Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Jak sem psal, driv sem zkousel rozmixovat material v olivovem oleji a ten sem pridal do roztavene vazeliny, ale nebylo to ono. Zahustovat olej voskem nevim jak by to vypadalo, za zkousku by to stalo, ale nevim nevim. Rozhodne zustavam u sveho postupu, lidi jsou spokojeni, mast pomaha. Zkusim pridat propolis, vsr od znamyho vcelare, nic kupovanyho v obchodech. Pres rok zkusim nasbirat bylinky a pridat do masti, uvidim, co to udela. Stejne jako aloe, na to sem zvedavej
Nazdar pánové. Je to jak píše jestedman. Žádné experimenty v tomhle směru nemají smysl včetně masti nebo čehokoli z technického konopí kde celkový obsah kanabinoidů je malý a podstata účinků konopné masti tkví v kanabinoidech.
Ať se daří.
Však jasně, nebudu dělat masti ztechnika, to sem se nezbláznil stejně zůstanu u toho, co dělám teď a prostě materiál mám, co si vypěstuju, a to chcu vždy to nejlepší a dávám kytičkám veškerou péči ;-)
Ahoj taky přihodím svůj způsob...je odzkoušený a osvědčený....
Co potřebujeme:
1kg lékařské vazelíny bílé nebo žluté
10 kelímků 120ml
20 -40g paliček marihuany
20 -40g listů marihuany
1 větší hrnec
1 menší hrnec, který se vleze do toho většího
Jemné plátno na přecezení
Naběračka
Vazelínu dáme do menšího hrnce a nad plamenem necháme rozpustit, po rozpuštění stáhneme z přímého ohně, do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme do něho ten menší hrnec s vazelínou a dáme na plamen. Voda ve větším hrnci by měla být ve výšce rozpuštěné vazelíny v menším hrnci. Potom nadrtíme rukou palice a listy (na jemno né na prach) a vsypeme do hrnce s vazelínou. Poté vaříme cca 1 hodinu. Po hodině stáhneme z plamene, necháme vychladnout a dáme do druhého dne do temna při pokojové teplotě (někde do skříně). Druhý den vytáhneme, zase vložíme hrnec s mastí nad plamen a necháme roztopit, po roztopení vložíme hrnec do většího, ve kterém máme vodu a vaříme cca 1 hodinu. Poté stáhneme z plamene, necháme vychladnout a zase dáme do skříně do druhého dne. Tento postup opakujeme ještě 2x. Máme 4x převařeno, tak mast slijeme přes plátno do čistého a suchého hrnce, plátno se zbytky palic a listů pořádně vymačkáme (nejlépe v silonových rukavicích) a vymačkané zbytky z plátna nevyhazujeme, jsou dobré na teplé obklady kloubů a na otoky. Poté čistou mast naběračkou rozlijeme do připravených kelímků a necháme vychladnout.
- vaříš to skoro dobře, při tom rozpouštění dej ten hrnec s vazelínou do druhého hrnce s vodou hned, protože při tom rozpouštění dochází k přímému kontaktu hrnce s plamenem a tak vazelína na dně hrnce vysoce překračuje teplotu 100 st.C a tím dochází k znehodnocování .
Teploty odpařování jsou: kanabidoidy: THC 157°C, CBD 160-180°C, CBN 185°C, delta-8-tetrahydrocannabinol 175-178°C; esenciální oleje: beta-myrcen 166-168°C, beta-caryophyllen 120-130°C, d-limonen 177°C, eucalyptol 176°C, alfa-pinen 156°C, p-cymen 177°C, delta-3-caren 168°C. Použití vaření přímo na plotně sporáku může lehce způsobit překročení mezních teplot právě na dotykové ploše sporáku a pečící nádoby a hlavně hrozí připalování masti u dna, proto je trouba s termostatem ideální.Pokud není možnost použít takový typ trouby,potom se dá použít vaření ve dvou hrncích,kdy je ve spodním větším hrnci vařící voda na 100°C a menší vnitřní hrnec potom obsahuje vazelínu s konopným materiálem.
