Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Sinuhet: pro někoho je možná smyslem života zabíjet. Není jeden smysl života, každej si ho musí najít sám. pro někoho je t láska, děti, pomoc jinejm, ochrana přírody, nebo nějaký vítězství. Ale smysl života by mělo bejt něco, co tě bude pohánět a zdokonalovat se. Měla by to bejt cesta k vnitřnímu klidu a spokojenosti se sebou samotným.
Mimoto se ti ty smysly života(životní cíle, účely života-některý věci se těžko vysvětlujou slovama, když tomu každej říká jinak a každej si pod tim taky něco jinýho představí) můžou měnit, záleží na okolnostech a na tom, jak vysokej cíl máš. Můj je nedosažitelnej, ale přesto vím, že stojí za to se o to pokoušet.
to animal:a z ktorej knihy,ja som čítal len Učení Dona Juana,ale toto som si tam nevšimol(aj keď zase tá kniha nie je až tak krátka a mohol som to prehliadnuť).Ale aj tak by som si rád rozšíril obzory.
hele a vy to fakt nevíte jakej je ten smysl? mě by to totiž fakt hafec zajímalo protože lidi sou na týhle planetě naprosto bezvýznamný. kdyby zítra zmizeli, tak se nic nestane. ale kdyby zítra třeba zmizel všechen hmyz, tak to všechno krachne. takže lidi jako rasa vlastně tady vůbec nemusí bejt, nemaj smysl. to je docela tragédie. ale jinak smysl toho nesmyslnýho života tady je asi být šťastnej, dělat dobro a nesrat okolí, uživat si každičký chvilky naplno. a tak a stejně je to hustý... no jo. já zase filozofuju
moswa: jsme predátoři, tzn že naším úkolem je regulovat počet zvěře....v ideálním případě, akorát že se takhle sami zničíme.... Kdybysme zejtra zmizeli, asi by trochu problém byl, protože přirozenej ekosystém mizí, spousta zvířat a rostlin je závyslá na člověku, změnily jsme ráz krajiny, vymlátili zvířata,. co tady žili, to, co chováme a pěstujeme by pošlo. Trvalo by dlouho, než by se dalo všechno do pořádku, takže by se určitě něco stalo.
Animal: včera jsem detailně rozebrala tu básničku a malá mi vypla kompa, už se mi to nechce psát celý znovu.
Pan Karliček není a asi ani nebude autor, kterýho bych si ráda přečetla.
Je to to taková impresivní srajda, fakt se mi to nelíbí, nic mi to nedá. Samej pesimismus, odevzdání se nějakýmu "osudu" (každej si může se svym životem naložit jak chce, není osud, jsou jen cesty). Nemít co bránit, to je fakt průser-hold člověk potřebuje k životu tu závislost. Ničeho se nebát-no odevzdání no, nedostatek motivace... A u posledního verše to vypadá(alespoň takhle vytržený z nějakýho kontextu), že hodlá spáchat sebevraždu, což není vůbec divný po tom, kolik deprese byl ychopnej vyjádřit ve 4 předešlejch verších.
Tohle fakt čtete? Kdyť je to hrůza! Ne, že bych nečetla a nedívala se na nic se silnym emotivnim nábojem, ale nějak mě to nezaujalo, naopak volba slov a až moc umělý básnictví (Budu vidět)mi připadá fakt hrozný.
Co je to za autora? Není na groweru nějakej thread, kde by se detailně rozebíraly texty?
netreba hladať zmysel tam, kde neni. aVlastne co by vam dalo istotu, že ste našli zmysel života? nejde skôr oTo mať (dôvod) prečo žiť? nječo čo nám dáva zmysel, zmysel žiť pre to a zomrieť pre to. myslim si že zmyslom života je sám život.. jeto jasná odpoveď
vood - no delat si názor na Castanedu z jedne basnicky je malinko ukvapenost - basnik to neni - spise se zabyva samanismes, aplikovanou antropoligii ...
navic preklad vetsinu basni zlikviduje (kde jsi Nezvale )
dobrodruch - posledni veta - ANO
Dude: jasně, že je? Myslíš, že si nějakou tu ukvapenost člověk nemůže dovolit? Vim, že 5 veršů nestačí ani na posouzení knížky, natožpak celýho autora...a co? mě se nelíbila Mám teď divný období, něco zvláštního se mi stalo a trochu jsem se změnila. Nemusim se snažit všechno dovíst k dokonalosti. Prostě jako většina říkám jen svůj názor a argumentuju tím, že je to můj názor
Překlad poezie je dost složitá věc a je to nevděčný. Proto vůbec nečtu lyrický a lyricko-epický básně zahraničních autorů.
