláky a hospody
Berounský deník | 27.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: (zal)

Lysá nad Labem - Záškoláky i podnikatele, kteří bez skrupulí nalévají nezletilým alkohol, si v ve středu vzali na mušku policisté v Lysé nad Labem.
Podnikli vůbec první preventivní akci tohoto druhu zaměřenou na mladistvé. Inicioval ji sociální odbor města. "Máme signály o nárůstu kriminality u mladistvých, a to až o padesát procent oproti loňsku. Přibývá také výchovných problémů, záškoláctví, šikany," popsala vedoucí sociálního odboru Květuše Tobiášová. Dodala, že kontrola se úmyslně dotkla také provozovatelů restaurací. Podle ní je totiž veřejným tajemstvím, že v mnoha místních podnicích se nalévá mladistvým alkohol, a žáci školou povinní hrají na výherních automatech, přestože to zákon zakazuje. "Je to alarmující. Společnost je k tomu ale dost vlažná, v cizině by měl takový provozovatel problémy se živností," podotkla Tobiášová.
Během dne policisté v doprovodu sociálních pracovnic kontrolovali veřejná prostranství. Jejich pozornosti neušlo nádraží ani skatové hřiště u Komenského školy, kde by podle některých informací mladiství měli dokonce kouřit marihuanu. Odpoledne skupina postupně navštívila Superpohostinství "U Číňana", Pizzerii Matyldu a restauraci na sídlišti. A výsledek celé akce? V jednom případě se u sedmnáctiletého hocha podařilo prokázat záškoláctví. "Do školy nechodím, vzdal jsem to, ale máma to neví," řekl hoch, kterého policie přistihla při záškoláctví na lyském nádraží. Další tři oslovené sociální odbor prověřuje. Se sklenkou alkoholu ani u herních automatů nepřistihli policisté nikoho do 18 let. "Se záškoláky budeme dál pracovat, hlavně budou následovat pohovory s rodiči. Pokud se takové případy opakují, dětem hrozí i ústavní výchova. V případě týrání a zanedbání péče ze strany rodičů, zase rodiče riskují trestní stíhání," vysvětlila Tobiášová.
Podle velitele městských strážníků Luďka Přibyla mají mít podobné akce především preventivní charakter. "Nečekáme, že hned chytneme někoho za ruku. Ale podobné kontroly budeme nárazově dělat dál, a to i v nočních hodinách," řekl Přibyl. Přestože je podle něj dokazování v těchto případech obtížné. "Nalévání alkoholu mladistvým je trestný čin. Takový podnikatel může přijít i o živnostenskou licenci," řekl Přibyl.
Ze čtyř stovek osob, které v loňském roce v Lysé nad Labem zadrželi, bylo zhruba padesát ve věku do 18 let. Mladiství se většinou dopouštějí drobnějších deliktů, jako je například výtržnictví nebo ničení majetku.
________________________________________________________________________

Policisté v Brně vyrazili na kontroly klubů
Právo | 1.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 14 | autor: Petr Knötig

Na rozsáhlou policejní kontrolu nočních klubů a diskoték vyrazili v noci z pátku na sobotu policisté a strážníci v Brně Cílem bylo prověřit podávání alkoholu mládeži, a zda se tu neschovávají hledaní pachatelé.
Společně s policisty se do akce zapojili i pracovníci Ochranného svazu autorského (OSA), kteří zase kontrolovali smlouvy o hudební produkci. "Celkem policisté zkontrolovali 38 lidí, 1 osobu předvedli k podání vysvětlení a zjistili 3 mladistvé s alkoholem v krvi. Za zhruba 4 hodiny hlídky navštívily víc jak 20 klubů a podobných zařízení. Jde o akci, která se bude nepravidelně opakovat, protože podávání alkoholu mládeži je častým jevem," uvedl Zdeněk Lubas z brněnské policie.

