Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tento thread je pokaračování Papkova tabáčku a bude se hlavně zaměřovat na sušení, zpracování a výrobu cigaret. Postupně budu dodávat smoke reporty, ale protože já jsem nekuřák, tak se toho ochotně ujmul můj kamarád.
Omlouvám se za kvalitu obrázku - fotil jsem některé fotky mobilem
Tabák je rostlina, která se pěstuje pro svůj list. Tyto listy mohou být až 80 cm dlouhé. Celková rostlina může vyrůst i nad 2 m výšky. Pro rostliny tabáku je zásadní zavlažování, když se nechají delší dobou suché, tak listy sklopí, ale zase při zalití se listy vrátí do původního stavu.
Kvetení tabáku je zásadní pro sklizeň listů, jak jsem si přečetl v příručce. Když tabák kvete, tak je v listech největší síla, ale při dokvětu a tvorbě tobolek se listy oslabují a většina živin jde do plodů ( tobolek ) => listy začínají zespoda žloutnout. Listy se proto sklízejí během květu nebo mírně před ním.
Na kytkách se začala objevovat poupata, tak jsem si řekl, že vyzkouším první rostliny sklidit. Listy jsem uřezal, omyl a uvázal na provázek asi po 15. Tyhle svazečky jsem zavěsil do temné místnosti, kde jsem otevřel okna, aby mi listy nechytly plíseň.
Jelikož listy tvoří velmi silné pletivo, tak je sušení velice pomalé. Může trvat až 3 týdny . Já jsem ho prováděl následovně:
9 dní - listy jsem zavěsil do temné místnosti, kde jsem vytvořil proudění vzduchu
5 dní jsem sušil listy - pořád svázané ve svazečcích - na přímém slunci - získaly hnědou barvu
... pak přišlo na řadu docela jednoduché zpracování
Když listy získaly takovou světle hnědou bravu a už začaly krásně vonět jako tabák, tak jsem si řekl, že by to už mohlo stačit. Kdybych totiž ty listy tam nechal dýl, tak by úplně zhnědly a ten tabák by byl opravdu moc silný, takže by se z toho mohly dělat maximálně nějaké doutníky . Listy byly docela suché a křehké, tak jsem je postříkal rozprašovačem s čistou vodou a nechal jsem je asi 1 hodinu na stole, aby do sebe vodu vsákly a změkly. Poté s nimi šlo lehce manipulovat.
Vzal jsem si asi pět listů a zaruloval jsem je do tvaru takového doutníku a pak jsem to zavázal viz. foto. Dával jsem pozor na to, aby řapíky byly na jené straně doutníčku.
... doutníčky jsem dal opět na několik dní na přímé slunce za okno
Nakonec jsem doutníčky nařezal nožem na dřevěné destičce a pak jsem směs dal do misky a opět postavil za okno na přímé slunce. Asi po dvou dnech jsem začal balit cigarety. Pak jsem je dal na vyzkoušení kamarádovi, podle něho píšu smoke report.
1. SMOKE REPORT ještě nic moc
Listy jsem nedával do doutníčků a nařezal jsem je hned po tom, jak začaly ve svazcích hnědnout. Fermentaci jsem se úplně vyhnul. Kamarád pokouřil cigáro a říkal jako, že dobrý jen to je docela silný - sice kouří tak 40 cigaret denně, ale je zvyklej na Stratky.
2. SMOKE REPORT lepší
Vše podle toho návodu, jak zde uvádím.
Kamarád vyzkoušel cigáro a povídal, že už je to takový lepší a taky to má už správnou tabákovou chuť. Byl jsem moc rád, tak jsem mu dal zatím všechny udělaný cíga. Nakonec jsem si ještě řekl, že vyzkouším udělat nějakou příchuť - třeba příchuť medu. Myslím, že ty malý doutníčky se mi docela vyplatily, tak tento způsob bych zopakoval při další sklizni, kterou bych chtěl uskutečnit v nejbližších dnech. Asi to udělám tak, že jak jsem ty svazečky kropil tou čistou vodou, tak do tý vody přidám trochu medu.
Mějte se a doufám, že vám můj návod pomůže k vytvoření kouřitelného levného domácího tabáku
Původní příspěvek od Papek Nakonec jsem si ještě řekl, že vyzkouším udělat nějakou příchuť - třeba příchuť medu. Myslím, že ty malý doutníčky se mi docela vyplatily, tak tento způsob bych zopakoval při další sklizni, kterou bych chtěl uskutečnit v nejbližších dnech. Asi to udělám tak, že jak jsem ty svazečky kropil tou čistou vodou, tak do tý vody přidám trochu medu.
Myslíš, že by bylo dobré kouřit med? To by se tvořil snad karamel na těch listech, ne? Pochybuju, že by tohle mohlo ovlivnit chuť, možná tak vůni nezapáleného listí.
Můj soutěžní tip - 23.
Guns don't kill people. People kill people. Guns protect against people with smaller guns.
To vaaanha: Jasně, máš pravdu. Já jsem ty listy nechtěl potírat medem, jako když si mažeš chleba. Já zkusím dát tak jednu malou lžičku medu asi do 0,5 litru vody a pak to postříkám rosprašovačem. Myslím, že se to všechno do listů vstřebá a bude to okay.
Teďkoň sem byl na chatě a strýc tam měl pekelný stroj na konečnou úpravu tabákových listů.
Byla to lisovačka a drtička listí najednou.Celý z nerezu,takový tři válce.Jen musíš točit pákou a párkrát jí přesunout k dalšímu válečku.
Nakonec po pár otočení pákou mi vyjely,z listu papírů,krásný tenonký nudličky jako je v kvalitním cigáru.Určitě pořiď chceš-li ještě kvalitnější cigárka.
Tak to je super vychytávka. To ti teda závidím. Já jsem si chtěl koupit řezačku, ale to tam musíš strkat ty doutníčky nebo srulovaný listy, aby ti to nařezalo. Taky to máš docela v pohodě, na páčku. Jinak tím nožem to je napytel, to neuděláš stejný nudličky.
Čau tak tipuju 50 a jinak ja taky pěstim ale na vokně a nak se mi zastavili coz je tim ze se jim temer nevenuju priste vezmu par vyvolenych na balkon a budu si hrat s hnojivama. Jinak jako prichut bych skousel bud rovnou zminovanej karamel nebo naky koreni a predevsim vanilku. A mas to tu pekny
Díky díky, nad vanilkou nebo skořicí jsem taky uvažoval. Jinak jak máš velký ty rostlinky na okně? Já bych příště zkusil to dát rovnou ven, protože myslím, že takovou nádobu, aby kořeny měly optimum asi neseženeš.
Původní příspěvek od Papek Díky díky, nad vanilkou nebo skořicí jsem taky uvažoval. Jinak jak máš velký ty rostlinky na okně? Já bych příště zkusil to dát rovnou ven, protože myslím, že takovou nádobu, aby kořeny měly optimum asi neseženeš.
Jojo ten balkon bude lepsi na vokne je to na prd. Ted asi po -zamyslim se- asi po 5 (mozna 3) mesicich pouhej pul metr. No holt letos uz to nebudu lamat pres koleno priste se budu pilne venovat a uvidime jaka bude uroda vseho mozneho i nemozneho.