Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak zase co já vím, tak samozřejmě existují izolační vzdálenosti a ostatní povinosti pro pěstitele GMO.
Jo a jestli kupovat s nebo bez GMO vyjde na stejno. Jelikož už v dnešní době kupují zemědělci většinu osiva, převážně hybridy, tozn. kukuřici bez GMO, řepku, mák, apod... plus kde nejsou schopni udělat si osivo, vojtěška, jetel, trávy... vyjímku tvoří snad jen obiloviny....
Neberu nikomu názor ,ale tvrdit že GMO je zcela bez problémů mi příjde fakt slepý . zkuste něco pohledat . Např jen co vím tak např GMO soja obsahuje jakýsi jed (jednoduše napsáno) který se likviduje při teplotě nad 200°C což doma nedocílíme . V "obyč" soje se taky látka likviduje při klasický teplotě vaření . Za další díky GM jsme sice schopni zvýšit odolnost např vůči škůdcům , plísním ,ale tyto geny jsou schopné se dále už nekontrolovaně přenýst na další plodiny a získáme tím plevele odolné vůči herbicidům či houbové choroby odolné postřikům proti houbám ... změny na které se příroda zvyká, přizpůsobuje se několik generací mi ženeme do předu a to rozhodně není dobrý kvůli rovnováze .Hold tahle hra vědců je cesta do neznáma , není možné srovnávat vědomosti člověka se zákonitostma v přírodě ,který mi tím ovlivníme . Většina lidí to vidí že "po nás potopa" ,ale příjde mi to nezodpovědný , toť můj názor
Time:
1) Jestli ta soja obsahuje nějaký jedy jak ty řikáš, tak je to problém té konkrétní špatně vyrobené GM plodiny a ne celkově GM plodin, ne? To je jako kdyby chtěl někdo zakázat třeba dětské hračky, protože kamarádi v Číně je občas dělají ze škodlivých materiálů.
2) Jak se můžou geny přenést nekontrolovaně na jiné rostliny? Jako, že by třeba bavlna opýlila hrách? Neni to blbost?
Mně všechny ty argumenty zatím přijdou stejné jako argumenty odpůrců konopí. Určitě se nebojím, že z toho brouci zmutujou, přerostou a sežerou nás, je to absurdní. Moc koukáte na americký filmy.
No můj názor je, že GMO je řešení na současný problémy. Neříkám, že se musí používat všude a za všech okolností.
Názory o tvorbě rezistence, tolerance plevlelů není věc GMO, nýbrž herbicidů a správné agrotechnické praxe.
Jinak to Time: kde si četl, že se soja musí tepelně upravovat, aby nebyla jedovatá? Jedna věc jsou antinutriční látky, ale jedy...
A samozřejmě souhlasím s tím, že GMO je běch na dlouhou trať. Sice to smrdí, ale ve finále by to taky mohlo hodně přinést. Na druhou stranu pokud budou všichni konzervativní a zpátečnický, za současného nárůstu populace, musí dojít v daleké budoucnosti k válce či genocidě. Těžko vybírat co je pak lepší...
Calzone: ta soja se normal prodává i když škodí ...nemyslíš že je to špatný ? Myslíš že kdyby to vědci věděli že by ji nepustily do kom* oběhu , bohužel jde šíleně moc o prachy ,ale ještě horší je že oni to prostě nevěděli že ten jed se stane takhle rezistentní vůči teplotě a může se stát dalších xxxxx věcí který budou škodit vývoji lidskýho organismu ,ale projde to , proto můj odpor vůči GM plodinám!
A říká Ti něco samo a cizosprašné rostliny ? To je právě ten přenos genů . Hold někdo si myslí že vše jde vyrobit chemicky z prášku,,,, sry ten sarkasmus ,ale při čtení tvým podobných názorů si říkám že si tohle snad zakážu číst a tvůj argument že Ti tohle všechno příjde jako tvrzení odpůrců konopí nechápu , uznávám že GM se netýká zatím de facto ubec konopí ,ale popravdě chtěl by si pěstovat kytku kterou zasadíš do květináče nebo ještě lépe do skleničky vody s "posilovačem" a např. za polovinu doby by Ti vyrostl matroš z 30% obsahem thc,kytka krása pohledět,nemusíš řešit nemoci,závlahu,světlo, vše došefovaný genama+"posilovačema růstu" - tohle podle mě 80% pěstitelů nechce , chce se se svýma kytkama mazlit, srdeční záležist , neříká Ti to nic ? Doufám že většině lidí ano ...