Dívky u piva

První úlovek přišel krátce po zahájení akce. V klubu v Křenové ulici policisté odhalili skupinku mladistvých dívek, které se snažily rychle prchnout. Narazily však na kriminalisty, kteří stáli u vchodu. Ukázalo se, že jde o dívky, které popíjely pivo, ač jim bylo pouhých 17 let.
"Byly jsme tu s kamarádkami a nenapadlo nás, že tu bude šťára. Jinak bychom tu nebyly a zůstaly bychom doma," řekla Právu jedna z dívek, u které dechová kontrola prokázala alkohol. Dívka pak přiznala, že návštěva nočních klubů je u ní na denním pořádku, protože žije v pronajatém bytě bez rodičů a občas tam má i nějakého přítele.
Přestože mnoho podnapilých mladistvých policisté ani strážníci tentokrát nezjistili, podařilo se jim zajistit ještě mladíka, který měl u sebe velké množství marihuany. "Ukázalo se, že toho má u sebe podstatně víc, než je pro jeho potřebu, a tak jsme ho předali policistům k dalšímu opatření," dodal mluvčí strážníků Vít Cvrček.

Čekali před kluby

Malý počet zajištěných dětí dospívajících pod vlivem alkoholu byl dán i tím, že se hospodští rychle varovali, a proto před kluby postávali mladí lidé, kteří vyčkávali, až kontroly pominou. "Je to nepopulární, ale chceme dosáhnout toho, aby se v klubech nenalévalo dětem a dospívajícím. Přestože jde o již asi devátou akci od začátku roku, pořád jsou někteří nepoučitelní," potvrdila Právu mluvčí Městské policie v Brně Denisa Kapitančiková.
Na své si přišli i pracovníci OSA, kteří skoro v každé provozovně měli co dělat. Mnoho provozovatelů nemělo sepsanou smlouvu o provozování veřejné produkce a někteří se divili, že za televizi musí platit poplatky. "Snažíme se jim vysvětlit, že zákon jim to ukládá, ať už televizi či jiné zařízení někdo sleduji, či nikoliv. Nechceme dávat pokuty, a tak se to snažíme řešit domluvou," uvedla Marcela Fídlerová z OSA.
Podle ní velmi záleží na přístupu provozovatelů klubů, kteří by měli mít zájem mít vše v pořádku. Pokud byli ochotní problémy řešit, pracovníci OSA s nimi sepsali dohodu a posléze jim poštou zašlou výměr, který budou platit za hudební produkci. Ti, kteří provozují živou hudbu, musí mít navíc sepsanou smlouvu i s Intergramem, který zastupuje práva výkonných umělců.
________________________________________________________________________

Doba pivová
Mladá fronta DNES | 2.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 1 | autor: KAREL ŠKRABAL

K věci

Každá společnost má své drogy. Zakázané i povolené. Jedny jsou nebezpečné, s druhými je zábava a pěstuje se kolem nich řada rituálů. Co na tom, že marihuana nikdy nenadělala tolik neplechy jako alkohol... Hlavní drogou dneška je pivo. Když přijedete do jakékoli vinařské obce, v hospodě vidíte chlapy u půllitrů. Sklenka vína je výjimkou. Když si pustíte televizi, nejveselejší chlapíci jsou podle reklam pijáci piva. Dělají alotria, o nichž se náruživým kuřákům hašiše ani nezdá. Už se nesportuje, ale dělá se žízeň. A místo hladu prý máte zase jenom žízeň. Samozřejmě na pivo. Včera soutěžili na výstavišti výčepní. Kdo natočí nejlépe půllitr. Příště se tam bude zase závodit v pití tupláku. Proč tam prostě jednou neudělat soutěž, kdo se nejvíc a co nejrychleji jednoduše ožere.
________________________________________________________________________

Když to neumíš, tak nepij
Kladenský deník | 2.3.2004 | rubrika: Kladensko | strana: 17 | autor: ONDŘEJ ŠPALEK

POZNÁMKA

Otřesný případ, jenž se odehrál v sobotu nad ránem v Družci, svědčí pouze o tom, jak mezi lidmi narůstá agresivita a že si neváží života těch druhých. Smutné je, že zde stále častěji figurují mladí lidé. Často neumějí pít s mírou, pak jim narostou ramena a domnívají se, že jsou pány světa. Právě jako onen dvacetiletý mladík, který surově zbil staršího muže násadou od hrabla. Pravděpodobně to přehnal s alkoholem, možná byl pod vlivem drog. Stejně jako zhruba patnáctiletý chlapec, jehož jsem potkal včera nedaleko redakce. Potácel se ulicí, měl nepřítomný pohled a prozpěvoval či spíše pořvával známou rockovou skladbu. Měl na sobě mikinu, kraďasy a přes záda batoh. Nohy potlučené do krve, někde sebou zřejmě praštil. Lidé se za ním pobaveně otáčeli a v duchu si možná říkali, jak je možné, že je tenhle pubescentní mladík takhle namol. Jenže to zas není takový problém. V řadě restaurací občanku nechtějí ani vidět a klidně nalijí i školákovi. Nemluvě o tom, že v leckterém podniku se dá ubalit joint trávy přímo na stole.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 03-03-2004 v 10:50 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 28

