Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
A hlavne nechapu, jak se to nastavuje. To by se na okraji nadrze musel udelat uchyt, na to vzdycky cidlo presne uchytit a nejak nakalibrovat a pak by to merilo spravne? Nebo jak by se to dalo udelat?
urcite je potrebna kalibrace , ktera neni uplne nejjednodusi bych rekl , pro mereni kapaliny
pracuje to na principu vyslani signalu vysilacem a prijmu signalu prijmacem, z doby spozdeni lze vypocitat vzdalenost. Pro mereni kapaliny je potreba znat rychlost sireni zvuku v kapaline, kdy zvuk v kapaline se siri rychleji, takze stoho by slo zjistit jak dlouho signal putuje v kapaline a jak dloho ve vzduchu. Myslim , ze dno by melo byt uplne rovne aby se signal spravne odrazel smerem k prijmaci. osobne bych se na to asi vyprdl, protoze stim budou problemy nebo stim jen zjistovat treba 2 stavy, ale pro nejake presnejsi mereni je to zbytecne slozite. Respektive zkalibrovani pro lajka.
ten druhy odkaz je zajimavy pro to mereni diferenciho tlaku mezi atmosferou a dnem, to je i nejjednodusi , protoze nepotrebuje kalibraci, vsechno zavisi na vzdtahu
p-pa= g * ro* h,, kdy zname ro, g a p a pa zname a stoho vyjadrime h, pa je atmosfericky tlak, ktery zmerime a odecteme od tlaku na dne a ziskame prirustek tlaku od vodniho sloupce
nebo me napada nebylo by jednodusi , merit odpor vody mezi 2 elektrodama ?? jedna na dne, druha na plovaku a se snizujici hladinou by klesal odpor.
urcite je potrebna kalibrace , ktera neni uplne nejjednodusi bych rekl , pro mereni kapaliny
pracuje to na principu vyslani signalu vysilacem a prijmu signalu prijmacem, z doby spozdeni lze vypocitat vzdalenost. Pro mereni kapaliny je potreba znat rychlost sireni zvuku v kapaline, kdy zvuk v kapaline se siri rychleji, takze stoho by slo zjistit jak dlouho signal putuje v kapaline a jak dloho ve vzduchu. Myslim , ze dno by melo byt uplne rovne aby se signal spravne odrazel smerem k prijmaci. osobne bych se na to asi vyprdl, protoze stim budou problemy nebo stim jen zjistovat treba 2 stavy, ale pro nejake presnejsi mereni je to zbytecne slozite. Respektive zkalibrovani pro lajka.
ten druhy odkaz je zajimavy pro to mereni diferenciho tlaku mezi atmosferou a dnem, to je i nejjednodusi , protoze nepotrebuje kalibraci, vsechno zavisi na vzdtahu
p-pa= g * ro* h,, kdy zname ro, g a p a pa zname a stoho vyjadrime h, pa je atmosfericky tlak, ktery zmerime a odecteme od tlaku na dne a ziskame prirustek tlaku od vodniho sloupce
nebo me napada nebylo by jednodusi , merit odpor vody mezi 2 elektrodama ?? jedna na dne, druha na plovaku a se snizujici hladinou by klesal odpor.
Nejsem si tak úplně jistý jestli to co popisuješ s tím ultrazvukem je pravda.
Myslím, že ultrazvuk se ti odrazí od hladiny. Takže pokud máš namontovaný senzor zespodu na horním víku (horní stěně) nádrže změříš vzdálenost od senzoru k hladině. Tuhle hodnotu odečteš od celkové výšky nádrže a máš výslednou výšku hladiny v nádrži... Všechno se dá, pokud znáš rozměry nádrže, převést na objem, procenta adt.
Co se týká diferenčního tlaku, tak je to podle mě složitější na instalaci senzorů než ten ultrazvuk. A taky by jste museli sehnat senzor vhodný pro dlouhodobé umístění v kapalině.
