Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahoj Ramone, koukam a ctu ty veci ohledne izolace...Nevim, jestli jsem to presne pochopil, ale uvnitr ty garaze budesh stavet skrin?Asi jo...
Ta skrin bude potreba poradne izolovat, a to nejlepe stavebni tepelnou izolaci, jmenuje se to FASROCK a nebo ROCKWOOL, doporucuju tloustku 100mm. Fasrock je izolace, ktera je pevnejsi a tvrdsi a pouziva se zvenku na fasady, skrin bych tim oblozil zvenku. Pokud by ses rozhodl pro Rockwool, bylo by potreba skrin postavit ze sadrokartonu a udelat dvojitou stenu a dat tu izolaci mezi steny. To je podle me nejlepsi moznost.
Svitit bych doporucoval v noci, pomuzesh tim teplote, muzesh svetlo vyuzit zaroven jako topeni (tudiz bych nedaval cooltube). I tak ale bude potreba primotop, a to bud na temperovani cele garaze na minimalne 15 stupnu a nebo hnat nejak teplej vzduch (cca 23st) primo do skrine bud od primotopu a nebo z bytu, kde je teplo.
Kytkam vadi i prilis velke kolisani teplot, pres den 30 a v noci 5, bacha na to.
r-man: díky za rady. Ta skříň je normální 1,8 m vysoká skříň na oblečení, vnitřní protor je těch 100x65x56, ostatní prstory využiju jako úložiště na hnojky a na elektroinstalaci a filtry, přemejšlim ale jestli by ta izolace nevadila v létě tý elektroinstalaci...ikdyž elektro možná necham venku na azbestový desce. To ještě promyslim až to budu stavět.
A este k hline ci hydro...to je na kazdym, co si vychyta, nejde rict, co je lepsi nebo jednodussi. Zkusim ti napsat hlavni vyhody a nevyhody, co mam z vlastni zkusenosti:
Hydro:
1. Naprosta spolehlivost pri zalejvani, nejde prelit a pokud nezapomenesh na zalivku, tak ani nezalit, proste tece porad.
2. Kytky rostou trosku rychleji nez v hline, ale to neni dulezity.
3. Absolutne zadne problemy s PH, pokud si ho pohlidas merakem (hlina muze bejt vselijaka), neusazuji se soli, nehromadi se prebytecne ziviny.
4. V pripade prehnojeni to poznas skoro okamzite, veskere reakce kytky na zalivku jsou velmi rychle. Je zde ale vetsi riziko, ze pokud prehnojis, dostane kytka vetsi sok, nez v hline.
Hlina(substraty):
1. Pokud je v kvetinacich, je mozno s kadou kytkou hybat a presunovat velke k velkym a male k malym a tim optimalne zajistit rozlozeni svetla.
2. Pomalejsi reakce na zalivku snizuji riziko chcipnuti kytky pri prehnojeni, ale prodluzuji dobu "leceni".
3. Z me zkusenosti kytky z hliny mnohem lip chutnaji, je to obrovsky rozdil.
4. Vetsi riziko zahnivani korenu v plastovych nadobach, pokud parkrat prelijesh a nebo zalejvas moc casto a hlina nestihne proschnout, v hydru to prece jen vic "dejcha" (proto takt rychleji roste).
5. Muze se stat, ze nektera kytka pije min nez jina a pak je porad prelita (plati pri automatickem zalivani jednim cerpadlem a rozvody kapilarama), coz spomaluje rust.
...ja osobne jsem nakonec kvuli kvalite a chuti zvolil hlinu, i kdyz mi pripada narocnejsi na udrzbu, hlavne podle toho posledniho bodu.
PH se da poradne hlidat jen tim merakem, papirky jsou nouzovka, u ktery nepoznash poradne rozdil +-1, coz je hodne. Melo by se drzet na 5.8-6.3 a u papirku se ti muze stat ze odhadnesh na 4.8 a to uz je moc kysely a nebo treba 7.3 a to je zas moc zasadity...
EC neni dulezity merit, pokud dodrzujesh presne davkovani hnojiv a pokud davash malejm kytickam treba prvnich 10 dni jen polovicni davku. Pokud bys ale chtel delat pokusy s vetsim mnozstvim hnojiva, bude se ti hodit. Osobne jsem prisel na to, ze nema cenu tam toho lit nijak vic, roste to stejne dobre i pri normalnich davkach, takze EC metr uz skoro nepouzivam.
r-man: jasný, já jenom nevěděl co se tim EC vlastně rozumí.
No nevim, asi pudu do bubbleru, to už jsem zkoušel, bohužel nevhodný hnojivo+špatnej model+nevhodný podmínky (pokojovej grow).
Takže zatim díky za připomínky.
