Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ahoj Aleen13,
já dostal první mastičku od lesáka,který si svoje políčko obhospodařoval u hájovny a dělal to nejdřív podle receptu tety Bušky.
Tento postup je poněkud zdlouhavý a právě se s odstraněním vody zbavil i některých jiných léčebných složek.
S pokročilou dobou se modernizovali i elektrospotřebiče a tím se upravil i postup vaření (napsala mi i teta Buška,že část masti dělá bez použití vody).
Na starých kamnech se těžko dodržovala stálá teplota 110 st C,proto se to vařilo ve vodě.Potom se začalo vařit ve vodní lázni - opět z důvodů připálení masti,no a dnes stačí nastavit termostat u trouby na pečení na 100 st.C a dát tam přímo směs vazelíny a konopí třeba do nádoby z teflonu nabo tzv.Jenského skla.Termostat potom sám udržuje teplotu v tozsahu cca 90 až 110 st C což je pro mastičku ideální stav.Látky se vyloučí do vazelíny aniž by hrozilo připálení.
Někomu ale takto uvařená mastička může způsobit určitou nežádoucí reakci na kůži a potom je vhodnější zkusit uvařit s vodou.Tím je mastička svím účinkem slabější ale pro citlivější typ kůže vhodnější.
Proto se také nedoporučuje do konopné masti přidávat jiné extrakty (třeba pampelišku,meduňku a pod),tyto je lépe aplikovat jako samostatnou mastičku třeba na střídačku s konopnou mastí.
Takto sestavenou radu nebo návod jsem dostal i já a tak ho poskytuji dál,někto může mít jiný názor nebo vysvětlení,tak ho možná taky přidá.
Ať se daří.
Cau,
to by me taky zajimalo, jestli macerace (kdy vam tam nezacne matros s vazelinou bublat ) staci pro to, aby se z materialu dostalo co nejvic ucinnejch latek?
A pripadne jestli by se prodlouzila doba vareni.
Ja to delam tak, ze nad nejmensim horakem plnovyho sporaku mam hrnec a pod nim priblzne 4mm silnej tal a snazim se ,aby vazelina trochu bublala (cti par bublin za vterinu) ,ale aby nebyl cejtit zadnej smrad. Vodu nepouzivam.
1.vareni cca. 5hod -mesic klid , pak dalsi 1 hod- tejden... klid.
Celkem tak 3-5 vareni
V kazdym vareni menim listi(primerene) a pridavam cca o 1/3 vic vazeliny, od predposledniho nebo predpredposledniho vareni se vyplati pridavat sadlo a palice, palicky a listi kde jsou kristaly. Zvysi se obsah THC ,ale pozor at to neprezenete, asi by to fungovalo
Zalezi jak se u vas prasi a cim hnojite nebo postrikujete. Ale material bych urcite nekolikrat prolil nebo varil ve varici vode, nejakej ten sajrajt tam bude. A chlorofylu tam bude taky porad dost.
EDIT:
ja jsem slysel ,ze se ty bylyny podle nejakych kriterii deli do skupin ,tak prave nekdy to muze byt kontraproduktivni je pridavat ,ale myslim ,ze treba Hermanek se osvedcil dobre. Ja jsem pouzil jeste Jitrocel a byla v pohode.
Staří lékárníci, používající ještě s oblibou Adeps suillus, dobře věděli, že sádlo i při uložení v chladu podléhá po určité době oxidacím naproti použití lékařské vazelíny se nemusím bát použití i po delší době skladování. Klinické testování rovněž prokázalo, že vepřové sádlo je téměř shodné s kožním tukem a spolu s dalšími surovinami v tradičních mastech působí příznivě i na velice citlivou a problémovou pleť. Pro použití v kosmetických biopřípravcích je ale navíc zpracováno bez nadměrné tepelné zátěže odstřeďováním v páře co se v domácnosti asi určitě nedá!!!
