Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Koukal jsem na kod pro Arduino a napadlo me, ze pro grafy by se dala super pouzit RRD knihovna: https://github.com/alberanid/arduino-rrd kdyby to ukladalo v RRD formatu, tak treba rrdflot v JS to umi zobrazit.
Ahoj, chtěl bych přispět svou troškou do mlýna. Nějakou dobu jsem slídil po netu a našel spoustu užitečných informací a sensorů, které se dají napojit na arduino. Trochu jsem informace utříbil a založil wiki stránky na toto téma. Berte je, prosím, s rezervou jsou teprv v počátcích, ale přesto se tam dají najít užitečné informace. O ovládání arduina přes internet tam bohužel zatím není nic, proto tvořte, přispívejte a sdílejte! A věřím, že časem by se tam mohla utvořit slušná základna pro growing za pomoci arduina.
Ahoj Jointare, diky za prispevek, karma ti leti. Ta wikina je fakt studnice vedomosti, dobra prace.
Rad bych ti navrhnul nejakou spolupraci, pokud budes mit zajem, byla by to parada. Jde mi hlavne o tu vzdalenou spravu, to je gro cele operace :-)
Mame v podstate tri moznosti:
1. Pridat se k nam a programovat Arduino. Uz je to rozdelana prace, ale programator nema dost casu. Mozna, kdybyste dali hlavy dohromady, slo by to rychleji.
2. Pomoct mi navrhnout a vyrobit tistak na propojeni Arduina a vystupu. Kdyztak muzu dodat dalsi info jak si to predstavuju.
3. Prispet financni castkou, viz prispevek 306 v tomhle vlakne.
to r-man: Dik. Doufam, ze ty veci alespon nekomu pomuzou a idealne se pusti do bastleni a prida nejaky postrehy a zkusenosti
Tvemu projektu samozrejme fandim, ale taky se priklanim spis k nazoru pouzit mezistupen s miniPC, jako je treba rasberka. Mit operacni system je totiz neuveritelnej komfort. A pritom cenove to neni prakticky rozdil. Pravdou je, ze takova vec uz je hotova viz ten odkaz na yieldbuddy.
to majklovec: Dik. Mas pravdu. Neni to zrovna drzak. Uz mam taky druhej. Dlouhodobe nesnese prilis vlhko. Chtelo by to trvanlivejsi variantu. Kdybys kap na neco lepsiho, postni to na wiki. DHT11 je preci jen cinan za 2$. Ackoliv ten druhej uz mi drzi minimalne tri mesice(v rel.vlhkosti max do 70%).
A jeste otazka pro oba. Chapu spravne, ze nedelate na tom projektu se vzdalenym rizeni spolecne?
Měl jsem na mysli měření vlhkosti hlíny.
Ten tišťák mi za 3 tejdny zkorodoval, na jedné elektrodě byl kov nanesený na druhé skoro žádný - elektrolýza.
Ale pravdou je, že jsem to měl stále "pod proudem", kdybych tomu pouštěl napájení jen v době měření, tak by možná vydržel déle.
Chtěl bych to zkusit měřit střídavým proudem (asi nějaké jednoduché schema s 555).
Ten projekt spolu neděláme. Já začal tím že jsem si udělal měření a spínací hodiny na Sanguinu (obdoba arduina mega). Abych došel na to, že:
1) chci vidět v reálném čase co se děje
2) nataženej kabel z kompu do skříně není to pravý, většina skříní je schovaná, takhle jsem bodnul wifi USB do RasPI a je to
3) musel bych řešit SD kartu, RasPI ji má
4) dá se k tomu připojit easy kamera, USB modem pro odesílání SMS
Tj. Sanguino jsem přesunul na 3D tiskárnu a pokračuju s RasPI.
Tu hlinu jsem zkousel asi 5 minut. Ale myslim si, ze kdyz do ni nepude porad proud, jak pises, bude po problemu s zivotnosti. Jestli te zajima zapojeni s 555, koukni na ty wiki stranky v sekci EC, je schema, co by se dalo pouzit. Nebo na anglicky wikipedii je u 555 jiny zapojeni astabilniho vibratoru.
Cau,
dneska sem objevil jednu moznost, jak to celé realizovat. Nakonec mi to nedalo a poridil jsem si Beaglebone black [dale jen BBB] (obdoba raspberry pi), takze se priznavam, ze sem pouzil mezistupne s miniPC. Ale hned uvidite, jaky komfort to prineslo, protoze to dava moznost na nem rozbehat operacni system.
Nejprv jsem uvazoval, ze bych na BBB rozjel webserver. Proste neco jako to, co pouziva pyroman23 na svuj kotel. Mimochodem opravdu moc pekny! Problem byl v tom, ze bych cely program musel teprv napsat. Pritom jako nejvhodnejsi kandidat se mi zdal jazyk Python, ale v tom pripade bych v nejlepsim dospel k tomu samemu jako je yieldbuddy, ktery je opensource, takze by cela prace vlastne nemela prilis smysl.
Navic uz mam jeden program napsany v jave, kdysi jsem ho napsal za ucelem ovladat a monitorovat arduino z PC.
Pak me napadla jeste druha moznost VNC (Virtual Network computing)!
A k memu prekvapeni sem se nesetkal s zadnym digitalnim odporem. Na BBB jsem nainstaloval ubuntu(linuxovy operacni system) s grafickym prostredim LXDE, ktere BBB vcelku obstojne utahne. No a tim uz je vlastne vsechno hotovo :]
Pod ubuntu nebyl problem VNC rozjet. VNC umoznuje se pripojit na vzdalenou plochu. To znamena, ze z PC, u ktereho sedite, muzete ovladat PC na druhe strane zemekoule, jako kdyby jste u neho sedeli. Takze jsem mel moznost pripojit se na desktop BBB z jineho PC a "ziskat primo jeho graficky vystup".
A posledni krok byl rozjet na BBB onen javovsky program.
A bylo hotovo!
Navic realizací pres VNC clovek ziska hromadu dalsich moznosti. Napriklad muze nainstalovat Arduino API, takze muze arduino programovat primo pres internet. Nebo nemusi ani zadny program pouzivat a odecitat hodnoty primo ze serial portu. A vlastne cokoliv si dokaze pod operacnim systemem predstavit, protoze k nemu ma plny pristup.
Pokud vas napada otazka, jak se k BBB pripojit z PC mimo domaci sit, kdyz nemate statickou IP adresu. Resenim je logmein hamachi.
Dalsi otazka je bezpecnost takoveho prenosu. V prvni rade je dost nebezbecne uz jen to, mit VNC server rozjety, kdyz si predstavite, ze by se k nemu pripojila neopravnena osoba! Samotny VNC prenos neni ani defaultne sifrovany. Coz neznamena, ze ho sifrovat nemuzete :] Prvni klic zabezpeceni je v tom, ze VNC prenos vyzaduje autentizaci. To ale neni prilis. Proto asi mnohem vetsi vahu bude mit prvek zabezpeceni VPN site (pokud ji budete pouzivat). Rad bych se o tom rozepsal vic, ale musim se priznat, ze o tom vubec nic nevim.
Celkove bych shrnul, ze reseni pres VNC je relativne noobacký a tezkopadny reseni, ale zato ma siroke moznosti a je dost jednoduchy.
Dokonce se mi zda, ze uz jsem konecne trochu pochopil r-manovu touhu pouzit jen arduino...