Ale jestli to není básnik, tak v poho. Povidám, že ho toho člověka neznám(a zrovna se mi vůbec nechce o něm něco hledat).
2vood: blbost. nebo ne blbost, ale vem si, co se stane, když se nestaráš o zahrádku. zaroste ti plevelem, ale roste a rozvíjí se dál mnohem přírodněji a rychleji, než kdyby se do toho furt cpal člověk. a tahle planeta je od nás už tak dojebaná, že my ji z toho srabu nevyhrabem určitě. musí si fakt pomoct sama. lidi kácej lesy, znečišťujou vody a podobný hovadiny, takže sou prostě na p*ču. nechci aby to vyznělo, že sem nějakej big fanatik ale příde mi, že to tak je. no...
Já si prostě myslim, že ten ekosystém je tak zbořenej, že by se dlouho vzpamatovával a v konečnym výsledku by to tady asi vypadalo úplně jinak, než bez člověka. V přírodě není správnej poměr rostlin a zvířat, co je spásaj a zvířat, co žerou ty zviřátka atd. Proto musej lidi zabíjet srnky a zajíce. Ale tím to nechci ospravedlňovat.
Jako lidstvo jsme mor a měli bysme s tím začít všichni něco dělat.
Jaký je smysl života?...No zprvu se budu zabývat otázkou co je to vlastně život. Život člověka,zvířete, rostliny...to je vlastně nic ale i hodně...Pouze jedna malá jednotka mezi nepředstavitelně velkým množstvím jednotek které zanikají, ale zase vznikají, a takhle to půjde nekonečně dlouho...prostě nekonečno na nekonečkou(divnej výraz vím, má to prostě ukázat že toho je hodně)...V podstatě, ikdyž to není dokázané, tak v celém vesmíru je také někde život, a to naprosto bezpochyby(tedy pro mě), sice si je nepředstavuju jako zelený týpky s anténkama a vyspělejma technologiema, ale oni tam prostě sou a je jedno jestli vypadaj jako šneci, ganja:-) nebo cokoli jinýho. Jsou život, a jsou tam! To je důležité!
Rozebírání smyslu života se podle mě musí dělit na to, z jakého pohledu se to bere.
Rozeberu to tedy z pohledu lidského, jak to nejspíš autor myslel.
Smysl lidského života? No zprvu bych rád podotkl, že v minulosti, přítomnosti i budoucnosti bude zase nekonečno na nekonečkou lidský životů. A smysl života jedné osoby(jedné jednotky) je, aby vytvořila jedno, nebo více dalších jednotek, které budou žít v budoucnosti.
ovšem tohle zní jako by člověk měl jen udělat další a zemřít, ale on má taky svůj život, city, různě se chce bavit, mít se dobře. Čím se dostáváme ještě k jednomu smyslu lidského života, a to je pokusit se, aby předal něco dalším generacím aby oni měli zase o něco lepší své období života.
Možná si někdo řekne že to je blbost, ale je to prostě tak.Musíme žít, ikdyž vlastně vím že jsme jen prach:-) Mějte se a užívejte si!!!
Kazdy ma svoj zmysel zivota a ked nie tak sa ho snazi hladat, ked ho vsak nenajde, tak bud nezije, alebo si mysli ze uz nema zmysel zit, ale to nieje pravda a ostatny okolo neho mu musia dokazat, ze ten zmysel existuje a zachranit ten zivot. Myslim, ze spolocnym nasim zmyslom zivota, je chranit zivot ako taky - toto je v zasade dobre. V zasade zle je vsetko, co tomuto odporuje.
BBVlada: jen bych si dovolila podotnout, že nekonečno na nekonečnou životů asi nebude, jestli sis všiml, v jakym stavu je Země. Možná by se smyslem života mj. mělo stát i dělat všechno pro to, aby naši potomci nemuseli umírat nějakou šílenou smrtí proto, že jsme tuhle planetu vybydleli a zničili, co se dalo.
to wood:ja si myslím,že s tým nekonečnom to je pravda,akurát my vidíme len ten život na zemi.S tým,čo si napísala plne súhlasím,keď si niekto myslí-však toto je len nejaké materiálno a serem na to,aj tak som nekonečný,som len duša a toto sa mojej duše netýka-tak je veľmi krátkozraký a bude pekne prekvapený,keď to všetko raz pochopí.Väčšina ľudí vníma len tými veľmi obmedzenými piatimi zmyslami a myslia si,že sú pánmi sveta.Mať nadhľad,neznamená pohŕdať okolím,mať nadhľad znamená bzť pokorný a vážiť si okolie a možnosť tu byť(aj keď tá pokora sa dá asi len ťažko väčšine ľuďom vysvetliť).A to sa chápe veľmi ťažko.A vysvetľuje ešte ťažšie.
Podla mna zmysel zivota ako taky neexistuje. Keby zvierata mysleli, tiez by dumali nad zmyslom zivota (otazka zmyslu zivota musi casom napadnut kazdeho, kto mysli, teda je)... Takze zmysel zivota si vymysleli ludia - a preto budem radsej dumat nad sebou ako nad zivotom
Pohlad na zem a ludi z nezaujateho(aj ked dost svojrazneho) hladiska
3. planeta fakt nudne priemernej hviezdy strednej velkosti, kdesi na okraji spiralovitej galaxie akych su miliony
Tato planeta ma velmi dobre podmienky pre zivot (strasne komplikovany jav, pri ktorom sa hmota preskupuje do velmi zlozitych objektov tak, aby mohla vyuzivat fyzikalne zakony ku svojej reprodukcii a este vacsej zlozitosti. Vacsia zlozitost dovoli este lepsie vyuzit energiu a fyziku, aby sa zase tato hmota mohla lepsie rozmozit atd atd stale dokola...)
Na tejto planete sa vyvinul druh, ktory sam seba nazyva inteligentnym - pretoze mysli-teda je, pretoze vie o tom ze existuje (a pritom stale vobec nevie preco existuje)... Tento druh, ktoreho drviva vacsina populacie nedokaze ani porozumiet samemu sebe, sa snazi porozumiet vesmiru, a vobec celej existencii...
Tento druh stale premysla o tom, co robit, a ako to robit. Ked sa zisti, ze nieco sa da robit lepsie, tak je stastny, ze si ulahcil(?) zivot.
Tento druh uz ciastocne porozumel pravidlam hmoty, sil, a energie - vymyslel stroje. Stroje zdokonaloval, a poslednym casom pouziva ohromne mnozstvo strojov, ktorym uz velka cast ludi fakt nerozumie. Ale tieto stroje ho naplnaju radostou a hrdostou z vlastnej inteligencie a sikovnosti. Clovek namiesto prisposobeniu sa prostrediu, prisposobuje prostredie sebe. Robi to takou rychlostou, ze ostatny zivot v jeho blizkosti, prisposobujuci sa rychlostou evolucie, nestiha reagovat, a cast druhov mizne.
Clovek ale zdaleka nezabral cely uzitocny povrch planety. Vacsina povrchu je obyvana zivotom bez vacsieho zaujmu o nejakych ludi dakde tam v mestach. Na druhu stranu sa ale clovek velmi rychlo mnozi, hlavne v oblastiach bez potrebneho poctu strojov, ulahcujucich jeho zivot.
Ludom sa ale ich zivot velmi paci. A kedze zakladnym kriteriom pre dalsie rozmnozenie druhu je zachovanie svojej existencie, strachuju sa ludia o svoju buducnost - k prvej velkej neznamej "Preco sme tu" sa pridava "Budeme tu aj potom?".
Par katastrofickych moznosti konca(?) ludstva...
Preludnenie a velky hladomor s ktorym by si veda a technika nevedela poradit? Ekosystem sa reguluje sam, vela jedincov na malo miesta, vela vyhynie, pocet sa skokom ustali na rozumnej hranici a moze zase narastat...
