Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Původní příspěvek od jrx Cecko stym nepojde (to ide na cca70v)
je to na max 60volt
max prud 3A
zivotnosot, stare podobne radice co mam do 60v 1amper v praaxi cez 10rokov a furt idu.... 12hod za den svietia na akvaria
krytie nebudem studovat teraz aby som zadefinoval IP cisla
hlinikovy plosak a na nom suciastky....
cize slabe krytie
cenu som neratal este,
proste ma to bavi,
odhad cca 7eur
nikdy som ani nepocital kolko mi zozerie akvaristicky konicek,
ani ine veci ktore ma bavia....
uz by som z toho potom asi nemal taku radost keby som to musel prepocitavat na peniaze.....
a preco som toto navrhol?
pretoze pouzivam v mojom svetle i ine doplnkove ledky
violety, dva druhy modrej, cervene
a potreboval by som 4 riaditelne prudove zdroje
takto som si to poriesil s radicom + napatovy zdroj
dam 3stare radice a jeden novy radic + napatovy zdroj a mam vsetko poriesene
Chápu, pro tvůj účel to je náhodou šikovná věcička.
Potřeboval jsem něco dopočítat a mám tady "zbytkový" informace se kterými se s Vámi chci podělit a to je rozdíl v efektivitě mezi verzí D, B a C, je to zatím vyčtený z grafu, požádal jsem výrobce jestli by mi mohli sdělit přesnou účinost pro výkon LED čipu 95w (což si myslím že je z hlediska rozmístění světla a chlazení a ceny optimální výkon pro jeden LED čip)
při výčtu z grafu mi to vyšlo tedy takto:
(je to vše pro barvu chromatičnosti 3000k a podání barev 90cri)
D při proudu 2450ma má výkon 95w a efektivitu 120lm/w
B při proudu 1830ma má výkon 95w a efektivitu 129lm/w
C při proudu 1400ma má výkon 95w a efektivitu 135lm/w
kdybychom chtěli LED čipy pustit jenom na 50w (například při pasivně chlazených svítidelch) tak jsme ještě na zajímavějších čislech:
D při proudu 1350ma má výkon 50w a efektivitu 138lm/w
B při proudu 1020ma má výkon 50w a efektivitu 140lm/w
C při proudu 760ma má výkon 50w a efektivitu 154lm/w
tyhle údaje nejsou ale úplně přesný protože jsem to dopočítával z grafu ale myslím si že až tak nepřesný zase nebudou :-)
a to je ten důvod že i když mám doma ještě hodně Déčkových čipů tak propaguju spíš Céčka protože když to vezmeme že komponenty na svítidlo který bude mít 190w a budou tam použitý Céčkový LED + zdroj třídy ELG (účinnost 92%) tak mi vychází efektivita svítidla cca 124lm/w komponenty na tenhle set vychází do 5tkč se vším všudy
druhý set bychom osadili Dčkama + místo zdroje ELG bychom použili zdroj RSP-200-48 (preferoval bych abychom srovnávali 2 zdroje od stejné značky aby to bylo fér) + řadič? dejme tomu že by se použil ten od JRX za 7 eru, stačil by jeden? Efektivita sestavy mi vychází na 105lm/w a ušetřili jsme asi 200 za zdroj a 250kč za kažý led čip - dohromady tedy 700 ale zase máme navíc řadič za cca 200kč takže sme ušetřili vlastně 500kč - 10% z celkové ceny. a máme o 18% slabší světlo.
Jenom chci upozornit že srovnávám nevyšší řadu LED čipů a nejnižší řadu LED čipů, pro srovnání jsem použil zdroje z přibližně stejné cenové kategorie (mohl bych použít no-name shit zdroj kterej bude mít ale účinost ještě o 6% nižší a ušetřilo by se další 400 ale světlo by vám vydrželo tak rok :-D pak by šel zdroj na reklamaci...) rovněž jsem mohl pužít pro Céčkový čipy zdroj HLG-240h-1400 který má ještě o 3% vyšší efektivitu než ELG
to jen tak na obohacení diskuze, kdyby někoho toto náhodou zajímalo a nechtělo se mu to dopočítávat :-D až dostanu přesné údaje od výrobce a né vyčtené z grafu tak to upravím a uvidíme o kolik se nám to změní :-)
čaute mam takový dotaz. jsem naprostej začátečník (dvě kola) a elektro lama nicméně ledky mě docela zaujaly. existuje nějakej naprosto blbuvzdornej návod jak si to pokutit nebo nějaké doporučení na existující a nepředražené řešení?
Jako není to těžký ale levný taky ne co chip to litr a zdroj na něj zrovna tak plus větráky stinidla či čočky chladiče a laicky jelikož elektrice nerozumim -máš chipy záleží v jakým binu zjistíš si volty a ampery na kterých maka dle datasheetu a podle toho koupíš zdroj a záleží jak to zapojis jestli paralelně nebo sériově v jednom případě se ti laicky dělí ampery v druhým sčítají volty a chce to nechat trochu rezervu
>egel77: ahoj, nic blbuvzdorneho neexistuje, vzdy musis vedet, co chces a jak to udelat. Hodlam tvrdit, ze v tomhle vlakne je sice asi uvedeno vse potrebne, ale chce to proste alespon nejakou praxi .. Takze to bud risknout po nastudovani co nejvice informaci, nebo radeji, vzhledem k dotazu, usetrit svuj cas (ktery take casto neni levny) a koupit hotove reseni. Vyhodu to ma take v tom, ze prodejce vetsinou poradi i presne dle pozadavku, co by bylo vhodne.
Kdyz vis 'jak na to' a nakoupis vse potrebne, je pak stavba svetla uz spise jednoducha zalezitost. Napriklad tento videonavod k prodavanym setum na cutteru, s pasivnim chlazenim a regulaci: https://www.youtube.com/watch?time_...1&v=fAoXBKVcHeY
Nejsem elektrikář a po přečtení tohoto vlákna a pár dotazům zde položených sem byl díky klukům tady na Groweru schopen nakoupit díly a postavit DIY LED světlo, takže až zas tak obtížné to není, stačí jen hledat zde ve vlákně. Myslím ,že už tu bylo všechno vysvětleno x-krát a kluci poradí opět i po x-té. Nemyslím si ,že je to tak složité, jen to člověk musí brát vážně a né kolikrát po x dotazech to nechat vyšumět do ztracena.
Takže se budeme nově na Groweru držet hesla kdo nic nedělá nic nezkazí ;o)
Je zvláštní kolik pěstů se tady nepovedlo a nikdo moc nepláče nad tím ,že se mu to prodražilo.
Od toho je Grower, aby člověk nastudoval teorii a pak se do toho pustil. Jak sem psal všecky ty informace tady sou, stačí se toho nebát. (Samožřejmně pokud někdo není schopen zapojit drát nebo vyvrtat díru ,tak nemá smysl se ani na něco takového ptát)
řeknu tak. zbastlim cokoliv ae potřebuju k tomu prostě info. ja vim že tady je vše akorát teda je tady těch informací opravdu veeelmi hodně. nakonec to skončí tak že pořídím něco hotového
Nechci to tu zastírat ale potřebuju tip na led chipy vhodné na akvárium dostupné u nás o výkonu 5až 10w spis ty desetivatovy nejlepší na 1500mA děkuji, líbí se mi ty ovalny citizeny na tme ale prej u nás nedostupné