Mladí se v Česku opíjejí mnohem víc než jinde

Praha Česko drží jeden smutný primát - mladí zde mají ve srovnání s dalšími státy vstupujícími do EU největší zkušenosti s alkoholem. Třeba šestnáctiletí vypijí v Česku dvakrát více alkoholu než jejich protějšky v ostatních zemích. Velké zkušenosti má s alkoholem čtyřicet procent mladých Čechů. Podle studie Mezinárodního centra pro drogové závislosti skončilo za Českem na druhém nejhorším místě Slovensko, nejlépe je na tom Polsko. Proč mladí v Česku tolik pijí? „V zemi, kde je levnější dát si pivo než limonádu, je odpověď jasná,“ konstatuje Karel Nešpor, přední odborník na alkoholismus.
Mladíků a slečen, kteří v Česku holdují alkoholu zhruba stejně jako dospělí, je dvacet procent. Z nich tedy každý vypije v přepočtu téměř deset litrů čistého lihu za rok. To je asi padesát půllitrových lahví vodky nebo čtyři sta piv.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 04-03-2004 v 09:54 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 29

Zdravotníci a vlády útočí na alkohol
Profit | 29.3.2004 | rubrika: Byznys/Téma | strana: 10 | autor: VÍT SMRČKA

Pivovarníci i vinaři se brání tlakům na omezení konzumace oblíbených nápojů

ZÁKAZ REKLAMY NA ALKOHOL JE JEDNOU Z CEST, JAK SNÍŽIT SPOTŘEBU ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. ZÁROVEŇ ALE ZNAMENÁ OHROŽENÍ EXISTENCE ŘADY FIREM.

Po tabáku dochází na alkohol. Světová zdravotnická organizace se nyní snaží omezit reklamu na alkoholické nápoje a vytěsnit je co nejvíce z nabídky zboží. Podobně reagují i vlády některých evropských států. Ve Francii již byla zakázána propagace alkoholu, což se zde projevuje ve snížené spotřebě vína. Německá vláda na konci února zavedla novou daň u vybraných alkoholických nápojů, aby odradila od jejich konzumace dospívající mládež. Podle ředitele Asociace komunikačních agentur Jiřího Mikeše například ze Švédska zaznívají hlasy, aby se láhve s alkoholem opatřily podobnými nápisy jako cigarety a varovaly před škodlivostí alkoholu. Na cigarety je již reklama zakázána ve většině vyspělých zemí, od léta bude platit zákaz tabákové reklamy v České republice, vyjma míst prodeje či specializovaných časopisů. Ostře se proti alkoholu chystá vystoupit i česká vláda. "Chceme zařadit nikotin a alkohol mezi ty drogy, o kterých chceme informovat, které by měly spadat do oblasti prevence a které by měly být chápány veřejností jako velmi vážné riziko," řekl nedávno novinářům vicepremiér Petr Mareš, zodpovědný za koordinaci protidrogové politiky. Ta se v příštích pěti letech zaměří na snižování poptávky po drogách, jejich nabídky a minimalizaci rizik spojených s užíváním narkotik. Do této strategie by chtěl kabinet začlenit i problém nikotinu a alkoholu. V roce 1990 každý Čech vypil zhruba 8,9 litru čistého lihu ve 177 litrech alkoholických nápojů. V roce 2002 to bylo deset litrů čistého lihu ve zkonzumovaných 184 litrech alkoholických nápojů.

