Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Nefunguje mi to. Vyškrabal jsem to podle schématu na první stránce. Použil jsem tyto součástky:
Triak: BTA 06/600BRG 600V/ 6A/ Igt<50mA
Diak: DB 3
Kondenzátor: 220N/100V
Potenciometr: P6M-LIN 220K
Trimr: 10-S 1M00
Reguluju tím odtahový ventilátor od Kanluxu Cysklon EOL 19W. Ne že by to nic nedělalo. Po zapnutí to ve ventilátoru divně hučí a jen když šikovně nastavím potenciometr a trimr tak se větrák začne velice pomalinku otáčet. Myslíte si, že by pomohlo dát tam potenciometr a trimr s menším odporem? A jakým? Jinak mě nic nenapadá.
Hanizek: Skusil jsem regulovat 25W žárovku a šlo to. Větrák se ale stále jen pomalu otáčí nebo stojí. Zítra(dnes) se to pokusím přeměřit. Myslím ale že je to funkční jen mi tam asi nejde nastavit dost vysoká hodnota na to aby se ten větrák rozběhl normálně nebo nevím.
hellfire: problém bude ve větráku. Skoušel jsem to na jakýmsi plastovým potrubáku(něco na způsob eura 3) a regulace taky nefungovala.
Dále jsem to skoušel na železným mezaxialu - regulovat šel, ale muselo se stelovat fakt jemě. přechod za 100% na 0% (netočí se) byl tak na desetině dráhy potenciometru.
Sice se píše že u asynchroních motorů s kondenzátorem(třeba ufo) se nemá regulovat triakem, ale funguje to bezproblémově, až na vrčení který ničemu nevadí.
Spínat (Zap/vyp) podle teploty neni problém, ale to neni pro growing to nejlepší... Termostat cos poslal má sice triak, ale přepíná skokově otáčky, seženeš i o dost levnějc hotovej
Dlouho nosim v hlavě regulátor(lepší než co sem viděl za x tisíc v growshopech) kterej řídí plynule otáčky odtahu podle nastavený vlhkosti a v případě překročení nastavený teploty přidá rychlost.
ahoj. taky jsem resil regulaci a napadla mne jedna vec- co pouzit regulator otacek z vysavace? tuto myslenku jsem hned realizoval a zasel za kamosem do bazaru. dal mi hned 3 vysavace prej spalene motory at si to pri skusim a ze se jich rad zbavi. tak jsem je dnes vykuchal a div se svete vsechny tri regulace funguji bezvadne. zadny hluk ,nebo bzuceni. takze zitra mastim koupit nejake krabicky a hotovo. myslim ze je to dobry typ i pro ostatni.
michochodem napadlo mne to pri cteni nejakeho tematu tady na groveru ,kde jeden borec chtel pouzit vysavac misto odsavani a misto sacku chtel dat aktyvni uhli- dobrej napad ale nechtel bych pak platit elektriku a stejne by ten vysavac asi casem zhorel.
k regulaci otáček jsem si koupil stavebnici triáku, ale po tom co mi kámoš elektrikár spolu s prodavačem osvětlili všechny aby a možná, po úpravě a připájet tohleto sem a tamto tam a možná to půjde, ale ne stoprocentně, jsem ho dal kámošovi a na oplátku dostal regulátor přímo pro asynchronní motory který jsou v ufíčkách..je to z nějaký fabriky, 5 úrovní otáček, přičemž na jedničku je ufo 355m/3 tišší než pc větráček..nevrčí, prostě bomba...doporučuju
erixon..tak na to bych si dal patent ne jako byla by to parádní věc, zase o krok ku předu jsem zvědav jestli se ti to podaří zrealizovat
Konečně jsem to postavil, sice tepelná pojistka nevydržela pájení , takže drátek, a není tam ani normální pojistka, takže zase drátek, ale funguje to LUXUSNĚ.
Četl jsem tu, že ventilátory typu UFO (t. j. s asynchronním motorem) není možné regulovat pomocí triakového regulátoru. V manuálu od výrobce mého ventíku se píše: "Ventilátory je možné regulovať 5-st. regulátorom otáčok (transformátor) alebo plynulým regulátorom otáčok (tyristor)." Elektrotechnice, bohužel, nerozumím ani za mák, proto bych se rád zeptal zkušenějších:
Je to skutečně pravda, že ventilátor UFO (v mém případě Systemair LTi-RVK 160 L) není možné regulovat triakovým regulátorem?
Nebo je tyristor to samé jako triak a nemusím se tedy obávat, že když koupím triakový regulátor, bude mi k ničemu? Jde mi, jako ostatně většině lidí, o znížení hlučnosti ventilátoru.
Původní příspěvek od space.pussy Četl jsem tu, že ventilátory typu UFO (t. j. s asynchronním motorem) není možné regulovat pomocí triakového regulátoru. V manuálu od výrobce mého ventíku se píše: "Ventilátory je možné regulovať 5-st. regulátorom otáčok (transformátor) alebo plynulým regulátorom otáčok (tyristor)." Elektrotechnice, bohužel, nerozumím ani za mák, proto bych se rád zeptal zkušenějších:
Je to skutečně pravda, že ventilátor UFO (v mém případě Systemair LTi-RVK 160 L) není možné regulovat triakovým regulátorem?
Nebo je tyristor to samé jako triak a nemusím se tedy obávat, že když koupím triakový regulátor, bude mi k ničemu? Jde mi, jako ostatně většině lidí, o znížení hlučnosti ventilátoru.
Nevím, co je to (asi) za pověru, že asynchroní (naprostá většina motorů, co tak píšou na wikipedii - ELEKTROMOTOR ) nelze regulovat triakovým regulátorem...
2vesmírná. pí....: sranda koupit si ho za 2k nebo postavit za 0.2k nebo nechat udělat u kámoše za 0.5k viď?
Kdyby někdo chtěl, tak pár kousků s chladičem na tyristoru, tepelnou a proudovou pojistkou může být..
zdravim mám otázku zvlád by ten triakovej regulátor z vysavače i ufo o výkonu 800m? Právě mi totiž schořela stavebnice reulátoru za 600 a nechce se mi na ní kupovat dalši součástky a hrabat se v tom.