Tady je můj obšírnější příspěvek o masti, oleji a alkoholových kapkách :
to mimacka:
Díky za radu, věděl jsem že pri vysoke teplote dochazi k degradaci latek, ale nenapadlo me ze i chvilka na primem plamenu to muze ovlivnit.
jj necham to rozpoustet uz v tom dvojtem hrnci...
Voda je naprosto zbytečná. Trávy dávám prostě tolik, dokud to jde míchat, takže celkem dost, nikdy sem nic nevážil a dávám z většiny jen palice. Vařím vše při teplotě do 120 stupňů a vše je ok
včelí vosk mastičku zahustí minimálně, záleží, kolik ho tam dáš. Dávám max 50g/kg. Když dáš víc, tak už to dost zahustí a je z toho takovej kit. Ale při těch 50g/kg je to stejný jak bez vosku, rozdíl ani nepoznáš, roztírá se výborně.
Nikdy se mě nestalo, že bych vazelínu připálil, to snad ani nejde
no mě přijde zásadní výhoda vody v tom, že tam můžu dát mnohem více materiálu, a tím jak se to vaří, tak ta vařící se voda tím pořád míchá a tím se na molekulu vazeliny nabaluje furt větší a větší množství účinných látek, protože se ta molekula "potká" s větším množstvím matroša ..muhehe snad z toho nejste jeleni :-)
a druhá výhoda...nikdy nedělám mast ze chvíli sklizených, kytek,ale z toho co zbyde až někdy na konci jara nebo v létě, když na podzim, tak z loňských zbytků, abych uvolnil místo :-) a nedovedu si představit, že brko je nadrtím a pak s ním hned začnu máchat ve vazelíně...všechen prach, spory plísní, které se za tu dobu na půdě a tím i na kytkách vyskytnou krásně vyplavím ve vodě a do masti se nachytají jen účinné latky a bordel je ve vodě, které tam má dost a neprasí tak vazelinu, nevýhody je vyplavení drtivé části chlorofylu, ale stejně nějaký ch. zůstane, protože se barva vazeliny nebo kokosáku z čistě bílé změní a na medovou se zeleným nádechem.. ˇa kua pokud chcete chlorofil, jezte denně salát a budete jej mít v těle nadbytek heh)
tím že mám třeba 10kg vazeliny a 20 -30litrů vody (vařím v 50ti litrovém hrnci) tím se mi tam vleze více matroše a tím aspoň podle mně do vazeliny nachytám více účinných látek, navíc nechám ve sklepě mast i s částí materiálu v ní 6-8 týdnů uležet, což prej nějakýma fermentačníma procesama zase dělá z masti ještě větší adidas, věřím tomu tak to tak dělám.....získám tím vazelinu do které pak ve finále dávám palice v troubě, a peču na 100°C cca 3 hodiny, pak scedím a vymalované...kelímkovačka a v lednici vydrží celou sezonu.
ale samozřejmě už to tak dělám snad 15 let a progres je progres, takže třebas je ta vaše metoda lepší...Ale i tak mám už roky na masti ve svém okolí velice kladné reference a dělám už pro spoustu známých kilové balení, takže vidím přednost mé metody i vtom, že udělám masti najednou více, protože do trouby bych se s tím nevešel určitě :-) a už vidím satrou jak je nadšená, že ji 7 dní v týdnu blokuju troubu a voním na celý vařícím se brkem :-)
furt lepší než ty předražené patoky nadnárodních farmaceutických společností..:-)
Materiálu tam dávám fakt kvanta, při dalším vaření to nafotím. Stjeně jako ty vařím teď v 50ti litrovým hrnci a to vždy 21kg vazelíny. Od trouby sem přešel k elektrickýmu vařiči. Jen vazelínu rozpustím, dám di ní přebranej materiál (plíseň sem v tom nenašel už nějakej pátek a spóry přece jen vodou nevyplavíš, stejně se můžou dostat z vody do vazelíny nebo jinýho základu :-) a nechám vařit kolem 20ti hodin. Pak nechám nějakou dobu uležet (stejnej postup jako ty) a tohle opakuji třikrát. Při posledním vaření přidám vosk a pak jen rozliju do kelímků.
