Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
pexeson: U tý stavebnice muselo bejt schéma... tak ho sem pošli, bez něj se dá zapojení akorát odhadovat. Případně přidej fotku druhý strany jak to máš zapájený.
Z týhle fotky je vidět že to nemáš hotový - chybí tam triak T2.
chci se zeptat zdal-li ma nekdo zkusenosti s regulaci otacek ventilatoru v zavislosti na teplote - za rozumnou cenu (termostaty s regulaci a pod. za cca 1000,- se daji koupit)
u nas v krame, jak jsem zjistil, sezenou skoro cokoli, ale proste neporadi. musim rict presne typ soucastky kterou potrebuju.
sam se v tom moc nevyznam, tak sem na netu nasel jen neco malo. mam ve svy skrini 2 kusy vratnych termostatu spinacich. spinaji pri 30 stupnich, ale napriklad v tom obchodu kam jsem dal odkaz vam je zaslou az od 100Ks, jinak jednotlive zaslou jen se spinanim od 40 stupnu.
v tom nasem kramu mi rekly ze existuji i elektronicke termostaty mimo tech mechanickych, ktere jsem uvedl. pocitam ze kdyby se chlapkovi v obchode chtelo, tak mi muze navrhnout elegantni reseni jak v zavislosti na teplote regulovat rychlost otaceni lopatek ventilatoru.
asi staci nejaky tepelny odpor ci co.
teoreticky bych byl spokojen s resenim kdy napr. pri 25ti stupnich se postupne rozbiha vetracek a pri cca 30ti-35 stupnich jede naplno. (neco podobneho jako je v PC na chlazeni CPU ci GPU, kde chlazeni stoji od cca 200,- i s ventilatorem a pasivem - tudiz samotna regulace musi byt dost nenarocna)
v mem pripade jde o to ze skrin mam trochu z ruky od domova a trocha automatizace by se hodila
Jouda: Jaký je to typ ventilátoru? PC větráčky nebo na 230V? Jaký mají příkon a kolik jich je?
Velice elegantní řešení (i když jen dvoustupňové) se dá udělat s pomocí relé a tepelného spínače, pokud máš 2 stejné větráky: za nízké teploty jsou větráčky zapojeny do série, výkon je poloviční. Pokud teplota přestoupí určitou hranici, zapojí se paralelně a výkon je maximální.
Je to nejjednodušší možné řešení.
Pokud bys chtěl skutečně regulovat otáčky plynule v závislosti na teplotě, je to všechno dost drahá sranda (2100,- v growshopu). Mohu ti nabídnout i výrobu vlastního zařízení na přání: tyristorový regulátor (nejde s ním regulovat jednofázový asynchronní motor s kondenzátorem) se snímáním teploty. Regulační rozsah (teoreticky) 256 kroků. Tam by sena vyšla na cca 800 - 1000Kč.
zdarec prosím mohl by mi někdo vysvětlit,jak je možné že všude sem se dočetl, že označení N je modrý drát(nulák) a FneboL je fáze drát hnědý.....mám ufo takhle zapojené a když to zapojím"tak jak bych měl" jenom to bzučí a žádný vítr...takhle to šlape sgvěle...aji předřadník sem zapojil na N sem dal hnědý a na F modrý a svítil...sem z toho v lese...
Lopuch: Je možné, že je to naopak už v zásuvce. Pokud ji montovali ke konci pracovní doby, může být prostě nulák vlevo a fáze v pravo. Můžeš si to ověřit pomocí fázová zkoušečky (takový ten šroubováček s doutnavkou). Zkus, ve které dírce svítí.
Taky fázi přehazují některé "rozdvojky". Pokud tam nějakou máš, zkus to změřit s ní i bez ní.
Pozn. (omlouvám se, pokud to víš): Kde je fáze zjistíš jednoduše tak, že chytneš zkoušečku do ruky a strčíš ji do zásuvkové dírky. Doutnavka se rozsvítí, když je tam fáze. U nuláku by svítit neměla (pokud svítí v obou dirkách, značí to závadu někde ve vedení).
Díky...no zkoušečku mám..zkoušel sem to už včera a nesvítila ani v jedné,asi je rozsekaná pujčím si nějakou a z měřím to...
edit¨: opravdu zkoušečku znám a vím, jak funguje..v elektrice se nevyznám...jenom mi nebylo jasné proč to jede,když to mám zapojené naopak.....pujčil sem si funkční zkoušečku a zjistil že fázi mám normal na levo v hnědém drátu...takže sem celou jednu sklizeň jel se špatně zapojenýma věcma--nejde mi do hlavy jak to že svítíl když sem fázy dal na N a nulu na F......pak naopak a zas svítil--___--sem myslel že když to zapojím špatně tak to prostě nepojede...aji ten venťák to samé...
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
..zdravim vsechny..chtel bych Vas poprosit o malou radu..
..mam vybojku Philips250W..nekde tady na Groweru sem se docetl,ze na tuto wataz se pouziva pojistka 1,00 A..predradnik sem si delal sam a pripojil sem tam pojistku 1,25 A, ta hned vyhorela..nasledovala pojistka 2,00 A, ta jela v pohode az do te doby,nez rano zase casovac zapl vybojku..pojistka ihned vyhorela,cela zcernala..zkusil sem jeste 2,5 A a stalo se uplne to stejne co z 2,00 A..mam pocit,ze pojistka se nema davat vic nez dvakrat vetsi nez je odebirany proud..takze ted nevim co stim mam delat..???
..vsem dekuju za rady a preju dobrej grow..
Existují tři druhy pojistek - rychlá, normální a pomalá. Ty potřebuješ tu pomalou (označení T), protože při zapnutí výbojky prochází proud vyšší než jmenovitý.
A je zapojení v pořádku? Pokud ano, můžeš tam dát klidně 6A. Pojistka musí vypnout dřív než zhoří nejslabší článekobvodu, a pokud tam máš dráty aspoň 0,75mm, není se čeho bát.
Osobně bych ale jako přídavnou ochranu do skříně doporučil spíš fičko, které ochrání před úrazem. Pojistka už stejně jistí zásuvkový okruh, do kterého je skříň zapojena.
Osobně mi na 150W držela až T3,15A. Vedení bylo naddimenzované, studeňák nikde nebyl, proč slabší lítaly netuším. Najdi si hodnotu, která ti to udrží a tu tam dej. Anebo tam nedávej a jistič/pojistka pro celý zásuvkový okruh ti to bude chránit proti zkratu s tím, že nevyskočí při menším poruchovém proudu (poruchovém proudu + odběru zařízení) než je její jmenovitá hodnota. V prvé řadě ale zkontroluj veškeré kontakty ve všech svorkách, zda-li jsou dotažené a zda-li ti pod šroubkem třeba nedrží jen 1/3 vláken slaněného vodiče apod
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
Původní příspěvek od medulda A je zapojení v pořádku? Pokud ano, můžeš tam dát klidně 6A.
S tou by si moc nepomohl. Musí tam dát co nejslabší možnou pojistku. Měl jsem ve skříni 6A jistič, zkratovalo mi to a on se nevyhodil. Síla toho zkratování na něj prostě nestačila.
Musí si koupit více pojistek a zkoušet je od nejslabší a první co mu to nevyhodí tam nechat.
Mě osobně 2A C jistič 250ku vyhazoval a 3A C už ne.
..všem strasne moc diky,uz sem se bal,ze kdyz mi tam lita 2,5 A pojistka,ze to mam k nicemu..co nejdriv valim pro novy a koupim vsechny hodnoty az do 5 A..vsichni K+ a diky..
ahoj pls poradte jsem na tohle uplnej debil.potřebuji zapojit 150w vybojku. mam starter na 100-250w.a předřadnik na 250w. nevim jak to zapojit? na starteru jsou 3 vyvody B-LP-N na předřadniku 2 L-N. jak to mam dat do provozu?mam zapojit starter na předřadnik a z předřadniku do vybojky? potřebuju tlumivku?