Lékařská vazelína je nezávadná a snese ji každý.Každý ale nesnese uvařenou mastičku do vepřového sádla nebo indulony a pod.Sádlo se kazí a znehodnotí použitelnost mastičky,nehledě na to,že indulona nebo jiné krémy již obsahují nějaké chemické nebo přírodní přísady,která nemusí být vhodné kombinovat.Protoho kdo chce kombinovat osobně doporučuju třeba ráno namazat konopnou mastí a večer použít na problémové místo mast od doktora nebo mast matrřídouškovou nebo jinou ALE NIKDY NEMÍCHAT.
Konopí má širokou škálu látek uvedu např. cannabinol (CBN), cannabinolová kyselina (CBNA), cannabidiol (CBD), cannabidiolová kyselina (CBDA), cannabichromen (CBC), cannabichromenová kyselina (CBCA), cannabigerol (CBG), cannabigerolová kyselina (CBGA), dále jsou pak přítomny trigonellin (N-methylpyridin-3-karboxylová kyselina), nikotin [N-menthyl-2-(-3pyridyl)-pyrrolidin]. Samozřejmě, že hlavní aktivní složkou konopí je ∆9tetrahydrokannabinol (∆9-THC), systematicky 1-hydroxy-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-∆9-tetrahydrodibenzopyran. Ale ten je aktivován až v době kvetení a sušení.Biosyntetickým předchůdcem THC je cannabidiol (CBD), který je ve významném množství přítomen i ve sklízeném konopí. CBD je sedativum a mírné analgetikum a má i určité antibiotické vlastnosti. O CBD se většinou mluví jako o původci „tělesné“ složky omámení, ale bez THC to stejně žádné omámení není. Protože jestli má být tráva dobrá, musí mít THC. No takže asi tak polopaticky.
Dekarboxylace
V rostinkách konopí je většina kanabidoidů přítomna ve formě kyselin, které nejsou bioaktivní.
Dekarboxylace je chemická reakce, při které organické kyseliny ztrácí karboxylovou skupinu -COOH. Zahříváním se karboxylová skupina odštěpuje a mění se na vodu a kysličník uhličitý. Obecně doporučovanou metodou dekarboxylace kanabidoidů je rostlinky zahřát v elektrické nebo plynové troubě na pečení na teplotu maximálně +105°C na dobu 15 minut. Další možností je rostlinky zahřát v mikrovlnné troubě na 2 minuty. Pokud hodláme masti vařit při teplotách pod +100°C (například metodou simmeringu) je dekarboxylace žádoucí, pokud budeme vařit při teplotách vyšších než +100°C, můžeme ji vypustit.
Simmering
Simmering je technika vaření v horkých tekutinách při teplotě o málo nižší než boda varu vody (při normálním tlaku +100°C). Simmering se ve varné nádobě udržuje tak, že se vařená tekutina obsahující vodu přivede do varu a pak se teplota snižuje až do okamžiku, kdy se přestanou vytvářet bublinky s párou, t.j. asi při teplotě +94°C. Pro extrakci těch nejpopulárnějších cannabinoidů z rostlinek v tucích je tato teplota dostačující, protože například tetrahydrocannabinol (THC) taje (přechází ze skupenství pevného do skupenství kapalného) a rozpouští se v tuku při teplotě 80°C a cannabidiol (CBD) při teplotě 66-67°C. Pro extrakci některých méně známých, ale neméně léčivých cannabinoidů, například cannabichromenu (CBC) nebo tetrahydrocannabivarinu (THCV) s vyššími body tání je simmering méně efektivní. Nespornou výhodou simmeringu je omezení úniku léčivých a velmi příjemně vonějících esenciálních olejů, které se odpařují již při nižších teplotách, například beta-myrcenu (bod varu 166-168°C nebo beta-caryophyllenu (bod varu 120-130°C).