JDE O PIVO

Útoky na alkohol se v českých podmínkách dotýkají především piva, které je oblíbeným nápojem většiny Čechů. Obliba piva přitom stále stoupá. Vloni se v České republice vypilo přes 16 milionů hektolitrů piva, ve spotřebě na osobu zaujali Češi se 162 litry první místo na světě. Teprve za nimi se umístili Irové, Němci nebo Dánové. Z celkové výroby 18,5 milionů hektolitrů prodaly české pivovary přes dva miliony hektolitrů v zahraničí. Pivovarnictví je tradiční obor českého průmyslu, v současnosti dává obživu desítkám tisíc lidí v pivovarech, sladovnách, pohostinství, v zemědělství při pěstování chmele a sladovnického ječmene. Za pivo se v České republice ročně utratí téměř 50 miliard korun. Zákaz reklamy nebo ztížení prodeje piva by mohlo mít dalekosáhlé hospodářské důsledky. V minulých dnech na tyto tendence upozornil předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Jsou zde organizace, které poté, co skoncovaly s tabákem, hledají dalšího nepřítele," řekl v této souvislosti Veselý. "Zákazové tendence jsou špatné. Je nutné dát lidem informace, a sami ať se rozhodnou," dodal. Připomněl, že konkrétně pivo nedoporučují mnozí odborníci pít jedině pro nízký věk, v době těhotenství nebo před řízením vozidel.

ZLATÝ MOK BRÁNÍ I ŽENY

Zastánci pěnivého moku chtějí bránit české pivo poukazováním na jeho příznivé zdravotní vlastnosti. Pivo v malých dávkách podle většiny odborníků blahodárně ovlivňuje fyzický a psychický život lidí. "Pokud se dodrží denní dávka, pro ženy jedna až dvě třetinky a pro muže jeden, maximálně dva půllitry, lze hovořit o pokrytí téměř denní dávky vitaminů, minerálů a stopových prvků," říká psycholožka Věra Husáková, která se věnuje také relaxačním programům. Podle ní je pivo sice jedním z nejlevnějších alkoholických nápojů, ale při střídmém požívání je to unikátní živina, přinášející zdravotní prospěch a úlevu. Pivo je přírodní a přirozeně působící stimulační prostředek. Obecně je uznáváno nejen jako nápoj pro uhašení žízně, ale také pro svou výživnou hodnotu. Jeho hlavními složkami jsou bílkoviny, sacharidy, hořké látky chmele, vitaminy a minerální látky. Obsah alkoholu v pivu je ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji relativně nízký. Pivo je podle psycholožky přírodním prostředkem proti stresu a duševnímu přetížení. "V Evropě se budou svářet dvě tendence, purizmus s moderním pitím," tvrdí o nejbližším vývoji Veselý. Na obranu piva vystupují i ženy. N apříklad Dámský pivní klub, který byl založen na konci ledna v Pivovarském domě v Praze. Klub se chce věnovat propagaci českého piva i jeho kulturní konzumaci.

VINAŘI SE BRÁNÍ

Bránit se budou i tuzemští vinaři. Profitu to potvrdil Martin Půček, tajemník asociace vinařů. Připomněl, že i u nás existují tlaky na ministerstvo zdravotnictví, aby byla zakázána reklama vína. "Víno je součástí gastronomie," upozornil Půček. Vína se ročně spotřebuje v ČR 15 až 16 litrů na osobu. Před deseti lety to bylo pouze 12 litrů. Vloni se v ČR sklidilo hroznů za 1,1 mld. korun. Obor včetně obchodu zaměstnává v ČR několik tisíc lidí. "Určitě dojde ke kompromisu," předpokládá Půček s tím, že není pravděpodobný rázný zákaz reklamy, jako například ve Francii, kde pak průměrná spotřeba klesla z 56 na 52 litry. Proti potlačování reklamy na víno nyní intenzivně vystupuje Mezinárodní úřad pro víno (OIV), jehož je ČR členem. "Bojují za nás," poznamenal Půček. Pozici vinařů ale ztěžuje výskyt nepříznivých látek vznikajících v procesu kvašení, které víno obsahuje. U nepatrného zlomku lidí mohou způsobovat alergickou reakci. To nahrává odpůrcům alkoholu.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 29-03-2004 v 15:05 PM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 30

Mladé Čechy ničí alkohol
Mladá fronta DNES | 3.4.2004 | rubrika: Víkend - téma | strana: 3 | autor: Lída Holmerová

Ještě jim nebylo osmnáct a už mají PROBLÉMY S ALKOHOLEM. Proč čím dál víc mladých lidí v Česku pije? A jak končí?

Tvrdé drogy přestávají ničit mladé Čechy a na jejich místo nastupuje velmi razantně alkohol. Vypovídají o tom statistiky a shodnou se na tom i odborníci, kteří se závislostmi zabývají. Pití nejméně jednou týdně přiznává závratných pětapadesát procent patnáctiletých a šestnáctiletých, což znamená, že zhruba polovina této věkové skupiny si zadělává na vážné problémy. S trochou nadsázky mohou dopadnout jako Maxipes Fík, který se napil piva: přestanou se vyvíjet.