respektFlower: ano to máš pravdu ,ale kdo si wezme tu zodpovědnost a odstartuje tu vlnu ? Majitelé nadnárodních forem prodávajících GM plodny určitě ano , užít si krásný život a " po nás potopa" . Ale tohle podporovat nehcic , proto protest !
to kamil: uvědom si prosím že půda je soubor živočichů-zákonitostí a že ty rostliny nežijou jen z těch živin který jim dodáš,ale i z vlivu jedna na druhou-samy o sobě prudukujou-dodávají do půdy látky , s pomocí půdních živočichů .Bez ohledu na toho se hospodačilo za komunistů a proto většina půd vypadá teď jak vypadá , to je na hlubší zkoumaní ,ale půdy využívané konvenčním hospodařením jsou v porovnání v ek* zemědělstvím mrtvé ... musí se o to víc hnojit a celkově tohle není udržitelný ... sci-fi je že do budoucna se bude výživa vyrábět v laboratoři protože tohle hospodaření není fakt udržitelné- chacha . A co se týče vývoje herbicidů , můžeme se poučit z minulosti kdy např DDT bylo vychvalováno a nepřipouštělo se mü žádných negativních učinků a nakonec ho máme všichni v sobě , málem vyhynulo několik-desítek druhů živočichů kvůli tomu že byly na vrcholku potravní pyramidy tak jako my a dnešní půda je jím ještě znehodnocená .. co se týče nárůstů populace ... je to celosvětový problém ,ale za uvahu příjde zamyslet se nad spalováním nadurody obilí z dlvodů nadbytku -politika a pak třeba uživení 100 vegetariánů a 100 "masožravců" což v případě "masožavců" nese nepoměrně větší energetické a potravní náklady ... nechci to nikomu vnucovat ,ale kdo přemýšlí a není mu lhostejný okolní svět tohle ví ...
btw případ té soji je znám , vědecky to bylo prozkoumáno a uveřejněno , v týhle chvíli už se pěstuje možná jiný druh ,ale než se na to přišlo .. a sám distributor to nezveřejnil ... ať si říká kdo chce co chce ..respekt for greenPeace
celkově je to otázka zda se pouštět do pěstování gm plodin pro uživení populace páč ona ta křivka spotřeby roste a to nejen v potravě , trochu drsně řečeno ,ale nesnažil bych se řešit jednu krizi krizově -cesta do neznámaohledně gm plodin když nám hrozí krize na xx jiných místech . GM pot* můžou bejt další velkey problém a už teď jsou ...
chtěl by si pěstovat kytku kterou zasadíš do květináče nebo ještě lépe do skleničky vody s "posilovačem" a např. za polovinu doby by Ti vyrostl matroš z 30% obsahem thc,kytka krása pohledět,nemusíš řešit nemoci,závlahu,světlo, vše došefovaný genama+"posilovačema růstu" - tohle podle mě 80% pěstitelů nechce
tak promiň, ale divil by ses, kolik pěstitelů to doopravdy nechce
Ono je taky celkem velkej problém to, že když se nějaká zemědělská plodina geneticky modifikuje, tak se předává část genetické informace z jiné rostliny nebo dokonce zvířete na jinou rostlinu (za účelem zvýšení odolnosti proti škůdcům atd), třeba na naši známou kukuřici a ten problém tkví v tom, že dnes vědci nedokážou s jistotou říci, zda změnění oné genetické informace nebude mít nějaký negativní vliv na člověka, zkrátka a dobře v současnosti zatím není vyzkoušeno, jestli tato GMO plodina nebude třeba karcinogenní. Tak to bylo s různými objevy nebo produkty i dříve, když byl např. boom cigaret, tak byly vychvalovány až do nebes, do té doby, než někdo přišel na to, že to kurví zdraví. Stejně tak můžou být GMO plodiny dnes vychvalovány jaký mají výnos, odolnost a já nevím co a za pár let na to bude zas názor, že je to shit.