Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Diki za kazdu radu ale ako som pisal o vlnovych delkach a svietivosti viem a stale este nikto nezareagoval na tu podstatu otazky aky pomer spravit z bielej,cervenej,modrej,uv,zltej ?
Jo to máš pravdu, taky jsem si toho všiml, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy při psaní. Červená musí dominovat. Poměr červená:modrá 6:1. Je to jenom odhad co si tak pamatuji, když jsem pročítal příspěvky ohledně LED diod a jak to vyrábějí v číně...
Původní příspěvek od HurricaneGeorge Jo to máš pravdu, taky jsem si toho všiml, ale nějak se mi to vykouřilo z hlavy při psaní. Červená musí dominovat. Poměr červená:modrá 6:1. Je to jenom odhad co si tak pamatuji, když jsem pročítal příspěvky ohledně LED diod a jak to vyrábějí v číně...
Zdar
Tento pomer je znovu len pre cervenu a modru mozno ma nechapete ale ja by som potreboval nieco take ze 3:5:1:9:2 - M,Ž,UV,Č,B. Ale diki za reagovanie. Pic
Takže nejvýhodněji vychází koupit 20W LED diody - z pohledu účinnosti a ceny za watt. S modrými ledkami je to obdobné akorád jsou dražší...
Úhel vyzařování řešit podle toho jak daleko budou vrcholy kytek a jak daleko od sebe budou LED diody zapojeny, aby kytky byly rovnoměrně osvětleny. 120° je v pohodě .
EDIT: ty modrý nejsou dražší ale mají menší účinnost lm/W... tudíž při stejném světelném toku budeš potřebovat více wattů a tím i více peněz .
600W LED diody - 30x 20W LED dioda červená
světelný tok 31 500 lm
cena 22530 Kč + zdroj
600W HPS
světelný tok 90 000 lm
cena výbojky 1000 + předřadník 1800 = 2800 Kč + stínítko
sice ušetříš třeba na ventilaci ale při použití těchto dostupných technologií se nyní nikdy nemohou vyrovnat ledky sodíku. Vždy uděláš víc pod MH/HPS. Je to bohužel tak .
U těch diod je opravdu limitující intenzita světla...
Hlavně nepřemýšlej nad pájením stovek malých led diod, tam je ta účinnost z pohledu světelného toku o mnoho menší!
Původní příspěvek od HurricaneGeorge Jestli můžu doporučit tak si pořiď nějaké supersvítivé diody, od 10W více. Mají daleko lepší poměr lm/W ale oproti HPS nijak oslnivé...
Takže nejvýhodněji vychází koupit 20W LED diody - z pohledu účinnosti a ceny za watt. S modrými ledkami je to obdobné akorád jsou dražší...
Úhel vyzařování řešit podle toho jak daleko budou vrcholy kytek a jak daleko od sebe budou LED diody zapojeny, aby kytky byly rovnoměrně osvětleny. 120° je v pohodě .
EDIT: ty modrý nejsou dražší ale mají menší účinnost lm/W... tudíž při stejném světelném toku budeš potřebovat více wattů a tím i více peněz .
Tak ty ledky su fakz luxusne. Len by som potreboval ako som pisal potreboval by som nieco taketo "3:5:1:9:2 - M,Ž,UV,Č,B." co by mi udalo kolko ledek urcitej farby pouzit. Ale fakt diki za aktivne zapajanie do tridu. Keby mozem mas odomna K-cko.
no ale musíš napsat aspoň jakou mají ty barvy vlnovou délku vyzařovaného světla.
UV záření v rozmení 300-400 nm brzdí růst rostlin.
UV LED diody okolo 390 nm což je UV-A možno použít na posledních 14dní květu, někdo tím stimuloval rostliny k větší produkci pryskyřice (Slunce také vyzařuje UV, ale velmi minimálně projde na povrch naší planety, tedy pokud nejsou ozónové díry z freonů ). Je to jeden z důvodů proč jsou outdoory tak potentní
Původní příspěvek od HurricaneGeorge no ale musíš napsat aspoň jakou mají ty barvy vlnovou délku vyzařovaného světla.
UV záření v rozmení 300-400 nm brzdí růst rostlin.
UV LED diody okolo 390 nm což je UV-A možno použít na posledních 14dní květu, někdo tím stimuloval rostliny k větší produkci pryskyřice (Slunce také vyzařuje UV, ale velmi minimálně projde na povrch naší planety, tedy pokud nejsou ozónové díry z freonů ). Je to jeden z důvodů proč jsou outdoory tak potentní
Červená : žlutá : modrá - 3:1:1 či 6:1:1 fakt nevim, musí někdo jinej poradit kdo má zkušenost s LED diodama, nebo se koukni na nějaký profi led systémy, tam je snad napsaný poměr.
Původní příspěvek od HurricaneGeorge Červená : zlatá : modrá - 3:1:1 či 6:1:1 fakt nevim, musí někdo jinej poradit kdo má zkušenost s LED diodama, nebo se koukni na nějaký profi led systémy, tam je snad napsaný poměr.
Skusim este nieco pohladat snad najdem odpoved na moju otazku. Dovtedy zdar a diki za prejavenu pomoc. Dufam ze sa este prida niekto kto ma prax s led.
no tak taky přispěju svou troškou do mlýna :-)
pozoruju threed http://www.ledgrow.eu/test8.html
(on si tam hraje i s napětím ruznejch barev, a par modrech pri prepnuti vypne a zapne fired, kvuli spotřebě aby mu to žralo jen 60 W a udělal s tim 93 grams) a z toho jsem dospěl k používání těchto barev
630nm červená
460nm modrá
660nm fired prý zkracuje kvetení používá až po druhím týdnu kvetení -tento led pásek se mi nedaří sehnat :-(
bílá prý proti stresu rostliny - požít teplou bílou nebo bílou
pro ty co se jim nechce pájet prodávaj i koncovky, prodávaj to v 5 m rolích i po modulu
tak naco tak drahej led panel dam vedle sebe několik metrovejch led pásků propojim spojkama pripojim na trafo a jeduuu :-D mužete polelit pásky i stěny
svítit na holky ze všech stran to se jim bude líbit