Třetí metoda s plovákem ta mi přijde jako úplně nejhorší.
Ten ultrazvuk mi připadá nejvhodnější. Zničí se ti nádrž, nebo potřebuješ větší, nebo menší... snadno přemontuješ senzor, v uživatelském rozhraní změníš rozměry nádrže a jedeš dál...
Ten prvni zpusob predpoklada mit dve cidla, jedno potopeny na dne a jedno u hladiny. to kvuli tomu odectu rozdilu kdyz se meni atmosferickej tlak. Tahle metoda mi nepripada moc spolehliva, resp predpoklada to, ze neco je potopeny ve vode. a jak vime, co je potopeny ve vode s hnojivama, degraduje. Navic je zde pozadavek na tesneni, aby se nezkratovaly kontakty. S nadobou na vodu se casto hejbe, je nutno ji vymyvat.
Ten druhej zpusob predpoklada cidlo o napajeni minimalne 10V, to mit v Arduinu nebudeme, chtelo by to tedy vlastni napajeni. To je dle mehonazoru zbytecne slozity a dalsi prekazka.
Proto se mi jako nejschudnejsi jevil ten ultrazvuk, melo by to fungovat dobre. Nutno otestovat, ale to budeme delat u vseho, ze jo.
Bude akorat potreba mit v software moznost ho naklibrovat, tzn. cimkoliv (treba dratkem nebo izolepou) pripevnit nad stred nadoby, namirit kolmo na dno a v SW nastavit minimalni hladinu a pak napustit a nastavit maximalni hladinu. Tim by byla kalibrace hotova.
sysoft zkus te to , jestil se to odrazi od hladiny, kdyby jo bylo by to asi nejjednodusi to je jasne, ale myslim ,ze to pujde az ke dnu. No kdyby se to odrazelo az odedna, tak by se to dalo zase resit nejakym plovakem , ktery by se spoustel po nejaky draze a odrazelo by se to od nej.
... Tahle metoda mi nepripada moc spolehliva, resp predpoklada to, ze neco je potopeny ve vode. a jak vime, co je potopeny ve vode s hnojivama, degraduje.....
k nadobe to pripojis dvouma hadickama u dna, cidlo je mimo nadobu. arduino jde napajet az 20V doporucujou 9-12
k nadobe to pripojis dvouma hadickama u dna, cidlo je mimo nadobu. arduino jde napajet az 20V doporucujou 9-12
Njn, jenze koupil jsem zdroj 9V, jak jste mi psali. A hadicky muzou vadit, je tam treba cerpadlo, ktery s tlakem zahejbe urcite. ale prinejhorsim by to taky slo pouzit.
Původní příspěvek od r-man Dnes jsem koupil domenu growduino.cz a growduino.eu . Pujde pouzit pro zverejneni projektu a jeho vyvoje a ke vsemu, co nas napadne.
Nejakej jednoduchej redakcni bezudrzbovej system by se hodil, jinak to budu psat ve wordu, jinak to neumim :-)
(A varianta pro obveselení - tlakové čidlo pod zásobní nádrží, které by vlastně mohlo zvážit aktuální obsah /při známé hmotnosti vody snadno přepočitatelné na litry/))
Zefram Cochrane je zajimave, kdyz se sejde vic lidi co vsechno koho napadne, ten hladinovy snimac ma maly rozsah, alespoon pro me, kdyz budu chtit neco vazit tak je to problem prootoze k tomu uz je potreba vetsi hardware
prutokomer ti nerekne kolik je vody jedine v kombinaci s minimalni hladinou a nacerpat X litru
nebo plovak co jsem videl v automatickem truhliku s knoty, kde byl na vysku hladiny plovak (cca 10cm) v trubicce a kdyz byl videt tak bylo dost vody trochu to poupravit treba na preruseni svetla pred dvema senzorem, tak muzem mit min a max