" Alkohol poškozuje mladý organismus mnohem více než starý. Zastavuje jeho rozvoj," říká například lékař Marian Koranda z pražské nemocnice pod Petřínem, která provozuje detoxikační oddělení pro děti do osmnácti let.

Dědo, pojď do hospody!

Důvodů, proč se mladí opíjejí, je několik. Alkohol je lehce dostupná a společností tolerovaná droga. V hospodách se zatím nenaučili dětem nenalévat. Kromě toho jsou mladí lidé mimořádně ovlivnitelní reklamou na alkohol. Například mladým mužům dobře rezonuje pivní slogan "Chlapi sobě". Věk, kdy mladí lidé začínají pít, se posouvá podle zkušeností lékařů směrem dolů: k dvanácti nebo třinácti rokům. "Zažili jsme třeba i případ patnáctiletého kluka s počínající závislostí," uvádí Marian Kovanda. "Dědeček ho vodil tak dlouho do hospody a pil tam s ním, až začal mít chlapec vážné problémy." Většině trvá několik let, než se "propijí" k opravdové závislosti. Zde jsou příběhy tří mladých lidí, kterým se to "podařilo" poměrně brzy.

Chtěla jsem si rozsvítit život

Devatenáctiletá Radka začala pít kvůli smutku. Před pěti lety zkoušela všechno možné: marihuanu, LSD, extázi... Pak přesedlala na alkohol. "Už jsem nevěděla, jak si život rozsvítit, všechno mi připadalo tak šedé a nudné. Možná to bylo také tím, že na gymplu jsme v té době probírali prokleté básníky a mně prostě učaroval způsob, jakým si Arthur Rimbaud rozrušoval vědomí, aby mohl tvořit. Jenže rozdíl mezi mnou a jím byl v tom, že já jsem nenapsala nic." Radka je drobná blondýnka a pochází z prominentní pražské rodiny, její otec je známý výtvarník. I proto se zdráhá zveřejnit své pravé jméno - nechce, aby se "za ni rodiče styděli ještě víc než teď". Začala zanedbávat školu, koníčky, ztrácela kamarádky. Zato v hospodě vydržela tolik, co "dospělý chlap". Když byla po návratu z restaurace hrubá na rodiče, druhý den strávila smutkem a výčitkami. Prospěch si zhoršila z jedniček na trojky, v pololetí jí hrozila jedna čtyřka. Její profesorka si ji jednou po hodině zavolala: "Bojím se o tebe, nemáš nějaké problémy?" Dívka se jí s pláčem svěřila. Byla na dně a občas ji napadaly myšlenky, zda by nebylo nejjednodušší všechno skončit. Profesorka promluvila s rodiči a ti ji přiměli, aby zašla za rodinnou známou - psycholožkou. Lékařka jí napsala antidepresiva, léky, které Radku zklidnily. Poslední rok začala zase chodit řádně do školy a některé kamarádky se k ní vracejí. "Divoké období už mám snad za sebou," říká a oči jí přitom planou odhodláním. "Neříkám, že se alkoholu nedotknu už nikdy, ale chtěla bych třeba jen tak jednou za rok... Protože je to svinstvo, málem jsem kvůli němu přišla o sebe samu."

Kamarádi: Ty že jsi pil první ligu?