Další důvod, proč nepoužívám vodu je v tom, že se mě s tím prostě nechce srát při slívání a nedovedu si představit, jak dělám díru do 21kg vrstvy vazelíny a trávy, abych odlil vodu. Pokud na to máš nějakej fígl, sem s tím :-)
Rozhodeně netvrdím ,že děláš něco špatně, každej má svůj postup a myslím ,že obě masti fungují dobře. Za tu dobu, co vařím mám stejně jako ty xxx kladných referencí a to snad jen potvrzuje, že každej měsíc vařím novou várku, takže spotřeba je fakt velká.
Zásoby zelí mám i teď ještě z předminulé sezóny a počítám ,že ještě alespoň půl roku vydrží.
V troubě sem vařil dřív, teď tam ten hrnec nemám nárok narvat. Abych to vzal celkem, tak mast "vařím", no spíš zahřívám kolem 40-50ti hodin, někdy dýl někdy míň. Mast funguje parádně a nemám v plánu nic měnit.
Mockrát díky Ruprechte za příspěvek, budu jen rád za každej názor
"Další důvod, proč nepoužívám vodu je v tom, že se mě s tím prostě nechce srát při slívání a nedovedu si představit, jak dělám díru do 21kg vrstvy vazelíny a trávy, abych odlil vodu. Pokud na to máš nějakej fígl, sem s tím :-)"
no já když to ztuhne, tak dlouhým nožem (jakože fakt velkým nožem, další číslo už je malý meč muehehe) nakrájím ten koláč jak pizzu,ale těch dílů udělám víc jak u pizzy a každej ještě v půlce rozříznu, nejhorší je vydolovat první a pak už to jde samo, dávám to zpět do kyblíků od vazeliny a šup s tím ppakk do sklepa..
právě výhodu toho že to dám do trouby je že navolím 90° a jdu do řiti a vaří se to šetrně v té vazelině...a vařit to jen přímo ve vazelině, tak se mi tam právě vleze míň matroše a abál bych se taky že se mi too přípálí, protože já to teda vařím cca 4-5 hodin vkuse a v té vodní lázni se to vaří ppěkně ppomalinku, samo se to převaluje, takže to promíchnu jen 1-2 za hodinu a nemusím hysterčit že se něco posere, připeče, zapálí, zkurví nebo tak něco prostě..
právě jsem nad tím laboroval a mě ta má metoda sedí a budu asi dinosaurus furt..
Když sem párkrát vařil s vodou, tka sem to taky řezal, ale teď bych se z toho asi posral. Protože když je vazelína plná trávy, je to peklo.
Nikdy se mě nestalo ,že bych to připálil, to snad ani nejde. Měl sem párkrát strach, když sem vařil kolem 20kg a začal to rozpouštět, aby se nepřipalovala tráva na dně než se rozpustí zbytek, ale vše ok. Sice to trvá o něco dýl ,ale to mě nevadí. Celej kastrol je rozpuštěnej za plus mínus 2 hodky, pak to promíchnu a nechám vařit pár hodin. Nic se nepálí, nepřipeče, neposere, nezkurví :-)
Klidně pošli adresu a pošlu ti mast, ať se na ni můžeš podívat :-)
Já jí loni zkoušel s hrncema a vcelku to vyšlo. Ale letos mě napadla ještě změna - indukce. Nastavit 60, 80, nebo 100 stupňů a plotna si teplotu hlídá sama, takže bych se nemusel bát přetavení. Má s tím někdo zkušenost?
------------------------------------------- Nepěstovat pro radost, to je jako schovávat si sex do důchodu. Kategorická BLBOST...
Když sem dělal mast v troubě, bylo to bez problémů, zapneš ji na kolik chceš stupňů, většinou sem to dával kolem 100. Teď, když vařím normálně na plotně, dávám to tak na půlku, jen aby se vazelína rozpustila a tak to nechám pár hodin