Fritování
Fritování je technika vaření v tucích při teplotě nad 175°C. Při takovýchto teplotách dochází k odpaření téměř všeho užitečného, co v konopí existuje. Teploty odpařování jsou: kanabidoidy: THC 157°C, CBD 160-180°C, CBN 185°C, delta-8-tetrahydrocannabinol 175-178°C; esenciální oleje: beta-myrcen 166-168°C, beta-caryophyllen 120-130°C, d-limonen 177°C, eucalyptol 176°C, alfa-pinen 156°C, p-cymen 177°C, delta-3-caren 168°C. Použití termínu fritování v této rubrice musí být proto nešťastné nedorozumění.
Vaření v papiňáku
Voda ve v papiňáku se vaří pod tlakem při teplotě kolem 120°C, což je pro extrakci kanabidoidů a esenciálních olejů ideální. Víko papíňáku zabraňuje úniků esenciálních olejů a ztráty ventilkem jsou minimální. Před vařením v papiňáku nemusíme dekarboxylovat.
Pro vaření platí stejná pravidla jako pro vaření hovězí polévky: biologický materiál maximálně do poloviny hrnce, tekutina (doporučuji obsah vody minimálně 50%) do výše dvou třetin.
Takže promiňte - trochu jsem se rozepsal , ale to je jenom reakce na JA JSEM SLYSEL nebo JEDNA PANI POVIDALA.
mimacka:
Add sadlo:
..musi byt cisty nesoleny, pozivam cca 200g veproveho sadla cca na 1kg vazeliny.
...dokaze skvele natahnout ucinne latky.
Samozrejme ,ze je nachylnejsi na zkazeni,ale ze zkusenosti vlastnich a mych znamych ,tak i po pul roce pouzivani masti,jenz je skladovana v chladu a temnu nedochazi k nejakym nezadoucim reakcim. Ani se nesiri nejaky zapach ci neco podobneho.
Samozrejme pokud ma nekdo velmi citlivou nebo alergickou pokozku ,tak bych asi sadlo vynechal.
Do posledniho vareni pridavam i nekolik lzic konopneho oleje ,ktery i po konzultaci s Cannadhermem je vhodne pouzit,ale zase bude vice podlehat zkazeni. Bushka taky doporucuje.
Pri pouziti sadla nebo oleje je vhodne mast spotrebovat do 3. mesicu ,ale jak rikam i po teto dobe se neprojevily nezadouci znamky.
S tema bylinkama tady experimentovalo uz hodne lidi a prokazalo se to spis jako vylepseni masti ,nez znehodnoceni. Ano, pokud se vhodne nakonbinovali.
Nechcem mast prodavat do obchodu ,takze se nemusime ridit nejakyma striktnima pravidlama, kdyz vime ,ze nam to pomaha i tak.
Takze chapu dobre ,ze teplota kolem 110C je nejvhodnejsi pro rozpusteni max poctu latek obsazenych v listech do nosne slozky v nasem pripade zluta vazelina?
Jinak nejvhodnejsi listi pro tvorbu masti musi byt stare rok, ale podminka to neni. Cetl jsem to na Bushce.
A co se tyce tech bylin nevys podle kterych kriterii se rozdelujou?
Rikala mi to Jedubabka ,ze ji to rikala Bushka
To mrakoplas :
Samozrejme že se bavíme na úrovni domácího vařeni masti a ne prodávání či podnikání v tomto oboru.Dal jsem to do vlákna hlavně pro Aleen a další zájemce o vaření,kdo nemají zkšenosti,protože i samotná konopná mast v lékařské vazelíně může vyvolat nežádoucí kožní reakci a proto je pro prvovažitele rozhodně lepší uvařit čistou mastičku ve vazelíně a tím se dá ihned vyloučit reakce na sádlo nebo příměsy a navíc jak uvádíš,musí se brát do úvahy snášenlivost mezi dalšíma bylinkama.Já osobně do konopnej masti přidávám pouze menthol aby byla mast hřejivá.