Když bylo Vladimírovi patnáct, dokázal za večer vypít v hospodě deset piv. Začínal o dva roky dříve a vůbec poprvé se opil ovocným vínem už v jedenácti. Vladimír byl učeň z malé vesnice. Starší kamarádi, motorky a zábavy, kde se na nějaké to pivo "mimo zákon" příliš nehledělo. Ač zdaleka nejmladší, chtěl se svým "parťákům" ve všem vyrovnat. Zpočátku bylo pití jen hecování, později zvyk a nakonec denní potřeba. Pokud byl ještě v poledne střízlivý, cítil se pod psa. Toho, že něco není v pořádku, si všiml až jeho tělocvikář - do odpoledních hodin Vladimír pravidelně přicházel zmožený alkoholem. Po dohodě s rodiči poslali Vladimíra k příbuzným do města. Chlapec musel opustit kamarády, změnil učiliště i dosavadní způsob života. Dva roky "sekal latinu", něco ušetřil a úspěšně završil studium maturitou. Teprve potom se mohl vrátit domů. "Jenže to byla ta největší chyba. Po první zábavě jsem v tom zase lítal. Ty že jsi pil první ligu? smáli se mi kumpáni a lili do mě jednoho panáka za druhým. Tím to ale nechci omlouvat. Kdybych nechtěl začínat pít, nemusel jsem," vzpomíná Vladimír. Brzy ho vyhodili z práce a posléze i z domova - rodiče už mu druhou šanci nedali. Rozešla se s ním přítelkyně, přespával u kamarádů. Nakonec se však i ti od něho odvrátili. Propil poslední úspory, zbyl mu jen starý ojetý vůz. Když ho jel nabídnout kupci, prorazil v zatáčce svodidla a otočil vůz na střechu. Bilance: několik zlomenin, těžký otřes mozku, 2,3 promile alkoholu v krvi a auto na odpis. "Tím pohár přetekl. Na léčení jsem se přihlásil dobrovolně. Teď už dva roky abstinuji. Mám práci i novou známost. Snad to tak zůstane," doufá dnes pětadvacetiletý Vladimír.

Aby mohla pít, vzala si paní na hlídání

Magdaléně je dvacet a už tři týdny je zavřená v protialkoholní léčebně. Do chvíle, než se jí před dvěma lety narodilo dítě, bylo všechno v nejlepším pořádku. "Pak jsme ale začali mít méně peněz, byla jsem sama doma a nevěděla, co si počít," vypráví. Žádná zvláštní situace, kdyby Magdaléna ve snaze ulehčit svým starostem nesahala čím dál častěji po lahvi červeného vína. Stála vždycky nahoře na poličce spolu s její oblíbenou skleničkou, to aby na ni dítě nemohlo. Nedávno skleničku roztříštila na kusy. Červené víno, při němž se všechno zdálo méně hrozivé, jí totiž nakonec málem zničilo celý život: "Byla jsem kvartální piják. Zařídila jsem si hlídání a odešla z domova. Pila jsem u známých nebo u kamarádů, pokaždé u jiných, aby jim to nebylo nápadné." Intervaly mezi jednotlivými tahy se zkracovaly. Manžel jí čím dál častěji telefonoval: bál se o ni i o dítě. Až jednou přinesl domů balonky, kterými se rozpoznává opilost u řidičů. "Vytáhl je na mě a já jsem se rozplakala. Úplně jsem ho chápala a strašně jsem se styděla." Tahle událost byla zlomem, který ji přivedl do léčebny. Manžel při ní stále stojí, těší se, až terapie skončí, a mluví o "tlusté čáře za tím vším". Magda věří, že se sklenky už do konce života nedotkne: "Až tady jsem se dozvěděla, že alkoholismus je nemoc. A moje dieta je jasná."

Zameťte metlou

Bývají konce lidí, kteří mají v pubertě problémy s alkoholem, také tragické? Lékaři se shodují: Ano, jsou takové případy. Ale většina dokáže se svou závislostí skončit. Avšak pozor! To zdaleka neznamená, že je alkohol nepoškodí. Problémy ve škole, ztracené vztahy, zdraví a čas je totiž mohou poznamenat na celý život.

PIVO NA ŽÍZEŇ V horkém letním dnu hasí mladík žízeň pivem. Co na tom, že mu ještě nebylo osmnáct let. Mnoho číšníků mu pivo ochotně prodá.

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 05-04-2004 v 10:31 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
breeder
Grower Team

Karma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% PěstitelskáKarma uživatele breeder - 70% Pěstitelská

Registrován: Feb 2001
Příspěvků: 1611  

Příspěvek č. 31

WHO: Alkohol je téměř stejně nebezpečný jako kouření
Zpravodajství ČTK | 8.4.2004 | 14:09 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: ZDP

LONDÝN/ŽENEVA/PRAHA 8. dubna (ČTK) - Nebezpečí konzumace alkoholu bývá podle expertů podceňováno. Celosvětově je ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) alkohol téměř stejně škodlivý jako tabák. V některých zemích lze až 20 procent všech úmrtí připsat právě na vrub této legální drogy, píše agentura DPA.

Zatímco proti kouření se vedou masivní kampaně, na alkohol jsou dnes kladeny menší nároky než na běžné potraviny, stěžuje si jeden ze spoluautorů studie WHO Robin Room ze Stockholmské univerzity. Jedním z důvodů je podle časopisu Nature skutečnost, že konzumace alkoholu nemá tak zjevné dopady na zdraví člověka jako kouření.