Je to uplne fuk, t stejne budesh mit vodu pri nejaky normalni teplote, kde je ta odchylka miminalni, tagze staci bez kompenzace...Ja mam ten Hanna, ale jinou barvu..kua vedet ze existuje zlutej, shanel bych ho :-)
no obavam se ze na kvalitni hydro potrebujes kvalitni mereni PH s EC, bez meraku EC je hydro spis pro profiky co v tom umej behat. Tim cena na porizeni stoupne minimalne o 3000,-
Nesouhlasim ze potrebujes stykac na spinani, mam klasicke analog hodiny za 90 Kc (koupis v kazdem hyper-super marketu) a uz mi to na 250W + 2x30W zarivky zapina bez jedineho problemu pul roku. Digi je lepsi, ale popravde na to abys nastavil 18/6 nebo 12/12 trosku zbytecny (ne pro hydro, tam to lze vyuzit jako cyklovac)
Mozna si troufam tvrdit ze je hlina jednodusi, kdyz koupis kvalitni hlinu z growshopu a hnojis jak se ma.
Jinak pro sosani, ofuk a vysavani vzduchu bych ti doporucoval vetracky 12V - 12x12cm do PC (maj prutok dle tabulek cca 160m3) a nenadelaj takovej ramus jako Euro a uz vubec nejsou tak drahy, a take se daj opravdu lepe regulovat otacky (v GME stoji myslim 75 kc, jinak bezne v obchodech na pc okolo 100 Kc), oproti Euru, ktere ma tabulkovy prutok cca stejny ale stoji 400 kc (i kdyby si mel pak koupit 2 ty do PC tak urcite dosahnes vetsiho putoku za polovicku penez) ... jen si musis sehnat 12V trafo
greenjerry: já totiž pořád nejsem rozhodnutej a nechci skončit s hydrem jako spoledně. Spíš bych udělal první grow hlínu a druhej hydro. Ale to se uvidí až jak půjde hlína.
jinak nouzi o 12V zdroje fakt nemam a větrání chci řešit právě PC větráčkama.
2GreenJerry..prosimte nerad mu takovy nesmysly. Zadny euro a uz vubec 12v pc sracka neprofouknepachovej filtr a par metru trubky. Chce to na vetrani minimalne TDcko. Prutok 160m3 mozna maj, ale bez potrubi a bez filtru, pak ho ani neprofouknou, natoz nejakej prutok.
Sorry nevedel jsem ze tam chces i pachovej filtr (v garazi mi to prijde asi zbytecny), ale jasny ze to pachovej filtr neprofoukne, ale kdyz pocitas korunky a netrvas na hitech tak to je dobry reseni na nasavani a ofuk, zvlast kdyz to nemusis kupovat, az finance budou, neni nic jednodusiho, nez misto te diry das nejakej lepsi stroj.
No,ja som v zime aktívne vetranie nemal,dokonca som zakrýval polovicu 8 cm otvoru.Bola to síce len 70 w,ale fakt malinká skrinka.Pri Tvojej veľkosti skrine a ak tam dáš 250W a bez pacháča(to som nejako asi prehliadol,kde si o ňom písal),pri nízkej teplote v garáži(ak nedáš na radu r-mana a nebudeš vykurovať celú garáž) to uchladíš fakt v pohode.Vykurovanie garáže,ak tam nie je nejaký radiátor napojený na ústredné kúrenie,by to asi dosť predražilo.
edit:už som si to všimol,takže neviem,ako by to bolo cítiť bez aktívneho odťahu v zime,ale ak aktívny odťah aj podľa mňa aspoň TD na pacháč.
ad hydro vs. hlína: u dobře vyflushovanýho hydra mít strach ze špatný chuti nenusíš.
Na profouknutí pacháče to chce fakt TD/Ufo - je to drahý, ale investice do budoucna (proti euru výknější - při stejným oběmovým průtoku maj o dost lepší tlakovou charakteristiku, větší životnost, tišší, dražší). U těchto výkonnějších venťáků se asi neobejdeš bez regulace otáček, hlavně kvůli udržení vlchkosti na začátku. Jinak do garáže by ti místo pacháče stačil ionizátor. Dále to chce mít vyřešenou výměnu vzduchu v celý garáži - buď odtah ven nebo pravidelné větrání dveřma. Kytky těch pár m3 zachvíly vydejchaj (nevim za jak dlouho, ale každý 2-3dny větrání IMHO).
Na rozhánění vzduchu uvnitř je nejlepší stojanovej větrák(případně klipsnovej) dá se sehnat podle velikosti za 2-8set
K tomu topení: nevim jestli by to stčilo, ale dalo by se skusit natáhnout vývod z cooltube do sání vzduchu(třeba by se ušetřilo za topení přez "den").