Teta Buska mi sice psala o masti a bylinkách,ale jelikož se od počátku zaměřuju pouze na mast z konopí tak jsem to pustil z hlavy a původní její korespondence odešla s novou instalací windowsů.Pokud ji zkontaktuješ tak Ti to napíše.
Ad to extrakt z listiva :
-tady už je to opět o něčem jiném a to za pomoci chemie !!!! a navíc je to pro 99% zájemců o mastičku španělská vesnice v domácí kuchyni.
Ad to stare listí :
-kdo nemá možnost dlouhodobě sušit a skladovat usuší za týden a uvaří,samozřejmě že likvidace nežádoucích látek by měla proběhnout či už Dekarboxylací nebo Simmeringem apod. podle zvoleného způsobu vaření.
Ad to teplota :
viz teploty odpařování čili totálního znehodnocení látek a teplota 110 st C zajistí že se vazelína ještě nepálí.
Ad to sádlo :
-pokud si někdo udělá 1-2 kelímky a spotřebuje to v krátkém termínu,tak se dá mast uchovávat v ledničce ,ale já jsem psal o dávce cca 12-15 kelímků pro celoroční používání ,jelikož volně dopěstované konopí je jenom jednou v roce a pěstování na mast pod lampou 3x do roka se trochu prodraží.O době použitelnost s přidáním konopného oleje platí v podstatě to co o másle a sádle.
Takže v tomto směru pokud dávám radu s ohledem na znalost či zkušenost tazatele,tak raději doporučím vyzkoušený recept se stabilním materiálem,protože si potom dotyčný tazatel -ka řekne že vždyť se tam a tam psalo,že se to může vařit i v sádle a potom se nestačí divit když dostane nějaké kožní problémy z pokazené mastičky.
Přidám ješte několik delších vět přímo od Tety Bushky - doufám že se nebude zlobit.
Odpovědi od Tety Bushky:
Může být mast i z čerstvě utržených listů?
Listy i ostatni zeleny material se musi pred pouzitim dobre ususit a ulezet, aby se kanabinoidy v kysele forme pritomne v čerstve rostline premenily na kanabinoidy v neutralni forme, ktere teprve jsou ucinne v lidskem organismu. tato premena pokracuje i dal v suche rostline zhruba jeste pul roku po ususeni. pokud nemuzes cekat, az se ti material takto "ulezi", je treba dat listy i palicky asi na 10 minut do trouby ohrate na cca 120 stupnu (list papiru vlozeny do trouby nezezloutne). tim se dokonci vyse zminena premena a material by mel mit slusnou funkcnost. u takto umele upraveneho materialu bych ale doporucila provest prvni var listu s vazelinou ve vode radeji 2x, aby se zaklad masti vycistil od chlorofylu, ktery se pri takto urychlenem ulezeni nestaci dostatecne rozlozit a mohl by zpusobit alergicke reakce.
Může být mast vyráběna bez použití listů?
v listech je nejvic cannabidiolu (CBD), ktery je nositelem vetsiny lecebnych ucinku. Mast tedy bude jen castecne ucinna, rozhodne bych doporucila sehnat si listy a neplytvat takhle palicemi.
Obsah THC a CBD
ohledne obsahu thc a cbd - zalezi na tom, na co se preparat pouziva - na kozni problemy je treba vice cbd, ale treba na opary a bolesti je
potreba vyssi koncentrace thc. urcite procento thc je potreba vzdy, aby ostatni cannabinoidy plne ucinkovaly. v podstate o tom ani vedci
nemaji uplne jasno - jedine, s cim si jsou jisti je, ze tyto latky pusobi v synergii (vzajemne prodporuji svuj ucinek), ale porad jeste nevedi, jak presne tyto mechanismy funguji. pred 10 lety bylo znamo kolem 60
cannabinoidu, dnes jse to jiz pres stovku, takze je v tom hroznej gulas...
