Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Asi po měsíci se vám zase hlásím z pěstování mého tabáku. Nebyl jsem vůbec doma, tak se o něj museli starat rodiče a nebo sama příroda. Vůbec jsem nečekal, že všechny rostlinky přežijou takové počasí, jaké bylo, když jsem byl pryč. Nejdřív pršelo snad deset dní v kuse a pak přišla ohromná vedra, která ještě přetrvávají. Některé kytičky se povalily, ale pak se zase narovnaly, tak to je v pohodě.
Jinak už mi většina kýtí vykvetla. Doufám, že mi kamarád půjčí foťák, abych sem potom mohl dát k večeru nebo až v noci nějaké fotečky.
zdarek, mas je moc hezke, ja je mam takove prcky maji asi malou vlhkost.. protoze u babky ve skleniku z toho narostlo fakt monstrum a krasnyma listama. jinak co s tim planujes delat, ono je to asi celkem napikacu ne? pro kraliky
Já myslím, že to jde i bez té fermentace. Dočetl jsem se, že skoro všechno závisí na sušení. Já bych teda chtěl vytvořit nějaký cigaretový tabák, který by se dal v pohodě kouřit. Taky bych teda chtěl vyzkoušet tu fermenci, protože těch rostlin mám opravdu hodně.
zde přikládám jeden z návodů, které jsem našel někde na netu:
Výroba tabáku zlatavého viržinského
Pro výrobu jemného, sladkého a příjemně vonícího i chutnajícího tabáku je především nutné, aby se zcela rozložil chlorofyl a další látky bez fermentace. U všech typů listů se mi osvědčil postup, kdy jsem jednotlivé listy pověsil za řapíky na teplou větranou půdu. Listy během 2 - 4 týdnů pěkně zežloutnou a když se na nich začnou tvořit hnědé tečky, tak je na slunci nebo v sušáku rychle během 2 - 4 dnů dosuším. Získám tak klasický světlehnědý jemný viržinský tabák.
Takový malý report bych už mohl napsat, protože jsem už nějaké cigarety ubalil a kámoš je už zkoušel. Říkal, že to bylo dost dobrý, ale prej i na něj moc silný - on obvykle denně kouří skoro 2 krabky, tak se jeho závěru dost divím.
Já se pokusím upravit ten obsah nikotinu tou fermentací nebo správným sušením - jak píšu v příspěvku č. 40. Pak vám napíšu další REPORT, doufám, že to bude už lepší.
Jinak jsem otrhal spodní listy u rostlin, ty by měly být nejkvalitnější, a suším.
Tak po delší době se znovu hlásím ke slovu. Ty listy, které jsem sklízel 21.7.07 už jsem úspěšně dosušil. Bohužel celkové sušení trvalo dost dlouho, asi 3 týdny - neměl jsem to s tím jednoduché. Jinak celkovou sklizeň provedu v nejbližších dnech - až nebude pršet a bude hezky. Některé kytky si nechám na semínka na další rok a pro ostatní growery. Až se začnou vytvářet tobolky a až budou semínka, tak vám dám vědět.
Jinak dneska se chystám ještě nafotit ty rostlinky, které jsem zkoušel zastřihnout toho 21.7., jak teda dopadly, tak snad večer bych mohl dodat fotky. :=)
Informace a záznamy ze sušení, zpracování a SMOKE REPORTs + ějaká anketka a soutěž budou v mém novém threadu, který se ještě dnes pokusím založit. Odkaz na něj přibude zde http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=31005
Dneska odpoledne bylo nádherné počasí. Rozhodl jsem se, že sklidím další cást políčka. Listy už začaly žloutnout a některé i hnědnou a schnout, tak jsem si říkal, že už bude nejvyšší čas na sklizeň.
Nejdří jsem ořezal u spodku kytky, které byly po okraji po okraji políčka a z jedné strany jsem udělal radikální zásah. Pak jsem z těch rostli otrhal listy ( jenom ty středně velké a velké, protože pak seschnou a dost se smrští - suché a žluté jsem vyházel na kompost ). Docela mě udivilo, že těch listů nebylo zas tolik, jak jsem očekával, ale ještě jich bude snad dost. Celkem jsem udělal 26 svazečků po 10 slušně velkých listech. Pořádná fuška to umýt a pak svázat....
.. jenom takové kuriozity na závěr:
3, moje největší rostlina - měřila 2.15 m
4, největší květenství - květy jsem opravdu nepočítal
5, takový pahýlek, který jsem pak zkusil zasadit a uvidme, jestli z něho něco ještě vyroste
.. jinak jak je zřejmé na té první fottce, tak jsem nechal u každé rostliny asi 5 cm stonku v zemi, uvidím, jestli třeba znovu obrostou
Tak mi už začínají dozrávat semínka z těch několka kytek, které jsem nesklidil ( těch pár kytek, co jsem měl ve květináčcích, ostatní už se suší na půdě ). Bude jich snad hodně pro každého, teda doufám...
Jestli byste někdo měl zájem o semínka, tak mi napište určitě se nějak domluvíme. Můžete sem napsat příspěvek, ale byl bych radši, kdybyste mi psali PM. Díky moc
Ještě bych chtěl zhodnotit nějvětší kýtí, která mi vyrostla na políčku. Byla to rostlina, která rostla asi uprostřed políčka a dohromady s květenstvím měla něco okolo 3 metrů. Bohužel celá nevydržela - pod půlkou praskla, takže se musela částečně sklidit už dříve. Ale stonek zůstal největší ze všech stejně. V průměru měl asi 4-5 cm.
1, pahýl, který zůstal z té největší rostliny tabáku
2, stonek, který opravdu nešel ani vytrhnout ze země