Znecistenie? Zdroje surovin su obmedzene, a ked sa minu, nebude sa dat vyrabat to, co sposobovalo znecistenie. Ludia nevyhynu, len sa budu musiet preorientovat na ine moznosti svojho sveta. Je vsak otazne, do akej miery stihne znecistenie ovplyvnit ekosystem a kolko druhov na to doplati...
Globalne oteplovanie? Dost seriozny problem. Ludia si poskodia klimu na planete a podmienky pre ich zivot sa dost zhorsia - nasledkom coho ich zase dost vyhynie, spolu s inymi druhmi, ale cast prezije. Okrem toho globalne oteplovanie suvisi s fosilnymi palivami a tie sa rychlo minaju...
Geneticke pokusy, inzinierstvo, degradacia? To by si boli ludia na vine uplne sami, a postihlo by to priamo ich. Skazou civilizacie by opet zacala pre ludi evolucia, takze neblahe nasledky manupulacie s genmi by postupne uplne zanikli...
Atomova vojna? dost velke straty na zivotoch, mutacie, ale bude sa dat prezit - znova vsak doplaca planeta, malym zvysenim radiacie, ktora ale casom klesne na normalnu uroven - ved v Hirosime sa znova zije. Avsak nevedno ake zbrane sa este vyvinu, ale treba dufat, ze ludia budu mat ten rozum aby taketo zbrane nepouzili...
Dopad vesmirneho telesa? To uz je problem ktory moze znicit celu biosferu, alebo aspon vyhladit podstatnu cast organizmov. Zatial sa s tym neda nic robit, takze nebezpecenstvo je take ake bolo odjakziva. Vsetci si zvykli, zijeme kratko, a to miniaturne riziko ze prave pocas vaseho zivota vam kus vesmiru spadne na hlavu nikomu nevadi...
Takze to zhruba vyzera, ze clovek ako druh prezije.
A ak by si clovek svojou aktivitou pod sebou odpilil konar, neboli by pre planetu vyhynute zivocisne a rastlinne druhy dobrou cenou za odstranenie ekologicky najhorsieho druhu?
Veru pradvu mal pan agent Smith, ked ako zastupca virtualnej umelej inteligencie tvrdil, ze clovek sa sprava ako virus...
Tak co by sa asi dialo, keby ludia zrazu, ludskou recou zo dna na den, zmizli?
Planeta by kruzila po tej istej obeznej drahe, ako predtym, a slnko by este par miliard rokov svietilo ako predtym... Zakladne podmienky pre zivot by zostali zachovane. Opustene mesta by sa pomaly rozpadavali, a poskytovali by utocisko milionom zvierat a rastlin. Druzice a vesmirna stanica, pycha vedy a technickeho pokroku, by casom klesli a zhoreli v atmosfere. Tie vzdialenejsie by obiehali este dlho, ale vsetok ten elektromagneticky bordel masovej komunikacie by navzdy utichol a drahe pristroje na obeznej drahe by mali vyznam asi tak ako kamene, ktorych je okolo planet plno. Lenivo, tempom jednej doby ladovej za 10000-20000 rokov, by erozia zmazavala stopy zivocisneho druhu, ktory bol dost namysleny na to, aby si myslel ze si moze robit co sa mu zachce, a dost bojazlivy a ustrachany, ze sa bal ze znici svet co sa bez neho vyvijal miliardy rokov. A keby po takom dlhom case prisli nejaky navstevnici z vesmiru, mohli by sa cudovat akurat tak stopam v mesacnom prachu, lebo nic ine by tu po nas nezostalo...
Kazdy clovek ako bytost je jedinecny, ale homo sapiens ako druh az tak nie. Takze ak vyhynieme, nic strasneho sa nedeje, biosfere ostava este niekolko miliard rokov a planeta s vybornymi podmienkami pre zivot.
No, neviem aky ma toto suvis so zmyslom zivota, ale celkom som sa vyrozpraval
Takze dufam, ze aspon kazde druhe moje tvrdenie mi niekto bude vyvracat a ze sa este nieco dozviem kazdopadne zdar & nazdravie