Jaké médium je vhodné pro mast?
jako extrakcni medium jsou u konopi nejvhodnejsi tuky, teprve pak alkohol.
klidne se muze pouzit treba olivovy nebo konopny olej. s olivovym olejem mam zkusenost, ze je velmi hojivy, a navic se muze zahrivat na vysokou teplotu, aniz by se rozkladal. je proto take velmi vhodny pro domackou pripravu extraktu, ktery se pak muze smichat s vazelinou nebo jinym
mastovym zakladem. u konopeho oleje je problem, ze dlouhodobe nesnese teploty nad 70 stupnu, takze extrakci je obtizne provadet bez patricneho vybaveni.
doporucila bych nasledujici postup:
palice a listy z cele rostliny rucne rozdrcene - mnozstvi k naplneni sklenice na zavit, plnit volne, prilis nestlacovat! - a panensky olivovy
olej (nejlepe bio) - objem sklenice
olej nalit do pekacku, v troube rozehrat a nasypat do nej palice. udrzovat
pri teplote kolem 120-130 stupnu 30 minut. pak nechat vychladnout a prelit do sklenice. ulozit na tri tydny v temnu pri pokojove teplote a obcas protrepat. pak scedit pres platno a postup opakovat s novou varkou konopi.
myslim, ze timto zpusobem by se pripravil dostatecne silny extrakt, ktery by se pak mohl zamichat do vyhovujiciho mastoveho zakladu.
Zkušenosti moje a ty, které mi byly sděleny (na co konopná mast pozitivně zafungovala - nejen ta mnou vyrobená):
* spáleniny od slunce
* spáleniny od ohně nebo sporáku a opařeniny od vroucího oleje nebo vody
* kožní alergické reakce (vyrážky) - nerozjely se jako obvykle do měsíc trvajících maxifleků
* rozpraskané rty a bolestivě odřené nosní dírky (při nastydnutí s rýmou - i se mi líp dýchalo, jako kdybych to namazala třeba mentolem, ale neštípalo to, naopak)
* lupénka (psoriasis na těle i ve vlasové části kůže)
* atopický ekzém (ale jednomu člověku nepomohla )
* odřeniny (zkoušeno jen na vyloženě povrchových, nekrvácejících)
* artróza (jednomu člověku taky nepomohla)
* revmatoidní artritida
* spastické stehenní svaly
* vyhojení kůže bez plastických jizev
Další recept na mastičku, lety vyzkoušeno na revmatoidní artritidu (antirevmatika nepomáhala)
20 minut udržovat jenom horké, těsně pod bodem varu, nesmí se to začít škvařit, pak nechal úplně vychladnout; druhý den znovu zahřát, znovu 20 minut nechat těsně pod bodem varu, hotovo. Kamarádka ani necedí, prý se to listí rozvaří. Měla ošklivou bouračku, hodně ji sešívali - 4-5x denně poté, co už nebyly ani stroupky (jen nová hojící se kůže) mazala; jizvy nebyly plastické. I tahle mast pomohla na lupénku.
já jen vím, že sádlo někdy u lidí vyvolává přecitlivělost, lékařská vazelína snad skoro ne nebo jen málokdy; a jak psala Teta Bushka, žlutá lékařská vazelína je míň rafinovaná, takže je ještě líp snášena]
TINKTURA
Zatím mám jen zkušenosti svoje a jedné kamarádky; mně to zastavilo rozvoj už rozjetého oparu, kamarádka říkala, že jí to jakoby obrátilo vývoj oparu - večer zjistila, že jí začíná vylézat opar na rtu, natřela ho tinkturou a prý do večera druhého dne zmizel.
Koupím v lékárně líh; do láhve od nějakého menšího kompotu (250 g) nacpu listí a heřmánek, zaleju lihem a nechám tak 14 dní louhovat, aby bylo listí s heřmánkem ponořené (heřmánku dávám cca lžičku nebo dvě, 2 dl 60%ního lékařského lihu, zbytek doliju třeba čistou vodkou).
ČOKOLÁDA
Čokoláda je docela dobrá a dá se udělat jak slabá (pro pacienta), tak silná; já jsem od jednoho sklerouška dostala recept:
- 1 Hera
- cca 20dkg čokolády na vaření
- dle účelu listy (na slabou prý stačí dvě lžičky, ale to je na křeče), na silnou dávám cca dvě Hery a asi půl litru listí
Listí vyvařím z chlorofylu (ale moc mě to nebaví, takže vařím půl hodiny až hodinu). V hrnci rozehřeju tuk, přidám listí, cca půl hodiny to vařím (z toho listí vyvařeného ve vodě je potřeba nejdřív dobře vodu vymačkat), pak scedím. Potom do zeleného tuku nalámu čokoládu a dle chuti přidám lžíci kakaa a cukr - většinou to nepovažuju za nutné, takže tam jen nasypu strouhaný kokos (dle chuti - oříšky, rozinky, mandle.. cokoli strávníkovi chutná ), rozmíchám a buď to naleju do tvořítka na led (ideální pro slabou čoko, stačí jedna kostička a křeče prý mizí), nebo to nechám trochu zchladnout, vyrábím válečky, balím v kokosu a šup s tím do alobalu a do mrazáku.
další info k masti
New postPosted: Tue Mar 10, 2009 8:37 pm
by jedubabka
Dostala jsem info, že ta "tmavší" (víc listí) mast pomohla i tam, kde ta "světlejší" nestačila. Takže už dávám o cca 2dl listí víc.
mimacka: máš to asi trochu popletené, první část je od Bushky, druhá od Jedule. Ten pacoš, u kterého nezabrala mast na atopický exém jsem byl možná já, ale to jsme si s Jedulí vyříkali - dala tam heřmánek a ten mi asi způsobil alergickou reakci, mast bez heřmánku již byla v pohodě.
Jinak jaká je zkušenost s plísní, je přítomná vždy? je alkoholové kvašení důležité, nutné? Zlikviduje se plíseň zcela při následném zahřívání?
Být za debila je opravdu náročné, konkurence je vysoká.
To jestedman : popletené to nemám , já jenom pro mrakoplase zkopíroval co mi zůstalo z rad jak mi to poslala Busha.
Ad to plíseň : jednou jsem vařil podle Bushkyna receptu,ale byl to zdlouhavý proces navíc z darovaného přebytku od kolegu pěstitele a plíseň se mi v tomto případě neutvořila.
Další várku jsem skusil uvařit tak,že jsem dal do patentní sklenice v rukách rozdrvený materiál ,ten jsem zalil domácí slivovicí na 3 týdny ,občas protřepal a nakonec komplet smíchal s vazelínou a vařil ve skleněném pekáči 2 dny po 3 hodiny - tento postup zkonzultoval s Bushou.
Nakonec jsem zůstal u třetí varianty vaření - na 2 l zavařovačku materiálu dám 6 kelímků bílé vazelíny (1 kelimek 110 gramu za 48 Kc),
to dám do skleněneho pekáče a udržuju v elektrickej troubě na termostatu pri teplote cca 110 st.C 3 hod a druhy den znova 3 hod (nepočítám čas potřebný než je vazelína rozehřátá - postup jsem tady popsal na listu č.33 až na detail, že teď vynechávám to máčení v alkoholu).
Takže abych si to polopatě ujasnila - patřím mezi ty, kteří budou vařit mastičku prvně...
pěstuji - to víte, ale dostala jsem teď várku listí od jednoho dobrého growera - je to jen listí, palice nemám.
To listí jsem musela ještě dosušit a ráda bych vařila už nyní - nebo mám raději počkat na palice (cca za 2 měsíce) - pomůže to těm listům nebo to bude krátký čas?
Kdybych vařila už teď - alespoň malou část - tak mám to listí dát jen tak nasucho do pekáče a ohřívat na cca 120°C po dobu 15-20min, a pak listí dát do vazelíny a do trouby na 100°C? Pokud to je tak správně, jak dlouho by to mělo probíhat? Kolik hodin ohřívat?
Pak vychladnout a nechat uležet i s listím? Kolik týdnů? Pak zahřát, listí odstranit, přidat nové listí a postup opakovat?
Kolikrát?
P.S. - mast chci mít co nejúčinější, dám si s tím práci - takže rady pro zkrácení postupu mi pls nedávejte - naopak.
Bylinky používat nebudu - jen konopí. A použiji Kosmetickou vazelínu - bojím se alergických reakcí - jsem alergická na kdeco...
A to zplesnivění - tak to už vůbec nepřipadá v úvahu - jsem alergická též na plísně - a nemám 100% jistotu, že se to tím vařením odstraní...
jak psal mimacka - materiál k výrobě je lepší delší dobu uležený. Konopí po sklizni obsahuje jen malou část canabioidů v zásadité formě, tedy té pro člověka "funkční" a většinu v kyselinách cn. K přechodu kyselin dochází při sušení nebo zahřátím. Je nutné dodržovat jisté zásady, aby materiál zbytečně neoxidoval a nepřicházel o cenné látky. Pokud máš materiál nedosušený, tak podle použij postup poznamenaný mimackou - 10´ 120C.
V troubě s vazelínou ohřívej 3-5, klidně víc hodin, s listím nech uležet 2-3 týdny (v tomto okamžiku by mělo dojít k alkoholovému kvašení a vytvoření plísně), pak zahřát, přefiltrovat a přidat listí, lépe palice, nechat uležet tak týden a opakovat, opakuj tak 2-3.
Po odchodu Jedule se to v Léčitelství trochu popletlo a zamotalo, škoda že se smazali její příspěvky. Mám doma něco uloženýho, kouknu jestli to pomůže.
Být za debila je opravdu náročné, konkurence je vysoká.
Cest,
jasny ,to je moc dobre ,ze sem davas tyhle ceny informace, tech neni nikdy dost.
...to uz je na tobe pro jaky presne ucely mast chces a co do ty masti pridas , jestli chce cistou nebo s bylinkama,sadlem, voskem, mentholem ,propolisem a podle toho se pak zaridil i v spotrebe a uzitim ja nikoho nenutim,aby to delal podle me ,jen pisu postup ,jak to delam ja a zatim si nikdo nestezoval ba naopak.
A kdyz uz nekomu tu mast davam ,tak i s informacema.
Kdyz si prectes cely thread ,tak je zde spousta mastickatoru a mastickatorek,kteri delaji mast s pridanim bylin a maji dobre vysledky.
dale take na bradavice, jedna znama si mou dast davala na ne a ty ji slezly + nejake ekzemy. Dalsi reference jso na kloby. Ale to bude asi druhem. Z vlastni zkusenosti mozu doporucit pridavat jeste hermanek a mesicek lekarky, doda to krasnou vuni a myslim si ze i neco to do sebe z teho lekarskeho pohledu. Takze mazani zdrar
chef
Naposledy upravil cernyzahradkar 30-01-2010 v 09:50 AM
Četl jsem si tento návod na výrobu masti, a chci se jen zeptat. V konečné fázi doporučujete vlastně všichni smažení. No a zde je asi největší chyba v postupu výroby. Na kolik stupňů je mast zahřátá? Nedojde při nekontrolovaném ohřevu ke zničení účinných látek? Nebylo by lépe konečný produkt ( i s rostlinnými částmi ) zahřát po určitý čas v olejové lázni při 130-max.135 °C ?
to finální rozpuštění jsem dělal velmi pomalu na nejmenším hořáku jen aby to trošku bublalo......ten var nechám tak 5 min. víc ne. Tepltou jsem neměřil