Mnohé studie od 70. let naopak ukazovaly, že pití alkoholických nápojů v malé míře u starších mužů (nad 45 let) a žen (nad 55 let) snižuje riziko srdečních chorob o 20 až 30 procent. Současně je však třeba podle magazínu vzít v úvahu, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko zranění a podporuje asi 60 chorob, včetně několika typů rakoviny, cirhózy jater a neuropsychologických poruch.

Poprvé po 20 letech bude v květnu Světové zdravotnické shromáždění na zasedání v Ženevě jednat o rezoluci týkající se naléhavé potřeby zakročit proti alkoholismu.

Rovněž jedním ze základních cílů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti při vládě ČR je snížení dostupnosti všech typů drog, tedy i alkoholu, a to zejména pro děti a mladé lidi. Z průběžného hodnocení hlavních cílů protidrogové politiky v období 2001-2004 vyplývá, že v oblasti užívání alkoholu se situace nemění, což je podle střediska vzhledem k relativně vysoké spotřebě alkoholu mezi mladými lidmi varující údaj.

"V současné době se připravuje nová protidrogová strategie ČR na období od roku 2005 do roku 2009, v rámci které by měly být více řešeny i legální drogy," řekl ČTK vedoucí monitorovacího střediska Viktor Mravčík.

Velmi časté jsou mezi mladými Čechy vysoce rizikové formy spotřeby alkoholu jako časté pití nadměrných dávek a opilosti, vyplývá z informací střediska. Loni 17,5 procenta šestnáctiletých Čechů uvedlo, že nadměrné dávky (pět a více sklenic třikrát a častěji za měsíc) pije často a k opilosti častější než třikrát za měsíc se přiznalo 13,5 procenta šestnáctiletých. Kolem 95 procent jich přitom uvedlo, že alkoholické nápoje jsou pro ně snadno dostupné.

Největší problémy s alkoholem mají podle studie bývalé socialistické státy východní Evropy a bývalého Sovětského svazu a Latinské Ameriky, kde lze v souvislosti s alkoholem uvést osm až 20 procent všech úmrtí.

Za zmíněnými státy následují bohaté průmyslové země. V Evropě a Severní Americe může pití alkoholických nápojů za pět až osm procent všech úmrtí a problém tu představují zejména přehnané pitky mládeže. Nejméně jsou alkoholismem postiženy arabské země.

Experti ve zdravotnictví požadují na základě varovných čísel drastická opatření. Podle britského odborníka Michaela Marmota by se alkoholismus dal regulovat například zvýšením ceny alkoholu, což ale platí za nepopulární řešení.

zdp hej

člověk si musí postavit skříň, aby mu slunce vycházelo a zacházelo každý den, kdy on chce

buď sám sebou bohem › postav si skříň a pořiď si lampu

Old Post 09-04-2004 v 09:42 AM
breeder je offline   Profil uživatele breeder   Find more posts by breeder   Foto galerie člena breeder   Click here to Send breeder a Private Message   Add breeder to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nebulaquest
Stálý Člen

Karma uživatele Nebulaquest - 89% PěstitelskáKarma uživatele Nebulaquest - 89% Pěstitelská

Registrován: Apr 2004
Příspěvků: 95  

Příspěvek č. 32

to je hukot tolik informací do mý palice.no ostatně umíte si představit kdyby si dávali naši rodiče místo štamprdle na takovej rodinej návštěvě jointíčka nebo vodňačku?No já si to představit umim asi bych se přidal.Jo alkohol to já moc nepiju.Hlavně ne tvrdej.Na tom sem už párkrat ujel a už moc dlouho sem neměl nic takovýho.No ale dávam si jen pivase což nepovažuju jako alkohol ale je.Jo alkohol je svinstvo.Cigarety taky nemusim,ale to sem naštestí poznal už na základce.

Ganja to je moje.Doufam že i tvoje

Old Post 13-04-2004 v 18:45 PM
Nebulaquest je offline   Profil uživatele Nebulaquest   Find more posts by Nebulaquest   Foto galerie člena Nebulaquest   Click here to Send Nebulaquest a Private Message   Add Nebulaquest to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 21:36 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
03-11-2006 - diskuze k tématu: A co na to naše legální droga? aneb chlastání po česku - 35 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.2968390 seconds with 31 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív